Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Dzieeen dooobry !!!! Wrocilam dzisiaj do domku, cukry byly w normie, jeden dzien mialam wyskok primaaprilisowy ponad norme, ale wszystko jest w porzadku, dietke musze trzymac, ale w domu to juz lepiej bo nie tak pusto, w szpitalu ciagle glodna bylam, schudlam po tej dietce;/ ale wazne, ze z dzidzia wszystko w porzadku, rosnie, kopie juz intensywnie :) aa i jeszcze nabawilam sie infekcji, dostalam pimafucort dowcipnie ;/ tai porzadek w szpitalu maja, ze mnie jakis grzybol zaatakowal;/
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeApr 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    witaj Cobraczku ja nie orientuję się w sprawie pomiaru cukru w ciąży i jego norm. Jest na 28dni.pl forum o cukrzycy ciążowej, tam może zapytaj? No i Nasz _kasiek_ orientuje się w temacie :) Porozmawiaj z Nią jak masz wątpliwości jakiekolwiek... :) Życzę zdrówka dla Was :)
    --
  2.  permalink
    katka_81: No i Nasz _kasiek_ orientuje się w temacie :) Porozmawiaj z Nią jak masz wątpliwości jakiekolwiek... :) Życzę zdrówka dla Was :)

No tak,po chwili zastanowienia napisalam do niej:wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeApr 3rd 2012
     permalink
    POROD - prawa kobiety rodzacej
    Wybór szpitala do porodu

Przede wszystkim musimy pamiętać, że ciężarna ma prawo do tego, by wybrać miejsce, w którym będzie rodzić. Ma prawo wybrać dom, jeżeli jej i dziecka stan na to pozwalają. Jeżeli zdecyduje się na szpital, to może być to dowolna porodówka w kraju. Nie ma mowy o rejonizacji. Jedynym ograniczeniem jest ilość „wolnych łóżek”. Może zdarzyć się tak, że kobieta nie zostanie przyjęta, gdyż szpital nie będzie mógł zapewnić jej właściwych warunków, z powodu braku miejsc w dniu, w którym wypadł termin. Wtedy, niestety, będziesz odesłana lub przewieziona do innego szpitala, gdzie łóżek nie brakuje
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    ufff przebrnęłam przez 160 postów! już myślałam że ktoś urodził!

Ja dzisiaj ledwo żywa, o 4 córka obudziła i spać do rana nie dała.
    Co do karmienia ja to chyba po 6,5 roku wszystkiego od początku będę się musiała uczyć...:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    A propos pytania o wagę elektroniczną z wczorajszego dnia - ja też mam takową i korzystam z niej nadal, ale bez tej funkcji mierzenia wody, itp. Po prostu nie włączam jej na swój profil, tylko sprawdzam kilogramy i na wszelki wypadek staję na niej w kapciach (żeby przesłać te impulsy i zmierzyć pozostałe rzeczy trzeba przecież być boso).
    Sądzę, że odrzucenie tej wagi w kąt ma sens tylko wtedy, gdy nie chce się swojego przyrostu znać, żeby się nie dołować:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A znowu o "sławnej" w Poznaniu Polnej słyszałam, że rachu, ciachu i dziecko jest na świecie, nie cackają z długimi porodami... U mnie w szpitalu na szczęście nie słyszałam nigdy o braku miejsc :))
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Vsti: A znowu o "sławnej" w Poznaniu Polnej słyszałam, że rachu, ciachu i dziecko jest na świecie, nie cackają z długimi porodami...

No niestety, tak jest...Ale skoro 95% porodów to nacinanie krocza "na dzień dobry" (info od lekarki z tego szpitala), to nie ma co się dziwić :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Vsti - na temat Polnej mam złe zdanie...wielka klinika, a po 2 dobach dziecko wypuszczone do domu z 13 niewykrytymi wadami serca! W każdym szpitalu zdarzają się pomyłki, ale żeby klinika położnictwa nie wykryła, że dziecko nie ma połowy serca?! Absurd! Skazali mojego siostrzeńca na śmierć! Nie mam wytłumaczenia dla tego szpitala...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Bo tam, niestety, porody to taśmówka. Wiele kobiet decyduje się na ten szpital ze względu na sprzęt - średnio 30 porodów na dobę, to jak mają dogłębnie zająć się matką i dzieckiem?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Wychodzę z założenia 'co z tego, że mają sprzęt, jak nie mają czasu go użyć', bo tam chyba pracują na akord...
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Dokładnie tak. Dlatego tego szpitala w ogóle nie brałam pod uwagę. Tym bardziej, że kilka lat temu miałam wątpliwą przyjemność leżeć w nim, szkoda słów...:confused::angry:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    A gdzie rodziłaś, jeśli mogę spytać ;)?
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Magku - z tego co wiem, to jesli jest rozwarcie juz duze, to przyjma cie i w sw. Rodzinie, rowniez rodzace z poza Poznania. Jesli by odeslali, to wtedy mozna jeszcze wybierac miedzy Polna, ale rowniez szpital Raszei i Lutycka.
    Ja z Raszei nie bylam zadowolona, ale to piec lat temu, wiec moze sie cos zmienilo (wybralam ten szpital z tego wzgledu ze go juz znalam z patologii). Polna to moze i "rzeznia" ale tez jak cos sie dzieje, to inne szpitale odsylaja na Polna, bo tylko oni radza sobie z trudnymi przypadkami. W sumie wydaje mi sie obojetnie jaki szpital - wszedzie bedzie dobrze, jesli trafisz na dobra polozna, ktora sie toba zajmie. A najlepiej chyba zaklepac sobie ja wczesniej.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    _sushi_: średnio 30 porodów na dobę

:shocked:

A ja myślałam, że 5 na dobę w szpitalu, który rozważam obecnie jako pierwszy wybór to dużo...
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Hydro, mnie też kopara opadła i w życiu bym nie uwierzyła, gdyby nie fakt, że informację mam od lekarki z tego szpitala

Treść doklejona: 03.04.12 12:24
    magku: A gdzie rodziłaś, jeśli mogę spytać ;)?

Na Lutyckiej
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Bo na Polnej w Poznaniu rodzi prawie cały Poznań + pół województwa ;) Dlatego też znam przypadki kobiet z Poznania, które decydowały się na rodzenie w mniejszych szpitalach oddalonych od Poznania nawet o 70 km, czyli w mojej okolicy...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    _sushi_ i byłaś zadowolona z tego szpitala?
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Przy takiej taśmie to trudno się spodziewać indywidualnego podejścia do rodzącej :sad:
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Prawda jest taka, że Polna kusi, żeby tam rodzić tylko i wyłącznie takim faktem, że gdyby coś działo się z dzieckiem (odpukać) dziecko zostaje tam przewiezione, a matka zostaje w innym szpitalu...a każda z nas chce być jak najbliżej swojej pociechy... To jeden jedyny argument, który daje Polnej +

Treść doklejona: 03.04.12 12:28
    hydrozagadka: Przy takiej taśmie to trudno się spodziewać indywidualnego podejścia do rodzącej :sad:

Już rozumiesz moje nastawienie, że położne robią wrażenie, że pracują tam za karę ;>?
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
     permalink
    w UK za to bardzo czesto odsylaja do domu jesli porod nie jest w zbyt zaawansowanej fazie...moja znajoma dwa miesiace temu odeslali przy rozwarciu na 4cm... a druga kilka lat temu urodzila na schodach swojego domu w oczekiwaniu na karetke...porod odebral maz oraz brat...mnie pociesza fakt ze majac wpisane w karte ciazy "wysokie ryzyko" oraz zaznaczone ze porod MUSI odbyc sie na szpitalnej porodowce (nie mam opcji wyboru domu lub tzw. domow narodzin) watpie zeby ktokolwiek w takim stadium zdecydowal sie mnie odeslac...ale jak bedzie czas pokaze :))
    --
    •  
      CommentAuthorAniusia_Sz
     permalink
    Z tego co ja wiem, to z Polnej też mogą odesłać, nie ma znaczenia, że to jest klinika. Nie mogą odesłać tylko z Lutyckiej, bo to szpital wojewódzki, czy jakoś tak.
    Osobiście rodziłam w Raszei prawie 4 lata temu, spędziłam tam tydzień, bo młody był chory i byłam baaardzo zadowolona. Wszystkie położne i salowe były super, pani z poradni laktacyjnej też bardzo pomocna, a nawet odwiedził nas psycholog w sprawie depresji poporodowej.
    Teraz, jeśli dotrwam do terminu, to będę rodzić na Polnej- bo mam zaplanowaną cesarkę ze swoim lekarzem. Jednak jeśli wysypię się wcześniej, a przy bliźniętach jest to możliwe, jadę do Raszei.
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    magku: _sushi_ i byłaś zadowolona z tego szpitala?

Jeżeli chodzi o położnictwo i porodówkę- bardzo! Rewelacyjnie się mną zajmowali, położne na każde zawołanie, lekarze bardzo mili. Jeszcze w 28tc trafiłam tam na perinatologię i już wtedy wiedziałam, że chcę rodzic w tym szpitalu.
    Natomiast jeśli chodzi o położne na noworodkach- tu gorzej. Żadna nie chciała mi pomóc w karmieniu, usłyszałam nawet od jednej (tonem niezbyt przyjemnym), że ona za mnie nie nakarmi, ewentualnie może popatrzyć, jak to robię i powiedzieć, co robię źle:confused:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Podejrzewam, że w każdym szpitalu jest tak samo - zależy od personelu na jaki się trafi...

Treść doklejona: 03.04.12 12:37
    Aniusia_Sz: Z tego co ja wiem, to z Polnej też mogą odesłać, nie ma znaczenia, że to jest klinika. Nie mogą odesłać tylko z Lutyckiej, bo to szpital wojewódzki, czy jakoś tak.

To teraz się bardzo zdziwiłam...
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    _sushi_: Na Lutyckiej

Moja bratowa rodziła na Lutyckiej...
    I chyba przeszła najgorszy wariant porodu. Dobę ją trzymali po odejściu wód, podając oxy za oxy,żeby rozkręcić akcję...
    Aż w końcu jakiś mądry lekarz stwierdził,że w sumie ona i tak nie ma szans urodzić SN bo ma za wąską miednicę:shocked::shocked::shocked:
    Tak jakby nie można było tego wcześniej stwierdzić i oszczędzić dziewczynie przyjemności z rozkręcaniem akcji...
    --
    •  
      CommentAuthorAniusia_Sz
     permalink
    Sama byłam świadkiem jak przyjechała do Raszei dziewczyna odesłana z Polnej, mimo że miała tam nawet swojego lekarza.
    Mam wujka, który był kiedyś ordynatorem w Św. Rodzinie i on mówił, że tylko Lutycka ma obowiązek przyjąć. A odsyłają nie dlatego że nie ma miejsc dla rodzących, ale dlatego że może nie być miejsc dla dzieci.
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    No widzisz, Jah-"ile głów, tyle sentencji"
    Rzeczywiście, niefajnie miała bratowa.
    Ja narzekać nie mogę-ale nie wiem, czy to nie kwestia tego, że lekarza miałam z tego szpitala.
    W każdym razie- gdybym miała rodzić po raz drugi- to pewnie tez tam.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    To na Polnej może zabraknąć miejsca dla dziecka? Dziwne...bo niby tylko oni mają specjalistyczny sprzęt... Pogubiłam się już tak to jest z tym odsyłaniem... Muszę porozmawiać na kolejnej wizycie z moim lekarzem...
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    _sushi_: No widzisz, Jah-"ile głów, tyle sentencji"

Ooo zdecydowanie tak...
    Szczerze powiem,ze byłam zaskoczona tym, co spotkało bratową bo szpital na Lutyckiej trochę znam...

Ja np. jestem mega zadowolona z Madalińskiego w Warszawie a bankowo są osoby, którym coś tam mogło nie przypasować...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Jaheira: Ja np. jestem mega zadowolona z Madalińskiego w Warszawie a bankowo są osoby, którym coś tam mogło nie przypasować...

Tyle ile kobiet, tyle zdań i opinii...
  3.  permalink
    Hej dziewczyny, dalej nie rodzę. Czekam na rozmowę z lekarzem... Jestem ciekawa co planują w naszej sprawie. Marzy mi się nie mniej, żebyśmy urodzili naturalnie i wyszli jeszcze przed świętami, ale mój brak skurczy to raczej w tym nie pomoże...:cry:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    katarzynah1987 - czekamy na info jak będziesz po rozmowie z lekarzem. Bo sama jestem bardzo ciekawa co zdecydują....Trzymaj się i głowa do góry!
  4.  permalink
    Ja się zgadzam, że najwięcej zależy na to na jaki personel się trafi. ja dwa razy rodziłam w tym samym szpitalu, zupełnie różne podejście do porodu (choć pierwszy był przedwczesny tto pewno też miało wpływ).
    i tam gdzie rodziłam czasem w ciągu doby rodzi się ponad 20 maluszków, jak rodziłam Krzysia to w tym samym czasie było 5 innych porodów. Rodziłam z przydziałową położną, super babka i wcale nie dała mi odczuć, że ma jeszcze trzy inne porody "do obsłużenia"
    --
  5.  permalink
    u nas w szpitalu chyba nie sa zwolennikami przyspieszania porodow bo jak lezalam to widzialam ja sie dziewczyny meczyly, zalecenie: "prosze chodzic jak najwiecej"....

hydro a jak Ty sie czujesz? jak tam sprawa z ta Twoja szyjka? bo nie przebrnelam przez 600+ postow...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    oo widzę, że rozmowy na temat szpitali poznanskich, fajnie bo od razo dowiaduję sie nowych rzeczy i coraz bardziej sie boję:cry:

jestem spod poznania, albo bede rodzic u siebie, albo gdzies w ponaniu, ale juz sie boje jak to czytam, bo nasz szpital jest maly kameralny, 1 porod na dobę
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Kakai - a daleko masz do Poznania?
    Jeden poród na dobe - są tu plusy ;)
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    magku: Kakai - a daleko masz do Poznania?

jestem ze środy:bigsmile: także 35km

Treść doklejona: 03.04.12 13:11
    magku: Jeden poród na dobe - są tu plusy ;)--

własnie + polozna ktora do mnie juz przychodzi, jest tam codziennie od 7-14
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    kuleczka_69: hydro a jak Ty sie czujesz? jak tam sprawa z ta Twoja szyjka?

Na razie cisza... W szpitalu założyli szew, teraz jestem w domu, ciągle na fenoterolu. I czekam. Ze 6 tygodni przynajmniej muszę poleżeć :neutral:
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    To wydaje mi się, że nie masz nad czym się zastanawiać...Na Twoim miejscu wybrałabym ten w środzie... Zwłaszcza, że jednej kobiecie dogodzi dany szpital, a druga będzie go krytykowała... Ale sama zdecydujesz ;)
  6.  permalink
    To lez Kochana, jeszcze troszke sie pomeczysz.... ja biedna na diecie musze byc ;/
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    magku: To wydaje mi się, że nie masz nad czym się zastanawiać...Na Twoim miejscu wybrałabym ten w środzie... Zwłaszcza, że jednej kobiecie dogodzi dany szpital, a druga będzie go krytykowała... Ale sama zdecydujesz ;)

to fakt, jesli z małym będzie wszystko dobrze, to chyba nie ma co sie pchac do poznańia, tymbardziej, że u nas zawsze może ktoś z bliskich podejśc, nie ma ścisłych godzin odwiedzin, TZ może być cały dzień ze mna
    --
  7.  permalink
    hehe, ale szybciutko pojawiają się nowe posty ;)

mam pytanko.., jutro idę na badanie prenatalne. Czy to badanie jest przez pochwę czy przez brzuch..? Chcę zabrać męża. A, i czy dowiem się np wieku i wagi dziecka..?
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
  8.  permalink
    Cisto ja mialam robione dopochwowo. Zalezy pewnie od lekarza...
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    mam pytanko.., jutro idę na badanie prenatalne. Czy to badanie jest przez pochwę czy przez brzuch..? Chcę zabrać męża. A, i czy dowiem się np wieku i wagi dziecka..?

Z tego co wiem, usg genetyczne w 12-13tc zawsze jest robione przez pochwę. Mój mąż ze mną był. Lekarz położył mi na nogi kawałek jakby gazy, żebym nie czuła się skrępowana i tyle.
    Lekarz na tym usg na pewno zmierzy i poda Ci wszystkie wymiary maluszka:)
    --
  9.  permalink
    ja mialam przez powloki brzuszne
    --
  10.  permalink
    psycho_patka: ja mialam przez powloki brzuszne

Ja rownez mialam przez powloki brzuszne...
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Dziewczyny czy ktoras z Was kopnal prad w ciazy? dodam ze nie mam pecherzy, czerwonej reki ani jakis oparzen z tego mniemam ze nie bylo do silne kopniecie ale sie denerwuje...ja zawsze cos musze przezyc ehh:/
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
  11.  permalink
    Kurcze,ale mlody fika:bigsmile::bigsmile:Zaczynam go coraz mocniej czuc:bigsmile::bigsmile:Niesamowite uczucie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    cobraczku, ja już też tak chcę :(
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja mialam genetcyzne w 12tc przez brzuch:smile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.