Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeApr 1st 2012
     permalink
    No my stosowaliśmy pieluszki, ale się zwijały, jak mały się ruszał, a potrafi kopać, że hoho ;) A te podkłady są ciut większe niż przewijak, więc zawijamy jeden koniec i jest luz :) No i nie przemokną :)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Witam się zimowo, spadło jakieś 4 cm śniegu i ciągle dosypuje :confused: Cały wczorajszy dzień porządki, cięcie desek, a wieczorem mała inauguracja nowego stołu z teściami i znajomymi. Pokój małej został odgruzowany i w końcu mogę zacząć myśleć nad ozdobami itd. :bigsmile: Mam ochotę uszyć coś na ścianę...Ale dziś chyba w końcu poleniuchuję :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    co tu dzis tak pusto.....nudzi mi sie.....choc w sumie przy 2,5 latce mam co robic.....

u nas nieciekawie - Iwi znowu w nocy goraczkowala, maz mega zakatarzony i mnie tez cos zaczyna brac - gardlo boli i katar mam :sad:
    --
  1.  permalink
    The_fragile: Co do ciuszków i rozmiarów - nasz maluch miał 56 jak się urodził, a my tylko ciuszki na 62 i to był najlepszy wybór

Krzyś miał 56cm i na początku "chodził" w rozmiarze 50 :wink: Być może zależy to ogólnie od wielkości dziecka- mały było długi, ale drobniutki. W pajacykach na 56 czy 62 było mu niewygodnie- nóżki pakował do jednej nogawki albo wyjmował między zatrzaskami i marudził. W bardziej dopasowanych było mu lepiej :wink:
    Z 50 rzeczywiście szybciutko wyrósł, ale 56 już dłużej pasowało.
    W ogóle najszybciej wyrósł z rozmiaru 68, jakoś błyskawicznie z 62 przeskoczył na 74. A teraz już coraz częściej nosi 80.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    pitaja: Hej dziewczyny!Dawno nie pisalam..a mój termin już się zbliza wielkimi krokami. W zwiazku z tym, że bedzie to cesarka, to przesunelam się troche do przodu na liscie oczekujacych

masz ustalona juz date???

The fragile a te podklady to cos takiego jak dla pieska?? jak jeszcze siusiu nie robi na dworze??? Czy jakies inne ... hehe

Dziewczyny serio u was snieg??? :shocked:
    _kasiek_ to ja sie nie dziwie, ze wszyscy choruja...

Witam w w skonczonym 33tygodniu :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nessie: Dziewczyny serio u was snieg???

serio, serio - to nie żart prima aprilisowy :confused: niestety.....rano sypało tak grubymi płatami śniegu, że przez całą zimę chyba tak wielkich nie widziałam....teraz już przestało, śnieg na chodnikach i ulicach stopniał bo nie ma mrozu, ale pogoda w ogóle nie przypomina wiosny :wink:
    --
  2.  permalink
    a u nas piekne slonce pomimo zapowiadanych chmurek...no i wielkie swieto dzis mamy...rusza moj car boot sale czyli coniedzielny pchli targ na ktorym mozna za grosiki kupic doslownie wszystko...w planach mam upolowac kilka ubran ciazowych...i kto wie co jeszcze :))
    piekna niedziela nam sie zapowiada....
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    A w Poznaniu słońce świeci...fakt, że zimno...bo tylko +1, ale jak świeci słońce to od razu inny dzień ;)
    Co do H&M podobaja mi się ich ciuszki w większych rozmiarach, bo wydaje mi się, że mają mały wybór w rozm.56..albo ja mam pecha i nie mogę trafić...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    witam sie niedzielnie, jeszcze z lozka :D No to zostalo nam 100 dni :)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    witam i ja, bez zartow dzis prosze! :)

ja na przewijak nic nie planuje kupowac, tak jak Gienia ewentualnie bede pieluche podkladala:)

i tak mnie kusi od wczoraj ten h&m, a teraz to juz w ogole... Wiekszosc ciuszkow mamy z h&m'u wlansie lub mothercare ( spora czesc ciuchlandowa)
    a wczesniakowe ubranka mam spakowane w torbe i na dnie szafy, juz nam sie nie przydadza, a tak sie balam:)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    flavia: a wczesniakowe ubranka mam spakowane w torbe i na dnie szafy, juz nam sie nie przydadza, a tak sie balam:)

na to samo licze :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    kurde mam pecha, zaslablam w kociele dzisiaj takie długie czytanie, stałam stałam, az mi sie zrobiło słabo, potem sie ocknełam jakis facet mi mówil jak mam oddychac i mnie wyprowadzili z kosciola :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    kakai w kosciele na sojaco?? ja bym 10minut nie umiala wystac! Siadaj zawsze w lawce!
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Kurcze, Kakai, uważaj na siebie. Dzis pewnie z okazji niedzieli palmowej niezły tłok w kościołach?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    normalnie siedzialam, na czytaniu stalam, ale ze bylo dlugo i chyba faktycznie duszno, to momentalnie splynełam, ale zdazylam usiąsć:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    a wg mnie te pokrowce na przewijaki to o kant tylka potłuc bo non stop prać trzeba [dzięcko b. często sika jak się mu pieluchę zdejmie]
    więc ja kładę Ninę na gołym przewijaku a między nogi zarzucam pieluchę tetrową coby w razie zesikania się nie leżała w swoich siuśkach :smile:

co do rozmiaru ubranek - Nina jak się urodziła miała 55 cm i długooooooo mi w 56 cm "chodziła" i niektóre były dość luźne nawet
    dopiero jak miala ok 1,5 msca to przeszliśmy na rozmiar 62

a co do ubranek, które Kakai pokazała - pewnie to kwestia gustu ale dla mnie jakiekolwiek ubrania z kapturem w przypadku leżącego noworodka to porażka na całej linii :tongue:
    spróbujcie wy się na plecach położyć mając bluzę z kapturem na przykład - średnio wygodnie chyba będzie :cool:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    TEORKA: dla mnie jakiekolwiek ubrania z kapturem w przypadku leżącego noworodka to porażka na całej linii spróbujcie wy się na plecach położyć mając bluzę z kapturem na przykład - średnio wygodnie chyba będzie --

popieram :)
    Teorka masz jakies wiesci od Cherry_lady?
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ja już mam stracha na myśl o święceniu koszyczka w przyszłym tygodniu. W tamtym roku nie byłam w ciąży i zrobiło mi się słabo. Wszyscy Polacy z Edynburga święcą w jednym kościele, ba , żeby w kościele...w małej salce przykościelnej, udostępnianej na tę okazję. Najpierw godzina, dwie w kolejce, żeby dostać się do salki, a potem święcenie w takim tłoku, że nie ma czym oddychać. Darowałabym sobie w tym roku, gdyby nie to, że Natalka już od tygodni czeka na tę "atrakcję".
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    TEORKA: a co do ubranek, które Kakai pokazała - pewnie to kwestia gustu ale dla mnie jakiekolwiek ubrania z kapturem w przypadku leżącego noworodka to porażka na całej linii spróbujcie wy się na plecach położyć mając bluzę z kapturem na przykład - średnio wygodnie chyba będzie

ale idąc z nim na dwor mozna lepek w kapturku schować:bigsmile:

Treść doklejona: 01.04.12 11:45
    Peppermill: Ja już mam stracha na myśl o święceniu koszyczka w przyszłym tygodniu. W tamtym roku nie byłam w ciąży i zrobiło mi się słabo. Wszyscy Polacy z Edynburga święcą w jednym kościele, ba , żeby w kościele...w małej salce przykościelnej, udostępnianej na tę okazję. Najpierw godzina, dwie w kolejce, żeby dostać się do salki, a potem święcenie w takim tłoku, że nie ma czym oddychać. Darowałabym sobie w tym roku, gdyby nie to, że Natalka już od tygodni czeka na tę "atrakcję".

oj to sie nie dziwie ze sie obawiasz:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nessie: Teorka masz jakies wiesci od Cherry_lady?

Nadal jest w trójpaku. Cholestaza ustępuje, obrzęki postępują, zastój w nerkach nadal jest a w poniedziałek konsultacja urologiczna i będzie podjęta decyzja kiedy nastąpi WIELKI DZIEŃ!:wink:

Kakai: ale idąc z nim na dwor mozna lepek w kapturku schować:bigsmile:

ponoć w kapturze obieg powietrza jest dużo gorszy niż jakby dziecko gołą główkę miało, więc tego :tongue::wink:

no ale przekonasz się sama jak się już Synek urodzi :smile:
    wszystkie bajeranckie ciuszki, które ja dla Niny miałam były tak niepraktyczne w użyciu, że ubrałam je raz albo dwa
    tylko do zdjęcia heheheh :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Odnośnie rozmiaru ubranek dla maluszka to ciężko utrafić w rozmiar, kupując wcześniej. Ja już miałam skompletowaną wyprawkę jak się dowiedziałam, że dzidzia jest malutka- ze dwa tyg. przed porodem. Kupiłam kilka rzeczy na "tiny baby" , czyli przypuszczalnie rozmiar 46-50 i moja Natka i tak miała w tych ubrankach mnóstwo luzu. W rozm. 56 topiła sie po prostu i było jej niewygodnie. Ale z kolei potem rosła tak szybko, że niektórych rzeczy nawet nie zdążyłam wyciągnąć z szafy..
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    TEORKA: Nadal jest w trójpaku. Cholestaza ustępuje, obrzęki postępują, zastój w nerkach nadal jest a w poniedziałek konsultacja urologiczna i będzie podjęta decyzja kiedy nastąpi WIELKI DZIEŃ

Dzieki.... Czekamy wiec jutro na wiesci :)
    Pozdrow ja od nas wszystkich i przekaz ze kciuki zacisniete :)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    A tak na marginesie zgadzam się z Teorką- bajeranckie ciuszki, kapturki, kiecki falbanki itd. są fajne na krótką wizytę, albo do zdjęcia. Ale za to jakie zdjęcia fajne.. I inna sprawa, że cięzko się oprzeć kupowaniu takich cudeniek.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    TEORKA: ponoć w kapturze obieg powietrza jest dużo gorszy niż jakby dziecko gołą główkę miało, więc tego no ale przekonasz się sama jak się już Synek urodzi wszystkie bajeranckie ciuszki, które ja dla Niny miałam były tak niepraktyczne w użyciu, że ubrałam je raz albo dwatylko do zdjęcia heheheh

noo to chociaż do czegos sie przydadzą:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormll19
     permalink
    Witam wszystkich :) Jak niedziela mija? ; >
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Czesc Dziewczyny.

U mnie niedziela kiepsko. Mam okropne mdlosci, zjadlam dwa jablka tylko.. a ledwo zyje, wczoraj po kawalku bulki od meza pierwszy raz wymiotowalam poznym wieczorem.
    Maz wlasnie parzy mi miete.. moze pomoze.. Znacie jakies sposoby na takie nudnosci?

I jak tu teraz zjesc normalne sniadanie..
    --
    •  
      CommentAuthormll19
     permalink
    madziauk: U mnie niedziela kiepsko. Mam okropne mdlosci, zjadlam dwa jablka tylko.. a ledwo zyje, wczoraj po kawalku bulki od meza pierwszy raz wymiotowalam poznym wieczorem.
    Maz wlasnie parzy mi miete.. moze pomoze.. Znacie jakies sposoby na takie nudnosci?

I jak tu teraz zjesc normalne sniadanie..
    --

Też mnie dopadywały nudnośći, wymioty ale już minęły. Nic mi na to nie pomagało.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeApr 1st 2012 zmieniony
     permalink
    Mll19 :( czyli trzeba przetrwac?

Zastanawiam sie czy w pracy nie powiedziec o ciazy.. bo jak sie bede zle czula albo wymiotowala, to lepiej zeby wiedzieli.
    Dobrze, ze dzis niedziela.. moze jutro bedzie lepiej.
    Bylismy wczoraj w polskim sklepie i nie kupilam sucharkow, teraz zaluje. Bo tam mamy godzinke metrem.. wiec daleko i dzis raczej juz nie pojade..nie myslalam, ze te nudnosci sie nasila, do tej pory byly znosne..i nie wymiotowalam.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    madziauk na nudności kup sobie herbatkę z imbirem, bądź korzeń imbiru i z 2 plasterki wkrój do herbatki... imbir jest na nudności najlepszy.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Katka - dziekuje :)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Madziauk, ostrożnie z tą miętą. Mi po mięcie było znacznie gorzej. Imbir rzeczywiście troszkę pomaga. Podobno dobry sposobem jest też kawałek czerstwej bułki- rano, jeszcze w łóżku. A poza tym, niestety trzeba przeczekać. Ja wymiotowałam całe dnie, zaczęło się uspokajać koło 11-12 tyg. Teraz zdarza mi się tylko sporadycznie.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Peppermill - dzieki, czyli wysle meza do tesco po herbatke z imbirem.
    A taka ladna dzis pogoda, poszlabym na spacer.. moze po poludniu mi przejdzie :) to sie wybiore.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    peppermill ma rację... mięta wzmaga mdłości. a imbir poleciła mi moja ginekolog, bo ja chudłam przez mdłości. Tylko nie słodź takiej harbatki.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    U mnie na mdłości pomagało zjedzenie czegoś lekkiego jeszcze w łóżku, zanim wstałam. Jak podniosłam się na pustym żołądku to do południa była masakra. Rano jadłam zazwyczaj kawałek bułki z masłem, banana albo wafle ryżowe.
    Całkowicie mdłości przeszły dopiero w II trymestrze także życzę wytrwałości!

Co do ciuszków. Zgadzam się, że bajeranckie w 99% są całkiem niepraktyczne. Dodatkowo ja nie pochwalam i uważam za całkiem bezsensowne, kupowanie np jeansów dla maluszka, koszul i innych niewygodnych sztywnych ubrań. Mam wrażenie, że ograniczają dziecku ruch i są na maksa niekomfortowe.
    U nas przez pierwsze kilka miesięcy najlepiej sprawdzały się bodziaki + bawełniane spodenki/ pół śpiochy a na noc pajacyki.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dzieki raz jeszcze dziewczyny. Wlasnie maz poszedl kupic mi herbatke z imbirem i jakies sucharki/ albo ryzowe wlasnie wafle.

Co do ubranek to ja mam sporo w Polsce (caly wor) po mojej siostrzenicy, nawet tego nie przegladalam jeszcze. Bo jak bylismy tam na poczatku marca, nie wiedzialam, ze nam sie udalo ;) Jak bedziemy ponownie w czerwcu to dowiem sie co tam jest i najwyzej dokupimy jakies ciuszki. Kolezanki radzily mi kupowac body rozpinane z przodu, zeby nie przeciagac przez glowke malenstwa. Ponoc sa wygodniejsze i latwiejsze w uzyciu :)
    --
    •  
      CommentAuthormll19
     permalink
    U mnie kompletna masakra, śnieg sypie :)
    --
  3.  permalink
    U nas tez taka zamiec ze masakra:confused:
    Musze w domu posrzatac,tylko szukam motywacji:tongue::wink:Jakis niechciej mi sie wlaczyl:tongue:
    Szukam pretekstu zeby meza dzisiaj wkrecic,ale cos nic nie przychodzi mi do glowy to w tym roku chyba odpuszcze....:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthormll19
     permalink
    Też muszę w pokoju posprzątać, a mam lenia strasznego :shocked: Znacie jakieś metody abym się wzieła za robotę? :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    dziewczyny, włączcie sobie muzykę na full i do roboty - ja tak zawsze robię ;)))
    --
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
     permalink
    włączcie sobie muzykę na full i do roboty

u mnie nie da rady bo na full leci mecz za meczem...:(

ale za to niedziela jak najbardziej u mnie udana...pogoda przepiekna, prawdziwa wiosne w UK mamy... ja sie obkupilam w ciuszki...nawet stanik do karmiena udalo mi sie kupic....za cale 50p jeszcze i z metkami wszystkim w pudelku jest...:)
    o taki...
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Psycho_patka - super, gratuluje udanych zakupow :)

Maz mi kupil takie ala sucharki w tesco, oraz ta herbatke z imbirem.
    Jak zjadlam kilka sucharkow z almette to zrobilo mi sie lepiej. Pozniej zaczelam pic ta herbatke i znowu mdlosci przyszly.. Juz sama nie wiem co pic. Poza tym ma taki dziwny ostry/pieprzny posmak ta harbetka.. moze od tego mi niedobrze..
    --
    •  
      CommentAuthormll19
     permalink
    Na mnie muza na full nie działa :confused:
    Znacie jakieś metody na smutek , i płacz? Czasem płakałbym bez powodu,
    wczoraj mama mnie opieprzyła ze chodzę w kapciach bo czystym dywanie :shocked:
    i się poryczałam przez to, i miałam zły humor.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    madziauk: imbir ma taki ostry smak - widocznie herbatka dobra :) w takim razie osłodź ją sobie i przede wszystkim nie rób takiej mieszanki :) Herbatkę wypij sobie rano na czczo jak Ci się uda, później po południu i wieczorkiem. Ja nie piłam jej przy posiłkach a pomiędzy nimi, jak miała żołądek w miarę pusty :)

Treść doklejona: 01.04.12 16:29
    aaaa i najbardziej istotne, jak ma się mdłości, trzeba jeść częściej ale mniejsze porcje - 7 a nawet 8 małych posiłków dziennie. Staraj się nie przeciążać żołądka :)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    U mnie też niedziela okazała się ciepła i słoneczna. Właśnie wróciłam ze spaceru z córką i zaraz zabieram się za późny obiad, bo za godzinę mąż wraca z pracy. Kupiłam sobie bukiet żonkili, żeby poczuć wiosnę też w domu.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    aj peppermill do mnie ostatnio w kwiaciarni "uśmiechały się" tulipany - niestety nie skusiłam się. Jutro na pewno kupię coś, by ożywić mieszkanko :)
    --
  4.  permalink
    madziauk: moze od tego mi niedobrze..
    bardzo możliwe, że na Ciebie imbir działa w tę drugą stronę, ale z tymi częstymi i małymi posiłkami to dziewczyny mają rację - jestem mniej więcej na tym samym etapie ciąży jak Ty i też mdłości nie dają mi spokoju...
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    No tak. Z tymi posilkami to wiem, sama sie zorientowalam. Podjadam co 2 godzinki te suchary, do tego wypilam actimela.. jakos leci. Musze wreszcie wstac, bo tu juz prawie koniec dnia.

A z ta herbatka z imbirem to nie wiem czy jeszcze ja bede pila, moze rano sprobuje. Jak bedzie zle. To niestety odstawie.
    --
  5.  permalink
    Polecam te tabletki na imbirze Lub miete mi pomagala.Jak nie moglam jej wypic bo nie mialam mozliwosci gdzies w trasie jej zaparzyc to wypilam kilka lykow pepsi,rowniez przechodzilo.....W tej ciazy rzadko mi bylo niedobrze...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    dziewczyny a taki niemowlaczek mały, w łóżeczku to czym jest przykrywany? koc, kołdra czy spiworek?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Kakai: dziewczyny a taki niemowlaczek mały, w łóżeczku to czym jest przykrywany? koc, kołdra czy spiworek?

Kakai to zależy jak będzie ciepło.....Iwi urodziła się w październiku a w listopadzie już przyszła mega zima i Iwi leżała zapięta w śpiworek i jeszcze przykryta kocykiem bo było tak zimno w domu. Ale teraz nasze dzieci urodzą się w wakacje więc ja się na śpiworki nie nastawiam bo jak już dziecko jest starsze (tzn. umie się przewracać na boczki, potem siadać) to zwyczajnie jest mu niewygodnie i próbuje się z tego wydostać. W każdym razie u nas tak było.

Kakai - ja jeszcze wrócę do tematu kościoła - ja jak mi się zaczyna robić słabo i nie daje rady stać to siadam nawet w momentach jak powinno się stać. Trudno - babcie się na mnie krzywo patrzą, ale to nie ich sprawa !!!! A w Wielki Piątek i Wielką Sobotę niestety muszę sobie odpuścić pójście na mszę bo u nas jest tylko jedna w dany dzień i zwyczajnie nie dam rady tyle wystać a żadna babcia mi miejsca nie ustąpi.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.