Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeMar 26th 2012
     permalink
    ja mimo że się czuje świetnie to nie chciałabym być w permanentnej ciąży brakuje mi nart, rolek, płaskiego brzucha i alkoholu :)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    mkd: brakuje mi nart, rolek, płaskiego brzucha i alkoholu :)

wariatka
    ja nie mogę się doczekać tego magicznego dnia kiedy będę mogła skosztować mojego ulubionego desperadosa;D mmm
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mi się bardzo zima dłużyła... teraz jakoś leci... a myślę, że te ostatnie miesiące jeszcze szybciej zlecą, bo trzeba zacząć przygotowania... zamierzam przez 2 pierwsze miesiące (akurat wakacje) pobyć z małą u moich rodziców (mama będzie miała 3 tygodnie wolnego), a później od września przeprowadzka znów do rodziców męża (planujemy przez te 2 miesiące wakacji remont i urządzanie) Czyli w najbliższe tygodnie, czeka mnie przemeblowanie mojego pokoju tak, aby weszło łóżeczko, porządkowanie szaf, żeby było miejsce dla maluszka i wiele, wiele innych rzeczy... Nudzić się nam chyba nie będzie :)))

Nasza Niunia dostała wczoraj w prezencie pierwszą sukienkę :D

Treść doklejona: 26.03.12 12:28
    Piwo to mi się cały czas chce :D
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    o Jezu dziewczyny nie mówcie nic o piwie, ale bym sobie chlupnęła... :) ja to mam dziwne te ciążowe zachcianki :)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Hanny Trzymam kciuki, oby Maluszkowi się odmieniło i chciał dalej w brzuszku siedzieć :)

Właśnie, a co z tym ćwiczeniami Kegla, naprawdę coś to pomaga przy porodzie?
    --
    •  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeMar 26th 2012 zmieniony
     permalink
    vsti to nie przy porodzie ma ci pomóc tylko przy kichaniu byś nie sikała sobie po nogach w tak zwanym między czasie:).
    Ja ćwiczę jak mi się przypomni myślę że niestety zdecydowanie za mało.

Treść doklejona: 26.03.12 12:36
    gienka i tak masz bliżej do tego desperadosa niż my więc nie narzekaj :)!

no i wg mojej karty dziś mam 100dniówkę, z tej okazji chyba aż mąż mnie zabierze na bardzo wyrafinowanego kurczaka z classic boxa a jak nie to ja go tam zaproszę :)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    mkd: vsti to nie przy porodzie ma ci pomóc tylko przy kichaniu byś nie sikała sobie po nogach w tak zwanym między czasie:).
    położna gadała, że niby przy porodzie pomaga :devil: ja też robię, jak sobie przypomnę... choć nie wiem, czy dobrze... :devil:
    --
  1.  permalink
    "
    Dobrze wyćwiczony mięsień łonowo-guziczny to lepszy seks, łatwiejszy poród, szybszy powrót do formy po porodzie, a także duża szansa na to, że w przyszłości nie pojawią się takie zdrowotne problemy jak nietrzymanie moczu, wypadanie macicy czy wypadanie pęcherza.
    W ciąży

Zajście w ciążę powinno być sygnałem do tego, by wznowić (lub zacząć) ćwiczenia Kegla. Są one wtedy bardzo wskazane. Dlaczego?
    Ważnym ich zadaniem jest współudział w noszeniu ciężarnej macicy. Gdy mięśnie są mocne, ułatwiają dźwiganie ciężaru rosnącego płodu.
    Wzmacniając mięśnie pochwy i krocza, przygotowujesz je do porodu. Dobrze wyćwiczone mięśnie są elastyczne, dzięki temu lepiej pracują podczas przechodzenia dziecka przez kanał rodny i ułatwiają jego wyparcie. Duża elastyczność zmniejsza też ryzyko urazów i nadmiernego ich rozciągnięcia podczas porodu oraz przyspiesza powrót do stanu prawidłowego.
    Ćwiczenia pomagają chronić krocze przed pęknięciem i nacięciem. Dobrze wyćwiczone łatwiej świadomie napinać i rozluźniać. To ważne, bo w chwili wychodzenia główki należy powstrzymać się od napinania mięśni i pozwolić jej łagodnie wysunąć się na zewnątrz. Jeśli rodząca umie w tym momencie rozluźnić krocze, a w dodatku jest ono elastyczne dzięki ćwiczeniom, jest duża szansa na urodzenie bez nacięcia i pęknięć krocza.

Uwaga: jeśli ciąża jest zagrożona (np. zbyt wcześnie rozwiera się szyjka macicy), lepiej tych ćwiczeń nie wykonywać.

Po porodzie

Także w połogu ćwicz mięśnie Kegla – dzięki temu szybciej powrócisz do dobrej formy. Jeśli nie ćwiczyłaś w ciąży, po porodzie trzeba to robić obowiązkowo, bo mięśnie hamaka są zapewne mocno nadwerężone i rozciągnięte. Może to być przyczyną wielu problemów. Oto korzyści, które odniesiesz dzięki ćwiczeniom:
    Szybciej wrócisz do udanego współżycia. Po porodzie wiele kobiet odczuwa, że ich pochwa jest luźniejsza, szersza, co powoduje dyskomfort, a czasami nawet uniemożliwia osiągnięcie orgazmu. Dzięki ćwiczeniom wejście do pochwy staje się węższe, a jej ścianki bardziej sprężyste, co sprawia, że doznania będą znów równie intensywne jak dawniej.
    Zapobiegniesz kłopotom z pęcherzem. Nietrzymanie moczu, czyli mimowolne popuszczanie go np. podczas śmiechu, kaszlu, większego wysiłku, to bardzo kłopotliwa dolegliwość poporodowa. Skarży się na nią ok. 30 proc. kobiet, które rodziły drogami naturalnymi. To także jest skutek opadnięcia „hamaka”, czyli rozciągnięcia mięśni i więzadeł dna miednicy – pęcherz moczowy obniża się, a jego dolna ścianka naciska na cewkę moczową, rozszerzając jej ujście. Ćwiczenia to bardzo skuteczny sposób na eliminację tej dolegliwości – zarówno bezpośrednio po porodzie, jak i w wieku późniejszym.
    Złagodzisz ewentualne zaparcia. Ćwiczenia Kegla wzmacniają też mięśnie odbytu, a dzięki temu wypróżnienia stają się łatwiejsze."
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    To zaczynam chyba ćwiczyć regularnie :D ale wątpię, abym podczas porodu skupiła się nad rozluźnianiem krocza...
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    a i tak nas zszyją tak, że będziemy jak dziewice...
    --
  2.  permalink
    mkd: a i tak nas zszyją tak, że będziemy jak dziewice...

heh, tylko zeby tam pozniej zbyt ciasno nie bylo :P
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    mkd: a i tak nas zszyją tak, że będziemy jak dziewice...

Taaa... też tak myślałam. Niestety rzeczywistość okazała się bardziej brutalniejsza
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    a ja zaczynam widzieć dobre strony mojego CC ;p ale nie powiem jakie bo to brzydko tak;D
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Trzeba poprosić przy zszywaniu o jeden szewek więcej :devil:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    ja żałuję, że dopiero na koniec powiedziałam żeby mi przypadkiem nie wycieli niczego, nie podwiązywali - powiedzieli, że za późno:) no i jak powiedziałam na koniec też że mogli mi zrobić odsysanie tłuszczu to powiedzieli, że mogłam gadać na początku:) śmiechu było co nie miara, ajć mój błąd teraz byłabym laska nie z tej ziemi, a tak muszę chodzić z fałdą brzucha;p
    --
  3.  permalink
    echhh... a ja od rana przezywam jakis kryzys żywieniowy :( zaczęło się od całego opakowania chałwy waniliowej... potem pączek z nadzieniem toffi.., potem croissant, następnie kapusta kiszona, przecier brzoskwiniowy a na końcu zupka chińska.. i dalej mam wrazenie ze to nie to na co mam ochote... w końcu czuję się pełna ale gdzieś w środku czegoś mi brakuje i nie wiem co to jest... wrrr... coraz czesciej mi sie to zdarza ..

Katka zazdroszczę tych pierwszych ruchów dzidziusia :bigsmile: Mi czas płynie tak wolno.....
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    CiastoMiłości: zaczęło się od całego opakowania chałwy waniliowej... potem pączek z nadzieniem toffi.., potem croissant, następnie kapusta kiszona, przecier brzoskwiniowy a na końcu zupka chińska..
    :shocked::shocked::shocked: chyba wszystkie smaki wyczerpałaś? :tongue:
    --
  4.  permalink
    Vsti tak mi się wydaję... ale to i tak nie było to :confused:
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    gienia83: p.s W którym tyg jest Hanny?

30 +1

Katarzynah byla ostatnio na forum 16 godzin temu
    czyzby cos ruszylo??
    --
  5.  permalink
    KATKA gratuluję pierwszych ruchów:)ja na nie wyczekuję z dnia na dzień i zbliżają sie wielkimi krokami:)
    Ciasto ja też mam ochotę na cos i nie wiem na co jadłabym wszystko jak smietnik,ale trochyę uważam na wagę bo znów 27kg na plusie nie zniosę jak narazie mam 3 dodatkowe kg
    -- ,
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    1. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    2. flavia 19.04.2012 (dziewczynka)
    3. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    4. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    5. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)

6. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    6. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    7. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    8. jezynka 15.05.2012 (dziewczynka)
    9. ifonka84 19.05.2012(dziewczynka)
    10. Tres 24.05.2012 (dziewczynka)
    11. hydrozagadka 02.06.2012 (dziewczynka)
    12. Hanny 03.06.2012 (chłopiec)
    13. norah 13.06.2012 (chłopiec)
    14. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    15. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    16. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    17. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    18. penny 23.06.2012 (dziewczynka)
    18. blackship 23.06.2012 (dziewczynka)
    19. Lezunia 25.06.2012
    20. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    20. Sayuri78 29.06.2012 (chłopiec)
    21. mkd 03.07.2012 (chłopiec)
    22. nikkitaa 05.07.2012 (dziewczynka)
    23. Mag_dre 06.07.2012 (dziewczynka)
    23. psycho_patka 06.07.2012 (dziewczynka)
    24. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    25. sliwson 10.07.2012 (chłopiec)
    25. Vsti 10.07.2012 (dziewczynka)
    26. doti_p 12.07.2012 (dziewczynka i niespodzianka)
    27. P_Madzia 16.07.2012 (dziewczynka)
    28. marylove 17.07.2012
    29. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    30. ufo03 25.07.2012 (chłopiec)
    31. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    32. nibriana 27.07.2012(dziewczynka)
    33. cho 28.07.2012 (dziewczynka)
    34. BlueCactus 30.07.2012 (chłopiec)
    35. Annie128 05.08.20012
    36. atamala 06.08.2012
    37. Mamrotka 13.08.2012
    38. kuleczka_69 14.08.2012
    39. Ul_cia 18.08.2012
    39. Rumba 18.08.2012
    39. czerwinka 18.08.2012 (dziewczynka)
    39. Cobraczek 18.08.2012 (chłopiec)
    40. dorotka0905 20.08.2012
    41. marysia_23 25.08.2012
    42. Anecia84 30.08.2012
    42. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    43. judka25 31.08.2012
    44. Hopelight 02.09.2012
    45. Kafffka74 04.09.2012
    46. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012(chłopiec)
    47. Pajacynka 07.09.2012
    48. Peppermill 13.09.2012
    49. oranda 15.09.2012
    50. katka_81 17.09.2012
    51. asia_ 22.09.2012
    52. sysiajaw 24.09.2012
    53. leneczka8484 30.09.2012
    53. ASulek 30.09.2012
    54. kapelusznick 01.10 2012
    55. magdalenka2610 07.10.2012
    56. łośćń 12.10.2012
    57. Linden 12.11.2012

Treść doklejona: 26.03.12 14:19
    Do 19. kwietnia będzie zastój....
    --
  6.  permalink
    Ehh, na razie coś szykuje się zastój bo ja jak nie rodziłam tak nie rodzę... :sad:
    Jestem po wizycie u gina - podczas ktg trzy razy spadło bicie serca Maluszka do 120/min., skurczy brak. Lekarz zaprosił na wizytę na czwartek i powiedział, że jak będzie miał jakieś wątpliwości to skieruje nas do szpitala... Zaczynam się już martwić. Teraz to już właściwie moja ręka nie odchodzi od brzuszka - cały czas "obserwuję" ruchy Maluszka... Lekarz tego nie zalecił ale robię to bo muszę go b. dobrze czuć, inaczej jestem niespokojna...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    kasiu, trzymam kciuki, wszystko będzie dobrze, zobaczysz :)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Vsti: Do 19. kwietnia będzie zastój....

oby!!!!!!!:cool:

katarzynah cos leniwy twoj michalek
    --
  7.  permalink
    oby!!!!!!!:cool:

Z jednej strony piszesz, że Syncio mój leniwy a z drugiej na słowo zastój reagujesz - oby!!! Ja Ci dam!! Żadne oby, po nas może być to OBY!!! :bigsmile:

Dzięki Katka!! :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    katarzynah1987 będzie dobrze, widocznie maluszkowi dobrze u Ciebie, a lekarz dobrze robi że chce cię obserwować :wink:

katka_81 a to twoja pierwsza czy druga ciąża? Bo jak pierwsza to jestem pod wrażeniem że już, a jak druga to właśnie nie które panie już czują w 16tc ruchy więc najprawdopodobniej to to! Jak ci zazdroszczę! czekam na ten moment z niecierpliwością :bigsmile:
    --
  8.  permalink
    katarzynah cos leniwy twoj michalek

Spóźnialski po mamusi, uparty po tatusiu! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbiri
     permalink
    kasiu nie martw sie moze malenstwo mialo wtedy spiochowe momenty... Bedzie dobrze. A poza tym mowie ci zaraz zaczniiesz rodzic ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    sysiajaw: ciąża pierwsza ale moja gin powiedziała, że szczupłe kobiety mogą odczuwać już w 16tc delikatne ruchy. A ja jestem malutka i szczupła, więc możliwe :) a kobiety wcześniej już rodzące mogą odczuwać ruchy już w 14-15tc :) Ja miałam jednorazowe puknięcie - nie mam pewności, że to Maluch ale było to odczucie inne, niż dotychczas - zwróciło to moją uwagę od razu :)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    oby te przedterminowe nie wyrywały się do przodu :)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Moja to druga więc z niecierpliwością czekam...
    --
  9.  permalink
    Hehe no mi wczoraj tesciowa chciala kupic rozowe spioszki, to jej powiedzialam, ze jak bedzie chlopak to go w rozowe nie bede ubierala wiec niech sie wstrzyma z kupowaniem czegokolwiek :P jeszcze 3h do wizyty :P musze sie czyms zajac bo w glowie odliczam minuty hihi
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Witam, a my byłyśmy dziś na USG genetycznym i ważymy całe 2 kg. i jesteśmy zdrowe:).
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormarysia_23
     permalink
    Witam poniedziałkowo gratulacje dla rozpakowanych :)))
    mam pytanie do tych doświadczonych odnośnie twardnienia brzucha wcześniej twardnial mi na kilka minut a od kilku dni coraz dłużej i doszlo do tego lekkie pobolewanie w okolicach pempka kilkusekundowe ale martwię się czy to aby maleństwom nie zaszkodzi?
    a wizytę mam dopiero w srode dlatego pytam i będę wdzięczna za odpowiedz
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    gienia83: u mnie tak było 2-3dni przed porodem :)

w czw będziemy donoszone wiec mogę rodzic:)

Vsti: Do 19. kwietnia będzie zastój....

sama sobie właśnie termin ustaliłam i planuję rodzić w prima aprylis
    oby Młoda współpracowała
    :devil:

nessie: oby!!!!!!!

z pozdrowieniami dla Hanny!!!!

katarzynah1987: Lekarz tego nie zalecił ale robię to bo muszę go b. dobrze czuć, inaczej jestem niespokojna...

mam tak samo, ale my obie niecierpliwe:wink: Kasiu jak juz wcześnie pisałam- kwestia dni! spokojnie:hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    kuleczka_69 Trzymam kciuki za wizytę ja też zawsze parę h przed siedzę jak na szpilkach :rolling: ja mam wizytę za tydzień więc jeszcze spokojnie
    --
  10.  permalink
    sysia, mi moze (zas gdybanie:P) zrobi dzisiaj polowkowe, nie moge sie doczekac :)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    katarzynah "Z jednej strony piszesz, że Syncio mój leniwy a z drugiej na słowo zastój reagujesz - oby!!! Ja Ci dam!! Żadne oby, po nas może być to OBY!!!"

Nie pamietam ktora z dziewczyna napisala, ze po Tobie bedzie zastoj do 19.04.... napisalam OBY! (Licze na zastoj)
    Bo majowe szyjki nie sa zbyt trwale... chyba zadna nie chaciala by rodzic przed skonczonym 37tygodniem...
    --
    • CommentAuthorufo03
     permalink
    Witam się i ja, po wizycie u ginki trochę się zdołowałam - morfologia poszła w dół, mam łykać żelazo, mocz w miarę ok, tylko jakieś ketony wyszły, więc mam więcej pić, no i najgorsze, że wyszedł mi ten pieprzony paciorkowiec :cry:
    Z Maluchem na szczęście wszystko ok, na razie główka w górze, więc ciągle obrywa mój pęcherz ;)
    a twardnienia też się troszkę uspokoiły :bigsmile:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 26.03.12 15:25</span>
    Co do wyprawki, to my nie mamy nic (nawet nie wybrane) oprócz kilku ciuszków po starszym synku, które jeszcze muszę przygotować.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    ufo03: Z Maluchem na szczęście wszystko ok, na razie główka w górze, więc ciągle obrywa mój pęcherz ;)

Ja jak maly byl glowka w gorze nic prawie nie czulam.... teraz dopiero jest jazda z glowka w dol... naciska, pcha sie, wierci, kreci i uciska na szyjke, pecherz ...
    --
    • CommentAuthorufo03
     permalink
    Nessie pewnie będzie tak jak piszesz, ale teraz też nieźle nóżkami biega po pęcherzu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Znó mi plecy siadaja, strasznie bolę w odcinku piersiowym:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Katka to prawda:) ja zaczelam czuc malenstwo w rozpoczynajacym sie 16 tc (pierwsza ciaza) ale w sumie mocniejsze ruchy czuje dopiero od 4, 5 dni.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ZUPA Z GRYZONI dzięki za radę, super !!
    nastepnym razem wykorzystam :devil:
    --
  11.  permalink
    wow, dziewczyny, a to tylko Wy czujecie te ruchy czy Wasi mężowie jak dotykają brzuszka to też..?
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    CiastoMiłości mój pierwszy raz poczuł wczoraj. Wcześniej jakoś się nie złożyło. Przyłożył ucho do brzucha i od razu oberwał. Z prawego sierpowego chyba a potem synek doprawił nogą w Tatusiną brodę. Śmiechu było co niemiara a potem pytanie: "Kochanie a Ciebie to czasem nie boli??". On by tak nie mógł: "ani filmu normalnie oglądnąć się nie da, ani meczu ..." :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    CiastoMiłości: czy Wasi mężowie jak dotykają brzuszka to też

mój to od razu czuł wraz ze mną ruchy od ok. 19 tc.
    A teraz to codziennie gada do brzuszka i głaszcze :)- ciekawa jestem co będzie "po".
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ja już odliczam dni do tego momentu, ale nie spodziewam się cudu żebym poczuła wcześniej niż za 2-3tyg:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Witamy się po weekendzie :bigsmile: Za dużo postów, abym nadrobiła, ale wszystkim rozpakowanym gratuluje :bigsmile: I kurcze jakim cudem tak szybko zeszłam na 22 miejsce! :shocked:

Skurczy już nie mam, brzuszek nie twardnieje, tylko plecy bolą i ledwo spałam w nocy plus znów moje piersi "zaśliniły" całą pościel...
    Aaa to możliwe, aby mnie mała kopała już tak wysoko tuż pod żołądkiem? Bo w nocy budził mnie okropny ból pod żebrami zaraz obok żołądka i nie wiem czy to ona mi czegoś tam nie naciskała ...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    nikita mnie tez plecy bole strasznie i w nocy tez, nie wiem jak sie ulozyc:neutral:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.