Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    hydrozagadka: Co myśmy z mężem robili mając tyle czasu wolnego? --

moj to teraz siedzi praktycznie non stop przed kompem ;/ i w pracy i w domu ;/ takze ma bardzo absorbujace zajecie :D
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeApr 10th 2012 zmieniony
     permalink
    sysiajaw: Dziewczyny z pierwszej 5-tki mogły by powoli się ruszać bo nigdy nie zejdę poniżej 50-tki

o wypraszam sobie ja do 37tygodnia nigdzie sie nie ruszam :)

Jezynka mnie w 30tc karetką w nocy do innego szpitala przewozili bo mialam tej owej nocy urodzic...
    ze szitala wypuszczali mowiac ze jak dociagne do 37tc to bedzie cud....
    i co????
    za niedlugo dokonam cudu!!! :bigsmile:

sliwson trzymam kciuki za frania :)

aaaa wlasnie przeczytalam....
    pitaja ma zaplanowana cesarke na 12.04 wiec sie zwolni miejsce w pierwszej piatce :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorela9spa
    • CommentTimeApr 10th 2012
     permalink
    Hej dziewczyny jestem na tym forum nowa ! Nie wiem co sie dzieje zrobiłam dzisiaj test i wyszedł pozytywny ale zauważyłam plamienie a do tego bola mnie od czsu do czasu jajniki a do tego podbrzusze ! Lekarza mam dopiero o 16 :00 powiedzcie mi czy to cos groznego czy miała któras z was tak ??
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    sliwson: sliwson

No to 3-mam kciuki za specjaliste żeby on fachowym okiem stwierdził że jeszcze pięknie nawet z wagą podgoni.
    Martynka miała około 25 tyg. wykryte niedomykalność zastawki trójdzielnej i chociaż dobra waga proporcjonalnie do TC . w 27 udało siw dostać do Pani doktor od serduszek i stwierdziła coś tam się nie domyka ale jest to niewielki ubytek i całkiem mozliwe że z tego wyrośnie i tak 32 tyg. powtórka i rzeczywiście bo "wadzie"ani śladu .
    Więc głowa do góry na razie czekamy na opinie innego lek. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    kuleczka_69: moj to teraz siedzi praktycznie non stop przed kompem ;/
    skąd ja to znam :] niekiedy mam ochotę korki powykręcać :D
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ja napisałam powoli :devil:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    jeżynka: jeżynka

No to rzeczywiście... nie zbyt udane święta,ale zawsze pojawia się uśmiech że następne św. już razem z Kruszynką .:bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Vsti: skąd ja to znam :]

a jakie to jest wnerwiajace :P mam nadzieje, ze mu sie odwidzi jak maluch przyjdzie na swiat :P
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    nessie:
    za niedlugo dokonam cudu!!! :bigsmile:
    obie dokonamy cudu:bigsmile:
    -- [/url]
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    Hej dziewczyny witam się po świętach , objadłam się niesamowicie i jestem taka ociężała , dziś mam badanie połówkowe strasznie się boje na co mam zwrócić uwagę, mam jeszcze do was pytanie do którego tygodnia można robić usg dopochwowo bo 3 tygodnie temu miezył mi szyjke i powiedziedział że na kolejnej wizycie zobaczymy czy się nie skraca a słyszałam że to tylko do któregoś tygodnia można badać.
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    ja też należę do śpiochów, ale jak M/ wyjechał do Nl. my byłyśmy same to 4-5 h (tak jak pisze TEORKA )spokojnie wystarczało na zregenerowanie sił,a teraz jest tak że M. słyszy nawet jak Martynka coś przez sen gada, i biegnie tylko jak coś zacznie marudzić,a ja dopiero rano zauważam że albo M.śpi z Mała albo ona wylądowała u Nas . I tyle zostało z mojej Troskliwej wrażliwej mamuśki .
    Ale jest taki wew, spokój kiedy sie ma M. u boku że jest ktoś kto razem z Tobą czuwa nad Maleństwem i jakoś wtedy spokojniej się śpi .
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    dobrze, zakupiłam troche tych pieluch i innych przydatnych gadżetów, teraz tylko trzeba zapłacic:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Co do wstawania...to myślę, że póki ja nie będę chodziła do pracy, to nie będę wymagała od Niego, żeby wstawał do Małej... A wizja 4-5h snu przeraża mnie, bo niestety jestem nieziemskim śpiochem :D Co do siedzenia przy kompie, to niestety w naszym związku to raczej ja siedzę częściej i dłużej niż on...dla wytłumaczenia dodam, że pewnie dlatego, że nie chodzę do pracy i mi się nudzi :D
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    edzia503 oj u Was to na pewno m. się przyda przy dwójce Maluchów :)

Treść doklejona: 10.04.12 12:25
    Kakai: dobrze, zakupiłam troche tych pieluch i innych przydatnych gadżetów, teraz tylko trzeba zapłacic
    z all?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: z all?

tak, tutaj
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    witam Dziewczyny. Zgrzeszyłam obżarstwem a teraz cierpie bo mi ciężko i zgaga męczy:confused:
    Spakowałam dziś torbe dla siebie i Małej, nie wiem czy nie za wcześnie ale mój M wystraszony wczesniejszymi przygodami ze skracajaca sie szyjką codziennie mi o tym przypominał (bo bał sie że sam bedzie mnie musiał pakować) wiec obiecałam że zrobiee to zaraz po świetach, jak wróci z pracy bedzie miał niespodzianke....:wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 10.04.12 12:51</span>
    Musze przyznac że chyba zauważam zmiany w związku z kończaca sie ciążą...z każdym dniem jest mi ciężej, spać nie mogę,siedziec zbyt długo nie moge bo boli kość ogonowa, zgaga dobija:devil:, i zrobiłam sie straszna ciapa:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    Ja to nawet nie mam jeszcze nic pokupowanego :P ciagle tlumacze sobie to tym, ze jeszcze mam czas..ale w koncu tego czasu mi zabraknie i bedzie doopcia blada ;P
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    kuleczka_69: Ja to nawet nie mam jeszcze nic pokupowanego :P ciagle tlumacze sobie to tym, ze jeszcze mam czas..ale w koncu tego czasu mi zabraknie i bedzie doopcia blada ;P

niby czas jest, ale nie zawsz ejest tez kasa, wole kupowa jak mam akurat pieniądze:bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Kakai: niby czas jest, ale nie zawsz ejest tez kasa, wole kupowa jak mam akurat pieniądze

no dokladnie, ja mam jeszcze stopera w postaci meza :P on zawsze na wszystko ma czas, jakos probuje go zmusic juz do zakupow ogladajac np wozki czy lozeczka, ale gdzie tam, jakis uparty jest, zeby gdziekolwiek pojechac i pokukac juz za czyms dla dzidzi:P
    --
  4.  permalink
    Cześć Dziewczyny , witam się poświątecznie mega przejedzona...:)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    OMG !!!!!!!!! zmuście mnie jakoś, żeby zaczęła "coś" kupować dla Małego !!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    kakai wlasnie u tego samego sprzedawcy chce zamowic pieluszki i pare drobiazgow, ale nadal zastanawiam sie ile jakich :/

Treść doklejona: 10.04.12 13:21
    w ogole to dostalam w swieta pake ubranek na 56 po siostrzenicy mojej bratowej, a juz kolejna z 62 sie szykuje... Wiec ubranek nie kupuje :]
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Sliwson bądź dobrej myśli. Niedawno te zu którejś z nas lekarz stwierdził, że coś nie tak z serduszkiem i sie okazało, że wszystko jest dobrze, również zaciskam kciuki.

_kasiek_: OMG !!!!!!!!! zmuście mnie jakoś, żeby zaczęła "coś" kupować dla Małego !!!!!!!!!

Kup coś, bo będzie na golasa na dywanie leżał :devil:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    kuleczka_69: no dokladnie, ja mam jeszcze stopera w postaci meza :P on zawsze na wszystko ma czas, jakos probuje go zmusic juz do zakupow ogladajac np wozki czy lozeczka, ale gdzie tam, jakis uparty jest, zeby gdziekolwiek pojechac i pokukac juz za czyms dla dzidzi:P

u mnie jest podobnie,w szedzie by przeleciał jak burza, ja nie moge nic wybrac:confused:

dlatego wole chodzi sama, albo na all kupowac:bigsmile:
    --
  5.  permalink
    _kasiek_: OMG !!!!!!!!! zmuście mnie jakoś, żeby zaczęła "coś" kupować dla Małego !!!!!!!!!

Zmuszamy Cie!!!! :tongue: swoja droga to tez by mi sie solidny kopniak w tylek przydal, zeby w koncu zebrac tylek w troki i isc po sklepach pochodzic :P
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: kakai wlasnie u tego samego sprzedawcy chce zamowic pieluszki i pare drobiazgow, ale nadal zastanawiam sie ile jakich :/

ja kupilam dokladnie flanelowych 10 i tetrowych 15, do tego takie pojedyncze drobizagi jak podklady, jakies ceratki, ochraniacze, czapeczka, sudocrem
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Sliwson, wierzę, że będzie dobrze :smile: A 800 g to wcale nie tak mało, 10 centyl dla dziecka w 27 tc to 584 g :smile:

Właśnie sobie sprawdziłam w tej tabelce, że te nasze 800g to w sumie całkiem "ładna" waga:)
    Dzięki:) Od razu mi jakoś lepiej:)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink

kupuj, choc dla samej checi wydawania pieniędzy:surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    to znow moj m. chodzac ze mna po sklepie sam pokazuje jakies rzeczy i pyta, czy to potrzebne bedzie :p Ale i tak najbardziej interesuja Go zabawki :]
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    tak po prawdzie - mąż przy takim maluszku, który na początku potrzebuje tylko maminej piersi, to niewiele może pomóc :wink:

To ja jestem wredna krowa i kazałam mu wstawać i mi młodego do łóżka na cycka przynosić:PPP Także mój mąż doskonale wiedział ile razy młode budziło się w nocy:) Z tym, że ja miałam trochę przejść z kroczem i naprawdę ciężko mi było wstawać więc mąż chociaż w nocy chciał mi jakoś dać odpocząć:)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    ja mam zamiar mojego tez wykorzystywac ;] Tym bardziej, ze bedzie mial wakacje ;D
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Sliwson - to u mnie tez tak bylo z serduszkiem i po echu okazalo sie, ze wszystko w porzadku. Tez bylo cos z osia serca i ze lezy za bardzo po srodku a nie po lewej stronie - a kardiolog stwierdzil ze wszystko dobrze, tylko lekarka chyba glowice zle przystawila. Czasem lekarze wola dmuchac na zimne, zwlaszcza ci z mniejszym doswiadczeniem i w sumie chwala im za to, bo jakby co, to mozna dzialac. Ale panika tez byla, wiec cie dobrze rozumiem. Sprobuj zachowac spokoj, na pewno bedzie dobrze.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    mam jeszcze do was pytanie do którego tygodnia można robić usg dopochwowo bo 3 tygodnie temu miezył mi szyjke i powiedziedział że na kolejnej wizycie zobaczymy czy się nie skraca a słyszałam że to tylko do któregoś tygodnia można badać.

Nigdy nie słyszałam, że nie można robić dopochwowo usg od któregoś momentu ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    sliwson: Nigdy nie słyszałam, że nie można robić dopochwowo usg od któregoś momentu ciąży.

To w sumie nie o to chodzi, że nie można, raczej o to, że się powinno ograniczać takie badania. Im więcej "gmerania" wewnątrz, tym większe ryzyko infekcji i tego, że coś z szyjką się zacznie dziać. Są lekarze (w tym mój), którzy uważają, że jeśli nie ma naprawdę istotnej potrzeby, to lepiej poprzestać na USG przez brzuch.
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    To w sumie nie o to chodzi, że nie można, raczej o to, że się powinno ograniczać takie badania. Im więcej "gmerania" wewnątrz, tym większe ryzyko infekcji i tego, że coś z szyjką się zacznie dziać. Są lekarze (w tym mój), którzy uważają, że jeśli nie ma naprawdę istotnej potrzeby, to lepiej poprzestać na USG przez brzuch.

No chyba, że takimi kategoriami myśląc.
    Z kolei ostatnio lekarka na IP, która mnie badała stwierdziła, że najlepszym sposobem na sprawdzenie stanu szyjki jest właśnie usg dopochwowe i ona sobie nie wyobraża sprawdzać inaczej.
    To pewnie kwestia podejścia lekarza.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Vsti: to znow moj m. chodzac ze mna po sklepie sam pokazuje jakies rzeczy i pyta, czy to potrzebne bedzie :p Ale i tak najbardziej interesuja Go zabawki :]

Jak to mawia moja teściowa, chłopcy rozwijają sie do 7 roku życia, potem już tylko rosną :tooth:
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    jeśli chodzi o zakupy do Małej, to i mój mąż najchętniej przebiegłby dziecięce sklepy...a jak raz wybierałam coś wybierałam w rozmiarze 56, to stwierdził, że to przecież będzie za małe - pokazując, że powinnam wybrać rozmiar 74 :D
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    a ja miałam usg robione dopochwowo do 13tc. I już na tym badaniu w 13tc okazało się, że maluch jest za duży na badanie "tą drogą", bo na obrazie było widać tylko kawałek jego główki. I musiała zrobić przez powłoki brzuszne. Od tamtej pory już dopochwowego nie miałam. Tu nie chodzi o to, czy wolno, czy nie ale po prostu o niemożność zbadania Malucha dopochwowo, bo jest On już za duży :)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    co do usg dowcipnego?! Mialam robione na IP ( sprawdzana szyjka) w 34 tc i jak na patilogi lezalam 30tc, takze tego... Slyszalam kiedys ze wziernika nie powinno sie od 20tc uzywac i co?! Ostanio tylko w szpitalu lekarz mnie zbadal tylko 'recznie'

badanie szyjki jest delikatne ( powiedzmy) i ekspresowe wiec nie powinno robic 'balaganu'

ja mam tylko 6 tetrowych pieluch i jakos nie moge sie zmobilizowac do zakupu i ten nieszczesny przewijak... W doopie troche z zakupami jestem bo kilku rzeczy nam brakuje, poza tym w praniu wychodzi 'ze jeszcze cos'
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    penny: Jak to mawia moja teściowa, chłopcy rozwijają sie do 7 roku życia, potem już tylko rosną :tooth:

Haha, dobree :D
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    a szyjkę, owszem sprawdza się właśnie głowicą dopochwową. Po badaniu usg przez powłoki brzuszne, lekarz czasem jeszcze dopochwowo sprawdza szyjkę.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    penny tak tez mowil jeden z moich prof. na studiach ;D
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    sliwson: najlepszym sposobem na sprawdzenie stanu szyjki jest właśnie usg dopochwowe i ona sobie nie wyobraża sprawdzać inaczej.

Owszem, w tym celu to tak, ale przecież nie każda kobieta ma problemy z szyjką i nie ma sensu robić na wszelki wypadek. Ja miałam, ale dopiero po stwierdzeniu zwykłym badaniem, że z szyjką dzieje się źle.
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ela spokojnie czekaj na wizyte, nie jedna z nas 'plamila' nie musi to od razu oznaczac najgorszego:)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Magku mnie to powiedzenie za każdym razem rozbawia, jak tylko sobie je przypomnę :bigsmile:

Vsti no coś w tym jest ;)

A my też mamy przygotowane tylko pieluchy i komódkę jako jakikolwiek mebel do pokoju małej, żeby pusto nie było :wink: I to tyle, jak dotrze do mnie prawo jazdy to się może na jakieś zakupy wybiorę, jakoś ciągle mi się wydaje, że jeszcze jest trochę czasu..
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink

Owszem, w tym celu to tak, ale przecież nie każda kobieta ma problemy z szyjką i nie ma sensu robić na wszelki wypadek. Ja miałam, ale dopiero po stwierdzeniu zwykłym badaniem, że z szyjką dzieje się źle.

I tu się zdecydowanie zgadzam. Na usg robionym przez powłoki brzuszne też można zmierzyć szyjkę i ocenić czy kanał jest zamknięty.
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    hydrozagadka: Im więcej "gmerania" wewnątrz, tym większe ryzyko infekcji i tego, że coś z szyjką się zacznie dziać.

zgadzam się.
    Mi ostatni lekarz (a przeszłam przez 3 na IP) też tak powiedział, że on może mi zbadać szyjkę jak chcę, ale to może wszystko przyśpieszyć - bo może dojść do infekcji, stymulacji itp. więc jak nie czuję się gorzej to nie będzie mnie badał (dwa dni podrząd miałam badaną szyjkę).
    -- [/url]
  6.  permalink
    Czesc Dziewczynki!
    Dopiero wrocilam do taty.Troszke odpoczelam i zaraz musze poprac troszke dom ogarnac i jak Emile poloze spac to nadrobie co naskrobalyscie i na luziku bed emogla posiedziec:wink:

W nocy mialam dziwne skurcze:neutral: Za dwa tyg mam dopiero wizyte...Mam nadzieje,ze to nic zlego.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    no dobra - póki co dodałam sobie do obserwowanych co może mi się przydać.....teraz muszę sprawdzić, ile pieluch mam po Iwi

Opowiem wam coś - do tej pory się z tego sama do siebie śmieje !!!! 1,5 godziny temu wybrałam się na zakupy do Biedronki, a że wiadomo - tam kartą płacić nie wolno to musiałam zahaczyć o bankomat. Stanęłam przed tym bankomatem, wsadziłam kartę i chce wpisywać PIN a tu => NIE PAMIĘTAM !!!!!!!!!!!!. Zawsze miałam mega dobrą pamięć i takie rzeczy mi się nie zdarzyły nigdy !!!!! Wpisałam ten PIN dwa razy, ale źle. Więc wyciągnęłam kartę i dzwonię do mężą czy przypadkiem nie pamięta......nie pamiętał, coś mu świtało, ale nie był pewien. Stałam tam chwilę i myślałam. Wydawało mi się, że sobie przypomniałam więc wracam do bankomatu i wpisuje.....ŹLE !!!!!!!! No i zablokowałam sobie kartę.....poszłam więc tylko do parku na spacerek bo słoneczko piękne. Ale jeszcze dobrą chwilę szłam i się z siebie śmiałam.

A teraz co - wróciłam do domu i ........... przypomniałam sobie ten cholerny PIN !!!!!!!!!!

Masarka.....co ta ciąża ze mną robi ?!?!?!?!? :shocked::shocked::shocked::shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Kasiek ja miałam ostatnio to samo!:)
    Na szczęście nie zablokowałam sobie karty:P

A i jeszcze, jakieś 2 tyg temu, wypłaciłam z bankomatu kasę i jej nie wzięłam!!! Na szczęście zadzwoniłam do banku, że tak zrobiłam, oni się doliczyli nadwyżki (bankomat połknął kasę z powrotem) i mi kasę przelali na konto:PPP
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.