Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsysiajaw
    • CommentTimeMay 29th 2012
     permalink
    nikkitaa: Widziałam jak mała miała otwarte oczko !!! Myślalam, że się posikam ze szczęścia jak to zobaczyłam !!! :crazy::crazy:

woow to extra, a wiadomości same pozytywne, daj znać po wizycie jak tam waga małej :swingin:
    --
  1.  permalink
    Oj, jak ja bym chciala wiedziec ile moja Malutka wazy.... a moj ginek mi nie chce jej ponownie zmierzyc i zyje w niewiedzy ;/ w czwartek bym mogla poprosic, ale bedzie mi robil usg tarczycy przy okazji i bym sie nie wyplacila ;/
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    kuleczka_69: a moj ginek mi nie chce jej ponownie zmierzyc i zyje w niewiedzy

Chyba jakoś między 28 a 32 TC robi się kolejne duże USG wg nowej ustawy.:bigsmile:
    --
  2.  permalink
    mag_dre: Chyba jakoś między 28 a 32 TC robi się kolejne duże USG wg nowej ustawy.

Fajnie wiedziec :) zmolestuje kolesia w czwartek zebysmy sie umowili na podgladanie Malej i zeby tez moj maz byl :P bo teraz to bym nie wyrobila z kasiurka na tej wizycie;/
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nikkitaa: A no i lekarka mi powiedziała, że pępowinę ma mała koło buźki, ale że to nic złego, bo teraz większość dzieci rodzi się owiniętych pępowiną i jest ok

Iwi urodziła się owinięta pępowiną w okół szyjki dwa razy....ale dostała 10pkt więc nie miało to wpływu na nią kompletnie
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    U mnie po lekarzu w mare ok tzn szyjka miękka ale długa i zamknięta nadal -podobno jakiś stan zapalny mi się robi i po zrobieniu GBS mam zacząć zażywać jakieś globulki. Na ból brzucha magnez i nospe forte, za dwa tygodnie mam się zacząć umawiać na ktg do szpitala i zero seksu ;( i mam odpoczywać -ale ja nie dam rady ;D Mała waży już prawie 2400kg więc trochę przystopowała, a mi nie przybylo ani 1kg od 5 tyg! :O:O

Treść doklejona: 29.05.12 15:58
    A na bóle spojenia jak się nasilą mam się zgłosić do ortopedy, żeby sprawdzić, czy mi się nie rozchodzi -bo jeśli tak to będę miała CC... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Mówiła mi położna, że przy owinięciu pępowiną poród może trochę wolniej postępować i bardzo istotne jest, żeby go bez potrzeby nie przyspieszać oksytocyną - tak jest bezpieczniej.
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    nikkitaa: Mała waży już prawie 2400kg
    wow nieźle.. Moja tylko 5 dni młodsza, a na usg tydzień temu miała 1850g :P
    --
  3.  permalink
    Dziewczyny mam proźbe bo już dzisiaj zaczęłam się martwić na poważnie i zastanawiam się czy jutro nie jechać do szpitala zapytać się czy jest wszystko dobrze. A więc jestem w 11 tygodniu ciąży od 2 tygodni już pobolewa mnie podbrzusze tak jakby mięśnie macicy przy stawaniu , podnoszeniu się z łóżka . Od wczoraj to się nasiliło jak idę też to czuję w nocy nawet jak przewracałam się z boku na bok to czułam podbrzusze . Nie wiem może to jest tak w tych tygodniach ciąży ? Nawet przy zakładaniu noge na noge napina się troche brzuch i od razu boli podbrzusze jest to oczywiście ból znośny ale i tak się bardzo martwię a za tydzień mam dopiero planowaną wizytę u mojego ginekologa.

Treść doklejona: 29.05.12 16:11
    Nie plamię i nie czuję tego pobolewaniu przy siedzeniu , leżeniu jak nie używam mięśni brzucha.
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMay 29th 2012 zmieniony
     permalink
    nikkitaa: A na bóle spojenia jak się nasilą mam się zgłosić do ortopedy, żeby sprawdzić, czy mi się nie rozchodzi -bo jeśli tak to będę miała CC...

Kurde no ale jak to, chyba spojenie to się mniej czy więcej,ale zawsze rozchodzi, naprawdę od razu do cc wtedy kwalifikują ;( ? Mnie naparza tak, że szok, a lekarz mi powiedział, że tak ma być i tyle...żadnego ortopedy nie zalecił.

Olcia jak sie bardzo niepokoisz, to idź na wizytę do lekarza, tu raczej niewiele pomożemy :neutral:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    21olcia1990: Nie plamię i nie czuję tego pobolewaniu przy siedzeniu , leżeniu jak nie używam mięśni brzucha.

I dlatego chyba bym się tym nie przejmowała tylko czekała spokojnie do wizyty. Na tym etapie pobolewanie w podbrzuszu, rozciąganie więzadeł, bóle podobne do miesiączkowych - to wszystko norma.

Treść doklejona: 29.05.12 16:15
    penny: Kurde no ale jak to, chyba spojenie to się mniej czy więcej,ale zawsze rozchodzi, naprawdę od razu do cc wtedy kwalifikują ;( ?

To zależy od tego, w jakim stopniu się rozejdzie, jak dużo powyżej normy, to chyba wtedy cc. Tutaj jest trochę na ten temat: Rozejście spojenia łonowego.
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Olcia - Na tym etapie czułam bardzo mocny ból/ kłucie w podbrzuszu, a nawet trwało to 17 tyg. ciąży. Dwaj lekarze (w Polsce i w Austrii) uspokajali mnie, że to normalne, bo macica "rośnie". Jednak każdy przypadek jest inny, tak jak każda ciąża inna. To co u jednej kobiety będzie normalne u innej nie. Może dla własnego spokoju zadzwoń do gina i zapytaj.
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Mnie boli naprawdę mocno, a lekarz w ogóle się tym nie przejął, nie zlecił żadnego badania ani nic. Na szczęście nie utykam, jakoś tam chodzę, nie boli mnie to stale, więc pewnie wszystko ok. Tylko w nocy jak się przewracam to widzę gwiazdy...
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Olcia ja też czuje takie bóle, czasami tak mocne, że zegnie mnie w pół. Lekarz powiedział, że to normalne i żeby niektóre czynności (np.wstawanie, obracanie) robić dużo wolniej. Od tej pory jest dużo lepiej. Ale jak się niepokoisz to zadzwoń może do lekarza i zapytaj co myśli.
    --
    •  
      CommentAuthorspidermanka
     permalink
    WItam sie dziewczynki. Troszkę później, bo dzisiaj nie mam za bardzo nastroju. Mialam awanture z moim tatą która zakonczyła sie bardzo ostro... Tak wiec teraz musze sie wyluzowac i postarac sie zapomniec o dzisiejszym przedpoludniu...
    -- ___
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Znow jakis glupawy objaw doszedl ...mam nadzieje ze to dziecko tak napiera na boki mojego brzucha i te kostki w miednicy. Macie cos takiego? taki nacisk jakby? brzuch przytym nie twardnieje. Wogole Dominik tak mocno sie rusza ze wypina mi tak brzuch ze podobnie sie czuje jak sie "stawia". Na razie nie jest jeszcze taki duzy wiec nie wiemco to bedzie pozniej. Nie zawsze jest to bowiem przyjemne.

Olcia jesli nie ma plamienia i nie jestto ostry bol to mysle ze jest to normalne a wizyta za tydzien wiec juz nie tak daleko:)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Olcia - i u mnie tak bolało podbrzusze, ale tak jak dziewczyny napisały - na tym etapie macica zaczyna się już rozciągać i rosnąć mimo, że tego z zewnątrz nie widać i nie widzimy brzuszka ciążowego. Jakbyś zaczęła plamić to zgłoś się od razu do gina, ale jeśli nic by się nie działo jak bym spokojnie poczekała do wizyty....no i przede wszystkim - nie stresuj się tak bardzo każdym bólem, bo jeszcze sporo tego będzie do końca 9 miesiąca a im mniej stresu tym lepiej dla ciebie i przede wszystkim dzidzi. Owszem - pytaj jak najwięcej - możesz nas, możesz lekarza, ale nie szukaj też za wiele po necie bo od tego to się dopiero chorób i objawów dostaje !!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    hopelight: Znow jakis glupawy objaw doszedl ...mam nadzieje ze to dziecko tak napiera na boki mojego brzucha i te kostki w miednicy. Macie cos takiego? taki nacisk jakby? brzuch przytym nie twardnieje. Wogole Dominik tak mocno sie rusza ze wypina mi tak brzuch ze podobnie sie czuje jak sie "stawia". Na razie nie jest jeszcze taki duzy wiec nie wiemco to bedzie pozniej. Nie zawsze jest to bowiem przyjemne.
    Ostatnio pisałam gdzieś o tym, że też mam takie bóle :) i to chyba jednak dziecko na coś naciska... Co do wypychania to niekiedy też man wrażenie, jakby brzuch się stawiał... zawsze wtedy sprawdzam, czy niżej brzuch jest miękki :)
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Witamy się....już domowo :) Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny, które zbliżają się do finału. Gdyby któraś chciała, chętnie zamienię się na szyjkę, oddam swoją mięciutka i króciutka (9mm) ;-) A tak na poważnie poród przedwczesny nam grozi, ale po sterydach Mały ma być gotowy na ewentualne wcześniejsze wyjście. Dostaliśmy nakaz leżenia plackiem, zero wysiłku i ruchu, dodatkowo mamy wspomagać się luteina (przeciwskurczowo). Myślę, że przeskoczymy sporo pozycji na liście, ale już jestem spokojniejsza.
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    BlueCactus to witamy z powrotem w domu. Jesteście ubezpieczeni na tzw. wszelki wypadek, ale mam nadzieję, że razem się rozpakujemy w okolicach 11.07 ;-)
    Odpoczywaj, relaksuj się i myśl pozytywnie! Jesteśmy z Tobą!
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Ja sie czuje wyjątkowo dobrze, i prawdopodobnie przenoszę, co mnie wcale nie martwi, bo jeszcze chce sobie fundnąć sesje zdjęciową, a znajomy fortograf w Meksyku sie opala...Nie wiadomo kiedy będę, lub czy w ogóle będę jeszcze w ciąży:cool:.
    Ciekawa jestem jak tam moja dolna cześć ciała sie do porodu szykuje. W czwartek mam wizytę, na której będę pierwszy raz badana. W sumie to wszystko mam już chyba bardzo nisko, bo wczoraj wieczorem nie mogłam sobie wcisnąć tam aplikatora z maścią:shocked:.

Kasiek, co Ty tu jeszcze kobieto robisz?? Miałam nadzieje ze sie na dniach pogrubię na liście:).
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    No i pięknie...ciśnienie dziś skacze jak chce...od jakiegoś czasu utrzymuje się powyżej 150/80 dzwoniłam do lekarza...mam do niego natychmiast przyjechać...czekam na męża, który wyszedł już z pracy i jedziemy...a ja umieram ze strachu, co mi jeszcze bardziej szkodzi, bo podnosi mi ciśnienie :cry:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
  4.  permalink
    Dziękuję wam dziewczyny za odpowiedzi :) Jestem już spokojniejsza jak wiem że wy też macie takie objawy więc to pewnie normalne i poczekam spokojnie do wizyty już w przyszły wtorek :)) jeszcze raz dziękuje i buziaki dla waszych bobasków :)
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    magku trzymam kciukI!
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    magku będzie dobrze, Lekarz zaradzi temu.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    BlueCactus: Dostaliśmy nakaz leżenia plackiem, zero wysiłku i ruchu
    Witam w "klubie" leżakujących... :neutral: Ale, co tam damy radę :) :bigsmile:
    --
  5.  permalink
    magku trzymaj się, dobrze że od razu reagujesz, będzie dobrze
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    no to i ja się melduję po wizycie tak jak myślałam nic ciekawego się nie dzieje szyjka długa, dzieć wysoko waży 2600 a głowkę zmierzono mu na 33cm więc wiek bardziej na 37tydzień, no ale przy felu też tak było. gbs pobrany. Następna wizyta za 3 tyg bo wcześniej doktor jedzie na wczasy. Ale może to i dobrze bo wtedy ciąża będzie donoszona.

u położnej też super widziałam nowiutkie sale porodowe w św zofii, mówiła że jak tylko coś się zacznie dziać to mam dzwonić by zdążyła zarezerwować sale. Podobno tylko wczoraj na 6 salach przyjęli 21 porodów nie wiem jak to zrobili bo sal jest tylko 6.
    A jak się nic nie zadzieje to będziemy czekać do 42 tyg- więc po 37 tyg pije wszystkie zioła i inne ludowe specyfiki bo jednak nie zamierzam doczekać tego 42tyg.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Jestem już po wizycie...od jutra szpital :(

Treść doklejona: 29.05.12 20:12
    Lekarz podejrzewa zatrucie ciążowe...dlatego też woli,żebym była na oddziale...
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    ehh a co lekarz powiedział? Ty za 5 dni będziesz mieć ciążę donoszoną.

Treść doklejona: 29.05.12 20:15
    Dobrze, ze cię kładzie na oddział, tam będziesz mieć dobrą opiekę i w razie czego szybko zareagują.
    --
  6.  permalink
    Magku, lepiej niech Twoj lekarz dmucha na zimne. W szpitalu pewnie zrobia Ci kompleksowe badania i bedzie wiadomo co i jak. Trzymaj sie dzielnie i mysl pozytywnie.
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Magku, bedzie dobrze:) Już niewiele ci zostało do końca, a jednak w razie jakiegokolwiek zagrożenia zatruciem lepiej, żeby cię mieli na oku.

Olcia, ja też tak miałam, jak byłam na tym etapie, co ty. Ból czasem był naprawdę ostry, szczególnie przy nagłych zmianach pozycji, albo na przykład przy kaszlu albo kichaniu. Z czasem przeszło, a za to pojawiły się inne "atrakcje".
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Najpierw położna zmierzyła mi ciśnienie, miałam 150/100, potem podłączyła mnie pod KTG (wszystko ok) i jeszcze raz zmierzyła ciśnienie...ponownie 150/100...Lekarz powiedział, że obrzęki faktycznie są już za duże, że jeszcze w czwartek (wtedy miałam wizytę) tak nie wyglądałam...potem dopowiedział, że ciąża jest tak wysoko, że on nie chce na własną rękę zbijać ciśnienia...no i że najlepiej jak będę już na oddziale, bo będziemy tam z Małą bezpieczniejsze, niż w domu... A ja się strasznie boję, że może za późno stwierdzono to podejrzenie o gestozę...co jeśli już od początku mojego puchnięcia było coś nie tak...Boję się, że Mała może być niedotleniona :(
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    To moja mała z "wielkiej baby" w 28 tyg. na diecie cukrzycowej stała się maluszkiem, bo pewnie z 2 kg ma :) Ale przy cukrzycy to chyba dobrze, że wyhamowała ze wzrostem i idzie dokładnie według terminu z OM :)

Treść doklejona: 29.05.12 20:54
    magku: Boję się, że Mała może być niedotleniona :(
    ważne, że na ktg puls małej był dobry... Ciąża już prawie donoszona na pewno w razie ryzyka w szpitalu zareagują odpowiednio :) Trzymam za Was kciuki :))
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    vsti franek do tej pory szedł dokładnie z om a teraz nagle taki duży. szkoda że nie dostałam wydruku usg by zobaczyć reszty wymiarów.
    kasiek twój mati też jakoś tak ważył na tym etapie no nie?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    wielgoszku ja bym już chciała się rozpakować bo boję się tej wagi Mateuszka. Dziś zrobiłam 2 prania, posprzątałam kuchnię, byłam w sklepie i na małym spacerze....zobaczymy czy to coś pomoże. Na jutro też coś znajde do roboty. W czwartek znowu mam wizytę w "starym" szpitalu u mojej gin plus KTG, a na za tydzień we wtorek jak nie urodzę będę mieć już KTG na Ujastku - najwcześniej na 05.06 mogłam się umówić......a i jeszcze 04.06 wizyta na Kopernika - nachodzę się na koniec - choć po cichu liczę ze tych wizyt 04.06 i 05.06 nie doczekam

dobrej nocki

Treść doklejona: 29.05.12 21:05
    mkd: kasiek twój mati też jakoś tak ważył na tym etapie no nie?

tak - wyprzedzał ponad 3 tygodnie termin - USG miałam w 32tc a wychodziło ponad 35tc
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ale akurat głowę moja ma dużą 30 cm :devil: M stwierdził, że to po nim: bo niby mózg ma duży i mocno pofałdowany :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    magku: Boję się, że Mała może być niedotleniona :(

magku samo zatrzymanie wody nie wskazywało na zatrucie, dopiero dzisiaj miałaś wysokie ciśnienie, więc lekarz szybko zareagował- jutro pójdziesz na oddział i tam się zajmą odpowiednio już wami. Będzie dobrze- uszy do góry, bo panika tylko szkodzi.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    magku wszytsko musi byc dobrze!
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Magku spokojnie, teraz jesteś pod dobrą opieka i na pewno jest wszystko w porządku, nie zamartwiaj się na zapas :hugging:

A ja jutro mam wizytę, ale bez usg Małej i bardzo jestem ciekawa co tam u mnie słychać w środku.
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Hm, a tak się zastanawiam -jak to jest. Normalnie w ciąży szyjka jest twarda ? I jeśli się robi miękka, to może się zacząć rozwierać i skracać w każdej chwili? Czy to właśnie dlatego lekarz mi kazał odpoczywać i nie współżyć ?
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    dokładnie nikki, musimy do 14 czerwca dotrwać ;)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ej dziewczyny a jeszcze jak gadałam z położna to pytałam o lewatywę i ona mi powiedziała, ze jej nie robią i ona odradza, bo po niej się popuszcza przy każdym kaszlnięciu, skurczu itd i komfort porodu jeszcze bardziej się zmniejsza. ja to myślałam że jak już robią ten wlew to wszystko na raz wypływa. Generalnie ona dużo bardziej popiera czopki glicerynowe.

a druga sprawa piszę bo ostatnio pojawił się temat clexanu- otóż podobno jak go się bierze do końca to mogą nie chcieć zrobić zzo. Więc muszę to jeszcze omówić z moim dr.

dobranoc
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    ja juz zapomnialam, co to wspolzycie:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Vsti: ja juz zapomnialam, co to wspolzycie

Ja również, da się przeżyć dla młodej. :rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Vsti: ja juz zapomnialam, co to wspolzycie :crazy:

:rolling::rolling::rolling: Ja przeżyje jakoś ale nie wiem jak W... :crazy: Jak to usłyszał bo był ze mną na wizycie, to miał minę jak 5cio letni chłopiec, któremu lizaka zabrano sprzed nosa :crazy::crazy:
    --
    • CommentAuthorDiada83
     permalink
    magku a wyszło Ci białko w moczu? Nie martw sie o niedotlenienie dopóki nie zrobią Ci USG z przepływami. Jak mi sięgnęły górnej granicy to na drugi dzień mnie pocięli. U Ciebie ciąża jest prawie donoszona, ją urodzilam w 34 tygodniu i maluszek dostał 10 pkt. gorzej było z moim dochodzeniem do siebie, także uszy do góry, w szpitalu pomogą.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Diada - tydzień temu w moczu wykryto nikły ślad białka, do tej pory nie badałam moczu...mocz miałam do zbadania na następną wizytę, czyli 11.06, dziś lekarz uznał, że wystarczy wysokie ciśnienie + duże obrzęki...mam nadzieję, że w szpitalu zbiją ciśnienie, zmniejszą obrzęki i wypuszczą do domu...

Treść doklejona: 29.05.12 22:13
    Aczkolwiek jeśli w grę wchodzi zdrowie Małej, to mogę tam siedzieć nawet do lipca...
    •  
      CommentAuthorspidermanka
     permalink
    magku - dobrze, że bedziesz teraz pod fachową opieką lekarską. Dobrze, że jest światelko w tunelu, że szybko zaradzą problemowi i wypuszczą Cię do domu. :-) Trzymam kciuki za szybkie pójscie i szybki powrót do domu z zaradzonym problemem :-)
    Ja tak samo podchodziłam w pierwszej ciąży (10 lat temu) kiedy okazało sie, ze bede musiala spedzic w szpitalu ostatnie 4 m-ce... Ale czego sie nie robi dla dzieciątka, nieprawdaż :-) Czego matka nie zrobi dla swojego dzieciątka. :-)
    -- ___
    •  
      CommentAuthormarianna27
     permalink
    21olcia1990: Dziewczyny mam proźbe bo już dzisiaj zaczęłam się martwić na poważnie i zastanawiam się czy jutro nie jechać do szpitala zapytać się czy jest wszystko dobrze. A więc jestem w 11 tygodniu ciąży od 2 tygodni już pobolewa mnie podbrzusze tak jakby mięśnie macicy przy stawaniu , podnoszeniu się z łóżka . Od wczoraj to się nasiliło jak idę też to czuję w nocy nawet jak przewracałam się z boku na bok to czułam podbrzusze . Nie wiem może to jest tak w tych tygodniach ciąży ? Nawet przy zakładaniu noge na noge napina się troche brzuch i od razu boli podbrzusze jest to oczywiście ból znośny ale i tak się bardzo martwię a za tydzień mam dopiero planowaną wizytę u mojego ginekologa.

ja tak mialam, nawet ciezko mi bylo podniesc prawa noge zeby but zalozyc (tylko prawa zeby bylo ciekawiej). Na te bole podbrzusza w nocy pomagalo mi spanie na brzuchu; pomimo tego, ze nigdy na brzuchu nie spalam to w ciazy przynosilo mi ulge...oczywiscie jak brzuszek urusl dosc duzy spanie na brzuchu stalo sie niemozliwe, ale na poczatku ciazy polecam.
    czekaj do wizyty- wszystko sie 'tam' rozciaga- dla naszego ciala ciaza to wyzwanie :wink: ciezko oczekiwac, ze przeminie bezbolesnie. Mnie w ciazy nie bolaly chyba tylko wlosy i paznokcie:tooth:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.