Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    _kasiek_: a mi lekarze mówili, że jak w 21tc już jest główką w dół to raczej się nie obróci bo to działa na zasadzie grawitacji - główka najcięższa więc idzie na dół. No i póki co się sprawdziło bo cały czas mam nietoperka w brzuchu !!!!! i teraz to już chyba tak zostanie....

Oby ;) Choć u mnie być może większego znaczenia nie ma pozycja Małej, bo być może, że będzie cc przez pępowinę... Póki co zaleceń nie ma, bo obwinięta nią nie jest, przechodzi tylko brzydko przez szyję, a do zawinięcia nią jest o krok, ale ja już panikuję, że pewnie już się obwinęła...:confused: A powiedzcie mi, czy jeśli dziecko ułożone jest pupka w dół to ma to wpływ np.na wadę bioderek?
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    a mi lekarze mówili, że jak w 21tc już jest główką w dół to raczej się nie obróci bo to działa na zasadzie grawitacji - główka najcięższa więc idzie na dół. No i póki co się sprawdziło bo cały czas mam nietoperka w brzuchu !!!!! i teraz to już chyba tak zostanie....

Pierwszy syn od 19tc głową w dół i tak został także to chyba prawda z tą grawitacją:)
    Co innego, że głowę to on miał akurat takich rozmiarów, że w cale mu się nie dziwię, że nie miał siły jej dźwignąć :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    magku: Oby ;) Choć u mnie być może większego znaczenia nie ma pozycja Małej, bo być może, że będzie cc przez pępowinę

nie wiem czy owinięcie pępowiną jest wskazaniem do cc....ale dzieci często są nią owinięte. Iwi urodziła się owinięta pępowiną dwa razy w okół szyjki....urodziła się zdrowiutka i dostała na starcie 10pkt. Więc nie martw się na zapas. Pępowina może jeszcze z 10 razy zmienić swoje ułożenie.

Treść doklejona: 05.04.12 10:26
    sliwson: Pierwszy syn od 19tc głową w dół i tak został także to chyba prawda z tą grawitacją:)

no córcia moje też już na połówkowym była głową w dół i tak została do porodu :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Lekarz mi mówił, że jeśli faktycznie się nią obwinie, to będzie cc, bo w wyniku skurczy może dochodzić do niedotlenienia... Co lekarz to inaczej gada :confused:
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    To jaj mam nadzieję, że moja tyłka nie ma ciężkiego i że grawitacja właśnie nie działa na niego :D Rozmawiałam ostatnio z gin. na ten temat i powiedział, że zaczniemy się martwić, jak do 35 tyg. się nie obróci, czyli ma jeszcze sporo czasu...
    A i powiedział, że dzieciaki nawet prawidłowo ułożone potrafi pod sam koniec fiknąć koziołka i głową w górę się obrócić... nie ma reguły chyba na to... pewnie to też zależy od wielkości dziecka i miejsca, jakie ma do dyspozycji :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Vsti: pewnie to też zależy od wielkości dziecka i miejsca, jakie ma do dyspozycji :)

możliwe - ale moje dzieci właśnie nie mają na to miejsca :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

no i faktycznie - u ciebie Visti jest jeszcze sporo czasu na obrót

Vsti: A i powiedział, że dzieciaki nawet prawidłowo ułożone potrafi pod sam koniec fiknąć koziołka i głową w górę się obrócić

o matko - nie wyobrażam sobie nawet jakie to musi być dla mamy bolesne !!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    magku: Choć u mnie być może większego znaczenia nie ma pozycja Małej, bo być może, że będzie cc przez pępowinę...

Samo owinięcie pępowiną to nie jest wskazanie do cc, dopiero, jak coś nie tak jest ze stanem dziecka w trakcie porodu, to zapada decyzja. Sporo dzieci rodzi się poowijanych bez problemów. Tylko trzeba uważać z użyciem przyspieszaczy wszelakich, w takim wypadku lepiej, żeby poród trwał dłużej, ale był łagodniej przeprowadzony.

magku: jeśli dziecko ułożone jest pupka w dół to ma to wpływ np.na wadę bioderek?

Ponoć dzieci w położeniu miednicowym są w grupie większego ryzyka, ale to o niczym nie przesądza.
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mi tylko gin. powiedział, że jak doopą do wyjścia będzie leżeć to sn na pewno nie urodzę...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Przy pierwszym porodzie to raczej chyba się nie zdarza sn przy ułożeniu miednicowym... Ale 26 tydzień to jeszcze sporo czasu.
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Jeszcze 9 tygodni ma na obrócenie według gina. więc mam nadzieję, że znudzi się jej leżenie z wypiętą dupką ;)
    --
    •  
      CommentAuthorfever84
     permalink
    magaku mój syn od 16 tyg był w pozycji miednicowej, do tego jedną nogę miał zawsze mocno podkurczoną. Jak się urodził nie mógł jej wyprostować przez jakiś czas bo po prostu na niej siedział i tak rósł.
    Mój lekarz trochę panikował i usg bioderek miał robione 3 razy i wszystko było dobrze.:smile:
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    A mój się jeszcze nie obrócił a zostało mu mało czasu !!! Parę dni temu leżał w poprzek nawet ale pupa go przeważyła i nadal siedzi nią do dołu.
    Chciałabym się już psychicznie nastawić na poród czy to c.c czy s.n
    -- [url
    •  
      CommentAuthorfever84
     permalink
    karinazosia nie ma reguły chyba, mojej znajomej dziecko się przekręciło tydzień przed terminem. A też się szykowała na cc.
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Nie lubię niespodzianek - wolę wszystko planować, ale wiem że porodu nie da się przewidzieć wszystko może się zdarzyć.
    -- [url
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Sliwson - jednak pojechalas sprawdzic i bardzo dobrze na pewno Cie to uspokoilo:) ciesze sie ze wszystko jest ok:)odpoczywaj chociaz wiem jakie to trudne przy malym dziecku bo takim sie kiedys zajmowalam.

Kochane dopiero wczoraj pytalam o rzeczy dla dzidziusiow a dzis przyjechala tesciowa z Austrii i dostalam sliczne nowiutkie spioszki, polarki, body i jeszcze do tego uzywany ale dobry fotelik do samochodu i zabawki ktore jej szefowa miala na zbyciu.

Najchetniej to siedzialabym i przegladala te trzeczy jeden minus jest takie ze ciuszki sa malutkie jedno jest nawet na wczesniaka bo cos chyba 46 cm mimo ze jest sliczny to wolalabym go nie uzyc ale dobrze miec w zapasie choc jedna sztuke. Tesciowy kolezanka urodzila takiego malca na 2400 i takie ciuszki sie sprawdzily. Mi niby lekarz powiedzial ze nie mam co sie spodziewac duzego dziecka bo taka mam budowe alezobaczymy bo brzuszek rosnie i rosnie:)))
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Czesc dziewczyny!
    Wczoraj cisnienie mialam 134/84
    Dzis 118/86
    Wizyte mam za tydzien....
    Myslicie, ze powinnam zadzwonic do gin czy cisnienie jest w normie? Nie przekracza 140/90
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Lekarzem to ja nie jestem, ale wydaję mi się, że nie masz się na razie czym martwić nessie Prawidłowe jest 120/80, czyli dziś masz prawie idealne :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nessie ale uważasz, że to za wysokie ciśnienie ??
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Dziewczyny melduje się po powrocie z zakopca jakoś tam nadrobiłam zaległości choć postów było mnóstwo.

sliwson widzę że się działo, ale dobrze że franio już głową w dół.

U nas było bosko załapaliśmy się na pełną zimę ze śniegiem po kolana i piękną wiosnę efektem której jest spalony nos. Mieszkaliśmy w boskim domu naszych znajomych gdzie cena za dobę dla nas wynosiła 6zł za osobę więc dzięki temu mogliśmy się rozbijać po knajpach bez wyrzutów sumienia że za dużo wydajemy,inny wyrzut to dowalone 2kilo w tydzień, a przecież przed nami święta- ehh.

Fel skończył rok była biba i doskonały tort z musu czekoladowego. Był z nami 2,5latek fakt faktem, że ma geny doskonałe i gada niesamowicie,ale miałam okazję zobaczyć jak wygląda bunt dwulatka. Ale super bo fel wreszcie mógł sobie popatrzeć jak wygląda inne dziecko bo na co dzień to za dużo ich nie widuje niestety.

teraz próbuję wrócić do szarej rzeczywistości i męża w pracy- a tak w ogóle to jak mój K nie był na nartach to się dużo zajmował felem karmił, przewijał, wsadzał do krzesełka i zobaczyłam o ile jest lżej niż jak wszystko robię na co dzień sama.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    _kasiek_ te z wczoraj mnie przerazilo... nie znam sie na cisnieniu ...zawsze mialam idealne!
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Witam i ja.:bigsmile:

Podziwiam Was roczne,dwu-letnie maluchy a wy już ponad 20 tyg. i dajecie rade, chylę czoła, bo opiekuję się rocznym maluchem i jak go szybciej wsadzam na krzesełko do karmienia już coś tam zakuje a co będzie dalej ? Martynka ma 4 latka praktycznie już jest samodzielna ,ubierania,toaletowe sprawy , jedzenie też.
    Więc z nią nie ma problemu, teraz znów próba charakteru, nie chce sprzątać, ale Małego dziś nie ma wiec pomogę jej posprzątać potem musi sama się starać .

Mam pytanie założyłam sobie kartę ciąży i ostatni cykl zaczął się 17.02 i karta od razu włączyła mi się na końcu 7 tyg, a suwaczek mam tez od pierwszego dnia okresu i jest koniec 6 tyg. czemu tak? to jaki jest rzeczywisty wiek ciąży ?

I kolejne pytani a do Doti , czy my mamy brać jakąś zwiększoną ilość witamin bo kwas biorę od 4 cykli, od 2 cykli włączyłam magnez, wapno,cynk i kompleks witaminy B- już nie biorę.Nadal magnez,wapno,cynk, jak odłożyłam je na 4 dni zaczęły mi się skurcze w rekach i znów drętwieć wiec do nich wróciłam może po prostu kupie jakiś zestaw dla mam w ciąży bo tam jest wszystko.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeApr 5th 2012 zmieniony
     permalink
    ja wczoraj miałam u diabetologa 129/85 więc niewiele niższe niż twoje, a powiedzieli, że w porządku. Więc myślę, że nie masz się czym martwić....ale lekarzem nie jestem.
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    nessie: Wczoraj cisnienie mialam 134/84
    Dzis 118/86

Kochana to ciśnienie nie jest takie złe :smile:, te drugie to jest norma, małe odstępstwa mogą być :wink:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Nessi to chyba mieści się w granicy błędu ja mam wieczorami najczęściej 160(170)/100 (110) i8 tym ponoć mam się martwić, ale jak najbardziej przy najbliższej wizycie pow. o tym lekarzowi bo w poprzedniej ciąży ok 26/27 tyg. od takich niewinnych skoków się zaczęło a potem tylko na tabl. byłam.
    Mama mi pow. ze grejpfruty zmniejszają ciśnienie krwi ,nie lubię ale jak zjem ok 18 jednego(tak tylko sok na łyżeczkę wydłubuję ) to czuje sie lepiej,zawsze to lepsze iż tabl.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    edzia503: Mam pytanie założyłam sobie kartę ciąży i ostatni cykl zaczął się 17.02 i karta od razu włączyła mi się na końcu 7 tyg, a suwaczek mam tez od pierwszego dnia okresu i jest koniec 6 tyg. czemu tak? to jaki jest rzeczywisty wiek ciąży ?

z twoją kartą wszystko ok - masz na niej tak jakby trwający 7tc czyli 6 tygodni ciąży skończonych i 6 dni - tak samo jak pokazuje ci suwaczek.

To na którym tygodniu karta się wyświetla to jest TRWAJĄCY tydzień ciąży, a suwaczek pokazuje SKOŃCZONE tygodnie plus odpowiednią ilość dni trwającego tak jakby tygodnia....nie wiem czy jasno to wytłumaczyłam.
    --
    •  
      CommentAuthorleneczka8484
     permalink
    Zapodaje zdjęcie dla tych kobiet,które do końca nie wiedzą czy to chłopiec czy dziewczynka

WG tego u mnie by się sprawdziło,że bedzie synek:)Dodaje zdjęcie dla porównania

-- ,
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    dzieki dziewczyny :winkkiss:
    na wszelki wypadek bede je kontrolowac... jesli sie nic nie zmieni to poczekam do wizyty :)
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    leneczka8484: leneczka8484

A więc to tak wygląda różnica ,nie wielka musi być dobry lekarz z dobry sprzętem . Ciekawe czy u nas będzie możliwe stwierdzenie??? chociaż widzę na liście że podwójne brzuchatki- też wiedzą co kogo noszą

Treść doklejona: 05.04.12 11:45
    _kasiek_: _kasiek_

Ok powiedzmy że czaję :bigsmile::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Mkd witaj z powrotem:)
    Fajnie, że udało Wam się wypocząć. Strasznie zazdroszczę takiej chwilowej odskoczni i męża do pomocy...:)

Nessie mi się Twoje ciśnienie też wydaje w porządku. Wczoraj na IP mi wyszło 130/ 95 i babeczka nie skomentowała nawet.

Zapodaje zdjęcie dla tych kobiet,które do końca nie wiedzą czy to chłopiec czy dziewczynka

A tak z ciekawości,
    z którego tyg ciąży są te zdjęcia? Mi się wydawało, że tak niewielka różnica to jest tak około 12-16tc potem to już wyraźnie widać co i jak :P
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    leneczka8484: [/quote][quote=leneczka8484]Zapodaje zdjęcie dla tych kobiet,które do końca nie wiedzą czy to chłopiec czy dziewczynka

Szkoda, że mam takie niewyraźne zdjęcia z genetycznego, ale kiedyś w końcu się dowiem :wink:
    --
  1.  permalink
    Sliwson to jest akurat z tego okresu to zdjęcie:)A ok 2Otc wyraźnie bez problemu można stwierdzić płeć o ile dzidzius ze chce się ujawnić
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    dziewczyny mam wieści od Kasi:
    cyt: " Ja czuję się w miarę dobrze fizycznie ale psychicznie gorzej bo jeszcze nawet nie widziaqłąm i nie przytuliłam synka. Ja ruszyć się ledwo co mogę , dziś miałam pierwsze kroki, Michaś w inkubatrorze. CC była nagła przez komplikacje, była robiona chociaz było pełne rozwarcie, w ogólnym znieczukeniu, gdy zrobiło się 10cm skurcze osłabły, ale kazali mi przeć, parłam ale maluszek źle wstawił główkę, tętno spadło i podjęli decyzję o cc urodził sie lekko niedotlweniony, lekarz tłumaczył mi że operacja była skomplikowana, Michasia wycofano z kanału mam dużo szwów na macicy, bo jeśli dobrze zrozumiałam lekarza to macica pękła przy szyjce. Generalnie podczas porodu do chwili gdy położyli mnie na stół darłam się jak opentana bo strasznie bolało, zwłaszcza wtedy gdy już było 8 cm i więcej....
    -
    Kasiu dzielna kobieto trzymajcie się!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    apropo grawitacjo w brzuchu..
    Moja Ninka sie do 34 t.c obracala w ta i z powrotem...
    W 32 t.c sobie w poprzek lezala hahaha :shocked: a moj brzuch mial po bokach 2 wielkie kule :cool:
    no ale ja brzuch ogromny mialam wiec i miejsca na fikolki sporo

Treść doklejona: 05.04.12 12:07
    jej biedna Kasia ;(((
    najgorsze jest na pewno to, ze synka nie widziala jeszcze
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Biedna Kasia :( ale przechodzi

Ciekawe jak Cherry, trzymam za nia mocno kciuki:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Kasia duzo zdrowia dla Michalka!
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Kasiu dużo sił dla Was!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Cherry pewnie juz po ale czekamy na wiesci :smile:
    --
  2.  permalink
    Ojoj, biedna Kasia... Trzymaj sie dzielnie KObieto, szkoda, ze synka jeszcze nie widziala :(
    Teo, to ja pewnie bede miala podobnie jak Ty, bo ja juz mam spory brzuchol i malenstwo ma wieele miejsca do fikania, a jeszcze lekarze mnie w szpitalu uswiadomili, ze cukrzyca ciazowa jest wskazaniem do cc ;/
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Moj maly ostatnio leżał główka do dołu, szybko mi sie wydaje, domyslam sie że moge jeszcze nafikać, ale póki co kopie juz w okolicach żeber, raz mi cycek podskoczyl:D
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Teorka jak zobaczylam, ze ostatni komentarz jest Twoj ... myslalm, ze przybywasz do nas z wiesciami od Cherry...
    A Ty poprostu chyba tesknisz za watkiem Przyszle mamusie hihi ?? :wink::wink::wink:

dziewczyny te rozpakowane albo te na koncowce czy Wy tez sie codziennie przygladalyscie brzuchowi w lusterku zastanawiajac sie...
    opadl czy nie opadl oto jest pytanie???? :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Biedna Kasia... Trzymaj się dla Michałka!
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    edzia503:
    I kolejne pytani a do Doti , czy my mamy brać jakąś zwiększoną ilość witamin bo kwas biorę od 4 cykli, od 2 cykli włączyłam magnez, wapno,cynk i kompleks witaminy B- już nie biorę.Nadal magnez,wapno,cynk, jak odłożyłam je na 4 dni zaczęły mi się skurcze w rekach i znów drętwieć wiec do nich wróciłam może po prostu kupie jakiś zestaw dla mam w ciąży bo tam jest wszystko.

Ja na początku nic nie brałam poza folikiem i euthyroxem na tarczycę, zaraz weszło żelazo, bo mi się anemia przypałętała (co 3 układy krwionośne, to nie 1 :), a od II trymestru zaczęłam jakieś dodatkowe witaminy łykać, ale to bardziej dla swojego spokoju niż ze wskazań mojej gin. Doszłam do wniosku, że jest zima, ciężko jest samemu dostarczyć sobie witamin dla 3 organizmów, więc połykam trochę tabletki, ale ostatnio ciągle o nich zapominam...
    TEORKA: najgorsze jest na pewno to, ze synka nie widziala jeszcze

O matko, Kasia, trzymaj się!!! Ja tego się najbardziej obawiam, że mi małą dzidzię zabiorą na neonatologię i zanim wstanę po cc to jej nie będę widziała. A że są z nią problemy już teraz, to jest niestety duża szansa, że tak będzie...
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Kasia bidaku ;-(((
    Mocno trzymam kciuki za Michałka! Trzymajcie się ciepło!!!
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    A wiecie co z Hanny? Bo już też kilka dni milczy...
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    kasiakuzniki: parłam ale maluszek źle wstawił główkę, tętno spadło i podjęli decyzję o cc

Też tak miałąm z ZU, ale udało się z próżnociągiem... jednak naturalni emimo wszystko. nie wiem od czego to zależy, że w jednym pzrypadku trzeba cc, a w drugim nie.

Zu mi się obróciła w 32 tygodniu. Koleżance z 28dni w 38!
    Teraz malutka jest w ułożeniu główkowym już od dawna, ale ruchy i tak czuję na samym dole, bo ma zawinięe nóżki - na usg dotykała sobie kolanami do buzi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaMW
     permalink
    Kasia pisała że dziś mieli w planie wyciągnąć małego z inkubatorka i mam nadziję że tak będzie trzymam za nich kciuki.. musi i będrzie dobrze!
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Kasiu dużo zdrówka dla was! Trzymajcie się dzielnie
    --
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    Hanny znów była w szpitalu z powodu skurczy i nie wiem, czy dalej tam leży, czy ja wypuścili:sad: Trzymajcie za nią kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Jejku biedna Kasia :( Trzymam za Was kochana mocno kciuki !!!

Hanny trzymaj się Ty też dzielnie !

Wróciłam ze szpitala. Jakoś to badanie glukozowe przeżyłam, ale gorzej się poczułam jak mnie położyli na ktg na wznak, przy czym głowę miałam w zasadzie w jednym poziomie z łopatkami, a to było zaraz po wypiciu tego cudownego ustrojstwa. Leżałam tak z 45 minut i pod koniec widziałam gwiazdy i mi się ciemno przed oczami robiło. Jakoś nie zwróciłam.. jutro mam wyniki wszystkich badań z dzisiaj. Przy okazji miałam przyjemność pooglądać oddzialik na którym przyjdzie mi rodzić, położne bardzo miłe, tylko czas się tam zatrzymał chyba z 30 lat temu. No i mogę zapomnieć chyba o wybranej pozycji w jakiej będę chciała rodzić, pozwalają chodzić przed samym porodem itd, kładą na sam koniec na stół i koniec. Dowiedziałam się od innych babeczek, że starają się unikać oksytocyny i stawiają na naturalne porody, więc może nie będzie tak źle..
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Tres: Hanny znów była w szpitalu z powodu skurczy i nie wiem, czy dalej tam leży, czy ja wypuścili Trzymajcie za nią kciuki!

obowiązkowo mocne kciukI!!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.