Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorP_Madzia
    • CommentTimeMar 28th 2012
     permalink
    Młodej tylko w nocy nie czuje :) tak to cały dzień :))))
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    moj maly w nocy kopie, obraca sie, uklada jak ja zmieniam pozycje to on tez, generalnie czuje go juz od tygodnia w nocy a wczoraj kopal w pecherz albo szyjke:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeMar 28th 2012 zmieniony
     permalink
    Kakai: ciekawe co mi przepisze na ta infekcje
    Mi jak wyszły leukocyty + liczne bakterie w moczy gin. kazał brać żura-vit i pomogło, zobaczymy, jak teraz badania wyjdą :)

Moja w różnych miejscach kopie... niby nadal dupką w dół jest, ale dziś czułam kopniaki właśnie tam na dole, a później znów z boku, widocznie ma jeszcze dużo miejsca na wybryki :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: Mi jak wyszły leukocyty i liczne bakterie w moczy gin. kazał brać żura-vit i pomogło, zobaczymy, jak teraz badania wyjdą :)

o to luzik:bigsmile: no to trzymam kciuki by sie poprawily:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Sayuri78: Może i pytanie było głupie, ale czy nikt nic nie wie?? Zaczynam się zastanawiać czy Wy w ogóle widzicie moje posty, bo po raz kolejny czuję się ewidentnie olana...

też nie miałam z tym nigdy problemów więc nie pomogę.....

mag_dre: Słyszałam ostatnio, że kobiety z cukrzycą przyjmują tylko 2 szpitale w KRK- Na Kopernika i na Ujastku- a z tego co piszesz i na Siemiradzkiego można rodzić. Ja jestem obciążona cukrzycą z dwóch stron, więc zastanawiam się jak wyjdzie mi to badanie.

to nieprawda !!!!! prawda jest taka, że od Kopernika wszyscy uciekają i jak tam idziesz do poradni to oni robią wszystko, żeby jak najwięcej kobiet skierować do nich do porodu - bo każdy poród to jest kasa z NFZ - więc nam wmawiają, że musisz rodzić u nich. Mi też chcieli dać tam skierowanie i to wmówić, ale wcześniej dowiedziałam się na Siemiradzkiego jak wygląda sprawa, czy oni mają jakieś przeciwwskazania, zapytałąm też swoją ginkę co o tym myśli i nikt nie widział przeciwwskazań. Natomiast pani diabetolog z poradni na Kopernika wpisała mi nawet w kartę choroby - Pacjentka odmówiła przyjęcia skierowania na oddział położniczy na Kopernika !!!!

Także jak będziesz sobie wybierać szpital to po prostu zapytaj tam na miejscu czy oni widzą jakieś problemy w kwestii cukrzycy i niezgodności Rh.

Co do mnie - ja jak przyszłam rodzić to poinformowałam panią, która mnie przyjmowała na IP o mojej cukrzycy, lekarce też powiedziałam, a potem już przyjechała moja położna więc też była poinformowana. W trakcie porodu badali mi poziom cukru i podawali glukozę w kroplówce bo był za niski. I to wszystko. Żadnych komplikacji więcej nie było. Po przyjęciu na IP i po KTG zrobiono mi jeszcze szybkie USG, żeby sprawdzić czy dziecko nie jest za duże i czy urodzę SN.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Sayuri nie czuj się olana, tu bardzo dużo postów przemyka i niektóre po prostu uciekają albo nikt nie zna na nie odpowiedzi ;) Ja ostatnio pytałam jak odnowić żelazną brytfankę i też się nikt nie odpisał :tooth:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Sayuri78: Może i pytanie było głupie, ale czy nikt nic nie wie?? Zaczynam się zastanawiać czy Wy w ogóle widzicie moje posty, bo po raz kolejny czuję się ewidentnie olana...

:) Ja dopiero przebrnełam przez 150 postów : ) z wazeliną to pewnie najbezpieczniej ( choć o tym nie słyszałam ) . Ja stosowałam BROS proszek i super sie sprawdził , czy jest szkodliwy .. nie wiem , ale przecież nie ma sie z tym kontaktu bezpośredniego ... W zasadzie wszystko jest szkodliwe , płyn do mycia podłóg , farba do włosów - kilkakrotnie tu maglowana - jak każdy sr.chemiczny.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Sayuri78 chciałabym Ci pomoc, ale nie wiem jak, bo nie ma doswiadczenia z mrowkami:confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    _kasiek_: to nieprawda !!!!! prawda jest taka, że od Kopernika wszyscy uciekają i jak tam idziesz do poradni to oni robią wszystko, żeby jak najwięcej kobiet skierować do nich do porodu - bo każdy poród to jest kasa z NFZ - więc nam wmawiają, że musisz rodzić u nich.

Nie chciało mi się wierzyć, ale ja to słyszałam od pacjentek nie od lekarzy. W tym roku zmienił sie kierownik kliniki i wszyscy chodzą teraz jak w zegarku, są mili, chyba, ze ja trafiłam na najlepsze piętro tzw III. Musze powiedzieć, że zajęli się mną dobrze, nawet konsultacje mi załatwili w sprawie skurczy. Innym dziewczynom innych lekarzy jak trzeba było. No ale to było na patologii, a na porodówce może być inaczej hehe, zwłaszcza, że dalej remont mają.
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    od kilki dni ledwo chodzę, nie wiem czy to spojenie mi się tak bardzo rozchodzi, czy może rwa kulszowa chce mnie dopaść :devil:, chodzę i kuleję :cry:. Po dodatkowej dawce mg ból łagodnieje, ale dalej chodzę kulejąc ehh
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Mag_dre ja za to jak chodze, to nie mogę czasem złączyc nog i chodze jak kaczka :bigsmile: Jest mi po prostu tak ciężko, brzuchol mimo że malusi to ciąży, nogi bolą... W ogóle to ostatnio chciałam usiąść w autobusie na miejscu na takim podniesieniu i mięśnie ud mi odmówiły posłuszeństwa -ludzie się aż dziwnie gapili bo zawiesiłam sie w pół drogi pupą do siedzenia i nie moglam przez chwile nic zrobić :D Tak samo mam problemy ze wstawaniem z klęczka -musze się czegoś trzymać, bo nie wstane! Mięśnie nie działaja ;<
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No właśnie! Ja tez zauważyłam ostatnio, ze zaczęłam chodzic jak kaczucha i zaczełam zastanawiac sie skąd to sie bierze? Przeciez przytyłam ok. kilograma, wiec trudno powiedzieć, ze jestem jakaś dużo cieższa ;-)
    A zawsze mnie denerwowały kobiety w ciąży, które chodziły jak "kiwaczki" i mówiłam, że ja to będę chodzić normalnie! :devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ul_cia: A zawsze mnie denerwowały kobiety w ciąży, które chodziły jak "kiwaczki" i mówiłam, że ja to będę chodzić normalnie!

Ahahaha skąd ja to znam :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    nikkitaa: Mag_dre ja za to jak chodze, to nie mogę czasem złączyc nog i chodze jak kaczka

Ja to "zaliczyłam" między 14 a 20tc hehe. Moje mięśnie są ok, zawsze staję ale ciężko mi już założyć buty- już nie wiążę tylko sznurówki wkładam do butów hehe
    JA moje chodzenie upatruje w tym, że mimo, że mam nadwagę, głownie przez zatrzymywanie wody, tłuszczyk osadza mi się w biuście i na brzuchu, to mam wąskie biodra. Ciążowe spodnie w rozmiarze M lecą mi z tyłka, S-ki są za wąskie.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    A tak właściwie to skąd bierze się ten "kaczy chód" ?
    Ja jak na razie wiążę buty chociaż ciężko idzie i czasem to niezłe akrobacje muszę zaliczyć :D Za to jak już padne to nie mam siły ich ściągnąć i Wojtek mi w weekend zdejmuje :bigsmile: W ogóle całą mnie rozbiera i kladzie do łóżka bo nie mam siły się ruszyc nawet po wyjściu do sklepu na male zakupy -uwielbiam go za to :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Mni cos boli w kroczu, z prawej strony tylko, chodzic moge, ale bol jest nieokreslony raz mocno raz slabo a raz wcale;)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej Dziewczyny, chcialam sie Was zapytac czy robilyscie badania progesteronu we wczesnej ciazy 7-8 tydzien, jak tak to jaki Wam wyszedl? Pytam bo mam w okolicy 18ng/ml - w normie sie mieszcze na pierwszy trymestr. Krawien nie mam. Czuje sie ok. Lekarz gin-endykrynolog kazal mi robic progesteron co 10dni (robie co sobote, ze wzgledu na to, ze mam wolne a w tyg nie chce sie zwalniac z pracy). Mam mu zdawac relacje. Powiedzial, ze jak trzeba bedzie to zareagujemy tabletkami. Ale by bez potrzeby ich nie brac. Tak ogladalam kilka wykresow ciazowych i dziewczyny maja progesteron w okolicy 40 , nawet 90..
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Porodówka się zaczęła :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    madziauk: Hej Dziewczyny, chcialam sie Was zapytac czy robilyscie badania progesteronu we wczesnej ciazy 7-8 tydzien, jak tak to jaki Wam wyszedl? Pytam bo mam w okolicy 18ng/ml - w normie sie mieszcze na pierwszy trymestr. Krawien nie mam. Czuje sie ok. Lekarz gin-endykrynolog kazal mi robic progesteron co 10dni (robie co sobote, ze wzgledu na to, ze mam wolne a w tyg nie chce sie zwalniac z pracy). Mam mu zdawac relacje. Powiedzial, ze jak trzeba bedzie to zareagujemy tabletkami. Ale by bez potrzeby ich nie brac. Tak ogladalam kilka wykresow ciazowych i dziewczyny maja progesteron w okolicy 40 , nawet 90..

ja nie robilam ani razu w ciazy
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    nikkitaa: A tak właściwie to skąd bierze się ten "kaczy chód" ?

Jak to skąd- relaksyna działa, macica rośnie, organizm przygotowuje się powoli do porodu hehe

4–6 miesiąc ciąży
    Relaksyna
    Relaksyna rozluźnia więzadła i stawy, by macica mogła bez przeszkód rosnąć,
    a kanał stał się bardziej elastyczny. To dlatego twoje buty zrobiły się ciasne.

Kortyzol
    Dzięki kortyzolowi (teraz jego poziom wzrasta stukrotnie!)
    objawy alergii są łagodniejsze i masz więcej energii.

A od kwietnia nikkitaa czeka nast to:

7–9 miesiąc ciąży
    Oksytocyna
    Oksytocyna jest w organizmie w czasie ciąży,
    ale mięsień macicy staje się na nią wrażliwy dopiero podczas porodu.
    To dzięki niej kurczy się, by wypchnąć dziecko.

Endorfiny
    Endorfiny poprawiają ci samopoczucie i są naturalnymi środkami przeciwbólowymi.

Adrenalina
    Hormon stresu, adrenalina, zadziała na początku porodu,
    może wyhamować czynność skurczową,
    a gdy jest to już niemożliwe – przyspieszy finał..
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    nikkitaa: Porodówka się zaczęła

buu u mnie rządzi mecz barcelony:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Na mrowki cynamon posypany na drodze ich wedrowki rozprasza ich zmysl wechu i zwykla kreda, ktora trzeba grubo porysowac, bo jej nie lubia. Mialam ten problem w zeszlym roku, tak wiec wyprobowany sposob. Znikly w ciagu dwoch dni, ale zostawilam te krede i cynamon troche dluzej dla pewnosci.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Endorfina się czasem przydada -dzisiaj przepłakałam cały wieczór tak o -z nudów chyba, bo powodu nie miałam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dzieki Kakai .

Moze znajdzie sie ktoras przyszla mama/ badz mama co robila :) juz piatku sie nie moge doczekac, pierwsze USG i dowiem sie od innej gin co mysli o moich wynikach :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    nikkitaa: Endorfina się czasem przydada -dzisiaj przepłakałam cały wieczór tak o -z nudów chyba, bo powodu nie miałam

:bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Treść doklejona: 28.03.12 21:44
    madziauk: Dzieki Kakai .Moze znajdzie sie ktoras przyszla mama/ badz mama co robila :) juz piatku sie nie moge doczekac, pierwsze USG i dowiem sie od innej gin co mysli o moich wynikach :)

piątek tuz tuż, także sie dowiesz, daj znac co i jak:bigsmile: ja mam usg w poniedziałek i zobacze snów mojego słodziaka:surprised:a Ty jesli nie masz bolu czy plamienia, nie martw sie progesteronem:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Kakai - czasami mnie kluje jak na okres , cos w tym stylu, jakby ciagnie - najczesciej po posilku, badz wchodzeniu po schodach. Na szczescie tylko przez 1-2min i przechodzi..
    --
  1.  permalink
    Ul_cia: No właśnie! Ja tez zauważyłam ostatnio, ze zaczęłam chodzic jak kaczucha i zaczełam zastanawiac sie skąd to sie bierze?

Ja tez juz dreptam jak kaczucha, i w ogole jak ide to czuje sie jakbym miala miedzy nogami cos i musze sie rozkraczyc zeby isc :P
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    kuleczka_69: w ogole jak ide to czuje sie jakbym miala miedzy nogami cos i musze sie rozkraczyc zeby isc :P

Dokładnie! Czuje się okropnie śmiesznie tak chodząc ale cóż -ważne, że tak wygodniej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    madziauk: Hej Dziewczyny, chcialam sie Was zapytac czy robilyscie badania progesteronu we wczesnej ciazy 7-8 tydzien, jak tak to jaki Wam wyszedl? Pytam bo mam w okolicy 18ng/ml - w normie sie mieszcze na pierwszy trymestr.

Ja badałam, bo ciąża jest pomimo takiego długiego okresu starań niespodzianką- zaszłam w ciążę bez łykania bromka i luteiny. Ja badałam przy bHCG co 48 i jak spadł mi do 16ng to wzięłam bo miałam jeszcze parę tabletek i szybko umówiłam się do lekarki. Przy luteinie podskoczył do 32ng i lekarka już nie kazała mi badać.
    Kakai: buu u mnie rządzi mecz barcelony

Nam w kamienicy kuzynka odłączyła- tzn facet który jej zakładał i nie mamy tv hehe, musimy w końcu przywieź nke ze wsi, bo za duzo sie płaci, aby tylko w weekendy ogladac :D
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Oglądam tą porodówkę i zaczynam się bać tego bólu przy porodzie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    a ja tam bym już chciała :)
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    nikkita to po co ją oglądasz, ja nie oglądam takich programów- po co stresa sobie włączać- przez to można wcześniej urodzić a nasze małe sa jeszcze za male na poród.:bigsmile::updown:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mag_dre: Nam w kamienicy kuzynka odłączyła- tzn facet który jej zakładał i nie mamy tv hehe, musimy w końcu przywieź nke ze wsi, bo za duzo sie płaci, aby tylko w weekendy ogladac :D

Ja w weekendy nie mam ani internetu ani tv -nawet tych podstawowych kanałów. Nie płaciliśmy bo stwierdziliśmy, że bez sensu, jak ja u rodziców siedzę w tygodniu, żeby szału nie dostać w pustym mieszkaniu, a Wojtek we Wrocławiu. I w sumie dobrze, bo jak nie ma tv i neta to więcej czasu razem można spędzić ;)
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    madziauk
    - czasami mnie kluje jak na okres , cos w tym stylu, jakby ciagnie - najczesciej po posilku, badz wchodzeniu po schodach. Na szczescie tylko przez 1-2min i przechodzi..

Jeśli to jest kłucie w okolicach pachwin to wiązała , nie stresuj się :bigsmile: Groźne są plamienia , krwawienia i bóle ( skórcze) jak na miesiączkę . Też tak mialam przy byle wysiłku fizycznym i po chwili przechodziło . Teraz jest rzadko , za to "wynalazłam " sobie twardnienie brzucha . Ufff i tak do konca chyba zostanie , zawsze "coś " znajdę ..:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mi się najgorzej wstaje w nocy z łóżka do wc :D
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mag_dre: to po co ją oglądasz, ja nie oglądam takich programów- po co stresa sobie włączać- przez to można wcześniej urodzić a nasze małe sa jeszcze za male na poród.

Bo należę do ciekawskich osób i lubie oglądać jak bobasy wychodzą na świat -a pomimo lekkiego stracha przed bólem nadal nie mogę się doczekać lipca, a uważam, że nawet największy ból podczas porodu jest wart tego, aby po wszystkim malucha utulic do piersi :wink:

Treść doklejona: 28.03.12 22:18
    Vsti: Mi się najgorzej wstaje w nocy z łóżka do wc :D

Ja się w nocy zwlekam z łóżka, dosłownie staczam! :bigsmile: Tak mi się nigdy nie chce iść, a parcie na pęcherz jest i cóż jak mus to mus :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ide spaac:surprised:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    asia_: za to "wynalazłam " sobie twardnienie brzucha . Ufff i tak do konca chyba zostanie , zawsze "coś " znajdę ..

Czytałam, że juz od 13tc są skurcze ale my tego jeszcze nie odczuwamy. Asia może spróbuj sie czym zająć aby tak nie wymyślać ciągle bo zwariujesz do końca, albo urodzisz przed czasem.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    : ) nie zachodzę w głowę , ale właśnie jak czytam posty dziewczyn "nowych" to dokładnie to samo cały czas robie . Tyle że po skończonym I trymestrze już się tak tym nie przejmuję

Ja też zmykam , jutro do pracy .. Miłej nocki
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    nikkitaa: Vsti: Mi się najgorzej wstaje w nocy z łóżka do wc :D

Ja się w nocy zwlekam z łóżka, dosłownie staczam! Tak mi się nigdy nie chce iść, a parcie na pęcherz jest i cóż jak mus to mus
    --

Ja się turlikam, bo inaczej cały dół boli hehe Najgorzej przy przekręcaniu z boku na bok. A jak do tego Pati szaleje to już "amen w pacierzu" pomoc do wstania potrzebna. Ja nie mam lenia, ja mam problem bo boli ehh a jak do tego jeszcze zgaga dojdzie to :cry:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dobranoc "mamuśki"
    --
  2.  permalink
    tak jeszcze na temat tego rozkraczania sie :P wziete z topiku dowcipnego z naszego forum :P

Idzie środkiem ulicy facet (nogi szeroko, przygarbiony) za nim dwóch studentów medycyny zaczyna się kłócić:
    - Ja uważam, że ten pan ma problem z hemoroidami.
    - Nie, nie on ma na pewno problemy z kręgosłupem.
    Założyli się i podchodzą do gościa mówiąc:
    - Dzień dobry panu, my jesteśmy studentami medycyny i założyliśmy się. Kolega uważa, że ma pan problem z hemoroidami, a ja, że z kręgosłupem. Może nam pan powiedzieć, który z nas ma rację?
    - Niestety żaden, mam problem z planowaniem, bo planowałem puścić bąka, a się zesrałem.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Ja to mam dopiero problem bo przy kazdym wstawaniu z lozka pipka mnie boli haha :D (okolice lonowe) i uda od wewnatrz....
    Nie wiem czy to normalne czy tez nie... ale wlasnie dlatego zamieniam sie w kaczuche :D
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mąż mi śpi już od godziny, ciekawe, czy za 3-4 miesiące będzie mu się tak dobrze spało :rolling: Idę dołączyć do niego... Dobrej nocki :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    moja mama na mrowki stosowala cynamon, ale znalazly sobie inne sciezki... Dopiero jakis czerwony proszek pomogl, nie pamieta co to bylo:wink:

ciekawa jestem co z nasza Kasia rodzi, czy biega za lotka?! :)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    flavia ostatnia jej wizyta na forum godzine temu.. wiec nie sadze ze rodzi :)
    zostawila slad na " naszych dzieciach "
    --
  3.  permalink
    my kupowalismy takie stojace zielone plytki na mrowki, nie pojawily sie pozniej nigdy, i one tez dzialaly na owady, ani jednego pajaka, komara, muchy...ale to pewnie tez nie dla ciezarnych ;/
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    mag_dre - ja nie bralam progesteronu by zajsc w ciaze, tylko bromek, ktory nadal biore..
    Zapytam tej drugiej gin w piatek co o tym mysli..

asia_ - no ten bol to jakby takie skurcze, ale krotkie.. nie wiem jak to nazwac, nie bolalo mnie nigdy tak przez dluzszy czas. Za to jak sobie normalnie pojem, to mam takie mdlosci , ze nic tylko isc spac ;) dlatego juz staram sie jesc mniej i czesciej :)

Dobranoc kobietki :) dzieki za odpowiedzi :) Pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Muszę się pochwalić, że po dwóch tyg. ciszy w brzuchu, wczoraj wieczorem maleństwo wreszcie zaczęło się konkretnie ruszać. To już nie "rybka" i nie "motylek". Sądząc po pukaniu raczej mały dzięciołek!

A wracając do problemów z jedzeniem to u mnie osiągają już apogeum. Mam dosłownie jadłowstręt. Muszę się zmuszać, żeby przełknąć cokolwiek. Dziś przez cały dzień : banan, mały jogurt, rzodkiewka ze śmietaną i jajko. Co dziwne, ja już nie mam mdłości ani wymiotów, po prostu mi się nie chce, czuję się pełna po brzegi przez cały czas.
    Jutro mam wizytę u położnej i cichą nadzieję, że posłucham serduszka, bo usg dopiero 26/04.

Dobranoc dziewczęta. Kolorowych snów.

Treść doklejona: 28.03.12 23:09
    Madziauk, ja na początku miałam takie bolesne niby-skurcze. Skierowali mnie nawet na usg, żeby wykluczyć pozamaciczną, ale okazało się, że wszystko w normie. Tak więc to chyba po prostu jeden z uroków wczesnej ciąży.
    --
  4.  permalink
    Ooo a jakie to plytki? Pamietasz nazwe? Mnie by sie wlasnie na pajaki przydalo :confused:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.