Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthoredzia503
    • CommentTimeMay 30th 2012
     permalink
    _kasiek_: :cry::cry: przepraszam, że się czepię, ale biorę w tej chwili takie rzeczy do siebie......to by znaczyło, że z moim nie jest ok :cry::cry::cry:

Kochana a pamiętasz Naszą historie :Martynka 4580i 62 cm - 4 doba dźwignęła się na rączkach leżąc na brzuchu, nawet lekarza położna zawołał taka silna była!!!będzie dobrze zobaczysz dacie rade SN , a rozkręci się szybciej niż nam się zdaje, nie smuć sie bo i Mateuszek się smuci . Tak jak Wielgosz pisze , poprostu kawał chłopa, dasz rade !!!!! :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja robię to samo tylko wciskam się w kanapę :)
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
    • CommentTimeMay 30th 2012 zmieniony
     permalink
    O matko, mnie zaczynaja lapac jakies skurcze od kregoslupa. Nigdy takiego czegos nie doswiadczylam...Mam nadzieje ze to przepowiadajace...

Teraz doczytalam ze Hydro ma to samo :shocked:.

Moga byc przepowiadajace z kregoslupa??
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Nie znam sie , ale ponoc jak pod prysznicem nie przejedzie to się zaczyna .....:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    wielgosz jak to juz???:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    wielgosz:
    Moga byc przepowiadajace z kregoslupa??

mogą, mogą

To teraz kąpiel i nospa, jak nie przejdzie, to Let's get it started
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Wielgosz, już? Poczekałabyś na mnie co!
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Hydra, Wielgosz - jeśli rodzicie to trzymam mocno kciuki !!! :thumbup::thumbup::thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Vsti, no szkoda, że dolegliwości mamy podobne...
    Kasiek, przed chwilą rozmawiałam z teściową: mój mąż urodził się z wagą 4100g, a jego brat 4300g. Więc urodzili się jako wielkie chłopaki i na pewno są zdrowi oraz mądrzy :) Dlatego uważam, że z Twoim Mateuszkiem jest wszystko ok. :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ciekawe o ile miejsc się ruszy jutro lista hydro, wielgosz no i zapewne tres:) jak tak dalej pójdzie czeka mnie pierwsza 10tka. dziewczyny trzymajcie się dzielnie.

dobranoc.
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Na mnie nie liczcie:cool:.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    A co uspokoiło się :wink: ?
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Tak jakby:).
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Ja miałam taki jeden skurcz idący od kręgosłupa do podbrzusza i na pachwiny -jakieś 1,5 tyg temu :bigsmile: I po tym zaczęły się twardnienia własnie i bóle jak na miesiączkę coraz częściej :bigsmile:

Idę spać -branoc ! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorspidermanka
    • CommentTimeMay 30th 2012 zmieniony
     permalink
    Kakai
    "ja zabieram się za robienie kołderki patchworkowej"

A ja wlasnie mialam sie spytac skąd wzielas jakis wzór. Ja uwielbiam róznego rodzaju paczwroki, wiec moze i sama cos takiego zrobię :-) Póki jeszcze moge posiedziec przy maszynie ;-)

_______

Kasiek - proszę mi sie nie nakrecac. Dziewczyny mają rację. Zdarzają sie takie duze dzieci, np. biorąc geny od kogos w rodzinie, kto małym nie jest... :-)
    -- ___
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
    • CommentTimeMay 31st 2012
     permalink
    Witam z rana i wyglądam dobrych wieści,
    jak tam Dziewczyny z początku listy, ruszyło coś?

Miłego dzionka! U nas bez słońca, ale może u Was świeci :)
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    No to fałszywy alarm zaliczony. Położna mi poradziła się zdrzemnąć na chwilę, jeśli dam radę :smile: - obudziłam się nad ranem, zero objawów :tongue: Pewnie te plecy bolały po wczorajszym odkurzaniu :devil:
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Spidermanka nie mam zadnego tutorialu, ale gdybym znalazla dam znac;)

Myślałam że dziewczyny się rozkręcicie z porodami:-)
    --
    •  
      CommentAuthorspidermanka
    • CommentTimeMay 31st 2012 zmieniony
     permalink
    Witam się z rana. U mnie piekne słoneczko, ale na zewnątrz wcale tak ciepło nie jest.
    Ja też myslałam, że rano będa już jakieś newsy o nowych dzieciaczkach. :bigsmile:
    ___
    hydrozagadka: No to fałszywy alarm zaliczony. Położna mi poradziła się zdrzemnąć na chwilę, jeśli dam radę - obudziłam się nad ranem, zero objawów Pewnie te plecy bolały po wczorajszym odkurzaniu

No to dalej zaciskamy mocno za Ciebie kciuki!!! Moze to taka cisza przed "burzą" :wink:
    ___
    Kakai: Spidermanka nie mam zadnego tutorialu, ale gdybym znalazla dam znac;)

SUPER! Dzieki !:bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    witam z rana :) mam pytanko od wczoraj czuje taki nacisk na odbyt moze tez i szyjke nie wiem sama, bardziej jak stoje. Nie boli ale jest to uciazliwe. CZY tez tak macie? bo ja przez ta szyjke juz glupieje i jesli myslicie zwe to nienormalne to pewnie przejde sie dzis do gin. . boje sie...
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    hopelight: mam pytanko od wczoraj czuje taki nacisk na odbyt moze tez i szyjke nie wiem sama, bardziej jak stoje. Nie boli ale jest to uciazliwe. CZY tez tak macie? bo ja przez ta szyjke juz glupieje i jesli myslicie zwe to nienormalne to pewnie przejde sie dzis do gin. . boje sie...

Może dziecko się ułożyło niżej? Dobrym sposobem na odciążenie szyjki jest pozycja "na czworakach" - kolankowo-łokciowa czy jak ją tam zwą :wink: Spróbuj się tak ułożyć na jakiś czas, może uda się skłonić młodego, żeby się odsunął trochę :smile:
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    nie wiem sama...martwi mnie to...jeszcze jak siew okaze ze tylko ja tak mam to zwariuje:(
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja jak stoję to też od jakiegoś czasu czuję taki nacisk....u mnie na szyjkę i pęcherz...i od co chwila latam wtedy sikać bo mam wrażenie, że się posikam w majtki :wink:

A no i w ogóle dzień dobry, nie rodzę :confused: i za dwie godziny mam KTG więc idę jeść śniadanie i się szykować. Do usłyszenia
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    hopelight: nie wiem sama...martwi mnie to...jeszcze jak siew okaze ze tylko ja tak mam to zwariuje:(

Ja miałam podobnie w okolicach 25 - 29 tc. Ta pozycja naprawdę działa cuda, a teraz albo minęło, albo nauczyłam się z tym żyć i nie odczuwam tego nacisku tak wyraźnie.
    --
  1.  permalink
    Hope ja też tak mam,ale staram się niezwracać na to uwagi jutro powiem lekarzowi bo mam wizyte i zobaczymy czy to normalne czy poprostu malec wpycha nóżkę lub rączkę:)
    -- ,
  2.  permalink
    Czesc Dziewczynki!
    Chcialam tylko napisac,ze wynik glukozy po 75g nie jest dobry po dwoch godzinach wyszedl 163:cry: Za tydzien wizyta u diabetologa i zobaczymy co dalej...
    Mam juz dosc!:sad:

Uciekam bo maz wrocil z pracy i od rana ciagle jest cos do zrobienia.
    Trzymajcie sie robaczki,bede do was wpadac z doskoku:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    hopelight: mam pytanko od wczoraj czuje taki nacisk na odbyt moze tez i szyjke nie wiem sama,

Ja też czasami tak mam, pewnie Dzieć się rozpycha i układa nisko.

Wczoraj byliśmy na szkole rodzenia - fajnie było, nawet nie wiem, kiedy te 2 godziny minęły. A dzisiaj jedziemy do lekarki zobaczyć co z Małą i jak nam urosła, bo że urosła to widzę po wielkość brzucha :devil:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Madzinka, znasz już program zajęć w szkole rodzenia?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Hope ja również tak miałam i mam zresztą nadal ;)

Kasiek jak dzisiejszy nastrój, mam nadzieję, że lepszy :smile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Hope ja tak miałam, kiedy synek miał nóżki na dole, chyba pupsztalem naciskał
    Kasiek powodzenia!
    Cobraczku szkoda z ta glukoza:sad:

Treść doklejona: 31.05.12 08:55
    Musze porobic zakupy i juz mnie denertwuje że wszędzie muszę męża ciągać:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Cobraczek: Chcialam tylko napisac,ze wynik glukozy po 75g nie jest dobry po dwoch godzinach wyszedl 163

No to Cobraczku zapraszamy na Słodkie Mamusie :bigsmile: po pierwszym wewnętrznym buncie na świat i sytuację okazuje się, że nie jest to takie straszne i da się radę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Amazonka: Madzinka, znasz już program zajęć w szkole rodzenia?

Tak, znam, a dlaczego pytasz?
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Zawiera się w nim temat planowania rodziny po porodzie?
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Witam się w rozpoczętym 29 tygodniu:) Dzisiaj mam kontrole i diabetologa a jutro podglądanie młodego:) Już się nie mogę doczekać jutrzejszego USG:):bigsmile:
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Witam rowniez. Dolaczam do dziewczyn z falszywymi alarmami - ale u mnie to juz trzeci raz :shamed::shamed: A niby w drugiej ciazy wiadomo, czego sie spodziewac, tyle ze stres jest wiekszy, bo wiecej do zalatwienia no i podobno ma sie wtedy mniej czasu na zwlekanie z przyjechaniem do szpitala. A jeszcze jak polozna mi mowi, ze moja macica wykonala juz mnostwo pracy przygotowujacej i powinno byc sporo szybciej, to juz w ogole stres.
    Wczoraj zaczelo mnie wieczorem bolec, ale inaczej niz zwykle, czyli nie skurcze, a staly tepy bol jak na miesiaczke w podbrzuszu i krzyzu. Wieczorem powiedzialam nawet mezowi, ze w razie czego go obudze, bo musi mi jeszcze pomoc zamknac zamowienia w razie czego... :rolling: No ale jak widac jestem jeszcze w dwupaku, wiec tez nic sie nie ruszylo.
    To chyba od przemeczenia, bo zaprowadzilam wczoraj corke do szkoly muzycznej i zamiast siedziec na czterech literach wzielo mnie na zalatwienie paru spraw na miescie. Po powrocie wieczorem jeszcze maz wrocil z pracy z okropnym bolem glowy (cisnienie 180/140!!!) i sama robilam kolacje, posprzatalam, uszykowalam dziecko do spania, a zwykle to on mi pomaga w tych sprawach. No i tyle z tego mialam, ze brzuch zaczal mocno bolec.
    A ze boli dalej, to jednak musze sie zmotywowac uszykowac te zamowienia na wszelki wypadek i w ogole na sprzatanie mnie dzis wzielo...
    No jakby co, to jutro weekend, wiec juz bedzie luz, w razie czego urlop biore od poniedzialku :tongue: Moze jeszcze starczy mi energii na umycie reszty okien :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Dzieki dziewczyny za odpowiedzi, przestalam sie denerwowac juz tak bardzo tym i spokojnie poczekam do wtorku na planowa wizyte. Ostatnio chyba nienajlepiej dzialaja moje hormony, mam zly humor ciagle, plakac mi sie chce, maz mnie nie rozumie zupelnie sie odsunal...bo przeciez jak nie mozna wspolzyc to chyba przytulic albo pocalowac zony od czasu do czasu tez juz nie potrzeba...;/
    ah chcialabym juz zeby byla polowa sierpnia i moje wlasne zielone swiatelko na porod....
    I do tego zlapal mnie dzis pierwszy i to dosc mocny skurcz lydki...straszne uczucie...brrr to sobie ponarzekalam...:(

3mam kciuki za wizyty :) !
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    A meza zmusilam do obietnicy, ze w koncu pojdzie do lekarza. Jego dziadek zmarl na zawal w wieku 36 lat, a ojciec tez niedawno przechodzil zawal, wiec sie martwie o niego. Dopiero wczoraj stwierdzil, ze jednak cialo odmawia mu posluszenstwa, bo normalnie to go jego wysokie cisnienie (ma stale gdzies w granicach 150/100) nie boli i ignorowal moje prosby, zeby poszedl do lekarza, bo przeciez nie jest tylko za siebie odpowiedzialny... Dopiero wczoraj tak go bolalo, ze jednak sie zgodzil pojsc.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    YPolly przepraszam, że się wtrącę i to dość brutalnie - moja Mama też ignorowała podwyższone ciśnienie, bo przecież nic nie boli (no może poza głową czasami). No i 3 miesiące temu miała udar mózgu. Właśnie z powodu skoków ciśnienia...
    Weź tego swojego męża zaciągnij do lekarza choćby siłą - niestety śmiertelność w wyniku udarów (i zawałów serca) u młodych ludzi jest dużo większa, niż u starszych....
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    A ja mam skurcze, leze z nospowo magnezowa mieszanką, proszę odejść precz, to jeszcze nie czas!
    --
  3.  permalink
    POLUSIOWA maluch musi poczekać przynjamniej 6 tyg.Odpoczywaj Kochana-trzymam kciuki by skurcze poszły precz
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    I ja zaciskam kciuki za to aby skurcze minely na jakies 7 tygodni! Leosiu to jeszcze nie Twoj czas !
  4.  permalink
    Witam sie z Wami w rozpoczętym 22tc choć maluszek wyprzeda termin om o 6 dni. Czy nie uważacie ze przyczyną tego szybkiego wzrostu może byc dodatkowa suplementacja witaminami..? Moze teraz przy tym bogactwie owocow i warzyw nie warto ich brac...?
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    O, a ja mam dzisiaj słabszy dzień chbya :sad: Poprztykałam się wczoraj z moim M, poszłam wczesniej spać i jeszcze do teraz się do siebie nie odzywalismy :sad: Smutno mi... Generalnie on ma bardzo nerwowy okres w pracy - zwolnienia grupowe, zmiany organizacyjne itp.... i rozumiem go, że może byc poddenerwowany.... ale, sam tego nie widzi, ze jest nerwowy tylko w moich słowach i zachowaniu doszukuje się, że mi coś ciągle nie pasuje i się czepiam - co nie jest prawdą... Wczoraj to już przegiął w momencie gdy byliśmy w sklepie, on przymierzał jakiś garnitur, a w tej przebieralni było duszno jak cholera wiec wzięłam taki głębszy oddech z westchnieniem - i się zaczęło, ze coś mi znowu nie pasuje, że o co mi chodzi, dlaczego się czepiam itp Ja takie oczy :shocked: mówie, że mi po prostu duszno i pójde sobie usiąśc (kuźwa w ciąży jestem) no i generalnie juz do końca dnia było cały czas coś nie tak. Wolę się generalnie nieodzywać, nie patrzeć, nie oddychać - bo ciagle coś nie tak - ale to tez nie dobrze....
    ehhhhh nie mam się komu wygadać, wiec Was troszke zamęczyłam :sad:
    --
  5.  permalink
    CIASTO ja Kochana niebiorę nic a mały jest dośc duży czym jestem czasem przerażona.To znak,że nasze dzieciaczki dobrze są odzywiane:)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Livia: YPolly przepraszam, że się wtrącę i to dość brutalnie

Livia, przepraszac nie musisz, ja sobie zdaje sprawe z konsekwencji, ale mojego meza to naprawde sila trzeba zaciagac do lekarza. :((( Bo ja "przesadzam" a jemu nic nie jest. A ja sie o niego boje i o nas tez, bo nie chce zostac wdowa z dwojka dzieci, ale moje argumenty do niego nie trafialy :devil:
    Wiec w sumie ciesze sie, ze go az tak w koncu zabolalo, ze sie w koncu zdecydowal pojsc :devil::devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Dziewczyny wróciłam od ginekologa (27tydz +0). Nasz synek waży 1139 g, ogólnie wszystko dobrze. nagrywaliśmy całe badanie usg. Mały ziewał i odwrócił główkę w naszą stronę i oczywiście się poryczałam ........ ze szczęścia :bigsmile: Mój mąż oczywiście od razu stwierdził podczas badania, że Filipek jest podobny do niego. No niech się pociesza tak :) Jest jednak coś co mnie bardzo martwi, mimo, że lekarz mówił że wymiary są prawidłowe. Chodzi mi o wymiar główki BPD, jest o 4 tyg. za duży.......
    KU= 262.1 mm (28W4T)
    FOD = 88.9 mm (27W1T)
    ASD =72.9 mm (28W3T)
    FL = 50.6 mm (27W1T)
    BPD =77.6 mm (31W1T)
    AU=235.1 mm (27W6T)
    ATD= 76.7 mm (29W1T)
    Lekarz tak ogólnie mówił, że wszystko dobrze, że waży prawidłowo i te wszystkie wymiary są w porządku a ja spojrzałam na zdjęcie z wymiarami dopiero w domu i się wystraszałam. Czy jest możliwa aż taka rozbieżność w główce? Boje się, że na prawdę główka jest za duża :cry: Kolejną wizytę mam 3 lipca i już się boję :cry:
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    judka nie martw sie moja Marta tez łepetynka wyprzedzała wymiary o 3-4 tyg urodziła sie zdrowa z duza głową ;) dzis ma 8 lat i jest wzorowa uczennica 2 klasy (poszła jako 6 latka bo w przedszkolu sie nudziła)
    Ja dzis tez po badaniach Dzidzia ma 3,5 cm jest zgodna z terminem owu co odpowiada 10,1 :) machała do nas raczkami i nozkami, kreciła sie jak szalona :) super widok :) jest mi lżej na duszy :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    judka25 mi w szpitalu bardzo sympatyczna pani gin. tłumaczyła, że wymiar BPD nie musi oznaczać wcale "wielkiej głowy"- główka może być po prostu bardziej okrągła... a wiadomo te wymiary są tylko szacowane, wystarczy,że lekko kursor zostanie przesunięty i już wymiar inny... zauważyłam to na ostatnim usg, gin. mierzył kość udową chyba z4 razy i za każdym razem wychodził inny wynik:)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Witamy się w rozpoczętym 36 tc -czy to już 9 mies. ? :crazy: Na tabelce, którą znalazłam było napisane, że 8 mies jest do 35 tc, który właśnie się u mnie skończył :crazy:

Śniadanko pyszne zjedzone -ziemniaczki z cebulką i masełkiem podsmażane mmm ^^

A teraz czas pozałatwiać troche spraw ... Właścicielka mieszkania dała nam 15 dni na wyprowadzkę z racji, że musi odremontować jak najszybciej mieszkanie, aby je sprzedać ...
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Moja Dorotka też ma o 2 tygodnie większą głowę... ale to tylko szacunki, nie ma się co pzrejmować. nawet na ostatniom usg są rozbieżności między stanem faktycznym, jaki się rodzi :cool:
    A ciekawa jestem czy są jakieś ogólne zasady co do robienia KTG pod koniec ciąży. Ja z Zu wcale nie miałam robione. Urodziłam 6 dni przed terminem. u nas chyba dopiero po terminie monitorują. A jak u Was?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.