Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeMay 11th 2012
     permalink
    witam nowe ujawnione mamy

Silwson - dacie radę !!!!!!!!!!! musi być ok....

a ja idę dalej prać dziś ciuszki małego i sprzątać w szafie starszej córki - miłego dnia
    --
    • CommentAuthorDiada83
     permalink
    Dziś koło 13 będę dzwonić do lekarza, dam znać co mi powie i czy każe przyjechać na IP.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeMay 11th 2012 zmieniony
     permalink
    Diada z nadcisnieniem nie ma zartow. Mi ginka koniecznie kazala badac bo na wizycie mam 130/ 105 ale okazalo sie ze tylkona wizycie (gdybyjednak nie mowila zebym jak najszybciej sie zglosila doniej). Kontroluje teraz w domu i czasem jest za niskie ale najwyzsze jakie mialam w domu to 130/87 a srednia moich wynikow to jakies 120/80.

a mierzysz po przynajmniej 5 min spoczynku? to wazne

Slwison 3maj sie dzielnie

Kakai nie martw sie, mojego kuzyna zona caly czas czula sie jakby sie posikala i wszystko bylo ok. Ja mam podobnie, czesto wodnisty sluz. Spioszki super tez mam kilka takich i wlasnie zastanawialam sie wczoraj z mama czy sa praktyczne. Ja chyba jednak bede wolala bez rekawow.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
     permalink
    Diada a to dzisiejsze cisnienie to gdzie mierzylas???
    mnie polozna zabronila robic samodzielnych pomiarow...powiedziala, ze w ciazy te wszystkie maszyny do samoobslugi bywaja nie miarodajne (o czym przekonalam sie na wizycie porownujac pomiar wykonany samodzielnie z pomiarem wykonanym przez polozna) i ze tylko powoduja stres, ktory wplywa na faktyczny wzrost cisnienia...

za chwileczke uciekam na wizyte, wiec prosze tez o kciuki za mnie i moje cisnienie...oraz brak bialka w moczu przede wszystkim :)) hihi wystarczy Wam tych kciukow???

Treść doklejona: 11.05.12 09:34
    hopelight: Mi ginka koniecznie kazala badac

jak widac w UK do wszystkiego maja inne podejscie ehhh :/
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    psycho_patka: Diada a to dzisiejsze cisnienie to gdzie mierzylas???
    mnie polozna zabronila robic samodzielnych pomiarow...powiedziala, ze w ciazy te wszystkie maszyny do samoobslugi bywaja nie miarodajne (o czym przekonalam sie na wizycie porownujac pomiar wykonany samodzielnie z pomiarem wykonanym przez polozna) i ze tylko powoduja stres, ktory wplywa na faktyczny wzrost cisnienia...

Z tym tez sie zgadzam, gdy bylam teraz w szpitalu mierzyli mi takim starym cisniomierzem z taka pompka i bylo duzo nizsze niz na elektronicznym.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Hey Kobietki:rainbow:

Witam się w 27 tyg. - dziś mam studniówkę i wizytę na której się dowiem jak tam moja szyjka się miewa. Trzymajcie proszę kciuki :)

Sliwson :grouphug:

Kakai ale synka obkupiłaś - śliczne ciuszki:)
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Sliwson, Rumba, Trzymam za Was kciuki! :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Hope dzięki!

Rumba :*

Kasiek miłego dnia, ja juz tez chce prac:bigsmile: ale czekam z tym do czerwca:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Kakai: ale czekam z tym do czerwca

no wiesz - ja mogę się nie doczekać do czerwca - zobaczymy co Młody dla mnie szykuje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Czy tez tak miałyście lub mace że chciało się wam cały czas pić wody.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Hej hej w piąteczek :-)
    U nas pogoda jak na Krecie, korzytam póki mogę (tzn póki dobrze sie czuje i nie puchnę) bo uwielbiam słoneczko.

acia20: Czy tez tak miałyście lub mace że chciało się wam cały czas pić wody.

Mnie do wody nie ciągnie, ale faktycznie generalnie piję ze 2, 3 razy wiecej niż przed ciążą.
    --
  1.  permalink
    ja tez sporo pije a woda smakuje mi najbardziej...chociaz ostatnio coraz czesciej nachodzi mnie smak na cos slodkiego i gazowanego o zgrozo:devil:

my po wizycie u poloznej...cisnienie dobre 120/76, sladowe ilosci bialka w moczu....i galareta, ktora ze mnie wypadla to jednak czop...ale polozna powiedziala ze mam sie nie martwic, ze to sie zdarza tym bardziej, ze to moje drugie dziecko, zapytala sie tez czy mam juz wszystko przygotowane :shocked:, stwierdzila ze dzidzia jest malutka...znaczy sie nie ze za mala i cos nie tak ale ze z tych zdecydowanie mniejszych, co nie powiem strasznie mnie cieszy :)) a no i znow tylko po spojrzeniu na ksztalt brzucha stwierdzila, ze musza mnie strasznie plecy bolec bo dzidzia nadal na moim kregoslupie sobie wygodnie lezy...:))) do tego posmyralam sobie patyczkiem tam w srodku bo ostatnio conieco mnie swedzialo...znaczy sie wymaz zrobilam hihi smiesznie tak samoobslugowo...we wtorek mam zadzwonic po wyniki...to by bylo chyba na tyle...moge zaczac urodzinowy weekend w wysmienitym nastroju...:)))
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Udało mi się przespać jeszcze chwilke ;)
    Nie wiem czy przeoczyłyście ale pytałam jak długo czeka się na wyniki cytologii i flory bakteryjnej? Nigdy nie miałam robionej, a zapomniałam się spytać po badaniu ...
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Psycho_patka, nie rozumiem... masz się nie martwić, że wypadł czop ale powinnaś mieć już wszystko przygotowane bo może być wkrótce poród? :confused:
    A wiesz ile waży Twoja Dzidzia?
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nie wiem ile się czeka na wynik.....ja robiłam cyto jakieś 3-4 razy do tej pory, ale zawsze wynik miałam już u lekarza....może zadzwoń do diagnostyki i poprostu zapytaj :wink:
    --
  2.  permalink
    niunia polozna powiedziala ze czop moze wypasc naprawde wieeeele tygodni przed porodem...dzidzia poki co wysoko nawet nie wstawia sie w kanal...padlo tez pytanie, w ktorym tygodniu urodzil sie Dominik (41t 1d - porod indukowany), zreszta tez nie powiedziala, ze czop wypadl caly (bo niby jak skoro mnie nie badala wewnetrznie - tylko po opisie wywnioskowala)....a pytaniem o przygotowanie to wydaje mi sie ze chciala mi dac poprostu do zrozumienia, ze dzidzia moze urodzic sie wczesniej ale nie na dniach... nie wiem ile malenka wazy bo polozna nie ma usg w gabinecie...rozmiar dziecka okresla dotykajac brzucha :)))
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Psycho_patka, aha. Dzięki.
    Generalnie jaja, że położna określa wielkość dziecka dotykając brzucha :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    niunia32: Generalnie jaja, że położna określa wielkość dziecka dotykając brzucha :)

No wiesz, zawód położnej jest dużo starszy niż aparaty do USG. Położne potrafią dużo więcej, niż to by się mogło wydawać :smile:
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    hydrozagadka: No wiesz, zawód położnej jest dużo starszy niż aparaty do USG. Położne potrafią dużo więcej, niż to by się mogło wydawać

Wiem, wiem... Ale w dzisiejszych czasach jak się wszędzie roi od różnych sprzętów to dziwnie to brzmi :)
    -- ,
  3.  permalink
    niunia32: Generalnie jaja, że położna określa wielkość dziecka dotykając brzucha :)

no niby smieszne, ale o dziwo dosyc dokladne :))
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    psycho_patka: no niby smieszne, ale o dziwo dosyc dokladne :))

Czyli dobra położna :)
    -- ,
  4.  permalink
    w UK w ogole uzywanie jakichkolwiek sprzetow w ciazy jest ograniczone do absolutnego minimum :)) taki o dziwny kraj...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    no wiecie - dawniej to położna a nie usg określały też jak ułozone jest dziecko.....a zreszta - to nie było tak dawno - moja mama nie miała robionego usg ani przy mnie ani moim bracie (czyli 26 lat temu)
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    nikkitaa na wyniki cytologii czeka się z tego co pamiętam około tygodnia!

psycho_patka wcześnie z tym czopem, ale faktycznie, w drugiej ciąży wszystko jest wcześniej, inaczej..
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    A USG niby takie dokładne? Wystarczy kursor źle ustawić na ekranie i już są spore błędy w pomiarze. Ile to już było historii o złym oszacowaniu wagi dziecka, u mnie rozjazd był na 600 g przed porodem - raczej niemało.
  5.  permalink
    _kasiek_: no wiecie - dawniej to położna a nie usg określały też jak ułozone jest dziecko

nie tylko dawniej...w UK przy normalnie rozwijajacej sie ciazy ostatnie usg jest w 20tc....pozniej to wlasnie polozna okresla polozenie dziecka...moje od ostatniej wizyty (2tygodnie temu) jest glowa w dol...i jak pisalam wyzej ulozone na moim kregoslupie...nie wstawia sie jeszcze w kanal rodny...wszystko to okreslone tylko i wylacznie za pomoca rak wykawlifikowanej poloznej...
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    U mnie też waga różna od oszacowanej przez usg. Ale ten się nie myli, kto nic nie robi!
    Ponoć dziś ostatni dzień ciepła, później deszcz i ziąb, brrrrrr
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    psycho_patka: nie tylko dawniej...w UK przy normalnie rozwijajacej sie ciazy ostatnie usg jest w 20tc

no fakt, ale sądze, że w okolicach 34-35tc jednak powinno się jeszcze zrobić żeby sprawdzić stan łożyska i przepływy
    --
  6.  permalink
    polusiowa: Ponoć dziś ostatni dzień ciepła, później deszcz i ziąb, brrrrrr

bo wiosna chyba nareszcie do nas sie wybiera...ale tfu,tfu nie ciesze sie na zapas bo jeszcze zapesze...5 tygodni deszczu obrzydzilo mi slote absolutnie...jak nigdy dotad...pora na troche sloneczka :))
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Mnie ostatnio zdziwił lekarz - badając mi szyjkę już mi powiedział, że dziecko ciągle jest ułożone główką w dół, potem zrobił USG potwierdzając swoje słowa...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    magku: Mnie ostatnio zdziwił lekarz - badając mi szyjkę już mi powiedział, że dziecko ciągle jest ułożone główką w dół

a to ponoć akurat trudne nie jest bo główkę da się wyczuć
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Szczerze powiem, że nie wiem...nie znam się na medycynie :bigsmile: pewnie orientujesz się troszkę bardziej niż ja :bigsmile: Ale fakt jest taki, że zdziwiło mnie to...aczkolwiek tak jak pisałyście...dawniej USG nie było tak dostępne i lekarze musieli sobie radzić bez tego...
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    _kasiek_: a to ponoć akurat trudne nie jest bo główkę da się wyczuć

No jasne, własnym paluchem można poczuć :wink:
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    To ale jestem 'zorientowana' w temacie :bigsmile:
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Dziś w Krakowie ma być 27 stopni :bigsmile:
    Czyli, że jakbym sobie wsadziła tam paluchy to bym poczuła główkę?
    :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Jestem po USG i mam dobre i zle wieści. Zacznę od dobrej: serce Franka jest w 100% zdrowe:) Dr Makowski nie widział żadnych powodów do zmartwień. Ilośc wód prawidłowa.
    Zle wieści są takie: cytuje lekarza "szyjki pani praktycznie nie ma" jeśli coś, to kilka mm... Ale rozwarcia nie zobaczył. Ja juz nie wiem jak to jest bo 2 dni temu szyjka była dość długa ale właśnie rozwarta... Czuje, ze te skurcze wczoraj w nocy tak namieszaly... Leże ciagle pod fenoterolem i czekam co powiedzą lekarze ale o ponownym założeniu pessara chyba nie mam co marzyć...
    --
  7.  permalink
    Sliwson Najwazniejsze ze synek zdrowy a te pare tygodni jakos podtrzymaja na lekach i bedzie wszystko dobrze....Trzymaj sie kochana:kissing:
    --
  8.  permalink
    sliwson wazne ze serducho zdrowe :))) jestes w szpitalu, czyli najlepszym miejscu w jakim moglas w tym momencie sie znalesc...bo cokolwiek by sie teraz dziac nie zaczelo pomoc medyczna macie na wyciagniecie reki...:)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Uf! Super, że Frankowe serduszko jest zdrowe! Myślę, że leżenie "plackiem" i przyjmowanie leków może zdziałać cuda, więc życzę Ci tego!
  9.  permalink
    ok ja uciekam, zapakowac lunch dla Minika i zaprowadzic dzieci do przedszkola....jak mi sie uda i Polowek nie ukradnie kompa to zajrze pozniej a jak nie to milego weekendu dla wszystkich :)))
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    _kasiek_: no wiesz - ja mogę się nie doczekać do czerwca - zobaczymy co Młody dla mnie szykuje

tak, u Ciebie to inaczej:bigsmile:

Treść doklejona: 11.05.12 12:01
    psycho_patka: my po wizycie u poloznej...cisnienie dobre 120/76, sladowe ilosci bialka w moczu....i galareta, ktora ze mnie wypadla to jednak czop...ale polozna powiedziala ze mam sie nie martwic, ze to sie zdarza tym bardziej, ze to moje drugie dziecko, zapytala sie tez czy mam juz wszystko przygotowane , stwierdzila ze dzidzia jest malutka...znaczy sie nie ze za mala i cos nie tak ale ze z tych zdecydowanie mniejszych, co nie powiem strasznie mnie cieszy :)) a no i znow tylko po spojrzeniu na ksztalt brzucha stwierdzila, ze musza mnie strasznie plecy bolec bo dzidzia nadal na moim kregoslupie sobie wygodnie lezy...:))) do tego posmyralam sobie patyczkiem tam w srodku bo ostatnio conieco mnie swedzialo...znaczy sie wymaz zrobilam hihi smiesznie tak samoobslugowo...we wtorek mam zadzwonic po wyniki...to by bylo chyba na tyle...moge zaczac urodzinowy weekend w wysmienitym nastroju...:)))

wow juz czop? ja sie przyznam ze mnie tak swedziało ok 20tc TAM i wyleciała mi galareta na wkładkę pewnego dnia tez w 2otc, ale ja to wiązalam z tym sedzeniem, ze to jakies galaretowate upławy
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    sliwson: erce Franka jest w 100% zdrowe:)

Ufff, wielka ulga czyli Franio ur. się zdrowiutki tak 3-mać, ta wiadomość motywuje do dalszego dzielnego leżenia :wink: a jak waga mniej więcej?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    sliwson: Jestem po USG i mam dobre i zle wieści. Zacznę od dobrej: serce Franka jest w 100% zdrowe:) Dr Makowski nie widział żadnych powodów do zmartwień. Ilośc wód prawidłowa. Zle wieści są takie: cytuje lekarza "szyjki pani praktycznie nie ma" jeśli coś, to kilka mm... Ale rozwarcia nie zobaczył. Ja juz nie wiem jak to jest bo 2 dni temu szyjka była dość długa ale właśnie rozwarta... Czuje, ze te skurcze wczoraj w nocy tak namieszaly... Leże ciagle pod fenoterolem i czekam co powiedzą lekarze ale o ponownym założeniu pessara chyba nie mam co marzyć...

sliwsonku trzymajcie sie dzielnie tam!
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Kakai: wyleciała mi galareta na wkładkę pewnego dnia tez w 2otc, ale ja to wiązalam z tym sedzeniem, ze to jakies galaretowate upławy

Kakai spokojnie - nie każda "galaretka" to czop :bigsmile: a na pewno nie w 20tc

Silwson super że z serduszkiem ok
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    _kasiek_: Kakai spokojnie - nie każda "galaretka" to czop a na pewno nie w 20tc

hehe:bigsmile: tak myslalam o czopie, ale ja mialam przed ciażą zdolnosci do galaretowatych upławów wiec sie jakos nie schizowalam:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Wagi mi nie podali tym razem. Obstawiam, ze max 1700-1800g.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ja się żegnam idę się pakować i do Warszawy na weekend spadam ;)

Sliwson będę zaglądać jak tylko dam radę i sprawdzać co tam u Was się dzieje, choć mam nadzieję, że wszystko się ustabilizuje i nie będzie sie działo nic złego ...

Miłego weekendu ! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    U mnie dzisiaj cudna pogoda :bigsmile:, ale się nie wyspałam :neutral:

Sliwson dobrze, ze z małym wszystko ok :wink:, teraz wytrzymać jak najdłużej, raczej ci pessara już nie założą :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Sliwson, super, że z serduszkiem wsio ok, co do leżenia- to jesteś jednak w dobrym miejscu aby zatrzymać Franka jeszcze w brzuchu.
    Moja mała "zgaga", że waży 1661 ma jeszcze trochę miejsca do harców i 2 razy w tyg zmienia sobie pozycję- raz jest główką w górze- wtedy brzuch wygląda jakby opadł i daje mamusi po pęcherzu, a raz jest główką w dół - zastanawiamy się z lekarką na jakiej pozycji zabraknie jej miejsca do takich zabaw.:devil::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    hmm no to ja tylko słowem przypomnienia :P z Natem trafiłam w 29tc do szpitala z szyjką 0,5cm i rozwarciem 2cm dzieckiem wstawionym w kanał i uciskającym W ruch poszedł Fenoterol wlew ciągły chyba z 2 tyg potem tabletki co 4h 3tyg w szpitalu potem leżenie w domu Nat jest z 37tc
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.