Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    annie 128
    musisz uzbroić się w ciepliwość do wizyty u kardiologa - trzeba być dobrej myśli, trzymam kciuki
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
    • CommentTimeMar 29th 2012
     permalink
    Ale tu dzisiaj cisza i spokój :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Annie - trzymaj sie dzielnie, niedlugo dowiedz sie co i jak, moze ten ginekolog nie mial racji, kto wie. Dobrze jednak, ze ma teraz podejzenia, bo mozecie wszystko sprawdzic.

Ula - co do suwaczka, to czekam na pierwsze USG (mam jutro) by potwierdzic, ze wszystko jest ok. Jak bedzie zaloze suwaczek :) taki mam plan :)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeMar 29th 2012 zmieniony
     permalink
    Dzięki Dziewczyny za wszystkie odpowiedzi odnośnie tych mich wyników ale ja nadal nic nie wiem:P
    Wychodzi chyba z tego, że ten wynik nie jest jednoznaczny i będę musiała badanie powtórzyć...
    Do tego oczywiście standardowo hemoglobina ledwo powyżej 10 a w moczu bakterie i leukocyty... Jak nie urok to... :-/

mkd: sliwson i co z ta twoją cukrzycą jest czy nie ma?

No właśnie chciałabym wiedzieć ale wygląda na to, że dowiem się dopiero po wizycie...

Anie128 nie martw się na zapas Kochana!!!
    Na spokojnie zróbcie usg serduszka płodu. My takie robiliśmy w pierwszej ciąży po tym, jak lekarz podczas połówkowego stwierdził, że serduszko malucha nie bije miarowo. Pokazał nam nawet, jak ono miarowo raz na jakiś czas zamiera na moment, żeby potem znów bić. Podejrzewał mały ubytek czy dziurkę... Ryczałam jak głupia ;-(
    Usg serduszka nic takiego już nie pokazało! Dziurka albo się zarosła albo nie wiem co się stało w każdym razie mam w domu całkowicie zdrowego 20 mies syna:)
    Bardzo mocno trzymam za Was kciuki!!!
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    silwson - generalnie wynik na czczo też jest wskazaniem w kierunku cukrzycy, ale nie jestem lekarzem więc nie chcę tutaj wyrokować jakoś na 100%

A ja dostałam sms-a od kuleczki - jest na patologii, po pierwszym badaniu po posiłku miała cukier 114 więc w normie. Co dalej dowie się jutro rano jak będzie obchód i wtedy się pewnie odezwie.

Dobranoc
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Ja miałam takie wyniki:
    Glukoza (przed podaniem glukozy): 76 mg/dl
    Glukoza (po podaniu 75 g glukozy po 2h): 139 mg/dl (norma do 140)
    Lekarka powiedziała, że mam jeść mniej słodyczy i tłustych potraw oraz mam badanie powtórzyć po 3 - 3,5 tyg.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Dzięki dziewczyny,

już mi jakoś lepiej, dobrze że do pracy wróciłam to jakoś mi tak teraz szybciej czas leci, do wtorku już nie daleko.

Młody tańczy i się wypina, jakoś wieczorami się uaktywnia, chociaż w pracy jak siedzę przy kompie też potrafi zamanifestować, że mu niewygodnie i skacze mi po pęcherzu:smile:

Idę spróbować zasnąć...
    Dobranocka.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    annie a czy to nie jest taka sama dziurka co ma igor gienki
    --
    • CommentAuthorAnecia84
    • CommentTimeMar 30th 2012
     permalink
    Dzisiaj mam badanie prenatalne więc może dziecinka pokaże co ma między nogami - albo czego nie ma:P:bigsmile:
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dzień dobry - zjem śniadanie i idę spać dalej !!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    mkd: annie a czy to nie jest taka sama dziurka co ma igor gienki

Mały ma podejrzenie ubytku w części błoniastej przegrody komorowej zmierzony na 3,8mm. Nie wiem czy to to samo.

Dzień dobry tak poza tym:smile:
    Nie śpię już od 4 rano więc chyba będę w biurze robić za zombie:bigsmile:
    Uciekam do pracy.
    Miłego dnia!
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    witam sie i ja, jestem wścikła na swój nochal, w nocy mialam 1 dziurkę zatkaną, nie wiem dlaczego w nosie susza od początku ciazy mam problemy z oddychaniem przez noc, ale mam wrażenie że chyba sie pogarsza
    :neutral:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Ja również sie witam:bigsmile:
    Nan wyniki moczu leukocytów brak, bakterii brak:jumping: czyli infekcja pokonana! tylko pierwszy raz wyszly mi ketony w moczu..czy wiecie co to oznacza może? wizyte mam w poniedziałek a to mi nie daje spokoju.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    justa2586: Nan wyniki moczu leukocytów brak, bakterii brak czyli infekcja pokonana! tylko pierwszy raz wyszly mi ketony w moczu..czy wiecie co to oznacza może? wizyte mam w poniedziałek a to mi nie daje spokoju.

gratuluje:bigsmile: nie wiem co to te ketony:confused:
    --
  2.  permalink
    Dzien dobry kochane!!!

Dzisiaj mamy juz 20 tydzien,czyli polowa za nami :clap::clap::swingin:
    Synio dzisiaj obudzl mnie mocniejszymi kopniaczkami,az mi sie mordka usmiechnela:rolling:

Dzisiaj tak nam sie z cora dobrze spalo,ze mloda do tej pory spi:shocked: A mi sie zachcialo zupy ogorkowej wiec po sniadanku zabieram sie do roboty:bigsmile:

Udostpenilam rowniez karte ciazy i wykres a co:tongue::wink:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    gratuluje:bigsmile: nie wiem co to te ketony:confused:

No dzieki ciesze sie strasznie i mam nadzieje że moja szyjka też sie uspokoiła. A z tymi ketonami to wyczytałam że niby wystepują po przeziębieniu, gorączce, przy cukrzycy, przy zbyt rzadkich posiłkach lub przy tłustym jedzeniu.
    Ale ja chora nie byłam,tłusto nie jem. zostaje cukrzyca i zbyt rzadkie posiłki. Przy obciązeniu wyniki miałam na czczo 76, po godzinie 104 a po dwóch 101 tylko zastanawian sie czy skoro wtedy wyniki były dobre to czy istnieje możliwość że np. teraz dopadła mnie cukrzyca ciążowa? trzy tyg. temu ketonów nie było. a jesli chodzi o posiłki to może nie jem regularnie, jem po prostu wtedy kiedy mi sie chce.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja się melduję po nieprzespanej nocy...
    Synio mi się pochorował;-( Całą noc walczyliśmy z gorączką i zatkanym noskiem;-( Zaraz jedziemy do lekarza. Padam na ryjek...
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Tradycyjnie witam się porannie znad filiżanki cappuccino :)

Nessi u Ciebie 28 stopni na plusie, a mnie obudził widok śniegu za oknem :wink: Gdzie jest sprawiedliwość ??? Idę się dziś uczyć piec chleb, następny spróbuję zrobić sama :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    justa2586: No dzieki ciesze sie strasznie i mam nadzieje że moja szyjka też sie uspokoiła. A z tymi ketonami to wyczytałam że niby wystepują po przeziębieniu, gorączce, przy cukrzycy, przy zbyt rzadkich posiłkach lub przy tłustym jedzeniu.Ale ja chora nie byłam,tłusto nie jem. zostaje cukrzyca i zbyt rzadkie posiłki. Przy obciązeniu wyniki miałam na czczo 76, po godzinie 104 a po dwóch 101 tylko zastanawian sie czy skoro wtedy wyniki były dobre to czy istnieje możliwość że np. teraz dopadła mnie cukrzyca ciążowa? trzy tyg. temu ketonów nie było. a jesli chodzi o posiłki to może nie jem regularnie, jem po prostu wtedy kiedy mi sie chce.

super wyniki miałas wiec chyba niemozliwe by cukrzyca to była:confused:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    U Nas przed porodem na USG z serduszkiem było ok, ale po porodzie stwierdzili PFO/ASD II (6-7mm) TZN. Ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej do 6mm - do kontroli po 4msc życia - NIE ZAGRAŻA TO ŻYCIU, ZDROWIU, ANI ROZWOJOWI DZIECKA.

W życiu płodowym w sercu jest dziurka, która po porodzie powinna się zamknąć lecz u Nas to nie nastąpiło.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeMar 30th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam w połowie ciąży :tongue:
    Czas mi leci piorunem, jak tak dalej będzie, to się nie zdąże psychicznie przygotować na Maluszka :shocked::shamed: Mam nadzieję, że w drugiej połowie ciąży jakoś hormony nam w tym pomagają i zaczynamy już czuć się Mamuśkami - bo ja (wstyd przyznać) ale jeszcze gotowa nie jestem :shamed:

No a dzisiaj połowinki trzeba "oblać" nonalko szampanskoje ;-))
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Dziewczyny zaraz wddtvn beda mowic o fotelikach i crash testach
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    witam sie i ja prawie juz weekendowo ;) cztery razy w nocy musialam zwlec sie z lozka na siusiu... Mimo to czuje sie b. dobrze :) Plan na weekend-zrobic porzadek w szafach i powywalac to, co sie nie przyda ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: witam sie i ja prawie juz weekendowo ;) cztery razy w nocy musialam zwlec sie z lozka na siusiu... Mimo to czuje sie b. dobrze :) Plan na weekend-zrobic porzadek w szafach i powywalac to, co sie nie przyda ;)

ja sprzatam w szafach od wczoraj:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Kakai czy podali ceny tych fotelików co polecali? Bo nie wiem jak ja oglądałam, że nie słyszałam :confused:
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    judka25: Kakai czy podali ceny tych fotelików co polecali? Bo nie wiem jak ja oglądałam, że nie słyszałam

mówili jedynie o recaro że jest z gornej połki i kosztuje ponad 800zl, natomiast ten cybex, o którym mówila "pani gadżet" widzialam na ceneo za 650zł
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    justa2586: Ale ja chora nie byłam,tłusto nie jem. zostaje cukrzyca i zbyt rzadkie posiłki. Przy obciązeniu wyniki miałam na czczo 76, po godzinie 104 a po dwóch 101 tylko zastanawian sie czy skoro wtedy wyniki były dobre to czy istnieje możliwość że np. teraz dopadła mnie cukrzyca ciążowa? trzy tyg. temu ketonów nie było. a jesli chodzi o posiłki to może nie jem regularnie, jem po prostu wtedy kiedy mi sie chce

nie wiem czy cukrzyca może się pojawić później jeśli wynik był dobry, ale generalnie tak - ketony w moczu pojawiają się przy cukrzycy. A o której zjadasz ostatni posiłek wieczorem ? Bo to też może być przyczyną, że organizm ma za mało do trawienia w nocy, zaczyna trawić to co z zapasów i wtedy powstają ciała ketonowe. O tym jest to nie fajne, że jak u ciebie są ketony w moczu to do dziecka do wód płodowych dostaje się aceton. Trzeba go wypłukać z ogranizmu więc pij jak najwięcej wody.
    --
  3.  permalink
    sliwson: Synio mi się pochorował;-( Całą noc walczyliśmy z gorączką i zatkanym noskiem;-( Zaraz jedziemy do lekarza. Padam na ryjek...

Moja kaszla z robakow,ale juz mamy leki to dzielnie z tym walczymy...:wink: do tego doszedl katar i mloda strasznie marudzi...

Kakai: ja sprzatam w szafach od wczoraj--

Jaz araz tez sie za sprzatanie wezme,dopiero sniadanie zjadlysmy hehe:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Witam się prawie weekendowo bo jeszcze w pracy :bigsmile:

annie128 będzie dobrze, zobaczysz za jakiś czas będziesz się z tego śmiać, tego ci życzę! Może kardiolog powie że to nic takiego, albo w ogóle to wykluczy, do wtorku już blisko, wiem że łatwo mówić bo i tak się będziesz stresować, ale ja wierze że będzie ok!

Ja dalej zakatarzona i ledwo oddycham ...:cry:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Witam się i ja...widzę, że nie tylko ja miałam straszną noc :( Męczyły mnie koszmary dotyczące Małej, aż męża swym szlochaniem przez sen obudziłam... Ciąża to nie tylko duuużo radości, ale i dużo stresu
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    sysiajaw ja na katar mialam przepisany Nasivin 0.1%,bralam 5dni.
    Dziecku nie zaszkodzilo.
    Wiem ze mozna uzywac kropli homeopatycznych EUPHORBIUM,podobno sa dobre.
    Zadzwon do swojej gin i zapytaj sie.
    Ja probowalam wszystkich domowych sposobow i tylko krople mi pomogly,ale mozna je stosowac tylko 5 dni.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    • CommentAuthorkubek88
     permalink
    Hej jestem w 32 tygodniu ciąży i właśnie mam jakiś okres depresyjno-zmartwieniowy:( Na ostatnim USG mała miała tylko 1231g. Bardzo boje się, że urodzi się za mała, albo chora:/ Skończyłam pielęgniarstwo, więc dużo widziałam i chyba przez to mam jakieś stany paranoi, bo przecież nic nie zrobię, żeby mała była większa. Tak bym chciała pogadać z kimś, kto ma podobnie, żeby mi ktoś powiedział, że będzie dobrze:/
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ahh piątek! Piątek! Uwielbiam piątki :devil:
    Dziwną noc miałam, non stop pobudka na siku, jakiś alarm samochodu za oknem mi wył 5 razy (liczyłam przez sen :bigsmile:), fretke zgniotłam bo mi się położyła za plecami i nie zareagowała na to, że polożyłam się na niej przy zmianie pozycji.. Dobrze, że poczułam ją pod plecami, wyciągnęłam, sprawdziłam czy żyje i poszłam spać dalej, tylko tym razem ona koło mojej głowy juz leżała :bigsmile: I całą noc dziwnie sie czułam. Niby źle, niby dobrze. Niby brzuch nie boli, ale jednak boli (takie dziwne uczucie w brzuchu nie wiem jak opisać... może rośne?) Ah ;D I pogoda do doopy :bigsmile:

Treść doklejona: 30.03.12 10:55
    Jejku ale dostaje wredne kopniaki po szyjce.. Aż nieprzyjemnie... Uuu...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Dziwny ten dzień niby ciśnienie mam ok, puls ok, a czuję się jakbym miała za chwile paść... jakoś dziwnie mi... słabo...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Vsti: Dziwny ten dzień niby ciśnienie mam ok, puls ok, a czuję się jakbym miała za chwile paść... jakoś dziwnie mi... słabo...

Mam to samo ! Strasznie to irytujące :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    a ja sie czuje dobrze, pozatym ze momentami serce wali jka głupie, cisnienie 116/70 puls 90:confused:

zrobilam sobie teraz kawke i batnik:cool:
    --
  4.  permalink
    kubek88: Hej jestem w 32 tygodniu ciąży i właśnie mam jakiś okres depresyjno-zmartwieniowy:( Na ostatnim USG mała miała tylko 1231g. Bardzo boje się, że urodzi się za mała, albo chora:/ Skończyłam pielęgniarstwo, więc dużo widziałam i chyba przez to mam jakieś stany paranoi, bo przecież nic nie zrobię, żeby mała była większa. Tak bym chciała pogadać z kimś, kto ma podobnie, żeby mi ktoś powiedział, że będzie dobrze:/

Spokojnie, w ostanich tygodniach dziecko wlansie przybiera na wadze i mozesz byc spokojna ze waga przy porodzie bedzie ok :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Miałam sprzątać i co... i nie ma sił... jak to się mówi: "nie chwal dnia przed zachodem słońca" :D
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    nie wiem czy cukrzyca może się pojawić później jeśli wynik był dobry, ale generalnie tak - ketony w moczu pojawiają się przy cukrzycy. A o której zjadasz ostatni posiłek wieczorem ? Bo to też może być przyczyną, że organizm ma za mało do trawienia w nocy, zaczyna trawić to co z zapasów i wtedy powstają ciała ketonowe. O tym jest to nie fajne, że jak u ciebie są ketony w moczu to do dziecka do wód płodowych dostaje się aceton. Trzeba go wypłukać z ogranizmu więc pij jak najwięcej wody.

KASIEK troszke mnie przestraszyłaś tym acetoem szczególnie że u mnie chyba dużo tych ketonów....ja tak ost. posiłek zjadam ok 18-19 z racji tego że jak zjem później to mam mega zgage, ale to może być faktycznie to bo zdarzało mi sie wcześniej jeść później.
    --
  5.  permalink
    Vsti: Miałam sprzątać i co... i nie ma sił... jak to się mówi: "nie chwal dnia przed zachodem słońca" :D

Ja posprzatalam mimo wielkich niecheci hehe,piore i jeszcze ogorkowa zaczelam robic:tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    gina1511 Dzięki za info :wink: w środę mam wizytę u gin jak się nie wykuruję przez weekend, to będę musiała iść po poradę, albo wytrzymam do środy :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormll19
     permalink
    Witajcie! (; Wczoraj miałam USG i widziałam jak maluszek rusza nóżkami i rączkami, ruchliwa jest i to będzie dziewczynka! :bigsmile: Bardzo się z moim chłopakiem cieszymy, ze dziecko się prawidłowo rozwija :)
    --
  6.  permalink
    Ja dzis idac do pracy kupilam sobie w Coffee Heaven capuccino bezkofeinowe i.. najpyszniejszego muffina czekoladowego z kawalkami czekolady... I teraz zapakowalam go szczelnie w torebke zeby mnie nie kusil i cwicze silna wole... JAK JA KOCHAM SLODYCZE!!
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Pochwalę się... zamawiam dziś wózek... ;p Decyzja podjęta, bo im więcej oglądałam, tym większy mętlik w głowie miałam :D
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    kubek88 - każda kobieta w ciąży martwi się o swoje dziecko, więc na pewno nie jesteś sama. Waga nie jest wyznacznikiem tego czy dziecko jest zdrowe czy też nie, małe dzieci też są zdrowe... A w ostatnich tygodniach dzieci zwykle przybieraja najwiecej na wadze...
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ja tez musze sprzatac, ale mam rozgrzebane od wczoraj wiec musze skonczyc te szafy:confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    justa2586: ja tak ost. posiłek zjadam ok 18-19 z racji tego że jak zjem później to mam mega zgage, ale to może być faktycznie to bo zdarzało mi sie wcześniej jeść później.

no to musisz spróbować jeść troszkę później - tak miedzy 20 a 21.....no i pij rano dużo wody to wypłukasz aceton (dokładnie - wysikasz go)

no i przepraszam - nie chcialam straszyć....tego się dowiedziałam w poradni cukrzycowej
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Vsti - można wiedzieć jaki?
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Zaczynam się zastanawiać, gdzie ja upchnę to wszystko, co jest mi nie potrzebne :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    sysiajaw te kropelki homeopatyczne mozesz spokojnie zazywac,duzo czytalam na ich temat w necie.
    Moja gin polecila mi rowniez nasivin 0.025% dla dzieci.
    Sama sie balam jesli chodzi o krople do nosa ale moj lekarz rodzinny sprawdzil w ksiazce dla ciezarnych jakie leki mozna stosowac.
    Zdrowka zycze :wink:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.