Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorrumba
    • CommentTimeMay 16th 2012
     permalink
    mag_dre:
    Rumba jak nie masz jeszcze tzw pajączków na brzuchu to raczej od słabo nawilżonej skóry. Jeśli jednak masz już, to do 2 tyg będziesz mieć rozstępy.

Pajączków nie mam, lecę wylać na siebie oliwkę:wink:
    --
  1.  permalink
    Czesc Dziewczynki!
    Matko cos dzisiaj z ciensieniem nie tak bo mi strasznie niedobrze,slabo i bol glowy z przodu a mam tak zawsze jak cisnienie jest zle:confused:Zaraz smigne do dziadkow zmierzyc i jakas kawke sobie wypije:wink:
    Co z ta pogoda sluchajcie?Zamiast grzac tylki na sloncu to zimno i leje ciagle u nas tak zapowiada sie do konca tygodnia.brrr :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeMay 16th 2012 zmieniony
     permalink
    Hello :tongue:
    Ja tez piję kawkę, bo inaczej z moim ciśnieniem bym zeszła :wink:
    Wczoraj sie wyspałam, ze aż wstyd, a dzisiaj nie spałam wogóle :confused: w telewizji kanałów "od metra" a w nocy nie ma co ogladac, w internecie już chyba wyczytałam wszystkie literki :wink: ale za to mężuś dzisiaj jajeczniczke na śniadanko miał :wink: Mam nadzieję, ze mnie zmoże niedługo, bo sie wykończę...
    Doti - a jak wogóle oceniasz Bielański porodowo? Bo słyszałam niefajne opinie...
    No i oczywiscie jak już tak spać nie mogłam to głowa działała i martwic sie zaczełam :wink::wink: Powiedzcie mi czy mogę być spokojna, jak ja nie przybieram na wadze, brzuszek w cm się od miesiąca nie zmienił - to czy mi ta moja Martynka rośnie? Bo jeżeli tak, to gdzie ona sie mieści skoro rośnie a ja nie? A USG będę miała dopiero to takie w 35 tygodniu (to gdzieś ok połowy czerwca) i osiwieje do tego momentu...
    Rośnie czy nie rosnie - oto jest pytanie...... ?
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Ul_cia: Rośnie czy nie rosnie - oto jest pytanie...... ?

A gdybyś dla własnego spokoju poszła prywatnie do lekarza, który ma w gabinecie USG?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    ma_mi: A gdybyś dla własnego spokoju poszła prywatnie do lekarza, który ma w gabinecie USG?

No właśnie już obmyslam taki plan...
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Ul_cia: No właśnie już obmyslam taki plan...

I słusznie. Sporo czasu do 35 tygodnia jeszcze zostało, a po co masz się codziennie zadręczać wątpliwościami.
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    BlueCactus ja mam te sukienkę od początku ciazy i rośnie razem ze mną :) ona ma sporo miejsca na brzuch także musiałabys przymierzyć. Wiem ze na Targówku jest sklep i mozesz tam zobaczyć.
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Hej kobietki!

Mam pytanko (zresztą jak zwykle:P ) która decyduje się rodzić bez znieczulenia?:)
    Jeżeli o mnie chodzi to wiele przemawia za tym aby rodzić bez...ale czy wytrzymam?
    --
    •  
      CommentAuthorASulek
     permalink
    Ja się witam wciąż ze szpitala. Wygląda na to, że mogę zostać tu na dłużej. Szyjka 2 cm,rozwarcie od wewnatrz, brzuch się stawia. Do tego wszystkiego złapałam jakąś infekcję i mnie zagrzybilo:confused: Leże z nogami i tyłkiem do góry, od dzisiaj biorę fenoterol. Dzieciaki w formie dobrej, tylko ja jakaś "nieszczelna" jestem:cry:
    --
  2.  permalink
    Osorya: która decyduje się rodzić bez znieczulenia?:)

Ja zadecydowalam, ze bede rodzila bez. Moze wyjde na masochistke, ale nie chce ingerencji w moj i tak poszarpany kregoslup.

btw. Dzien dobry w ten zimny poranek....brrrr...

Treść doklejona: 16.05.12 12:03
    i tak wracajac do tych rozstepow, ja smaruje sie codziennie oliwka dla dzieci i tak mi wyskoczyly :P
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    zrobiłam kolejne zakupy dla Mateuszka - smoczek, butelka, ręcznik do kąpiel (mam tylko dwa Iwonki), szczotkę i grzebyk do włosów, herbatka na laktację to akurat dla mnie i łańcuszek do smoczka - tym razem od innego sprzedawcy bo tamten nie miał butelek Lovi a zależało mi na nich właśnie.

A teraz idę skończyć pakować torbę dla mnie do szpitala.

No i słonko wyszło u nas na chwilkę

Aha - wczoraj stanęło w sypialni łóżeczko dla Małego....poważnie się robi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Osorya: która decyduje się rodzić bez znieczulenia?:)

Ja ;)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Ja też chciałabym rodzić bez znieczulenia, ale że będzie to mój pierwszy poród....i nawet nie wiem na jaki bół powinnam się przygotować, to zostawiliśmy sobie otwartą furtkę (wybraliśmy szpital gdzie znieczulenie jest na życzenie).
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Teorka nie mogę fusiary, bo mam tzw trzęsiawkę po niej, a puls ponad 110.:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Ja tez bez znieczulenia... Bardziej boje sie igły w kręgosłupie niż porodu także bez znieczulenia sie obejdzie... A co do rozstepow to ja smaruje sie od początku ciazy i zauważyłam na udzie od 3 tygodni jakieś cholery chcą wylezc ale nie daje im :)
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    BluaCactus u mnie jak u madzi w tej sukience jest sporo meisjca, ona sie mocno naciąga:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ma_mi nie wiem czy gdzieś przeoczyłam czytając wszystkie posty, więc zapytam- jaki miałaś wynik glukozy?
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    I ja bez znieczulenia, bo u mnie w szpitalu nawet nie ma opcji, żeby było z... :))

Moja Młoda ciut wyhamowała wzrost i idzie prawie idealnie z terminem według OM :) No to ważymy już 1919 g :) Skurczy brak, ciśnienie wzorowe (jak na mnie to szok) 120/80, szyjka się skraca, bo moja Latorośl postanowiła już w kanał rodny się wpasować głową... Cukry bdb... czyli na dzień dzisiejszy same dobre informacje, oby tak dalej....:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    P_Madzia: Ja tez bez znieczulenia... Bardziej boje sie igły w kręgosłupie niż porodu także bez znieczulenia sie obejdzie...

Też tak mówiłam i doczekam się cc... Tyle, że dalej bardziej boje się igły w kręgosłupie... Najgorsze, że musi to zrobić naprawdę najlepszy anestozjolog ze względów moich wskazań medycznych i mam nadzieję, że na takiego trafię...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: ja bez znieczulenia, bo u mnie w szpitalu nawet nie ma opcji, żeby było z... :))Moja Młoda ciut wyhamowała wzrost i idzie prawie idealnie z terminem według OM :) No to ważymy już 1919 g :) Skurczy brak, ciśnienie wzorowe (jak na mnie to szok) 120/80, szyjka się skraca, bo moja Latorośl postanowiła już w kanał rodny się wpasować głową... Cukry bdb... czyli na dzień dzisiejszy same dobre informacje, oby tak dalej....

super:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcheriniatko
     permalink
    Sliwson strasznie Ci wspołczuje tych wszystkich atrakcji w tej ciazy. Mam jednak nadzieje, ze niebawem cie wypisza.

A my nadal w szpitalu, podaja mi Dopegyt 3x1 i ciagle to cisnienie jest takie rozstrzelone. Po wczrajszym badaniu szyjka 2 cm i brak rozwarcia, maluch ma sie dobrze, szaleje przy ktg i podobno lezy jeszcze dość wysoko. Dzis lekarz mi mówił, ze w takich sytuacjach jes zawsze ryzyko wcześniejszego porodu, a chcą tego uniknąć. Żeby mnie tylko jeszcze do domu chcieli wypuścić, to byloby super. Jutro mnie zbadaja i mają zdecydować.
    Doti super czytać, ze maluchy przybraly, malymi kroczkami, ale zblizacie sie do wyjscia :wink:
    --
  3.  permalink
    Dziewczyny apropo cisnienia czy 121/78 tetno 115 jest ok? Ten dol mi sie jakis niebardzo wydaje.Cukier sprawdzilam tez ,ale jest w normie 101...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    121/78 idealne ciśnienie, tętno jednak podwyższone, a badałaś ciśnienie po spoczynku, czy może prędzej coś robiłaś?
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ciśnienie jest idealne, a tętno (jeśli jednorazowo) wyszło 115 to też nie ma się czym martwić - tak mi tłumaczył lekarz. Ja tak miałam, ale za pół godziny zmierzyłam i już spadło na 95, więc najlepiej sprawdź żebyś się nie martwiła niepotrzebnie.
  4.  permalink
    Vsti: 121/78 idealne ciśnienie, tętno jednak podwyższone, a badałaś ciśnienie po spoczynku, czy może prędzej coś robiłaś?

Tetno mam zawsze takie.Moze dlatego,ze nie mierze w spoczynku.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Właśnie doczytałam usg i obwód głowy 30 cm, osz kurde... :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Melduję się po usg. Szyjka nadal bez zmian czyli w zasadzie jej nie ma ale chociaż rozwarcie nie postępuje. Franek głową już w kanale co czuję dość wyraźnie ale zdrowy i wszystko ok. Waży około 1900g:) (Vsti gonimy Was:))
    Dziś koleżanka z sali urodziła przez CC bliźniaki z wagą 2100g i 2150g obaj dostali po 10 pkt:)

Co do wyjścia ze szpitala bo kilka z Was o tym pisała- raczej marne szanse. Dziś lekarz powiedział, że z taką szyjką i głową malca tak nisko, gdybym poszła do domu, to bym po kilku godzinach wróciła na porodówkę... To ja już chyba wolę siedzieć w szpitalu...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    sliwson: Waży około 1900g:)
    Powiedziałabym nawet, że się wyrównały wagowo nasze Maleństwa :) Super :)
    sliwson: To ja już chyba wolę siedzieć w szpitalu...
    Racja, jesteś pod opieką i za pewne w szpitalu zrobią wszystko, aby Franio posiedział jeszcze troszkę w brzuszku mamusi :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Vsti: Właśnie doczytałam usg i obwód głowy 30 cm, osz kurde...

u nas w 32tc było 31,2 cm !!!!!!

silwson ładnie wagę podgoniliście - SUPER !!!!

Vsit zazdroszczę, że się zrównaliście wymiarami z terminem z USG....widocznie dieta cukrzycowa wam pasuje i dzidzia przystopowała z wagą....u mnie jakoś nie chce przystopować, choć okaże się już za 6 dni co tam się dzieje z tą wagą....ale ja już się boje
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Sliwsonku siedź tam, najwazniejsze że jesteście bezpieczni:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    _kasiek_: Vsit zazdroszczę, że się zrównaliście wymiarami z terminem z USG....widocznie dieta cukrzycowa wam pasuje i dzidzia przystopowała z wagą....u mnie jakoś nie chce przystopować, choć okaże się już za 6 dni co tam się dzieje z tą wagą....ale ja już się boje
    Nie powiem troszkę mnie to dziś uspokoiło... Na szczęście u mnie wystarczyło wyeliminować kilka produktów i wszystko jest w normie... no i oby tak dalej...
    Poza tym kasiek Ty już możesz rodzić za dobre 1,5 tygodnia, a ja się modlę, żeby być choć na takim etapie, jak Ty :)
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    DOkladnie, SLiwson tam jestes pod opieka fachowcow, a niewiele juz Wam zostalo do konca. Dziewczyny czy Wy w tym III trymestrze tez jestescie takie senne? :P bo ja wstalam po 11 i juz mi sie oczy zamykaja :P masakra jakas, ziewam cholernie i na dodatek chyba mnie jeszcze jakis bakcyl lapie ;/
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: a ja się modlę, żeby być choć na takim etapie, jak Ty :)

ja tez:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Vsti: a ja się modlę, żeby być choć na takim etapie, jak Ty :)

ja tez:bigsmile:

Oj... ja też... I to jak bardzo...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    dotrawmy Dziewczyny!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    sliwson: Waży około 1900g:) (Vsti gonimy Was:))

oo to chyba moja rzeczywiście nie będzie wielkoludem bo w 31,5 dni ważyła 1661g a główka miała wymiar 27cm, tylko, ze jak odejmiemy jej te 5-7 dni to waży idealnie na 50 centylu ehh
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai: dotrawmy Dziewczyny!
    no pewnie innej opcji nie ma!!!:bigsmile: byleby mnie perspektywa szpitala ominęła, bo tego nie chcę :neutral:

Mi wychodzi termin według kolejnego już USG na 07.07, a według OM na 10.07... ;) Bądź, co bądź 07.07 ładna data :D
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Sliwson - jeśli lekarze tak mówią, to faktycznie i ja wolałabym leżeć w szpitalu i mieć ich pomoc...
    Co do znieczulenia to i ja chce rodzić bez :bigsmile: tak jak któraś pisała - bardziej boję się zastrzyku w kręgosłup niż tego bólu...no ale zobaczę jak to będzie...moja sis urodziła bez znieczulenia i dała radę, więc i ja powinnam :bigsmile:
    Mam takie pytanie odnośnie opadania brzucha...ostatnio kilka osób mi powiedziało, że już mi opadł...czy to możliwe, że już??
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    w sumie to ja nawet nie chce donosic do 40tc bo daje sobie glowe uciac że wtedy nie urodze sn bo Mateusz okaze się za duzy...Ja bym chciala wytrwac do 28 maja do Dnia Matki w zlobku. Nie wyobrazam sobie że mnie zabraknie tam. Potem moge rodzic!

posprzatalam trochę i ledwo zyje, mialam iść na zakupy ale nie dam rady
    Chyba cukier zaczyna mi wariowac bo po jogurcie z owocami mam 65 i czuje się zle. Wypilam slodka herbate, mam nadzieje że pomoze
    A jak mi smakowala!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: no pewnie innej opcji nie ma!!! byleby mnie perspektywa szpitala ominęła, bo tego nie chcę Mi wychodzi termin według kolejnego już USG na 07.07, a według OM na 10.07... ;) Bądź, co bądź 07.07 ładna data :D

a 10.07 to moja rocznica slubu:bigsmile: u mnie OM 26.07 a usg za kazdym razem 18.07:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    _kasiek_: A jak mi smakowala!!!!!

Hehe, nie dziwię się :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mag_dre: oo to chyba moja rzeczywiście nie będzie wielkoludem bo w 31,5 dni ważyła 1661g a główka miała wymiar 27cm, tylko, ze jak odejmiemy jej te 5-7 dni to waży idealnie na 50 centylu ehh

Moja w skończonym 29 tc ważyła 1589g więc niewiele mniej od Twojej w 31 tc! :devil: Aż jestem ciekawa ile teraz będzie ważyć :bigsmile: A obwód główki miała 27cm, czyli tak, jak Twoja :bigsmile:
    Nie mogę się doczekać soboty i USG 3D w Plazie !

A co do znieczulenia stwierdziłam, że albo gaz rozweselający, albo nic ! W tym szpitalu co chce rodzić, jest taka możliwość, ale jeżeli z jakiegokolwiek powodu nie będę mogła z tego skorzystać, to nie chce w ogóle :tongue:
    --
  5.  permalink
    dziewczyny ta igla w kregoslupie przy znieczuleniu to naprawde nic strasznego...mnie przeraza bardziej pobieranie krwi...na ktorym za kazdym razem niemal mdleje, na szczescie w UK musialam je wykonac tylko 3 razy...jest jeszcze wenflon do zalozenia przed porodem, ktory przeraza mnie niemilosiernie...jednak igla w kregoslupie nie robi na mnie wrazenia...juz to kiedys przeszlam i bylo calkiem ok...raz ze nic nie widzialam bo to przeciez na plecach a dwa, ze miejsce wklucia mialam znieczulone...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Patka ja się nie zdecydowałabym z własnej woli na wkłuwane w kręgoslup -już wolę, aby mi ręce całe pokłuli ale zdala od mojego kręgosłupa! :bigsmile:

Treść doklejona: 16.05.12 14:30
    Ale mi mała wbija nóżki w żebra :devil: Coś się uwzięła na nie dzisiaj :devil: Nie wystarczy chyba, że bolą mnie okropnie pachwiny, spojenie łonowe, krzyże i kość ogonowa i w ogóle cała miednica :devil: Z bólu to nawet spać nie mogłam... Ale co tam, trzeba mamusi bardziej dokopać ! :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ja córcię rodziłam bez znieczulenia to i drugie urodzę bez :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja też bym chciała bez, ale furtkę zostawiam otwartą.
    --
  6.  permalink
    mkd, na żelaznej jak nie chcesz znieczulenia, to położna zaproponuje Ci TENS albo/i ciepłe okłady. Mi to dużo dało, ten TENS naprawdę mi pomógł, choć może też dlatego, że miałam słabe skurcze. I właź do wanny, też pomaga :smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    nikkitaa: Nie mogę się doczekać soboty i USG 3D w Plazie !

Ja też, bo w sobotę na Błoniach nie robiłam, bo stwierdziłam, że za krótki okres między jednym i drugim badaniem.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ceri o tensach wiem, bardzo jestem ciekawa jak one zadziałają. pod koniec maja jestem umówiona z moją położną więc wszystko sobie omówimy. przy pierwszym porodzie siedziałam w wannie przed znieczuleniem, tylko znając siebie to i tak się złamię bo ze mnie cienka buła jest
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mag_dre: Ja też, bo w sobotę na Błoniach nie robiłam, bo stwierdziłam, że za krótki okres między jednym i drugim badaniem.

Ja nie byłam na błoniach więc czekam na sobotę :bigsmile: A targi nadrobię w warszawie 2-3 czerwiec i się zastanowię, czy tam też iść na USG :bigsmile: A w ogóle jak było na błoniach? Coś ciekawego? :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.