Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeMay 23rd 2012
     permalink
    kuleczka tutaj to standardowo 3 posilki o reszte sama musze zadbac :) Za chwile znow ktg :p
    Wiecie, co czuje sie doskonale i cos mi sie wydaje, ze miesiac jeszcze z"palcem w tylku" wytrzymam :D
    Az sie dziwie swojemu optymizmowi :D
    --
    •  
      CommentAuthordorothea
     permalink
    Chciałabym się przywitać i dołączyć.
    Mój termin porodu to rozstrzał między 6 a 12 grudnia 2012 ;)
    Według OM 12.12.12; ale wykres, wczesna owulacja, ciąża potwierdzona już w 24dc - wskazują bardziej na datę mikołajkową.
    To moja druga ciąża. Mam 3-letnią córeczkę, Anię.
    Pozdrawiam!
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    witam nowe dziewczyny easy mi tez szyjka skrocila sie w szybkim tempie dlatego od wczoraj moim glownym zrodlem pogaduszek bedziecie wy. 12 grudzien swietna data hehe moje urodzinki :) czerwinka daj znac co z toba.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Dorothea, witaj :)

Hope, u mnie szyjka na początku miała 4,7, potem 4,1 a po tygodniu 3,2 cm. Nie jest jeszcze tak krótka, żeby sie tym martwić, ale to szybkie skrócenie o prawie centymetr w ciągu tygodnia jest niepokojące.
    W piątek mam kolejną wizytę u gina, więc okaże się, czy moje leżenie przyniosło efekty.
    --
  1.  permalink
    Vsti no to niezle, mi dawali w szpitalu 6 posilkow, nawet przed snem dostawalam przekaske zeby mi w nocy cukier nie spadal:P :P no, zapomnialam przywitac nowe mamuski :D

Treść doklejona: 23.05.12 17:57
    easyshare: szybkie skrócenie o prawie centymetr w ciągu tygodnia jest niepokojące

Moja poleciala w tydzien czasu o 14 mm;/ teraz nie wiem jak, 15 miala 9 mm, dowiem sie dopiero 31 maja ;/
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Kuleczko, to faktycznie bardzo krótka. Rozumiem, że leżysz do końca ciąży?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Witam i ja nowe mamuśki ;)
    Co do pobierania wymazu na GBS myślę, że zależy od lekarza, ja będę miała pobierany wymaz jutro i wiem, że robi to lekarz - już mi mówił...zresztą siostry ciąże prowadził ten sam lekarz, więc wiem czego się spodziewać ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Nowe mamusie fajnie, że jesteście:) :bigsmile:

easy pamiętam Cię z ,,początkowych objawów,, :) jesteś fajnie zakręcona;) możesz nas rozruszać bo czasem zamulamy i potrzebujemy kopa w dupę:wink:
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Rumba, hej :)
    Jesteśmy prawie na tym samym etapie ciąży!

Ja ostatnio jestem jeszcze bardziej zakręcona niż wtedy, ciekawe jak mnie tu przyjmą
    Jakby co to dla mnie kopas w dupas i będę grzeczniejsza. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    easyshare: Jakby co to dla mnie kopas w dupas i będę grzeczniejsza.

to raczej nam jest potrzebny kop w doope jak nam brakuje optymizmu tak jak np. mi wczoraj :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    mkd hanny u fela też tętno spadło

Ale u Was spadło pewnie w trakcie porodu, u nas nawet nie miałam o tym pojęcia - ot dzień jak codzień, ale nieważne chcę o tym jak najszybciej zapomnieć. Teraz cieszę się, że mój synuś jest rasowym ssakiem:devil: ssie cyca, że aż strach!

Dziewczyny, jak robicie posiew na GBS to dopilnujcie by był z pochwy i z odbytu. Ja miałam tylko z pochwy. Wyszedł pozytywny, więc nie trzeba było powtarzać. Natomiast ordynator "naszego" szpitala twierdzi, że czasem jest tak, że jest tylko w odbycie i z pochwy wychodzi negatywny, a to już jest niebezpieczne dla dziecka.

Witam nowe dziewczyny i odstępuję swoją miejscówkę;)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Hanny: Dziewczyny, jak robicie posiew na GBS to dopilnujcie by był z pochwy i z odbytu.

tez zawsze o tym tutaj pisze !!!
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Optymizmu to mi raczej nie zabraknie - taki typ :wink:
    Chętnie się podzielę, podtrzymam na duchu, a jak trzeba to i potrząsnę, coby sie mamuśka ogarnęła.

Mialyscie robione badanie w kierunku Chlamydia  Ureaplasma  Mycoplasma? Mnie któryś lekarz z kolei podpowiedział, że warto zrobić, bo te bakterie nie dają żadnych objawów, a mogą przyczynić się do szybszego rozwiązania.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    to moja szyjka pomimo lezenia z 22 mm wciagu 2 tyg. zrobila sie "znikoma", ale nikt nie raczyl jej pomierzyc+ doszlo 1,5 cm rozwarcia, mam zamiar popytac, co moze byc tego przyczyna-przeciez lezalam... No chyba, ze chodzenie po schodach do wc tak jej zaszkodzilo:/
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Jejku dziewczyny -ja już mam dość tego prasowania ! Powoli dochodzę do połowy, a mam już po dziurki w nosie -okropnie niewygodnie się prasuje takie małe ciuszki .. grr... W ogóle powiedzcie mi jaki rozmiar ciuszków mam brać do szpitala?
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    easyshare: Mialyscie robione badanie w kierunku Chlamydia  Ureaplasma  Mycoplasma?

Ja mialam na początku ciązy :D

Hanny: Dziewczyny, jak robicie posiew na GBS to dopilnujcie by był z pochwy i z odbytu.

Ja takie dostałam zalecenie. Idę własnie w pon na to niemiłe badanie :confused:

Treść doklejona: 23.05.12 19:04
    nikkitaa: W ogóle powiedzcie mi jaki rozmiar ciuszków mam brać do szpitala?

Ja mam rozmiar 0-3 czyli 56-62 na wszelki wypadek. Moja po pomiarach wychodzi jako średniak, więc te malutkie powinna się zmieścić. :D
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink

Byłam pewna, że standardowo tak się go robi wszędzie... Btw, jutro odbieram wynik mojego, no ciekawa jestem czy dziad się odrodził po antybiotykach, czy nie...

Treść doklejona: 23.05.12 19:05
    mag_dre: Ja takie dostałam zalecenie. Idę własnie w pon na to niemiłe badanie

Bez przesady :wink: Parę sekund i po krzyku. Bywają gorsze atrakcje :smile:
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    nikkitaa: Jejku dziewczyny -ja już mam dość tego prasowania ! Powoli dochodzę do połowy, a mam już po dziurki w nosie -okropnie niewygodnie się prasuje takie małe ciuszki .. grr... W ogóle powiedzcie mi jaki rozmiar ciuszków mam brać do szpitala?

Oj pamiętam jak stałam i prasowałam, a teraz postawię męża przy desce, niech się spełnia!
    Ja brałam w rozmiarze 56 i 62. Wszystko popakowałam w torebki z ikei, w jednej torebce jeden komplet, wszystko plus czapa, niedrapki.. Sprawdziło się!

Witam nowe Mamusie :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    polusiowa: Ja brałam w rozmiarze 56 i 62

A jak dzidziuś urodzi się 50 cm to takie ubranka nie sa za duze? Pytam bo tez jestem pogubiona w rozmiarówce :wink: a kiedyś czytałam na rozpakowanych, że po urodzeniu Maluszki są jakoś tak mierzone, że potem "topią" się w ubrankach z rozmiaru urodzeniowego.... :shocked:
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Nikki, jak ja uwielbiam pracować! Matko, juz sie nie mogę doczekać :bigsmile:

Na razie nie mam co prasować, bo poza akcesoriami rozszczepowym nie mam absolutnie nic z wyprawki dla dziecka. Mówię sobie: od jutra zaczynam kompletować wyprawkę, ale jak jutro przychodzi, to zmieniam zdanie na: spoko, jeszcze kupa czasu, z przewagą kupy nawet :wink:
    Poza tym wszystkie spioszki i bodziaki są tak infantylne i poprostu słodko-brzydkie, że nie chce mi sie ich kupować.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    polusiowa: Oj pamiętam jak stałam i prasowałam, a teraz postawię męża przy desce, niech się spełnia!

Ja jestem leń i siedze przy prasowaniu -mam koc położony na stoliku :cool: A i tak mam dość :devil: W. nie ma jak mi z tym pomóc bo poza domem siedzi i wraca tylko na weekendy... taka praca :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    polusiowa: Oj pamiętam jak stałam i prasowałam, a teraz postawię męża przy desce, niech się spełnia!

ja prasowałam na siedząco :bigsmile:

co do rozmiaru biorę też 56-62cm (ale raczej 56cm mimo że Mateusz ma być spory)....o 50cm nawet nie myślę - Iwi nigdy w nich nie chodziła...na szczęście miała tylko parę sztuk na krzyż.
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Ul_cia: A jak dzidziuś urodzi się 50 cm to takie ubranka nie sa za duze? Pytam bo tez jestem pogubiona w rozmiarówce :wink: a kiedyś czytałam na rozpakowanych, że po urodzeniu Maluszki są jakoś tak mierzone, że potem "topią" się w ubrankach z rozmiaru urodzeniowego.... :shocked:

Zawsze można podwinąć rękawki, dziecku to nie bardzo przeszkadza, a na początku i tak jest raczej mało rozłożony..

Ja nie umiem prasować na siedząco, no i póki co korzystam, że Monżu się wziął. Kiedyś uwielbiałam prasować, ale teraz dla czwórki wyprasować wsjo.. Kurka,
    już widzę te stosy :)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    easyshare: Nikki, jak ja uwielbiam pracować! Matko, juz sie nie mogę doczekać

Też tak mówiłam, zanim zaczęłam prasować te małe ciuszki :cool: I tez nie mogłam się doczekać... teraz to nie mogę się doczekać aż skończę :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    hydrozagadka: Bez przesady Parę sekund i po krzyku. Bywają gorsze atrakcje

Wiem, że parę sekund i po krzyku, ale ja takich atrakcji za bardzo nie lubię. Nawet na wiz. u gin ja mam siadać na fotelu to staram się myśleć, ze to tylko chwilka.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeMay 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny - może zadam głupie pytanie...ale o jakich ciuszkach dla dziecka mówicie? W Poznańskich szpitalach nikt nic nie mówi o ciuszkach dla dziecka... :confused: Z tego co się orientuję, to u nas szpital daje dziecku ciuszki i trzeba je dziecku zakładać... Myślicie, że mimo wszystko, poza skarpetami i niedrapkami dla Małej, mam coś jeszcze wziąć?
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mi miesiac temu w szpitalu robili wymaz z pochwy i nosa, wyszly ujemne, ale na co to bylo- nie mam pojecia :/ Chyba mam tylko z dwa pajace na 50cm, u nas ubranka swoje trzeba miec tylko do odbioru. Mysle, ze te na 56 beda ok :)
    --
  2.  permalink
    Czesc Dziewczynki!
    Matko jaki skwar:confused: stopy mi puchna..Dzisiaj caly dzien prawie moczylam stopy w basenie...
    Tak sie zastanawiam wlasnie nad ubrankami i u nas co prawda trzeba swoje,ale mysle,ze gdyby nawet dawali to ja bym i tak swoje przywiozla.:wink:Jakos czulabym dyskomfort wiedzac,ze ubieraja mi dziecko w ubranka przez,ktore przewija sie polowa nowordkow.To tylko moje zdanie na ten temat:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Cobraczek - może i masz racje, ale z tego co wiem, to nie pozwalają zakładać dziecku swoich ciuszków, ze względu na różne bakterie...
  3.  permalink
    magku: Cobraczek - może i masz racje, ale z tego co wiem, to nie pozwalają zakładać dziecku swoje ciuszki, ze względu na różne bakterie...

No bez jaj.Przeciez dziecko od urodzenia podcza spobytu w samym szpitalu zaczyna walczyc z roznymi bakteriami.I ja bym sie nie zgodzila na takie rozwiazanie.Wiecej zarazkow jest na oddziale niz na ubrankach:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    tylko u nas, jak ubierzesz swoje to juz czasami ich nie odzyskasz, bo niekiedy polozne przebieraja i wrzucaja wszystko do jednego wora. poza tym ubranka u nas w szpitalu piora w dzidziusiu-dopytalam sie :D
    --
  4.  permalink
    Vsti: tylko u nas, jak ubierzesz swoje to juz czasami ich nie odzyskasz, bo niekiedy polozne przebieraja i wrzucaja wszystko do jednego wora. poza tym ubranka u nas w szpitalu piora w dzidziusiu-dopytalam sie :D

Mnie by bardziej przeszkadzalo,ze sa one po innych noworotkach:wink:wiesz juz samo w sobie,ze polozne przebieraja jest troche dziwne,bo mamy powinny same sie tego uczyc,chyba ze nie moga bo sa swiezo po operacji,ale jak widac co szpital to inaczej.Ja chcialam przy corce wszystko sama robic oprocz kapieli bo sie balam.A teraz przy synku nawet kapac bede chciala sama bo wprawa jest:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Jestem po kroplowie wypuszczona warunkowo do domu....ten bol ktory czulam i napieranie... to wiezadla polaczone z macica ..na Ktg zapsaly sie skorczybyki ale niegrozne...narazie nakaz odpoczynku. Szyjka dluga i zamknieta cale szczescie...jak sie bedzie powtarzac to mam wracac i bede polozona na oddzial
    --
  5.  permalink
    Easy, tak leze, ale nie plackiem, bo lekarz kazal tez sie ruszac.....u mnie ma to podloze genetyczne. Ja jestem optymistycznie nastawiona, i wiem, ze dotrwam do terminu ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    ja
    tam nie wiem jak jest u mnie w szpitalu ale wogole to dla mnie nie
    bedzie problem jesli ponosi z 2 dni ubranka ze szpitala, po innych
    noworodkach przeciez to na pewno czyste i wyprane.... nie widze w tym
    czegos anormalnego......ja ten posiew mialam w szpitalu dzis pobrala mi
    go lekarka nawet nie poczulam kiedy...

czerwinka dobrze ze nie sa grozne , lepiej ze pojechalas odpoczywaj . kuleczko no prosze dobrze wiedziec bo ja myslalam ze tylko do wc moge spacerowac hehe
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    To ja się dołączę do dyskusji,u Nas w Nl to już wogóle śmieszne zwyczaje. NIe mierzą noworodków po porodzie - bo do mierzenia trzeba naciągnąć nóżki a to nie zdrowe dla bioderek..... spotkałyście się z czymś takim ????

Treść doklejona: 23.05.12 20:20
    Witam Nowe Mamusie:]]] jak to fajnie że jest Nas tyle :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    co lekarz to inna opinia, ja moglam do wc tylko, a w szpitalu nic nie mowili na temat lezenia plackiem p:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    czerwinka fajnie że jesteś w domu.

u nas trzeba mieć swoje ciuszki i zapewne będzie to rozmiar 56 mniejszych chyba nawet nie mamy no i faktycznie fel topił się w tych ciuszkach mimo że miał właśnie 56cm wzrostu.

ja uwielbiam prasować choć na co dzień w zasadzie nie używamy żelazka, pamiętam jak mieszkałam z rodzicami to zawsze tacie prasowałam koszule, niestety mąż nie musi nosić koszul do pracy a tshirtów nie prasujemy tylko z wielkim namaszczeniem ładnie rozwieszamy po praniu.

a no i nie wiem jak wy ale ja prasowałam te małe ubranka tylko przed porodem, a potem to już tego nie robiłam. Teraz pewnie będzie podobnie

Treść doklejona: 23.05.12 20:25
    edzia z tymi nóżkami to prawda ale mi się wydaje, że oni przykładają miarkę po zgiętym ciałku dlatego czasami jest to niezła fikcja
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Co szpital, to inaczej...

Treść doklejona: 23.05.12 20:27
    mkd:
    ja uwielbiam prasować choć na co dzień w zasadzie nie używamy żelazka, pamiętam jak mieszkałam z rodzicami to zawsze tacie prasowałam koszule, niestety mąż nie musi nosić koszul do pracy a tshirtów nie prasujemy tylko z wielkim namaszczeniem ładnie rozwieszamy po praniu.

To mogę Ci podrzucać koszule mojego męża :bigsmile: ? Nie cierpię ich prasować, a niestety muszę :angry:
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Mi gin kazała leżeć ok. 3/4 dnia, resztę dnia mogę przeznaczyć na delikatne schadzki i przechadzki :wink:

Zjadałam przed chwilą drugiego loda! powinnam dostać po łapach :tooth:

Co do szpitalnych ciuszków to nie mam nic przeciwko - może nie są one zbyt atrakcyjne i czasem są mocno sprane ale nie to jest najważniejsze...
    --
  6.  permalink
    Mi sie mlody po pecherzu tlucze hehe:tongue:wysiedziec nie mozna:wink:
    Chipsow mi sie chce i coli a nie moge:sad:buuu
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    oj fajnie ze w domu....:-) u nas komunia za tydzien starszego niunia i lezenie w szpitalu jest mi nie na reke...po wenflonie lapa mnie boli a po kroplowce mam mroczki przed oczami:-)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Hydrozagadka, ale posiew powtarza się min 2 tygodnie po zakończeniu antybiotykoterapii inaczej wynik może być niemiarodajny...minęło już u Ciebie?
    --
  7.  permalink
    hej!

Witam wszystkie przyszle mamy, rowniez bede mama!!!! :-DDDDDD
    zACZYNAM dOPIERO 8 Tydz, ale objawy sa okropne!!!!!!

Dlatego tez tu jestem, chcialam zapytac jak sobie radzicie z hustawkami nastroju?? JA SOBIE NIE RADZE!!!!!poprostu chyba oszaleje niedlugo :-S. Faceta od wczoraj wyzywam od najgorszych, ze ten to juz wogole tez nie chce ze mna rozmawiac :-S za chwile znow ja chce sie przytulac i wogole, smieje sie, placze zarazem, nie wiem co mam robic :-(

jakies rady????proooosze

Pozdawiam
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    w szpitalu gdzie rodziłam Iwonkę było tak, że zaraz po porodzie ubierali dziecko w szpitalne ciuszki, ale potem przy pierwszym przewijaniu ubierałam swoje. No i nie było też mowy, żeby zginęły bo mamy same przebierały dzieci i dzieci były kąpane w pokoju gdzie się leżało i po kąpieli to też mama ubierała dzieciątko.
    Teraz wiem, że w tym drugim szpitalu od urodzenia ubierają dzieci w ciuszki z domu więc jeden komplet zapakowałam do swojej torby szpitalnej a pozostałe do torby Mateuszka.

Dla mnie tłumaczenie, że przynosi się bakterie z domu jest głupie - a my na swoich ubraniach, włosach, skórze nie mamy bakterii z domu ?? Osoby odwiedzające nie mogą przynieść innych bakterii ?? Ja tam jestem zdania, że z bakteriami z którymi dziecko będzie miało kontakt w domu powinno mieć kontakt, więc uważam, że lepiej jak "chodzi" w swoich niż szpitalnych (choć nie mam nic przeciwko temu, bo jakoś nie przeszkadza mi, że inny noworodek miał je na sobie).

Uciekam spać, bo rano o 7:00 muszę się zgłosić na KTG, a potem wizyta. Muszę trochę rzeczy załatwić - między innymi dowiedzieć sie czy waga Młodego jest wskazaniem do cc, no i druga sprawa - mają mi wydać wyniki moich badań które miałam robione na skierowanie w szpitalu. Wiem już, że mam prawo chociażby do ksero tych dokumentów. Nie będę prawdopodobnie rodzić tam, gdzie chodziłam do lekarza więc potrzebuję komplet wyników !!!!!

Treść doklejona: 23.05.12 20:54
    siassiunia8812 ja nic nie pomogę....jak dla mnie to trzeba przetrwać i koniec....to burza hormonów, której nie powstrzymasz niestety. Wytłumacz połówkowi dlaczego tak jest, że powinien cię wspierać.....może zrozumie i będzie się starał unikać konfliktowych sytuacji. Powodzenia - to minie....ale u mnie wróciło w III trymestrze
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Spod wykresu Ifonka84:
    mała Alicja już jest na świecie! Ma 3985 g i 59 cm, 10 pkt Apgar. Poszło ekspresowo. Pierwsze skurcze o 14tej, a urodziła się o 17.35 :-)

Treść doklejona: 23.05.12 21:09
    Gratulacje dla Ifonki84 :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ifonka84 gratulacje, ale ekspres!!!
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    No dla mnie też jest to głupie, bo wiem i zdaję sobie z tego sprawę, że dziecko powinno mieć kontakt z różnymi bakteriami, zarazkami, żeby wzmacniać swoją odporność...no ale niektórych zasad szpitalnych nie przeskoczę... W jednym z Poznańskich szpitali np.nie ma odwiedzin na sali, w której się leży (fakt, większy komfort dla matek, bo nie zwalają się całe rodziny na sale), a odwiedzający mogą zobaczyć dziecko 'przez szybkę' więc myślę, że ze szpitalami jest tak jak z lekarzami...każdy szpital ma swoje zasady...
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    magku gdzie w poznaniu chcesz rodzic?
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Gratulacje dla ifonki ;)
    _kasiek_ trzymam kciuki za Twoją jutrzejszą wizytę ;)

Treść doklejona: 23.05.12 21:17
    Kakai - święta rodzina
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.