Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeApr 6th 2012
     permalink
    Kuleczko ja żałuję, że wcześniej nikt mi tego badania nie zrobił :( to już 28 tydzień, mniej bym się martwiła chyba, gdybym wiedziała od początku i brała leki. Ja się nie boje tych hormonów, czy tego że utyję czy nie wiem co mi się zrobi, tylko o moją małą córeczkę się boję, że mój organizm jej tych potrzebnych hormonów nie dostarczył :cry: Dziś jadę po te wyniki, będę rozmawiać z lekarzem, ma przepisać mi receptę.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  1.  permalink
    Ja jak badam TSH to u mnie norma jest do 4,2. Niby w ciazy ma nie przekraczac 3..ale ile w tym prawdy to nie wiem, wiec moze nie ma co martwic sie na zapas, no i ja juz biore hormony od 2010r. Bedzie dobrze, lepiej teraz niz mialoby w ogole nie wyjsc. Ciekawa jestem jaka dawke Ci przepisze, bo moj mi od razu ja zwiekszyl o jakies 30% jak wyszlo, ze w ciazy jestem.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeApr 6th 2012 zmieniony
     permalink
    Dam znać wieczorem jak wrócę od niego. Może faktycznie nie jest źle, tylko wiesz, jak słyszysz od lekarza w słuchawce, że Twoje dziecko urodzi się takie a takie to po prostu nerwy puszczają :neutral:
  2.  permalink
    No ja wiem kochana, wiem,, ale badz dobrej mysli. Trzymam kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Witam się przed świątecznie :cool: u mnie piękne słoneczko!
    Ale się wczoraj zdenerwowałam na córkę, myślałam że 6-letnie dzieci już nie wpadają na głupie pomysły - wydrążyła dziurę w ścianie, pytałam się jej co chciała zrobić, a ona tylko głupie miny strzela. No cóż ja wam powiem że ta moja córka broi jak chłopak!
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Kakai moja mała też leniwa od dwóch dni. Też się martwie jak się dłużej nie rusza. Może to taki okres kiedy maluchy leniucha łapią? Bądź co bądź doskonale cie rozumiem.

Za to od kilku dni cierpie na bezsenność potworną:sad:
    --
  3.  permalink
    U mnie pochmurno i mokro :( mam nadzieje, ze swieta beda ladne bo taka pogoda nie nastraja zbyt dobrze.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Witam mamuski:)
    Ja robiłam TSH na początku i wyszło 3,7 byłam na wizycie u endo i jak mnie obmacala to nic nie wyczula, kazała powtórzyć i usg tarczycy zrobić... Wynik 3,3 usg ok i tyle. Nic nam nie jest tylko ten wynik taki dziwny. Także Lenny głową do góry:)

Ej dziś chyba pełnia z tego co pamiętam wiec może salonie pirwsze miejsce, choć nic tego nie zapowiada;p
    --
  4.  permalink
    flavia siedz tam gdzie siedzisz hihi, ja niedawno bylam 50+ miejsce a teraz 38 albo 39 :P oj jak dzisiaj pelnia tomam spanie z glowy;/
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    CHERRY wczoraj pisała, że Alunia nie ma odmy tylko podawali jej tlen w celu rozprężenia płucek, ale dzisiaj już miała Alę dostać :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    penny: Dziewczyny dzwoniłam po wyniki: wszystko jest ok, ale mam podwyższone TSH > lekko powyżej 3(norma jest do 2,5). Doktor powiedział, że przepisze mi hormony, że to może spowodować zły rozwój układu nerwowego, że ma wpływ na rozwój intelektualny i inteligencję dziecka. W pierwszym odruchu wylałam hektolitry łez. Teraz się uspokajam, czy któras z Was miała podwyższone TSH i czy wpłynęło to na dzidziusia ?

ja calą ciąże biorę euthyrox na tarczyce, bo miałam za wysokie TSH, tylko ja co miesiac robilam badania i jak bylo wieksze to zwiekszałam dawkę hormonu. Ginka mi powiedziala to samo, ze musze brac lek zeby dziecko sie dobrze uczylo:)

Nie martw sie,robilas wczesnije w ciazy TSh czy tylko teraz?
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    A ja się pochwalę, wczoraj byliśmy na wizycie, moja szyjka ma 3,9cm, zamknięta, mocno trzyma - kamień z serca, bo ja panikara czytając o skracających się szyjkach i o tym, że często nie daje to żadnych objawów, myślałam sobie, że właśnie nie mam objawów i szyjka może się skracać...:shamed:.
    Poza tym z dzidzią wszystko dobrze, rośnie sobie, wszystkie wymiary w normie, serduszko ładnie bije, pokazała na usg stopę i pani doktor śmiała się, że duża stopa:shocked:.
    No i dalej trzymamy się wersji, że to dziewczynka, bo siusiaka ani widu ani słychu.
    Jak tam u Was gotowanie? Ja właśnie wstawiłam mięcho na pasztety do gara i jajka gotuję, no i trzeba za ciasta się zabrać.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Jak na razie siedzę w pracy do 17! Ale mięska już upieczone, za ciasta dzisiaj się zabieram a jutro sałatki, i jajeczka smażone w skorupkach :bigsmile:
    --
  5.  permalink
    Ja dzisiaj tez jakies ciasta popieke moze, sernik obowiazkowo :D mieska moja mama bedzie piekla, a wieczorkiem malowanie jajeczek :P
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    kuleczka_69 o tak serniczek też robię obowiązkowo :jumping:
    --
  6.  permalink
    Ja uwielbiam sernik :bigsmile: wczoraj nawet blachę sobie kupiłam odpowiednią hie hie
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    U mnie też serniczek :bigsmile:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    A ja robię śmietanowca! Też dzisiaj siedzę w kuchni:bigsmile: a Groszek co chwila podjada :bigsmile:
    -- [url
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Flavia to może faktycznie mój lekarz niepotrzebnie mnie nastraszył.. A kontrolujesz teraz to TSH ?

Kakai ostatnie badanie na tsh miałam robione chyba w wieku 22 lat. W okresie dojrzewania miałam powiększone wole młodzieńcze, co powodowało z kolei lekką nadczynność. Potem było już zawsze ok. Mówiłam o tym mojemu lekarzowi i nic mi wcześniej nie zalecił, także to moje pierwsze badanie tsh w ciąży. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok, jestem dobrej myśli, muszę :wink:
  7.  permalink
    kasiek ja będę mieć cc ze względu na zwęzoną miednicę, ale jakoś mi to nie przeszkadza, nawet wręcz przeciwnie :-) zastanawiam się jak to potem jest z bielizną korygującą, bo po naturalnym nie ma żadnych przeciwwskazań a nie wiem jak jest po cc
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    penny nie zlecali mi juz badania... Wiec nie robiłam. Teraz ja sie trochę boję....
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Hmm, im więcej czytam w necie, tym bardziej się uspokajam i dochodzę do wniosku, że mój lekarz trochę przesadził z tym co mi powiedział. Twoje wyniki i moje są dosłownie trochę wyższe niż norma przewiduje. Mój M. przeczytał już chyba wszystko w necie i jeśli wcześniej nie było stwierdzonej niedoczynności tarczycy to prawdopodobnie po prostu nam hormony szaleją i nic złego się nie dzieje. Mam nadzieję, że tak jest, w każdym razie ja poproszę o powtórzenie badania i przed zażyciem jakiegokolwiek hormonu skonsultuję te wyniki z lekarzem ginekologiem-endokrynologiem. Flavia jeśli nie zlecali to znaczy, że chyba wszystko ok. Nie stresuj się niepotrzebnie tak jak ja to zrobiłam :wink:
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Nessie na ostatnim usg (w poniedziałek) Mała miała oszacowana wagę na 2700g.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    penny: Kakai ostatnie badanie na tsh miałam robione chyba w wieku 22 lat. W okresie dojrzewania miałam powiększone wole młodzieńcze, co powodowało z kolei lekką nadczynność. Potem było już zawsze ok. Mówiłam o tym mojemu lekarzowi i nic mi wcześniej nie zalecił, także to moje pierwsze badanie tsh w ciąży. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok, jestem dobrej myśli, muszę

będzie, wynik masz nieznacznie podwyższony, ja przy lekach miałam nawet 2,96, teraz mam 1,9 biorc nadal lek, pozatym w ciazy TSH nie ejst do końca miarodajne, trezba by zrobić ft4 by móc wogóle stwierdzic niedoczynność
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    kapelusznick: ja będę mieć cc ze względu na zwęzoną miednicę,
    Dziwne to troszkę, bo niby miednica się rozchodzi podczas ciąży, ja niby też mam batrdzo wąską, ale gin. powiedział, że na pewno trochę się rozszerzy... i dziecko przejdzie podczas porodu sn. Ale ja lekarzem nie jestem, więc tylko piszę, co mi mój mówił :)
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Witam się i zmykam do kuchni , ojj dzisiaj cisza na forum , dziewczyny pieką:bigsmile:
    --
  8.  permalink
    Vsti moja gin powiedziała, że nie wyklucza, że się jeszcze rozejdzie, ale raczej będzie cc - ja osobiście wole cc z óżnych powodów, ale najważniejsze jest taki, ze moim zdaniem nie ma co na siłę rodzić naturalnie, jeżeli miałabym zwiększone ryzyko zakończenia takiego porodu próżnociągiem albo kleszczowo. Z tego co czyta mam wrażenie, że w Polsce jest przegięce trochę w drugą stronę tzn. ogromne parcie na porody naturalne, chociaż nie zawsze to jest dobre
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Byłam, lekarz przepisał mi Euthyrox 100-jedną tabletkę raz dziennie. Ft 4 mam 10, czyli blisko dolnej granicy..
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    penny: Byłam, lekarz przepisał mi Euthyrox 100-jedną tabletkę raz dziennie. Ft 4 mam 10, czyli blisko dolnej granicy..

wow wysoka dwake masz, ja mam N75:surprised: w każdym razie dobrze, ft4 Ci wrosnie, a lepiej je meic w górnej granicy:bigsmile:
    --
  9.  permalink
    penny: Byłam, lekarz przepisał mi Euthyrox 100-jedną tabletkę raz dziennie. Ft 4 mam 10, czyli blisko dolnej granicy..

Pamietaj, ze to conajmniej pol godzinki przed sniadankiem sie bierze :) ale faktycznie, duza dawke Ci dal. Nie pamietam norm ft3 i ft4, ale moj gin powiedzial, ze lepiej jest jak sa przy gornych granicach normy, bo wiecej do dzidziusia idzie :)

Treść doklejona: 06.04.12 18:49
    pichcicie? :P ja mam mieska wsadzone w piekarnik, ciasta jutro beda sie piekly :P salatka warzywna tez jutro zrobie :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja zrobilam bigos, teraz robie garmażerkę
    jutro pieke babke , jakies przekąski, wiecej nie robie, bo robimy z mama po polowie i sie zamieniamy:)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ja jeszcze nic nie zrobiłam,( no, kupiłam ciasta) i nie zmierzam się przemęczać w tym roku. Tym bardziej, że będziemy we trójkę i tylko w niedzielę rano, bo poza tym mąż pracuje. Jutro zrobię barszcz biały, jajka faszerowane i jakąś sałatkę.

Ale za to wysprzątałam dziś mieszkanie i ledwo żyję. Muszę czymś zająć córkę, żeby trochę poleżeć...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    a jeszcze nie mam nic - niedawno dopiero z zakupów wróciliśmy....w ogóle mam mega doła, że sobie nie radzę jako "Pani domu".....nie umiem pogodzić bycia mamą z gotowaniem i sprzątaniem....a brzuch mi w tym wszystkim nie pomaga i już wczoraj ryczałam z tego powodu.....mało tego - sama dziś z desperacji firanki ściągałam z okien, żeby wyprać i powiesiłam jedne zasłony.....

dlatego nie chcę tu wchodzić i czytać ile wy już macie zrobione i upieczone :cry:
    --
  10.  permalink
    kasiek - nie przejmuj się pieczeniem i gotowaniem - liczy się atmosfera w jakiej się spędza święta i bycie z bliskimi - po latach Twoje dziecko raczej nie bedzie pamitać co upiekłaś :-)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Kasiek, wcześniej cierpiałam na to samo, ale od jakiegoś czasu przestałam się spinać. Musisz się wyluzować. Czasami trzeba pójść po najmniejszej linii oporu i po prostu odpuścić. Święta będą równie fajne bez wypranych firanek i trzech rodzajów ciasta...
    --
  11.  permalink
    ja jutro lecę do Polski pewnie ostatni raz na długi czas i mega się cieszę, że się z mamą zobaczę
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Fajnie ci kapelusznicku, ja liczyłam na to, że rodzice przyjadą do nas, ale nie dali się namówić w tym roku.
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Kasiek ja nic nie mam zrobione :-) wiec spokojnie :-) okna nie umyte bo a. mieszkamy na 10 pietrze, b. mamy rolety i mozemy je zaslonic c. :-) ... nie znosze swiat.... nie znosze tej atmosfery sztucznosci ( tak jest w naszych rodzinach), zakupow, latania szykowania, tloku w sklepach a potem i tak tego nikt nie doceni albo bedzie siedzial obrazony na caly swiat. ..
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja zaraz za przeproszeniem kupe zrobie w tej kuchni, mama dosyc, nic mi nei wychodzi i mam syf taki ze.............

takze szczesliwe,które nic nie robia na święta!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja nic nie mam zrobione, ale za to uwielbiam święta- to jak wszyscy się zjeżdżają,śmieją się przy stole, i te całe przygotowania, to chyba dzięki mojej mamie która zawsze dbała o odpowiedni klimat. Jak co roku jedziemy na wielkie śniadanie na ok 30-50 osób każdy coś przynosi więc roboty mamy mało, jutro zrobimy żurek i sałatkę jarzynową.
    Ze słodkości to upieczemy sernik i zalejemy blaty babeczkowe masą kajmakową.Drożdżowe dostaniemy od mojej mamy. Doszliśmy do wniosku że nie będziemy przesadzać z pieczeniem by potem nie musieć :) jeść ciast przez kolejny tydzień.
    nie znoszę tylko lanego poniedziałku jakoś nigdy mnie nie przekonywał zwyczaj wylewania sobie wiader na głowę :)

Ze sprzątania to mąż właśnie wyszorował podłogę w kuchni,okien nie myjemy bo mamy ich za dużo poczekają do lata.
    --
  12.  permalink
    a ja mam do świąt takie nastawienie, że totalnie kicham na oprawę i tradycję jako taką, cieszą mnie zawsze spotkania z bliskimi ludźmi - co nie oznacza, że spotkania z rodziną :-)
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A ja dziś po wizycie :) Wszystko ok. U mnie szyja twarda i zamknięta, wszystko wygląda ok, przyrost wagi 3kg od poprzedniej wizyty (6,5kg od początku), więc podobno bardzo ładny. Dzieci na usg trochę przysypiały, ale za to dr dobrze je mogła obejrzeć, bo się nie wierciły jak zwykle. No i mała dzidzia będzie AMELKĄ :) Już raczej na pewno, podobno ładnie widać :)
    Po wizycie poszliśmy na pizzę i na lody, bo w domu przez remont niewiele mamy do jedzenia… Pokój już raz pomalowany, jutro malujemy drugi raz, odbieramy wykładzinę i może ją nawet położymy, jak ktoś pomoże nam wynieść resztę mebli z pokoju i będziemy ogarnięci z remontem :) Potem już można powoli coś zacząć do pokoju kupować..
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    czyli dwie dziewuszki, jak u Cherry ? :)
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    A ja nic nie robię!!:). Właśnie sobie siedzę w knajpce, popijając mrożoną kawę i zajadam crossanta z rybka. Świętami sie nie przejmuje. Mam za sobą przeprowadzkę, więc mam prawo sobie darować stanie i kucharzenie;). Życie jest jedno, nie??:devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    no właśnie u mnie w domu zawsze było MEGA świątecznie i ja to pamiętam....fakt, nie pamiętam dokładnie co kiedy było do jedzenia, ale pamiętam zapach ciasta, robienie z babcią pisanek, wspólne święcenie w Wielką Sobotę, świąteczne śniadania w co prawda niewielkim bo 4 max 5 osobowym gronie, ale było prawdziwie. I chciałabym, żeby takie święta miały moje dzieci....tymczasem póki co ani jedno ciasto, ani jedna sałatka....NIC nie jest gotowe i nawet nie mam co do koszyka póki co jutro wsadzić.

Natomiast fakt - u moich teściów jest bardzo sztucznie i jakoś tak dla mnie nienaturalnie, dlatego nie lubię tam jeździć ani na Wigilię, ani na Wielkanocne śniadanie. Źle się tam czuję.Nawet życzenia są nieprawdziwe....i problem polega na tym, że mój mąż pamięta takie święta. Mama w kuchni a reszta rodziny przed telewizorem.....nie podoba mi się to i bardzo chciałabym z tym walczyć, ale nie dam rady jeśli sama nie będę się trzymać pewnych tradycji i zasad.

Ja nawet teraz dobrze wspominam to, że u nas w domu rodzice nie pozwalali nam włączać TV w Wielki Piątek.....wtedy mi się to nie podobało, wiadomo, ale teraz to doceniam. A tymczasem mój m. cały wieczór przełącza kanały i mnie tym wkurza.....powiesił tylko firanki.....chciałam upiec choć Babkę piaskową, ale zwyczajnie nie dam dziś rady. Młody tak się rozpycha, że ani siedzieć ani stać nie mogę. Kopie po żołądku, wali główką w pęcherz moczowy !!!! no kosmos !!!!!

uciekam spać - wyżaliłam się - może jutro wstanę wcześnie i coś zrobię.....może będzie lepiej......
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Coś zrobiłam , w kuchni totalny bajzel ale juz nie mam siły sprzątać . Mi się tęskni za czasami kiedy z córą robiłyśmy pisanki .. teraz jest za duża i w okresie totalnego zlewania wszystkiego . Dobrze ze udało mi się ją na chwilę do kuchni zaciągnać .
    Ja zmykam bo mi brzuch "przypomina" o zmęczeniu . Dobrej nocki

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 06.04.12 22:57</span>
    chciałabym, żeby takie święta miały moje dzieci....

Kasiek i będzie tak , jak Ci dzieci podrosną . Przy 2 latce i w 30 tc wcalę się nie dziwię że nie masz siły . Ja mam dużą córę i nic przy niej nie robię , a jestem dzisiaj urypana totalnie ...
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
    • CommentTimeApr 7th 2012
     permalink
    Pocwaniakowalam, to teraz napisze ze właśnie skończyłam sałatkę jarzynowa, zrobiłam paschę wielkanocną, przygotowałam koszyczek na jutro, wymyłam na kolanach cała podłogę w domu i podam na mordkę. Idę sie rzucić na łóżko, bo Maluch domaga sie odpocYnku:devil:.

Kasiu, ja mam podobne nastawienie do świąt. Wyniosłam z domu super świąteczna atmosferę, ale odkąd mieszkam za granicą, to nie jest już to samo. Mam nadzieje, ze uda mi sie odbydowac tego ducha ze względu na dzieciaki.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    A ja w tym roku nic nie szykuję. Mamy remont, ja nie powinnam się przemęczać, a poza tym nawet nie mam gdzie, bo w całym domu bałagan.. I absolutnie nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia:)
  13.  permalink
    Dziewczyny życzę Wam wszystkim Wesołych Świąt, smacznego jajeczka i dużo odpoczynku w gronie rodziny ;D Zdrówka dla waszych Maluszków

Cherry gratulacje i wszystkiego dobrego dla dziewczynek :rolling::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hej hej:bigsmile:

wczoraj sie nalatałam, wiec wieczorem miałam za swoje-myślałam, że mi spojenie łonowe rozsadzi, niesamowicie mnie bolało, az połozyc sie nie mogłam, a rano jak reka odjął, nic nie czuję
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.