Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeMar 27th 2012
     permalink
    Padło pytanie o okres po porodzie. Ja karmiłam do 7 mies a pierwszy okres po porodzie nawiedził mnie już miesiąc po połogu... :-/ Co prawda dziecko smoczkowe no i laktator był w użyciu bo weekendy spędzałam na uczelni ale muszę przyznać, że tak szybko @ się nie spodziewałam...
    --
  1.  permalink
    Vsti: Mi mimo tego, że jadłam bardzo mało waga stała w miejscu... ale staram się pić dużo i wlewałam w siebie świeże soki z marchwi (takie z krótką datą ważności) :)
    o to jest pomysł, spróbuję jutro z sokiem...:)
    nikkitaa: Ja jedyne co mogłam jeść w 1 trymestrze przez jakiś miesiąc to czekolada! Batoniki i nic wiecej nie mogłam przełknąc i na tym przetrwalam. Potem mogłam tylko pizze! I dopiero koło 16 tygodnia sie uspokoiłam i jem wszystko :D
    --
    z pizzą już próbowałam - szybciej ją skończyłam niż zaczęłam...ale z czekoladą to jest może myśl :) nikkita tak w ogóle to pozdrawiam z Krakowa, gdzieś już zauważyłam wcześniej, że mieszkamy w jednym mieście ;)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    violet_flower: tak w ogóle to pozdrawiam z Krakowa, gdzieś już zauważyłam wcześniej, że mieszkamy w jednym mieście ;)

Ooo :D Następna z krakowa, jak miło :D Mogę spytać, z której części ? :wink:
    --
  2.  permalink
    nikkitaa: Ooo :D Następna z krakowa, jak miło :D Mogę spytać, z której części ?
    ja z tzw."końca świata" czyli z Ruczaju...a Ty ?:)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Prądnik Biały :bigsmile: A w weekendy Dąbie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej Dziewczyny,

Ja tez mam problem z jedzeniem. W sumie nie mam ochoty na nic, bo tak jakby mnie mdli jak cos zjem. (nie wymiotuje).
    Dzis zjadlam : owsianke z bananem, ciasteczko jedno male posypane cukrem, mala salatke z kurczakiem na obiad, pilam duzo wody, rano herbatke i wieczorem jedna tez (ograniczam, bo ma kofeine). Na "kolacje" zjadlam ciastko francyskie z truskawkami i budyniem (male okragle). Jak zjem wiekszy posilek, badz cos smazonego, to strasznie boli mnie brzuch. Wtedy kladlam sie spac. Moj Maz wlasnie przyniosl mi truskawki i zacheca do zjedzenia chociazby ich, jak juz kolacji normalnej nie chcialam.. ale ja nie mam nawet ochoty. Najgorsze jest to, ze w ogole nie czuje glodu.. Na lunch zjadlam, bo wiem, ze musze jesc, sniadanie zjadlam, bo po nim mam brac witaminy. Poza tym to ciagle pije wode niegazowana, ona najbardziej mi "wchodzi".

U mnie waga startowa 54kg (przy 163cm wzrostu), ciagle taka sama :)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeMar 27th 2012 zmieniony
     permalink
    madziauk: Najgorsze jest to, ze w ogole nie czuje glodu..
    Miałam identycznie i na dodatek wszystko było ble o smażonym nie wspomnę, bo na samą myśl robiło mi się niedobrze... Przy takim wzroście miałam na stracie 2 kg więcej i bardzo długo waga stała w miejscu... Próbujcie jeść częściej małe porcje... Polecam również owoce... Z czasem to się zmieni :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Vsti - staram sie wlasnie jesc zdrowo, ale totalnie nic mi nie smakuje. W ogole prawie smaku nie czuje, nie cieszy mnie juz jedzenie.. no nic zobaczymy kiedy mi to przejdzie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mi jedynie smakowały ogórki kiszone i kapusta :D A teraz po smażonym i kwaśnym mam zgagę :devil:
    --
  3.  permalink
    madziauk: U mnie waga startowa 54kg (przy 163cm wzrostu), ciagle taka sama :)
    o tyle dobrze, że mieścisz się w normach...u mnie przy wzroście 173, jest jedyne 52 kg...więc chudnięcie jest mi zakazane...ale świetnie Cię rozumiem, bo przeżywam dosłownie to samo...

Treść doklejona: 27.03.12 23:00
    nikkitaa: Prądnik Biały A w weekendy Dąbie
    na Prądniku białym autobus ode mnie ma ostatni przystanek...więc jest kawałek :)

Treść doklejona: 27.03.12 23:01
    Vsti: Mi jedynie smakowały ogórki kiszone i kapusta :D A teraz po smażonym i kwaśnym mam zgagę
    no to smaki wg babć jak na syneczka, a tu proszę...Nadia :)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ah pamiętam, jak jechałam na 1 badania w ciąży... pojechalam taksówka bo za późno wstałam z łóżka, przez mdłości. Nie wiedziałam, że muszę mieć jakis dokument przy sobie prócz skierowania od lekarza więc nie wzięłam paszportu, a dowód zgubiłam kilka tygodni wcześniej. Babki w recepcji powiedziały, że nie mogą mi zrobić badań i mam przyjść nast. dnia ;/ Wróciłam ledwo do domu 40min tramwajami z 1 przesiadką, wpadłam przez drzwi dosłownie i w kurtce we wszystkim rzuciłam się na kolana przed kibelkiem i zwymiotowałam żółcią, bo miałam tak pusty żołądek :confused: A następnego dnia musialam znów na te badania jechać -tym razem już z dokumentem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Vsti - mi nawet ogorki nie smakuja, najgorsze jest to uczucie sytosci i nudnosci. Choc dobrze, ze nie wymiotuje :)

Violet_flower - szczuplutka jestes, ja wiem, ze musze sie pilnowac, bo wage mam w sam raz. :) dlatego jem te obiadki , ktore sa dla mnie bez smaku..
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    violet_flower: no to smaki wg babć jak na syneczka, a tu proszę...Nadia :)
    nie mówiąc o tym, że na słodkie w ogóle ochoty nie miałam :D Czyli już tu kiedyś pisałam, że obalam ten mit :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    violet_flower: o tyle dobrze, że mieścisz się w normach...u mnie przy wzroście 173, jest jedyne 52 kg...więc chudnięcie jest mi zakazane...ale świetnie Cię rozumiem, bo przeżywam dosłownie to samo...

Ja mam 171cm i ważyłam przed ciążą 51kg :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Nikkita - no ja mam cicha nadzieje, ze mnie wymioty omina :) ale zobaczymy.. to dopiero 7tydzien z plusem :) rozkreca sie powoli ta ciaza. Zastanawiam sie nad USG w ten piatek, chcialabym zobaczyc bijace serduszko. Chyba jednak pojde :) Przynajmiej dowiem czy jest tylko jedna kruszynka i czy jest wszystko ok :)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Zobaczycie, później będziecie narzekać, że za dużo jecie i że kg za szybko idą w górę :wink:

Treść doklejona: 27.03.12 23:06
    Dobrej nocy :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Vsti - no ciekawe jak to bedzie. Moja mama zarowno ze mna jak i siostra przytyla niecale 10kg, moja siostra w calej ciazy miala 6kg na plusie. Z czego siostrzenica urodzila sie 59cm i 3800kg :) Ciekawe jak to bedzie u mnie.. ja juz bym chciala byc po porodzie i tulic malenstwo w ramionach :cool::bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Vsti: Zobaczycie, później będziecie narzekać, że za dużo jecie i że kg za szybko idą w górę
    --
    hehe no pewnie tak, ale ponoć my już tak mamy, że musimy na coś narzekać :P
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dobrej nocki Kobietki, ja juz padam ze zmeczenia :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Mi kręgosłup wysiada, muszę przełożyć się na bok i włączam serial więc też Dobrej nocki życze :wink:
    --
  5.  permalink
    Dobranoc Dziewczyny, ja już padam i zmykam spać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorLinden
     permalink
    Dziewczynyy...a ja dostałam dzisiaj jakiegoś krwawienia :cry: ...pojechałam szybko do mojego gin i wszystko wyglada ok ...fasolka pieknie rośnie w czwartek miała zaledwie 3mm i serduszko a dzisiaj po 5 dniach 9.4 mm ( 7 tydzień) i nawet słyszałam bijące serduszko...na usg nie było widać żadnych krwiaków ani nic niepokojącego. Lekarz powiedział mi ze to mogło być spowodowane zmęczeniem ,podniosłam dzisiaj bardzo ciężką torbę z zakupami albo takie plamienie jak @ to był mój 50 dc , dodam że moja mama o 2 ciąży dowiedziała się ok 5 msc bo miała plamienia aż do tego czasu ... czy któraś z Was tak miała??

Poza tym mam odpoczywać, nie dźwigać i poleżeć 2 dni w domku :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeMar 28th 2012
     permalink
    ja dowiedzialam sie w 8tc i mialam 2 ''regularne miesiaczki'' / plamienia:) a teraz co?! 9 miesiac... Spokojnie jak lekarz mowi ze jest ok to na pewno tak jest:)
    --
  6.  permalink
    Czesc Dziewczonka!
    Za godzine ruszam do gina:wink: Dam znac po powrocie co i jak:wink:
    Trzymajcie kciuki:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    violet_flower: tak w ogóle to pozdrawiam z Krakowa, gdzieś już zauważyłam wcześniej, że mieszkamy w jednym mieście ;)

to i ja pozdrawiam z Krakowa :)

nikkitaa: Prądnik Biały A w weekendy Dąbie

to mieszkamy niedaleko - bo ja na Czerwonym :)

sliwson: Co prawda dziecko smoczkowe no i laktator był w użyciu bo weekendy spędzałam na uczelni ale muszę przyznać, że tak szybko @ się nie spodziewałam...

no ale u ciebie to właśnie przez te weekendy na uczelni - tak mi się wydaje - bo żeby nie było @ dziecko musi ssać min 100minut na dobę czy jakoś tak. A czasem też się zdarza, że dziecko poprostu troszkę źle ssie i też @ przyjdzie wcześnie. Nie ma reguły na to.

A ja jeszcze do tematu samotności w ciąży i tego, że wam mało czasu zostało na wyprawkę.....spokojnie dziewczyny - jak byłam w pierwszej ciąży też na waszym etapie (okolice 25tc) miałam kupiony wózek, łóżeczko, zamówione zasłony, pościel itp. i wiecie co - teraz z perspektywy czasu wiem, że to wszystko było za wcześnie !!!!!!!!. Można sobie poszukać, pooglądać, wybrać i spisać na jakąś listę to co wybrałyście, ale nie spieszcie się z zakupami. Uwierzcie mi - macie czas !!!! Mi zostało jeszcze mniej więcej 10tyg to porodu (bo mały jest duży i pewnie się wcześniej urodzi tak jak córeczka) ale tak naprawdę dopiero teraz zaczynam myśleć o ciuszkach itp. A wózka nie zamierzam kupować wcześniej niż za jakieś 5-6tyg. Chcę go ostatecznie wybrać, żeby potem tylko zamówić.
    A poczucie, że jesteście same w tej ciąży - to całkiem normalne. Mi się też tak wydawało i wydaje teraz. A czasem jeszcze gorzej, bo mam wrażenie, że nie dość, że jestem sama w ciąży to jeszcze, że jestem samotną matką, bo mąż ma inne zajęcia i ja muszę się córeczką zająć. Ale wydaje mi się, że taki już nasz los - martwimy się o wszystko dużo bardziej i częściej niż nasi mężowie i same sobie dodajemy zmartwień. A one nie miną - bo jak już urodzicie to będziecie się na każdym etapie rozwoju dziecka martwić o coś innego.....potem o przedszkole, szkołę itd. Taki już nasz los - mamusiek :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    cześć ja znów na maksa niewyspana, ale szczęśliwa bo dziś się pakujemy i jedziemy na wymarzony urlop :)co prawda w zakopcu zima, ale przynajmniej mąż kiedy nie będzie na nartach będzie z nami.

mówią że ma byc dziś piękny dzień ale póki co jakoś szaro za oknem.

jakieś nowe wieści od hanny czy cherry?
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeMar 28th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja jestem z tych ekspresowych ... mialam prawie wszystko zakupione juz w 22 tygodniu jak tylko dowiedzialm sie o plci :))))
    Nie umialam sie powstrzymac... i co??? wyszlo na to, ze lepiej zaopatrzyc sie wczesniej np w koszule do szpitala niz w wozek dla dziecka :-)))

mkd no to wspanialego urlopu zycze :)

Hanny wczoraj napisala, ze jak narazie trzymane kciuki przez nas dzalaja, bo nadal w dwupaku... pewnie dzis po wizycie cos nowego sie dowiemy...

Witam sie srodowo najodowana po wczorajszym wypadzie!:cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nessie: wyszlo na, ze lepiej zaopatrzyc sie wczesniej np w koszule do szpitala niz w wozek dla dziecka :-)))

no ja się teraz właśnie chcę wziąć na zakupy szpitalne....niby u nas wszystko póki co ok, ale wiadomo - wszystko może się zdarzyć
    --
  7.  permalink
    A ja dzisiaj odbieram wyniki glukozy ....i juz mam stresa ;/ pewnie czeka mnie wizyta w poradni cukrzycowej ;/ wczoraj na mnie kazdy krzyczal zebym nie panikowala, ale ja cos to szaro widze, zeb mi nagle ze 160 na 140 spadlo :P
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A ja właśnie wychodzę na glukozę, bo dzieci dziś dały mi pospać, więc niepotrzebnie się nie budziłam wcześniej... A my wczoraj na szkole rodzenia oglądaliśmy porodówke i uderzyło mnie, że dzieci mi po cc zabierają, tzn wiedziałam o tym, ale jakoś to do mnie dotarło.. No i oczywiście musiało mi się to przyśnić, śniło mi się, że urodziłam ale byłam usypiana i potem obudziłam się i wszystkie laski miały dzieci przy sobie, przyszedł mój mąż i go pytałam, mówi że nasze dzieci są śliczne, że oba zdrowe, obeszło się bez inkubatora, ale nikt mnie nie chciał puścić do dzieci i strasznie płakałam. A no i nie miałam stanika do karmienia i bałam się że będą na mnie krzyczeć że się nie przygotowałam..
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    kuleczka_69: wczoraj na mnie kazdy krzyczal zebym nie panikowala, ale ja cos to szaro widze, zeb mi nagle ze 160 na 140 spadlo :P

to nie rozumiem - jaki ten wynik masz w końcu ??
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Kakai pisała z komórki i znowu jej post jest non stop ostatni....
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    Kasiek, wczoraj jak na glukometrze sprawdzala bylo 160 po obciazeniu, ale kazala mi go nie brac pod uwage bo hlukometr nie daje miarodajnych wyniow z tego, ale ja watpie w to, zeby mi ze 160 spadlo na 140 albo ponizej zeby w normie bylo :P
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    aha - myślałam, że masz już wyniki.....napisz koniecznie co wyszło - 3mam kciuki !!!
    --
  8.  permalink
    Kasiek napisze, po 12 bede jechala odebrac i z wynikami od razu do ginekologa i on zadecyduje co i jak ze mna, sie najezdze ostatnimi dniami sporo, wczoraj caly dzien tak zle sie czulam, myslalam, ze mi glowe rozsadzi.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Hej Dziewuszki :wink:

A ja dziś dla odmiany pospałam, miałam tak intensywny dzień wczoraj, że jak padłam o 21.30 tak w stałam dziś dopiero o 7.oo :shocked: i pierwszy raz od wielu dni bez bólu głowy. Równo za tydzień mam usg, pierwsze po dwóch miesiącach, już nie mogę się doczekać. Wczoraj złożyłam komodę do dzidziusiowego pokoju. Dwie godziny się z tym męczyłam, ale się udało i jest śliczna i już mam ochotę na więcej :) Ale jeszcze czas, więc poczekam :)
    Dziewczyny dajcie znać jak po wynikach .
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  9.  permalink
    Zebrac tylka nie moge zeby sie wyszykowac :P lenia mam w dupc i okropniastego :P
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hej!ja siedze na badaniach,glukoze wypiłam z cytryna.nie dobra,ale nie zwymiotowalam na razie:) jeszcze godzina czekania i zmykam do domku
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    witam kobitki :)
    Kakai - trzymaj się tam dzielnie:)))
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    dzieki:) juz jestem w domu, widze ze zepsułam foruma:cry:
    --
  10.  permalink
    Kakai naprawisz :P ja dalej siedze, ale poczynilam postepy, bo sie pomalowalam :P
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hehe kuleczka masz zwolnione tempo dzisiaj:))
    --
  11.  permalink
    Ojj dzisiaj to tak, zolwie wrecz tempo :P
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja chyba zaraz pojde na specer, bo pieknie słońce swieci:bigsmile:
    --
  12.  permalink
    Obecnie jestem w 37 tygodniu ciąży ale od jakiegoś czasu moje nastroje są jak tak zwana chorągiewka na wietrze. W jednej chwili jestem uśmiechnięta, szczęśliwa, radosna i pełna optymizmu a za chwilę siedzę w kącie, płaczę, jestem zamknięta w sobie. Mój mąż nie wie jak ma do mnie podejść i jak pomóc. Widzi jak bardzo cierpię ale gdy tylko on chce mnie przytulić, pocieszyć bądź nawet pocałować to każę mu zabierać ręce. Nie potrafię sobie z tym poradzić. Nawet nasz 5 letni synek ostatnio się zapytał męża: "tatusiu czy mamusia już nas nie kocha" a potem rozpłakał się. Gdy zobaczyłam ich takich bezradnych to coś we mnie pękło i postanowiłam iż muszę coś zrobić i zastanawiam się nawet nad wizytą u psychologa. Może to coś mi pomoże?? Proszę o odpowiedź co może być przyczyną tych stanów??
  13.  permalink
    u nas tez slonko piknie swieci :P ja bede miala spacer autobusem :P
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    haha:D
    --
  14.  permalink
    z porannego przeglądu prasy internetowej http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/swiat/waris-dirie-kocham-gdansk-ale-tesknie-za-moja-pust,1,5072056,kiosk-wiadomosc.html
    przy okazji polecam książkę
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Witamy się środowo już :bigsmile:
    Ah jak dobrze spać do 10.30 :cool: Co prawda zasnęłam po 2giej ... Ale tak mocno spałam, że tylko na automacie się przed 10 obudziłam zażyć leki :bigsmile:
    Dziś nam zostało jeszcze tylko 100dni! A dopiero co cieszyłam się, że minęło 100dni... Ah leci ten czas okropnie szybko :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Dzień dobry... piękne słońce świeci a ja w pracy :cry:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.