Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorTres
    • CommentTimeApr 16th 2012
     permalink
    Fakt, moje koleżanki o pół pokolenia starsze (mam 30 lat:) też pracowały do końca i nie wyobrażały sobie leżenia w ciąży - choć teraz przyznają, że taka też była mentalność, a i kontrole u lekarzy bardziej sporadyczne i jak coś się działo złego, to miało już poważne skutki... Może nasze dzieci jednak będą silniejsze, bo jest już większa świadomość wpływu różnych czynników (np. chemia w jedzeniu, itp.) na zdrowie, niż za czasów naszych rodziców.
    Ku pocieszeniu mam z nisko leżącymi dziećmi - nasza Mała już od połówkowego leży tak nisko, że lekarz się niepokoił i sugerował oszczędniejszy tryb życia, no, ale mamusia chciała sobie jeszcze trochę popracować :devil: Dopiero jak od 30 tyg. poszłam na zwolnienie i zaczęłam rzeczywiście dużo leżeć i odpoczywać (a nie tylko po pracy, podrywając się oczywiście na robienie obiadu, itp.) wszystko się uspokoiło - brzuch się nie stawia, bóle ustały, a Mała się chyba nawet trochę odsunęła od kanału, bo ostatnio lekarka potrafiła zmierzyć jej przez powłoki brzuszne obwód główki aby oszacować wagę (do tej pory trzeba było do tego robić USG dopochwowe!). Więc kochane - nawet jak Wam się wydaje, że nic takiego nie boli i się nie dzieje - warto zwolnić tempo i bez skrupułów przeplatać swoją aktywność leżeniem:wink:
    Pozdrawiam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeApr 16th 2012 zmieniony
     permalink
    Tres ja mialam pozwolenie od 2 lekarzy na prace do konca 8miesiaca :cool: bo bylo wszystko w porzadku do 29tc :)
    Moj gin liczy wedlog OM takze na dobra sprawe jeszcze bym pracowala przez 4dni (do 20kwietnia)
    Bylam glupia bo wiedzac, ze u mnie w rodzinie wszyscy rodza o wiele wczesniej moglam sie bardziej oszczedzac i nie liczyc na cuda!
    Moja mama jest wczesniakiem
    Moj brat i ja rowniez! (obie ciaze od poczatku zagrozone)
    Takze ten tego...
    Mam nadzieje, ze zlamie tradycje:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Co do pracy strasznie mi za nią tęskno, nie pracuję już miesiąc:confused: od 2 tyg. nikt do mnie nie dzowni i nie pisze:sad: buuuu
    --
    •  
      CommentAuthorTres
     permalink
    Ja też nie dostałam zakazu pracy - tylko sugestie, że się powinnam nad zwolnieniem zastanowić i lepiej dla nas by było, gdybym już została w domu, bo różne dziwne rzeczy mogą się dziać ok. 30 tyg. No i dobrze, że się zdecydowałam, bo choć fizycznie się w pracy nie męczyłam i nie pracowałam po 8 godz. (praca w szkole), to jednak stres robił swoje. A różnicę poczułam dopiero po tygodniowym wypoczynku w domu z wolną od tych wszystkich spraw głową :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Dziewczyny witam Was poniedziałkowo. Piszę szybko, bo wpadłam na chwilę i na hotspocie. Od soboty nie mamy internetu. Zapomniałam zapłacić, chociaż nigdy mi się to nie przytrafiło. W ogóle ostatnio zapominam o wszystkim. Nawet o tym, czy zażyłam rano tabletki czy nie. Masakra... Mąż jest zły a ja dla odstresowania zbieram się właśnie na masaż ciążowy (prezent jeszcze od męża z okazji dnia kobiet :) ). Jak już mnie podłączą do neta i jak przeczytam wszystkie zaległe posty to opowiem jak było. Pozdrawiam i zmykam ogolić nogi :wink:!

P.S.: Kłucie w szyjce mam co jakiś czas, więc też mi się wydaje, że to główka skoro mój astronauta nóżki ma w górze.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Vsti: O wlasnie o tych, coraz slabszych pokoleniach wczoraj z rodzinka rozmawialismy :) i tak na moim przykladzie wlasnie... jeszcze 15-20 lat temu nikt by nie pomyslal o jakies cukrzycy ciazowej, a tym bardziej badaniu cukru w ciazy..

ale właśnie dlatego, że nie badano poziomu cukru we krwi ciężarnych dochodziło do tych wszystkich powikłań o których poczytasz sobie w internecie. I nikt nie wiedział dlaczego tak się dzieje. Możliwe też że właśnie cukrzyca ciążowa była 20-30 lat temu powodem tego, że rodziły się duże dzieci....i w takich przypadkach dochodziło nawet do tragedii przecież, bo USG też nie było i nie było do końca wiadomo, że np. dziecko waży 4,5-5kg i kobieta nie była w stanie go urodzić. Nie mówię, że to reguła, ale ja akurat się cieszę, że mam świadomość swojej choroby, że jestem pod kontrolą lekarza i dzięki temu jest małe prawdopodobieństwo rozwoju tych najgorszych wad spowodowanych cukrzycą.

A po drugie - niestety cukrzyca staje się coraz bardziej powszechna, robi się wręcz chorobą cywilizacyjną. Wszystko przez niereguralne i nieracjonalne odżywianie, stres, fakt że chcemy być cały czas na jak najwyższych obrotach. Dawniej ludzie żyli zdrowiej nie ukrywajmy. No, ale cukrzyca ciążowa nie jest spowodowana tym jak żyłyśmy wcześniej tylko zmianami jakie zachodzą w naszych organizmach. A te zachodziły również u naszych mam, babć, prababć. To się nie zmieniło od wieków.

A tak w ogóle to witam się w skończonym 31tc !!!!!!!!!!! Rozpoczynam 32tc - robi się groźnie.....

Ale wczoraj byliśmy w Smyku oglądać wózki.....i mam jeszcze większy kocioł niż miałam....muszę sobie usystematyzować co i czego chcę w tym wózku....bo się nam koncepcja zmienia jak w kalejdoskopie. W ogóle mój mąż stwierdził, że mało wózków odpowiada naszym wymaganiom :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Jeszcze jedno... Przeczytałam właśnie opis pod suwaczkiem. To niesamowite, ale czy Wy też zastanawiacie się jak to jest, że na tym etapie w Waszym brzuchu siedzi ponad kilogramowe dziecko?? Ja patrzę na mój brzuch w lustrze i nie mogę się nadziwić... Brzucha nie mam wcale takiego dużego i szczerze powiedziawszy bardzo mi nie przeszkadza w wykonywaniu różnych czynności (wczoraj z mężem własnoręcznie składaliśmy kanapę z Ikei do pokoju Hubercika). Piersi mi też nie przeszkadzają, bo nie urosły szczególnie. Ostatnio zapominam, że jestem w ciąży. Przypominają mi o tym kopniaczki albo smyrania (też czasem macie wrażenie, że to uczucie jakby mały robaczek Wam sie tam przekręcał, szczególnie te wzdrygnięcia są mało przyjemne), kłucia w szyjce i bóle pleców. Poza tym jest ok. Oby tak dalej. Ale 1,5 kilogramowe dziecko?? U mnie w brzuchu?? Gdzie?? Mnie się wydaje, że od miesiąca brzuch mi stoi w miejscu. Mierzę i nie jest większy ani o centymetr :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    hydrozagadka: bo niestety, środowisko coraz mniej przyjazne, żywność coraz mocniej przetworzona, więcej stresu i większe tempo życia - nie wierzę, że to na nas nie wpływa negatywnie.

Uważam, że właśnie to jest przyczyną, że jesteśmy "słabszym" pokoleniem i coraz więcej z nas ma alergie.
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Sayuri78: Przeczytałam właśnie opis pod suwaczkiem. To niesamowite, ale czy Wy też zastanawiacie się jak to jest, że na tym etapie w Waszym brzuchu siedzi ponad kilogramowe dziecko?? Ja patrzę na mój brzuch w lustrze i nie mogę się nadziwić...

:bigsmile: wiesz - wszystko zależy może od tego jaki masz właśnie brzuszek....ja mam wrażenie, że u mnie siedzi sporo ponad 2kg dziecka !!!!! nic nie mogę zrobić, schylać się nie mogę, dostać czegoś z wyższej półki też nie, wczoraj nawet brzuch mi przeszkadzał jak stałam w kuchni przy blacie i robiłam obiad.....
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Sayuri78: Wy też zastanawiacie się jak to jest, że na tym etapie w Waszym brzuchu siedzi ponad kilogramowe dziecko??

ja nie wierze, ze u mnie 2600kg sie miesci... a jak pomysle o prawie 50 centymetrach to juz wogule :D
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Mi też czasem ciężko w to uwierzyć, ze noszę w sobie ponad kilogramowe dziecię. Ja ostatnio po prostu czuję się rewelacyjnie i właśnie to chyba zasługa m.in. tego że brzuch mam mały. Normalnie się schylam , zakładam skarpetki, nie mam problemu z jedzeniem zupy przy stole :wink: Oczywiście czuję ciężar brzucha, szczególnie wieczorem i M. pomaga mi wstać, szybciej się męczę, ale ogólnie jestem ostatnio nader aktywna fizycznie.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    i ja się witam poniedziałkowo na nogach jesteśmy od 5 bo felek właśnie o tej porze doszedł do wniosku że już się wyspał. Za oknem masakra ale wierze, że ten deszcze zapowiada wreszcie wiosnę. Dziś może pojedziemy do centrum ogrodniczego po nowe roślinki, od środy ma być już słońce to i to mnie trzyma na duchu.

sliwson cho hanny trzymajcie się dzielnie.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Nessie o ile się nie mylę to te sterydy są podawane po to aby szybciej wytwarzał się surfaktant czyli substancja która ma za zadanie rozprężać pęcherzyki w płucach, ta substancja wytwarza się w ciąży dopiero u dzidzi po chyba 33tyg ciąży, więc wcześniej trzeba sterydy podać aby się szybciej wytworzyły
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    no to coś czuję, że przy waszym dobrym samopoczuciu przejmę za chwilę rolę "narzekaczki" !!!!!!!!:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Cześć dziewczyny:)

nessie z tego co mi wiadomo (bo mój dzieć też dostał zastrzyk na płucka) te sterydy to surfaktant, żeby pęcherzyki płucne się nie zapadły po przedwczesnym porodzie. Też najpierw płakałam, ale teraz się cieszę, że go dostałam. Sliwson ten zastrzyk znacznie zwiększa szanse dzieci!

Co do słabszego pokolenia...hmm...może, może...wszak mamy mniej ruchu, sportu (co zmniejsza wytrzymałość organizmu). Oglądałyście może film "Ludzkie dzieci"? Polecam.

Przypomniało mi się jeszcze co mój gin mówił na samym początku mojej ciąży, a mianowicie że szczupłe kobiety (ja wręcz chuda byłam;) zazwyczaj nie mają problemów z zajściem w ciążę, ale bardzo często mają problem z jej donoszeniem. Natomiast otyłe kobiety bardzo często mają problem z zajściem w ciążę, ale zazwyczaj bez problemów ją donoszą. Nie wiem na ile to prawda, ale powiem Wam, że u nas w szpitalu wszytskie kobiety z zagrażającym porodem przedwczesnym to takie "chuchra" (jak to się pisze?;) jak ja, a kobiety, które czekały na poród juz po terminie były bardzo otyłe...
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Tak Was czytam i czytam i sama zaczynam mieć szyjkowe obawy.
    Ale nie można się dołować-dziewczyny noga na nogę,zacisnąć i trzymać jak najdłużej te Wasze maluchy!Trzeba być dobrej myśli:)

O kurczę!Ja już w 30tc!;P
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Witam się i ja...w tym paskudnym dniu i z paskudnym humorem... :sad:
    W dodatku dopiero co wstałam, a odczuwam ogromne zmęczenie...
    No i skończony 30 tc :bigsmile:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Aha! Jeszcze jedno! Nie nakręcajcie się! Lekarze mi mówili, że NIE MA czegoś takiego jak "szyjkowe objawy"! To nic nie boli, nic nie kłuje..no chyba, że jest już rozwarcie i plamienie z nim związane. Badać się, pilnować, oszczędzać, nie dźwigać ale nie przewidzimy takich problemów;)
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    sory za moja glupote ...ale ze tak zapytam te sterydy na moim etapie maja jakis wplyw czy nie?
    to ze mi je podali w 30tc oznacza ze te pecherzyki sie rozprezyly wczesniej-tak?... ale nie to ze sa np teraz bardziej rozwiniete niz na 35tc?

Treść doklejona: 16.04.12 10:32
    Hanny: Lekarze mi mówili, że NIE MA czegoś takiego jak "szyjkowe objawy"!

Popieram u mnie do momentu trafienia do szpitala czulam sie rewelacyjnie!
    A co do wagi to chyba cos w tym jest! Tez jestem a raczej bylam z niedowaga przed ciaza
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    hanny teraz to się grubo poczułam :) żart...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Hanny: NIE MA czegoś takiego jak "szyjkowe objawy"

Też o tym pisałam nie raz. W życiu bym nie podejrzewała, że u mnie coś złego się dzieje, gdyby nie wizyta u lekarza.
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Hanny: Nie wiem na ile to prawda, ale powiem Wam, że u nas w szpitalu wszytskie kobiety z zagrażającym porodem przedwczesnym to takie "chuchra" (jak to się pisze?;) jak ja, a kobiety, które czekały na poród juz po terminie były bardzo otyłe...

może i tak jest w większości, ale ja mogę być wyjątkiem potwierdzającym regułę tylko - do otyłych, ani nawet przy kości nie należę i nigdy nie należałam a w pierwszą ciążę zaszłam już w drugim cyklu starankowym i donosiłam ją bez problemów szyjkowych, a teraz zaszłam w ciążę nawet tego nie planując....odpukać problemów póki co brak (choć nie chcę zapeszać bo wiadomo - z dnia na dzień może się zmienić) mimo opieki na 2,5 latką, która jest dość męcząca i wymagająca, pracowania do 28tc. Teraz na szczęście 2,5-latka w żłobku a ja mogę poodpoczywać więc mam nadzieje, że i tym razem bez problemu donoszę.
    --
  1.  permalink
    Witam sie i ja w 23 tygodniu i rozpoczetym 6 miesiacu, w ta obrzydliwa pogode :)
    Wczoraj z mezem pochodzilismy po galerii u nas, poogladalismyw sklepie Fidolozeczka i wozki, cenami wozkow sie przerazilam, ponizej 2 tys nie schodzily, wiec raczej zamowimy na allegro. A dzisiaj i w nocy jak wstawalam siusiu to masakra, cala pipka mnie boli (taki bol jakby ktos mi walnal, nie klujacy), od srodka i zewnatrz, nie wiem po czym, tak jakby mnie ktos na wszystkie strony wyobracal ,a nic z mezem nie robilismy...miala tak ktoras z Was?
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    teraz nessie się nie rozprężają pęcherzyki bo przecież dzieć w wodzie pływa, ale dzięki sterydom wytworzyła się substancja, która po porodzie je rozpręży, a tak wcześniak normalnie tej substancji by nie miała jeśli urodził by się przed bodajże 33 lub 34 tyg ciąży, dlatego zapobiegawczo lekarze podają sterydy
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    kachaw dziekuje za wytlumaczenie!
    Nie potrafilam tego skumac :shamed:
    --
  2.  permalink
    Czesc Dziewczynki!
    U mnie skurcze przeszly :bigsmile: Czasem mam zawroty glowy,ale mam nadzieje,ze to nic zlego...:wink:

W piatek mam badania i obciazenie glukoza,musze tez zrobic toksoplazmoze i awidnosc bo pod koniec 2trymestru mam jechac do zakaznych i mam nadzieje,ze sytuacja na tyle jest dobra ze bede mogla odstawic Rovamycine.:wink:

W poniedzialek mam wizyte i usg to zobacze niunia,nie moge sie juz doczekac:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    nessie: sory za moja glupote ...ale ze tak zapytam te sterydy na moim etapie maja jakis wplyw czy nie?
    to ze mi je podali w 30tc oznacza ze te pecherzyki sie rozprezyly wczesniej-tak?... ale nie to ze sa np teraz bardziej rozwiniete niz na 35tc?

nam też podali w 30tc i wszystko ładnie pięknie
    śmiałam się, ża na sterydach to teraz mi Mała tak podrośnie, że skóra na brzuchu popęka:P
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Witam Was w skonczonym 20 tc :)

Niezle nastraszylyscie tym ze klucie w macicy to cos zlego i wczoraj klulo mnie caly dzien tylko ze ja tak mialam czasem przed ciaza i mysle ze to moj ukochany przecherz. Maly na niego chyba naciskal bo kopal w tamtym miejscu. Dzis (odpukac)juz nie czuje tego.Nie byl to silny bol ale denerwujacy. W czwartek mam wizyte i tez popytam lekarza o to czy skracajaca sie szyjka dajejakies objawy.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    kachaw ma rację odnośnie sterydów na płucka, ale nie mam już "ochów" ;)

Dziewczyny, absolutnie nie chodziło mi o to, że jak ktoś nie ma problemów z ciążą to jest otyły:crazy: nie, nie...tylko może szczupłe dziewczyny mają CZĘŚCIEJ taki problem, a otyłe inny, no ale wiecie o co chodzi;) To też reguła żadna, tylko spostrzeżenia jednego gina;)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Hanny: Dziewczyny, absolutnie nie chodziło mi o to, że jak ktoś nie ma problemów z ciążą to jest otyły nie, nie...tylko może szczupłe dziewczyny mają CZĘŚCIEJ taki problem, a otyłe inny, no ale wiecie o co chodzi;) To też reguła żadna, tylko spostrzeżenia jednego gina;)

spoko Hanny - ja zrozumiałam :bigsmile: napisałam tylko o sobie, że nie zawsze tak jest
    --
  3.  permalink
    Omg... snieg u mnie pada ;/
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    u mnie nie dzięki Bogu !!!:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    oczywiscie uwazam za sluszne to, ze obecnie robi sie te wszystkie badania w ciazy i jest mozliwosc wczesnego ich wykrycia i leczenia. ale, tak jak ktoras tu napisala, ze dzisiejsze chemizacja wszystkiego, hodowanie zwierzat miesnych na hormonach, sterydach +stresujace zycie doprowadza do tego, ze nasze organizmy nie do konca sobie z tym radza. kiedys taka babcia miala swoj ogrodek, swoja krowe, swinke wszystko naturalne... Np moje wszystkie prababcie zyly ponad 85 lat, a watpie w to, abym ja dociagnela do chociaz 75 :p

swiadomosc, opieka medyczna itp gorsze, ale zycie zdrowsze...
    --
  4.  permalink
    Masakra z ta pogoda, a mialam isc porozgladac sie za rzeczami dla malej....no i zas nici z planowania, nawet nie bede sie ruszac, i jeszcze piczka mnie boli od nie wiem czego...

Treść doklejona: 16.04.12 11:29
    Tak wracajac do tej otylosci, to mi w wypisie napisali, ze nie mogli anatomii plodu ocenic bo za otyla jestem.....a moj lekarz na polowkowym wszystko mi powiedzial...nie rozumiem podejscia niektorych lekarzy;/
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    kuleczka, może sprzęt mieli gorszy... to usg połówkowe z tego co wiem, jest zupełnie inne od tego normalnego...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Witam w zapadany poniedziałek :devil:

Nic mi sie dzisiaj nie chce, stwierdziłam, że pogoda paskudna to chociaż przy sobie coś zrobię - manicure, pedicure i depilacja nózek :bigsmile: Od razu mi lepiej jak taka "piękna" jestem :wink:
    A tak wogóle to niestety należę do tych co to im włosy na nogach rosną bardziej w ciaży niż przed :sad: Przed ciążą to wogóle włosów nie miałam na nogach - generalnie do mało owłosionych należe :wink: więc dzisiaj miałam debiut w depilacji nóg! jestem z siebie bardzo dumna :crazy:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    kuleczka_69: Tak wracajac do tej otylosci, to mi w wypisie napisali, ze nie mogli anatomii plodu ocenic bo za otyla jestem.....a moj lekarz na polowkowym wszystko mi powiedzial...nie rozumiem podejscia niektorych lekarzy;/

Mi nie chcieli stwierdzić pierwszej ciąży , pow. [...] Pani jest zbyt otyła zeby być w ciąży, pewnie i tak dojdzie do samoistnego poronienia (dodam że otrzymałam wizytowke do prywatnego gabinetu-tam by już coś zobaczyła ) aha no inna lekarka stwierdziła 8tydz. z bijącym serduszkiem.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    podobno od 1-go maja ma być plus 27 !!!! :bigsmile:
    zapowiada się mega grillowy długi weekend :wink:
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    hej dziewczyny witam się poniedziałkowo. Wczoraj bardzo się wystraszyłam bardzo bolało mnie w prawym boku i promieniowało na kręgosłup , nie bolało cały czas tylko nachodzący ból i klujący .Napiszcie mi czy w 21 tyg dziecko może na coś tak mocno uciskać że tak boli . Wzięłam nospe ale zbytnio nic nie pomagało po jakiś 2 godz wzięłam jeszcze scopolan i za jakąś godz przeszło bałam się że izbę przyjęć będę musiała jechać.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    TEORKA: podobno od 1-go maja ma być plus 27 !!!!
    zapowiada się mega grillowy długi weekend

Cudnie by było! Juz tęsknie za słońcem!
    --
  5.  permalink
    Edzia, widocznie zalezy od podejscia lekarza, ja w ciazy teraz jestem 3kg na minusie, martwie sie, ze nie przybieram na wadze, z drugiej strony nie wiem czemu tak sie dzieje, a dzidzia rosnie i rozwija sie prawidlowo.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    moja kumpela zawsze miała problemy z wagą i zespół policystycznych jajników - testy wyszły pozytywne. Na wizycie lekarz stwierdził brak ciąży (chyba sam nie wierzył w możliwość zajścia), dał leki na wywołanie miesiączki a... miesiączki brak. Teraz kumpela ma cudownego synka Boryska :) A lekarza zbeształa, jak tylko się okazało na kolejnym usg, że bije serduszko. Już do niego nigdy nie wróciła.
    --
  6.  permalink
    tez bym juz do takiego nie wrocila. ja tez mam pco, ale moj lekarz zrobil mozliwie wszystko zebym zaszla :)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    juz chce te 27 stopni :D
    --
  7.  permalink
    Vsti: juz chce te 27 stopni :D

ja tez :D
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    kuleczka_69: Vsti: juz chce te 27 stopni :D

ja tez :D

i ja !!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    to poczekajcie 2 tygodnie :bigsmile:
    czołowa meteorolożka tego forum Wam obiecuje :cool:
    --
  8.  permalink
    TEORKA: czołowa meteorolożka tego forum Wam obiecuje

Ha! Trzymamy za slowo:wink::boogie:
    --
  9.  permalink
    Teo a co mamy CI zrobic jak sie nie sprawdzi? :P
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    kuleczka_69: Teo a co mamy CI zrobic jak sie nie sprawdzi? :P

wtedy spuszczę z ceny i zażądam 2 tys
    bo normalnie biorę 3,5 :devil:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.