Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeMay 1st 2012
     permalink
    penny: A no i u nas też rozpoczęły się przygotowywania na przyjęcie Malutkiej, mój kochany wykonał wszystkie elementy na łóżeczko dla Niej. Cały dzień był na słońcu i ciął, fryzował, wyrzynał. Tak mi go szkoda było...taki upał :neutral: ale nie chciał przerwać, się zaparł i koniec, a ja już nie mogę się doczekać efektu ;)

taki facet, to SKARB :)
    Witam się w ten cieplutki wtorek :)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Rozumiem, że dziecko przybiera na wadze, ale nie sądzę aby to było po 700/800 gram dziennie!
    Zobaczę ile jutro będzie plusie, pojadę zbadać mocz i zadzwonię do gina. Choć niby wyniki moczu nie muszą być złe w gestozie...bo nie muszą występować wszystkie objawy... Sama już nie wiem :confused:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Magku zobacz jeszcze może jak będzie jutro, może to chwilowe i spowodowane upałami. Jak znów skoczy waga, to skontaktuj się z lekarzem jednak, bo dzidziuś to na pewno tak na wadze nie przybiera ;) no i nie martw się na zapas.

katka_81: taki facet, to SKARB :)

Nie zaprzeczę przez grzeczność :devil: Teraz też siedzi od rana i gmera, dobrze, że nie jest jeszcze tak gorąco. Dziś go zaciągnę do cienia choćby wołami, bo jeszcze jakiegoś udaru dostanie :confused:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorcheriniatko
    • CommentTimeMay 1st 2012 zmieniony
     permalink
    magku ja też mam mieszane odczucia, ale postanowiłam się dziś poobserwować, wolę być zapobiegliwa.
    Sam przyrost wagi, też nie świadczy o chorobie. Takie typowe ciążowe puchnięcie nie powinno utrzymywać się cały czas, po nocy opuchlizna powinna schodzić. Co do Twojej wagi, to może dzidzia właśnie teraz nadrabia, dziewczyny często w 3 trym. najwięcej tyją, ale czy codzienny taki przyrost jest o.k. to nie wiem.
    Najważniejsze to nie panikować, tylko spytać gina, a ten z pewnością coś zaradzi.

penny ale masz zdolniachę w domu :tongue: Jak już rękodzieło powstanie, to pochwal się na forum, please
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    penny: Dziś go zaciągnę do cienia choćby wołami, bo jeszcze jakiegoś udaru dostanie :confused:

Koniecznie! Słonko jest super ale bywa na prawdę niebezpieczne. Szczęściaro! :)))
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Tak też zrobię...jutro rano znowu się zważę, jeśli znowu będzie na plusie to dzwonię do ginekologa...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    hydrozagadka: cc w tej sytuacji po prostu nie zmniejsza tego ryzyka i tyle.

Uwierz mi Hydro na temat GBS to już mnie "prześwięcono" w rodzinie dokładnie, a i gina o to wypytałam dokładnie;) Zdaję sobie sprawę, że cc nie zabezpiecza przed zakażeniem GBS w 100%, że zakażenie może przejść nawet przez nieuszkodzone błony płodowe (nie wspominając już o zakażeniu wewnątrzmacicznym w przypadku pęknięcia błon płodowych na jakiś czas przed operacją). Jednakże ryzyko transmisji zakażenia w czasie CC wykonywanego przed rozpoczęciem się porodu i przy zachowanej ciągłości błon płodowych, jest bardzo małe! A dla mnie to już dużo. Chcę wrazie czego mieć czyste sumienie, że zrobiłam ze swojej strony wszystko, co mogłam by uchronić dziecko. Nic już więcej zrobić nie mogę;) W przypadku cc nie stosuje się nawet antybiotyków profilaktycznie (gdy brak wyników posiewu na GBS), co robi się w przypadku sn (potwierdzone w moim szpitalu).

Oczywiście modlę się o to, by wyszedł ujemny, ale tak jak mówię, jestem w stanie poświęcić wiele, by przynajmniej zrobić wszystko co w mojej mocy;)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    cheriniatko: Jak już rękodzieło powstanie, to pochwal się na forum, please

A pewnie, że się pochwalę, jak już będzie całe wykończone :wink: Nie wiem tylko co jeszcze z kolorem zrobić, czy naturalny czy jakiś vintage (czy jak to się tam pisze :P) Nie wiem czy to piękne będzie, ale mentalnie to łóżeczko będzie miało dla nas ogromną wartość.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Wielkość brzucha zależy też od ilości wód. Ja mam ich np bardzo mało i dlatego brzuch mały jak na swój tydzień (choć dziecko przeciętnej wielkości;). Ostatnio nawet pani na pobieraniu krwii była zdziwiona, że to końcówka;) Myślała, że połowa:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
     permalink
    psycho_patka brzusio naprawdę pokaźnych rozmiarów . Koniec ciąży mysiałbyć cieżki , dużo wtedy przytyłaś ?

no przytylam sporo bo az 24kg.... najciezej bylo mi w pracy bo pracowalam na stojaco do konca 8-go miesiaca... no i ubieranie zimowego obuwia bylo czynnoscia nie wykonalna w pojedynke...:) teraz na szczescie mala mnie oszczedza...poki co niecale +9 na wadze...i wszystko w brzuchu i cyckach...

a tak w ogole to witam sie w kolejny pochmurny, deszczowy i ponury poranek...na szczescie u mnie w domu 3 male sloneczka od samego rana nie pozwalaja mi poddac sie handrze....
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Witam:) z tymi brzuchami to chyba nie do końca jest tak jak piszecie tzn ją znam wiele przypadków małego brzucha i sporej zawartości i odwrotnie. Ją mam malutki brzuch położne myślały że to 12 tydzień a synek waży według wielu źródeł normalnie albo nawet ciut więcej. Nie sądzę więc że wielkość brzucha o czymś świadczy.gdy Moja babcia poszła rodzic to lekarz pytał jej się z czym przyszła. A ją Czekam właśnie na lekarza i mam nadzieję dziś wyjść 3majcie kciuki :)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Witam się i ja! :) Co do rozmiaru brzucha to na pewno, zależy to od wielu różnych czynników, ale ten temat był już wiele razy poruszany :)
    Mi za to wszyscy mówią, że od tyłu nie wyglądam jakbym w ciąży była, moje kg chyba tylko w brzuch poszły... :wink:
    Aaa pochwale się kupiłam pakiet 58 ubranek za 50 zł :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: moje kg chyba tylko w brzuch poszły...

nie chwal się:sleepout:

Treść doklejona: 01.05.12 11:33
    Vsti: Aaa pochwale się kupiłam pakiet 58 ubranek za 50 zł :D

gdzie, jak?!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai: nie chwal się
    Ale ja bym wolała, żeby troszkę wyżej też się usadowiły :tooth:
    Kakai: gdzie, jak?!
    na All... zakochałam się w spódniczkach, które były w zestawie :D
    --
  1.  permalink
    Witam sie w ten kolejny upalny dzionek :) dzisiaj malutka wytrzymala z pobudka do wyjscia meza do pracy...sie biedny musi dzis i jutro w pracy meczyc ;/ ja wlasie sacze sobie kawusie, mam zamiar isc sie kapac, ale jak mi z timingiem wyjdzie to nie mam pojecia :P
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: Ale ja bym wolała, żeby troszkę wyżej też się usadowiły

hehe mi troszke posżło wyżej, własnie sie pomierzyłam i to tej pory mam +13cm w brzuszku i +8kg
    Vsti: na All... zakochałam się w spódniczkach, które były w zestawie :D

sweet:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A ja nie mam pojęcia ile mam w brzuchu na" +" bo nie pomyślałam o tym, żeby zmierzyć się, jak jeszcze brzucha nie było :confused:
    Z kg to ostatnio się wystraszyłam, przechodząc na dietę cukrzycową zaczęły lecieć mi w dół, na szczęście ostatnio nadrobiłam to, co spadło... A dziś dojdą dodatkowe po grillu :D:D:D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: A ja nie mam pojęcia ile mam w brzuchu na" +" bo nie pomyślałam o tym, żeby zmierzyć się, jak jeszcze brzucha nie było Z kg to ostatnio się wystraszyłam, przechodząc na dietę cukrzycową zaczęły lecieć mi w dół, na szczęście ostatnio nadrobiłam to, co spadło... A dziś dojdą dodatkowe po grillu :D:D:D--

a sie obmierzałam w 10tc, weic brzuch był mikro wtedy:bigsmile:

My tez dzis na grilla, mam zamiar sobir ładnie podjeśc, szkoda tylko, że pojemnośc mam małą:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai: szkoda tylko, że pojemnośc mam małą
    znam ten ból :)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Hanny: Jednakże ryzyko transmisji zakażenia w czasie CC wykonywanego przed rozpoczęciem się porodu i przy zachowanej ciągłości błon płodowych, jest bardzo małe!

Tyle, że nie ma żadnej gwarancji, że jednak nie zdarzy się pęknięcie błon płodowych zanim dojdzie do planowego cięcia. Zwłaszcza, że sama obecność GBS zwiększa prawdopodobieństwo wcześniejszego odejścia wód. No i w sytuacji problematycznej szyjki też trzeba liczyć się z tym, że może to nastąpić wcześniej.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Wiem, że nie ma gwarancji, ale jest przynajmniej nadzieja, a w przypadku przechodzenia główki dziecka przez kanał szyjki zakażony GBS masz pewność, że dziecko "styka się" z tym paskudztwem (nie mówię tu o opcji, kiedy poda się prawidłowo antybiotyk i on prawidłowo zadziała, bo wóczas i w przypadku sn i w przypadku cc niebezpieczeństwo jest bliskie zeru). Chcę tylko mieć "czyste sumienie", że zrobiłam wszystko, by uchronić dziecko, ale pewnych rzeczy i tak "nie przeskoczę" to pewne:wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Witam :)
    Jestem w szpitalu...
    Dziewczyny czy ktoras miala rozwarcie na 3 i pol cm i zadnych boli??:shocked:
    Ja sie wczoraj wieczorem dowiedzialm, ze mam rozwarcie na 2 palce... potem sprostowali mowiac ze pani doktor ma cienkie palce i jest troche mniej niz 4cm :shocked:

Co do wielkosci brzucha i ilosci wod... u mnie sie nie sprawdza!
    Powiedzieli mi ze mam bardzo duzo wod a dziecko ma jeszcze sporo miesjca:cool: A do wielkobrzusznych raczej nie naleze!

Ps. Mnie jeszcze nic nie spuchlo twu twu
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    nessie moze urodzisz niebawem:bigsmile: trzymaj się dzielnie w szpitalu!
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    hej witam się . Wczoraj byłam na wizycie szyjka z 25 mm wydłużyła się do 30 mm jest już zamknięta , nadal mam brać leki żeby uspokoić skurcze .Dziewczyny w którym tygodniu zaczoł wam twardnieć brzuch i też jak wam twardnieje to macie wrażenie że się dzidzia rozpycha?
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    saba__ mnie brzuch zaczal twardniec mniejwiecej w 25tygodniu...najczeciej jak sie dzidzia ruszal....
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    nessie i Tobie już chyba nie spuchnie;) Trzymamy kciuki!!!!

saba mi w 28 tc i dalej leżę;) W sumie dalej twardnieje, ale już nie tak mocno i nie tak często. Też na początku nie umiałam rozróżnić czy to ruchy dziecka czy skurcz, ale po 100 ktg stałam się "profesjonalistką" w tej dziedzinie;)
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    hanny to ty leżysz od 28 tygodnia ciąż

Treść doklejona: 01.05.12 15:04
    od którego miesiąca robią ktg?
    --
  2.  permalink
    od którego miesiąca robią ktg?

Sama niedawno o to pytalam :P
    Roznie, mi zalecil po 26 tyg juz. Co lekarz to pewnie inne postepowanie ;)
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    nessie a ty też musisz leżeć od tego 25 tygodnia? i ile razy w ciągu dnia wam ten brzuszek twardnieje
    --
  3.  permalink
    nessie jak tam? :) czujesz juz cosik? :P
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    saba___: ile razy w ciągu dnia wam ten brzuszek twardnieje

do 10 razy w ciągu dnia jest bezpiecznie- jeśli poczujesz więcej razy to do lekarza.
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    hopelight a ile razy w ciągu dnia ci twardnieje brzuch?
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Dziewczyny z Krakowa i okolic- jeśli którąś to interesuję i ma ochotę to dla nas mamusiek są targi w przyszły week na Błoniach Krakowskich http://motherandbaby.pl/krakow
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    saba___: nessie a ty też musisz leżeć od tego 25 tygodnia? i ile razy w ciągu dnia wam ten brzuszek twardnieje

nie. nie musialam lezec od 25tc bo twardnienia byly sporadyczne...
    w 30tc trafilam do szpitala i od tego tygodnia lezalam ... wtedy twardnial 3,4 razy na godzine
    kuleczka_69: nessie jak tam? :) czujesz juz cosik? :P

taaaa czuje .... ze nie rodze :D:cool:
    hopelight: Chce ci powiedzieć że szyjka się raczej nie wydłuża

z tym sie zgodzic nie moge!
    Szyjka moze sie wydluzyc (jesli sie przestrzega tego co mowia lekarze) ... mnie w ciagu 2 tygodni z 15mm skoczylo na 19mm ...
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Witam w tą przecudną pogodę! u mnie temperatura dziś idealna, 27st na słońcu, staram się nie przebywać mimo to w pełnym słońcu raczej zacienionym. Ja jutro do pracy więc o długim weekendzie mogę sobie pomarzyć no i jutro przy okazji badania moczu i krwi a za tydzień wizyta i może dowiemy się kto tu u mnie w brzuszku buszuje :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Saba mi twardnieje od prawie 2 tygodni i też jestem z tego powodu w szpitalu. Chce ci powiedzieć że szyjka się raczej nie wydłuża lekarz mi powiedział że gdy się mierzy długość zależy od różnych czynników od jakiegoś napięcia, wypełngenia pęcherza czy sprzetu bo miałam na innych mierzone. Więc mogła wcale nie być na 2.5 . Pytałam bó ją miałam 3.7 tydzień później 3.2 cm. Zresztą same dziewczyny tu mówiły o różnicach. Mi nie kazano leżeć. Jestem na nospie i magneżge dostałam 3 zastrzyki jutro wychodz
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    saba mnje nie bierz pod uwagę, bo ja miałam skurczę co chwilę. Do szpitala trafiłam z zagrażającym porodem przedwczesnym i jestem na lekach, więc u mnie dość groźnie było (zwłaszcza jak przez te skurcze szyjka skróciła się do 0,5 cm i już nie było na czym pessara zakładać). Tak leżę od 28 tc, ale jeszcze tylko do poniedziałku mam nadzieję;P

O szyjce mi gin mowil dokladnie to co pisze hopelight, ze conajwzej mogla byc inaczej zmierzona, ale sie nie wzdluza, ale sama nie wiem:wink:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Hanny mnie w 2 roznych szpitalach ja mierzyli i wychodzilo 14mm w jednym w drugim stwierdzili gora 15mm... po 2 tygodniach 19mm wiec chyba nie mogli jej mierzyc zle w obydwoch szpitalach?? wsumie roznica minimalna.... ale zawsze cos :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    co do ktg, to ja miałam pierwsze robione wczoraj, bo miałam bóle brzuszka. Na szczęście związane z jelitkami tylko. A szyjkę mam 5,5cm :)
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    a czy przy twardnieniach brzucha bolało was brzucho , bo ja nie mogę odróżnić czy to dzidzia się kręci , czy porostu brzuch boli , czy to skurcze dodam jeszcze ,że to zaczyna się tak o 14 lub 15 rano prawie tego brzucha nie czuje jak byłam wczoraj na wizycie to powiedział że nie mam łożyska przodującego, niewydolności ciśnieniowo szyjkowej bo się o to pytałam bo tyle się tego naczytałam ale dlaczego ten brzuch tak boli może trochę panikuje ale wydaje mi się że jak biorę te leki to już nie powinno boleć.
    A co do wydłużającej się szyjki to powiedział ,że ona się nie wydłużyła tylko zamknęła i dlatego zrobiło się 30 mm bo jak trafiłam do szpitala to zrobili mi usg i wyszło uwypuklenie się pęcherza płodowego do ujścia wew.Ale na szczęście to się cofnęło. Niby lekarz powiedział że mogę pomału zacząć wychodzić ale ja się boje bo cały czas odczuwam te brzucho i mam wrażenie że jak pochodzę to mi ten brzuch zaraz robi się twardy a jak się położę to pare sekund i mam miękki.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    saba z tego, co mi moja ginekolog mówiła, to dopóki brzuszko twardnieje do 10 razy na dzień i przy tym nie boli, to jest ok. Ja u siebie zauważyłam, że im bardziej o tym brzuszku myślałam, tym częściej mi twardniał i ba - zaczął boleć jak na miesiączkę :/ a teraz... nie skupiam się na nim, tylko na ruchach Maluszka i dziś nie zauważyłam ani jednego skurczybyka :) a panikowałam bardzo, nocki miałam nieprzespane a brzuszek ciągle spięty. Postaraj się nie stresować, pij meliskę i ciesz się ciążą, choć wiem, że w takiej sytuacji ciężko... Nosek do góry :)))
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    dziękuje katka zauważyłam ,że jak siedze sama w domu a siedze często bo mój mąż z jednej pracy wraca zje i do drugej pędzi to ja siedze i patrze czy brzusio napięty czy nie a jak wraca do domu i zajmę się kolacją dla niego to nawet nie zauważam.Zobaczymy co powie teraz gin na wizycie bo mam 8 .05

Dziękuje dziewczyny jak dobrze ,że tu jesteście:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Hanny, a jeszcze wracając do paciorkowca - to nie sądzisz, że gdyby cc było tak skuteczne w zapobieganiu zakażeniom tym paskudztwem, to byłoby powszechnie zalecane w tym celu? A nosicielkami GBS jest ok. 30% kobiet...
  4.  permalink
    Nessie to pomyj tam w szpitalu wszystkie okna :P to moze akcja sie rozkreci hihi (wcale Cie nie poganiam) :P
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    saba ja miałam dokładnie to samo. Jak nikogo nie było w domku, to miałam wrażenie, że zwariuję - co chwilkę go dotykałam, sprawdzałam czy twardy czy nie... masakra jakaś. Teraz wyluzowałam i uwierz mi, jest o niebo lepiej. Nie stresuj się Kochana a będzie dobrze, zobaczysz :) To psychika tak działa - nie dajmy się jej zwariować :)
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    katka mnie gin za te dotykanie brzucha opieprzył powiedział,że jak go tak gniotę to będę miała skurcze bo je sama wywołuje , gniotąc ten brzuszek, powiedział żebym nosiła luźne ubrania, żebym nie opierała nic o brzuszek z ciepłych bądź zimnych napoi bo to też wywołuje skurcze.
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Mnie parę razy dziennie łapią takie dziwne ,dosyć mocne bóle.Jakby miesiączkowe.Zdaża się to 3-4 razy dziennie.Czasem rzadziej.I szczerze mówiąc nie wiem czy to skurcze czy co...
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeMay 2nd 2012
     permalink
    Nessie oczywiście nie kwestionuje twojego zdania nawet ba chciałabym żeby tak było ale to jest opinia lekarzy więc sama już nie wiem. Fakt faktem że chodzi tu o mm i pewnie faktycznie nie da zmierzyćc się szyjki idealnie wystarczy że inaczej zaznaczy wkońcu to tylko sprzet. 3 maj się w szpitalu :) pewnie niedługo będzie po wszystkim saba ją miałam często praktycznie bły czas jest twardy ale mówią że to może taka uroda bo nie mam grana tłuszczu na brzuchu. Dlatego aż czuje jak skóra się naciąga. Tylko ją przed szpitalem czasem nawet często czułam ciągniecha niebolesne nie miałam i nie mam odpukać jakiś coli brzucha
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    doti_p trzymam baaaardzo mocno kciuki za Waszą trójkę.
    W miarę możliwości dawaj znać co u Was.
    Bóg nad Wami czuwa,więc musi być dobrze:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    DotiTy wiesz u nas wszyscy trzymaja kciuki! Poglaskaj malenke odemnie jak bedziesz mogla! Trzymaj sie dzielnie!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.