Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeMay 25th 2012 zmieniony
     permalink
    edzia-A cos na glowe ,wlasnie musze sobie kupic ,bo nic niemam:d
    CZapke nosze tylko zima ,a czapeczke taka sportowa ,mam ze sztruksu ,wiec na taka pogode kicha ...
    --
  1.  permalink
    Tres - trzymam mocno kciuki, abys jutro do nas nie mogla napisac chyba, że krótką notatkę z informacją, że już tulisz maleństwo w ramionach ;-)
    -- ___
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeMay 25th 2012
     permalink
    mkd: no i laseczki jutro nasze święto :)

Dla niektórych z nas po raz pierwszy :bigsmile: Co prawda nie wierzę, ze mój M sam jakoś się domyśli zeby mi chociaż buziaka z tej okazji dac.... bo on raczej z tych niedomyślnych pod tym względem.... ale co tam... sam będe sie całować :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    dziewczyny piszę wam dobre wieści że sliwson już w domu a franio już po za inkubatorem, pewnie zalatana mama nie ma teraz czasu no i w końcu ona już z tych rozpakowanych :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No to super! A Franio naprawdę silny i dzielny, ze już samodzielnie egzystuje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ale wspaniałe wieści :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Mkd zalałam tę pokrzywę ;) z zapachu podobna jak dla mnie do hmm.. zalanej trawy zmieszanej z ugotowanym ziemniakiem, takim z parownika, jak u mojej babci na wsi :shocked: Smak do niczego niepodobny, pyszczyska nie wykrzywia, nawet smaczna :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    nigdy nie jadłam trawy z ziemniakiem :)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    mkd: nigdy nie jadłam trawy z ziemniakiem :)

Ja też nie, ale to pierwsze co przyszło mi do głowy w kwestii zapachu tegoż naparu :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    No to szybko wyeksmitowali Frania z inkubatora. Dzielny i silny chłopczyk!!
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ul_cia: Dla niektórych z nas po raz pierwszy Co prawda nie wierzę, ze mój M sam jakoś się domyśli zeby mi chociaż buziaka z tej okazji dac.... bo on raczej z tych niedomyślnych pod tym względem.... ale co tam... sam będe sie całować

No cóż ja mam imieniny tez jutro -ciekawa jestem czy W. pamięta :devil: Dzisiaj pojadę po czekoladki dla mamy bo jutro mnie nie będzie to dziś jej dam -może to mu da do myślenia... :devil::bigsmile:
    --
  2.  permalink
    nikkitaa - jeszcze raz BARDZO dziekuje za pomoc! Po wielu próbach wkoncu sie udało ;-)
    -- ___
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    spidermanka: nikkitaa - jeszcze raz BARDZO dziekuje za pomoc! Po wielu próbach wkoncu sie udało ;-)

A mogę spytać w czym pomogłam? :bigsmile: Bo albo coś jest nie tak albo włączył mi się ciążowy zanik mózgu :bigsmile::bigsmile:
    --
  3.  permalink
    nikkitaa - to mnie sie poplątało ;-) Chyba ciąza mocno uciska hahaha i pomyliłam nick. Miałam napisać do nibriana hahaha Przepraszam za błąd! :-)
    -- ___
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Nieszkodzi :bigsmile: Tak mi coś właśnie nie pasowało :bigsmile:

Ej kurcze od nocy co jakiś czas boli mnie brzuch i przy tym mam okropnie nabrzmiałe piersi i wycieka z nich siara w dużych ilościach, a mała przy bólach brzucha się wierci i czuje ogromne podniecenie! :shocked: Normalnie prawie orgazmu przy tym dostaje :shocked: Zdarzyło się Wam tak kiedyś ... ?

Treść doklejona: 25.05.12 16:17
    Do tego zaczęło mi się kręcić w głowie i chce mi się wymiotować :confused:
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Nie ma sparwy spidermanko :)
    Brzucho mi się cały rusza, widać bardzo wyraźnie na zewnątrz :) Cudne :) W pierwszej ciaży tego nie widziąłam, bo miałam łożysko na ścianie pzredniej.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    nibriana: W pierwszej ciaży tego nie widziąłam, bo miałam łożysko na ścianie pzredniej.

Ja mam łożysko na ścianie przedniej i widzę od wielu wielu tygodni jak mi brzuch chodzi na prawo i lewo, lub jak mi tymi szkitami mała zapodaje :wink:

Nikkitaa no ja nie wiem co Ci napisać :bigsmile: Mi się chce wymiotować od około tygodnia, raz ląduję w kibelku a raz mnie mdli. Nie wiem, może przez to, że żołądek ciągle wysoko. Brzuch mnie pobolewa okresowo od niedzieli :wink:
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Nikkitaa może za dużo zjadłaś? Za obficie i żołądek się buntuje teraz- ja jak zjem za tłusto lub coś z cebulą- sałatkę, sznycle czy gulasz- mam cholerną zgagę i jest mi niedobrze. Jak unikam cebuli to wszystko gra.
    --
  4.  permalink
    A ja juz nie mogę sie doczekać, az bede czula pierwsze ruchy. Z Matim (10 lat temu) poczułam na poczatku 18 tygodnia. Podobno w drugiej ciazy czuje sie szybciej... Czy to prawda???

A ja wczoraj musialam z mezem podjechac o 23-ej na izbe przyjec do szpitala, bo mialam potworny ból w krzyżu i w dole podbrzurza. Po zrobieniu usg lekarz stwierdzil, ze z dzidzią wszystko ok. Nastepnie mnie zbadał i wstepnie oznajmił, że to jest prawdopodobnie kolka nerkowa. Dał mi skierowanie na usg nerek oraz na wizyte do urologa. Najczesniejszy był wtorek, wiec zostaje mi czekac. Czy ktoras z Was miala do czynienia z taką przypadloscią?
    -- ___
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Dzisiaj zdołałam wcisnąć w siebie tylko jednego naleśnika jak na razie -to może z głodu ;) Chleb tostowy mi się skończył -ale może to i dobrze, bo jak nie będę go jeść to zobaczę, czy to nie przez niego miałam wysypkę (w ogóle to chyba zaczęła znikać ;D). A nie chce mi się jeść filetów z ryby, które mam w zamrażalce ... Wojtek przyjedzie, to się coś zje na szybko razem -uwielbiam z nim jeść posiłki ^^ Takie moje małe zboczenie... Lubie patrzeć jak je :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    cheriniatko: Dziewczyny a u was te badania na krzepliwość to jakieś wymagane do porodu są, czy na wypadek cc. Mi gin zlecił tylko powtórzyć hbs, WR i właśnie gbs (sam mi wymaz pobierał). Na stronie szpitala też o niczym więcej nie piszą, stąd moje pytanie do was

ja wiem, że coraz więcej szpitali wymaga tego badania...i tu nie chodzi o ewentualne cc ale np.o sytuacje, że gdy masz za niskie wartości układu krzepnięcia to mogą wystąpić problemy po porodzie, że będziesz za bardzo krwawić itp.
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Ja dzisiaj na obiadek mam jajko sadzone z ziemniaczkami i kefirkiem :D
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    nikkitaa mi polozna tlumaczyla, ze przy skurczu macicy dziecko moze sie strasznie wiercic, bo dla niego to taki ucisk, jakby w imadle je sciskali ;)
    Ubranka wszystkie wyprane, wyprasowane, moja m. sie spisala ;) Teraz tylko poukladanie ich zostalo ;)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mag_dre: Ja dzisiaj na obiadek mam jajko sadzone z ziemniaczkami i kefirkiem :D

O Ty ! Ale mi smaka zrobiłaś ! Młode ziemniaczki z koperkiem i masełkiem i jajeczko sadzone i kefirek taki w butelce szklanej z tymi grudkami mmmm... Ahh będzie mi to teraz ciągle po głowie chodziło, dopóki nie zjem ! :devil:

Vsti: Ubranka wszystkie wyprane, wyprasowane, moja m. sie spisala ;) Teraz tylko poukladanie ich zostalo ;)

Może ja też zatrudnie kogoś to prasowania tych ubranek bo prasuje od tygodnia i nie mogę skończyć :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    mag_dre: Ja dzisiaj na obiadek mam jajko sadzone z ziemniaczkami i kefirkiem :D

Żesz dziewczyno serca nie masz :devil: A do tego młodziutka fasolka szparagowa :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Albo mizeria...
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Dzisiaj o niczym innym nie myślę, tylko o jedzeniu :devil: Może moja mała chce urosnąć aby dobić wymiarami do terminu OM, bo na razie tydzień młodsza :crazy::swingin:

Treść doklejona: 25.05.12 17:31
    wielgosz: Albo mizeria...

o tak, ostatnio na nią się przerzuciliśmy z pomidorów :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    miejcie litość dla cukrzycowych mam u których ziemniaki są raczej nie wskazane :cry:
    --
  5.  permalink
    Ja dzisiaj jadłam chłodnik. Niedaleko nas kobieta prowadzi jedzenie domowe a ceną są normalnie śmieszne, zwlaszcza ze to jedzonko u niej jest przepyszne... Ciesze sie ze juz mnie nie mecza tak nudnosci, bo dzieki temu czuje apetyt na jakies smakowitosci... :-)
    -- ___
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    a ja ziemniakow nie lubie i nie jadam ;)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    A ja jestem typowa poznańska PYRA, bo wręcz uwielbiam ziemniaki :D Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację i nigdy nie mam ich dość :shocked:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Magku to tak jak ja :) uwielbiam ziemniaki i makarony :) moglabym tylko tym sie zywic ;)

witam tak poza tym :) u mnie juz choroba mija, wczoraj wieczorem zrobilam sobie rosolek i zaczynam powoli odchodzic od tych wstretnych sucharkow.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja niby też nie lubię ale takie młode, podsmażane na patelni i z kefirem to bym zjadł :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Kasiek bo zakazany owoc smakuje najlepiej :smile:

Ja ostatnio mam takie zachcianki, ze szok, przez całą ciążę nic a teraz na końcówce non stop :devil: dobrze, że chociaż zdrowe :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Niestety szyjka bardzo krótka 9 mm, od razu dostaliśmy skierowanie do szpitala. Sterydy poszły w ruch i zostaliśmy przyjęci na patologię :(
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    BlueCactus tam na pewno porządnie się wami zajmą i młody posiedzi jeszcze w ciepłym domeczku u mamusi pod sercem :bigsmile:
    --
  6.  permalink
    _kasiek_: ja wiem, że coraz więcej szpitali wymaga tego badania...i tu nie chodzi o ewentualne cc ale np.o sytuacje, że gdy masz za niskie wartości układu krzepnięcia to mogą wystąpić problemy po porodzie, że będziesz za bardzo krwawić itp.

Dzięki, dopytam o to na następnej wizycie

BlueCactus ściskam kciuki za Was, spokojnie będzie dobrze, ważne, że rozwarcia i skurczy nie ma
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    BlueCactus: Niestety szyjka bardzo krótka 9 mm, od razu dostaliśmy skierowanie do szpitala. Sterydy poszły w ruch i zostaliśmy przyjęci na patologię :(

Dobrze że jesteś już w szpitalu,teraz jesteście bezpieczni , tylko słuchaj lekarzy i ich zaleceń, a z Maluchem pogadaj co by się tak nie spieszył!!!!!!!!!!

Treść doklejona: 25.05.12 19:11
    Vsti: Vsti

jak się czujesz? mam nadzieję że grzecznie leżakujesz?
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Och, dziewczyny, ale naprodukowałyście od wczoraj- ponad 150 postów... Przeleciałam tylko pobieżnie, mam nadzieję, że żadne ważne wydarzenia mi nie umknęły.U nas wreszcie ładna pogoda, słonecznie i ciepło. Ostatnio rozmawialismy w pracy, że w Szkocji dni słoneczne powinny być wolne od pracy. Pracodawcy wiele by na tym nie stracili.
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Ja zagladam do Was dzis ,ale dzis mam jakis dzien przelomowy ,pierwszy taki h...y
    Masakra jakas ,mdlosci przez caly dzien ,a raczej odruchy wymiotne...Leze ,a jak wstane to koncze na balkonie ,aby na swierzym powietrzu.

Co do zmieniaczkow z koperkiem ,maselkiem i kefirkiem ,uwielbiam ,taki obiadek ...Wlasnie wyslalalm meza po kefir ...

Wogole wczoraj ogladalam Gesslerowa i nabralam smaka na pierozki w barszczu (kolduny )
    Moze ktoras jest z Gdanska lub okolic i wie w jakiej knajpce podaja ,ale takie domowe :) a nie z torebki barszczyk :)Chyba bylabym ich stalym klientem teraz :D
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Witam Was serdecznie po długiej nieobecności :)

Nie jestem w stanie nadrobić wszystkich postów, ale troszkę poczytałam i wszystkim mamusiom cudownych i nowo narodzonych dzieciaczków serdecznie gratuluję. Widzę, że za chwilę awansuję do pierwszej dziesiątki. Ależ ten czas pędzi do przodu :shocked::shocked:!!

U mnie parę zmian. Pojawiło się rozwarcie na 1 palec i skróciła mi się szyjka, więc mam prowadzić raczej kanapowy tryb życia - co też czynię od jakiegoś tygodnia. Zrobiłam badania na cukrzycę, powtórne, ponieważ poprzednie w 22 tygodniu mogły być zafałszowane faktem, że chodziłam przez godzinę (głupota ale niestety pielęgniarka powiedziała mi wtedy, że nie ma przeciwskazań, drugą godzinę siedziałam). Generalnie obecne wyniki glukozy wyszły bardzo dobrze i się uspokoiłam. Mały waży już ok. 3 kg, więc szykuje nam się niezły klocuszek :smile:. Już się nie mogę doczekać. Najważniejsze aby był zdrowy!! W związku z tym, że mam cesarkę jej termin będę miała ustalany gdzieś około 22 czerwca i oby nic wcześniej się nie wydarzyło bo mój lekarz wyjeżdża na urlop wcześniej. Całe 2 tygodnie... Średnio mi się to podoba, ale mam zamiar zaciskać nogi i niech Hubercik nie wychodzi wcześniej.

Mam jeszcze bardzo ważne dla mnie pytanie dotyczące dziewczyn, które biorą euthyrox w ciąży. Nie wiem, czy któraś z was pamięta ale jakieś 2 tygodnie temu pisałam, że poziom ft4 spadły mi poniżej normy (ok. 11 pmol), lekarz do którego teraz chodzę i który będzie mi wykonywał cesarkę przepisał mi euthyrox n50. Zdążyłam wziąć jedną tabletkę i następnego dnia, kiedy poszłam się pożegnać z moją lekarką, która prowadziła mi ciążę przez cały dotychczasowy okres dowiedziałam się, że wyniki mam w normie jak na 3 trymestr ciąży (wartości referencyjne od 8,4 pmol do 15) i stwierdziła, że w takim wypadku branie euthyroxu może zahamować rozwój tarczycy u dziecka. Zgłupiałam. Skonsultowałam się z jeszcze jednym ginekologiem i on potwierdził to co powiedziała wspomniana lekarka...Tym samym nie wzięłam następnych dawek do kolejnej wizyty u mojego obecnego gina. Po tygodniu powtórzyłam badania tsh (1,700) i ft4. Te ostatnie się poprawiły (skoczyły do 13,4 pmol). Na ostatniej wizycie spytałam, czy mimo tych polepszonych wyników mam brać euthyrox nadal (1 tabletka na czczo codziennie). Nie bardzo rozumiem dlaczego? Idąc tokiem jego rozumowania wyniki tarczycy miałam zawsze za małe, chociaż wcześniej też były w normie (ale wskaźniki były podobne)... Czy takie normy mogły być nieodpowiednie dla rozwoju mojego dziecka?? I czy uścisk w gardle, który wiązałam od połowy ciąży ze zgagą może być związany niedoczynnością tarczycy?? Czy któraś z mamusiek tarczycowych miała taki objaw?? Bardzo mi zależy na Waszej odpowiedzi. Może u mnie to już objaw nerwicy :wink:??
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Bluecactus bedzie dobrze, stres nie wskazany ! tam dobrze sie Wami zajma! mysle o Was cieplo...

Sayuri juz jestes na takim etapie ze 2 tygodnie kanapowania wystarczy:) bedziue dobrze:)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    O to się akurat nie martwię :), dam radę :smile:!!

Zapomniałam dodać, że euthyrox jednak zgodnie z zaleceniami mojego obecnego lekarza biorę 1 tabletkę na czczo (N50) - postanowiłam zaufać jemu...
    --
    •  
      CommentAuthorspidermanka
     permalink
    Sayuri78 - już masz bliżej niż dalej. A te 2-3 tyg.szybko zlecą, bo potem to juz sie traktuje dzidzie jako donoszoną. Dobrze, ze jestes pod fachowym okiem lekarzy. Bedziesz spokojniejsza, niz w domu jakbys cos nie daj boze poczuła.
    Fajnie, że masz pozytywne nastawienie. My tez wiemy, ze dasz rade :bigsmile: :bigsmile: :bigsmile:
    -- ___
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Pomarańczka25: Ja zagladam do Was dzis ,ale dzis mam jakis dzien przelomowy ,pierwszy taki h...y
    Masakra jakas ,mdlosci przez caly dzien ,a raczej odruchy wymiotne...Leze ,a jak wstane to koncze na balkonie ,aby na swierzym powietrzu.

Co do zmieniaczkow z koperkiem ,maselkiem i kefirkiem ,uwielbiam ,taki obiadek ...Wlasnie wyslalalm meza po kefir ...

Wogole wczoraj ogladalam Gesslerowa i nabralam smaka na pierozki w barszczu (kolduny )

Ojoj to się zaczęło , a odrzuca cię od jakiś zapachów ???
    Ja wszystki powtórki geslerowej zaliczam , może specyficzny styl bycia - ale pomysły ma naprawdę dobre , 3 mi się przydaja
    - nie dodawac do placków cebuli, bopali placki a smaku nie zmienia !
    - gluasz po węgiersku to nie tylko świeża papryka , ale słodka przesmażona osobno
    - no i mięsa nie rozmrażać w wodzie bo traci na wartości i to prawda

Ja chyba czegoś dostane jak nie zjem krajowych truskawek, trudno jutro M. ma maraton po pl , sklepach - mama paczke puściła,jutro dojedzie ale truskawek nie podała bo by miazga przyjechała :devil: musza mi styknąć pączki i pierogi ruskie , chociaż tyle albo aż tyle ....
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Hej dziewczyny!

Ja juz po wizycie, szyjka znów krótsza o kilka mm, ale ogólnie twarda, zamknięta, nie ma niepokoju.

Za to na USG niepokojące rzeczy. Dziś mamy równo 29 tydzień, obwód głowy wskazuje na 28+6, długość kości uda tez coś koło tego, ale obwód brzucha Idy wskazuje raptem 26 tydzień. 3 tyg do tylu. Lekarz mowi, ze może po prostu taka jest jej uroda, ze ten brzuszek szczuplejszy, ale i tak wysyła mnie do kliniki w katowicach na badania :(
    Normalnie może bym sie tak nie przyjmowała, ale po tej diagnozie rozszczepowej to jestem juz cała w rozsypce. Miała któraś z was podobne doświadczenia z wymiarami?

Blue, trzymam kciuki za Ciebie i przesylam pozytywna energię, choć dzisiaj sama mam jej jakby mniej...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    pomarańczka25 ja mam to samo już od kilku dni, tak mnie mdli, że czasem to myślę, że to nigdy nie minie. Jednak dziś byłam na pierwszym USG i zobaczyłam swoje 2mm maleństwo, a jak usłyszałam serduszko to myślałam, że się rozpłaczę. Więc zniosę każde mdłości i złe samopoczucie dla mojego maleństwa. Życzę powodzenia.:smile:
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Sayuri78 - mi miesiąc temu tsh podskoczyło prawie do 6, ogólnie mam niedoczynność tarczycy (hashiomoto) przed ciążą brałam eutyroks 75 na przemian z 100 i na tej dawce miałam tsh około 1,5. Po tym większym wyniku mam teraz dawkę codziennie 100 w czwartek pobierałam krew a w poniedziałek się dowiem czy zwiększenie dawki coś dało i endokrynolog mi powiedział że dawka może nawet do 200 podrosnąć w czasie ciąży.
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    acia20 dziękuję za odpowiedź, ale ja w dalszym ciągu nie wiem czy powinnam się przejmować moim wynikiem: TSH - 1,700 i ft4 - 13,4. I czy uścisk w gardle jest objawm niedoczynności??
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    easyshare: ale i tak wysyła mnie do kliniki w katowicach na badania :(

A gdzie do Katowic Cię wysłał??
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Do prof Sodowskiego, żeby wykluczyć hipotrofię, czyli zahamowany wzrost płodu :(
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.