Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeApr 15th 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny trzymajcie się!
    Ja też przed i w czasie świąt za dużo się przemęczałam i dzidziuś leży bardzo nisko. Mam zlecenie od lekarki, żeby więcej leżeć aby maluch przesunął się wyżej. Z szyjką na szczęście u mnie jest ok, chociaż lekarka na początku się wystraszyła i zrobiła usg dopochwowe.
    -- ,
    • CommentAuthorsaba___
    • CommentTimeApr 15th 2012
     permalink
    hej dziewczyny czytam was i jestem w szoku co się dzieje z tymi szyjkami po zmianie gina mi też sprawdzał szyjkę i powiedział że sądzi że się skraca ale już na kolejnej wizycie stwierdził że jest taka sama i że to taki urok że mam krótko szyjkę na wcześniejszym usg wyszło 37 mm ale teraz nie robił usg tylko ginekologicznie mnie zbadał i odjoł od tego wyniku chyba 1 cm i powiedział że to taki urok .Robił mi usg połówkowe wszystkie wymiary wyszły prawidłowo , ale nie chciał nam się pokazać czy jest chłopczykiem czy dziewczynką , musimy jeszcze trochę poczekać był taki ruchliwy że na usg wchodziłam dwa razy żeby się uspokoił ,gin powiedział że łożysko jest odsunięte od szyjki na 2 cm więc mamy trochę zapasu , ale jak was czytam to nie wiem na ile mi wystarczy tego zapasu bo te szyjki mogą się posypać z dnia na dzień i nie wiem czy to nie za mało te 2 cm .Dziewczyny czytam was codzienni ale nie zawsze pisze ,ale jestem z wami i trzymam za was kciuki żeby wszystko skończyło się szczęśliwie .Jeśli mogę prosić o wpisanie mnie na listę na 23 sierpnia ale niestety nie wiem czy będzie to chłopczyk czy dziewczynka.
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    ja na patologi lezalam z dzieczyna ktora od 30tc miala 2cm rozwarcie i urodzila w 36tc:) dziewczyny dobrze bedzie...

Nie mam mocy w ogole, moj od x dni przed kompem( projekt robi) a ja z nudow w lozku leze, nie dziwne ze szyjka dluga a Mala jeszcze wysoko. Wczoraj nawet do sklepu na spacer sie wybralam i ani razu mi sie brzuch nie postawil... Boje sie teraz ze beda wywolywac, wiem ze jeszcze troche czasu mamy, ale steruje sie.
    Dzis pogoda do d.... I co ja moge robic?!
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    flavia , jak odczuwasz te stawianie brzucha , boli ten brzuch czy jak bo ja od początku ciąży mam jazdy z bólem brzucha pare dni jest dobrze a potem znowu boli ale jak mnie badają to nic się nie dzieje i mam brać nospe a jak nie pomaga to scopolan
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    flavia okna umyj! :devil:

Saba_ dopisalam :)

Kto mial kontakt z justa2586? co u niej?

1.flavia 19.04.2012 (dziewczynka)
    2. paprykowa 27.04.2012 (dziewczynka)
    3. justa2586 10.05.2012 (dziewczynka)
    3. nessie 10.05.2012 (chłopiec)
    4. karinazosia 11.05.2012 (chłopiec)
    5. jezynka 15.05.2012 (dziewczynka)

6. ifonka84 19.05.2012(dziewczynka)
    7. Tres 24.05.2012 (dziewczynka)
    8. hydrozagadka 02.06.2012 (dziewczynka)
    9. Hanny 03.06.2012 (chłopiec)
    10. norah 13.06.2012 (chłopiec)
    11. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    12. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    13. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    14. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    15. penny 23.06.2012 (dziewczynka)
    15. blackship 23.06.2012 (dziewczynka)
    16. magku 24.06.2012 (dziewczynka)
    17. Lezunia 25.06.2012
    18. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    18. Sayuri78 29.06.2012 (chłopiec)
    19. mkd 03.07.2012 (chłopiec)
    20. nikkitaa 05.07.2012 (dziewczynka)
    21. Mag_dre 06.07.2012 (dziewczynka)
    21. psycho_patka 06.07.2012 (dziewczynka)
    22. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    23. sliwson 10.07.2012 (chłopiec)
    23. Vsti 10.07.2012 (dziewczynka)
    24. doti_p 12.07.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    25. P_Madzia 16.07.2012 (dziewczynka)
    26. marylove 17.07.2012 (dziewczynka)
    27. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    28. ufo03 25.07.2012 (chłopiec)
    29. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    30. nibriana 27.07.2012(dziewczynka)
    31. cho 28.07.2012 (dziewczynka)
    32. BlueCactus 30.07.2012 (chłopiec)
    33. Annie128 05.08.20012
    33. Matylda1982 05.08.2012(chłopiec)
    34. atamala 06.08.2012
    35. Mamrotka 13.08.2012
    36. kuleczka_69 14.08.2012 (dziewczynka)
    37. Ul_cia 18.08.2012 (dziewczynka)
    37. Rumba 18.08.2012(dziewczynka)
    37. czerwinka 18.08.2012 (chłopiec)
    38. dorotka0905 20.08.2012
    39. Cobraczek 23.08.2012 (chłopiec)
    39. Anecia84 23.08.2012 (chłopiec)
    39. Saba__ 23.08.2012
    40. marysia_23 25.08.2012
    41. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    42. judka25 31.08.201277
    43. Hopelight 02.09.2012 (chłopiec)
    44. Kafffka74 04.09.2012
    45. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012(chłopiec)
    46. Pajacynka 07.09.2012
    47. Peppermill 10.09.2012
    48. oranda 15.09.2012
    49. katka_81 17.09.2012
    50. asia_ 22.09.2012
    51. sysiajaw 24.09.2012
    52. leneczka8484 30.09.2012
    52. ASulek 30.09.2012
    53. kapelusznick 01.10 2012
    54. magdalenka2610 07.10.2012
    55. łośćń 12.10.2012
    56. madziauk 10.11.2012
    57. Linden 12.11.2012
    57. violet_flower 12.11.2012
    58. lofbejbe 21.12.2012
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    saba mi sie jeszcze nigdy nie postawil... Mialam w 34tc mega bol podbrzusza, przez 3 dni mnie trzymal. Skurczy niet.
    Moj brzuch jest wyjatkowo twardy tak jakbym miala permanentny skurcz, lekarze sie dziwia ale nic nie sa w stanie poradzic.

nessie hehe... Gdyby nie pogoda i fakt ze dzis niedziela to pewnie bym umyla, chociaz czyste sa:tongue: w mieszkaniu tez posprzatane wczoraj podlogi umylam, cala kuchnie i lazienke, br... Juz mi pomyslow brakuje:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    nessie u mnie jest numerek 39 pomyłkowo:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    flavia ja slyszalam, ze na wywolanie porodu lepsze niz sex jest mycie okien!
    takze ten tego :D

kakai :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Kakai, cellulit też mam i to masakryczny...
    -- ,
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    a czujecie taki ból brzucha po bokach, czy to prawda,że rozciąga się macica i tak może ciągnąć?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    niunia32: Kakai, cellulit też mam i to masakryczny...--

ja nie mialam wcześniej, chyba od tej wody naromadzonej wyszedł bo mam skóre bardzo nabitą:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Dziewczyny trzymajcie się w szpitalu!!! Będzie dobrze!!!
    A mnie od paru dni swędzą sutki, czy to normalne? Wiem, że pytanie głupie, ale uczucie denerwujące, a w necie mało informacji na ten temat. Wczoraj posmarowałam pefecta mama do biustu i trochę ulgi jest, ale ciągle je czuję. Może zaczyna się produkcja siary, albo coś w tym guście?
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Tak, niedziela w szpitalu to dzień, którego w ogóle mogłoby nie być :confused: Pamiętam. U mnie skracanie się zatrzymało, ale na przykład dzisiaj już czuję, że mnie tam ukłuje od czasu do czasu, pewnie dlatego, że sobie dzisiaj pozwoliłam na więcej aktywności niż zwykle (jeśli to w ogóle da się nazwać aktywnością). I już stres powraca :sad: Ja to w ogóle jestem w szoku, że taka infekcja, właściwie bez bardzo silnych objawów potrafiła mi tę szyjkę tak szybko załatwić. W pierwszej ciąży łapałam rozmaite infekcje cały czas i nic takiego się nie działo. Owszem, szyjka też się skróciła, ale wystarczyło L4 i leżenie (ale też nie takie plackiem, jak teraz). A tym razem? Czasami wręcz doła łapie przez to wszystko - taki ze mnie wybrakowany egzemplarz... I pomyśleć, że zawsze marzyłam o czwórce dzieci - tylko jak to zrobić, jak już w drugiej ciąży są problemy? :sad:
  1.  permalink
    cześć Dziewczyny witam się niedzielnie :) trzymajcie się dzielnie z tymi szyjkami, będzie dobrze :) ja miałam dziś ciekawy sen, śniło mi się, że urodziłam bliźniaki, dwóch chłopców...ciekawe czy proroczy :)
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    saba___: a czujecie taki ból brzucha po bokach, czy to prawda,że rozciąga się macica i tak może ciągnąć?

Ja czasami czuję, lekarka mi powiedziała, że to właśnie rozciąganie macicy, jeśli mocno ciągnie to można wziąć nospę. Jeśli te bóle nie są mocne, same mijają, to nic niepokojącego i trzeba po prostu trochę odpocząć. Choć ja jak mnie coś zakłuje to od razu się zastanawiam, czy to już ból niepokojący, czy może normalny. Przy pierwszej ciąży wszystko jest dla mnie nowością i nie wiem, czego się spodziewać.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Sliwson kurka wodna, no współczuję tego szpitala, jakoś to będzie, trzymaj się dzielnie !!!

Nessie wchodząc dziś zastanawiałam się czy jesteście jeszcze w dwupaku i na szczęście tak jest :wink:

Od nas wyjechała rodzinka, w końcu mogę sobie pochodzić w majtkach po chacie z na w pół gołym tyłkiem :tooth: Byłam na długim spacerze na stokówce i chyba trochę przesadziłam, bo bardzo mnie krzyż teraz boli, ale za to czuję się dotleniona, świeża i bardzo mi z tym dobrze.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    hydrozagadka: tylko jak to zrobić, jak już w drugiej ciąży są problemy

a jesli sie je ma juz w pierwszej??? To dopiero wybrakowany egzemlarz :-))))

Penny sama sie zastanawialam nad tym zasypiajac wczoraj :D
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    No Nessie i tak trzymajcie, chociaż synek już duży :bigsmile: Idę poleniuchować w końcu :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Dziewczyny, nie wiem na ile to prawda, ale ja też mam kłucia TAM i mi lekarze powiedzieli, że to normalne w ciąży, że to prawdopodobnie główka dziecka, jeśli są od czasu do czasu, a nie stale i nie nasilają się. Mówili, że to absolutnie nie jest objaw skracania/rozwierania szyjki! Może (ale nie musi) to być objaw infekcji (która może wpłynąć na szyjkę), ale infekcje to kłucie stale, nasilające się, a od czasu do czasu to główka...Nie wiem na ile to prawda, ale chyba lekarze wiedzą lepiej, więc się nie stresować, bo stres wywołuje skurcze, a te dopiero skracają szyjkę.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Ja wlasnie umieram .... brzuch mnie boli jak na miesiaczke chyba od pol godziny ... do tego mi sie goraco robi i slabo ... o masakra!
    Wogole jak bola skurcze? Da sie opisac???
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja wlasnie umieram .... brzuch mnie boli jak na miesiaczke chyba od pol godziny ... do tego mi sie goraco robi i slabo ... o masakra!
    Wogole jak bola skurcze? Da sie opisac???

Nessie Kochana ja Cie broń boże nie chcę straszyć ale mnie bóle porodowe bolały właśnie tak jak na miesiączkę. Z tym, że przychodziły falami, nie bolały bólem ciągłym. Na początku były do zniesienia potem co raz to mocniejsze... Trzymaj się tam!!!
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Sliwson a te przepowiadajace skurcze bola tez miesiaczkowo???
    Zle sie wyrazilam nie bolal mnie brzuch przez pol godziny ciagle ... ale wlasnie tak przychodzil i odchodzil ... ale teraz juz przeszlo... chyba...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Hanny ma rację, mi to samo powiedziała tydzień temu moja gin. Jeśli zakłuje od czasu do czasu, nie należy się przejmować, bo to normalne. Ja miewam kłucia jakby macicy, szyjki i nawet czasem mnie w odbycie kłuje... ale jest wszystko w porządku z szyjką :) Nie ma co się stresować kobietki, bo każda z Nas jest inna. A ten napływ informacji, który każda z Nas funduje tu na co dzień, na prawdę może zestresować... Ja niczego nie równam do siebie, bo już dawno bym sfiksowała :) A za wszystkie z osobna trzymam kciuki :) Trzymajcie się dzielnie :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Hanny: Dziewczyny, nie wiem na ile to prawda, ale ja też mam kłucia TAM i mi lekarze powiedzieli, że to normalne w ciąży, że to prawdopodobnie główka dziecka, jeśli są od czasu do czasu, a nie stale i nie nasilają się. Mówili, że to absolutnie nie jest objaw skracania/rozwierania szyjki!

no to może by się i zgadzało, bo mnie tak kłuje co jakiś czas, mały ma głowę właśnie tam na dole, a moja szyjka trzyma ładnie (byłam w czwartek na wizycie)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Wynaleziono maszynę przenoszącą podczas porodu część bólu z matki na ojca.Jedna para postanowiła ją wypróbować.
    Kobieta rodzi i krzyczy. Lekarz przekręcił pokrętłem i przeniósł 10% bólu na ojca.Patrzy - kobiecie ulżyło, ale ojciec dalej się uśmiecha.
    No to dał 40% bólu na ojca. Kobieta juz prawie rozluźniona, a ojciec dalej się uśmiecha.
    Zdziwionylekarz dał 100% bólu na ojca. Kobieta zaczęła się uśmiechać, rozluźniłasię już całkiem, zaś ojciec... dalej uśmiechnięty i zadowolony. Poród dalej przebiegał o dziwo gładko....
    Po porodzie szczęśliwe małżeństwo wraca do domu. Patrzą,a pod klatką leży martwy listonosz
    :crazy:
    --
  2.  permalink
    nessie umarlam...:rolling::crazy::jumping::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Sliwson a te przepowiadajace skurcze bola tez miesiaczkowo???
    Zle sie wyrazilam nie bolal mnie brzuch przez pol godziny ciagle ... ale wlasnie tak przychodzil i odchodzil ... ale teraz juz przeszlo... chyba...

Przepowiadające też takie były tylko słabsze i nie regularne. Jak przyszły te porodowe to początkowo nie wiedziałam, że są porodowe. Dopiero jak się nasiliły, zaczęły występować regularnie co 5-7 min to zaczęłam je liczyć i zdecydowałam się na wycieczkę na IP.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    sliwson jak tam już po kolacji? czy na obiad był kurczak z buraczkami jak to w niedziele w świętej zofii:).
    Kurcze siedziałam tam tydzień i nie wiedziałam że jest tam wifi.

trzymajcie się dzielnie w tych szpitalach
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ale ameryka wifi w szpitalu i luksusy do jedzenia, u mnie w szpitalu królował chleb z wątrobianką lub serem topionym:fierce:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    A jakie są objawy skracającej się/mięknącej szyjki? Tzn. mam na myśli, co powinno zaniepokoić (poza plamieniem, bo to oczywiste)? Pytam, bo tu w UK nie sprawdza się stanu szyjki przez całą ciążę i w zasadzie nie wiem, co powinno skłonić mnie do obaw.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    sliwson jak tam już po kolacji? czy na obiad był kurczak z buraczkami jak to w niedziele w świętej zofii:).
    Kurcze siedziałam tam tydzień i nie wiedziałam że jest tam wifi.

Dokładnie;) Kurczak, buraczki i zimne ziemniaki... :P No i ta zupa- nie wiadomo jaka :-/ Wszystko jakieś bez smaku...
    Wifi jest i nieźle śmiga. Naprawdę porządny mają internet co ułatwia mi przeżycie tutaj. Dziś wieczorem gadałam nawet z Tymciem na skype i poryczałam się jak głupia... ;-( Tęsknię za nim cholernie...
    Do tego wieczorem dostałam kolejny koszmarnie bolesny zastrzyk w tyłek i zapytałam co mi tam tak pakują. Dostałam odpowiedź, że to sterydy na szybszy rozwój płucek małego, żeby zwiększyć jego szanse w razie co i tak mnie to zdołowało, że przez 2 godziny nie mogłam się uspokoić ... :cry:

A jakie są objawy skracającej się/mięknącej szyjki? Tzn. mam na myśli, co powinno zaniepokoić (poza plamieniem, bo to oczywiste)? Pytam, bo tu w UK nie sprawdza się stanu szyjki przez całą ciążę i w zasadzie nie wiem, co powinno skłonić mnie do obaw.

W moim przypadku plamienia, twardnienia brzucha i kujący ból szyjki.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Sliwson, trzymaj się.
    Będzie dobrze.
    Trzymam za Was kciuki!
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    sliwson: Do tego wieczorem dostałam kolejny koszmarnie bolesny zastrzyk w tyłek i zapytałam co mi tam tak pakują. Dostałam odpowiedź, że to sterydy na szybszy rozwój płucek małego, żeby zwiększyć jego szanse w razie co i tak mnie to zdołowało, że przez 2 godziny nie mogłam się uspokoić ...

kochana - nie dołuj się bo nerwy źle wpływają i na ciebie i na Franka....a to wam teraz niepotrzebne. Oni te zastrzyki dają w razie czego, a ty nie zakładaj że wydarzy się najgorsze. Myśl tylko, że jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie. A nie konieczność !!!
    --
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    Do tego wieczorem dostałam kolejny koszmarnie bolesny zastrzyk w tyłek i zapytałam co mi tam tak pakują. Dostałam odpowiedź, że to sterydy na szybszy rozwój płucek małego, żeby zwiększyć jego szanse w razie co i tak mnie to zdołowało, że przez 2 godziny nie mogłam się uspokoić ... :cry:

Trzymam kciuki, żeby wszystko się dobrze skończyło. Wytrzymajcie kochani jak najdłużej w dwupaku!
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
    • CommentTimeApr 16th 2012
     permalink
    Hej dziewczyny!
    Czy wasz allegrowy sprzedawca posiada w ofercie pieluchy wielorazowe?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dzień dobry - dzień brzydki, pochmurny i deszczowy

gienia83: Czy wasz allegrowy sprzedawca posiada w ofercie pieluchy wielorazowe?

chyba nie
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Peppermill: A jakie są objawy skracającej się/mięknącej szyjki? Tzn. mam na myśli, co powinno zaniepokoić (poza plamieniem, bo to oczywiste)?

U mnie w obu ciążach zero objawów. Zero. I to jest dla mnie w tym wszystkim najgorsze. W tej ciąży doszła infekcja, ale ja tego nie wiązałam z szyjką, bo poprzednio infekcja goniła infekcję, a szyjce nie działo się nic złego. Tym razem nie wytrzymała :sad: Jak sobie pomyślę, że ten szew, który mi założyli może ją jeszcze bardziej osłabić na przyszłość (w końcu to zabieg chirurgiczny), to naprawdę zaczynam się bać następnej ciąży.
    I jeszcze mnie przeraża to, że kolejne pokolenia są coraz słabsze - moja prababcia miała dziesięcioro dzieci. Pracowała ciężko fizycznie w gospodarstwie, żadnej taryfy ulgowej, w ciąży praca do końca, po porodzie tylko połóg w domu i znowu do roboty. Nigdy żadnych problemów i komplikacji, owszem, dwoje z jej dzieci zmarło, ale w późniejszym wieku, na którąś z chorób zakaźnych. Moja babcia - trójka dzieci, też cały czas praca, zero problemów, aktywna cały czas. Moja mama - trzy ciąże bez problemów, pracowała do końca, ale w czwartej już problemy z szyjką - ale wtedy powiedzieli jej, że to z powodu poprzednich ciąż i wieku (miała 39 lat). No i nasze pokolenie: moja siostra - dwójka dzieci, z każdym koszmarne problemy z szyjką. Pessar, leżenie w szpitalu, leki, potem leżenie plackiem w domu. I ja - pierwsza ciąża z problemami, szyjka skrócona, ale obyło się bez leków, leżenie plackiem w domu. Druga ciąża - wiadomo, jak jest. A w rodzinie mojego taty wyglądało podobnie - same zdrowe kobiety, dużo dzieci, problemów brak. Pytanie zatem brzmi: co jest z nami nie tak? Co sprawiło, że tak nagle, z pokolenia na pokolenie, tak się posypały nasze możliwości? To co będzie z naszymi dziećmi??
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
    • CommentTimeApr 16th 2012 zmieniony
     permalink
    sliwson: ostałam odpowiedź, że to sterydy na szybszy rozwój płucek małego, żeby zwiększyć jego szanse w razie co i tak mnie to zdołowało, że przez 2 godziny nie mogłam się uspokoić ... :cry:

sliwson, głowa do góry! Ja też dostałam w 28tc zastrzyki z Dexavenu, w razie W. A Krzysiu dzielnie dotrwał do 37tc. Franek też dotrwa :)
    Ja wzięłam Krzysia sposobem- obiecałam, że jak dotrwa do 37tc to będzie miał cyca no limit. Spróbuj, na facetów działają takie obietnice :wink: Trzymam za Was mocno kciuki!

A jedzenia współczuję. Ja miałam odruch wymiotny jak patrzyłam na "żelazne" obiady :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    hydro racja. Moja mama miała prawie od początku ciąży rozwarcie na bodajże 1,5cm i pracowała do końca ciąży! Urodziła w terminie. Moje babcie też rodziły zdrowe dzieci. Ja już po 2 poronieniach a sis - utraciła dziecko w 7 miesiącu ciąży ale od razu mówię, że to przez zaniedbanie lekarza - łożysko miała przodujące i odklejające się - bez leków, chyba ze 2 usg w ciązy i finito... Dobrze, że teraz potrafią konkretnie zając się ciężarnymi... I chwała im za to. Gdy się w takim stresie przechodzi te 9 miesięcy, to zaczynam się zastanawiać, czy dam radę psychicznie przejść przez kolejną... a chciałabym mieć jeszcze jedno dziecko. Wydaje mi się, że teraz ciąża kosztuje więcej stresów i ciężko jest się nią tak w pełni cieszyć, jak by się chciało. Co pokolenie, to jesteśmy słabi fizycznie...

Treść doklejona: 16.04.12 08:16
    w ogóle tyle naokoło nieodpowiedzialnych kobiet w ciąży - piją, palą, biorą narkotyki... i rodzą w terminie bez powikłań zdrowe dzieci. Może rzeczywiście chodzi tu o stres, o psychikę...? Kobieta, która ma gdzieś dziecko i ciążę, nie przechodzi stresów, hula i ma się znakomicie. Natomiast kobieta, której dziecko jest spełnieniem marzeń, od początku drży o Jego zdrowie i życie - i stresik gotowy. Także dziewczyny, od dziś pełen luz i uśmiech od ucha do ucha :)))
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hej hej:bigsmile:

Dziewczyny szyjkowe moc wsparcia na poniedziałek!!!

Ja przegapiłam, że wczoraj miałam studniówkę:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    gratulacje Kakai :clap:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    katka_81: kobieta, której dziecko jest spełnieniem marzeń, od początku drży o Jego zdrowie i życie - i stresik gotowy.

Nie wydaje mi się, żeby to miało aż takie znaczenie - ja w drugiej ciąży naprawdę od początku czułam się świetnie, bezstresowo, bo już wiedziałam, co i jak.
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    witamy sie poniedzialkowo! :) brrry, co to za pogoda? Zimno, jak diabli :/
    O wlasnie o tych, coraz slabszych pokoleniach wczoraj z rodzinka rozmawialismy :) i tak na moim przykladzie wlasnie... jeszcze 15-20 lat temu nikt by nie pomyslal o jakies cukrzycy ciazowej, a tym bardziej badaniu cukru w ciazy...
    A tak w ogole to mamy skonczony 28 tydz. :o Za 10 tyg. moge rodzic! :D
    Nadi chyba wlasnie tanczy mi w brzuch :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    VSti to nie jest do końca tak, czyzby roczniki były teraz az tak słabe, czy może medycyna zaszła tak daleko, że świadomość jest większa?
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    I ja się witam poniedziałkowo-słoneczkowo , my już "w pracy" : zmierzyłam wczoraj obwód piersi i na wysokości brodawek 135 ic jak dalej mieszczę się w "D"

Był wczoraj M. kolega urodziły mu się4 tyg. temu bliźniaki jednego maja w domu , drugi inkubatorze , Pani Mama 5tyg. wcześniej leżała już, teraz ostatnie od porodu 4 tyg. hotelu przyszpitalnym , nie mieli łóżeczek, ubranek, przebieraków, pieluch , tylko foteliki dosłali im z PL 2 tyg, temu, kurcze mamy 21wiek- internet możliwość zakupów . Wiedziała że jest w ciąży i co nic brak chęci czy obawa za duża ale plany w głowie cokolwiek.Ale co tam może ja będę miała lepsze możliwości

A jak dziewczyny "szyjkowe" się czują ? wasze troski powierzyłam dalej i mono zaciskam kciuki, ale może rzeczywiści pogadajcie z Maluszkami ...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Kakai: to nie jest do końca tak, czyzby roczniki były teraz az tak słabe, czy może medycyna zaszła tak daleko, że świadomość jest większa?

Ale świadomość czego? Co w moim przypadku zmienia większa świadomość? Tylko tyle, że w porę dowiedziałam się o zagrożeniu i podjęto odpowiednie kroki - bo gdyby to było 80 lat temu i, jak moja prababcia, pracowałabym fizycznie nie wiedząc, co się dzieje w środku, to skończyłoby się to raczej fatalnie. Tu akurat świadomość nie ma nic do rzeczy.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hydrozagadka: Ale świadomość czego? Co w moim przypadku zmienia większa świadomość? Tylko tyle, że w porę dowiedziałam się o zagrożeniu i podjęto odpowiednie kroki - bo gdyby to było 80 lat temu i, jak moja prababcia, pracowałabym fizycznie nie wiedząc, co się dzieje w środku, to skończyłoby się to raczej fatalnie. Tu akurat świadomość nie ma nic do rzeczy.

pisze o świadomości chorób i zagrożeń

Np kiedys nie mówiono o cukrzycy ciązowe, nie badano naszych mam w ciązy tak dobrze jak nas, mogły być chore na cos i o tym nie wiedzieć, a co z atym idzie, mogło byc więcej poronien czy przedwczesnych porodów.

Nie wiem jaki jest Twój przypadek, bo CIe nie znam, piszę o tym, że chorobliwość 30 lta temu mogła byc podobna, zaś jej świadomośc mniejsza, a co za tym idzie, wniosek że teraz pokolenie jest słabsze, nie musi być do końca prawdziwy.
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    sliwson: Dostałam odpowiedź, że to sterydy na szyrbszy rozwój płucek małego

Sliwson mnie tez zapodali 2 zastrzyki na rozwoj plucek ... w 30tygodniu...
    I jak widac nadal sie trzymam :)))

A tak wogole to te zastrzyki na jakiej zasadzie dzialaja, szybciej sie pluca rozwijaja czyli sa do przodu np o tydzien lub dwa? Czy jak?
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Kakai: Nie wiem jaki jest Twój przypadek, bo CIe nie znam, piszę o tym, że chorobliwość 30 lta temu mogła byc podobna, zaś jej świadomośc mniejsza, a co za tym idzie, wniosek że teraz pokolenie jest słabsze, nie musi być do końca prawdziwy.

W przypadku problemów z niewydolną szyjką macicy (mój przypadek) to akurat uważam, że coś jest na rzeczy, bo to, że moja prababcia czy babcia nie miały z tym problemów na pewno nie wynika z ich nieświadomości w tym temacie. Inaczej - to, że moja prababcia nie wiedziała nic na temat swojej szyjki nie sprawiło, że ta szyjka była na swój sposób "lepsza" i mocniejsza.
    Natomiast co do innych chorób, to pewnie jest w tym sporo prawdy, że wielu kiedyś po prostu nie diagnozowano. Ale mimo wszystko nasze pokolenia uważam za słabsze, a może inaczej - bardziej podatne, bo niestety, środowisko coraz mniej przyjazne, żywność coraz mocniej przetworzona, więcej stresu i większe tempo życia - nie wierzę, że to na nas nie wpływa negatywnie.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hydrozagadka: Natomiast co do innych chorób, to pewnie jest w tym sporo prawdy, że wielu kiedyś po prostu nie diagnozowano. Ale mimo wszystko nasze pokolenia uważam za słabsze, a może inaczej - bardziej podatne, bo niestety, środowisko coraz mniej przyjazne, żywność coraz mocniej przetworzona, więcej stresu i większe tempo życia - nie wierzę, że to na nas nie wpływa negatywnie.

To napewno, sama tez borykam się z jakimiś dziwnymi przypadłościami, o których mama nie ma pojęcia i dziwi sie, że ja cos takiego mam

Co będzie później, wśród naszych dzieci:shocked:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.