Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    magku dobrze że lekarz tak zareagował, w szpitalu pomogą. Ja na oddział trafiłam też z takim ciśnieniem i dużymi obrzękami nawet palców u rąk. Poobserwują Cię i podadzą leki, jeśli ciśnienie zacznie spadać i się unormuje wypuszczą do domu.
    Niedotlenienie płodu to ostateczność o której nie powinnaś myśleć, bo występuje przy dużo wyższym ciśnieniu. Aczkolwiek takie duże skoki ciśnienia mogą przede wszystkim doprowadzić do odklejenia łożyska, dlatego lekarze biją na alarm przy wyższych wartościach ciśnienia. Jutro dokładnie obejrzą malucha i przepływy i dobrze się Tobą zajmą. Przy takim ciśnieniu jesteś tam bezpieczniejsza i nie martw się na zapas. Kciukaski

Ja właśnie dziś po kontroli w szpitalu, lekarz z oddziału zadowolony, że ciśnienie się dobre po lekach utrzymuje. Nadal mam je kontrolować, bo w miarę zbliżania się do końca, może mieć tendencję wzrostową, a wtedy musimy reagować. Na puchnięcie stóp nie za wiele możemy poradzić, najlepiej dużo wypoczywać, ale myślę, że damy radę
    --
    • CommentAuthorDiada83
    • CommentTimeMay 29th 2012
     permalink
    magku właściwie wystarczą dwa objawy, żeby skierowali do szpitala. Trzymam kciuki, żeby zbili cisnienie i wypuścili. Bedzie dobrze, na tym etapie maluszek sobie juz poradzi, nie denerwuj się.
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
    • CommentTimeMay 29th 2012
     permalink
    Jejku mała się tak rozpychała chwile temu, że normalnie aż się popłakałam... Rozciągała się chyba, bo nóżkami w żołądek pchała i tym samym główką na szyjkę naciskała przez co mnie okropnie kuło w pochwie, aż zginało w pół:confused: Plus nadal brzuch boli jak na @ i po nospie przechodzi tylko na 30min około ....

Ah własnie obiadek zjadłam :bigsmile: Idealna pora na gotowanie, co ? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMay 30th 2012 zmieniony
     permalink
    O Nikkitaa ja też dziś noc z głowy przez balangę Małej w brzuchu, ale nic nie zjadłam ;) A teraz tak mi się chce owoców, że królestwo bym oddała za czereśnie albo truskawki :devil:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeMay 30th 2012
     permalink
    O! Widzę, że nie tylko ja dzisiejszej nocy spać nie mogę :devil:
    Albo śpie do 10 :shocked: albo wogóle - i weź zrozum tu babę w ciąży :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    mkd: pytałam o lewatywę i ona mi powiedziała, ze jej nie robią i ona odradza, bo po niej się popuszcza przy każdym kaszlnięciu, skurczu itd i komfort porodu jeszcze bardziej się zmniejsza. ja to myślałam że jak już robią ten wlew to wszystko na raz wypływa. Generalnie ona dużo bardziej popiera czopki glicerynowe.

Wiele położnych tak do tego podchodzi, jak rodziłam za pierwszym razem, to też odradzały właśnie z tego powodu, lewatywy nie miałam i nic strasznego się nie wydarzyło (mimo, że ominął mnie ten charakterystyczny zwiastun porodu, jakim jest sraczka :wink:).
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Gdyby nie moj tata, ktory przyszedl sprawdzic, czy czasami nie rodze... To jeszcze bym spala :devil: Jakos ze spaniem nie mam w ogole problemow ;)
    Wczoraj przed snem kulo mnie tam nisko, mam nadzieje, ze za tydz. na wizycie nie okaze sie, ze mam rozwarcie 5 cm i rodze :tooth:

Penny- ja tez chce czeresnie :neutral::surprised:
    --
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    Hej dziewczyny!!
    Kilka dni nie zaglądałam i ilość postów mnie powaliła!!!!! :bigsmile:
    Wpadłam pochwalić się naszym szczęściem - wczoraj zaliczyliśmy pierwsze USG, n aktórym widzieliśmy 2 piękne serduszka!!!!!!!!! Tego widoku nie da się porównać z niczym innym - tak samo jak reakcji rodziny na tą wiadomość :bigsmile:
    Jestem mega szczęśliwa - Dopiszecie mnie do listy?? tp na 21.01 - dzień babci :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    agavva gratulacje podwojne :)
    --
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    dziękuje - nie wierzę w to wszystko :)
    Dziś jadąc do pracy autobusem poryczałam się :P a w nocy udało mi się zasnąć może na 3 godziny!! Normalnie jestem taka szczęśliwa!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Gratulacje agavva, spokojnej ciąży :)

Treść doklejona: 30.05.12 08:06
    Ach, my mamy dzisiaj STUDNIÓWKĘ :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    agava mega gratulacje :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hej:smile:

niewyspana jestem kolejny dzień, nie wiem czemu:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Gratuluje agavva :bigsmile: Ja mam urodziny 22.01 w dzień dziadka :cool:

Ale miałam chore sny, jak już zasnęłam :shocked: Śniło mi się, że krwawie z pochwy, potem znów, że ciuszki o rozmiarze 54 i 56 są za duże na małą i wielkie przeglądanie szafy w poszukiwaniu mniejszych :bigsmile: Kilka dni temu też miałam poroniony sen, bo śniło mi się, że robiłam siku, a tu nagle wielka czerwona gruda wpadła do kibelka robiąc duże plusk i był to czop :bigsmile:

W. właśnie wyszedł z domku -znów do pracy pojechał ale może uda mu się wrócić dzisiaj i zrobić sobie wolne do końca tygodnia już ... Oby :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    Plus nadal brzuch boli jak na @ i po nospie przechodzi tylko na 30min około ....

ja właśnie koło 34 tyg miałam ten sam problem
    Gin kazała wziąć nospe właśnie- nie pomogło
    wieczorem pojechaliśmy na IP, bo się martwiłam starsznie
    rozwarcia żadnego nie było, szyjka długa (23mm)
    dostałam jakąś końską dawkę rozkurczowego, pomogło ale tylko trochę, przynajmniej zasnąćmogłam
    kazali też brać (dopóki nie przestanie) 2x2 nospe
    i okazało się że na taki ból pomaga dopiero po min 3 dniach regularnego stosowania
    może warto spróbować :)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Flavia dzięki za rade ;) Tylko ja tak okropnie nie lubię faszerować się lekami teraz w ciąży, że z bólem serca biorę nawet 1 tab nospy :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    przyszedł konik morski fisher price dla synka, ale słodki, sama bym przy nim zasnęła:heart:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja też się witam, zimno u nas na maksa więc dzień chyba w domu spędzimy. na szczęście wpadają do mnie psiapsiółki na plotki więc będzie pewnie miło.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Agavva kolejna dubeltowa mamusia :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Witam się już zupełnie rozbudzona z nad porannego cappucino ;) A co to za konik, jakaś maskotka tak ?
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    penny: A co to za konik, jakaś maskotka tak ?

tak, taka masktoka do usypiania, skusiłam sie, bo sporo znajomych mówiło, że ten konik działa na ich dzieci, są niebieski i różowe
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Właśnie przeczytałam, że mu się brzuszek świeci jak się go przytula i że ma jakieś melodyjki ;)
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    zawzielam sie i robie opaske dla Malej na szydelku:jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Dzien dobry :-)
    Gratuluje podwojnego szczescia Agava.
    Ja melduje sie z domku. Moze nie lezaca ale napewno na zwolnionych obrotach i odpoczywajaca:-) Czas na drutowanie i dokonczonie przygotowan do komunii i narodzin malego:-) Jeszcze czekam mnie prasowanie i dwa pranka ciuszkow ktore przyszly i jedno recznikow :-) wiec mam co robic.
    Kasiek jak tam jeszcze w dwu paku jestes?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    kurka zapomniałam że dzis kończe 32 tydzien!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Visit super :-) Od dawna szydelkujesz?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Vsti wklejaj fotki na wątek szyciowy :bigsmile:
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    czerwinka: Kasiek jak tam jeszcze w dwu paku jestes?

niestety tak - wczoraj wieczór bardzo mocno mnie kłuła szyjka (o ile ją jeszcze w ogóle mam, bo mąż odebrał wczoraj moją dokumentację ze szpitala i wyczytałam tam, że już od 31tc miałam skracającą się szyjkę, o czym ginka mnie nie poinformowała - zawiodłam się na niej - a tydzień temu na wizycie szyjki już prawie nie było i rozwarcie na jeden palec)....dziś aktywności ciąg dalszy - biorę się sama za prasowanie....a jak to nie pomoże to zacznę molestować męża :tongue:

Jutro mam wizytę...ale generalnie mam wrażenie, że tam w środku wszystko jest mega miękkie.

Kakai - a to jest ta maskotka z bijącym serduszkiem czy jakaś inna ?? Wklej linka :bigsmile:

Gratuluje kolejnej podwójnej mamusi :clap::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthoragavva
     permalink
    Dzięki dziewczyny - nie powiem - strach mnie dziś obleciał jak pomyślałam o opiece nad takimi maleństwami!!!!!! Ale damy radę!!!!!! :]
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Wczoraj poprałam troszkę ciuszków dla Małej, część była poplamiona (te które dostałam po innych dzieciach) i plamy super poschodziły po odplamiaczu z Biedronki oxy - więc polecam. Jeszcze czeka mnie pranie ciuszków w proszku dziecięcym, ale to za kilka tygodni. Pokoik dzidzi nabiera kształtów, ściany pomalowane, wczoraj przyszły firanki Babyball, mąż lampę zamontował, a do końca tygodnia kupujemy kilka mebelków Ikeowych, bo jest promocja z okazji dnia dziecka.
    Dzisiaj idziemy na pierwsze zajęcia w szkole rodzenia i zaczynamy 28tc:bigsmile:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    powiem tak, wczoraj sobie przypomnialam dzieki yt, jak sie robi lancuszek i slupek (kiedys mi mama pokazywala) wczoraj pocwiczylam, dzis juz staram sie cos wykambinowac :p Piekna raczej nie bedzie, bo jakos jeszcze rowno mi nie idzie, ale zawsze zrobiona samemu :D
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Gratulacje dla kolejnej blizniaczej mamy :)
    A ja musze sie pochwalic, ze moje dziecie nadrobilo i obecnie jest szacowane na 3100 gram, czyli w koncu udalo sie ja podtuczyc :))) Wszystko gotowe do porodu, tylko czekac mi pozostalo (ale mam sie nie nastawiac kiedy urodze, tylko "zrobic sobie niespodzianke"). Lozysko jest trzeciego stopnia, ale przeplywy w granicy normy. Nie wiem jak z szyjka, bo nie mierzyla, bo po co... Ciaza juz donoszona, wiec to juz niewazne :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    U mnie - ku mojemu zaskoczeniu - tydzień temu łożysko było I stopnia !!!!!!!1 nie wiedziałam, ze na tym etapie ciąży to w ogóle jest możliwe :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    A to ma jakies znaczenie, oprocz tego, jak jest wydolne? Moze dlatego urosl ci maluszek, bo dziecko dobrze zaopatrzone w substancje odzywcze.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Gratulacje dla nowej podwójnej Mamy :bigsmile:
    A u mnie dzisiaj wody w kranie nie ma :shocked: hm.... ciekawe jak długo ....

Mam do Was pytanie - jak długo Wasi mężowie/partnerzy planuja z Wami zostac na urlopach po urodzeniu się Maleństwa?
    Bo wczoraj jak zaczęłam rozmowe, że należy mu sie 2 tyg L4 na opiekę i jeszcze ma zaległy urlop, no i jeszcze tacierzyński (ale tu myślałam, że trochę później wykorzysta) itp itd - to usłyszałam, że on teraz chce wykorzystać tacierzyński (2 tyg), tydzień urlopu wypoczynkoweg o i już...... Trochę inne podejście mamy w temacie - jak się okazało :confused:
    A jak Wy planujecie?
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Cześć dziewczyny. Ja właśnie próbuję dodzwonić się do położnej, na razie bezskutecznie. Od wczoraj mam potworne bóle pleców, takie ja przed @. Widzę, że nie ja jedyna tu na forum, ale u mnie chyba trochę za wcześnie na takie akcje... Dodatkowo martwię się bo z Natalą takie okresowe bóle miałam tylko w dzień porodu. Na szczęście Łucja aktywna, wierci się jak szalona, więc przynajmniej wiem, że u niej ok. Zastanawiam się, czy nie odpuścić sobie pracy dzisiaj, bo nie wiem, czy dam radę i czy to nie pogorszy sytuacji.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Czy któraś z Was ma kontakt z Tres ? Ostatnio logowała się 25 maja, może już urodziła :wink:
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Ulcia - moj maz wezmie dwa tygodnie urlopu, ja planuje tez dwa tygodnie i wracam do pracy (na pol etatu, tak jak teraz juz na samej koncowce). Moze sie tez uda wyslac na maly urlop do tesciow pierwsza corke, ale to tylko jak sie uda urodzic zgodnie z ich kalendarzem urlopowym. Wyglada na to, ze bede musiala sie szybko ogarnac, ale mysle, ze dam rade.
    Kurcze, Dr Google (tak wiem, nie powinnam :wink:) mowi mi, ze trzeci stopien dojrzalosci to maks dwa tygodnie przed porodem i powinno sie duzo czesciej kontrolowac, ale to tez takie niesprawdzone info. Ma ktoras z was o tym pojecie?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Ul_cia: A jak Wy planujecie?

u nas będzie tylko 2 tygodnie opieki i mąż wraca do pracy - no chyba, że wyjdzie jakaś nieprzewidziana sytuacji, że będzie musiał zostać dłużej, ale jeśli będzie w porządku to nie planuję go dłużej trzymać w domu. Po prostu nie widzę takiej potrzeby. Przy pierwszym dziecku niby był na opiece ale i tak każdego dnia jeździł do pracy bo miał końcówkę budowy a nie miał go kto zastąpić i dałam sobie radę, więc i tym razem sobie poradzę....Po co mi dłużej ma siedzieć na głowie ??

Treść doklejona: 30.05.12 10:48
    YPolly: Kurcze, Dr Google (tak wiem, nie powinnam ) mowi mi, ze trzeci stopien dojrzalosci to maks dwa tygodnie przed porodem i powinno sie duzo czesciej kontrolowac, ale to tez takie niesprawdzone info. Ma ktoras z was o tym pojecie?

ja wiem tylko tyle, że stopień dojrzałości łożyska (I, II lub III) to jakby stopień jego zwapnienia. Im bardziej zwapnione tym mniej wydolne i że przy III to tak jak napisałaś - trzeba kontrolować już. Ja nawet w dniu pierwszego porodu miałam łożysko II stopnia, dopiero powoli wchodzące w III stopień.

A lekarz nic ci nie powiedział ??
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Kasiek nie fajnie sie zachowała lekarka uważam że masz prawo wiedzieć co się z Tobą dzieje.
    Ul_cia u nas maż weżmie dwa dni jak będe mieć wychodzić ze szpitala o ile urodze naturalnie, jesli będzie cesarka to weżmie zwolnienie na mnie. A tatusiowe chce wziąść we wrześniu na początku roku szkolenego żeby zajać sie straszym synkiem i szkołą czyli zebrania kupno wszyskiego i podprowadzać chce go do szkoły i odbierać tak żebym sie ja jakoś ogarneła z Maluchem...
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    _kasiek_: A lekarz nic ci nie powiedział ??

Nic nie powiedziala, tylko ze mam liczyc ruchy i jakbym ich malo czula (bo teraz to normalnie adhd... :wink:), to przyjsc na kontrole ktg. A normalnie nastepna wizyta za dwa tygodnie, o ile dotrwam.
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Mój Monżu tym razem wykorzysta tacierzyński i po 2 tyg. wraca do pracy. Jak w hucie roboty nie będzie dużo to zacznie wykorzystywać zaległy urlop, zobaczymy jak się z dwiema księżniczkami ogarniemy :)
    Teściowa blisko, wiec gdyby co.. ale wolałabym bez niej...
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    _kasiek_: Po co mi dłużej ma siedzieć na głowie ??
    Hehe, fajne podejscie. A masz jakas pomoc zorganizowana dla starszej corki na poczatku?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    czerwinka: Kasiek nie fajnie sie zachowała lekarka uważam że masz prawo wiedzieć co się z Tobą dzieje.

też tak sądzę....choć z drugiej strony, może nie było to na tyle groźne, żeby mnie straszyć....choć prawda jest taka, że ja się w domu raczej nie oszczędzałam jakoś bardzo, bo przecież mieliśmy remont i normalnie robiłam zakupy (oczywiście nie jakieś wielkie), gotowałam itp. Bardzo się zawiodłam :confused:

czerwinka: Ul_cia u nas maż weżmie dwa dni jak będe mieć wychodzić ze szpitala o ile urodze naturalnie, jesli będzie cesarka to weżmie zwolnienie na mnie

A mąż nie będzie brał tej dwutygodniowej opieki nad tobą ?? bo to może wykorzystać tylko po porodzie, potem już nie.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ok, a już myślałam, że ten mój m jest jakis nieczuły, ze "tylko" 3 tyg chce z nami posiedzieć:wink:
    YPolly - to hardcore po 2 tyg wracać do pracy:devil: a co z Maluszkiem? Niania?
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    YPolly: Hehe, fajne podejscie. A masz jakas pomoc zorganizowana dla starszej corki na poczatku?

ja mam starszą córeczkę w żłobku od samego rana (mąż zawozi ją już przed 7 rano) do godziny 16-stej (i póki co mąż ją też odbiera, chyba, że pójdzie na budowę to wtedy będziemy się martwić). Więc o starszą się nie martwię, bo sobie jakoś poradzimy....a jak będzie trzeba to rodziców mam 2,5km od miejsca w którym my mieszkamy więc czy mama czy tata zawsze chętnie się wnuczką zajmą.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Witam :)))

madzinka83 wow podziwiam, my to calkiem jeszcze w proszku...niestety remont zrobimy jak juz maluszek bedzie na swiecie z powodu finansow...Jak na razie to mamy lozeczko(nie skrecone), troche ciuszkow, reczniczek, smoczek;).

Kasiek - a to Ci lekarka, nie powazna ...gdybym ja nie wiedziala jak wyglada stan mojej szyjki (okolo 3 cm) i ze sie skrocila bo w zasadzie o to bardziej chodzi to aktywnosc byloby moim drugim imieniem ale jest tez plus - nie stresowalas sie tym.

Zajadamy sie wlasnie truskawkami, mniam:)))))

:cool:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    hopelight: ale jest tez plus - nie stresowalas sie tym

niby tak :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    a my jak sie wypakujemy przed 29. Czerwca to maz bierze opieke 2 tyg. + 2 dni okolicznosciowki, a jak po to nie bedzie potrzebne, bo m. ma 2 m-ce wakacji :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    hopelight: Zajadamy sie wlasnie truskawkami, mniam:)))))

też muszę się wybrać na zakupy i poszukać truskawek....choć nie mogę ich zjeść w wielkich ilościach :cry:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    to i tak macie fajnie, my oboje pracujemy na swoim i wolne to w sferze marzen, pamietam jak urodziłam Marte to ze szpitala przywiózł mnie tato, w drzwiach domu zdrerzyłam sie z pacjentem, zostawiłam ten słodki tobołek na stole w kuchni i poszłam do lecznicy. No tak to niestety wyglada, ale nie narzekam mam cudna nianie która zawzse staje na wysokosci zadania :)
    -- mama piątki :)
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.