Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorPeppermill
    • CommentTimeApr 16th 2012
     permalink
    Troszkę sie martwię moim podbrzuszem. W ciągu dnia jest spoko, ale wieczorem napina się i twardnieje jak kamień. Nie boli, co prawda, ale uczucie jest bardzo nieprzyjemne. Myślicie, że nospa by pomogła?
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    nospa Ci nie zaszkodzi ja bym wzięła... tylko u mnie zadziałała dopiero po 3 dniach regularnego stosowania.

a czy któraś z was słyszała jak się dziecko w brzuchu rusza???:shocked::shocked::shocked::shocked::shocked:

ja już kilka razy usłyszałam 'chrupniecie' 'pluśnięcie' :crazy::crazy::crazy: dziwne to...
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    flavia: ja już kilka razy usłyszałam 'chrupniecie' 'pluśnięcie'

często ponoć przed odejściem wód kobitki coś słyszą :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    TEORKA: często ponoć przed odejściem wód kobitki coś słyszą :wink::wink:

Teo nie rób mi nadziei :wink:

podobno dziecki się uspokajają a moja niezły popis daje i coraz bardziej mnie kuje szyjka...
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    CHERRY wróciła dziś do domu ze swoimi córeczkami:)
  1.  permalink
    Czesc Dziewczyny!
    Zaraz smigam na egzamin juz mi sie ta teoria i skrzyzowania snia po nocach:tongue::wink:
    Trzymac kciuki!:wink:

Cherry czekamy na wiesci od Ciebie kochana i zdjecia coreczek!:wink::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeApr 17th 2012
     permalink
    Trzymaj się Cobraczku :)
    dzień dobry :)))
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hello:swingin:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Dzien dobry!
    Flavia odeszly Ci wody??:fingersear:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    " Kakai
    zauwazyłam że łuszczy mi sie naskórek na brzuchu po bokach:angry: a nawilzam regularnie"
    --
    Kakai ja tak miałam, jak dostałam uczulenia od oliwki, zmieniłam na balsam i już wsio gra ;)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    hallo w słoneczny choć zimny poranek
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Pajacynka: Kakai ja tak miałam, jak dostałam uczulenia od oliwki, zmieniłam na balsam i już wsio gra ;)

dzięki:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Witamy się słonecznie :bigsmile:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthornuna1
     permalink
    witam i pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Witam,
    jak nie urok to .....
    Właśnie dzwoniła moja gin. z "super" wieściami -wyszedł mi paciorkowiec Streptoccocus agalactiae :cry: .
    Boje się strasznie o moje maleństwo, że zarazi się przy porodzie:cry::cry:
    Czy miała któraś to świństwo?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    hej

Nessie pomarzyc sobie mozna:wink:
    moj P jaki spanikowany, ja sie troche 'podjaralam' a ten odrazu- 'idziemy sapc, chociaz ze 4 h daj mi sie przed akcja wyspac' ja tu myslalam zeby Go zbalamucic i cos przyspieszyc a tu gucio...

:devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    jeżynka: Właśnie dzwoniła moja gin. z "super" wieściami -wyszedł mi paciorkowiec Streptoccocus agalactiae .Boje się strasznie o moje maleństwo, że zarazi się przy porodzieCzy miała któraś to świństwo?

Ja mam. Tylko spokojnie. Najważniejsze, że o tym wiesz. Standardowo dostaniesz na porodówce antybiotyk zgodny z antybiogramem. To załatwia sprawę. No i warto wiedzieć, że nawet przy braku tego antybiotyku przy porodzie, stosunkowo niewiele dzieci się zaraża tą bakterią od matek-nosicielek. Spośród tych zarażonych naprawdę niewielki procent zachoruje. Niestety, te które zachorują, na ogół poważnie - ale prawdopodobieństwo jest stosunkowo małe. Ale tak, jak pisałam - wiesz o tym, to jest najważniejsze, bo wiadomo, co robić, żeby uniknąć kłopotów. Będzie dobrze! :smile:
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    b duzo kobiet ma 'to swinstwo'
    w tym ja- i w ogole sie tego nie boje
    dobrze ze teraz Ci wyszlo bo podadza antybiotyk i bedzie dobrze
    z tego co pamietam Hussy tez miala i co?!Oliwka zdrowiutenka:) nie stresuj sie, po to robia to badanie zeby bylo wsio ok
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Flavia trzymam kciuki żeby się ruszyło :-)
    Faktycznie jesteś żelaznym przykładem dla problemowych szyjek :tongue:
    Ja się witam w słoneczny wtorek - życie inaczej wygląda jak słonko za oknem :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Hej Dziewczyny. Decyzja o pessarze zapadła. Założą mi go jutro bo czekają jeszcze na wyniki posiewu.
    Niech mi któraś doświadczona napisze, jak to z tym pessarem jest?
    On daje gwarancje, że szyjka nie puści? Trzeba z tym leżeć, czy można normalnie funkcjonować? No i kiedy go zdejmują?
    Ci lekarze tutaj są w takim pędzie, że nic prawie nie mówią... :-/
    --
    •  
      CommentAuthornuna1
     permalink
    flavia pozostało chodzenie po schodach i szczypanie brodawek ;)
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Dzięki dziewczyny za pocieszenie :*. Trochę mi lepiej już, zadzwoniłam do swojej położnej i mnie też trochę pocieszyła.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    sliwson: jak to z tym pessarem jest?On daje gwarancje, że szyjka nie puści? Trzeba z tym leżeć, czy można normalnie funkcjonować? No i kiedy go zdejmują?

Mi mówili w szpitalu (i mój gin też), że ani pessar, ani szew okrężny żadną gwarancją nie jest. To tylko dodatkowe zabezpieczenie, najważniejsze jest leżenie. Szczególnie w takich przypadkach, jak mój, kiedy to skracanie postępowało gwałtownie. Ściąga się po skończeniu 37 tygodni ciąży.
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Mi mówili w szpitalu (i mój gin też), że ani pessar, ani szew okrężny żadną gwarancją nie jest. To tylko dodatkowe zabezpieczenie, najważniejsze jest leżenie. Szczególnie w takich przypadkach, jak mój, kiedy to skracanie postępowało gwałtownie. Ściąga się po skończeniu 37 tygodni ciąży.

Dzięki za informację. A już miałam nadzieję na powrót do żywych... Pewnie będziemy mieli spory problem ze zorganizowaniem opieki nad synkiem jeśli będę musiała leżeć ale i tak wolę leżeć w domku niż w szpitalu.
    Lekarz dziś powiedział, że jak wszystko jutro pójdzie dobrze, pod koniec tyg może mnie wypuszczą... Jest światełko w tunelu! :)
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
    • CommentTimeApr 17th 2012 zmieniony
     permalink
    nuna to tez nie dziala:p a z ty, szczypaniem to nie przejdzie bo ze mnie cieknie strasznie i podobno mozna sie ladnych problemow nabawic...
    jezynka widzisz nie mozna od razu panikowac, wiem ze latwo powiedziec ale sama jestem po ciazowych przejsciach i wiem ze to bez sensu:)
    sliwson ja sie na takich 'zabiegach' nie znam ale wydaje mi sie ze jak juz Ci zaloza to pieknie, nie przeciazajac sie oczywiscie, donosisz Franka:hugging:
    i chyba nie trzeba lezec plackiem...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    No niestety, witaj w krainie ciążowych leżaków :sad: Ciężko jest, szczególnie, jak się ma już jedno dziecko... Psychika nieraz mi szwankuje, ale cóż zrobić? Pocieszam się, że każdy dzień działa na naszą korzyść i jak już wytrzymałam tę parę tygodni, to następne też dam radę... A potem sobie wszystko odbiję :wink:

Treść doklejona: 17.04.12 10:32
    flavia: i chyba nie trzeba lezec plackiem

Ja dostałam zalecenie - "leżeć, a jeżeli wstawać, to tylko do toalety i ewentualnie do kuchni po coś do jedzenia". Może jak ktoś jest w nieco lepszej sytuacji, to może sobie pozwolić na więcej, ale to chyba indywidualna sprawa.
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    sliwson moja bratowa mogła normalnie z pessarem funkcjonować, oczywiście nie przemęczać się nie dźwigać, uważać, żeby nie jeździć samochodem po dziurach, bo on może wypaść (ale jeśli wypadnie to nawet gin. może go ponownie włożyć), a i wyjęto jej to 2 tygodnie przed terminem...
    --
  2.  permalink
    Jeżynka, ja to miałam w drugiej ciąży, Krzyś urodził się zdrowiutki :smile: Ja w ciąży brałam robione globulki z antybiotykiem, potem jak zaczęła się akcja wzięłam antybiotyk i było ok. Mały po porodzie miał robione badania i nic nie wyszło :smile:

Sliwson, ja miałam pessar od 25tc. Tak jak Hydra pisze- to wspomaganie tylko, trzeba się oszczędzać i leżeć, szczególnie jeśli są skurcze. Ale mi pessar i cordafen pomogły donosić Krzysia. Jednak pessar odciąża szyjkę.
    Planowo ściągają po sko 37tc, czyli jak dziecko jest donoszone.

Treść doklejona: 17.04.12 10:36
    Mnie się wydaje, że w takich poważniejszych przypadkach,to jednak mimo pessara zalecane jest leżenie. Jak mi szyjka zaczęła lekko się skracać i mięknąć, to gin zdecydowała o pessarze, ale mówiła o tym jako o dodatkowym zabezpieczeniu przy oszczędnym trybie życia. Ale zanim mi założyła pessar doszły skurcze i szyjka jeszcze bardziej puściła, wtedy już nie było mowy o oszczędnym trybie tylko o leżeniu plackiem do 28tc, a potem o leżeniu przez większą część dnia. Oszczędny tryb życia to ja miałam po 37tc prowadzić :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    cerisecerise: Mały po porodzie miał robione badania i nic nie wyszło :smile:
    to super.:)
    A ile się leży w szpitalu ?. Normalnie wychodzisz, czy trzymają cię dłużej?.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    jej, ale mam podły nastrój... nic mi nie pasuje.. to chyba stres przed dzisiejszą wizytą... ciekawe, co gin. powie na moje wyniki badań... już zdarzyłam się 2 razy poryczeć od wstania z łóżka z powodu a`la "bo zupa była za słona"....

Dlatego, lepiej skonsultować wszystko z lekarzem.... bo wiadomo różne przypadki i różne zalecenia... :)
    --
  3.  permalink
    witajcie.. mnie ostatnio regularnie pobolewa brzuch, tzn tak 'ciągnie'... mam nadzieję, że to normalne... ?
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    cerisecerise: Mnie się wydaje, że w takich poważniejszych przypadkach,to jednak mimo pessara zalecane jest leżenie. Jak mi szyjka zaczęła lekko się skracać i mięknąć, to gin zdecydowała o pessarze, ale mówiła o tym jako o dodatkowym zabezpieczeniu przy oszczędnym trybie życia. Ale zanim mi założyła pessar doszły skurcze i szyjka jeszcze bardziej puściła, wtedy już nie było mowy o oszczędnym trybie tylko o leżeniu plackiem do 28tc, a potem o leżeniu przez większą część dnia. Oszczędny tryb życia to ja miałam po 37tc prowadzić

Otóż to. U mnie też, jak wyszło skrócenie szyjki, ale nic poza tym się nie działo, była mowa tylko o oszczędnym trybie życia. Jak doszły skurcze i szyjka się posypała dramatycznie, to i zalecenie się zmieniło. Każdy przypadek jest indywidualny, ja myślę, że nie ma co szaleć - owszem, roznosi mnie, ale myśl, że mogłabym przez to urodzić za wcześnie, skutecznie mnie mobilizuje do leżenia w łóżku. Powtarzam sobie wciąż, że to nie będzie trwało wiecznie, a przecież nie chcę, żeby moje dziecko miało przeze mnie problemy już na starcie.
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    CiastoMiłości, mnie tak ciągnęło przez jakieś 3 tygodnie - teraz czasem tez się to zdarza. Szyjka ma się dobrze :) Moja ginekolog mówi, że to normalne i mam to ignorować... Po prostu Malec rośnie a macica się rozciąga. Mnie dodatkowo Mały kopał po pęcherzu (ułożenie pośladkowe) i to dawało taki paskudny dyskomfort. Byłam wtedy w 16tc a trwało od 3 tygodni, czyli tak od 13tc :)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Dzień dobry.. jak miło wstawać gdy za oknem świeci słoneczko :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Hey.....

U mine chyba lepiej. Leki pomagaja. Brzuch sie nie stawia. Zobaczymy Co jutro bedzie i moze mine wypuszcza, ale decyzja po badaniu...:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    CiastoMiłości: mnie ostatnio regularnie pobolewa brzuch, tzn tak 'ciągnie'... mam nadzieję, że to normalne... ?

wg mnie to macica rośnie po prostu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    jezynka jak lezalam na patologi to mi powiedzieli ze ' wychodowalam sobie osobistego paciorkowca' wtedy to byl 30tc dali mi antybiotyk i jak moja gin zrobila posiew to nic nie wyszlo, ale w karte ciazy mam wpisane GBS (+) na wszelki, zeby mi antybiotyk podali... Z tego co zrozumialam podlaczaja kroplowke podczas porodu i wsio:) normalnie sie wychodzi i zyje dalej, nie wiem jak to jest z momencie gdy dziecko sie zarazi, bo nie czytalam- zeby sie nie stresowac, bo to skrajne przypadki, a u nas nie przewiduje takiego zakonczenia. Spokojnie kochana:)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dzień dobry.....wstałam z łózka niewiele ponad godzinę temu (tzn. obudzili mnie oczywiście o 6, zrobiłam mężowi śniadanie, wyprawiłam Iwi do żłobka i poszłam spać).....ale i tak mam wrażenie, że jestem nieprzytomna. A dziś mam trochę zaplanowane do zrobienia - obiadek, porządku w dwóch swoich szafach z ciuchami no i zakupy na allegro. Już wszystko wiem, co i ile potrzebuje więc najwyższa pora.

Wczoraj też przyszły mi rzeczy od gieni (super się z nią robi interesy - w piątek wieczór zapłaciłam a w poniedziałek po południu miałam już paczkę w ręce)....i wiecie co - zapomniałam już jak malutkie są małe ciuszki !!! :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    _kasiek_: .i wiecie co - zapomniałam już jak malutkie są małe ciuszki !!! :shocked:

oj ja tym bardziej chyba będę w szoku, jak zrobię pierwsze zakupy, moja córcia ma już prawie 6,5 roku i rzeczy na 128 nosi heheh taka wysoka jest, a urodziła się 56cm kto by przypuszczał, że tak wyrośnie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    nadal moc wsparcia dla mam z szyjkami psotnicami!

ide robić zupke ogórkową:devil::devil::devil: musi byc kwaaaasna:smile:

dzisiaj ide na pierwsze zajęcia SR i jogę:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    moja gigantem pewnie nie bedzie, ale i tak sie boje ze za male beda ciuszki:tongue:
    ja jak szlam do pierwsze kl to mialm kupiony stroj na 116 cm
    a jak mialam 2 lat to 10 kg wazylam...
    Pilans 14latka?! 37 kg zywej wagi przy 156
    teraz jestem 10 cm wyzsza i dobilam do 70kg- PIEKNIE!:devil:
    a urodzilam sie na 57cm dluga?!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    flavia: , ale i tak sie boje ze za male beda ciuszki:tongue:

nie będą, na pewno :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    flavia: moja gigantem pewnie nie bedzie, ale i tak sie boje ze za male beda ciuszki

A jakie masz te najmniejsze?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    To ja w piątej kl podstawówki (ile się ma wtedy lat? 12?) ważyłam 25 kg i non stop mi robili badani krwi, że niby anemia, niedożywienie, a badania zawsze idealne:p Jeszcze, jak chodziłam do LO to więcej niż 50 nie ważyłam, a później studia, jedzenie po nocach i w tyłku kg się nazbierały :D

Mam nadzieję, że mi gin. dziś usg zrobi i powie ile moja Mała Pinda waży :P bo kopię ostro :P W ogóle to chyba muszę się po gimnastykować i zrobić depilację tego i owego... :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Vsti: a później studia, jedzenie po nocach i w tyłku kg się nazbierały :D

U mnie też sie nazbierało :sad: Generalnie przed zajściem w ciąże przytyłam ok. 10 kg :shocked: więc tak naprawdę mój cel na "po_ciąży" to zgubienie tego bagażu :confused: no ale zobaczymy jak to będzie....
    Z kolei myślałam, że w ciąży będę sobie chociaz raz w zyciu "bezkarnie" pozwalała na wszystko na co bedę miała ochote - tak bez wyrzutów sumienia - i na razie jestem w szoku, że na nic nie mam ochoty (właściwie to cały czas mi niedobrze) i jem zdecydowanie za mało jak na kobietę w ciąży.
    Ciekawe kiedy mi przyjdze mega apetyt :wink: bo raczej sie nie łudze, ze tak pieknie będzie do końca :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ul_cia: i na razie jestem w szoku, że na nic nie mam ochoty
    też tak miałam, a jak ochota wróciła to znów wielu produktów nie mogę jeść, bo zgaga, a na dodatek jeszcze niepokojący wynik cukru... :confused:
    Ul_cia: więc tak naprawdę mój cel na "po_ciąży" to zgubienie tego bagażu
    oooo to ja bym chciała tak z 4 kg mieć mniej niż przed ciążą :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    A ja do dnia dzisiejszego nie mam jakiegoś zwiększonego apetytu...poza słodyczami... :bigsmile:
    A co do kg...to w LO chorowałam na zaburzenia odżywiania...myślałam, że już jestem zdrowa, bo doszłam do normalnej wagi itd...jednak ciąża uświadomiła mi, że niestety tak nie jest:sad: każdy nabyty kilogram to dla mnie duży stres...ale podobnie jak Wy mam nadzieję szybko wrócić do swoich kg :bigsmile:
    Żeby nie było, że kg są dla mnie najważniejsze...nie zrozumcie mnie źle...bo nie jest to w chwili obecnej najważniejsze...bo wiadomo - zdrowie Małej jest najistotniejsze...
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Ulcia najmniejsze mam na 56 chociaż nie na każdej metce jest w cm podane,
    new baby, 56cm w jednej szufladzie ( to na początek)
    a w drugiej 0-3mies

ja w pierwszej gim ( 14 lat) jak już pisałam
    ważyłam 37 kg teraz 10cm później mam 33kg wiecej:devil:
    gdzie tu sprawiedliwość?!
    po ciązy marzy mi się 48kg ( do takej wagi schudłam na początku ciąży)
    a za startową przyjmuję 55kg O ZGROZO!
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    flavia - kto jak kto, ale Ty na swoja figurę narzekać nie możesz :bigsmile:
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    mnie by mogly tak z 2kg zostac po ciazy.... po jenym na kazdym cycku :cool:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.