Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeMay 8th 2012
     permalink
    Zabieram m. i jedziemy, liczę na dobre same dobre wieści ;) Do wieczorka :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    hej dziewczyny właśnie wróciłam od dętysty ale nic mi nie pomogli nawet nic przeciw bólowego mi nie dali muszę męczyć sie do końca

Nuna tzn co ? nie leczą ci ? Wiem że się nie rwie bez wyraźnego zalecenia , ale leczyć zęby powinni ..
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
    • CommentTimeMay 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Kasiek, bo tak mi sie przypomnialo ze rodzilas duze dziecko, wiec pytalam czy kazali Ci rodzic poprzez CC, bo z tego co wiem, to czesty precedens przy cukrzycy niestety.

U mnie zamiast lista wyprawkowa sie skracac, to sie zaczela wydluzac...A mialam w tej ciazy ograniczyc sie do minimum...Zrezygnowalismy z zakupu podwojnego wozka, bo moja corka wyglada w nim smiesznie. Niestety nie ma wozkow dla dzieci z roznica wieku powyzej 3 lata. Rozgladam sie za chusta. Szczerze, przeraza mnie to motanie...:cry:. Dodatkowy problem to to, ze u nas beda okropne upaly, wiec sie z Maluchem zapocimy chyba tacy zamotani...
    --
    •  
      CommentAuthornuna1
     permalink
    no nie mogą nic teraz zrobić bo muszę mieć kanałowe zrobione a pozostałe 4 do wyrwania :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    no nie mogą nic teraz zrobić bo muszę mieć kanałowe zrobione a pozostałe 4 do wyrwania :shamed:

4 ???:shocked::shocked::shocked:
    Ale nie leczyłaś zębów od dawna, czy posypały Ci się tak nagle?

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 08.05.12 17:43</span>
    Zabieram m. i jedziemy, liczę na dobre same dobre wieści ;) Do wieczorka :swingin:

Kciuki zaciskam!:)
    --
    •  
      CommentAuthornuna1
     permalink
    tak teraz przez ciąże, z moją vanessą miałam to samo jak byłam w ciąży
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    tak teraz przez ciąże, z moją vanessą miałam to samo jak byłam w ciąży

I też musiałaś po ciąży usuwać zęby?!?
    Matko... Słyszałam, że zdarza się, że w ciąży się zęby psują bardziej bo dziecko podkrada mamie jakieś cenne składniki ale żeby aż tak...? Może jakieś witaminy zacznij łykać zanim całkiem bez zębów zostaniesz...?
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    sliwson: Matko... Słyszałam, że zdarza się, że w ciąży się zęby psują bardziej bo dziecko podkrada mamie jakieś cenne składniki

Te cenne składniki to wapń. Mnie się ułamał bardzo niefortunnie jeden ząb, ale że to trzonowy i do tego zaplombowany więc pewnie pójdzie do wyrwania niestety po ciąży- gdyż nikt mi teraz nie da podwójnej dawki znieczulenia- a tylko taka działa na moje nerwy w zębach trzonowych.
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    sysiajaw dzięki jest lepiej- od popołudnia dziś nawet śladu na papierze nie ma, tylko żebym jeszcze pewność że i fasolki tak jak ja czują się dobrze:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    no to po wizycie... Za kolorwo nie jest, szyjka wedlug usg 21 mm, za 2 tyg. kolejna wizyta, jak sie skroci bardziej to znow czeka mnie szpital...
    Mam odpoczywac jesc aspargin i w ogole zakaz prac domowych... wole juz to niz szpital...
    Niestety usg dzidzi nie zrobil, ale 2 tyg. wytrzymam bez tej wiedzy :)
    No i jak dobije do skonczonego 35 tyg. to wedlug niego moge rodzic :p
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    sliwson

To niech ta szyjka 3-ma się do połowy czerwca,i sobie żartów nie robi:wink: a potem tak jak piszesz może dziać się co chce. :bigsmile:

Treść doklejona: 08.05.12 18:48
    Vsti: no to po wizycie... Za kolorwo nie jest, szyjka wedlug usg 21 mm, za 2 tyg. kolejna wizyta, jak sie skroci bardziej to znow czeka mnie szpital...
    Mam odpoczywac jesc aspargin i w ogole zakaz prac domowych... wole juz to niz szpital...

tak jak piszesz lepiej więcej odpoczynku w domu niż jaki kol wiek szpital . Ten 35 tydz. całkiem nieźle brzmi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    mkd Polę rodziłam na Inflanckiej i teraz zdaje się, też skierujemy tam swoje kroki jak nadejdą skurczybyki, a Ty?

saba___ moja szyjka jeszcze twarda, nie pomogę :)

wielgosz oj, a ja uwielbiam motać, chustować się, już się nie mogę doczekać!
    Póki co nie planujemy zakupu podwójnego wózka (różnica wieku między dziećmi będzie rok i 4 miesiące) i rozważamy wariant gondola + dostawka, spacerówka + dostawka , spacerówka + chusta. Ale w upał to średnia przyjemność, to fakt. Dziecię upocone od razu, matka też. Coś wymyślimy!
    Jedynym wózkiem, którym jesteśmy zainteresowani z uwagi na małą blokową windę jest phil&teds. Zobaczymy, czy będzie konieczność…

Vsti 21 mm to całkiem niezły wynik. A jak masz błogosławieństwo porodu po 35 tc, to już w ogóle blisko! Nie jest źle!
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti to faktycznie sie skróciła, oszczędzaj się!

wróciłam z jogi na SR, był tez pan z firmy emolium, dał nam do testowania wszytskie produkty dla dzieci i opowiedział o pielęgnacji, fajnie cieszę sie, bo właśnie emolium chciałam kupic, a teraz wiem juz jakie konkretnie produkty
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Polusiowa, ja tez chciałam kupić Phila, ale moja za duża do niego. Z reszta za duża jest do większości wózków...Jedyne rozwiazanie to wózek podwójny, gdzie siedziska są obok siebie, ale to znowu kombajn jest...
    Ty masz małą różnicę wieku, więc problem z głowy.
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    O, jak fajowo! Joga na zajęciach w SR, dobry pomysł!
    Emolium - sprawdzona sprawa, właśnie się zbieram aby zrobić zakupy na all. Normalnie bym już cały zapas zrobiła, a teraz leń jestem...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    I po weterynarzu -dziś tylko odrobaczanie, a za 2 dni szczepienie :wink: Mała nie dała sobie wyczyścić uszów bo tak motała łepetyną, a po wizycie mi podrapała ręce tak była wystraszona :devil: Teraz chodzi i syczy :bigsmile:

Zastanawiam się co zjeść na kolacje i nic prócz pizzy i burgerów nie przychodzi mi do głowy :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    wielgosz niby problem z głowy, ale windę mamy tak małą, a na 7. nie wtacham podwójnego, że wybór mamy malusi.
    Ale może się nie przyda. Zobaczymy! Znajome matki z niewielką różnicą wieku u dzieci twierdzą, że bez takiego wózka ani rusz.. Może obalimy mit?
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Aaaa i jeszcze muszę się pochwalić -pierwszy raz ustąpiono mi miejsca w autobusie! :crazy: Nie prosiłam ani nic, a taki starszy pan mi z uśmiechem zwolnił :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    w piatek mam tylko do odbioru dowod, a za tydzien w srode wizyte w poradni diabet... poza tym bede lezec i pachniec :D Byle nie do szpitala, bo jakbym miala tam lezec do porodu to chyba osiwieje :D Bo z tego, co gin. mowil mogliby tylko dac zastrzyki na rozwoj pluc, ani krazka, ani szwu w 33 tyg. juz nie zakladaja... A pranie i prasowanie ubranek spadnie ma mame moja :D i jak dobrze, ze wiekszosc wyprawki skompletowana :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    tak kochana lez i odpoczywaj

mi 2 tyg temu ginka mowila ze szyjka OK, a za 2 tyg mam wizyte to bede ja cisnac ile ma cm
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    wielgosz: Kasiek, bo tak mi sie przypomnialo ze rodzilas duze dziecko, wiec pytalam czy kazali Ci rodzic poprzez CC, bo z tego co wiem, to czesty precedens przy cukrzycy niestety.

wiesz co - akurat ja na szczęście jeszcze nie spotkałam się z tym, żeby mi ktoś powiedział że sam fakt cukrzycy jest wskazaniem do cc....co innego jeśli będzie dziecko ponad 4kg to pewnie wtedy będą się dopiero zastanawiać

Kakai: mi 2 tyg temu ginka mowila ze szyjka OK, a za 2 tyg mam wizyte to bede ja cisnac ile ma cm

a powiedzcie mi - po co wam ta informacja ?? nie wystarczy, że jest w porządku ?? przecież chyba żaden lekarz nie chce was specjalnie okłamać i wmawiać, że jest ok jeśliby nie było ok :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    _kasiek_: a powiedzcie mi - po co wam ta informacja ?? nie wystarczy, że jest w porządku ?? przecież chyba żaden lekarz nie chce was specjalnie okłamać i wmawiać, że jest ok jeśliby nie było ok

tez prawda:bigsmile: oto przemówił nasz głos rozsądku, dzieki Kochana że jestes, bo sprowadzasz nas do pionu:bigsmile:
    --
  1.  permalink
    Ja juz po wizycie, nie mam dobrych wiesci...szyjka 10mm, lejek dalej jest, gin nie wiedzial co robic, zglupial, najpierw wypisal mi skierowanie do szpitala, pozniej je zostawil i ma dzwonic po konsultacjach z innym ginekologiem...mam lezec, oszczedzac sie, wizyta za tydzien i wtedy sie okaze co i jak.......... nie chce ryzykowac szwem, bo nie chce zebym zlapala infekcje, bo pozniej bedzie sobie plul w buzie, ze mozna bylo temu zapobiec.....a najlepsze jest to, ze szyjka jest twarda. Z dobrych nowin, dziecko rozwija sie prawidlowo.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Kakai: tez prawda oto przemówił nasz głos rozsądku, dzieki Kochana że jestes, bo sprowadzasz nas do pionu

miło mi, że moje gadanie komuś pomaga :bigsmile:

Treść doklejona: 08.05.12 20:11
    kuleczko 3mam kciuki za ciebie i Twoją szyjkę !!!!! odpoczywaj i mimo wszystko spróbuj być dobrej myśli
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Kuleczko odpoczywaj Kochana, trzymaj sie dzielnie, trzymam kciuki za szyjkę!
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    nuna1: no nie mogą nic teraz zrobić bo muszę mieć kanałowe zrobione a pozostałe 4 do wyrwania :shamed:

wyrywanych zębów bez znieczulenia nie miałam ale miałam leczenie kanałowe bez... boli jak cholera ale do wytrzymania. I wydaje mi się, że lepiej wyleczyć tego zainfekowanego zęba, bo takie ubytki chyba nieciekawie wpływają na ciążę. A tak na marginesie, nie bierzesz żadnych witamin dla ciężarnych? Z tego co wiem, w tych czasach rzadko "lecą" zęby ciężarnym właśnie dzięki zbawiennym witaminom. Dziecko nie ciągnie tyle z mamusi, bo czerpie z witamin. Kiedyś owszem, ale teraz...?

Treść doklejona: 08.05.12 20:19
    wszystkie "szyjkowe" mamusie - zaciskam kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Kuleczko przykro mi, że szyjka znowu poleciała w dół. :sad:

A lekarz mówił Ci jaka może być tego przyczyna, bo z tego co pamiętam to twardnień brzuszka nie miałaś?

Leż Kochana plackiem, ściskam mocno :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    kasiek ja też lubię jak przywołujesz do porządku :)
    visti w pierwszej ciąży też miałam pozwolenie na rodzenie po 35 tyg tak się tym przejęłam że urodziłam 7 tygodni później.
    --
  2.  permalink
    A lekarz mówił Ci jaka może być tego przyczyna, bo z tego co pamiętam to twardnień brzuszka nie miałaś?

Rumbcia nie takiego czegos nie mialam i nie mam, brzuch mi sie nie stawia, nie twardnieje...przyczyna niewydolnosci moze byc genetyczna, moja mama ze mna od 4 miesiaca lezala plackiem bo juz nawet nie bylo na co szwu zakladac bo szyjki w ogole nie miala juz....ale dotrwala ze mna i tydzien przed terminem urodzila. Wiec mam taka nadzieje, ze i ja dotrwam.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    mkd Nie obraze sie, jak do tego 10. Lipca dociagne :D a nawet i dalej... :)
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    kuleczka_69: przyczyna niewydolnosci moze byc genetyczna, moja mama ze mna od 4 miesiaca lezala plackiem bo juz nawet nie bylo na co szwu zakladac bo szyjki w ogole nie miala juz....ale dotrwala ze mna i tydzien przed terminem urodzila. Wiec mam taka nadzieje, ze i ja dotrwam.

Kuleczko pewnie, że dotrwasz:) wiem, że to leżenie jest strasznie niewdzięczne i upierdliwe ale dasz radę;)

Moja mama też miała problemy z szyjką i od połowy ciąży miała nakaz leżenia;/ Pewnie podzielę jej los. U mnie wszystko okażę się w piątek...
    --
  3.  permalink
    Cześć Dziewczyny:) mam pytanie, mogłybyście mi coś poradzić na już powoli spadające żelazo ?Morfologia trochę gorzej mi wyszła, już przy dolnej granicy... Może jakiś dobry suplement co by tego pierwiastka odpowiednie ilości dostarczał(bo duży wybór jest i nie wiem co dobre) no i może czego więcej wcinać by tak szybko nie spadało? Bo że czerwone mięso i buraczki to wiem, ale co jeszcze Wy na to zjadacie?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Kuleczko - odpoczywaj , 3mam kciuki :)

Patka, Kasiek - dzieki zapisalam sobie :)

Ja juz jestem po USG, dzidzia rosnie ladnie , spala buzka i brzusiem w dol - szkoda, ze nie fikala koziolkow jak tydzien temu :) Mam caly opis badania. Odblokuje karte ciazy, bardzo prosze o komentarze - jak macie chwilke. :) W szpitalu powiedzieli mi, ze wyniki ok.
    --
  4.  permalink
    Kuleczka trzymam kciuki za tą szyjkę, u Ciebie jeszcze trochę wcześnie jest na takie szyjkowe ekscesy. Najważniejsze że jest twarda i rozwarcia brak, więc z pewnością dzięki wypoczynkowi dotrwacie do końca :smile:

Vsti u Ciebie nie jest tak źle, a jakby co to do 35tc już masz całkiem nie daleko :wink:

Dziewczyny będzie dobrze, byleby nie popadać w szyjkową panikę
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Z tego co wiem, w tych czasach rzadko "lecą" zęby ciężarnym właśnie dzięki zbawiennym witaminom.

Katka, to już niestety zależy jakie kto ma zęby. U mnie masakra i żadne witaminy nie pomogą... :cry: W poprzedniej ciązy posypały mi się wszystkie- miałam też dwa wyrywane w trakcie ciąży( ze znieczuleniem, oczywiście). Teraz właśnie czekam na wizytę kontrolną i już sie boję...
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    Ja do dentysty tez musze sie wybrac.....zbieram sie, ale jakos nie moge dojsc.....spiaca juz jestem...w nocy wstaje co 2h do toalety na siusiu, malenstwo budzi mnie opniakami 3 - 4 w nocy....a wory pod oczami to niedlugo bede ciagnac przed soba :P
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    violet_flower: no i może czego więcej wcinać by tak szybko nie spadało? Bo że czerwone mięso i buraczki to wiem, ale co jeszcze Wy na to zjadacie?

jeszcze szpinak i brokuły ładnie podnoszą żelazo :D
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    violet_flower - ja tez mam zelazo ponizej normy, tak mi wyszlo w badaniach. Skonczylam folik i zaczelam brac femibion. Mialam dzwonic do mojej poloznej, ale cos sie do niej dodzwonic nie moge.

Tez chetnie poslucham Dziewczyny o tym zelazie.. te witaminy wystarcza? Czy cos jeszcze dodatkowo brac? nie chce tez przesadzic.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Peppermill: Katka, to już niestety zależy jakie kto ma zęby. U mnie masakra i żadne witaminy nie pomogą... :cry: W poprzedniej ciązy posypały mi się wszystkie- miałam też dwa wyrywane w trakcie ciąży( ze znieczuleniem, oczywiście). Teraz właśnie czekam na wizytę kontrolną i już sie boję...
    --

możliwe, zależy od człowieka... ale chyba powinna je poleczyć, czy się mylę?
    Mnie też czeka wizyta u dentysty - coś nie mogę się wybrać ;) sam zapach przyprawia mnie o omdlenia :)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Pewnie, że trzeba leczyć. Tym bardziej, że potem może być już za późno i zostanie tylko wyrywanie.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Ja chodzilam od lutego do konca kwietnia, zrobilam wszystkie wieksze i mniejsze ubytki. na szczescie akurat zeby moja ciaza oszczedza!!!

u mnie z zelazem tez marnie...nie pomagaja witaminy, zelazo na recepte trochę przyhamowalo spadek, ale i tak leci. w pierwszej ciazy mialam na konowce ponizej 10. ale takie u mnie uroki w ciazy i jakos mnie to bardzo nie martwi
    --
  5.  permalink
    katka_81: możliwe, zależy od człowieka... ale chyba powinna je poleczyć, czy się mylę?
    Mnie też czeka wizyta u dentysty - coś nie mogę się wybrać ;) sam zapach przyprawia mnie o omdlenia :)

Tyle, że przy kanałowym, trzeba zęba ukatrupić i nie wiem, czy to lekarstwo w zębie jest takie obojętne dla płodu :confused:
    A te do wyrwania może i warto podleczyc
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    vsti teraz tak mówisz a jak będziemy w 38 to każdego dnia będziemy żyć nadzieją że to może dziś :)
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Mi po pierwszej ciąży zęby strasznie poleciały , więc teraz leczę co się da . Wizyty co 2 tygodnie :confused:

U mnie też się zaczyna anemia ( i ponoć wraz z nią mogą mogą nasilić się infekcje ) więc mam dodatkowo do witamin przepisany Femiferal
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    cheriniatko: Tyle, że przy kanałowym, trzeba zęba ukatrupić i nie wiem, czy to lekarstwo w zębie jest takie obojętne dla płodu :confused:

Patrz, nie pomyślałam... racja... ale chyba jakieś wyjście musi być. Może by go zaleczyła na jakiś czas... Nie wiem.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Vsti do 35 tc już niedaleko, więc troszkę więcej odpoczynku i pewnie nim się obejrzysz a już będziesz w 35 tc ;)
    Kuleczko - u Ciebie troszkę dłuższa droga, ale wierzę, że będzie dobrze! za wszystkie szyjkowe mamusie trzymam mocno kciuki!
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dziewczyny, czy mozna stosowac zniczulenie w ciazy?
    Ja do dentysty moge chodzic, ale zawsze znieczulenie bralam ( jak narazie mam 4 plomby). Poszlabym sprawdzic i ponaprawiac, ale nie wiem czy zniose wiercenie w zebie bez zastrzyku..
    --
  6.  permalink
    madziauk: Dziewczyny, czy mozna stosowac zniczulenie w ciazy?

Można, tylko uprzedź lekarza, to Ci dobierze takie bezpieczne dla ciężarówek. Podobno zęby najlepiej leczyć w 2 trymestrze, w 3 już się nie poleca.
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    madziauk: Dziewczyny, czy mozna stosowac zniczulenie w ciazy?

Podobno można ale lepiej nie stosować go na początku ciąży.
    Ja sobie wszystkie ząbki wyleczyłam przed ciążą:) Na razie mam spokój, witaminki też łykam.

A właśnie a'propos witamin: czy brała któraś z Was Prenatal DHA? i czy oprócz tych witamin stosowała jakieś dodatkowe?
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dzieki Dziewczyny.

Ja w sumie nigdy nie mialam duzych problemow z zebami (odpukac!). Mialam 4 male dziurki tylko. A 30tka na karku. Jednak wolalabym sprawdzic co i jak. Takze za miesiac jak bede w Polsce , pojde do mojej dentystki, bo tylko jej ufam ;)
    Czyli zabki czyscic tez mozna, tak?

Musze zadzownic i umowic sie na czyszczenie, sprawdzanie stanu zebow ;) No i to usg 3D badz 4D ;)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.