Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorjusta2586
    • CommentTimeApr 4th 2012
     permalink
    czy takie długie dziecko wejdzie w ciuszki na 56cm?

Dokładnie to samo pytanie nasunęło mi sie jak przeczytałam wymiary Michasia, między innymi dlatego że do szpitala szykuje ubranka na 56 (w wiekszości mam tylko na 56)a nasza Kruszynka ponoc ma być długa...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    co to znaczy, że dziecko jest poskręcane???
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeApr 4th 2012 zmieniony
     permalink
    no własnie, bo ostatnio toczyla sie tu dyskuska ze na 56cm to musza byc, bo w 62 sie dziecko utopi, ja natomiast podejrzewam ze moje dziecko nie bedzie krótkie, a co za tym idzie żal kupować na 56cm na tydzien:confused: mam kilka ciuszków na 56, ale zaczełam panikowac że za mało
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    chyba to że przybiera pozycję podobną, jak w brzuchu mamy...

z tymi rozmiarami to ja już pisałam, mam chyba z 8 bodziaków na 56 i każdy jest innej wielkości :D Więc, jak się mała urodzi to mam nadzieję, że coś będzie jej odpowiednie :D
    Ja jak na razie mam 56, 62 i 68 ubranka... A czy dziecko zmieści się przy 61 cm w 56 hmmm to już chyba od dziecka zależy, jedno ma krótsze nogi i się zmieści inne długie i śpiochy będą mu za małe... Ciężko przewidzieć akurat długość urodzeniową, więc lepiej według mnie mieć takie i takie... a nie, że np. później okazuje się, że wszystko za duże...
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    katka_81: co to znaczy, że dziecko jest poskręcane???

Zazwyczaj ma mocno podkurczone nóżki i łapki i jest takie jakby zwinięte jak robaczek:)
    Dopiero po jakimś czasie zaczyna prostować kończyny. Dlatego te maluszki na początku wydają się tak strasznie maluśkie:)
    Myślę, że Michaś w szpitalu spokojnie wejdzie w rozmiar 56. Będzie się w niego mieścił pewnie jesz ze ze 2 tyg:)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Dziewczyny a kiedy kupilyscie pierwsza rzecz dla dzidziusia tzn na jakim etapie ciazy i co to bylo?

Ja ostatnio przegladalam ciuszki ale opanowalam sie i nic nie kupilam hehe:)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    No ja tych na 56 nie mam zbyt wiele ale napewno wiecej niz na 62, i chyba jeszcze cos zakupie przed porodem tak na wszelki wypadek ale już tak nie chce mi sie łazić po tych sklepach.
    Czy Wy tez macie bolesne ruchy dziecka? bo ja od jakiegos tygodnia jak Mała zaczyna się przeciągać to z bólu chce mi sie płakac szczególnie jak robi to w okolicy szyjki.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    hopelight: Dziewczyny a kiedy kupilyscie pierwsza rzecz dla dzidziusia tzn na jakim etapie ciazy i co to bylo?

Ja jak odebrałam drugą betę, w pierwszej ciąży to nogi mnie same zaprowadziły do smyka:) Kupiłam wtedy jedno maleńkie, zielone body:)
    Potem długo, długo nic:) Ciuszki zaczęłam kupować około 6-7 mies. Wszystkie akcesoria około 8 mies. Łóżeczko i wózek w 9 mies.
    --
  1.  permalink
    Witam wszystkich ;)

Gratulacje dla Nowych Mam !!!!! Długo mnie tu nie było nie jestem w stanie prześledzić wszystkiego , tak pobieżnie przeczytałam ale wszystko :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Ja jestem w 19 tc i nic a nic jeszcze nie mam. Ostatnio mnie kusilo strasznie i chyba z okazji polmetka cos zafunduje mojemu synkowi :)))
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Dziewczyny a kiedy kupilyscie pierwsza rzecz dla dzidziusia tzn na jakim etapie ciazy i co to bylo?

Ja kupiłam w okolicy 20tc jak zaczeła mis ie skracac szyjka, chciałam miec coś na wszelki wypadek. kupiłam wtedy kaftaniki i body po dwie sztuki i chyba pajacyk. ale jak teraz sie nad tym zastanawiam to powinno sie raczej zaczynac od zaopatrzenia siebie w cos do szpitala a nie od dziecka:confused:
    --
  2.  permalink
    Ja mam ochotę już pobiec do sklepu i kupic wszystko a przynajmniej część, ale zacznę dopiero po 24 tygodniu, może to głupie ale ja jestem przewrażliwiona strasznie przez doświadczenia wcześniejsze.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Sama bardzo mało rzeczy kupiłam, szczerze to prawie nic :shocked: Wszystko dostajemy, bo dziadkowie jedni i drudzy szaleją, odkąd się dowiedzieli. Dlatego też mamy już łóżeczko+ pościel (a nie mamy materacyka) :D Zamówiony wózek, ubranek pól szafy ( prawie same różowe) :D o i wannę po mojej bratanicy :D
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Ja tez man kilka rzeczy NA 62. Troche dostane od kolezanki, a reszte dokupie jak bedzie malo. Kilka rzeczy 56 take my le.
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Kakai: wow wspaniale, moje graulacje! swoją droga czy takie długie dziecko wejdzie w ciuszki na 56cm?

No właśnie ostatnio czytałam Twoje wątpliwości na temat kupowania rożnych rozmiarów.

U Nas wyglądało to tak , 56 miałam ale głównie p3 szt. body dł,rękaw 3- szt.kr. rękaw, i może z 6 par śpioszek wszyscy mówili nie zdąży wychodzi kupuj większe, kupiłam na 62,68, mama nawet na 74-80 i body i śpiochy miałam nakupowane na 1 roczek.
    I co się okazało wyprawka szpitalna do zwrotu, wszystkie 56 nie było opcji wciśnięcia, Martynka ur. się 62cm i 4580 3 lekarzy z kliniki w Kce walnęli sie przy ostatnim usg i podali wymiary ok 3500 i 57 wiec na naszym przykładzie sama widzisz (dodam że M. ma 196,a ja 170)
    --
  3.  permalink
    Ja jak zrobię remont pokoju a raczej mój M to chyba się nie powstrzymam i kupie kołyskę bo strasznie się na nią napaliłam :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Z wielka niecierpliwością oczekuję kasy ze skarbówki, aby kupić, coś do torby szpitalnej, bo nie mam kompletnie nic! :D
    Ja mam niecałe 164 cm (waga urodzeniowa 3300, 56 cm) mój m. jakieś 175 cm (waga urodzeniowa 3100, 54 cm) więc nie liczę na długaśne dziecię :D
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Vsti: Sama bardzo mało rzeczy kupiłam, szczerze to prawie nic Wszystko dostajemy, bo dziadkowie jedni i drudzy szaleją, odkąd się dowiedzieli. Dlatego też mamy już łóżeczko+ pościel (a nie mamy materacyka) :D Zamówiony wózek, ubranek pól szafy ( prawie same różowe) :D o i wannę po mojej bratanicy :D

Ja ostatnio ogladalam materace z mezem. Jeden piankowy za 30 zl, a drugi z takitwardy z jakiejs trawy za 60. Powiem wam ze nie chcialabym lezec na czyms tak twardym ale moze sie myle. Ktory jestlepszy?
  4.  permalink
    Podobno lepszy ten twardy a na pewno zdrowszy .
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    ja chce taki chyba trójwarstwowy pianka-gryka-kokos (można go położyć, albo na jedną, albo na drugą stronę) :P antyalergiczny... no i u nas musi być wymiar 140x70
    coś takiego
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    edzia503: U Nas wyglądało to tak , 56 miałam ale głównie p3 szt. body dł,rękaw 3- szt.kr. rękaw, i może z 6 par śpioszek wszyscy mówili nie zdąży wychodzi kupuj większe, kupiłam na 62,68, mama nawet na 74-80 i body i śpiochy miałam nakupowane na 1 roczek. I co się okazało wyprawka szpitalna do zwrotu, wszystkie 56 nie było opcji wciśnięcia, Martynka ur. się 62cm i 4580 3 lekarzy z kliniki w Kce walnęli sie przy ostatnim usg i podali wymiary ok 3500 i 57 wiec na naszym przykładzie sama widzisz (dodam że M. ma 196,a ja 170)

wow to faktycznie:smile: kurde sama nie wiem, chyba postawie na 62 bardziej
    --
  5.  permalink
    Widziałam takie na allegro. Są fajne
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Nam tez doradzali w sklepach twardszy materacyk ....

Ja pamietam za pierwszym razem nieprzyjmowałam do wiadości że mogło by być coś nie tak i mówiłam 5 msc powoli gromadzić, ale mama mnie nastraszyłam do źle tak nie wolno jeszcze nie rodzisz masz czas, msc 7 to samo pod koniec 7 mamy przyjechać do niej , ok turlam się wola mnie do pokoju i słowa tylko się na mnie nie gniewaj, a na pewno lekarz widział dziewczynkę?ja że tak wyciąga 2 wielkie siatki wypchane ubrankami od cały przekrój 56-80 (pani w pracy przychodziła z rzeczami -co z tira spadły wiec za śmieszne pieniądze wójcik, 5-10-15 , i ta smykowa seria) wiec mi pozostało kupowac to co ewentualnie mi się podoba w niewielkich ilościach ....:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hopelight: Ja ostatnio ogladalam materace z mezem. Jeden piankowy za 30 zl, a drugi z takitwardy z jakiejs trawy za 60. Powiem wam ze nie chcialabym lezec na czyms tak twardym ale moze sie myle. Ktory jestlepszy?

ja kupiłam ten twardy, on jest wyłozony cyzms kokosowym, na to położe miekka kołderke i bedzie si:bigsmile:
    taki
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Ja ostatnio ogladalam materace z mezem. Jeden piankowy za 30 zl, a drugi z takitwardy z jakiejs trawy za 60. Powiem wam ze nie chcialabym lezec na czyms tak twardym ale moze sie myle. Ktory jestlepszy?

Wiesz ja tez sie zastanawiałam nad materacykiem czy twardy czy miękki. ale troche poczytała o tym i faktycznie te piankowe sa odradzane ze względów zdrowotnych. Natomiast te całkowicie twarde wydaja mi sie za twarde. Suma sumarum zamówiliśmy przez allegro b.fajny materac dwustronny z jednej strony twardszy (gryka) a z drugiej miększy płacilismy 79zł. Prócz tego jest możliwość ściągnięcia warstwy wierzchniej i uprania co niestety nie każdy materac ma.
    --
  6.  permalink
    Ja uciekam na 16 do lekarza a jeszcze nie jadłam obiadu , a tu prysznic jeszcze itp.

Pozdrawiam papa
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    a takiego noworodka to na poduszkę się nie kładzie nie? :P

W ogóle ja jako dziecko byłam alergiczka na kurz i roztocza i teraz staram się kupować to łóżeczka wszystko antyalergiczne...
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    a takiego noworodka to na poduszkę się nie kładzie nie? :P

Czytała że niby na poczatku dziecko powinno leżec płasko bez poduszki, ale sama poduszke mam:wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 04.04.12 13:51</span>
    Ja mam taki materac http://allegro.pl/mamo-tato-materac-gryka-pianka-kokos-60x120-i2253427410.html
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Wiem, że jak położna przyjechała pierwszy raz do mojej bratanicy to kazała wszystkie poduszki powyrzucać, że niby dziecko, ma spać na samym materacyku oczywiście prześcieradłem okrytym ;) choć te poduszki (mam do wózka i łożeczka) są bardzo płaskie...
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Pościele też zamawiałam tam gdzie materac i jestem bardzo zadowolona, wydaja sie gatunkowo b.dobre.
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    matko, ja mam nadzieję, że moja Dama się w tatusia nie wda bo ważył 4800 i był łysy, gruby i brzydki :D a teraz jest mega chudy, wysoki i przystojny :))))) ja też nie byłam maluchem bo 3600 i 56 cm ...

A co do zakupów to mam moze 2 bodziaki i to byłoby na tyle... chyba powinnam zacząć się rozglądać...
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ja pościel zamawiałam na allegro od użytkownika Dziecięcy_Sen i mogę polecić... bardzo dobre gatunkowo+ za 2 dni opóźnienia w wysyłce dostałam rożek gratis! :D
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Tymek poduszki zaczął używać niedawno dopiero. Tak to spał bez ponad rok.
    Ja w ogóle np jeszcze nigdy nie użyłam pościeli do łóżeczka:) Raz próbowałam młodego przykryć kołdrą bo się zakopał i był ryk. Ciągle śpi pod kocykami i jest ok także z kupnem pościeli też nie radzę się spieszyć.

Odnośnie wielkości dzieci ja mam 165cm (przy urodzeniu 3900g i 56cm) mąż ma teraz 178cm (przy urodzeniu 3700g i 56cm) synka urodziłam 3600g i 53cm. W rozmiarze 56 "chodził" dobry miesiąc:)

Jako ciekawostkę Wam napiszę, bo daleko mi do oceniania kogokolwiek:
    nie ma czegoś takiego, jak rzeczy które spadły z tira albo wypadły z pociągu... A już na pewno nie jeśli ktoś przynosi takie rzeczy regularne. To są rzeczy kradzione. W nocy złodzieje okradają tiry rozcinając plandeki naczep itp.
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Z tymi poduszkami też słyszałam że nie wolno ale są i tak sprzedawane w komplecie z kołderka nasza przydawała się do wózka ....

Mnie troszkę przeraża wizja wszystkiego razy 2 , dobrze że w Nl, utrzymanie dzieci jest miarę tanie bo i ubranka i pampersy chusteczki itp. znośne ceny wożę szwagierce chusteczki ubranka itp. z stąd .
    --
  7.  permalink
    co do materacow w UK nie spotkalam sie z takimi typu gryka - kokos...ale teraz tez nie szukalam bo okazalo sie ze do naszego wygranego na aucji lozeczka dostalismy materac gratis...nowiutki o taki nie ma zadnych, nawet najmniejszych sladow uzytkowania a babka od ktorej lozeczko kupowalam zapewniala zarowno w opisie aukcji jak i osobiscie ze jej syn z lozeczka w ogole nie korzystal...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: Ja pościel zamawiałam na allegro od użytkownika Dziecięcy_Sen i mogę polecić... bardzo dobre gatunkowo+ za 2 dni opóźnienia w wysyłce dostałam rożek gratis! :D

ide zobaczyc co ma, wlasnie szykam pocieli:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    sliwson: Ja w ogóle np jeszcze nigdy nie użyłam pościeli do łóżeczka:) Raz próbowałam młodego przykryć kołdrą bo się zakopał i był ryk. Ciągle śpi pod kocykami i jest ok także z kupnem pościeli też nie radzę się spieszyć.
    To chyba zależy od dziecka i przyzwyczajenia, moja bratanica jest o miesiąc starsza od Twojego Tymka i od dłuższego czasu śpi pod kołderką
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    sliwson: [/quote][quote=sliwson]Jako ciekawostkę Wam napiszę, bo daleko mi do oceniania kogokolwiek:
    nie ma czegoś takiego, jak rzeczy które spadły z tira albo wypadły z pociągu... A już na pewno nie jeśli ktoś przynosi takie rzeczy regularne. To są rzeczy kradzione. W nocy złodzieje okradają tiry rozcinając plandeki naczep itp.

Zgadzam się z Tobą...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    mamy taką kolor piaskowy wzór 122, kolor w rzeczywistości jest bardzo ładny (jeśli ktoś lubi, beże, ecru). Nie chciałam, żadnych baldachimów, moskitier, bo jak dla mnie to tylko kurz zbiera i bardziej zawadza niż pomaga ;)
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    sliwson: Jako ciekawostkę Wam napiszę, bo daleko mi do oceniania kogokolwiek:

Tak tak masz racje moja mama na początku zaaferowana kupowaniem to brała, najlepsze jest że to działo się w jednym z katowickich banków.
    Najlepszy nr kobieta jej zrobila przed moim ślubem, mama szukała czegoś fajnego oryginalnego, nie z sieciówek, i zagadnęła do jednej z pań, ta jej pow. tak ma iść do SCC - KCE przymierzyć to co jej się podoba,dokładny rozmiar podać i przekazać owej Pani , ona to przyniesie po weekendzie i za połowę ceny oczywiście.
    Mamie kopara opadła zgłosiła to w dyrekcji miały zakaz wstępu na teren banku .
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Dziewczyny czy któraś z Was widziała w jakimś sklepie ochraniacze do kołyski?
    Pełno jest w sklepach internetowych ochraniaczy do łóżeczek ale one chyba nie będą pasować do kołyski...? Kołyska jest sporo mniejsza a jeśli taki ochraniacz jest załamany w miejscach odpowiednich do łóżeczka 120x 60cm i ma tak przyszyte te troki, to do kołyski pasować nie będzie...?

Edzia to co piszesz jest koszmarne... Dobrze, że Twoja mama i inni pracownicy to ukrócili! Moje osobiste zdanie jest takie, że przyzwalając na takie działania a tym bardziej korzystając z tego, dajemy społeczne przyzwolenie łamaniu prawa i tyle.
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Nie słyszałam ale wpisałam w google , takie hasło i rzeczywiście są inne rozmiar krój itp.

http://zdrowaposcieldladzieci.pl/pl/c/Ochraniacze-do-kolyski/93
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Gratuluję Kasi :) w końcu się doczekała Michasia :)

A ja wam po raz kolejny polecę sieć sklepów H&M mój mały nadal mieści się w rozmiar 50 :) a ma już gdzieś z 56 :) nosimy się też w 56cm :) ale też w 62 mimo iż trzeba podwinąć rękawki czy nawet swetry sięgają po kolana :)
    jakby co mam nowe ciuszki dla dziewuszki z hello kitty za 10zl z metkami :) tzn w sumie jedne body z hello kitty za 10zł nowe z metką rozm.50 ale jak mówię starczy na dłużej ;) no i coś tam się jeszcze znajdzie małego nowego:)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    justa2586: Pościele też zamawiałam tam gdzie materac i jestem bardzo zadowolona, wydaja sie gatunkowo b.dobre.

Dokładnie u nich zaopatrzyłam się w 3 komplety pościeli + materacyk :D
    Kasia ogromnie gratluję!
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    edzia503: Nie słyszałam ale wpisałam w google , takie hasło i rzeczywiście są inne rozmiar krój itp.

W google to ja już też szukałam. W sklepach internetowych jest tego 3 na krzyż i nic mi się nie podoba... :-/
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Ok. zasiedziałam się idę robić jakiś obiadek....
    co się zemną dzieje ciągle głodna jestem.Jem mniej a częściej a i tak non stop burczy mi :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Witam, się w 34 tc. :).
    Dziś byliśmy na kontrolnej wizycie u gin. - szyjka się skróciła z 28 do 18mm przez co mam brać Fenotetol GSK 5 mg. 3 x 1 i Isoptin 40 mg 3x1- czy ktoś brał ten zestaw.? Do tego Lutenina 2x2 i No-spa forte 3x1 + Mg 4x1.
    Przewidywania co do terminu porodu to że rozpocznie się za 2 tygodnie :(. Stopień łożyska- II. Mam leżeć kategorycznie, aby przynajmniej te 2 tyg. wytrzymać.
    W sobotę mam podjechać na IP na KTG itp. - żeby skontrolować to wszystko.
    Dzidzia waży już 2kg 300g. :).
    Jestem załamana 2 tyg.temu było już wszystko ok. a teraz?.
    Najbardziej obawiam się tych nowych leków - mają straszne skutki uboczne. :cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Dziewczyny! Podobno Cherry Lady będzie jutro tuliła swoje córcie :bigsmile:
    -- [url
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: y taką kolor piaskowy wzór 122, kolor w rzeczywistości jest bardzo ładny (jeśli ktoś lubi, beże, ecru). Nie chciałam, żadnych baldachimów, moskitier, bo jak dla mnie to tylko kurz zbiera i bardziej zawadza niż pomaga ;)

super, oglądałam ja, ajak ten nadruk? z czego jest zrobiony? materił mówisz dobry?

Treść doklejona: 04.04.12 14:36
    karinazosia: Dziewczyny! Podobno Cherry Lady będzie jutro tuliła swoje córcie

wow:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Jeżynka będzie dobrze - już jesteście bezpieczni w razie czego, a co do leków mnóstwo ciężarnych je brało i nic się z dziećmi nie działo,także spokojnie.
    -- [url
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.