Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorrumba
    • CommentTimeMay 17th 2012 zmieniony
     permalink
    Mam pytanie z innej beczki dla mamusiek stosujących luteinę dopochwową? Po ile ją kupujecie?

Pytam bo ostatnio w aptece zrobili mnie w konia:devil:
    Sprzedali mi ją po cenie detalicznej - 29,08 zł, jednak cena dla pacjenta to - 3,20zł sprawdzałam na stronie ministerstwa refundowaneleki.pl
    I teraz się zastanawiam co z tym fantem zrobić? przecież takie praktyki są nie dozwolone, żeby apteka zdzierała kasę na dwa fronty:middlefinger:
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
    • CommentTimeMay 17th 2012
     permalink
    rumba: Mam pytanie z innej beczki dla mamusiek stosujących luteinę dopochwową? Po ile ją kupujecie?

Pytam bo ostatnio w aptece zrobili mnie w konia:devil:
    Sprzedali mi ją po cenie detalicznej - 29,08 zł, jednak cena dla pacjenta to - 3,20zł sprawdzałam na stronie ministerstwa refundowaneleki.pl
    I teraz się zastanawiam co z tym fantem zrobić? przecież takie praktyki są nie dozwolone, żeby apteka zdzierała kasę na dwa fronty:middlefinger:

Rumba, miałaś na nią receptę z adnotacją, że należy ci się refundacja? Mi lekarka zawsze zaznacza na recepcie, że lek refundowany i płaciłam zawsze coś w okolicach 4zł.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja sie nie moge doczekac wizyty w poniedzialek, mam wrazenie że mały nisko siedzi, az nieprzyjemnie mi:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    rumba: Mam pytanie z innej beczki dla mamusiek stosujących luteinę dopochwową? Po ile ją kupujecie?

Przed zajściem w ciążę stosowałam luteinę i też płaciłam coś koło 3-4 zł
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai: ja sie nie moge doczekac wizyty w poniedzialek, mam wrazenie że mały nisko siedzi, az nieprzyjemnie mi
    Moja niska siedzi i mi tą moją "nieszczęsną" szyjkę uciska... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: Moja niska siedzi i mi tą moją "nieszczęsną" szyjkę uciska...

Ty chcoiaz to wiesz, a ja nie wiem czym on tam zasadza czy glowa czy noga, bo ostatnio byl dupka na dol, zobaczymy w poniedzialek, tylko moja ginka jest z tych co malo mowi zeby nie denerwowac:neutral:
    --
    • CommentAuthorDiada83
     permalink
    Gratuluje rozpakowanym!
    Jak byłam w 313 to też zabierali dziewczyne na.CC, nie spodziewalam sie że za.2 dni ze mną zrobią to samo... Dzis miałam Jedrusia przy sobie, ale.go zabrali bo mu spadł cukier. I znow jestem sama :(
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai: ylko moja ginka jest z tych co malo mowi zeby nie denerwowac
    nie wiem, co lepsze, czy taka ginka., czy taki, jak mój przewrażliwiony i straszący... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: nie wiem, co lepsze, czy taka ginka., czy taki, jak mój przewrażliwiony i straszący...

no wlasnie tez nie wiem:wink: w poniedzialek sie okaze co jest powiem jej wszttsko, dzis znow mi pyknęło w brzuchu:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Rumba, miałaś na nią receptę z adnotacją, że należy ci się refundacja? Mi lekarka zawsze zaznacza na recepcie, że lek refundowany i płaciłam zawsze coś w okolicach 4zł.

Szczerze mówiąc nie wiem, nie zwróciłam uwagi... Hmm z automatu apteka powinna sprzedać po cenie niższej, jeśli lek jest refundowany czy adnotacja jest czy jej nie ma. A w ogóle to po co ta adnotacja - zawracanie dooopy moim zdaniem.

Pacjent w takim razie musi znać na pamieć wszystkie leki refundowane, żeby upomnieć lekarza o zniżkę w razie gdyby sam zapomniał...

yyyyy wkurzyłam się :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    a mi dzis tylko raz stwardnial brzuch:bigsmile: a tak caly czas ladny mieciutki:bigsmile:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Ja sorki że wam się tak wbiję ale nie wiem czy będę dodawać zdj. z brzuszkiem,bo i bez ciążowego mój jest mega,a chciałam Wam się przedstawić.W komentarzach pod kartą ciąży - Nasza krótka historia :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    mi chyba nie twardnial, tzn jak chodze mam napiety/twardy ale bezbolesnie, za to nieprzyjmenie dzieko mi sie wije nad spojeniem:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    rumba: Szczerze mówiąc nie wiem, nie zwróciłam uwagi... Hmm z automatu apteka powinna sprzedać po cenie niższej, jeśli lek jest refundowany czy adnotacja jest czy jej nie ma. A w ogóle to po co ta adnotacja - zawracanie dooopy moim zdaniem.

Właśnie nie wiem czy śledziłaś, ale była ostatnio spora medialna zadyma o to... Chodzi o to, że przecież apteka nie wie, czy należy ci się refundacja tj. czy jesteś w jakikolwiek sposób ubezpieczona i są za Ciebie opłacane składki (lub sama je opłacasz). Następnym razem poproś o dopisanie "R" na recepcie i apteka bez problemu lek sprzeda ze zniżką.
    A że to zawracanie doopy to już osobna kwestia.
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Kakai: nieprzyjmenie dzieko mi sie wije nad spojeniem

Też mi się tak wije malutka wiła nad spojeniem :) Nożki wkładała jakby w pachiwny tak, zę jak siedziałam to czułam na udach :D Bo mó brzucho to już sobie leży na nogach i muszę go odklejać jak zmieniam pozycję :crazy: Ale jak się ułożyła główkowo to mniej tego wicia czuję.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    nibriana: Też mi się tak wije malutka wiła nad spojeniem :) Nożki wkładała jakby w pachiwny tak, zę jak siedziałam to czułam na udach :D Bo mó brzucho to już sobie leży na nogach i muszę go odklejać jak zmieniam pozycję Ale jak się ułożyła główkowo to mniej tego wicia czuję.

aha to moze moj jeszcze miednicowo siedzi

chcialam Ci napisac odnosnie holtera ze w domu bedzie wiarygodniej, bo w szpitalu bys tylko lezala, a w domu pojdzies zrobic kanapke czy siusiu zawsze cisnienie inna niz tylko lezac, troche cie moze lapka bolec od duszenia jeej co 20 minut, ale da sie przezyc:wink: trzymam kciuki zeby dobrze wyszedl:bigsmile: a kiedy robisz?
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    22 maja.
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Właśnie nie wiem czy śledziłaś, ale była ostatnio spora medialna zadyma o to... Chodzi o to, że przecież apteka nie wie, czy należy ci się refundacja tj. czy jesteś w jakikolwiek sposób ubezpieczona i są za Ciebie opłacane składki (lub sama je opłacasz).

Kocioł taki sam jak przy Euro 2012. Hmm następnym razem sobie to przypilnuję tylko szkoda, że ZNOWU trzeba się upominać się o swoje.

Wracając do wątku moja córa coś bryka za bardzo dziś bo jej ruchy są dla mnie dość bolesne. Czasem jak dostane kopa robię jak ta emotka :shocked:
    --
  1.  permalink
    Oo Rumba, ja tez placilam ostatnio prawie 30zl za jedno opakowanie bo nie bylo tego "R" na recepcie....teraz mi lekarz przepisal juz z tym R i ciekawe ile za nia zaplace.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    nibriana: 22 maja.

ja mialam 2 razy, mam nadzieej ze juz wiecej nie bede musiala:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Aaaaaah muszę sie pożalić! :angry: Normalnie mam ochotę spalić pralke ! Głupia pralka ! Postanowiłam zrobić pranie ciuszków, podzieliłam je na kolory i zaczęłam od białych. Wsadziłam do pralki, wlałam rozrobione płatki mydlane i włączyłam na 40 stopni (nie wiem w ilu stopniach sie pierze, ale 40 było napisane na jednym z ubranek). Okazało się, że jednak powinnam mniej płatków rozrobić, bo powstało za dużo piany i pralka się zatkała -godzine męczyłam się, żeby ją uruchomić, później 30min żeby wyciągnąć pranie bo bez skończonego programu nie dało się pralki otworzyć nawet po wyłączeniu z kontaktu ! W końcu wyjęłam, rozwiesiłam i jutro drugi raz przeprać musze, bo pralka nie zacznie działać dopóki czujnik wilgoci nie wyschnie czy jakoś tak ... Grrrrrr ! Nigdy nie lubiłam tej pralki, a dzisiaj to jej wyjątkowo niecierpie :angry:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    rumba: Szczerze mówiąc nie wiem, nie zwróciłam uwagi... Hmm z automatu apteka powinna sprzedać po cenie niższej, jeśli lek jest refundowany czy adnotacja jest czy jej nie ma. A w ogóle to po co ta adnotacja - zawracanie dooopy moim zdaniem.

Pacjent w takim razie musi znać na pamieć wszystkie leki refundowane, żeby upomnieć lekarza o zniżkę w razie gdyby sam zapomniał...

Rumba, bo luteina jest refundowana do 26tc, a my jesteśmy już wyżej niestety- też płacę te ostatnie 2 m-ce na 100% bo nie chcę rodzić wcześniej. Nic nie zrobisz- lekarz nie wypisze ci R bo nie będzie płacił kary później.

Treść doklejona: 17.05.12 22:31
    Byłam dzisiaj na badaniu wzroku- JESTEM ZDOLNA DO PORODU SN :crazy::rolling::rolling::rolling:

Po powrocie zaliczyłam upadek pod domem - na prostej drodze- bo wcześniej miałam rozszerzane źrenice aby zbadać dno oka i sprawdzić siatkówkę oka. Zaliczyłam więc wizytę u swojej ginki i wsio w porządku, mała zdrowa spała sobie, łożysko się nie odkleja, na ktg skurczy brak. :cheer:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Mag_dre to super, że jesteś zdolna do porodu SN :bigsmile::bigsmile:
    A co do upadku to uważaj na siebie bardziej! :tongue: Ja póki co jeszcze nie wywinęłam kozła -aż dziwne... :bigsmile:

A mi po raz kolejny dziś w tramwaju pewien młody mężczyzna ustąpił miejsca! :shocked: Jejku ... Jestem MOCNO zaskoczona taką uprzejmością !
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    nikkitaa: A mi po raz kolejny dziś w tramwaju pewien młody mężczyzna ustąpił miejsca! Jejku ... Jestem MOCNO zaskoczona taką uprzejmością !

Miło z ich strony. Ja nie jeżdżę MPK, bo źle znoszę takie jazdy- nie dość, ze dziurawe drogi w krk to jeszcze na postoju drgania. Całą niedzielę, przeleżałam bo mnie wszystko bolało, a wracałam z Błoń tylko 3 przystanki:devil:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ja zaczynam się do bólu przyzwyczajać -dzisiaj stwierdzilam po powrocie do domu (40min jazdy w jedną i drugą stronę) że bardziej to już mnie chyba boleć nie może -już mnie ból zaczyna śmieszyć :bigsmile: To takie naprawde śmieszne, jak boli mnie wszystko i nic tylko non stop Wojtkowi narzekam :bigsmile: Póki nie płaczę z bólu jest ok, choć czasem mało brakuje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    mag_dre: Rumba, bo luteina jest refundowana do 26tc, a my jesteśmy już wyżej niestety- też płacę te ostatnie 2 m-ce na 100% bo nie chcę rodzić wcześniej. Nic nie zrobisz- lekarz nie wypisze ci R bo nie będzie płacił kary później.

mag_dre o tym to ja nie miałam pojęcia, dzięki za info. Pozostaje więc ewentualnie recepta na mamę, babcię, ciocię, siostrę. A co do cen, to trochę mnie zaskoczyły kwoty które podajecie. U mnie w aptece nierefundowana lutka kosztuje 16zł/30tbl.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    W ogóle to w sumie... w ilu stopniach powinno się prać ubranka dla niemowlaka? Chodzi mi o pierwsze pranie. Jestem totalnie zielona w tym ... I płatki mydlane je dokładnie wypiorą ? Będą delikatne po takim praniu, czy użyć jakiegoś plynu do płukania ...? Czy po prostu prasowanie je zmiękczy wystarczająco ?
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Nikkita, no jak mnie nic nie boli, to się denerwuję, czy wszystko ok jest- mnie codziennie boli od 5 m-ca.
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    mag_dre: Rumba, bo luteina jest refundowana do 26tc,
    Pierwszy raz słyszę:shocked: dzięki za info.

Nikita, mag_dre wybieracie się do Plazy jutro na badanie? Ja się zastanawiam intensywnie, bo okazja jest ale niestety leżeć muszę ;/

a kolejki pewnie nie będą krótkie...
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Rumba ale to badanie jest dopiero 19 tzn w sobote a jutro piątek :bigsmile: I ja się na 100% wybieram -pewnie będe tam okupować miejsce już od 8 rano :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    annie128: U mnie w aptece nierefundowana lutka kosztuje 16zł/30tbl.

dopochwowa? z tego co wiem to doustna lutka jest w takich cenach ok. 16zł.
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Ja piorę w 40 stopniach- bo większość ma tak na metkach napisane. Polecam ci dzidziusia lub bobasa, dzidziuś ma też płyn do płukania- taki dla dorosłych wydaje mi się dla maluchów za ostry.
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    nikkitaa: Rumba ale to badanie jest dopiero 19 tzn w sobote a jutro piątek

Boshe jaka ja ciemna dziś jestem ! Rano byłam przekonana, że dziś poniedziałek jest a teraz piątek :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    ja się chcę wybrać, zobaczymy jak będzie.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Mag_dre dzięki za odp ;) A płatki mydlane nie są lepsze na pierwsze pranie? Tak przynajmniej gdzieś słyszałam ale jak już pisałam -ja całkiem zielona w tym jestem :bigsmile:

Treść doklejona: 17.05.12 23:04
    rumba: Boshe jaka ja ciemna dziś jestem ! Rano byłam przekonana, że dziś poniedziałek jest a teraz piątek

Mi się ostatnio często zdarza mylić dni :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    rumba: dopochwowa? z tego co wiem to doustna lutka jest w takich cenach ok. 16zł.

Fakt, zawsze lekarka przepisywała mi podjęzykową, ale z zaznaczeniem, że mogę stosować dopochwowo jak mam ochotę, bo skład i działanie jest takie samo. Głupio tak pisać, ale nawet wolałam te podjęzykowe dopochwowo stosować, bo były mniejsze i szybciej się rozpuszczały.
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Rumba refundują do 26 tc bo do tego tyg poród nazywa się poronieniem od 26 tc już jest poród przedwczesny i na niego lutka się na R nie należy.

Treść doklejona: 17.05.12 23:07
    Nikkita jak chcesz możesz używać płatków mydlanych, ale dawaj mniejsze dawki do pralki bo one się strasznie pienią. Jak dasz za dużo to pralka będzie się pienić jak pies przy wściekliźnie :rolling::crazy::rolling:

Treść doklejona: 17.05.12 23:10
    rumba: Boshe jaka ja ciemna dziś jestem ! Rano byłam przekonana, że dziś poniedziałek jest a teraz piątek

hehe ja już od miesiąca zaznaczam sobie dni na kalendarzu kwadracikiem, bo inaczej tez gubię dni- ja juz 3ci m-c na l4 HEHE
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mag_dre: Nikkita jak chcesz możesz używać płatków mydlanych, ale dawaj mniejsze dawki do pralki bo one się strasznie pienią. Jak dasz za dużo to pralka będzie się pienić jak pies przy wściekliźnie

Hahaha własnie dzisiaj miałam okazje to zaobserwować :tooth: Było tyle piany, że ciuszków nie było w bębnie widać :tooth: I pralka nie chciała dalej ruszyć :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    mag_dre: Rumba refundują do 26 tc bo do tego tyg poród nazywa się poronieniem od 26 tc już jest poród przedwczesny i na niego lutka się na R nie należy.

No proszę jak to sobie sprytnie wymyślili :neutral: ale logiki w tym żadnej;/

mag_dre: ja juz 3ci m-c na l4 HEHE

możemy sobie rękę podać:) ja też;) I zauważyłam pewną zależność im dłużej w domu na leżąco tym większe odmóżdżenie:tongue:

zmykam lulu :winkkiss:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ostatnio coś zaczynam się bać, że wody mi odejdą jak będę się kąpać i przeocze.. Albo, że odejdą w kolejce w sklepie. Albo że nie rozpoznam skurczy.. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja nigdy nie stosowalam do prania platkow mydlanych...piore w 40stopniach, teraz kupilam chyba proszek Dzidzius a przy corci pralam w Jelp

co do Plazy to już pisalam że są tam spore kolejki do tego USG wiec trzeba się w cierpliwosc uzbroic

dobranoc
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeMay 18th 2012
     permalink
    Nie jestem pewna, ale płatki mydlane to chyba w ogóle do pralki się nie nadają? Standardowo wszystkie proszki i płyny do prania mają w składzie odpieniacze, żeby właśnie pralka się nie zatykała.
    •  
      CommentAuthorsliwson
     permalink
    Wczoraj o 22.00 przez CC na świat przyszedł nasz Maly Bohater. Franek waży 1700g, mierzy 43cm i jest zdrowy. Oddycha samodzielnie ale leży w inkubatorze. Napisze wiecej jak sie trochę ogarniemy...
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
    • CommentTimeMay 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Gratulacje sliwson !!!
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
    • CommentTimeMay 18th 2012 zmieniony
     permalink
    O rany Sliwson co za wieści ! Dobrze, że mały jest zdrowy! Gratulacje ! :bigsmile:

Co za poranek -obudził mnie ból pachwin i spojenia i mdłości okropne i chyba nie zasnę na razie ...

Treść doklejona: 18.05.12 06:52
    hydrozagadka: Nie jestem pewna, ale płatki mydlane to chyba w ogóle do pralki się nie nadają? Standardowo wszystkie proszki i płyny do prania mają w składzie odpieniacze, żeby właśnie pralka się nie zatykała.

Na płatkach jest napisane, że można stosować w pralce automatycznej tylko najpierw trzeba je rozrobić w litrze gorącej wody -ja po prostu ich dałam za dużo (nie wiedziałam, że aż tak się będą pienić) no i bęben nie był pełen ;)
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Sliwson GRATULACJE!! Bądźcie dzielni!!! Wiem, że nie tak miało być, ale mały jest duży i teraz już bezpieczny i pod opieka lekarzy. Na priv wysyłam ci mój numer -wiem ile znaczy rozmowa z trochę bardziej doświadczoną w kwestii czasowej mamą wcześniaków. Pamiętaj, że synek jest pod dobrą opieką...
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Sliwson, gratuluję. Trzymajcie się! :smile:
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Sliwson, dużo siły i zdrowia dla Waszej dwójki!!!
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Sliwson, gratulacje :) Dużo dużo zdrówka dla Was :)))
    --
  2.  permalink
    Sliwson, dobrze że synek zdrowy... Życzę Wam wszystkiego dobrego!!
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.