Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorwielgosz
    • CommentTimeMay 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Moje zęby sie na szczęście trzymają, ale i tak wybieram się do dentysty zanim urodzę. Jakieś czyszczenie, kontrola... Później może nie być na to czasu, a karmienie piersią jeszcze bardziej pustoszy organizm.

Rumbo, ja bralam Prenatal DHA, z tym ze w I trym. codziennie, w II rzadziej, a teraz nie biorę w ogóle. Nic oprócz tego nie brałam. Nie jestem zwolennikiem faszerowania się witaminami, a Prenatal jak dla mnie ma optymalny skład.
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
    • CommentTimeMay 8th 2012
     permalink
    madziauk: Skonczylam folik i zaczelam brac femibion

Tyle, że femibion nie zawiera żelaza. Odkryłam to niedawno i tak naprawdę bardzo mnie to dziwi... Podobnie jak fakt, że nie zawiera magnezu. Kwasu foliowego też jest mało. Przecież to tabletki dla kobiet w ciąży a te witaminy są mega ważne w tym okresie...

Ja do 13 tygodnia ciąży brałam femibion natal 1 a potem femibion natal 2. Polecał mi to lekarz ale sama nie wiem czy nie lepszy byłby np. falvit mama albo Pharmaton Matruelle. Ten ostatni również ma kwasy omega 3 (DHA) i zdecydowanie więcej witamin z żelazem i magnezem na czele. Kwasu foliowego jest 600 qg a femibion natal 2 ma tylko 200 qg...

Ja przy normach żelaza 40 - 145 mam wynik 45 a więc w dolnej granicy. Zastanawiam się czy nie wspomóc się tym specyfikiem.

Która z Was łyka WYŁĄCZNIE femibion??
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Sayuri - no ja wlasnie od niecalego tygodnia lykam famibion, ale taki :

http://www.boots.com/en/Seven-Seas-Femibion-Healthy-Pregnancy-30-days-supply_981140/

Opakowania juz nie mam, robilam porzadki i wyrzucilam. Wlasnie widze na powyzszej stronie, ze zelazo tam jest, tylko ciekawe jaka dawka..

No nic, chyba bede musiala zmienic witaminki.
    Jeszcze dopytam ginekologa.

Treść doklejona: 08.05.12 22:25
    Dziewczyny z UK, czy mozecie mi prosze napisac jakie mialyscie wyniki tych testow na wady genetyczne? Bo ja szukam jakisch norm, i na polskich stronach podaja chyba troszke inaczej i ciezko mi jest porownac te moje wyniki.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    A ja mam takie pytanie -jakie formy znieczulenia polecacie/preferujecie przy porodzie ?
    --
    •  
      CommentAuthorvitani_82
     permalink
    nikkitaa: A ja mam takie pytanie -jakie formy znieczulenia polecacie/preferujecie przy porodzie ?

Ja polecam ZZO. U mnie zdziałał cuda. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    A ja polecam mysl : "kiedys to sie w koncu skonczy".:devil:. Tak serio, to chyba ZZO najbardziej skuteczne...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ja sie boje ZZO :bigsmile: Zastanawialam się nad gazem rozweselającym -ktoś praktykował? :)
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ja rowniez sie boje ZZO, mojej siostrze zle sie wkluli , nie dosc, ze 3 razy (ponoc mozna dwa), to anestezjolog nie trafila ani razu. Urodzila silami natury. Nawet w karcie jej nie zapisali. Pozniej w szpitalu kazali zajmowac sie corka. Mimo, ze sie bardzo zle czula. Jak wyszla do domu z dzieckiem, to jak dojechala do mieszkania, juz stac nie mogla na wlasnych nogach. Karetka zabrala ja do szpitala. Lezala plackiem tydzien, uzupelniali jej plyn rdzeniowo-kregowy - miala tzw. zespol popunkcyjny. Miala odlezyny, schudla, lekarze nie wiedzieli ile bedzie musiala lezec , mowili, ze moze nawet do miesiaca czasu. Pamietam jak codziennie dzwonilam do niej do Polski (mieszkam w UK), i mi plakala do telefonu - byla zalamana. :( Dlatego ja po tych ciezkich przezyciach siostry, nie mam ochoty na takie znieczulenie. Boje sie.

Chcialabym rodzic w wodzie, jezeli nie bedzie przeciwskazan. Nie wiem czy w UK podaja gas podczas takiego porodu, jezeli tak, to chetnie bym skorzystala.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    A ja polecam mysl : "kiedys to sie w koncu skonczy".

: ) u mnie było podobnie tylko " przecież kiedyś to się musi skończyć " : )
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja biorę Femibion 2 a wcześniej 1. Mój lekarz jak usłyszał, ze to biorę to był zachwycony.... nie wiem czemu, bo właśnie też mnie to dziwi że nie ma żelaza i magnezu. Ale magnez lekarz mi przepisał dopiero w 20 tygodniu, na twardnienie brzucha, a żelazo mówił, że dopiero wtedy, gdy wyniki krwi się pogorszą. Wnioskuję z tego, że chyba nie ma potrzeby brania magnezu i żelaza jeśli wyniki są ok. A co do kwasu foliowego, to 0,2 to dzienna dawka dla człowieka (czyt. kobiety) nie będącej w ciąży, 0,4mg to już zwiększona dawka dla kobiety w ciąży (a dawka 4-5 to tylko dla kobiet obciążonych ryzykiem chorób genetycznych itd). Po 13 tyg. Femibion Natal 2 ma tylko 0,2 mg kwasu foliowego, bo nie ma potrzeby suplementowania go w większej ilości. Najważniejsze są pierwsze 3 miesiące,a nawet 1 miesiąc, bo chodzi tu o zamykanie cewy nerwowej (ot tyle pamiętam ze studiów ::bigsmile: ), do czego właśnie potrzebny jest kwas foliowy.
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ja miałam gaz przy porodzie. Wiem, że opinie są różne, ale dla mnie to lipa zupełna- nic nie pomogło. Plusem jest chyba tylko to, że łatwiej regulować oddech, jak wdycha się przez maskę.

Madziauk, ja miałam takie wyniki:
    combined chance of Down Syndrome 1 in 8721
    age related chance 1 in 964
    free beta HCG mom 1,09
    PAPPA mom 0,67
    Nuchal translucency mom 0,97

a ty?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja miałam zzo, a teraz jesli bedzie potrzeba to tez zzo a jak nie to gazu spróbuje jesli bede na Ujastek rodzic
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Peppermill - ja mam takie wyniki (przetlumaczylam na PL ;) )

Test z krwi pobrany od matki 02 maja 2012.
    Bree B-Hcg: 58.50 IU/I ( rowne 1.013 MoM)
    PAPP-A : 1.645 IU/I ( rowne 0.712 MoM)

Ocena ryzyka Trisomii 21, 13, i 18: ( te skorygowane mam pogrubione, tlumaczyla mi na Pani co robila USG, ze to moj wynik )

Trisomia 21 : (Zespol Downa)

ryzyko tło : 1:902
    ryzyko skorygowane : 1:11259

Trisomia 18 : (Zespol Edwardsa)

ryzyko tło : 1:10641
    ryzyko skorygowane : 1:212829

Trisomia 13 : (Zespol Pataua)

ryzyko tło : 1:25051
    ryzyko skorygowane : 1:501011

Dopisze jeszcze przyziernosc, bo widze, ze podalas :
    przyziernosc faldu karkowego (NT) – 1.40 mm

Reszte badania + foto z usg mam pod karta (jest udostepniona dla wszystkich)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    A tak nawiasem mówiąc to chyba zaczynam 6 m-c!
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Peppermill - gratki :) widze, ze te wyniki troszke inaczej podaja, pewnie zalezy od szpitala.
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    No, popatrz. To dlaczego mi tylko na zespół Downa robili? Madziauk, ty z Anglii jesteś? Może u was są bardziej rozbudowane badania podst. niż u nas.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Peppermill - no mozliwe, tak w UK, dokladnie w Londynie mieszkam :) Dzis powidzialam koledze, z ktorym pracuje, ze jestem w ciazy :) Bardzo sie ucieszyl. Od razu zapytal sie o szpital jaki mam przydzielony, i to juz kolejna osoba , ktora powiedziala, ze jest jednym z najlepszych w Londynie - Szpital St Thomas ;) mam nadzieje, ze te opinie sie potwierdza i sama go bede milo wspominac :)

W ogole jestem taka zmeczona ostatnio, ze w polowie dnia juz padam :( Jutro mam imprezke z pracy, kolejne urodziny firmy. Zaczyna sie po 19:30, konczy cos po polnocy. Ma byc kolacja, koncert i na koniec DJ ;) poszlabym bardzo chetnie. Bo swiateczna imprezke mielismy rewelacyjna :)
    Znacie jakies sposoby by to zmeczenie chociaz troszke zniwelowac? Zastanawiam sie juz czy nie pojsc i chociazby by posiedziec sobie;)
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ja byłam przekonana, ze wezmę zzo, jesli tylko zdążę. Teraz trochę się waham. Nasłuchałam się opowieści o powikłaniach itd. Podejrzewam jednak, że jak przyjdzie co do czego, to ból będzie najlepszym doradcą!

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 08.05.12 23:19</span>
    Madzia, ja mieszkam w Szkocji, stąd pewnie te różnice w badaniach. Ja nie mam wyboru, bo w Edynburgu jest tylko jeden szpital z porodówką!
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Mi ZZO kuzynka odradzała, na dniu otwartym w szpitalu też położna, która nas oprowadzała nie polecała tego znieczulenia -a nawet mówiła, żeby go w miare możliwości unikać. Dlatego też jestem nastawiona na gaz rozweselający, bo wydaje mi się być taki hm ... najmniej niebezpieczny ;) I do tego poród w wannie, jeśli sala będzie wolna ;) Położna mówiła też właśnie, że jeśli się rodzi w wannie, to nie podają oksytocyny -wtedy stawiają na taki naturalny poród zero ingerencji w przyspieszanie czy coś. Ale do tego trzeba mieć dobre wyniki badań itd itp
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Peppermill - no prosze, piekne miasto. Bardzo bysmy chcieli tam pojechac z mezem na jakis dlugi weekend, moze jak dzidzia bedzie miala roczek sie wybierzemy :) Tylko 1 szpital? to rzeczywiscie wybor wielki ;)
    Mi GP nie mowila by wybierac, od razu przydzielila do tego St. Thomas, bo to jest najblizszy szpital. Ja nie protestowalam i tez nie pytalam o inne mozliwosci, bo slyszalam dobre opinie o tym wlasnie szpitalu.

Nikkitaa - Wyglada na to, ze tak samo chcialybysmy rodzic :) woda + gas :) na tym oddziale u nas w szpitalu jest fajnie, bo maz moze byc ze mna non stop, od samego poczatku, nawet z malym rozwarciem :) Pozniej moze zostac ze mna na noc, w tym pokoju dla pacjetnki jest tez lozko dla meza :) lazienka :) ciekawe jak to dokladnie wyglada. Musze umowic sie na zwiedzanie oddzialu :)
    --
    • CommentAuthorDiada83
     permalink
    Kurcze wyszlo mi białko w moczu, jutro mam wizytę i tak sie boję, ze mnie do szpitala skieruje..
    --
  1.  permalink
    no to wychodzi na to ze ja dostalam najbardziej okrojony wynik badania....:/, poinformowali mnie tylko ze : "your baby is not at high risk for Down`s Syndrome
    your actual risk is: 1 in 9396

co do zebologow to wlasnie dzis umowilam sie na rodzinna wizyte: ja, Polowek i Miniko....za 2 tygodnie we wtorek...
    madziauk a moge zapytac dlaczego wybierasz sie do dentysty w PL skoro tutaj w ciazy i rok po narodzinach przysluguje Ci darmowa opieka stomatologiczna???
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Psycho_patka - bo ja mam bardzo delikatna dentystke, dokladna w PL, chodze prywatnie wlasnie w Polsce. Tu mam ubezpieczenie z pracy dentystyczne prywatne, wiec juz nawet nie liczac NHS mam za darmo. Jednak boje sie nowego dentysty, wolalabym pojsc do swojej (jak pisalam, ufam jej, wiem, ze mi super zrobi, i samo podejscie jej tez mi odpowiada). To samo z czyszczeniem zebow, raz robilam u innej babki, i mi nie doczyscila calego kamienia - nie zauwazylam tego w gabinecie, bo wtedy bylam przed slubem i mi sie spieszylo ;). A tam mam u swojej zawsze perfekt :) wiec to tak troszke ze strachu i przyzwyczajenia. Wole zaplacic i miec komfort psych., ze bedzie dobrze zrobione :) delikatnie, i nie bedzie bolalo ;)
    --
  2.  permalink
    :) rozumie bo ja mam to samo tylko w druga strone... boje sie zebologow w PL...dopiero tutaj sie przekonalam i to w dodatku do dentysty ktory przyjmuje na nhs wlasnie...nie zamienilabym go na zadnego innego...
    --
    • CommentAuthorcho
    • CommentTimeMay 9th 2012
     permalink
    Witam rano, space nie moge. Ale straszycie tym zzo:tongue:. Ja wiem ze jezeli nic sie nie wydarzy to zzo i cesarka mnie czeka.

NA 10 badania hormonow i usg tarczycy man dzis:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Sayuri78 Ja łykam femibion natal ale clasik- on ma żelazo i jod i mg, a kwasu foliowego ma 0,8- on jest tez potrzebny abyśmy my i nasze dzidzie nie miały anemii, no i połączenia w mózgu były ok. Dodatkowo łykam pregna 250 DHA , Przez 3m-ce łykałam centrum materna bo Fb clasik było kiepsko, a fb 1 i 2 nie mają właśnie żelaza.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dzień dobry w ten słoneczny poranek

nikitta - a gdzie ty w końcu rodzisz ??
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
    • CommentTimeMay 9th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja sie strasznie podniecam tym filmikiem, bo zawsze marzylam zeby mnie dziecko tak porzadnie skopalo. Tak wiec sie doczekalam, i od 2 tyg. mam takie wlasnie rewolucje w brzuchu. Filmik nakrecony o 4 nad ranem, a dziecie zostalo obudzone burczeniem w brzuchu:). Przepraszam ze tak sapie niemilosiernie, ale jak leze na plecach to bardzo ciezko mi oddychac:). No i widac ze Maly nadal w poprzek ulozony, co mnie zaczyna powaznie martwic....

http://imageshack.us/clip/my-videos/692/96rk.mp4/
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Ale fajny falujący brzuszek :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Witam w środowy poranek!

Pisałam, przeskoczyłam i mi wywaliło, ehhh :/
    Ja miałam znieczulenie zzo i mam nadzieję, że tym razem też dostanę. 2,5 h z bańki, przebicie pęcherza płodowego i po 55 minutach tuliłam Maleństwo!

wielgosz super filmik i świetna pamiątka! Jak Maluch już teraz tak szaleje, to ciekawe co będzie dalej :)
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    dzisiaj mam wizytę z usg, nie mogę się doczekać, aby dowiedzieć się ile nasza kluseczka co ćwiczy fikołki waży i mierzy :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    mag_dre: Sayuri78 Ja łykam femibion natal ale clasik- on ma żelazo i jod i mg, a kwasu foliowego ma 0,8- on jest tez potrzebny abyśmy my i nasze dzidzie nie miały anemii, no i połączenia w mózgu były ok. Dodatkowo łykam pregna 250 DHA , Przez 3m-ce łykałam centrum materna bo Fb clasik było kiepsko, a fb 1 i 2 nie mają właśnie żelaza.

Dzień doberek :boogie:

No właśnie... Mnie lekarz nic nie mówił o dodatkowych witaminach z żelazem i jestem na niego zła...! Na razie mam żelazo w dolnej granicy normy ale zobaczymy jak będzie po dzisiejszych wynikach z hemoglobiną bo póki co również w dolnej granicy normy = ale mimo wszystko to norma, więc mnie to uspokaja.
    Jednak troszkę się martwię, że nie dostarczałam maluszkowi wszystkich witamin i dlatego taki nieruchawy np. jest :smile:. Z drugiej strony jest tyle dziewczyn, które biorą tylko folik albo nie zażywają jakichkolwiek leków a dzieciaczki rodzą się zdrowe i silne...

Jutro na wizycie zobaczymy jak się ma nasz dżentelmen i o wszystko wypytam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Sayuri78: Jednak troszkę się martwię, że nie dostarczałam maluszkowi wszystkich witamin i dlatego taki nieruchawy np. jest

Nie denerwuj się, jedne maluszki w brzuchu są bardzo aktywne, a inne spokojne. Moja mama mówiła, ze ja byłam bardzo aktywna, a brat strasznie leniwy- czasem tylko się przeciągnął lub kopnął. Już w życiu płodowym uaktywnia się charakterek maleństwa- tak wyczytałam w książce" w oczekiwaniu na dziecko". Więc uszy do góry, wsio w porządku.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hej:bigsmile: rozpoczynamy 30 tydzień:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    mag_dre: Więc uszy do góry, wsio w porządku.
    --

:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Kakai: Kakai
    18 minut temu

hej:bigsmile: rozpoczynamy 30 tydzień:shocked:

Zazdroszczę, już bym chciała dobić 30tc, byłabym spokojniejsza :wink:
    --
    • CommentAuthorjusta2586
     permalink
    Witam się. chciałam sie zameldować że nie rodze:confused: i skończył się 40tc:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    justa2586: Witam się. chciałam sie zameldować że nie rodze i skończył się 40tc

Oj joj! A ja myślałam, ze Ty już po i dlatego nie masz czasu i głowy się meldować!....
    Sayuri78: Mnie lekarz nic nie mówił o dodatkowych witaminach z żelazem i jestem na niego zła

A moja lekarka za to powiedziała - "jak pani chce to moze brać jakieś witaminy jak nie to nie" :confused: Pytam się jej jakie najlepsze, a ona na to, że w aptece mi poradzą jak bedę chciała :confused:

No więc "zachcialam" brać i biore Centrum materna plus DHA
    --
    •  
      CommentAuthornuna1
     permalink
    witam w słoneczny poranek:cool:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    A my się witamy i rozpoczynamy 25tc:smile:.
    Jeszcze parę dni do pracy i idę na zwolnienie. Trochę mam wyrzuty sumienia, że może za szybko :shamed:.
    Co z suplementów to brałam femibion natal 1, potem 2, ale cena powalała i pani w aptece ostatnio dała mi vitaminer dla kobiet w ciąży w dha (pół ceny femibionu, a skład podobny). Trochę wyniki krwi mi się pogorszyły i ostatnio lekarka zaleciła mi brać "burak forte" - takie tabletki z herbapolu.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    No i mam anemię i tarczycę na granicy normy :confused:!!!
    Niech to szlak!
    --
    •  
      CommentAuthornuna1
     permalink
    ja też chyba zaraz pójdę do apteki po jakieś wapno na te zęby i jakieś witaminy może w tedy przestanie mnie tak strasznie kopać ta dzidzia
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Sayuri78: tarczycę na granicy normy

w dół czy w górę ta granica?
    --
    • CommentAuthorufo03
     permalink
    A ja do 16 tc brałam tylko folik, a później Prenatal DHA. A od 24 tc biorę żelazo Sorbifer Durules, bo wyszła anemia.
    Co do ZOO, to miałam przy pierwszym porodzie, bałam się bardzo ale lekarz prowadzący powiedział że jakby co to mam brać. Teraz też się nastawiam na ZOO.
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    E to ja jakas dziwna jestem, bo mam co prawda Femibion 2, ale biore moze z 2-3 razy w tygodniu jak mi sie przypomni a wyniki krwi w normie (oczywiscie lekka anemia tez w normie juz na tym etapie). Magnez tez juz powoli odstawiam, niech sobie macica cwiczy, w koncu juz niedlugo wielki final. :)
    Wole jarzynki zjesc niz tabsy lykac. Tylko do miesa musze sie zmuszac troche, bo jakos mi nie podchodzi w tej ciazy.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A ja nie biore zadnych suplementow witaminowych. Jedynie aspargin, ascofer i folik... moj gin. jest przeciwnikiem sztucznych wit...
    No to sobie leze... Po nocy juz mnie wszystkie kosci bola, ale dam rade, byle uniknac oddzialu patologii :D
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    "ja też chyba zaraz pójdę do apteki po jakieś wapno na te zęby i jakieś witaminy może w tedy przestanie mnie tak strasznie kopać ta dzidzia"

Nuna nie rozumiem, jaki związek ma mieć branie witamin z kopaniem dziecka ??

Sayuri a jakie masz wyniki tych tarczycowych hormonów ?
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthornuna1
     permalink
    ja napisałam kopać a nie kompać :surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Ja biorę tylko jod, potas i żelazo bo tak zalecił lekarz. Żadnych gotowych witamin dla ciężarnych nie biorę bo już dwójka lekarzy mi powiedziała "bierzesz maternę i rodzisz mana" ;). Wyniki krwi mam ok.

Vsti jak po wczorajszej wizycie bo chyba nie pisałaś (albo przegapiłam)?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    nuna1: ja napisałam kopać a nie kompać

:shocked: nie napisałam nic o kąpaniu... nieważne już.

Dziewczyny dziś wyspana jestem cudownie i zaraz siadam do maszyny do szycia, zajadę ją dzisiaj :devil::devil::devil: Zaraz wrzucę na wątek szyciowy co tam ostatnio zmalowałam :tongue::shocked:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.