Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeApr 5th 2012
     permalink
    penny: gorzej się poczułam jak mnie położyli na ktg na wznak

a czemu miałaś tak wcześnie ktg ?? ja na ktg mogłam leżeć na boku.....

a jeszcze lekarze mnie w szpitalu uswiadomili, ze cukrzyca ciazowa jest wskazaniem do cc ;/

pierwsze słyszę !!!!!!!!! tylko wtedy gdy przez cukrzycę dziecko jest duże.....pewnie na Kopernika ci takich bzdur naopowiadali......
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeApr 5th 2012 zmieniony
     permalink
    _kasiek_: a czemu miałaś tak wcześnie ktg ??

Ja już też od 26 tc miałam robione ktg i z tego co mi lekarz powiedział już od tego 26 tc przed każda wizytą będzie mi robił ktg...
    A za Hanny oczywiście kciuki trzymamy!
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A ja dziś odebrałam wyniki glukozy i jest ok :) 129 po godzinie, potem 120 :) I do tego hemoglobina ładna jak na mnie - 10,8, a już byłam przy 8,9, więc to naprawdę ładny wynik :)
  1.  permalink
    _kasiek_: pierwsze słyszę !!!!!!!!! tylko wtedy gdy przez cukrzycę dziecko jest duże.....pewnie na Kopernika ci takich bzdur naopowiadali......

Kasiu, ja z Wałbrzycha jestem :) wiem, ze nie mam sie co martwic na zapas, ale wizja cc mnie przeraza.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    doti_p: A ja dziś odebrałam wyniki glukozy i jest ok :) 129 po godzinie, potem 120 :) I do tego hemoglobina ładna jak na mnie - 10,8, a już byłam przy 8,9, więc to naprawdę ładny wynik :)

rewelacja!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    _kasiek_: a czemu miałaś tak wcześnie ktg ?? ja na ktg mogłam leżeć na boku.....

Szczerze mówiąc to nie wiem, mój lekarz stwierdził wczoraj, że mi się szyjka trochę skróciła, a że miałam jakiś czas temu bolesne skurcze to może dlatego... No właśnie położna, która mnie odłączała od ktg, bardzo mnie pożałowała, że ta wcześniejsza zostawiła mnie w takiej pozycji ;)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Ja w szpitalu miałam zlecone 2x dziennie KTG w celu monitorowania czynności skurczowej (to był 29 tc), w innych wypadkach nie robili nikomu na tym etapie.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    a od kiedy robi sie KTG?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    U mojego lekarza każda kobieta od 26/27 tc ma robione ktg...
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Babeczka, która była po mnie, też miała robione ktg i jest na tym samym etapie ciąży, więc wydaje mi się, ze w tym szpitalu po prostu jest to rutynowe badanie(chociaż nie wiem na ile konieczne).
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    magku: U mojego lekarza każda kobieta od 26/27 tc ma robione ktg...

aha, ciekawe jak u mojej, pewnie sie dowiem niedlugo:bigsmile:

Treść doklejona: 05.04.12 14:32
    kupilam zamiast fotelika aparat foto:jumping: zeby focic maluszka:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Kakai - nie wiem...lekarzem nie jestem, nie chce wprowadzać Cię w błąd :D
    Przypuszczam, że zależy to od lekarza...Podobnie jak penny - nie wiem na ile to jest wymysł lekarza, a na ile konieczne...
    Haha, Kakai fotelik a apart - musiałaś nieźle zboczyć z toru :D
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    magku: Kakai - nie wiem...lekarzem nie jestem, nie chce wprowadzać Cię w błąd :DPrzypuszczam, że zależy to od lekarza...Podobnie jak penny - nie wiem na ile to jest wymysł lekarza, a na ile konieczne...--

spoko, mam wizyte za 2,5 tygodnia to podpytam

Treść doklejona: 05.04.12 14:40
    magku: Haha, Kakai fotelik a apart - musiałaś nieźle zboczyć z toru :D

własnie:bigsmile::bigsmile: ale aparat musi byc, fotelik tez bedzie, ale wszytsko powolutku:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Wczoraj będąc na wizycie dowiedziałam się,że moja mała jest w dolnej granicy wzrostu;/
    Ginka kazała mi jeść dużo...miodu.
    Martwię się trochę.

Babeczki powiedzcie mi co sądzicie o tego typu butelkach?http://www.ceneo.pl/;0159695987-10.htm
    Bardzo chciałabym karmić piersią,ale wiadomo,że czasem będę musiała małą na parę godzin z narzeczonym zostawić no i stąd moje pytanie.
    --
  2.  permalink
    Kurcze siadlam dopiero kobietki...:tongue:
    Mlody sie ciagle rusza:bigsmile:
    My z mezulkiem kupimy kamere,wtedy beda tez filmiki:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Cobraczek: My z mezulkiem kupimy kamere,wtedy beda tez filmiki

mój małz poluje na kamerka, mi wystarczy ten aparat z funkcja nagrywania w HD, jutro go odbieram:clap:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Osorya: Wczoraj będąc na wizycie dowiedziałam się,że moja mała jest w dolnej granicy wzrostu;/

A przypuszczalnie ile wazy?
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Magku - z USG wychodzi 1060g.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ważne, że rozwija się prawidłowo... Jak już kiedyś pisałam...waga nie świadczy o tym czy dziecko jest zdrowe czy chore... Może po prostu będzie mała i tyle... Fakt, że powinna ważyć troszkę więcej, ale zapewne jeszcze nabierze masy...
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Osorya, jak spojrzysz do siatek centylowych, to chyba nie jest aż tak źle :smile: Zresztą, USG też może się mylić.

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
    23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
    24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
    25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
    26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
    27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
    28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
    29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
    30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)

31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
    32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
    33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
    34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
    35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)

36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
    37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
    38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
    39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)

40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Magku - z USG wychodzi 1060g.
    --

Spokojnie:)
    Mój syn w 29t3d na usg ważył 1250g. Urodził się w terminie z wagą 3600g:)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    sliwson: Mój syn w 29t3d na usg ważył 1250g. Urodził się w terminie z wagą 3600g:)

a jak to jest? dzidzie przybieraja najwięcej od 30tc czy nie ma reguły?
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Mam nadzieję,że nabierze...Zaczynam się martwić;/
    Kolejną wizytę mam troszkę wcześniej niż zazwyczaj,bo jeszcze w tym miesiącu.
    Boję się hipotrofii płodu.Się naczytałam i teraz głupieję.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    U mnie najwięcej synek przytył pod sam koniec. Lekarz mi tłumaczył, że to jest właśnie ten czas na nabieranie tłuszczyku. W ostatnie 4 tyg przytyło mu się prawie 1kg:)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Z tego co się orientuje to w ostatnich tygodniach głównie nabiera wagi...mniej już rośnie, a więcej tyje.. Ale czy to reguła...(?)
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    sliwson: U mnie najwięcej synek przytył pod sam koniec. Lekarz mi tłumaczył, że to jest właśnie ten czas na nabieranie tłuszczyku. W ostatnie 4 tyg przytyło mu się prawie 1kg:)

ulala to mnie ciekawiło:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Boję się hipotrofii płodu.Się naczytałam i teraz głupieję.

Oj nie czytaj... Kochana... Przecież to się zadręczyć można! Nic przecież nie zrobisz!
    Waga mieści się w normach. Dolna granica to nie tragedia. Spokojnie:)
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Dzięki:)
    Mam nadzieję,że to tylko chwilowy przestój i mała nadrobi.
    Najgorsze jest to,że w takich sytuacjach nic nie można zrobić żeby temu zaradzić...
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Jej... Ja jeszcze tak dobrze pamiętam, jak przyszłam z usg w 34tc do mojej siostry. Ciąże prowadziłyśmy u tego samego lekarza. Ona wyjęła wyniki usg z ciąży córeczki i mi przeczytała, że Zosia w tym 34tc ważyła już ponad 3000g. Ja się załamałam bo waga Tyma była wtedy szacowana na 2100g... Spać po nocach nie mogłam!
    I co?
    I nic!:) Mamy zdrowe dzieciaki:D
    Jedyna różnica jest taka, że ja urodziłam dziecię z wagą 3600 a siostra kloca o wadze 4650g... :P
    Tu naprawdę nie ma się co zadręczać!:)

ps. Osorya spójrz co masz pod suwaczkiem:) Aż się do siebie uśmiechnęłam:)
    --
  3.  permalink
    Osoraya, głowa do góry, mój Krzyś w 27tc ważył 850g. Urodził się 10tyg później, ważył 2700g. Wiesz jakie takie maleństwa są cudne? :wink: A wiesz jak łatwo takie glizdki się rodzi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    właśnie , ja rodziłam z wagą 2500 - urodzić prawie 5 kg dziecko .. o rany... to szacun sliwson dla siostry
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ja już po wizycie :) pisałam Wam kiedyś, że coś mnie jakby pęcherz boli po oddaniu moczu... a więc okazało się dziś na usg, że Malec pięknie kopie mamusię po pęcherzu :) Jest ułożony pośladkowo :) Pęcherz mam po prostu "zmęczony" tymi "słodkimi" kopniaczkami :) Dodatkowo dostałam furagin, bo mam liczne bakterie w moczu i na 3 dni pimafucin - infekcja pochwy Nam się szykuje :) Poza tym Malec rozwija się pięknie, szyjka długa, zamknięta, więc jestem cała szczęśliwa :) Święta będą spokojne :)
    Hanna, Kasiu trzymam za Was kciukasy... Sliwson, mam nadzieję, że dziś jest już wszystko dobrze :)
    --
  4.  permalink
    ooo.., super Katka, fajne wieści :) ja tez jestem po usg i u mnie tez wszystko ok chociaz malec troche ospały... ale to moze taki moment :)
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    A my sobie pospałyśmy dzisiaj do 13 -stej i nawet tylko jedna "przerwa" w nocy była:)- zaleta nowego zestawu leków:P
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Osoraya Ty się nic nie martw, może będzie troszkę dzidziuś szczuplejszy i tyle :) kiedyś dzieci rodziły się w ogóle mniejsze, ja sama ważyłam 2800 i jestem teraz zupełnie normalna. Najważniejsze, że wszystko z Nim w porządku. Poza tym te wagi są szacowane - wystarczy , że się lekarzowi omsknie ręka o 2,3 milimetry albo że dzidziuś się napręży albo skuli i już są wyniki zaburzone. Więc nie martw się na zapas, bo Twój niepokój wewnętrzny na pewno nie jest dla dziecka dobry. Wszystko jest w porządku na pewno i nie czytaj tych rzeczy w internecie, to w ogóle powinno być zakazane :wink:

Katka Fajnie, że już po badaniu i że wszystko jest ok z dzidzią ;)
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    CiastoMiłości, może przesilenie wiosenne Go dopadło ;) Super, że u Ciebie też wszystko dobrze :)
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    właśnie , ja rodziłam z wagą 2500 - urodzić prawie 5 kg dziecko .. o rany... to szacun sliwson dla siostry

Siostra miała zaplanowane cc. Właśnie przez tą wagę Zośki.
    Pierwszą córę urodziła przez cc więc bali jej się pozwolić urodzić naturalnie takiego klocka:P
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Osorya: Babeczki powiedzcie mi co sądzicie o tego typu butelkach?http://www.ceneo.pl/;0159695987-10.htm
    Bardzo chciałabym karmić piersią,ale wiadomo,że czasem będę musiała małą na parę godzin z narzeczonym zostawić no i stąd moje pytanie.

akurat Medela butelek nie miałam tylko TT, ale moja rada - nie kupuj za dużo butelek "na zapas" bo może się okazać, że dziecku akurat nie będą pasować te które kupiłaś i będziesz musiała szukać innych. U nas Iwi w ogóle butelkowa nie była i były straszne problemy, żeby ją na dłużej zostawić. Nie znosiła "smaku" smoczka i już. Nie miało znaczenia to, że w butelce było moje mleko......

A koleżanka właśnie musiała tak wypróbowywać butelko bo karmić nie mogła a młody nie chciał jeść ani z Aventu, ani z Medeli, ani z TT. W końcu spasowały mu takie zwykłe Canapolu.

Kakai: a od kiedy robi sie KTG?

generalnie ja zawsze spotykałam się z tym, że jeśli wszystko jest ok to od 36tc. Nie wiem jaki jest sens robić wcześniej to badanie, skoro ma ono na celu głównie sprawdzenie czy są skurcze i jeśli tak o o jakiej sile. A jeśli wszystko jest ok to skurczy nie ma....tym bardziej na etapie 26-27tc !!!!! Tętno płodu można zbadać inaczej i nie męczyć tak długo kobiety.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    sliwson: generalnie ja zawsze spotykałam się z tym, że jeśli wszystko jest ok to od 36tc. Nie wiem jaki jest sens robić wcześniej to badanie, skoro ma ono na celu głównie sprawdzenie czy są skurcze i jeśli tak o o jakiej sile. A jeśli wszystko jest ok to skurczy nie ma....tym bardziej na etapie 26-27tc !!!!! Tętno płodu można zbadać inaczej i nie męczyć tak długo kobiety.--

aha:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    lekarz nie zlecal mi KTG u nas w szpitalu pierwsze robia w dniu terminu jesli porod nienastopi... Potem umawiaja na kolejne za jakies 3-4 dni:)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    co szpital to inne zasady tak na prawde - ja własnie w szpitalu robiłam od 36tc
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    No i co lekarz to inne podejście..

Edit:
    No i zdublowałyśmy się.
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Osorya, nie przejmuj się wagą maleństwa, nawet jeśli urodzi się w dolnej granicy normy to pewnie szybko dogoni, a nawet wyprzedzi rówieśników. A urodzić kruszynkę zawsze łatwiej. Dla potwierdzenia moich słów, wrzucam pomiary mojej córki z pierwszego roku życia:

waga urodzeniowa: 2330g ( poniżej pierwszego centyla)
    5 tyg.- 4190g (ok. 37centyl)
    12tyg.- 5940g ( ok 60 centyl)
    28 tyg.- 8200g (75 centyl)
    roczek- 12kg (99 centyl....)

i do czwartego roku życia zawsze powyżej 90 centyla.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    zamowilam koszulke do szpitala z opcja karmienia tym razem neibieska:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Peppermill: A urodzić kruszynkę zawsze łatwiej.

a to też nie jest reguła....koleżanka urodziła córeczkę o kilo mniejszą niż moja a strasznie popękała, miała mnóstwo szwów na zew. i w środku a ja tylko malutkie dwa....
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Kasiek, no jasne- przecież na to ma wpływ mnóstwo czynników, nie tylko rozmiar malucha. Ja też miałam szwy, ale chyba głównie dlatego, że Natala rodziła się z ręką przy buzi. Poza tym moja akcja porodowa była błyskawiczna, więc mój organizm nie zdążył się przystosować...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    uwaga uwaga !! :wink:

Dzisiaj, przed 9:00 przyszły na świat Ala i Julka, córcie CHERRY LADY !!
    Alunia 2000g 8ptk, jest w inkubatorku, ma wspomagany oddech, prawdopodobnie to odma opłucnowa typowa dla wcześniaków, zaś Julka ma 2300g 9ptk, dwa razy już ją Olka karmiła.....
    Olka na ból nie narzeka, martwi się o Alunie i wierzy , że będzie dobrze BO BĘDZIE i wszystkie nasze kciuki w tym pomogą !
    :wink:
    --
  5.  permalink
    TEORKA: Dzisiaj, przed 9:00 przyszły na świat Ala i Julka, córcie CHERRY LADY !!Alunia 2000g 8ptk, jest w inkubatorku, ma wspomagany oddech, prawdopodobnie to odma opłucnowa typowa dla wcześniaków, zaś Julka ma 2300g 9ptk, dwa razy już ją Olka karmiła.....

Gratulacje Cherry !!!!!! :clap::clap::clap::clap::cheer::cheer::cheer:
    Czekamy na zdjecia maluszkow :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    TEORKA: uwaga uwaga !! Dzisiaj, przed 9:00 przyszły na świat Ala i Julka, córcie CHERRY LADY !!Alunia 2000g 8ptk, jest w inkubatorku, ma wspomagany oddech, prawdopodobnie to odma opłucnowa typowa dla wcześniaków, zaś Julka ma 2300g 9ptk, dwa razy już ją Olka karmiła.....Olka na ból nie narzeka, martwi się o Alunie i wierzy , że będzie dobrze BO BĘDZIE i wszystkie nasze kciuki w tym pomogą !

cudownie, pozdrów szczęśliwą mamusię, a kciuki trzymamy nadal za kruszynki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Gratuluje! Dużo zdrówka dla Kruszynek Cherry ;)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.