Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeApr 3rd 2012
     permalink
    O, to zwracam honor! Mi lekarz powiedział, że genetyczne to zawsze "dowcipnie" ale to może właśnie kwestia lekarza.
    --
  1.  permalink
    katka_81: cobraczku, ja już też tak chcę :(

Wiesz jak ja przezywalam hehe a tu z dnia na dzien coraz mocniej czulam u Ciebie bedzie tak samo,cierpliwosci:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Cobraczku, ja coś tam czuję od paru dni ale jest to takie subtelne, że sama już nie wiem... Czekam na konkretne fikołki :)))
    --
  2.  permalink
    katka_81: Cobraczku, ja coś tam czuję od paru dni ale jest to takie subtelne, że sama już nie wiem... Czekam na konkretne fikołki :)))--

Rowniez nie mialam pewnosci kiedy bylam w 16 tyg i wolalam nic nie wpisywac w karcie bo rownie dobrze mogly to byc jelita:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    no własnie... dlatego czekam!!! :)))
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    u mnie spokojniej w brzuchu sie zrobilo, od 3 dni Luska grzeczna... Bardzo mnie to cieszy bo moje zebra juz maja dosc... No i podobno przed porodem Diec sie uspokaja:)

ja usg w 12tc mialam przez brzuch robione:)

pochwale sie nowymi gadzetami dla malej: monitor oddechu( babcia sie uparla, ze msi byc?!) kosz na brudne pieluchy i ochraniacz do lozeczka... Dzis zamowie tylko pieluchy na allegro i juz prawie wsio:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ja jeszcze nic nie czuję a tak bym chciała :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeApr 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    magku: Już rozumiesz moje nastawienie, że położne robią wrażenie, że pracują tam za karę ;>?

Zgadzam się.

magku: Zamierzam w sw.rodzinie

Też planuję tam rodzić :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Widzę, że troszkę dziewczyn w Wlkp jest na forum ;)

Stety, niestety ja Poznań całkowicie odrzucam, bo czasami w drodze bym urodziła tym bardziej przy budowie tej nowej obwodnicy i przez to mega korkach na obornickiej :P
    Aczkolwiek u nas w szpitalu, jakby coś było nie teges z mamuśką lub dzidziusiem to właśnie wywożą lub kierują na Polną... Mojej mamy znajoma urodziła w lutym małego w 7 m-cy to go od razu tam wywieźli po porodzie...
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Lekarka mi mówiła, że na Polną warto jechać jak będzie wcześniak.
    Moja lekarka pracuje na Polnej ale jednak nie chciałabym tam rodzić. Myślę o Św. Rodzinie chociaż też słyszałam negatywne opinie o tej klinice. Kiedyś byłam (kilka razy) na badaniach szczegółowych na Polnej i personel, jego podejście do pacjentki oraz ilość studentów mnie na początku przeraził. Podejście jak dla mnie fatalne. W św. Rodzinie miałam w 2010 zabieg łyżeczkowania , szpital mały, pielęgniarki miłe i troskliwe...więc dla mnie mimo wszystko o wiele lepsze wrażenia.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Również słyszałam przychylne opinie o Św. Rodzinie, kilka koleżanek tam rodziło...
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    mam pytanie do dziewczyn ktore juz rodzily, albo mialy problemy z dretwieniem i mega puchnieciem konczyn ( az sine mam) mama mnie straszy ze to nie jest normalne i ze ona przytyla 10 kg wiecej i jej tak nie sinaly nogi... Normalne przeciez jest ze pod koniec sie wode zbiera, ciezko na kregoslupie itd ale jak budze sie ze zdretwialymi rekami od ramienia to normalne, jechac z tym do lekarza?!
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ja co prawda nie rodziłam jeszcze, ale wg.mnie puchnięcie kończyn jeszcze bym uznała za 'w miare normalne', ale sinienie nóg nie uważam za normalne! A ciśnienie mierzyłaś?
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    spuchnieta jestem juz ze 2 tyg ale to dretwienie mam od niecalego tyg... Nie mam czym cisnienia sprawdzic...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Fakt...na końcu się puchnie...
    Ja bym na Twoim miejscu jechała... Moja znajoma miała cc w 7 mies.przez sinienie kończyn, ktore było spowodowane wysokim ciśnieniem...

Treść doklejona: 03.04.12 18:20
    Drętwienie = słabe krążenie
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Flavia ja na końcówce puchłam bardzo ale nigdy mi kończyny nie siniały. Skonsultuj się ze swoim lekarzem!
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    wlasnie wiem ze puchniecie jest norlamne ale stopy mam w kolorze sliwkowym, dzwonilismy do zaprzyjaznionej ginki i pow ze dopoki mnie glowa nie boli to luz bo jak te dwa objawy wystepuja to ewidentnie cos jest z cisnieniem i wtedy zrobia cc... A mnie w ciazy raz glowa bolala i kazala zrobic badanie moczu na obecnosc bialka...
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    u mnie też puchły nogi, i ręce, wyczytałam gdzieś że póki puchną tylko na noc to jest to normalne, ale jeśli występuje to jeszcze rano to jest nie dobrze, a drętwienie rąk i nóg to hmm ja miałam tak że czułam że ciśnienie mi schodzi z nóg i rąk i uderza do głowy - objawy te wskazały na lekką anemię którą leczyłam żelazem.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ja jestem non stop spuchnieta;/ niby lekarz stwierdzila ze bywa- normalne... Ale ja sie oczywiscie i tak stresuje...
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja pod koniec byłam spuchnięta cały czas. Wieczorem to już tak, że nie dawałam rady założyć butów...
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    hej :bigsmile:

Od wczoraj bolą mnie uda - czuję jakbym miała zakwasy. Nie ćwiczyłam i nie przemęczałam się fizycznie.
    Można to jakoś powiązać z ciążą?
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    mnie też bolą uda od wczoraj :) ja to sobie tłumacze tak, że przez osłabienie (które jest naturalne w ciąży), chodząc, Nasze mięśnie wykonują większą pracę i najzwyczajniej w świecie robią się zakwasy :) Ja osobiście wchodząc po schodach, muszę się wysilić jak nigdy a mięśnie nóg to mi mdleją normalnie ;)
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    katka dla mnie schody są też męczące - czasem muszę przystanąć i odetchnąć. Wysoko nie mieszkam:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    no ja mam to samo - mieszkam na pierwszym piętrze i też muszę na parę sekund przystanąć między piętrami - jak babinka się czuję :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    rumba: katka dla mnie schody są też męczące - czasem muszę przystanąć i odetchnąć. Wysoko nie mieszkam

A co ja mam powiedziec jak musze sie nalatac na poddasze :pCzasem taka zasapana wchodze na gore jakbym z 10km przebiegla hehe:tongue:

Jak sie kapalam to maly tak kopal ze bylo widac,w ktorym miejscu :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    rumba: Od wczoraj bolą mnie uda - czuję jakbym miała zakwasy.

Jakiś tydzień temu tak miałam, okropne zakwasy, nawet nie wiem po czym, czy po wejście szybkim po schodach, czy może jakiś skurcza mnie złapał. Dwa dni zakwasy trzymały :neutral:
    A propos prenatalnych to ja miałam przez brzuch robione.
    W czwartek czeka nas kolejna wizyta u lekarki i jestem ogromnie ciekawa, czy wszystko ok. Kurcze raz na miesiąc to dla mnie jakoś mało... niby wszystko dobrze, ale ja panikara jestem.
    Dzisiaj byłam pomyszkować w lumpeksie, kupiłam sobie bluzkę, która ze mną urośnie i sukienkę, w którą pewnie w tym roku już nie wejdę ;). I miałam wychodzić, ale dzidzia się uaktywniła i kupiłam jeszcze 3 bodziaki :devil:
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Hej dziewczyny,

melduję, że mój młody ma zdrowe serduszko i wszystko jest ok. Dla mojego spokoju spotkam się z p. doktor jeszcze po 30tc, ale dziś nie dostrzegła żadnych nieprawidłowości czy ewentualnych wad. Kamień z serca. Dziękuję Wam za wsparcie:smile:

Co do schodów, mieszkam na dziwnym 2,5 piętrze i czasami mi się wydaje, że wyzionę ducha jak mam się wdrapać na górę:bigsmile:

Cobraczek: Jak sie kapalam to maly tak kopal ze bylo widac,w ktorym miejscu

Mnie z kolei kopie zawsze po kąpieli, w trakcie anioł normalnie. Ale zastanawiam się czy aby na pewno musi się budzić codziennie o 4 nad ranem i rozpoczynać dzień od gimnastyki, czy może jest złośliwy po mamusi?:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Annie no widzisz, bardzo się cieszę, ze z serduszkiem wszystko dobrze i że Ty też jesteś już spokojniejsza :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    flavia: mam pytanie do dziewczyn ktore juz rodzily, albo mialy problemy z dretwieniem i mega puchnieciem konczyn ( az sine mam) mama mnie straszy ze to nie jest normalne i ze ona przytyla 10 kg wiecej i jej tak nie sinaly nogi... Normalne przeciez jest ze pod koniec sie wode zbiera, ciezko na kregoslupie itd ale jak budze sie ze zdretwialymi rekami od ramienia to normalne, jechac z tym do lekarza?!

Na samo drętwienie spróbuj leżeć z nogami w górze (np. na kilku poduszkach), dodatkowo robić sobie ćwiczenia stóp - krążenia w obie strony, zadzieranie i wyciąganie palców, a jak sięgniesz, to pougniataj sobie stopy. Co do sinienia, to najlepiej do lekarza z tym. I pożycz od kogoś ciśnieniomierz, albo podskocz do jakiejś przychodni, lub na IP, niech ci zmierzą, bo to może być też sprawa ciśnienia.
  4.  permalink
    annie128: Mnie z kolei kopie zawsze po kąpieli, w trakcie anioł normalnie. Ale zastanawiam się czy aby na pewno musi się budzić codziennie o 4 nad ranem i rozpoczynać dzień od gimnastyki, czy może jest złośliwy po mamusi?--

Moze akurat wtedy malenstwo ma ochote na zabawe:wink:

Smigam spac bo jutro mam ciezki dzien:wink:
    Dobranoc!:cool:
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Robiliśy dziś malutkiej echo serca i podejrzenie ubytku przegrody okazało się bezpodstawne :clap: Wszystko w porządku. Jest zdrowiutka i waży już 712g :)
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    mój ,,mały,, też wywija ale bez szaleństw. Czasem wygnie się tak, że widzę dosłownie gdzie jest:)

Wizytę mam w piątek:wink: tak bardzo chcę już pleć poznać:) a takie szczegółowe badanie jak miała annie mam za 3 tyg.

Co do ciuchów to u mnie marnie zakupy wyglądają. Wybieram się po jakąś ,,ciążówkę,, a wracam z sukienką w rozmiarze ,,S,, :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    kurde tak pisałyscie o szpitalach i naprawde boje sie produ, wciaz o tym mysle:sad:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Witajcie Brzuchatki :smile:

Zaglądam do Was i podczytuje Was od oczekiwania na poród Natalii - i jej Paulinki. No i teraz mam powody dołączyć do Waszego Grona
    Coś więcej o Mnie i moich bliskich możecie poczytać pod moim profilem,
    Obecnie wygląda to tak pare dni temu zobaczyłam magiczne II kreseczki ,a dziś po kolejnym USG ( niestety w szpitalu - wysokie ciśnienie) okazało sie jak pod suwaczkiem widać 2 bijące serduszka, to teraz od 16 jestem w szoku i na razie nie ogarniam , bo ani nie mam w rodzinie gdzieś tam 3 pokolenia w tył i to nie w linii prostej, nie brałam żadnych wspomagaczy, 1 szczęśliwe serduszko było tuż przed wyjazdem do Pl( bo mieszkamy w Nl) .
    Strasznie się uśmiechnęłam podczas USG, szok totalny bo jak bo skąd, nigdy bym nie przypuszczała!!!!:shocked::shamed:
    Tzn. pierwsze co Moja córcia Martynka troszkę to przepowiedziała bo , pyta czy chłopczyk czy dziewczynka bo musi wiedzieć jakie dzidzi ubranka trzeba kupować , a wkońcu stwierdziła najlepiej jak Dala mnie i dla Niej będzie dziewczynka , a dla Taty chłopczyk.
    a drugie na 1 prima arilis nap. sms do rodzinki że byliśmy na USG no i wyszły bliźniaki, uwierzyli nie skumali dnia,ale przed północą kolejne smsy że żart, no to dziś już nikt nie chciał uwierzyć :shamed::confused:
    wiec tak to pokrótce u Nas wygląda :wink:
    Jest już późno wiec nie będę bardziej zanudzać , spokojnej nocy .Dobranoc

aha suwaczek jest , tylko karte ciązy chyba mogę założyć dopiero jak wskoczy mi nowy abonament?pewnie tak bo teraz wszystko mam pokończone.
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Kakai, nie stresuj sie!! Jak zaczniesz mieć skurcze, to uwierz, będzie Ci obojętne gdzie urodzisz. Ja w drodze do szpitala miałam myśli żeby skręcić do najbliższej przychodni i niech robią ze mną co chca:devil:. Serio, nie ma sie co nastawiać na cokolwiek. Najważniejsze żeby zadbać o to, aby poród rozpoczął sie samoistnie, bo z tego co czytam
    , to najgorsze wspomnienia maja dziewczyny, które przeszły wywoływanie. Dużo ruchu, ćwiczenia kegla, napar z liści malin, wiesiolek. Nic wiecej nie możesz zrobić, ale warto robić cokolwiek, a nie tylko leżeć do góry brzuchem:wink:.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    wielgosz: Kakai, nie stresuj sie!! Jak zaczniesz mieć skurcze, to uwierz, będzie Ci obojętne gdzie urodzisz. Ja w drodze do szpitala miałam myśli żeby skręcić do najbliższej przychodni i niech robią ze mną co chca. Serio, nie ma sie co nastawiać na cokolwiek. Najważniejsze żeby zadbać o to, aby poród rozpoczął sie samoistnie, bo z tego co czytam, to najgorsze wspomnienia maja dziewczyny, które przeszły wywoływanie. Dużo ruchu, ćwiczenia kegla, napar z liści malin, wiesiolek. Nic wiecej nie możesz zrobić, ale warto robić cokolwiek, a nie tylko leżeć do góry brzuchem.

wlasnie chcialabym żeby to sie tak odbyło, nagle i juz. Boje sie wywpolywania, jakiejś męczarni, a na końcu że cos sie nie uda:neutral:mam dzis straszne wizje:neutral: ale chetnie skorzystam z Twoich rad:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    A ja jutro na wizytę;)

Macie tak może,że budzicie się w nocy z powodu bólu bioder?Ja tak mam od tygodnia,dzisiaj w nocy z bólu nawet zasnąć nie mogłam!I to same biodra tak bolały...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Osorya: Macie tak może,że budzicie się w nocy z powodu bólu bioder?Ja tak mam od tygodnia,dzisiaj w nocy z bólu nawet zasnąć nie mogłam!I to same biodra tak bolały...

ja tak mialam miesiac temu, a teraz boli mnie spojenie lonowe lub cos w tych miejscu, ale tylko z prawej strony i czasami
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Kakai: kurde tak pisałyscie o szpitalach i naprawde boje sie produ, wciaz o tym mysle

Witaj w klubie...
    -- ,
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Osoraya to mamy jutro wizytę obie ;) lecę spać, pa dziewczyny :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Edzia witaj!:)
    Gratuluję podwójnego szczęścia!!!:)))
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Penny- no to zobaczymy jak nasze szkraby rosną;) Tydzień róźnicy między nami:)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    doti_p: Na samo drętwienie spróbuj leżeć z nogami w górze (np. na kilku poduszkach),

próbowałam, ale jest jeszcze gorzej:/
    doti_p: dodatkowo robić sobie ćwiczenia stóp

na SR pokazywała nam ćw, ale też nie działa...

przemęczę się, już prawie koniec:)
    tylko te badania zrobię...

annie nibiana bardzo dobre wiadomości- bardzo mnie cieszą :)
    edzia witamy! ogromne gratulacje!:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Osorya:
    Macie tak może,że budzicie się w nocy z powodu bólu bioder?Ja tak mam od tygodnia,dzisiaj w nocy z bólu nawet zasnąć nie mogłam!I to same biodra tak bolały...

Też tak mam ostatnio... :(
    -- ,
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    niunia32: Osorya:

Też tak mam ostatnio... :(

tez przez to przechodziłam i pocieszę Was- mija :smile: potem wraca przed porodem :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    W temacie drętwienia, to mi drętwiała prawa ręka, a właściwie dłoń ale NIGDY nie widziałam zasinienia.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mnie biodro boli, jak śpię na lewym boku...
    niunia32 widzę, że wyprzedzasz mnie o jeden dzień z rozwiązaniem ;)

Treść doklejona: 03.04.12 23:25
    Szukałam, szukałam, aż znalazłam :D

1. katarzynah1987 24.03.2012 (chłopiec)
    2. flavia 19.04.2012 (dziewczynka)
    3. pitaja 20.04.2012 (dziewczynka)
    4. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    5. Cherry_Lady 8.05.2012 (dziewczynka i dziewczynka)

6. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    6. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    7. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    8. jezynka 15.05.2012 (dziewczynka)
    9. ifonka84 19.05.2012(dziewczynka)
    10. Tres 24.05.2012 (dziewczynka)
    11. hydrozagadka 02.06.2012 (dziewczynka)
    12. Hanny 03.06.2012 (chłopiec)
    13. norah 13.06.2012 (chłopiec)
    14. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    15. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    16. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    17. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    18. penny 23.06.2012 (dziewczynka)
    18. blackship 23.06.2012 (dziewczynka)
    19. magku 24.06.2012 (dziewczynka)
    20. Lezunia 25.06.2012
    21. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    21. Sayuri78 29.06.2012 (chłopiec)
    22. mkd 03.07.2012 (chłopiec)
    23. nikkitaa 05.07.2012 (dziewczynka)
    24. Mag_dre 06.07.2012 (dziewczynka)
    24. psycho_patka 06.07.2012 (dziewczynka)
    25. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    26. sliwson 10.07.2012 (chłopiec)
    26. Vsti 10.07.2012 (dziewczynka)
    27. doti_p 12.07.2012 (dziewczynka i niespodzianka)
    28. P_Madzia 16.07.2012 (dziewczynka)
    29. marylove 17.07.2012
    30. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    31. ufo03 25.07.2012 (chłopiec)
    32. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    33. nibriana 27.07.2012(dziewczynka)
    34. cho 28.07.2012 (dziewczynka)
    35. BlueCactus 30.07.2012 (chłopiec)
    36. Annie128 05.08.20012
    37. atamala 06.08.2012
    38. Mamrotka 13.08.2012
    39. kuleczka_69 14.08.2012
    40. Ul_cia 18.08.2012
    40. Rumba 18.08.2012
    40. czerwinka 18.08.2012 (dziewczynka)
    40. Cobraczek 18.08.2012 (chłopiec)
    41. dorotka0905 20.08.2012
    42. Anecia84 23.08.2012 (chłopiec)
    43. marysia_23 25.08.2012
    44. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    45. judka25 31.08.2012
    46. Hopelight 02.09.2012 (chłopiec)
    47. Kafffka74 04.09.2012
    48. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012(chłopiec)
    49. Pajacynka 07.09.2012
    50. Peppermill 10.09.2012
    51. oranda 15.09.2012
    52. katka_81 17.09.2012
    53. asia_ 22.09.2012
    54. sysiajaw 24.09.2012
    55. leneczka8484 30.09.2012
    55. ASulek 30.09.2012
    56. kapelusznick 01.10 2012
    56. magdalenka2610 07.10.2012
    57. łośćń 12.10.2012
    58. madziauk 10.11.2012
    59. Linden 12.11.2012
    59. violet_flower 12.11.2012
    60. lofbejbe 21.12.2012
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Vsti: niunia32 widzę, że wyprzedzasz mnie o jeden dzień z rozwiązaniem ;)

Tak :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    edzia503: a dziś po kolejnym USG ( niestety w szpitalu - wysokie ciśnienie) okazało sie jak pod suwaczkiem widać 2 bijące serduszka,

Witaj w klubie wieloraczych mam :) Ktoś musi przejąć schedę po Cherry i mnie jak urodzimy... A no i oczywiście po naszej kochanej trojaczej mamusi :) Jakbyś miała jakieś pytania co do bliźniaczych spraw, to wal śmiało!
  5.  permalink
    Witam sie z rana!
    O 9.00 mam dwie godziny jazdy a o 12.00 egzamin na prawko...Trzymajcie kciuki kochane:wink:
    Jestem tak zdenerwowana,ze nie wiem co z soba zrobic....Mam nadzieje,ze dzisiaj sie uda:tongue:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.