Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthoredzia503
    • CommentTimeApr 28th 2012
     permalink
    annie128: Nie wiem, co ci lekarz przepisze. Ja brałam Luteinę do 20tc. W opakowaniu jest 30 tabletek (do wyboru- podjęzykowo lub przezpochwowo, przy czym ta druga opcja przy krwawieniach tak średnio raczej) i refundowane kosztują około 4zł/op.(bez refundacji-chyba 15zł). Ja brałam akurat duże dawki (4x2 tabl/dziennie), więc opakowanie starczało mi na jakieś 3 dni z kawałkiem.

Jest też Duphaston, który jest droższy, podobno lepszy, ale nie wiem dokładnie, bo nie brałam nigdy.

dziekuję za info ten lek duph.... właśnie o nim lek. mówił myślę ze 400 styknie plus nospa , i nie wiem co tam jeszcze . Dziękuję bardzo :wink:

Treść doklejona: 28.04.12 11:30
    majka_85: majka_85

Super wieści dziękuje :wink:
    --
  1.  permalink
    Edzia grunt to sie nastawic pozytywnie i nie denerwowac, bo stres i nerwy szkodza maluszkom. Wszystkie tu zaCiebie trzymamy kciuki i na pewno bedzie dobrze :D
    --
    •  
      CommentAuthornuna1
     permalink
    witam wszystkie mamusie w tak piękna pogode aż chce się żyć:cool:

Treść doklejona: 28.04.12 11:49
    mam pytanie czy was też tak strasznie zęby bolą ???:shamed:
    --
  2.  permalink
    Hej nuna :) mnie zeby nie bola, ale strasznie mi sie posypaly, dziurki mi sie jedna po drugiej robia i nie nadarzam ich naprawiac :P
    --
    •  
      CommentAuthornuna1
     permalink
    no właśnie ja mam to samo lekarz mój dał mi skierowanie do dętysty ale ja sie boje że znieczulenie może zaszkodzić dzidziusiowi
    --
  3.  permalink
    doti to teraz nadszedl czas na odpoczynek kanapowy :)) nie wypuszczaj dziewczyn najdluzej jak sie tylko da ...

edzia ciesze sie ze sytuacja opanowana

a mnie zaczyna dopadac deprecha....kiedy skonczy padac??!!! zaczynam dosc powaznie zastanawiac sie nad emigracja w jakies bardziej sprzyjajace warunki atmosferyczne...a zawsze tak bardzo lubilam deszcz...wiec hmmm mam co chcialam...aura postanowila mnie porozpieszczacz....
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
    • CommentTimeApr 28th 2012 zmieniony
     permalink
    mi sie brzuch spina, ale jest miękki, nie umiem wyczuc czy to czasem nie rozpychanie sie dziecka
    wzięlam nospę bo sie zaczełam niepokoic
    :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    hopelight trzymaj się tam, szyjka 32mm to sporo :) ale uważać musisz bo jeszcze długa droga do końca :wink:

A ja powoli zmykam dzisiaj mam pełno gości z okazji pogody hehe, a że mamy spory ogródek to wszyscy do nas przychodzą :wink: Miłego weekendu
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    Nuna znieczulenie nie szkodzi tylko musisz najpierw uprzedzic lekarza, ze jestes w ciazy to on Ci dobierze odpowiednie. Aha, no i podstawa, lekarz nie wyrwie Ci zeba w czasie trwania ciazy.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Hej witam również że szpitala :( wychodzę w poniedziałek szyjka też średnio ciekawa 32 mm tydzień temu była 37 ale lekarka powiedziała że nie można mówią o skróceniu bo to był inny sprzęt i na razie mam nie panikowac na szczęście zamknięta leże i biorę nospe i magnez ciężko się nie denerwować :( a za oknem tak pięknie :(
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    hopelight: wychodzę w poniedziałek szyjka też średnio ciekawa 32 mm

jak to średnio ciekawa ??? są dziewczyny, które od początku ciąży mają 25mm bo po prostu taką mają szyjkę i taka ich "uroda"....mi się wydaje, że 32mm to jest ok :confused:

doti_p: więc mnie na wszelki wypadek na ktg, a tam skurcze ponad 50 i jeden prawie 90

skurcze 50 to żadne skurcze....podejrzewam, że jak macica ćwiczy to mniej więcej właśnie jest o takiej sile lub większej....skurcze prawdziwe - porodowe - to gruuubo ponad 100....jakieś 150 albo i więcej bo potem już skali na wykresie brakuje
    --
    •  
      CommentAuthorASulek
     permalink
    Cześć dziewczyny, widzę, że działo się tu sporo.

Trzymam kciuki za bliźniacze mamusie.
    Doti odpoczywaj.
    Edzia, postaraj się nie denerwować. Ja na początku ciąży miałam krwawienia z odklejającej się kosmówki. Jak poleżałam, to kosmówka się przykleiła. Potem do 16 tyg miałam takie krwawienia, że mi krew po kolanach ciekła, a najgorsze, że nie wiadomo skąd. Moje dzieci ważyły to sobie lekce i pięknie rosły. Teraz już jest dobrze, więc głowa do góry.

A ja się w te upały przeziębiłam, gardło boli, nosem siąpię :sad: Do tego wszystkiego auto wczoraj przytarłam wjeżdżając do garażu:shamed: Wysoka temperatura mi nie służy...
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Hopelight nie jest źle z Twoją szyjką naprawdę... Większość szyjek się skraca wraz z upływem ciąży, to nic nienormalnego.

Doti trzymajta się :wink:

Zaliczyłam dziś dwa razy wypad nad rzekę, po prostu cudownie, pies wykąpany, a ja wchodziłam do wody prawie po kolana, było prawie tak :surfing:, hahah !!!
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    No niestety według lekarki jest to krótką szyjka :( zwłaszcza jeśli była dłuższą ale tego do końca nie wiem . Nie jest w każdym bądź razie źle. Doti trzymał się też buziaki dla dziewczynek
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Trzymaj się Doti. Jeszcze na pewno skorzystasz z pogody. W końcu lato w Polsce dopiero sie rozkręca.
    Ach jak ja wam zazdroszczę dziewczyny tej pięknej pogody i wysokich temperatur. Za dwa dni przyjdzie maj, a ja wciąż rano i wieczorem dogrzewam mieszkanie! To jest główny minus emigracji na Wyspy, niestety. Najgorzej, że brak słońca oznacza brak energii, a ja tego lata nie wybiorę sie w żadne ciepłe miejsce, żeby naładować akumulatory.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    U mnie jeszcze była kwestia nie tylko siły, bo te po 50 to było takie zwykłe stawianie się macicy, a regularności i częstości- w ciągu 15min zapisało się ich 5, więc dość często.. Ja tam się trzymam, szkoda mi tylko tej pogody, bo jak się tylko ładnie zrobiło, to muszę leżeć w szpitalu, a wcześniej było tak paskudnie.. Wkurza mnie też funkcjonowanie szpitala w weekend - jakaś przypadkowa lekarka, nikt nic nie wie, nikt nic nie może zdecydować. Normalnie cholera człowieka bierze. No, to wyżaliłam się :)
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Hopelight ja miałam taka szyjke od poczatku ciąży i lekarz mówił, że jest ok. Najważniejsze, żeby rozwarcia nie było. Teraz jak wychodziłam to usłuszałam i od mojego lekarza i jego kolegi Pana profesora, że 1,5 cm szyjka to też nie jest tragedia kiedy nie ma rozwarcia. Pewnie co lekarze to opinie, ale się kochana nie stresuj wszystko ok:)

Doti dasz radę. :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Witam Was Dziewczyny w ten piękny słoneczny dzień :) zanim nadrobiłam posty z wczoraj i dziś - nie powiem-chwilę mi zeszło...:wink:
    Doti ważne, że dzidzie dobrze się mają, więc na pewno już wkrótce wynagrodzą Ci, że Cię przetrzymały w szpitalu początkiem lata:wink:
    Edziadobrze że już lepiej i najważniejsze, że dzieciom nic złego się nie dzieje

Ja dziś pełna obaw wybrałam się na pierwsze usg (do tej pory nie miałam robionego) no i chyba wreszcie do mnie w pełni dotarło że będę mamą, gdy usłyszałam serduszko (waliło jak młot) i zobaczyłam fikające nóżki i kciuk przy ustach...takie niepowtarzalne uczucie...
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Doti jak leżałam w szpitalu to raz też mi się zapisało około 6-7 skurczy na poziomie 50-70 w przeciągu 20 min zapisu i lekarze nie panikowali. Zwiększyli mi wtedy ciut dawkę leków ale zmniejszyli ją ponownie po następnym ktg, gdy skurcze się już nie zapisały.
    Trzymaj się dzielnie, odpoczywaj ile wlezie i nie martw na zapas!!! :)

Hopelight nie wiem czemu lekarze czepiają się Twojej 32mm szyjki!:shocked:
    U mnie jak było wszystko ok czasem wychodziła szyjka długości 34mm, czasem 37mm a czasem właśnie 30mm i zawsze w zapisie usg była adnotacja, że szyjka jest długa! Różnica pomiarów może wynikać ze zmiany sprzętu, umiejętności lekarza i z wielu innych czynników...
    Wszyscy lekarze w szpitalu mówili mi, że sygnał alarmowy jest gdy szyjka schodzi poniżej 2cm a działać zaczyna się jak schodzi poniżej 1,5cm także myślę, że nie masz się czym martwić!
    --
  5.  permalink
    No to Emilka mi da dzisiaj popalic,wlasnie sie zorientowalam,ze zgubila gdzies butelke....I w nocy jak bedzie chciala pic to zrobi mi koncert...Niechce mi sie przestawic na kubeczek tylko butelka na noc i koniec:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    hopelight: No niestety według lekarki jest to krótką szyjka :(

Bądź dobrej myśli, ja po konizacji mam 10mm szyjki :crazy: i założony szew okrężny. Staram się nawet nie myśleć, że coś może być nie tak :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Cobraczek, może to jest okazja, żeby spróbować odstawić butelkę. Choć pewnie łatwo nie będzie...:confused: Powodzenia!
    --
  6.  permalink
    Peppermill: Cobraczek, może to jest okazja, żeby spróbować odstawić butelkę. Choć pewnie łatwo nie będzie... Powodzenia

Juz znalazla hehe wiec nici z odstawiania,natomiast mysle,ze na sile nie ma co odstawiac.Ona tylko w nocy z niej pije bo tak wygodniej,przynajmniej sie nie pozalewa a przyjdzie czas,ze przestanie pic w nocy to i butelka potrzena nie bedzie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Alez dziś był w Warszawie upał.... A ja wysiedziec w szkole musiałam... I jutro pierwszy egzamin i początek ostatniej sesji... A no i witamy się w rozpoczętym 29 tygodniu :)
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Cobraczek: Juz znalazla hehe wiec nici z odstawiania,natomiast mysle,ze na sile nie ma co odstawiac.Ona tylko w nocy z niej pije bo tak wygodniej,przynajmniej sie nie pozalewa a przyjdzie czas,ze przestanie pic w nocy to i butelka potrzena nie bedzie:wink:

Nie chcę wyjść na ciocię dobra radę ale mam leciutkie zboczenie zawodowe:P
    Biorąc pod uwagę koszmarnie negatywny wpływ butli na zęby (ryzyko próchnicy), zgryz i rozwój mowy ja bym chyba była za odstawianiem od butli na siłę w pewnym momencie. Dla dobra malutkiej... To już w końcu duża dziewczynka! :)
    Może niech sama sobie wybierze jakiś atrakcyjny kubeczek z którego będzie piła, może to jej "umili" rozstanie z butlą...?
    --
  7.  permalink
    sliwson: Nie chcę wyjść na ciocię dobra radę ale mam leciutkie zboczenie zawodowe:PBiorąc pod uwagę koszmarnie negatywny wpływ butli na zęby (ryzyko próchnicy), zgryz i rozwój mowy ja bym chyba była za odstawianiem od butli na siłę w pewnym momencie. Dla dobra malutkiej... To już w końcu duża dziewczynka! :)Może niech sama sobie wybierze jakiś atrakcyjny kubeczek z którego będzie piła, może to jej "umili" rozstanie z butlą...?

Z zabkami jest wszystko ok jak i z wymowa mala wiec nic na sile robic nie bede.Tak jak szybko zrezygnowala ze smoczka tak bedzie z butelka tylko potrzeba troszke czasu i cierpliwosci.Dzisiaj wypila przed snem tylko z butelki i podejrzewam,ze do rana juz pic nie bedzie wiec problem zaczyna sie sam rozwiazywac:wink:
    Nie chce nic robic na sile bo Emilcia ostatnio jakas drazliwa jest,nie wiem moze to przez ten moj pobyt w szpitalu i chcialabym zaoszczedzic jej nerwow.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Cobraczek: Z zabkami jest wszystko ok jak i ze zgryzem wiec nic na sile robic nie bede.Tak jak szybko zrezygnowala ze smoczka tak bedzie z butelka tylko potrzeba troszke czasu i cierpliwosci.Dzisiaj wypila przed snem tylko z butelki i podejrzewam,ze do rana juz pic nie bedzie wiec problem zaczyna sie sam rozwiazywac:wink:

Sprawy "zębowe" lubią wychodzić po czasie... Czy ze zgryzem wszystko będzie ok, okaże się jak malutkiej wyjdą stałe ząbki. Życzę Wam oczywiście jak najlepiej i mam nadzieję, że szybko uda Wam się uporać z butą:)
    --
  8.  permalink
    sliwson: Sprawy "zębowe" lubią wychodzić po czasie... Czy ze zgryzem wszystko będzie ok, okaże się jak malutkiej wyjdą stałe ząbki. Życzę Wam oczywiście jak najlepiej i mam nadzieję, że szybko uda Wam się uporać z butą:)

Oby:wink:

Treść doklejona: 28.04.12 21:18
    sliwson: mam leciutkie zboczenie zawodowe

Nie chce wscibiac nosa ,ale z ciekawosci...W jakim zawodzie pracujesz? :wink:
    --
  9.  permalink
    peppermill lacze sie z Toba w bolu... ta pogoda mnie dobija....ja nie potrzebuje tej temperatury, ktora jest w PL ale zeby chociaz slonko na chwile wyjrzalo....jesli dobrze pamietam to daaaawno nie bylo tutaj tak paskudnej wiosny...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeApr 29th 2012
     permalink
    A ja już mam dość tych upałów, a to dopiero 2 dzień taki upalny :sad:

Treść doklejona: 29.04.12 09:01
    No witam się w rozpoczętym 33 tc :cheer:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Hej niedzielnie :)

Czy któraś wie co się dzieje u Nessie, bo coś dawno się nie odzywała ;)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Czy któraś też tak puchnie na twarzy :confused: ? Mam wrażenie, że mam kwadratową twarz :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Ja mam kwadratowe stopy i dłonie, ale chyba upały tak na mnie działają.
    -- [url
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Witam sie w niedziele!Mi nawet palce u rak nie puchna, bo obraczke moge sciagnac bez problemu, wiec na razie puchniecie nie doskwiera :)
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Mi nogi puchną w te upały...:/ nie wiedziałam że zaczną tak szybko...
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Jakie macie plany na dziś? Ja wyciągnę męża na jakąś wycieczkę po południu.
    -- [url
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja jestem cała kwadratowa:fierce: puchna mi uda, twarz, palce

Treść doklejona: 29.04.12 09:49
    karinazosia: Jakie macie plany na dziś? Ja wyciągnę męża na jakąś wycieczkę po południu.

Dzisaj jedziemy z mężem na spacer, potem gdzies na kawe lub obiad, generalnie chcemy pochodzic po powietrzu, ale w cieniu :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    A ja dzisiaj na grilla do szwagrostwa. Wiem, że mięska z grilla nie mogę jeść, a co z kiełbaską? Chyba taką nie surową, tylko typu śląska, podwawelska można, bo one są gotowane.
    Dzisiaj zważyłam się rano i różnica między rankiem i wieczorem to 1.5kilo, brzuszek też mam mnijeszy rano. Stwierdziłam, że już wieczorem nie będę się ważyć :tongue:
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Ja wczoraj zjadłam kiełbaskę z grilla ( podwawelską) nie ma co przesadzać :bigsmile:
    -- [url
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja sie waże co tydzien w sobote i rano, ostatnio zjechałam 0,5kg:shocked:

Treść doklejona: 29.04.12 10:01
    my idziemy na grilla we wtorek, nie moge sie doczekac, zjadłabym karkóweczkę:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Ja też puchnę jak balon na twarzy,więc nie jesteście same;P
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
     permalink
    Ja się nie mogłam doczekać sezonu grillowego. Uwielbiam to - świeże powietrze, pyszna kiełbaska,warzywa, miłe towarzystwo i brakuje zimnego piwka :bigsmile: Człowiek się czuje jak na wakacjach.
    -- [url
  10.  permalink
    Czesc Dziewczyny!
    Do nas dzisiaj rodzinka przyjezdza a jutro z niunka jedziemy do mojego taty.Maz dopiero za 4tyg wroci z pracy.

Z grillem uwazac kobiety,jezeli kielbaski to najpierw musza byc gotowane,kilka stron wstecz pisalysmy o tym:wink:Karkowka jest surowa wiec ja bym sie nie zdecydowala.:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Mnie odpukac twarz nie puchnie, ale nogi, palce i uda to owszem ehh Wczoraj kupiłam sobie buciki do ganiania na rzepy zapinane, bo w sportowych juz za gorąco i coraz cieżej się je ubiera. Mąż się smiał, ze jak kupowaliśmy to załapałam się na dziecinne, bo mam taką wielką nogę :crazy::rolling: jeszcze tylko japonki w jakiś normalnych kolorach muszę znaleźć, bo w ccc były ino róziiiiooowe- a w moim wieku taki kolor butów chyba za dziecinny hehe:rolling:
    --
  11.  permalink
    Apropo opuchniec nie wiem ile w tym prawdy,ale czytalam w ksiazce ''W oczekiwaniu na dziecko'',ze takie opuchniecia nog moga byc stale:shocked:I moze troche prawdy w tym byc bo moja szwagierka po ciazy jak mierzy buty to okazuje sie,ze jedna stope ma troszke wieksza od drugiej....Zawsze mamy ubaw po pachy w sklepie,ale ciekawe,ciekawe.Pozniej przepisze ten kawaleczek z ksiazki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Witam i ja :-) znowu upał :bigsmile:
    Ale nie wiem czy w ciąży bede kochała te upały...... bo tez puchnę! Od wczoraj na wadze + 1,5 kg i to chyba to opuchniecie... od kilku dni budze sie rano i obrączki z palca nie zdejmę, a wieczorem spoko... :shocked: Jakas dziwna jestem :wink:

Mój mąz ma dzisiaj focha, bo uprosiłam go żeby w końcu pomalował stół na tarasie (od 2 lat wymaga już malowania!) no i się facet sfochował, bo jak tylko cos musi "fizycznego" zrobić to jest problem :confused: a ja powiedziałam, ze w ciąży sama w ogródku zaiwaniać nie bedę, a już na pewno wąchac tych oparów z farby i lakieru.... więc przede mną raczej trudny dzień :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Ja się też zdziwiłam jak od wczoraj na wadze +1kg :shocked: ale po tym jak spojrzałam w lusterko i stoczyłam walkę,żeby ściągnąć obrączkę - już wiem skąd ten nieproszony kilogramowy gość :bigsmile:
    A ja dziś komunię mam....
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Ul_cia: a wieczorem spoko... Jakas dziwna jestem

w takim razie ja dołączam do grona dziwnie opuchnętych :bigsmile: mam tak samo.
    No i witam się upalnie.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    do nas dziś przyjeżdżają moi rodzice na obiad w ogrodzie, myślę że z tym grillem nie ma co przesadzać tylko dobrze sprawdzać czy oby na pewno mięso jest zrobione, przecież takie samo prawdopodobieństwo jest zjedzenie niedosmażonego z patelni czy niedopieczonego mięsa z piekarnika. Myślę że dobre oględziny przed zjedzeniem wystarczą.

ja wczoraj też już nie mogłam zdjąć obrączki dziś już jej nawet nie wkładam :)
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    mkd: myślę że z tym grillem nie ma co przesadzać tylko dobrze sprawdzać czy oby na pewno mięso jest zrobione
    :thumbup:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.