Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorBlueCactus
    • CommentTimeMay 16th 2012
     permalink
    Jeszcze a propos USG :-) Ostatnio jak byłam w szpitalu przy Madalińskiego, wyczytałam na plakacie o dniu otwartym 27 maja. Będzie można zasięgnąć rad specjalistów i zrobić za darmo usg ciąży, więc gdyby któraś chciała podejrzeć maluszka, to będzie okazja :-)
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    BlueCactus: Jeszcze a propos USG :-) Ostatnio jak byłam w szpitalu przy Madalińskiego, wyczytałam na plakacie o dniu otwartym 27 maja. Będzie można zasięgnąć rad specjalistów i zrobić za darmo usg ciąży, więc gdyby któraś chciała podejrzeć maluszka, to będzie okazja :-)

Akurat będę wtedy w warszawie :bigsmile: Ale nie no... co za duzo to nie zdrowo. Nie będę latać na USG co tydzien ;)

Treść doklejona: 16.05.12 14:59
    Ciąża z zaskoczenia na TLC :bigsmile: Uwielbiam ten program :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    na Błoniach było co innego niż w Plazie nikkitaa.....te targi na Błoniach są raczej dla mam już z dziećmi, tam są różna atrakcje, konkursy dla małych i większych dzieci, sesję fotograficzne itp. Natomiast w Plazie siedzą panie położne, panie co reklamują butelki, różne kosmetyki dla noworodków, mebelki itp.

Ja chyba nie pójdę do tej Plazy bo mam planowane USG we wtorek a nie chcę robić w odstępie 2-3 dni.

A no i dziewczyny - do tego USG są mega kolejki, więc warto jechać troszkę wcześniej. Ja pamiętam, że start był jakoś koło 10 chyba a my już byliśmy tam po 8 i wcale nie byliśmy pierwsi w kolejce

Co do zzo - ja tam się tej igły nie boję - nie boli praktycznie wcale !!!!!!! Tak jak Patka napisała - bardziej boli pobranie krwi z żyły na ręce.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    kasiek czytałam na stronie mother&baby, że dla ciężarnych też są jakieś atrakcje. Min. sesja zdjęciowa, szkoła rodzenia, usg :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    nikkitaa: A targi nadrobię w warszawie 2-3 czerwiec i się zastanowię, czy tam też iść na USG

O! A gdzie są te targi?
    BlueCactus: wyczytałam na plakacie o dniu otwartym 27 maja

bardzo dobra wiadomość - też sie wybiorę, pooglądam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nikkitaa: kasiek czytałam na stronie mother&baby, że dla ciężarnych też są jakieś atrakcje. Min. sesja zdjęciowa, szkoła rodzenia, usg

no właśnie o to mi chodziło nikkitaa - targi w Plazie są bardziej dla przyszłych mam, a te na Błoniach były bardziej dla mam już z dziećmi.....przeczytaj jeszcze raz to co napisałam, bo chyba na odwrót mnie zrozumiałaś :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Na błoniach tłoczno, tak jak pisałam parę stron wcześniej kupiłam małej parę rzeczy w cenach promocyjnych :clap: zmierzyłam sobie ciśnienie, i wysiedziałam na 1 wykładzie ehh wykurzyła mnie z nich nagła zmiana frontu - rano o 10- 27 stopni w cieniu a o 12 godz juz 12 stopni ehh
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ul_cia: O! A gdzie są te targi?

Teren wyscigów konnych służewiec ;)
    _kasiek_: no właśnie o to mi chodziło nikkitaa - targi w Plazie są bardziej dla przyszłych mam, a te na Błoniach były bardziej dla mam już z dziećmi.....przeczytaj jeszcze raz to co napisałam, bo chyba na odwrót mnie zrozumiałaś

Wybacz, dalej nie ogarniam -ale dzisiaj mam taki dzień :bigsmile: Musiałam się mocno zastanawiać chwile temu ile jest 24 podzielone na 2 :shocked: A normalnie moja głowa jest jak kalkulator ... :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ale fajnie macie że w wawie tyle miejsc gdzie można za darmo porozmawiać i zrobić usg... ja mam do wawy 180km heh
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
    • CommentTimeMay 16th 2012 zmieniony
     permalink
    Ul_cia: O! A gdzie są te targi?

http://motherandbaby.pl/warszawa
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    sysiajaw: ja mam do wawy 180km heh

A ja prawie 300 km :bigsmile::bigsmile: Więc i tak masz bliżej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    A na tych targach w Warszawie będę już w 36 tc :shocked: O rany :bigsmile:
    A 1 czerwca też w Warszawie gra Slayer i nie mogę iśc :cry: Wojtek idzie, ja w tym czasie skoczę do kina ... A okropnie bardzo bym chciała na koncert :cry: Jeszcze ich nie widziałam na żywo ... Tak samo metallice przegapiłam w zeszły czwartek grrr ... I przegapie jeszcze Nightwish, Blind Guardian i inne zespoły, które grają na Ursynaliach :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    nikkitaa: A ja prawie 300 km :bigsmile::bigsmile: Więc i tak masz bliżej :bigsmile:

haha to fakt :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    nikkitaa: A 1 czerwca też w Warszawie gra Slayer i nie mogę iśc Wojtek idzie, ja w tym czasie skoczę do kina ... A okropnie bardzo bym chciała na koncert Jeszcze ich nie widziałam na żywo ... Tak samo metallice przegapiłam w zeszły czwartek grrr ... I przegapie jeszcze Nightwish, Blind Guardian i inne zespoły, które grają na Ursynaliach
    --

No własnie - w tym roku jest tyle wypasionych koncertów w Wawie a tu zonk - nie można iść, mój M mocno cierpi z tego powodu, chociaż stara sie być dzielny :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    sysiajaw: Ale fajnie macie że w wawie tyle miejsc gdzie można za darmo porozmawiać i zrobić usg... ja mam do wawy 180km heh

ja akurat pisałam o Krakowie bo tutaj mieszkam a nie w W-wie :wink:

nikkitaa: Musiałam się mocno zastanawiać chwile temu ile jest 24 podzielone na 2 A normalnie moja głowa jest jak kalkulator ...

a to dobre :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ul_cia: mój M mocno cierpi z tego powodu, chociaż stara sie być dzielny

Mój za to bardzo chce iść na Slayera i nie chce mu zabraniać, ale tez wolałabym, aby sobie odpuścil bo chodzi co roku i poczekał na mnie, żebym mogła ja z nim też iść bo wie, że mi zależy ... Ale raczej nie odpuści sobie tego koncertu... Co mnie okropnie irytuje, bo ja musze ze wszystkiego rezygnować, a on nie i jeszcze narzeka... A nosze tak samo moje jak i jego dziecko, a on nie musi rezygnować z tylu przyjemności co ja :sad: Czuje się tak, jakby koncert byl ważniejszy ode mnie :confused: Troche głupie myślenie ale samo przychodzi :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    nikkitaa: Czuje się tak, jakby koncert byl ważniejszy ode mnie Troche głupie myślenie ale samo przychodzi

W ciąży już tak mamy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Pociesza mnie tylko to, że dzięki moim wyrzeczeniom Aleks będzie zdrowa i jak się urodzi to sam jej widok zrekompensuje mi to wszystko i pokaże, że naprawde było warto :wink: Tylko okropnie przykro mi się robi, że dla mnie i dla Aleks Wojtek nie może poświęcić jednego koncertu Slayera ...
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    nikkitaa: Tylko okropnie przykro mi się robi, że dla mnie i dla Aleks Wojtek nie może poświęcić jednego koncertu Slayera ...

Bo faceci inaczej myślą, zwłaszcza ci młodzi przed 30 -tką niestety. :devil:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mag_dre: Bo faceci inaczej myślą, zwłaszcza ci młodzi przed 30 -tką niestety.

Akurat Wojtek do tych przed 30 nie należy :P W tym roku skończył 31 :wink: Choć czasem mam wrażenie, że zachowuje się jak nastolatek eh :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    a ja jestem wredna malpa i m. bym samego nie puscila :D
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    _kasiek_:
    ja akurat pisałam o Krakowie bo tutaj mieszkam a nie w W-wie :wink:

hah to tym bardziej :bigsmile:, nawet nie chce mi się liczyć ile to km ale duuuużo

nikkitaa nie dziwię ci się ja bym pewnie tak samo myślała, tymczasem mój wybiera się na 5 meczy na euro, ale akurat ja za nożną nie przepadam więc mi nie szkoda że mnie nie będzie, jak będziemy w gdansku to on na mecz a ja do mamy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Wole przyjąć pozycje "chcesz to idź ale mi jest bardzo przykro" to może jeszcze przy okazji go jakieś wyrzuty sumienia dopadną :devil:
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    A ja dzisiaj robiłam badania i krzywą cukrową - moje wyniki badań:
    badanie moczu wszystko w normie zero bakterii:)
    Morfologia: niestety hemoglobina niska 11,8 (norma od 12) i hematokryt również 35 (norma od 37) reszta wyników w normie
    Krzywa cukrowa: cukier na czczo 107 - podwyższony (norma do 106), po obciążeniu 136 - czyli w normie (norma do 140)
    I teraz nie wiem co z tym cukrem?? Czy lekarz zaleci jakąś dietę czy nie?? Wizytę mam dopiero we wtorek.:confused:
    -- ;;;;
  1.  permalink
    nikkitaa: Akurat Wojtek do tych przed 30 nie należy :P W tym roku skończył 31 Choć czasem mam wrażenie, że zachowuje się jak nastolatek eh

Bo faceci dorastaja do 6 roku zycia...Potem juz tylko rosna:bigsmile:
    Nie martw sie faceci juz tak maja hehe:tongue::wink:
    --
  2.  permalink
    Anecia84: Morfologia: niestety hemoglobina niska 11,8 (norma od 12)

nie taka ta hemoglobina zla...w UK nikt nie widzialby problemu...ja mialam ostatnio 11,3 i zostalam pochwalona, ze zdrowo sie odzywiam...:) z tego co czytalam to tutaj norma dla ciezarnych jest 11
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Anecia84 ten drugi wynik niby ok, ale rowniez jest na granicy normy... obciazenie 50g, czy 75g glukozy? jesli 50, to mozesz miec powtorzone tym razem 75, a jesli teraz mialas 75g to gin. moze dac Ci skierowanie do poradni diab.
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    A to chyba nie jest tak źle ze mną :bigsmile: tylko ten cukier na czczo ostatnio mam wysoki. Mam w domu glukometr więc ostatnio mierzyłam i jest właśnie tak na granicy normy. Ale zobaczymy co mi lekarz powie we wtorek. Obciążenie miałam 75 g i pomiar po dwóch godzinach.
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Cobraczek: Bo faceci dorastaja do 6 roku zycia...Potem juz tylko rosna

:rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Anecia84 moze wystarczy delikatna dieta, aby cukry sie uspokoily :)
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    judka25 :Ma_mi nie wiem czy gdzieś przeoczyłam czytając wszystkie posty, więc zapytam- jaki miałaś wynik glukozy?
    70 na czczo, nie ma tragedii, tylko trochę poniżej normy :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja robiłam wczoraj glukozę i wyszło mi na czczo: 74, po 1 godz: 127, po 2 godz: 95. W laboratorium powiedzieli, że wynik jest ok, ale że dosyć szybko cukier spada, no i teraz sama nie wiem co to oznacza, czy jest dobrze, czy za nisko :angry: Morfologia oczywiście, tak jak spodziewałam poleciała w dół. Hemoglobina 11.6 (norma w tym laboratorium 13-17), hematokryt 33% (norma 36-50%).
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Dziewczyny, a ja mam pytanie odnośnie przybierania na wadze. Ostatnio coś strasznie szybko przybieram ( w 2 tyg. ponad 2 kg!!), a wcale nie jem jakoś wyjątkowo dużo, pracuję, ruszam się. Czy to jest w granicach normy, czy może być jakaś przyczyna takiego gwałtownego tycia?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A ja zamówiłam szlafrok, doszedł... Miał być obszyty niebieską lamówką, a dostałam z zieloną :devil: Cóż chyba już zostawię go, bo nie chcę mi się latać po pocztach odsyłać, czekać znów na wymianę itp...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Peppermill: Dziewczyny, a ja mam pytanie odnośnie przybierania na wadze. Ostatnio coś strasznie szybko przybieram ( w 2 tyg. ponad 2 kg!!), a wcale nie jem jakoś wyjątkowo dużo, pracuję, ruszam się. Czy to jest w granicach normy, czy może być jakaś przyczyna takiego gwałtownego tycia?

Niestety nie wiem jaka jest norma...a puchniesz może? I jakie masz ciśnienie?
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    peper ja po 20tc tez tak szybko przybierałam, ok. 27 tc uspokoiło sie, obecnie mam +9kg
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Peppermill: Dziewczyny, a ja mam pytanie odnośnie przybierania na wadze. Ostatnio coś strasznie szybko przybieram ( w 2 tyg. ponad 2 kg!!), a wcale nie jem jakoś wyjątkowo dużo, pracuję, ruszam się. Czy to jest w granicach normy, czy może być jakaś przyczyna takiego gwałtownego tycia?

JA też ostatnio przytyłam w 2 tyg 2kg i lekarka nie widziała w tym nic złego. Nie denerwuj się na końcówce zawsze się szybciej pnie w gorę nic podczas całej ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    ciśnienie w normie i nie wydaje mi się, żebym puchła. Co dziwne, szczerze powiedziawszy nie widzę też po sobie tych kg. z ostatnich tygodni, brzuch chyba też stoi w miejscu od jakiegos czasu. dziwne.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A mi waga jakoś tak w miarę równo idzie w górę (tzn. od 20 tyg.) tak ok. 1-1,5 kg, co 3 tygodnie... Na razie jakieś +5,5 kg
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Peppermill - ważne, żebyś kontrolowała ciśnienie...
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    mag dre, ale mi do końcówki jeszcze trochę zostało, a na plusie już 8.5 kg...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Peppermill: ciśnienie w normie i nie wydaje mi się, żebym puchła. Co dziwne, szczerze powiedziawszy nie widzę też po sobie tych kg. z ostatnich tygodni, brzuch chyba też stoi w miejscu od jakiegos czasu. dziwne.

To nie masz powodów do obaw ;) Dziecko rośnie + może zwiększa Ci się ilość wód płodowych ;) w całej ciąży miewałam/miewam takie okresy gdzie gwałtownie tyłam...a potem przez kilka tygodni nic...więc myślę, że nie musisz się martwić ;)

Treść doklejona: 16.05.12 17:57
    Pepper - a przed ciążą miałaś tendencje do tycia? Każda z Nas jest inna...np. Vsti przytyła dopiero 5,5 ( a jest prawie w tym samym tc co ja) a ja już jestem 12 na plusie! A rozmawiałaś z lekarzem o Twoim przyroście wagi?
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Peppermill: mag dre, ale mi do końcówki jeszcze trochę zostało, a na plusie już 8.5 kg...

Nie popatrzyłam na suwaczek. 8,5 to jeszcze nie tak dużo. Nie zadręczaj się, najlepiej zapytaj lekarza jak będziesz u niego.
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    judka25: Ja robiłam wczoraj glukozę i wyszło mi na czczo: 74, po 1 godz: 127, po 2 godz: 95.

Mślę, że ten wynik jest bardzo poprawny :smile: Ale miałaś próbę 75g prawda?
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Muszę się pożalić. Dzisiaj wnerwila mnie moja babcia. Była u kuzynki która urodziła 2 m-ce temu i rozmawiały z nią i z ciotką wszechwiedzącą o mnie, że mam uważać, po porodzie bo karmienie piersią nie chroni przed ciążą, a ja od lekarzy nie jestem przecież mądrzejsza. Martwią się abyśmy z mężem w ciągu roku nie zaszli ponownie w ciążę. :devil: Wydarła się na mnie tak, ze ciśnienie chyba miałam 150 na 90- jak byłam śpiąca to do tej pory już oczy mi się nie zamykają. Odkąd wyszłam ze szpitala gadają na mój temat i podnoszą mi ciśnienie. :devil: Po tym tekście "woda z garnka się przelała" i zadzwoniłam do ojca, aby sprowadził je na ziemię. Musiałam łyknąć dodatkowy mg i wypić melisę aby sie uspokoić, bo brzuch był nie swój. Ja przez nie urodzę przed terminem:cry::devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Mag_dre mnie jakiś czas temu też babcia zdenerwowała mocno ... Otóż zaczęła moim rodzicom bez powodu wmawiać, że ja im zostawie to dziecko na głowie i oni będą musieli się nim zajmować itd itp i bla bla bla ... Po prostu niektórzy się okropnie wymądrzają, a nie mają ani krzty racji. Niecałe dwa tygodnie temu na komunii jak się spotkałyśmy, to oczywiście uwaga, że czemu tak obcisłą bluzke założyłam, a w jej oczach było widać, że wg niej powinnam ukrywać ciąże, a nie eksponować brzuszek. Później na obiedzie oczywiście jak mówiłam, że będę do małej mówić Aleks a nie Ola, to się krzywiła, że nie poszłam do szkoły rodzenia też nie pasuje, że nie rodzę w Żeromskiego tylko w Rydygiera też źle grrr... no normalnie nic tylko udusić czasami :devil:
    --
    • CommentAuthorDiada83
     permalink
    Melduje, ze nas rozdwojono wczoraj rano...
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Hej Dziołchy ::bigsmile:

Jestem po wizycie. Z Małą wszystko w jak najlepszym porządku. Waży 2340 gr, obwód główki 31,6 cm :wink:. Pytałam się o szyjkę, usłyszałam, że nie jest źle, ale nie będzie wielkiego zdziwienia jeśli, jak obstawia lekarz, za trzy tygodnie urodzę. Wg usg jestem w 36 tygodniu :tongue: Młoda siedzi już w pozycji na nurka w kanale rodnym, stąd ten permanentny ból spojenia. A przy usg, lekarz szeptał pod nosem : "Matko jak ona się wierci ":devil::devil::devil: Po mamusi :cool:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Diada83 - jak to ? Już urodziłaś? Jak się czujesz? Jak Maluszek? Wszystko dobrze?
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.