Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeApr 24th 2012
     permalink
    Witam

Ciesze sie ze na wizytach wszystko ok, gratuluje blizniakowym mamom:D:) Moj Dominik jest taki aktywny ze jakbym miala miec w brzuszku drugiego to pewnie chodzilabym na wpol zgieta:D:D

Kakai - nie bierz tego, mam ta sama sytuacje i ginekolog nic mi o tym nie wspominala. Kazala mierzyc w domu dwa razy dziennie i gdyby bylo wyzsze niz 140/90 przez caly czas mialam sie zglosic w ten czwartek.
    Cisnienie w domu jest ok ...ale niestety nie wiem czy nie odwiedze lekarza i tak...:/ niestety pojawil sie problem ciagniecia w dole brzucha...czasem przy tym twardnieje...:/ jesli bedzie tak dalej to wizyta nieunikniona:(((
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    nessie: Wystarczy spojrzec na nasza liste... cos malo tych chlopakow :)

ale był okres, że na liście przeważali chłopaki hehe
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    sliwson , czy ty miałaś skrucono szyjkę ,że założyli ci passar?

Tak. Moja szyjka w przeciągu tygodnia postanowiła się skrócić z 3,5cm do 1,3cm + 1,5cm rozwarcia w gratisie...
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    moja skróciła się z 3,7 do 2,5 i jeden lekarz powiedział na usg że małe rozwarcie od wewnątrz, a za dwa dni jak wypisywali to powiedzieli że szyjka zamknięta ale to już było ginekologicznie zbadane , a jakie leki dostałaś?

Treść doklejona: 24.04.12 11:29
    w którym tygodniu zaczęła ci wariować?
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    moja skróciła się z 3,7 do 2,5 i jeden lekarz powiedział na usg że małe rozwarcie od wewnątrz, a za dwa dni jak wypisywali to powiedzieli że szyjka zamknięta ale to już było ginekologicznie zbadane , a jakie leki dostałaś?

Treść doklejona: 24.04.12 11:29
    w którym tygodniu zaczęła ci wariować?

U mnie przy 2,5cm jeszcze alarmu nie robili. Dopiero jak zeszło poniżej 2cm to zatrzymali mnie w szpitalu i zaczęli działać. Biorę fenoterol, nospę, magnez i luteinę.
    Pierwszy sygnał, że coś dzieje się z szyjką (wtedy była jeszcze długa na około 2cm ale już niepokojąco miękka) usłyszałam na wizycie w 27tc.
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    a nospe i fenoterol ile razy bieżesz bo ja mam fenoterol 4x1 a nospe jak boli , luteine 2x1

Treść doklejona: 24.04.12 11:41
    napisz jeszcze czy przy 2,5 cm kazali ci już leżeć?
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeApr 24th 2012 zmieniony
     permalink
    a nospe i fenoterol ile razy bieżesz bo ja mam fenoterol 4x1 a nospe jak boli , luteine 2x1
    napisz jeszcze czy przy 2,5 cm kazali ci już leżeć?
    --

Fenoterol 3x2
    nospa 3x2
    luteina 3x2
    magnez 3x2
    Leżeć mi kazała gina właśnie po tej wizycie w 27tc gdzie szyjka miała koło 2cm.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Witam we wtorek, dopiero wstałam :cool:

Trzymam kciuki za wszystkie Wasze wizyty i badania :smile:
    Dziś śniło mi się, że urodziłam w 36 tygodniu. W związku z tym co czytam o skracających się szyjkach (i chyba też po tym śnie :cool: ), postanowiłam skompletować całą wyprawkę do 30tc. Zapisałam na lodówce, w kalendarzu swoje postanowienie żeby dotrzymać sobie słowa :P
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    saba___: flavia mi położna powiedziała żebym nie jadła ananasów i nie jadła malin ani nie piła soku malinowego bo to wywołuje skórcze , ale może w twoim przypadku to będzie dobre

ananasa nie lubię
    maliny przez połowę ciąży jadłam i doopa ( z tego co kojarzę to liście malin wywołują skurcze, a nie same maliny)
    u mnie nic nie działa, szybkie sacery, skakanie na piłce, dreptanie z góry na dół po schodach, sex:devil:
    gorące/ lodowate prysznice, masowanie brzucha... po prostu Młode po mamusi złośliwe i pokazuje pazurki!
    ale jak chce to niech siedzi, mam nadzieję że jej na siłę wyciągać nie będą!
    wierzę, że nas tak przytrzymuje tylko:wink:
    nessie: flavia a jak u ciebie z szyjka i rozwarciem? widac cos ???--

nie mam pojęcia bo dziś tylko na USG byliśmy, jutro mam KTG w szpitalu wiec po może ktoś mnie zbada:smile:
    ale skurczy żadnych nie mam, brzuch się nie stawia wiec myślę, że rozwarcie też się nie pojawiło...
    --
  1.  permalink
    Noo, ja juz po goleniu :P Akrobacje chyba daly mi w kosc bo sie umeczylam :P no i pozacinalam jakbym sie pierwszy raz golila ;/ masakra, ale przynajmniej nie bede na wizycie bobrem swiecic:P
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    A ja dzisiaj jadę z M obejrzeć samochód większy i co mnie najbardziej w tym cieszy to tylko to, że będziemy przejeżdżać kolo Mc Donalda (w moim mieście nie ma) i kupię sobie wielkiego truskawkowego shakea! :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    kuleczka_69: masakra, ale przynajmniej nie bede na wizycie bobrem swiecic:P

heh...będziesz strupkami swieciła :tongue:
    znam to skądś! ostatnio nawet paznokcia połowę w trakcie straciłam
    ja się jakoś nie moge przemóc i Mojemu tego zlecić, w sumie to już chyba nie ma sensu:wink:
    --
  2.  permalink
    flavia, ja mojemu mowilam tydzien temu to nie potrafi sie zebrac w sobie :P dlatego wzielam sie sama i mam teraz strupki :P no coz, mam nadzieje, ze lekarz nie bedzie wnikal zbyt gleboko co to jest hihi
    --
  3.  permalink
    no moj tez sie chyba troche boi bo ciagle tematu unika...ale wczoraj sie z nim umowilam...taka niby randka na golenie hihihi....:)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    psycho_patka: no moj tez sie chyba troche boi bo ciagle tematu unika..taka niby randka na golenie hihihi....:)

To mój to chyba szaleniec, bo taki napalony na golenie mojej piczki, że szok :devil: od miesiąca mi proponuje, ja jeszcze jakoś daję radę sama, bo obchodzi się bez zacięć, no ale chyba w końcu przyjdzie ten dzień. Mnie ten jego uśmiech przeraża, jak o tym mówi , hahahahhahah :tongue:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Jak mojemu zapowiedziałam, że mnie przed porodem będzie golił, to się zapiera rękami i nogami że nie umie, że mi krzywde zrobi, że nie da rady -jejku! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Mnie ten jego uśmiech przeraża, jak o tym mówi , hahahahhahah :tongue:

ojj mój też by chciał, taki sam jest!:rolling:
    --
  4.  permalink
    penny: Mnie ten jego uśmiech przeraża, jak o tym mówi

Hehe, no moj to jakos to beznamietnie przyjal do wiadomosci :P gorzej jak to tylko jakas poker face a pozniej sie bedzie dzialo :P
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ja Adamowi dałam jeden jedyny raz i ostatni :D Ręka mu się trzęsła jak alkoholikowi na głodzie...wolę jednak akrobacje przed lusterkiem niż widzieć jego drżącą rękę :bigsmile:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Mnie idzie calkiem niezle.... zadnych strupow!
    Jakos jak sie na boki poprzekrecam to cos tam widze :devil::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Hahahahah, ale się uśmiałam z tej ręki alkoholika :tooth::tooth::tooth:
    Ja chyba zaryzykuję i dziś spróbujemy, jutro mam gina to akurat dobry moment, mam nadzieję, że nie będę mieć piczki w plastrach :rolling:
    Nessi no ja właśnie jak się na boki wyginam to coś tam widzę :)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  5.  permalink
    Ja dzisiaj na slepo golilam :P to i tak niezle jak na taki sposob :P Kochane ja zmykam popisac prcke koledze :P bo jak nie napisze to sie nie obroni hehe. Odezwe sie pozniej :P
    --
  6.  permalink
    nessie jak mialam w obwodzie 98 cm to tez cos tam widzialam...a teraz to pewnie nawet tej drzacej reki nie dam rady dojrzec...wiec niech sie dzieje co chce hihihi dreszczyk emocji dobrze nam zrobi :D

a tak btw moje dziecie ochrzcilo mnie wczoraj nowym imieniem...mowi do mnie "mamo wygladasz jak WIELORYBA" :))
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    W sumie sama też radę jeszcze daję, ale się wyrywał, że mi chce pomóc to stwierdziłam, że niech spróbuje...ale wole jednak sama to robić...tak jak nessie pisała - trochę się pookręcam na boki, trochę brzuchol podniosę, trochę na czuja, trochę z lusterkiem i jest chyba gitees :bigsmile:
  7.  permalink
    aaaaaaa chyba mamy pierwsza czkawke :crazy::jumping::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    psycho_patka: aaaaaaa chyba mamy pierwsza czkawke

Opowiadaj - jakie to uczucie? :bigsmile:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    ja poprzednią ciąże sama się goliłam ale była trójkątna wanna i dużo miejsca do popisu, na czuja dawałam rade.
    No ale dzień przed CC poległam w szpitalu jak przyszła pielęgniarka z maszynką i pianką:shocked: w te pędy tel. do M. bierz maszynkę i poprzyjeżdżaj chcą mnie ogolić ,ja wiem że to normalne dla Pań tam pracujących ,ale dzień wcześniej USG i badanie gin. w akademii medycznej w obecności 15 studentów/tek i mi się :shamed: włączył
    a najlepsze było przede mną ....- wlew litrowy viva lewatiwa:boogie: Pani jeszcze dowcipkowała że nie wie czy nie za mało ....:devil:
    --
  8.  permalink
    Ul_cia hmmm jakby to napisac...uczucie jakby sie czkalo inna czescia ciala niz zwykle :D no i w troche szybszym tempie...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    jadę za chwilkę na dzień otwarty na Ujastek !!!! wczoraj nie mogłam spać do 1 w nocy jakoś, trochę rzeczy musiałam przemyśleć, no i nerwy miałam przed tym USG....no i postanowiłam, że chcę zobaczyć ten szpital, wypytać o wszystko itd.

A tak w ogóle to takiego miałam stresa przed tym USG, że po takim śniadaniu jak zwykle miałam cukier prawie 190 !!!!!!!!!!!!! masakra :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    _kasiek_ ale już masz za sobą te nerwy i najważniejsze, że wszystko ok ;)
    Czy ja dobrze zrozumiałam, że Mały wyprzedza datę porodu aż o 2 tygodnie :bigsmile:?
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    magku: zy ja dobrze zrozumiałam, że Mały wyprzedza datę porodu aż o 2 tygodnie ?

tak dobrze zrozumiałaś - z USG to 35tc !!!! czyli w sumie o ponad dwa tygodnie bo ja dopiero 32tc skończyłam.....mam nadzieje, że wcześniej urodzę, bo jeśli w tej chwili waży około 2600 to boję się pomyśleć ile ważyłby jakby donosiła do 40tc :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    edzia503: wlew litrowy viva lewatiwa

tego sie boje, nawet nie wiem jak to się odbywa... ale nie chce niespodzianek podczas porodu, dlatego zgadzam się na wszystko!
    wolałabym sama sobie 'zaaplikować'

przyszła do mnie paczka, jest przewijak! MOGĘ RODZIĆ teraz Luśka na nic zwalić nie może,
    wszystko jest!
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    _kasiek_ fajna niespodzianka na samą końcóweczkę :bigsmile: tzn.zwłaszcza, że te ostatnie tygodnie się ciągną (przynajmniej mi już się ciąąągną)- Twój Maluch będzie już gotowy do wyjścia :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorleneczka8484
     permalink
    U mnie jest to samo mały wyprzedza datę porodu o 15dni:) więc też mam nadzieje,ze ur wczesniej:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    flavia: wolałabym sama sobie 'zaaplikować'

ktoś kiedyś na forum pisał, że kupił sobie 'domową' lewatywę... Mogłaby się ta osoba przypomnieć, bo nie pamiętam kto to był...;>? Sama jestem ciekawa czy można ją sobie samemu aplikować?
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    na 100% można, w aptece się 'sprzęt' kupuje i ogień...
    może na YT są jakieś filmiki instruktażowe :devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Dla mnie temat lewatywy jest tematem nie do ogarnięcia :D Leżąc już na porodówce automatycznie podłączają mnie do ktg...co zatem z ciągłym bieganiem do toalety? Sama bym sobie to ktg ściągnęła, gorzej z założeniem... Więc nie wiem jak to się wszystko ze sobą ma :confused:
  9.  permalink
    Dzień dobry ;)

Ja jestem przerażona bo ja poczytałam co mi jest potrzebne to wpadłam w panikę bo praktycznie nic jeszcze nie mam. A czas tak szybko płynie......

Co do lewatywy nigdy nie miałąm ale będąc w szpitalu pamiętam jak brałam prysznic i weszła do łazienki położna z pacjentką , wszystko jej wytłumaczyła i do dzieła, dobrze że byłam w kabinie i nic nie widziałąm hii hii Z tego co mówiła położna to jest pikuś tylko nie wiem jak to jest kiedy się przyjeżdza bo akcja w toku. Ta kobieta przyjechała na wywołanie bo nic się nie działo a było po terminie.

Leneczka Ty już znasz płeć ? Bo od dawna piszesz ,,Synek,, czy to po prostu przeczucie ? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Oj coś zaczyna mi się organizm buntować :confused: Zaczęło się od braku apetytu, a teraz jak próbowałam zjeść śniadanie to po niecałej połowie bułki mnie zwymiotowało ... Ja nie chce powtórki z 1 trymestru! :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    śniadanie o 14-stej ?
    to już mnie nie dziwi czemu masz taki mikro brzuchol :wink::cool::cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Teorka dopiero teraz śniadanie bo mnie mdli od rana (już od jakiegoś czasu) i nie mam po prostu apetytu -ostatnio ledwo wpycham w siebie jeden posiłek na dzień :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    _kasiek_: A tak w ogóle to takiego miałam stresa przed tym USG, że po takim śniadaniu jak zwykle miałam cukier prawie 190 !!!!!!!!!!!!! masakra

niexle to Tobie cukier a mi cisnienie tak swiruje:bigsmile:

Treść doklejona: 24.04.12 14:36
    ja sie najadłam, kupiłam szpinak świezy w liściach, doprawiłam i jadłam z makaronem:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    nikkitaa: nie mam po prostu apetytu -ostatnio ledwo wpycham w siebie jeden posiłek na dzień

Ja mam tak od poczatku ciazy :confused: Wszyscy mnie strasza problemami zwiazanymi z marnym odzywianiem i staram sie wpychac co nieco w siebie, ale latwo nie jest.....

(sorka za brak polskich znakow, ale wlasnie cos mi sie porabalo z klawiatura :confused:)
    --
  10.  permalink
    Organizm ludzi to nie pojęta sprawa jednym nie dobrze jak zjedzą a mnie wymiotuje jak jestem głodna. Muszę jak najszybciej po wstaniu zjeść i to nie jakiś jogurt tylko konkretną bułę ;)) Nie mówiąc już o tym jakbym się napiła czegokolwiek na czczo aż strach myśleć :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja przez ostatnie 3 dni jadłam szpinak z makaronem aż w końcu tak mnie zatkało że myślałam że mnie rozerwie- pierwszy raz w tej ciąży, więc dziś już była kasza gryczana :).

zatęskniło mi się ostatnio za musli więc może organizm sam mnie przywołuje do porządku. A jak zobaczyłam 9kg na plusie to pomyślałam że może warto trochę chleb ograniczyć bo ostatnio go pochłaniam totalnie bez opamiętania :(.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    mkd: ja przez ostatnie 3 dni jadłam szpinak z makaronem aż w końcu tak mnie zatkało że myślałam że mnie rozerwie

to żelazo pewnie nabuzowało Ci jak Papaja:bigsmile:
    --
  11.  permalink
    Leneczka Ty już znasz płeć ? Bo od dawna piszesz ,,Synek,, czy to po prostu przeczucie ? :bigsmile:

Kochana na 80% to jest synek...7 maja o ile sie pokaże dowiem się na 100%...
    -- ,
  12.  permalink
    ,,Kochana na 80% to jest synek...7 maja o ile sie pokaże dowiem się na 100%...,, - to będziecie mieć parkę ale FAJNIE !!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Swietnie sie tydzień zaczął!!. Same dobre wieści u Was.

Kasiek, widzę ze szybko stracę sasiadkę na liście:).

Co do golenia, ja w sobotę zafundowalam sobie godzinne woskowanie. Połowa włosów zniknęła, a druga połowę trzeba wyeliminować do czwartku, bo mam wizytę, a wygladam jakbym pod kosiarkę wpadła...Strasznie męczące to, zwłaszcza ze z lusterkiem i brzucholem...
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja jestem po kontroli u ginki.
    Trochę mnie podłamała... Ona z tych sceptycznie nastawionych do pessarów. Jak to ona ujęła "jak dzieć będzie się chciał wcześniej urodzić i zaczną się skurcze, to ten pessar nic nie pomoże"... Niby miałam tego świadomość a jednak chyba nie to chciałam dziś usłyszeć...
    Pessar generalnie póki co trzyma. Ginka powiedziała, że dopiero na usg (8.05) będzie mogła ocenić długość szyjki bo palcem wyczuć nie może. Brzuch oczywiście pokazowo zaprezentował pani doktor 3 skurcze na fotelu więc ta mi już prawie chciała skiero do szpitala wypisywać ale jej wytłumaczyłam, że on się w domu aż tak nie buntuje... Powiedziała, że gdyby się tak stawiał to pędem na IP...
    Leki mam brać dalej i leżeć, leżeć, leżeć.....

Dziewczyny mam jeszcze pytanie do Was. Mam od tygodnia takie koszmarne uczucie, jakby mi coś utknęło w przełyku. Jakby wielkości winogrona. Strasznie mnie to męczy... W żaden sposób nie mogę sobie z tym poradzić. Nasila się, gdy się kładę. Jak się najem, mam wrażenie, że cały żołądek mi do gardła podchodzi. Myślałam, że to może zgaga ale ginka wyprowadziła mnie dziś z błędu. Powiedziała, że o najprawdopodobniej na tle nerwowym...
    Miała któraś tak? Są na to jakieś sposoby...? Wykończę się niedługo... :cry:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.