Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeMay 22nd 2012
     permalink
    Cobraczek: Dlaczego tak wczesnie?
    W 38 tc - ciąża uznana jest za donoszoną, a ja już bym chciała mieć Małą po drugiej stronie brzuchola...
    mag_dre - z tego co pisałaś i o ile dobrze pamiętam, że to byłas Ty, też puchniesz? Mówił coś na ten temat lekarz? Ja dopiero wizytę mam w czwartek, więc zamierzam Mu pokazać moje STOPY :confused:

Treść doklejona: 22.05.12 20:44
    Vsti: to ja oddam ten 1cm rozwarcia za kilogram dodatkowy ;) Na szczescie nikt nie powiedzial, ze za malo przytylam, bo i tego sie obawialam...

Vsti - tylko jeden dodatkowy kilogram :D? Oddam całe 4,5 :bigsmile: hehehe :P
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    hydrozagadka: U mnie z krwią był już na samej końcówce. Wcześniej przez dobry tydzień odchodził bez śladów krwi - taki żółtoprzezroczysty glut w wielkich ilościach, niepodobne to do niczego

Możliwe, żeby to u mnie już czop powoli odchodził? :shocked: Bo jest takie galaretowate coś, taka jakby grudka wielka o kolorze takim wlaśnie przeźroczysto-żółtym lub przeźroczysto-lekko-zielonym ... I oprócz dziś miałam to w niedziele rano ale wtedy było raczej takie biało-przeźroczyste ...
    --
  1.  permalink
    Vsti trzymaj sie tam i nie nerwuj, jestes pod dobra opieka i lekarze na pewno nie pozwala Corci wyjsc za wczesnie :)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    nikkitaa: Możliwe, żeby to u mnie już czop powoli odchodził? Bo jest takie galaretowate coś, taka jakby grudka wielka o kolorze takim wlaśnie przeźroczysto-żółtym lub przeźroczysto-lekko-zielonym ... I oprócz dziś miałam to w niedziele rano ale wtedy było raczej takie biało-przeźroczyste ...

Jak dla mnie, tak właśnie wygląda czop śluzowy, tyle że u ciebie chyba wcześnie trochę?
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Hm no troche wcześnie chyba ... Ja się nie bardzo orientuje w tych sprawach... Zobaczymy co lekarz powie bo na dniach powinnam dostać (w końcu..) ostatni wynik badań i wtedy idę do ginekologa ...
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    magku: mag_dre - z tego co pisałaś i o ile dobrze pamiętam, że to byłas Ty, też puchniesz? Mówił coś na ten temat lekarz? Ja dopiero wizytę mam w czwartek, więc zamierzam Mu pokazać moje STOPY

Stopy to mały pikuś :D ja jestem opuchnięta też na twarzy i na dłoniach- palce. Mam mierzyć ciśnienie, czy nie jest za wysokie, mam leki na krążenie- pewnie bez nich byłoby gorzej. W ciąży zdarzają się opuchnięcia, ale jeśli po spoczynku nocnym mijają to wszystko w porządku- w końcu przybieramy na wadze szybko i nasze żyły nie nadążają. Kłopoty zaczynają się gdy po nocy opuchnięcie nie schodzi, mamy bóle głowy z wysokim ciśnieniem i białko w moczu to wtedy mówimy o zatruciu ciążowym dopiero. Musimy tez pic dużo wody, więc musisz się przemóc i pic chociaż wodę z sokiem jak nie lubisz samej mineralnej. Moja mama i teściowa przy zatruciu przytyły ponad 20 kg- ja mam na razie 12 na plusie a jeszcze zostało trochę ponad 6 tyg. :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeMay 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    mag_dre - puchnę tak jak Ty...ciśnienie na szczęście w normie, białko w moczu - ujemne, poza migreną - głowa nie boli, jedyny objaw, który u mnie występuje to to, że opuchlizna po nocy nie schodzi...w dodatku puchnę dziwnie...prawa noga wygląda jak nadmuchany balon, lewa natomiast jest mniej opuchnięta...Być może panikuję, ale chce już ten upragniony czwartek i usłyszeć, że wszystko ok!

Treść doklejona: 22.05.12 21:22
    Ha, nie strasz mnie z tymi kg :( Mówisz, że na końcówce nadrobimy :confused: ?
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Vsti bidulo no, jak duże masz to rozwarcie ? Trzymaj się jakoś będzie dobrze ;)

Dziewczyny współczuję tych opuchnięć, naprawdę. Mnie jeszcze to nie dopadło, chociaż dzisiaj był u nas upał, ale nigdzie nie spuchłam.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Mnie też puchnie głównie prawa strona- a na końcówce nie przywalimy kg nie, nie i jeszcze raz nie ehh Pewnie za 2 dni usłyszysz że wszystko ok :D tylko dalej obserwować swój organizm :D No i mniej soli i sodu spożywać.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    mag_dre: Pewnie za 2 dni usłyszysz że wszystko ok :D

Ale te dwa dni to cała wieczność :confused:
    Penny - jak nie urok, to sr... Fajnie, że Ciebie omija to co złe, oby tak do końca ;)
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    penny rozwarcie na 1,5 cm niby... Jutro pewnie wiecej sie dowiem ;)
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Vsti, nie wygłupiaj się, bo ostatnia się ostałaś z naszego towarzystwa 10-12.07 i Ty musisz tę ciążę donosić!!! Nie chcę widzieć kolejnej wychodzącej przed szereg, ok?
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mi sie nie spieszy w ogole... czuje sie doskonale, ale moje dziecko cos szaleje i sie ta glowka pcha... ;) Mam nadzieje, ze troszke Ja tu uspokoja... Choc nie wiem, co moga poradzic na rozwarcie w 33 tyg...
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Vsti: Choc nie wiem, co moga poradzic na rozwarcie w 33 tyg..

Mogą dać ci luteinę na zatrzymanie rozwierania, możesz dostać mg na rozluźnienie wszystkiego wewnątrz. Jutro pewnie się dowiesz.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    mg to ja nafaszerowana jestem od miesiaca ;) Ok uciekam spac, bo jutro wczesne wstanie mnie czeka ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Vsti: mg to ja nafaszerowana jestem od miesiaca ;) Ok uciekam spac, bo jutro wczesne wstanie mnie czeka ;

Ale nie taką dawką jak mogą dać Ci w szpitalu- ja teraz ma 3-4 mg MG na dobę a w szpitalu miałam tylko :crazy: 8mg MG na dobę :crazy:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    [quote=Vsti][/quote]

Jejku 3-maj się dzielnie, pogadaj Tam ze Swoją Królewną , ja wiem że jest piękna pogoda ale to maj dopiero , jeszcze całe Lato przed nami :wink:

JAk będziesz miała chwilkę jutro napisz co i jak będziemy Tu czekać :thumbup::thumbup::thumbup: zaciśnięte podwójnie
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Vsit 3maj się !!! dadzą wam ten zastrzyk, zbadają i pewnie wypuszczą do domu. Już pisałam, że moja przyjaciółka chodziła 5tygodni z rozwarciem na 2cm i ją lekarz straszył, że rodzi na dniach a ona donosiła równo do terminu !!!! Dacie radę. Waga ładna....zazdroszczę :shamed: :cry:

Dobranoc.....choć pewnie znowu spać nie będę mogła......

PS. mężuś właśnie prasuje pościel dla Mateuszka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsliwson
    • CommentTimeMay 22nd 2012 zmieniony
     permalink
    Mi sie nie spieszy w ogole... czuje sie doskonale, ale moje dziecko cos szaleje i sie ta glowka pcha... ;) Mam nadzieje, ze troszke Ja tu uspokoja... Choc nie wiem, co moga poradzic na rozwarcie w 33 tyg...
    --

Trzymam za Was mocno kciuki!!! Mam nadzieję, że Twoja córeczka nie pójdzie w ślady Franka, Amelki i Patrycji i nie postanowi za wcześnie opuszczać brzuszka!!!
    Na rozwarcie w 33tc faktycznie nic mechanicznego (szew, pessar) Ci nie założą ale na pewno mogą podać luteinę, kontrolować czynność skurczową i w razie co ją osłabić lekami no i zalecić Ci leżenie. Nie ma nic lepszego na te wariujące szyjki jak leżenie...

Ja rozwarcie na 2 cm miałam od 28tc i udało mi się wyleżeć z nim 4tyg. Jeśli Tobie uda się wyleżeć 4 tyg to już będzie naprawdę dobrze:)
    --
  2.  permalink
    magku mogę Ci polecić to co mi zalecili w szpitalu na te puchnięcia. Dużo wypoczywaj jak najmniej chodź, dużo wody mineralnej niskosodowej, dieta bezsolna lub małosolna, to na prawdę pomaga. Jeśli nie masz jak ja problemów z ciśnieniem, to jest to w twoim przypadku typowe zatrzymywanie wody przez organizm. Na wszelki wypadek możesz mierzyć ciśnienie i częściej kontrolować mocz :tongue:
    --
  3.  permalink
    nikkitaa: Możliwe, żeby to u mnie już czop powoli odchodził?

wedlug mojej poloznej MOZLIWE pytalam na ostatniej wizycie prawie 2 tygodnie temu...bo tez podobne znalezisko mnie przywitalo w toalecie...dwa dni pod rzad...drugiego dnia poczulam cos w rodzaju skurczu a za chwile w kibelku gluta znalazlam (wcale nie malego) :/ polozna powiedziala, ze nie ma powodu do obaw tym bardziej, ze to moja druga ciaza...i ze to, ze czop odchodzi wcale nie oznacza, ze porod tuz, tuz...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeMay 23rd 2012
     permalink
    sliwson: Nie ma nic lepszego na te wariujące szyjki jak leżenie...

Vsti ja z takim rozwarciem jak Twoje chodziłam, a właściwie nie ma co ukrywać LEŻAŁAM od 28 tc, a urodziłam dokładnie w skończonym 37 tc, więc leżenie i leżenie i jeszcze raz leżenie i spokój:) Będzie dobrze:))))
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Vsti trzymamy tu za Ciebie wszystkie kciuki :hugging:

magku: Penny - jak nie urok, to sr... Fajnie, że Ciebie omija to co złe, oby tak do końca ;)

ooo kochana za dobrze bym miała ;) może i nie puchnę, ale za to mam taki ból kolan, że siusiam na stojąco - masakra, okropny ból przy podnoszeniu lub siadaniu. Codziennie rano budzę się z tak zdrętwiałą ręką, że za chiny jej nie zacisnę, w ciągu dnia lepiej. Spojenie łonowe od dwóch tygodni tak mnie napiernicza, że przy każdej zmianie pozycji, mam wrażenie że mi pęka :shocked: No, a tak ogólnie mam się super dobrze :cool: do wszystkiego można się przyzwyczaić :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeMay 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Dziekuje dziewczyny :) Cale szczescie skurczy brak... Czekam na wizyte, akurat bedzie moj gin...
    Z tym, ze ja od 2 tyg. non stop leze i mimo tego zrobilo sie rozwarcie... :/ Tak sie zastanawiam, czy to nie od schodow na pietro, ktore musialam pokonywac kilka razy dziennie... :/

Jak wczoraj powiedzialam poloznej, ze bola mnie kosci miednicy... To skwitowala to tylko usmiechem i powiedziala: a dziecko bedzie roslo i jeszcze bardziej napieralo... pocieszyla mnie, jak nic:devil::bigsmile:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    dzień dobry wszystkim...
    Vsti trzymam kciuki aby wszystko było dobrze.... wierzę że będzie
    ja dzisiaj idę do lekarza na 9-tą, maleństwo ostatnio tak się rozpycha, no cóż ostatnie tygodnie ;)
    byłam już w sklepie, wolałam to z rana załatwić bo czuję że dzisiaj znów upał da popalić ;)
    życzę wszystkim miłego dnia :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Hej Dziewczyny:bigsmile:
    dzisiaj zaczne pierwsze pranko synkowe. czy uzywacie jakiegos plynu do plukania, czy sam proszek?

Aaa bym zapomniała kończymy 31 tydzień:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Kakai - ja wiem, że nie powinno się używać żadnych płynów...
    cherniatko - dziękuję za rady... Myślę, że skoro ciśnienie jest w normie, a w moczu białka nie ma, tzn.że wszystko jest ok, zatem uspokoiłam się...do szału doprowadzają mnie te rosnące kg :confused: Bo dużo nie jem, a one rosną i rosną, no ale jeszcze troszkę..:confused:
    penny - w takim razie chyba każda kobieta w ciąży ma jakieś dolegliwości, za kolorowo chyba by było.. :confused:
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Vsti powodzenia i wytrwałosci, pamietaj, ze każdy dzien teraz to milowy krok do przodu :))
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    A tak w ogóle to dzień dobry, bo się nie przywitałam :confused:
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Hej :)
    Dziewczyny nie wychodzić przed szereg ... bo jak patrze na listę to z 45 miejsca już jestem na 32 ... i to mnie przeraża :)
    Kakai ja prałam w Jeleniu - proszek plus płyn do płukania :) wczoraj 2 pranie poszło :) ja troszke wcześniej na początku lipca jedziemy na urlop i chce żeby wszysko było gotowe zanim wyjedzimy ...
    tylko wpadłam w jakąś panikę ... ciuszkowych prań było tylko jedno ... i tak sie zastanawiam czy nie mam za mało ubrane dla mojego maluszka ....
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    czerwinka: bo jak patrze na listę to z 45 miejsca już jestem na 32 ... i to mnie przeraża :)

hehe czerwinka ten dzień i tak nadejdzie więc lepiej być świadomym wcześniej niż być później zaskoczonym.. Ja w 30 -tce byłam ok 2 m-cy więc spoko :bigsmile:

penny: Spojenie łonowe od dwóch tygodni tak mnie napiernicza, że przy każdej zmianie pozycji, mam wrażenie że mi pęka

2 tyg to pikuś :rolling: mnie już tak boli od 24 tc :confused::devil: Ja jak mnie nic nie boli to się denerwuje.:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    vsti
    3mam za Was kciuki i licze na wasze. Moja szyjka ma juz 29 mm :(
    naszczescie zamknieta. skrocila sie wiec lekarz wyslala mnie na dobe do
    szpitala bede miala ktg i posiewy jakies.... polozne pocieszaja ze nie
    takie szyjki widzialy...zx dobrycxh wiadomosci ze serce malego jest
    zdrowe, nie mam cukrzycy mocz w normie.

ps no i juz po badanium pobrano mi wymaz z szyjki i zmierzona ja wg tego asprzetu ma 32mm zglupialam juz...
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    kurcze kakai ty też już pierzesz :) ? ja dalej czekam, może wtorkowa wizyta mnie jakoś zmobilizuje do działań. Już nie mogę się doczekać, ten maj mi się cholernie dłuży :(
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    No zaczełam juz prać, bo ostatnio mi czas szyko leci, niby 2 miesiące do terminu, ale obawiam sie, że pod koniec to juz mi się nie będzie chciało:neutral: te upały nie działają motywująco na mnie:confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Dzień dobry

Jeśli chodzi o pranie to ja mam proszek Lovela i taki sam płyn do płukania i jego troszkę dodawałam

U mnie póki co pranie skończone, pieluchy i pościel wyprasowana, ciuszki do szpitala też i spakowane do torby, reszta ciuszków prasuje sie u moich rodziców....

Miłego dnia
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Vsti trzymaj się tam, będzie dobrze, koleżanka też tak z 2 miesiące chodziła z rozwarciem, polegiwała w domu i urodziła o terminie :)
    Wyprałam śliczną pościel po Zuzi i cholera zafarbowała na zielono od ręcznika.... :/ Pomocy! Taka ładna była, a jak tu teraz maleństwo w takim badziewiu położyć...
    A co do tego CZOPA to się zastanawiam... jak ja miałam obfite krwawienie w 13 tc, potem plamienie przez miesiąc to jak to jest z tym czopem? On mi częściowo odpadł, żeby krew przepuscić czy jak?
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Witajcie, upału ciąg dalszy, nie ma czym oddychać :neutral:

Vsti ty tam się trzymaj w dwupaku!!!
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja ostatecnzie puscilam pranie bez płyny bo go nie kupilam, z samym proszkiem
    powycinałam miliony metek, niektóre przyszywane bezmyslnie chyba:confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    a ja metek nigdy nie wycinałam....
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    ja już po wizycie u lekarza:
    - przez dwa tygodnie przytyłam niecały kilogram - od początku jak się ważę czyli od 14 tygodnia ciąży przytyłam niecałe 3,5 kg - ale ja miałam nadwagę - na początku ciąży wskaźnik BMI troszkę ponad 26
    - lekarz nie ma żadnych zastrzeżeń - dawno tego nie słyszałam - powiedział że mam dobre wyniki i był bardzo miły
    - robił mi GBS dzisiaj
    - maleństwo jest obrócone główką w dół a mój brzuszek dzisiaj ma rewelacyjny stożkowaty kształt
    - kolejna wizyta za 2 tygodnie - chce mnie jeszcze zobaczyć przed szpitalem :D
    Ps. ja nie wiem jak on to liczy, powiedział że maleństwo ma rozmiary na 36/37 tydzień -więc już sama nie wiem na kiedy mam termin ;)
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Dziewczyny czuje skórcze łagodne i napieranie na szyjkę od wczoraj ... panikować czy jechac do domku i poleżeć ? i jak nie przejdzie to dopiero jechac na IP ...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    No to dostalam pierwszy z dwoch zastrzykow w dupsko, bolalo, jak cholera, cos na c... na rozwoj plucek :/ Jutro drugi w piatek badanie i jak bedzie ok to do domu... Oczywiscie z nakazem lezenia...
    Na ktg wychodzi wrecz plaska linia, co jest dobrym znakiem... I mam wytrzymac jeszcze 1,5 tyg. do 35, a pozniej moze sie dziac, co chce... czyli najprawdopodobniej rozpakuje sie w czerwcu :p
    moja mama rowniez prala ubranka dla mojej Malej w samym proszku, a te ktore miala przeprac recznie w plynie do prania :)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    czerwinka: Dziewczyny czuje skórcze łagodne i napieranie na szyjkę od wczoraj ... panikować czy jechac do domku i poleżeć ? i jak nie przejdzie to dopiero jechac na IP ...

ja bym pojechała od razu na IP:neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    czerwinka: Dziewczyny czuje skórcze łagodne i napieranie na szyjkę od wczoraj ... panikować czy jechac do domku i poleżeć ? i jak nie przejdzie to dopiero jechac na IP ...

ale te skurcze są regularne ?? bo jeśli nie to myślę, że powinnaś się położyć i jednak poczekać bo na tym etapie mogą to być już skurcze przepowiadające....więc ja bym najpierw jechała do domu i odpoczęła.....albo najlepiej odpocząć już teraz. Jesteś w pracy ??
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    ehh ale lepiej w czerwcu niż w maju no nie :D

Ja juz od rana oddychać nie mogę. :cry: Słońce i upał jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa, więc boję się dalszego wzrastania temperatury ;( :cry:
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Vsti zastrzyk to dopiero będzie bolał później;) Ja po porodzie zastanawiałam się co mnie tak tyłek boli, sporo potem przypomniałam sobie ze dostałam zastrzyk na plucka, który i tak nie zdążył zadziałać, a tyłek boli do dziś :devil:
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Kurcze dziewczyny to ja miałam jakąś extra pielęgniarkę, w poprzedniej ciąży dostałam zastrzyk w 32tc na płucka w szpitalu ze względu na skurcze, rozwarcie, i mnie nic a nic nie bolał, a miałam zafundowany cały pakiet łącznie z fenoterolem w kroplówce, i powiem szczerze że zakładanie wenflonu bardziej mnie bolało, no chyba że ja jakaś odporna jestem :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    czerwinka wez nospe magnez i sie poloz jesli bedzie gorzej to ja jednak na rtwoim miejscu pojechalabym na ip. Przez dwa tyg chodzilam z twardniejacym brzuchem parciem na szyjke i mysle ze to wtedy moja szyjka sie skrocila. lepiej dmuchac na zimne. a my po ktg mimo stawian brzuszka chyba nic sie nie zapisalo.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
  4.  permalink
    Dzien doberek :) chyba sie zapowiada bardzo upalny dzien dzisiaj....zas bede marudzila, ze goraco :P Vsti wytrzymasz, nie takie rzeczy jestesmy w stanie wytrzymac dla dobra dziecka :P a mnie dzisiaj znowu kosci bola i pachwiny ;/ 2 dni spokoju bylo ;/ ten bol to juz mam od miesiaca, masakra, i to jak leze i probuje sie obrocic z boku na bok to jak rusze nogami to ałaaa ;/ Hope mi polozna w szpitalu powiedziala, ze 27 tydz to jeszcze za wczesnie na ktg bo sie nic nie zapisze, i dlaczego mnie lekarz juz wyslal, ale zapis wyszedl, wiec u Ciebie w tym 25tyg moglo byc tak samo :P
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja pierwsze ktg bede miec za miesiąc:bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.