Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Hej dziewczyny,

dopiero teraz się uaktywniam, bo dziś na usg byliśmy. Wszystko u nas o.k., serduszko bije miarowo 142/min. a Malec już waży 1850g i pokazywał nam dziś języczek :bigsmile: Przywalił ostro, przez niecałe 5 tyg. prawie kilogram. Wg dzisiejszych pomiarów wychodzi nam przełom 31/32 tc. Jak tak dalej pójdzie i Mały się nie opamięta to niezłego klocuszka będę musiała przeciskać :tongue:

21olcia1990 gratulacje :clap: Takie odczucie jak na okres jest zupełnie normalne, u mnie jeszcze dochodziło od początku ciągnięcie w podbrzuszu i czasami zakłucie w jajniku.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeApr 17th 2012
     permalink
    cheriniatko: Hej dziewczyny,dopiero teraz się uaktywniam, bo dziś na usg byliśmy. Wszystko u nas o.k., serduszko bije miarowo 142/min. a Malec już waży 1850g i pokazywał nam dziś języczek Przywalił ostro, przez niecałe 5 tyg. prawie kilogram. Wg dzisiejszych pomiarów wychodzi nam przełom 31/32 tc. Jak tak dalej pójdzie i Mały się nie opamięta to niezłego klocuszka będę musiała przeciskać

wow sporo wazy jak na ten tydzień:bigsmile: super że wszytsko dobrze:bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Kakai: wow sporo wazy jak na ten tydzień

Oj sporo, aż sama byłam zdziwiona. Mam nadzieję, że usg trochę przekłamuje jednak :bigsmile: Mały od 12tc ciągle wyprzedzał suwaczek, ale nie aż tak bardzo, góra o tydzień, a tu taki zonk :smile: Może teraz przystopuje troszkę, byleby się tylko nie spieszył, bo chcę mieć małego raczka w domu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    cheriniatko u mnie córcia też wyprzedzała termin z OM o jakieś 2tyg i tak też się urodziła - w 38tc z wagą 3730g :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeApr 17th 2012 zmieniony
     permalink
    cheriniatko: Oj sporo, aż sama byłam zdziwiona. Mam nadzieję, że usg trochę przekłamuje jednak Mały od 12tc ciągle wyprzedzał suwaczek, ale nie aż tak bardzo, góra o tydzień, a tu taki zonk Może teraz przystopuje troszkę, byleby się tylko nie spieszył, bo chcę mieć małego raczka w domu

to moj podobnie wyprzedzal o tydzien, zobaczymy jak bedzie na usg w 26 tygodniu:)
    --
    •  
      CommentAuthorcheriniatko
     permalink
    _kasiek_: cheriniatko u mnie córcia też wyprzedzała termin z OM o jakieś 2tyg i tak też się urodziła - w 38tc z wagą 3730g

No to pięknie, to mogę nie doczekać się raczka :confused: :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Ja tej wagi na usg nawet nie biore pod uwage.Corcia niby wazyla 4kg na usg nawet troszke wiecej a jak sie urodzila wazyla 3060.Dlatego teraz patrzec bede przez palce na to:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcheriniatko
     permalink
    Kakai: to moj podobnie wyprzedzal o tydzien, zobaczymy jak bedzie na usg w 26 tygodniu:)

Zobaczymy niebawem :tongue: Może i Twoje dziecię Cię zaskoczy :wink:

Kurcze a tak mi ostatnio ciężko było w brzuszku, jak się przewalałam z boku na bok i tak sobie myślałam, nooo Maleństwo już pewnie ok 1,4kg pewnie waży, a tu Mały zrobił psikusa :bigsmile:

Cobraczek: Ja tej wagi na usg nawet nie biore pod uwage.Corcia niby wazyla 4kg na usg nawet troszke wiecej a jak sie urodzila wazyla 3060.Dlatego teraz patrzec bede przez palce na to:wink:

To ja wiem, że usg wagę przekłamuje, dlatego nie patrzę na to jak na 100% pewnik :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Cobraczek: Ja tej wagi na usg nawet nie biore pod uwage.Corcia niby wazyla 4kg na usg nawet troszke wiecej a jak sie urodzila wazyla 3060.Dlatego teraz patrzec bede przez palce na to

wiesz - różnie bywa...u mnie na usg przed porodem powiedzieli, że waga 3800g i niewiele sie pomylili. To wszystko zależy od sprzetu i jak dokładnie lekarz wykona pomiary
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    cheriniatko: Zobaczymy niebawem Może i Twoje dziecię Cię zaskoczy

tez tak mysle:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    cheriniatko: Kurcze a tak mi ostatnio ciężko było w brzuszku, jak się przewalałam z boku na bok i tak sobie myślałam, nooo Maleństwo już pewnie ok 1,4kg pewnie waży, a tu Mały zrobił psikusa

mam too samo.....czuję jak leżę na prawym boku i chcę się na lewy obrócić to aż mnie wszystko boli....z tym, że ja podejrzewam, że u nas już pewnie 2kg będzie...albo i więcej :confused:
    --
  4.  permalink
    Kasiek ja tez nie wiem czy z tym do gina isc czy nie, moja mama mowi, ze to w ciazy normalne, na necie czytalam, to tez niby normalne...a nie chce z kolei ginkowi zawracac tylka non stop. Bylam na zakupkach, kupilam kilka sztuk bodziakow i 2 czapeczki, mama jako przykladna babcia kupila juz sukienusie :D
    --
  5.  permalink
    _kasiek_: mam too samo.....czuję jak leżę na prawym boku i chcę się na lewy obrócić to aż mnie wszystko boli

Hehehe, no to jedziemy na tym samym wózku :tongue:

Holender muszę pospieszyć się z wyprawką, bo jak ten mały przygalopuje, to zostaniemy z ręką w nocniku :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    Cheriniatko spokojnie :P ja sobie tlumacze, ze ciagle mam czas hihi, dzisiaj to juz nie wytrzyalam, musialam wejsc bo sie z wieszakow bodziaki do mnie usmiechaly :P
    --
  6.  permalink
    _kasiek_: wiesz - różnie bywa...u mnie na usg przed porodem powiedzieli, że waga 3800g i niewiele sie pomylili. To wszystko zależy od sprzetu i jak dokładnie lekarz wykona pomiary

Tez racja:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Cheriniatko ale super wieści:)

Jak przeczytałam o tej wadze Twojego maluszka to mnie tak aż z zazdrości coś ukuło... Niby taka mała różnica w terminach między nami a mój waży dopiero 1kg... Ale ja w innej sytuacji ciut jestem więc się każdego dnia modlę, żeby rósł, rósł jak najwięcej i ile się da...:)

A odnośnie szacowania wagi przez usg to ja wierzę ale dobremu specjaliście z dobrym sprzętem. Mój lekarz przed porodem oszacował wagę prawie idealnie.
    --
  7.  permalink
    sliwson: Jak przeczytałam o tej wadze Twojego maluszka to mnie tak aż z zazdrości coś ukuło... Niby taka mała różnica w terminach między nami a mój waży dopiero 1kg... Ale ja w innej sytuacji ciut jestem więc się każdego dnia modlę, żeby rósł, rósł jak najwięcej i ile się da...:)

Rozumiem Cię kochana. Twój Malec na pewno szybko nadrobi straty, najważniejsze, żeby jak najdłużej przebywał w brzuszku a i tłuszczyku się dorobi. Trzymam mocno kciuki za Was. Oszczędzaj się, a będzie dobrze :smile:
    --
  8.  permalink
    To jak tak piszecie o wagach dzieciaczkow to ja sie pochwale, moj slodziutki kolos wazy az 543 gramy :D
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    a my zbieramy sie na wizyte i juz czuje nerwowke ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    vsti powodzenia:)

ja zaraz ide na szkołe rodzenia i jogę:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Vsti: a my zbieramy sie na wizyte i juz czuje nerwowke ;)

no to kciuki trzymam :bigsmile:
    --
  9.  permalink

Kciukaski :bigsmile:
    --
  10.  permalink

Bedzie dobrze :D kciuki zacisniete :)
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Dziewczyny, jeśli chodzi o zasinienie okolic pochwy i powiększenie sie warg, to to jest normalne. Ja tak miałam w pierwszej ciąży, teraz tez to mam. To wpływ hormonów sprawia, ze wargi sie powiększają na czas porodu. Po ciąży wszystko wróci do normy:wink:.

Jeśli chodzi o zrzucanie po ciąży, to ja miałam niestety pod górkę...Karmienie na mnie wplywalo tak, ze tylam. Moj organizm dzialal na zasadzie "karmi, to musi sie wszystko odkladac". Wiele nocy przeklakalam, bo bylam bardzo rozbita emocjonalnie. Z jedej strony chcialam karmic, bo sprawialo mi to duza satysfakcje i przyjemnosc, najlepsze co dla Malej moglam robic, z drugiej wiedziaalm ze jak przestane karmic, to wroce do swojej wagi. Czulam sie okropnie z tymi kilogramami. Nie dosc ze bylam zamknieta z dzieckiem calymi dniami, to czulam sie jak prosie...Udalo mi sie karmin 9 miesiecy, a potem waga zaczela spadac. Teraz wiem ze czeka mnie to samo...
    --
  11.  permalink
    Wielgosz ale to takie opuchniecie i zasinienienie stad ni zowad przylazlo, dziwi mnie to, bo wczesniej tak nie mialam, nie mowiac juz o tym, ze piczka mi sie czarna jak u murzynki zrobila:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Kuleczko, a boli Cie jak dotykasz??
    --
  12.  permalink
    Wlasnie nie boli jak dotykam, jak chodze troszke boli. Jak leze tez nie boli. Czytalam na necie, ze to moze byc spowodowane tym, ze dopochwowo globulki przyjmowalam, bo w szpitalu mi zasiali muchomorka jakiegos i musialam....
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Do mnie za chwilkę przyjedzie synek:))))
    Fruwam 3 cm nad ziemią. Położne zgodziły się, że zwiozą mnie na wózku do głównego holu bo taki maluch na oddział wejść nie może a ja sama pójść nie mogę... Nie widziałam go od soboty i już umieram z tęsknoty!

Vsti kciuki za wizytę zaciśnięte of course!:)
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    Witam się dziewczyny po ostatniej wizycie:cool:

szyjka miękka, 2 cm i rozwarcie na 2 cm, Mała z główką przygiętą i gotowa do startu- podobno rodzimy na dniach:crazy: - trzymam za słowo!!

jak nie zacznę rodzić to w piątek lub poniedziałek mam się zgłosić na ktg, ale podobno małe szanse żebym wytrzymała tak długo.

optymistyczna wizyta- oczywiście pani dr się asekurowała, ze jakbym jednak twardo wytrzymała te 10 dni do terminu to mam się do niej zgłosić (bo zwolnienie mam do terminu)

Poproszę o kciuki- oby poszło szybko!

Jak będę startować to dam znać!

Teraz idę na spacer bo synek mnie o to molestuje- a jak mam urodzić to ruch wskazany :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    dziewczynki, czy to jest normalne, że ja nie mam w ogóle ochoty na mięso? Naprawdę mało go spożywam a wiem,że jest ono istotne w diecie ciężarnej...
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    katka normalne ja też tak miałam a po rybach miałam wręcz odruch wymiotny i to w obu ciążach
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Normalne, ja praktycznie cały pierwszy trymestr nie mogłam patrzeć na mięso, teraz już jem go więcej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    mnie odrzuca zapach ryb :/ makrelę jeszcze wciągnę ale zapach smażonej ryby... bleee. Czyli nie szkodzi, że tak mało mięsa jadam?
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    cDziewczyny jak nazywa sie ten fajny sprzedawca z allegro?
    --
    •  
      CommentAuthorpaprykowa
     permalink
    katka_81: czy to jest normalne, że ja nie mam w ogóle ochoty na mięso

ja w pierwszej ciąży miałam cały czas wstręt do mięsa- jak coś mięsnego zjadłam to miałam wrażenie że go wogóle nie trawie- jakby we mnie gniło.

w tej ciąży jest troche lepiej, ale też zgaga męczy po mięsku
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    nie szkodzi :)
    --
  13.  permalink
    cho: cDziewczyny jak nazywa sie ten fajny sprzedawca z allegro?
    r_p77 :)
    --
  14.  permalink
    Dziewczyny dzisiaj robilam morfologie i chyba mam problem:cry::

Leukocyty 20,96 tys/μl 4 - 10,00 H
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    No to witaj szpital od jutra ;( chca mi badania na ten cukier porobic+ zeby bylo milo szyjka sie skraca...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Vsti, więc za Ciebie też kciukasy zaciskam... co to się dzieje... :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    matko, to przerażające co się dzieje...

Dziewczyny trzymam kciuki za wszystkie szyjkiiii!!!!!
  15.  permalink
    Vsti o masz!Matko co sie dzieje....Jednak szpital w tej sytuacji to dobre wyjscie,napenwo tam Ci pomoga.Trzymaj sie!

Dziewczyny co moze oznaczac bardzo podwyzszone leukocyty?infekcja?anemia?
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    obniżona hemoglobina świadczy o anemii chyba a leukocyty... hmmm, w ciąży kobiety mają chyba lekko podwyższone ale nie mam pojęcia, jakie są normy dla ciężarnych. Będzie dobrze Cobraczku.
    --
  16.  permalink
    Witam

Vsti trzymam kciuki - wszystko będzie dobrze.

Cobraczek nie chce Cie martwić ale ja miałam 17 to mi lekarz powiedział że to dużo za dużo i dał antybiotyk. To objaw jakiegoś zakażenia lub infekcji.
    Mi leukocyty spadły a crp nie . Więc też nie wiadomo co się dzieje.
    Szyjka się otwiera ale jeszcze nie na tyle żeby panikować.
    W piątek mam wizytę to się dowiem czy wszystko ok.
    --
  17.  permalink
    NadziejaUmieraOstatnia: Cobraczek nie chce Cie martwić ale ja miałam 17 to mi lekarz powiedział że to dużo za dużo i dał antybiotyk. To objaw jakiegoś zakażenia lub infekcji.

Ja juz biore od pocztaku ciazy antybiotyk i drugiego napewno nie wcisne w siebie.

katka_81: obniżona hemoglobina świadczy o anemii chyba a leukocyty... hmmm, w ciąży kobiety mają chyba lekko podwyższone ale nie mam pojęcia, jakie są normy dla ciężarnych. Będzie dobrze Cobraczku.

Ja ciagle w tej ciazy prawie ciagle martwie sie zeby temu dzieciatkowi nic sie zlego nei stalo:sad:
    --
  18.  permalink
    Cobraczek zanim pojdziesz do lekarza , zrób mocz i crp. Będzie miał lekarz lepszy obraz co i gdzie się dzieje.
    Może zlecić Ci też biocenozę mi zlecił od razu, ale tam akurat bez zarzutu było.

Przeraża mnie to co sie dzieje z nami.
    --
  19.  permalink
    NadziejaUmieraOstatnia: Cobraczek zanim pojdziesz do lekarza , zrób mocz i crp. Będzie miał lekarz lepszy obraz co i gdzie się dzieje. Może zlecić Ci też biocenozę mi zlecił od razu, ale tam akurat bez zarzutu było.

Napisalam do gina maila,dzisiaj wieczorem powinien odpisac...Mocz robie w piatek i obciazneie glukoza.W poniedzialek mam wizyte u niego to wszystkiego sie dowiem....
    --
  20.  permalink
    Cobraczek ja mam to samo, też się martwię.
    Antybiotyk miałam już dwa razy, najpierw na gardło a teraz w Święta przez to crp.
    Lekarz mnie uspokaja że taka infekcja jest dużo gorsza niż antybiotyk bo prowadzi do odejscia wód a to nie przelewki.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Cobraczek: Ja ciagle w tej ciazy prawie ciagle martwie sie zeby temu dzieciatkowi nic sie zlego nei stalo:sad:

pamiętam, od początku stresy z toksoplazmozą... dasz radę Cobraczku a Maluch będzie mógł być dumny z tak silnej mamusi :)
    --
  21.  permalink
    katka_81: pamiętam, od początku stresy z toksoplazmozą... dasz radę Cobraczku a Maluch będzie mógł być dumny z tak silnej mamusi :)

Juz tyle nerwow i ciagle obawy.Mam andzieje,ze ta tokso wyjdzie dobrze i sporo bedzie przeciwcial.Wlasnie czekam na reszte wynikow mysle ze o 19.00 powinny juz byc......

NadziejaUmieraOstatnia: Cobraczek ja mam to samo, też się martwię.

Mam nadzieje,ze gin mnie uspokoji z tymi wynikami...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.