Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_kasiek_
    • CommentTimeMay 13th 2012
     permalink
    sliwson: Dziś jest ok. Na ktg nie zapisały się skurcze więc odstawienie pompy się chyba udało:) Podpytam dziś lekarzy czy jest jakaś szansa, że mnie wypiszą na dniach...

oby tak dalej :clap:

acia20: Jak to jest z soleniem np pomidorów, ogórków itd. można solić dużo, umiarkowanie czy lepiej w ogóle?

ja pomidorów i ogórków nie solę w ogóle - uważam, że sól psuje tylko smak :shades:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    sliwson diada trzymajcie się dzielnie.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    _kasiek_: ja pomidorów i ogórków nie solę w ogóle - uważam, że sól psuje tylko smak

ja identycznie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Musze dokonac kolejnych zakupow internetowych, zeby chociaz ta torbe miec z glowy :D Bo biegac po sklepach mi nie wolno:devil: Tym bardziej, ze gin. znow mi o skierowaniu na oddzial cos wspominal:devil: i juz nie chce powtorki sprzed 3 tyg. ze skierowanie dostalam o 18 i na drugi dzien o 8 mialam byc w szpitalu, a nawet jednej koszuli nie mialam ;D

A co do cukrzycy to ja jestem tak oglupiona, ze sama nie wiem, czy ja mam, czy nie :p
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    mięsa też raczej nie solę jak robię....wolę przyprawy i zioła :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    sliwson to bardzo dobre wiesci oby dalsze byly rowniez pozytywne :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Vsti: A co do cukrzycy to ja jestem tak oglupiona, ze sama nie wiem, czy ja mam, czy nie :p

ja bym na Twoim miejscu już tak czy siak mierzyła ten cukier i raczej trzymała dietę - wyjdzie to i Tobie i maleństwu na dobre
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    dokladnie kasiek diete trzymam caly czas, cukier rowniez mierze ;)
    A w srode jade do diab. niech on spojrzy na te wyniki, bo niby wszystko ok, ale jednak wynik TTG po 2h byl za wysoki...
    --
  1.  permalink
    Witam nadal ze szpitalnego łóżka. U mnie cisnienie troche skacze, stopy czsami puchną i wyszly mi ciała ketonowe w moczu, co może wskazywac na zaburzona prace nerek. Na szczescie codzienny zapis ktg malucha jest ok. U mnie dalsza obserwacja, zobaczymy kiedy mnie wypuszcza.
    Sliwson, Diada trzymam za was mocno kciuki
    --
    • CommentAuthorDiada83
     permalink
    U mnie po obchodzi i narazie nic mi nie powiedzieli o wypisie, może dlatego że niedziela? Ciśnienie mi się nieco wyrównało poniżej poziomu granicznego. Czekam na wieści o moczu i może coś mi rozjaśnią..
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    A ja z kolei nie wyobrażam sobie pomidora, czy ogórka bez soli. Choć musze przyznać, że ciąża zmieniła mi trochę smak, bo zauważyłam, że zupy i dania obiadowe solę mniej (mąż sobie dosala na talerzu). Dosala- istnieje takie słowo? Dziwnie wygląda...
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Ja się próbuję odzwyczaić od solenia pomidorów, ale na razie kiepsko mi to idzie :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Ja dużo solę. :shamed:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Witam niedzielnie ,
    szpitalne dziewczynki - trzymajcie się :thumbup:
    Co do soli to mi się w ciąży porzestawiało , teraz zaczełam solić więcej : (
    Dawniej kanapki z pomidorem/ogórkiem - bez soli były ok , a teraz muszę posolić .
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    U mnie też o wypisie ani słowa nie było na obchodzie... Położna przyszła i zasugerowała mi kupno własnego glukometru bo (cytuję) "wypożyczyć będę mogła dopiero jak wyjdę ze szpitala o ile w ogóle wyjdę"...

Kakai do kiedy są te duże obniżki w mothercare?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    sliwson: Kakai do kiedy są te duże obniżki w mothercare?

do 20.05, wiec jeszcze tydzien
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja też sobie nie wyobrażam życia bez soli, choć wiem że to średnio zdrowe :(.

śmiesznie że leżycie w sąsiednich salach na tej patologii i nie możecie się spotkać moja była 309.
    cheriniatko za ciebie też trzymam kciuki!

my zaraz lecimy na chrzciny, więc miłej niedzieli wam życzę i do wieczora.
    --
  2.  permalink
    dzien dobry wszystkim w sloneczny poranek :))
    no dla mnie sol do pomidora i ogorka to koniecznosc, ale ziemniaki moge zjesc bez :)))

ja wlasnie uciekam poszalec na zakupach z drugiej reki... uwielbiam sloneczne niedziele :)))
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    sliwson: Położna przyszła i zasugerowała mi kupno własnego glukometru bo (cytuję)
    według mnie jeśli są wskazania do pomiaru i jeśli masz być w szpitalu to oni powinni ten cukier kontrolować... to niech chociaż receptę na paski Ci dadzą, bo glukometry są dość tanie, ale paski bez recepty coś koło 100 zł chyba...
    --
  3.  permalink
    Dzien doberek :)

Sliwson a Ty bierzesz jakies sterydy dla maluszka oprocz fenoterolu? bo jesli tak, to one zaburzaja poziom cukru we krwi, wiec moze dlatego po obciazeniu Ci taki wyszedl. Co do soli, to ja przestalam solic jak sie dowiedzialam, sol powoduje zatrzymanie wody w organizmie i robia sie wtedy obrzeki, odpukac, ja ich nie mam jeszcze.
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    według mnie jeśli są wskazania do pomiaru i jeśli masz być w szpitalu to oni powinni ten cukier kontrolować... to niech chociaż receptę na paski Ci dadzą, bo glukometry są dość tanie, ale paski bez recepty coś koło 100 zł chyba...

Ale właśnie paski oni zapewniają bo i tak muszą cukier mi kontrolować. Tylko to ode nie zależy, czy kłuć mnie będą glukometrem (moim) czy igłą.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 13.05.12 14:25</span>
    Sliwson a Ty bierzesz jakies sterydy dla maluszka oprocz fenoterolu?

Sterydy dla maluszka dostałam w 28tc (celeston na rozwój płucek). Ten lek podaje się w 2 zastrzykach i tyle. Wątpię, żeby zaburzył wynik glukozy po 4 tyg... Poza tym lekarze o tym wiedzą bo przecież podawali mi go w tym szpitalu.
    --
    • CommentAuthorDiada83
     permalink
    Ja miałam ten steryd, wczoraj druga dawka i faktycznie mega zaburza cukier, ale tylko ten po śniadaniu. Bialko mi skoczylo 6 razy i znów sikanie do sloika :/ , więc do wtorku nie wyjdę. Co do pasków to bez recepty 50 szt. 50 zł.
    --
  4.  permalink
    sliwson: Sterydy dla maluszka dostałam w 28tc (celeston na rozwój płucek). Ten lek podaje się w 2 zastrzykach i tyle. Wątpię, żeby zaburzył wynik glukozy po 4 tyg... Poza tym lekarze o tym wiedzą bo przecież podawali mi go w tym szpitalu.

A to widzisz, mi lekarz mowil o dexamethasonie, ze strasznie zaburza cukier. Jeju nie moge sie wtorkowej wizyty doczekac, i dowiedziec sie w koncu czy ten moj doktorek cos wymislil na ta moja szyjke :P od zezlego tygodnia leze i pachne, ciekawe czy przystopowalo to skracanie czy nie...
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
     permalink
    Witam się już "po" :)(prawie 3 tygodnie już minęło).
    Ja też leżałam na Żelaznej (sliwson widziałam cię ok.20 kwietnia na dole w szpitalu jak czekałyśmy na USG - ja zostałam na badaniu a Ty pojechałaś na górę z inną pacjentką).
    Trafiłam tam z IP po zrobieniu badania moczu i CRP na IP- wykryto u mnie infekcje dróg moczowych i zbyt wysokie CRP (przy okazji miałam nadciśnienie i skracającą się szyjkę).
    Po dwóch dniach odstawiono mi antybiotyk i inne leki oprócz Dopegytu(fenoterol, no-spe, lutenine, magnezin, Isoptin, Kalipos)- niby odstawiono mi je po to, abym powoli się przygotowywała do porodu, a nie wstrzymywała go (byłam w 36tc).
    Miałam zostać na obserwacji jeszcze parę dni z powodu tachykardii dziecka po Fenoterolu i wyjść w niby poniedziałek (robiono mi 3x dziennie KTG i pomiar ciśnienia).
    Po odstawieniu leków na skurcze dostawałam pod wieczór mocnych skurczy z promieniowaniem do kręgosłupa lędźwiowego- na KTG nic nie widziałam do dnia porodu :)- dziwie się że skurczy dostawałam tylko wieczorem i trochę inne niż zazwyczaj(promieniowanie do kręgosłupa)- mówiłam o tym lekarzom ale nie było odzewu :(.
    I tak przeleżałam sobie całe 5 dni na patologii ciąży.
    Z niedziele (przed wyjściem) zmierzyli mi tętno płodu ok. 23:50 (codziennie ok. 24:00 mierzą )i związku z tym że się już obudziłam poszłam do wc i płożyłam się dalej spać.Obudziłam się ok. 20 min. później z parciem na pęcherz i znowu wybrałam się do wc - zanim doszłam to poczułam jak coś leci mi po nogach (nigdy nie zapomnę tego uczucia:))- no i się zaczęło!
    Nie wiem jak by się to potoczyło jakby mi nie odstawili leków na skurcze - może bym donosiła ciąże przynajmniej do 37 tc i by Hania była donoszona, a może bym nie donosiła.
    Jestem w tym procencie kobiet, które po odstawieniu fenoterolu urodziły w ciągu paru dni.
    Trochę jestem zła na lekarzy że mi go odstawili tak wcześnie a nie poczekali przynajmniej do 37tc - nie musiałabym teraz latać z Hanią po stu różnych lekarzach z powodu niby wcześniactwa.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    To na rozwój płucek tylko 2 zastrzyki się dostaje? O to może, jak nawet mnie skierują do szpitala z tą szyjką to za długo nie poleż... Troszkę mnie to pocieszyło :)
    kuleczka_69: d zezlego tygodnia leze i pachne, ciekawe czy przystopowalo to skracanie czy nie...
    To tak, jak ja z tym, że ja leże tak z 3/5 i 2/5 siedzę, bo mi biodra nie dają leżeć non stop... :neutral:
    --
  5.  permalink
    Vsti, u nas w szpitalu oprocz zastrzyku na plucka daja jeszcze co 4h ten dexamethason..... nie wiem, co szpital to widocznie inna polityka :P
    Co do lezenia, to tez dlugo nie daje rady bo mi biodra cierpna :P siedzenie ograniczam do minimum, bo sie boje o ta moja szyjke pierunska :P
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Jeżynka gratulacje jeszcze raz!
    jeżynka
    Trochę jestem zła na lekarzy że mi go odstawili tak wcześnie a nie poczekali przynajmniej do 37tc

Ja się co prawda na tym nie znam, ale gdzieś tu czytałam, że fenoterol zawsze odstawia się w 36tc.
    To ile zabrakło ci do skończonego 37tc?
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeMay 13th 2012 zmieniony
     permalink
    Peppermill: To ile zabrakło ci do skończonego 37tc?

w sumie zabrakło mi 4 dni.Niby to mało, ale i tak uznano Hanie za wcześniaka.

Treść doklejona: 13.05.12 16:41

Peppermill: Ja się co prawda na tym nie znam, ale gdzieś tu czytałam, że fenoterol zawsze odstawia się w 36tc.

zgadzam się- ale odstawia się go stopniowo (brałam 6 tabl. na dobę w porywach do 7)a nie tak jak u mnie od razu mi odstawiono wszystko.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti Ty sie nigdzie nie spiesz:tongue: mam nadzieje ze urodzimy w podobnych terminach:bigsmile:

Treść doklejona: 13.05.12 18:25
    jeżynko szkoda że zabrakło tych 4 dni, najwazniejsze że Hania jest zdrowa:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Dziewczyny, czy słyszałyście jakieś opinie o żelu położniczym ułatwiającym poród? U nas w szkole rodzenia dziewczyny ostro go zamawiają. Położna go wychwala, no ale ona go też sprzedaje więc widzę w tym jej interes... A ja nie wiem co o tym myśleć i czy też zamawiać...?!
    -- ,
  6.  permalink
    niunia32: Dziewczyny, czy słyszałyście jakieś opinie o żelu położniczym ułatwiającym poród? U nas w szkole rodzenia dziewczyny ostro go zamawiają. Położna go wychwala, no ale ona go też sprzedaje więc widzę w tym jej interes... A ja nie wiem co o tym myśleć i czy też zamawiać...?!

Chodzi o Dianatal? Ja podpytywalam polozna i gina,ale mowili ze nikt nie stosowal tego zelu u nas na porodowce.On kosztuje 400zl to sie nie dziwie ze jest reklamowany przez plozne...Zastanawialam sie and kupnem,ale szybko zrezygnowalam.Nie ma sie co opierac na komentarzach ze stron reklamujacych go bo oni poprostu podsuwaja tam swoich przedstawicieli...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai: Vsti Ty sie nigdzie nie spiesz mam nadzieje ze urodzimy w podobnych terminach

Mi tam się nie spieszy, mogę nawet po 10-siątym lipca rodzić :D Tylko nie wiem, kiedy moja córcia postanowi wychodzić ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    :-) no ciekawe kiedy nasze maluchy wyjdą:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mojej, jak to gin. stwierdził, coś ostatnio przyspieszyła się chęć wyjścia na świat :devil: Niech siedzi, jak najdłużej, źle tam nie ma :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja mam za tydzien wizyte, dowiem sie co tam Jasiu kombinuje:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    co do tego zelu to znajomy połoznik twierdzi ze jak juz ktos cos koniecznie chce to zeby sobie kupic zwykła lewatywe, ze ten zel tylko poslizg daje nic wiecej i dokładnie tak samo a zdecydowanie taniej zadziała parafina z lewatywy :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Cobraczek: Chodzi o Dianatal?

Tak. Podobno można kupić ten żel tylko pakowany gdzieś tam (nie pamiętam gdzie), oczywiście skład identyczny, za 200 zł.
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    jeżynka:
    w sumie zabrakło mi 4 dni.Niby to mało, ale i tak uznano Hanie za wcześniaka.

a ile Hania ważyła ?? bo musiała pewnie mniej niż 3000g i dlatego uznali ją za wcześniaka.....
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Witam Was kochane :)
    Mam takie nietypowe pytanko a mianowicie. Od jakiegoś czasu mam twardnienia brzuszka - biorę duphaston + magnez przepisane przez lekarza ale ciekawi mnie jedno. Brzuszek twardnieje jak chodzę czy zmieniam pozycję, jak leżę jest mięciutki. KTG robione jest oczywiście podczas leżenia i nie zapisało ani jednego skurczu - z czego się bardzo cieszę - bo podczas leżenia mi nie twardnieje. Więc jak udowodnić, że mam skurcze, skoro KTG robione w szpitalu nic mi nie wykazało a ja je ewidentnie mam jak jestem w ruchu? Przepraszam za pytanie ale jestem zupełnie zielona w tych sprawach.
    --
    • CommentAuthorDiada83
     permalink
    A ja jestem zła, bo pomimo dopegytu 3x dziennie ciśnienie jednak sie nie normuje. Na zapalenie dróg moczowych nie dostaję żadnego leku, nawet moczu do badania mi nie wzięli choć jestem tu od piątku (zapomnieli czy co) Jutro pogadam z lekarzem, bo ta dzisiejsza to nie była rozmowna;/
    --
    •  
      CommentAuthorASulek
     permalink
    A ja się witam że szpitalnego łóżka :cry: Szyjka się skraca i otwiera, brzuch twardnieje. Dopiero jutro będą mnie badać dokładnie... Trzymajcie za nas kciuki.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    katka_81: Mam takie nietypowe pytanko a mianowicie. Od jakiegoś czasu mam twardnienia brzuszka -

katka ja też tak mam . Brzuch twardnieje mi 3-4 razy dziennie . Szczególnie od południa po kilku godzinach siedzenia. Mam nadzieję że tkie skurcze nie są groźne , idę w środę do gin i sie dopytam

ASulek , trzymamy kciuki ... Odpoczywaj i się nie denerwuj - będzie ok . Ogólnie trzeba zwolnić tempa ( tzn. ja muszę ) bo inaczej też pewnie wyląduję na patalogi
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    ASulek, Trzymam za Was kciuki!
    -- ,
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    asia_: Brzuch twardnieje mi 3-4 razy dziennie . Szczególnie od południa po kilku godzinach siedzenia. Mam nadzieję że tkie skurcze nie są groźne , idę w środę do gin i sie dopytam

Mnie dwa razy do tej pory stwardniał. Lekarka mi powiedziała,że po 20tc to normalne i do 10 razy dziennie może się tak dziać. Dopóki twardnienia nie są regularne i nie przekraczają tych 10 na dzień, to nie ma się czym martwić.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Justa2586 gratuluje moja kompanko z listy!!!!!!!!
    Duzo zdrowia dla was obu!

Trzymam kciuki za wszystkie potrzebujace :-)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    asia_: Brzuch twardnieje mi 3-4 razy dziennie

to jest bardzo niewiele - nie panikuj !!!

A poza tym twardnienie brzucha a skurcze to są dwie różne rzeczy....nie wiem jak opisać wam różnicę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    _kasiek_ nie panikuję tylko odpowiadałam na posta katki
    Ale chętnie dowiem się jaka jest różnica między twardnieniem a skurczem bo już sama nie wiem czy mi się dziecko "rozpycha " czy mam skurcz . W każdym razie przy tej akcji aż dech zapiera
    --
    • CommentAuthorŁezunia
    • CommentTimeMay 14th 2012 zmieniony
     permalink
    gratuluję wszystkim mamusiom, dawno mnie tu nie było :shamed: ale dałam sobie na luz, a luz mi był bardzo potrzebny
    w 24 tygodniu ciąży lekarz mi zagroził przedwczesnym porodem - do tego nie mogę chodzić na moje kochane kijki, ani na długie spacery, łykam 3 razy dziennie nospę, 2 razy aspargin i witaminki, do tego ciągle mam jakieś zapalenie (więc na to też leki ;)) więc nie jest za różowo, ale do sklepu mogę chodzić ;) i na krótki spacer z psem.
    płci nadal nie znam i uwaga nawet nie chcę poznać :D
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeMay 14th 2012
     permalink
    Witam się w tym dzisiejszym dniu :wink: Chyba zaczynam odczuwać zmęczenie, bo weekend w szkole wykończył mnie do granic możliwości...ale jeszcze tylko 2 zjazdy i koooniec...ostatni mam w dniu wyznaczonej daty porodu :bigsmile:
    Gratulacje dla justy i trzymam kciuki za wszystkie, które tego potrzebują :wink:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorczerwinka
    • CommentTimeMay 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam się w ten ładny choć zimny dzień :)
    Mam pytanie do mam które już rodziły :) Czy wasze 2 dziecko w brzuchu to istne ADHD ? Straszy synek był spokojny natomiast Franko to istny szatan ... w kalendarzach piszą ze dziecko śpi po 16 - 20 h oczywiście dodają że jest zależne i indywidulane a moje śpi tylko wtedy jak ja spje ... czasem jestem obalała tylko dlatego ze właśnie wypycha mi skórę na brzuchu a po całym dniu skóra już boli.

My dziś idziemy na wizytę :) dowiem się co tam słychać u mojego łobuza :)
    Wczoraj mąż skręcił łóżeczko i całe szczęście mogłam pochować w nim tyle zalegających rzeczy po kontach :) dzięki temu ze ma szufladę i przestrzeń pomiędzy dnem a szufladą :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.