Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMar 29th 2012
     permalink
    ja też oglądam :) Może mi się ciśnienie ciutkę podniesie ;p
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    A ja nie mogę tego oglądać i nawet nie chcę wyrażać opinii na ten temat tu. Może nie rozpoczynajmy dyskusji na tym wątku na ich temat...
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    penny: A ja nie mogę tego oglądać i nawet nie chcę wyrażać opinii na ten temat tu. Może nie rozpoczynajmy dyskusji na tym wątku na ich temat...

jasne

Treść doklejona: 29.03.12 16:20
    matko ile ja mam lumpów, których nie bede teraz nosic a zawalają szafy:confused: tylko gdzie ja to teraz schowam:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    My mamy Tu ciekawsze tematy przecież :) Popieram penny ;)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Kakai przerób na maskotki dla dzidzi :wink:

A ja zaraz będę robić chrupiące placki z wiórków ziemniaczanych i marchewkowych z imbirem i cebulką. Do podania z sosem czosnkowym i szczypiorkiem. Szkoda, że nie mam natki kolendry, mmm się rozmarzyłam :cool: Mniaaaam mniaaaam :devil:
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    penny: Kakai przerób na maskotki dla dzidzi A ja zaraz będę robić chrupiące placki z wiórków ziemniaczanych i marchewkowych z imbirem i cebulką. Do podania z sosem czosnkowym i szczypiorkiem. Szkoda, że nie mam natki kolendry, mmm się rozmarzyłam Mniaaaam mniaaaam --

o to good idea:bigsmile:Ty to jestes kreatywna:bigsmile:

ale pychotke szykujesz:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Dziewczyny u mnie dzisiaj 28 stopni !!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    nessie: Dziewczyny u mnie dzisiaj 28 stopni !!!!!!!!!!

ściema ściema:updown:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    No wczoraj zrobiłam parę na próbę, bo podobno "Marcin nie lubi placków ". Tak rzekła teściowa, a On po jednym błagał mnie o następnego :P no i dziś muszę zrobić całą furę - tak się pięknie urządziłam, a one tak chrupią i same się prawie robią, aaa ale się sama nakręciłam...:devil:
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink

łooooo jak ja ci zazdroszczę!!!!!!:surfing:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    penny: No wczoraj zrobiłam parę na próbę, bo podobno "Marcin nie lubi placków ". Tak rzekła teściowa, a On po jednym błagał mnie o następnego :P no i dziś muszę zrobić całą furę - tak się pięknie urządziłam, a one tak chrupią i same się prawie robią, aaa ale się sama nakręciłam...

mniam:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    A w Poznaniu zimno i straaasznie wieje :(
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    magku: A w Poznaniu zimno i straaasznie wieje :(--

potwierdzam:confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    magku: To mnie teraz zmartwiłaś :( Czy jeśli zrobie teraz to badanie, to nie będzie za poźno? Tzn.chodzi mi o tygodnie, do którego tygodnia robiłaś to badanie?

jasne, że możesz jeszcze zrobić - tutaj nie ma jakiegoś max czasu - tzn powinno się między 24-28tc ale raczej chodzi o to, żeby nie robić za wcześnie. Spokojnie możesz isć i zrobić

cobraczku a nie masz innego laboratorium bo to jakieś bzdury są ogromne !!!!! Poczytaj sobie - Diagnozowanie cukrzycy - czyli o teście obciążenia glukozą

Treść doklejona: 29.03.12 16:53

mogę sie do ciebie przeprowadzić ??

A tak w ogóle to czemu mieszkasz we Włoszech - co cię tam skierowało; praca, mężczyzna....jeśli mogę zapytać oczywiście ?? A może od urodzenia tam mieszkasz ?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    _kasiek_ dziekuje! W takim razie w poniedziałek melduje się na obciążeniu
    I jak tu wierzyć w lekarzy aż się podłamałam... :(

Treść doklejona: 29.03.12 16:55
    Kakai - tez Poznań ;>? A planujesz już w jakim szpitalu chcesz rodzić ;>?
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    magku: Kakai - tez Poznań ;>? A planujesz już w jakim szpitalu chcesz rodzić ;>?

mieszkam dokladnie pod poznaniem, bede rodzic albo w moejj meijscowosci, albo na Polnej
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    _kasiek_: A tak w ogóle to czemu mieszkasz we Włoszech - co cię tam skierowało; praca, mężczyzna....jeśli mogę zapytać oczywiście ?? A może od urodzenia tam mieszkasz ?

Wesele kolezanki !!!!!
    Przyjechalam do niej na tydzien ... a w maju bedzie juz 5lat jak tu jestem :)
    Na weselu poznalam mojego Antka i tak jakos z tygodnia na tydzien z miesiaca na miesiac sie przeciagal powrot do Pl!
    ale nigdy nie przypuszczalam, ze zostane na stale :)))
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    fajnie :bigsmile: czyli generalnie mężczyzna....przepraszam za ciekawość !!
    --
  1.  permalink
    _kasiek_: cobraczku a nie masz innego laboratorium bo to jakieś bzdury są ogromne !!!!!

Juz mam bo zrobili u nas Luxmed i wszystkie badania i wizyty odbywaja sie w tym centrum diagnostycznym;)

Treść doklejona: 29.03.12 17:09
    Dziewczyny ruchy mocniejsze to ja chyba pozno poczuje bo od kilku ladnych tygodni lozysko jest na scianie przedniej:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    _kasiek_: fajnie czyli generalnie mężczyzna....przepraszam za ciekawość !!

ano! gdyby nie on.... po hucznej zabawie na weselu i tygodniu wakacji we wloszech wrocila bym do Pl :)
    Wiec zycie potrafi zaskoczyc!
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny doradzcie cos na przeziebienie bo z nosa leci jak z pod prysznica:confused:Moge sobie zrobic inhalacje z soli?bo z tego co wiem olejkow zadnych nie wolno uzywac? A i czy moge uzyc Emilki soli morskiej no nosa zeby odetkac bo mam przegrode nosowa zlamana i z jednej strony ciezko mi nos udroznic....
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai: albo na Polnej
    o Polnej słyszałam, że tam ogrom kobiet rodzi i przez to masówka jest... masz szybko urodzić i szybko stamtąd wyjść, co by miejsca nie blokować dla kolejnych ;) Za to znajome bardzo chwaliły szpital św. Rodziny...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: o Polnej słyszałam, że tam ogrom kobiet rodzi i przez to masówka jest... masz szybko urodzić i szybko stamtąd wyjść, co by miejsca nie blokować dla kolejnych ;) Za to znajome bardzo chwaliły szpital św. Rodziny...

wiem wiem, natomiast od sw.Rodziny nie przyjmuja osob spoza poznania:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai: natomiast od sw.Rodziny nie przyjmuja osob spoza poznania
    ooo tego nie wiedziałam...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: oo tego nie wiedziałam...

ja tez bylam nastawiona na sw.Rodzine, i poznalam moja polozna, okazuje sie ze pracowala w tym szpitalu bardzo dlugo i tam przyjmuja talko kobiety z Poznania, lub z spoza(te ktore maja skierowanie do tego szpitala):confused:Moja lekarka prowadząca jest powiązana z Polna wiec tam mnie bedzie kierowac, chyba ze bedzie nagla akcja porodowa do u mnie w meiscie raczej urodze, bo balabym sie jechac ponad 30km:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Cobraczek: Dziewczyny doradzcie cos na przeziebienie bo z nosa leci jak z pod prysznicaMoge sobie zrobic inhalacje z soli?bo z tego co wiem olejkow zadnych nie wolno uzywac? A i czy moge uzyc Emilki soli morskiej no nosa zeby odetkac bo mam przegrode nosowa zlamana i z jednej strony ciezko mi nos udroznic....

Soli morskiej możesz używać jak najbardziej...inhalacji wszyscy mi odradzali - nawet z samej soli.....
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeMar 29th 2012 zmieniony
     permalink
    Kakai moja znajoma miała 2 tygodnie temu rodzić na Polnej (bo gin. i umowę miała z położną podpisaną), ale na samym końcu zdecydowała się na szpital w naszym mieście i pisała, że nie żałuję, bo bardzo dobra opieka, nikt nic nie przyspieszał itp... Jeśli masz dobry szpital w swoim mieście to fajnie, bo niekiedy przepchać się przez Poznań w godzinach szczytu to istna masakra :D Mój gin. przyjmuje w szpitalu oddalonym o 50 km i pewnie też będzie mnie tam kierował, ale w razie, co będę rodzić u mnie w mieście:P
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: Kakai moja znajoma miała 2 tygodnie temu rodzić na Polnej (bo gin. i umowę miała z położną podpisaną), ale na samym końcu zdecydowała się na szpital w naszym mieście i pisała, że nie żałuję, bo bardzo dobra opieka, nikt nic nie przyspieszał itp... Jeśli masz dobry szpital w swoim mieście to fajnie, bo niekiedy przepchać się przez Poznań w godzinach szczytu to istna masakra :D Mój gin. przyjmuje w szpitalu oddalonym o 50 km i pewnie też będzie mnie tam kierował, ale w razie, co będę rodzić u mnie w mieście:P

wlasnie i dlatego w tym wypadku poznan ma -

jesli bedzie wszytsko dobrze to mozliwe ze bede rodzic u mnie, szpital stary, zadne cudo, ale gdy bylam ostatnio 3 dni tam widzialam kilka pozytywow:
    - kobiety trafiajace z malymi skurczami(myslace ze to juz porod) leza spokojnie, maja kilka razy dziennie ktg, sluchanie tetna sluchawka, miorzone cisnienie i poprostu czekaja spokojnie
    - te co urodzily moga miec TZ czy inna osobe w pokoju praktycznie od 10-21, nikt nikogo nie przegania, moga nawet pomoc jej sie umyc itd.
    -polozne mile i pomocne

takze źle nie jest:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ja się za jakiś czas wybiorę się na wycieczkę po oddziale położniczym, bo niby jest taka możliwość ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: Ja się za jakiś czas wybiorę się na wycieczkę po oddziale położniczym, bo niby jest taka możliwość ;)

no korzystaj jak mozna:smile:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ja planuje rodzić właśnie w szpitalu św.rodziny ;) Polna kusi mnie tym, że gdyby coś z dzieckiem się działo, to właśnie tam Małą wyślą, zawsze byłabym na miejscu... Jeszcze kilka tygodni mam, więc się zastanowię ;)
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Dziewczyny mam wyniki glukozy.
    Na czczo: 110
    1 godz po obciążeniu (50g): 140

Przy wyniku na czczo mam flagę, że za wysoko (norma do 106) ale przy wyniku po obciążeniu nie ma norm;-( Czy to 140 mieści się w normie czy mam się martwić?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Sliwson z tego co wiem 140 jest progiem, ponizej jest ok, a powyzej juz nie:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    sliwson: Czy to 140 mieści się w normie czy mam się martwić?
    Gdzieś czytałam, że wyniki poniżej 140 jest ok, czyli samo 140 chyba też :] Ale to nie pewne źródło, bo sama jeszcze nie miałam tego badania :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    sliwson: Dziewczyny mam wyniki glukozy.
    Na czczo: 110
    1 godz po obciążeniu (50g): 140

Przy wyniku na czczo mam flagę, że za wysoko (norma do 106) ale przy wyniku po obciążeniu nie ma norm;-( Czy to 140 mieści się w normie czy mam się martwić?

jeśli robiłaś 50g to norma jest do 180....

Ale pewnie przez ten wysoki cukier rano skierują cię niestety na powtórkę badania z 75g albo każą powtórzyć cukier na czczo

Oto normy:
    "Cukrzycę ciężarnych stwierdza się, gdy w teście diagnostycznym:
    glikemia na czczo wyniesie powyżej 100 mg% (5,6 mmol/l)
    glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l)
    glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l)"

Treść doklejona: 29.03.12 18:38
    a tak na marginesie - wynik równy 140 kwalifikuje się już albo do powtórki albo do wizyty w poradni....to info akurat z pewnego źródła :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    _kasiek_: Oto normy:
    "Cukrzycę ciężarnych stwierdza się, gdy w teście diagnostycznym:
    glikemia na czczo wyniesie powyżej 100 mg% (5,6 mmol/l)
    glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l)
    glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l)"

Przyda mi się ta wiedza na poniedziałek :)
    --
  3.  permalink
    _kasiek_: Soli morskiej możesz używać jak najbardziej...inhalacji wszyscy mi odradzali - nawet z samej soli.....

Kurcze tak zastanawia mnie dlaczego nie mozna robic inhalacji...?

Vsti: Przyda mi się ta wiedza na poniedziałek :)

A mi za 3 tygodnie:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Ale macie dzisiaj wenę do pisania!! Czytam i czytam, dobrze ze jestem z córką w pralni publicznej, to sobie mogę poczytać spokojnie. My już jutro na nowym mieszkaniu spimy, więc dzisiaj ostatnie prace, w tym pranie kołder, koców, czyli sprzętu ciężkiego:devil:.
    Tak w ogóle to zrobiłam rewolucje z naszymi rzeczami, i połowa poszła "out". Chyba mi się włączył przedwczesny syndrom wicia gniazda. Czuje sie z tym super, bo nie znoszę zagracanych mieszkań...
    Aaa, pochwałę się jeszcze ze dzisiaj wkraczamy w 7 miesiąc ciąży!!:clap:
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Witajcie dziewczyny,

właśnie wróciłam z USG połówkowego. Wybraliśmy się na nie do jednego z lepszych specjalistów w mieście. Trochę jestem rozczarowana, nie mówiąc już o rozgoryczeniu. Doktor, ponieważ nie jestem jego pacjentką, nie raczył nawet wypełnić karty ciąży czy zajrzeć do aktualnych wyników. Praktycznie od razu zaprosił mnie na leżankę.
    W pierwszej kolejności pomierzył Młodego:
    FRH dodatnie
    BPD 54mm=22,5hbd
    HC 206mm=22,5hbd
    AC 177mm=22,5hbd
    FL 35mm=21hbd
    Cerebellum=21hbd
    Fg 475g

Zaznaczył, że wszystko mieści się w normie. Następnie przeszedł do nagrywania obrazu 3d (jakby tylko o to nam chodziło) na płytę, doktor był wyraźnie znudzony, podparł się na łokciu o paparat USG i ciężko wzdychał. Film jest zapewne krótki, jeszcze go nie widzieliśmy.
    Następnie przeszedł do oglądania Młodego. Kręgosłup ok, nerki ok, mózg ok, warga ok. Aż doszedł do serduszka... I tutaj zatrzył się na dłużej. Oglądał, oglądał w końcu nie wytrzymałam i zapytałam czy wszystko w porządku. Mruknął, że jeszcze chwila. Po kolejnych 30 sekundach, które mi się wydawały całą wiecznością powiedział, że podejrzewa wadę serca u płodu. Konkretniej, że podejrzewa ubytek (3,8mm) w części błoniastej przegrody międzykomorowej i że zaleca konsultację u kardiologa dziecięcego i echo serca płodu. Zacisnęłam zęby i zmusiłam się do spokojnego, racjonalnego analizowania tego, co właśnie usłyszałam. Zaczęłam zadawać pytania: jak poważna jest to wada, jakie niesie ryzyko porodu przedwczesnego i czy wogóle niesie, co powinnam zrobić, żeby mały po porodzie otrzymał natychmiastową właściwą opiekę i czy są szanse na korektę tej wady. Na pytania odpowiadał zdawkowo, raczej z pewną lekkością, łzy mi napłynęły do oczu. Po chwili coś mnie tknęło i zapytałam czy zna godnego polecenia kardiologa dziecięcego, doktor natychmiast odpowiedział, że oczywiście i że da mi namiary. Na koniec zapytał, czy nie złapałam we wczesnej ciąży przeziębienia, ale nie przypominam sobie takiej sytuacji... Podziękowaliśmy i wyszliśmy z gabinetu.
    Pierwsze łzy poleciały jeszcze w klinice. Wsiedliśmy do samochodu, ogarnęłam się i natychmiast zadzwoniłam do poleconej kardiolog, umówiłam się na wtorek.

Teraz siedzę i ryczę. Wiem, że to trochę okrutne, ale autentycznie czuję się skrzywdzona. Czuję się jakby mi serce pękło na pół. Wiem, że nawet jeżeli synek ma wadę serca, to dobrze, że dowiemy się o niej już teraz, bo możemy objąć go odpowiednią opieką lekarską natychmiast po urodzeniu, ale... ciężko mi. Strasznie.

Mąż właśnie puścił płytę. Film ma 10 minut, z czego 14 sekund w 3d a pozostałe minuty to pomiary szkraba. Zawołał mnie, bo mały w pewnym momencie podnosi rączkę do góry, zaciska ją w piąstkę i wyciąga kciuk, jakby pokazując nam "I'm ok!". M. siedzi i ogląda to już setny chyba raz a ja jakoś nie mogę się zebrać w sobie...
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    nessie, ja przylecialam do USA na wakacje, i te wakacje przyciągnęły sie o 5 lat:devil:. Podczas tego urlopu dorobilam sie męża i dwójki dzieci:devil:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    annie128 - trzymajcie sie i myślcie dobrze! Faktycznie - sprawdźcie to u kardiologa...z Małą też byłam (profilaktycznie) i warto wydać te pieniądze by wiedzieć co z dzieckiem. Póki co sprawdzonej diagnozy nie macie, wiec staraj się mysleć dobrze, choć wiem, że łatwo tylko się pisze... 3mam kciuki i głowa do góry!
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    annie, aż łezki się cisną do oczu... ale spokojnie, wszystko trzeba sprawdzić. Trzymam kciuki, by z serduszkiem wszystko było dobrze :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    annie, przykre to podejście lekarza. Mam ogromna nadzieje ze kardiolog podważyć teorie ginekologa..
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    wielgosz: nessie, ja przylecialam do USA na wakacje, i te wakacje przyciągnęły sie o 5 lat. Podczas tego urlopu dorobilam sie męża i dwójki dzieci

to podobnie do mnie .... barkuje mi tylko drugiego dziecka :D
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Jejku znów mi się przysnęło ... Drzemka popołudniowa zaczyna być u mnie codziennością -mimo, że wstałam o 13 :shocked:
    Ale brzydka pogoda :confused: Leje okropnie, aż nie chce mi się do sklepu iść, a mam ochotę na cole w puszcze ...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    annie do wtorku niedaleko i choć wiem, że łatwo się mówi - staraj się myśleć pozytywnie !!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMar 29th 2012 zmieniony
     permalink
    Annie trzymaj się dzielnie. Jeśli faktycznie ma wadę serduszka to dobrze, że już tym wiecie. Z drugiej strony zasięgnijcie jeszcze opinii innego lekarza, być może ten się myli (czego Wam życzę). Bądźcie dzielni dla swojego synka, trzymam za Was kciuki.

Nessie, Wielgosz ja pojechałam kiedyś na 10 dni w Bieszczady i już tu zostałam :wink: Wiem, że to nie to samo co Włochy czy Stany, ale dla mnie to była ogromna zmiana przestrzeni. Z dużego miasta wywiało mnie do lasu :)
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Penny jak to nie to samo... !!!! wyjechalysmy na wakacje i zostalysmy na nich "uziemnione" ... nie wazne gdzie ... wazne z kim :)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    dziewczyny przesyłam pozdrówki z zimowego zakopanego, po liście wnioskuję że nic się nie zmieniło. sliwson i co z ta twoją cukrzycą jest czy nie ma?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    nessie: Penny jak to nie to samo... !!!! wyjechalysmy na wakacje i zostalysmy na nich "uziemnione" ... nie wazne gdzie ... wazne z kim :)

Co prawda to prawda :devil: kocham to moje uziemnienie :heartbounce:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.