Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorSayuri78
    • CommentTimeMay 31st 2012
     permalink
    Vsti: za każdym razem wychodził inny wynik:)

No właśnie... :bigsmile:. Czasem usg powoduje więcej stresów niż powinno. Witam się z deszczowego trójmiasta. Pozdrawiam wszystkie nowo rozpakowane mamusie i trzymam kciuki za dziewczyny z pierwszej piątki :thumbup:. Właśnie wróciłam od lekarza. Rozwarcie szyjki (1,5 palca) nie postępuje, szyjka długa i w ciągu 2 tygoni nic nie powinno się wydarzyć. Łożysko II stopnia, ilość wód płodowych w normie, maluch ruchliwy, serduszko pięknie tyka. Wyniki tarczycy: tsh - 1,4; ft4- 14,45 a więc ok. Żelazo w górnej granicy normy. Morfologia b. ładna. Cukrzycy też nie mam. Na tym polu zastanawiam się skąd taka waga dziecka. W zeszłym tygodniu ważył 3370, w tym 3900 (oczywiście lekarz sam odejmuje jakieś 400 g od tej wagi bo sprzęt nie jest z tych najnowszych więc jak stwierdził mały waży najprawdopodobniej 3500) ale mimo wszystko biorąc pod uwagę sam przyrost na tym samym sprzęcie to jest pół kilo w tydzień :shocked::shocked::shocked::shocked:. To w ogóle możliwe????????? Aby było ciekawie ja schudłam od 34 tygodnia a więc w miesiąc 4,5 kilo. Wtedy ważyłam 83 kg. Dzisiaj waga zatrzymała się na 79,5. Pytałam się o to lekarza i stwierdził, że to dziecko zabiera mi tyle energii ... Dzisiaj przychodzi do mnie położna ze szkoły rodzenia, więc jej jeszcze podpytam, ale może Wy spotkałyście się z taką sytuacją??

Poza tym samopoczucie super :bigsmile:!

Ściskam Was wszystkie serdecznie!!

Treść doklejona: 31.05.12 11:36
    nibriana: u nas chyba dopiero po terminie monitorują

U mnie podobnie.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Mi wczoraj położna oznajmiła, że teraz będę mieć ktg co tydzień.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthortrzepidlak
     permalink
    hej dziewczyny, jesteście już doświadczone, więc mam pytanie: czy na badania tsh i toxoplazmoza trzeba być na czczo? czy można iść normalnie w środku dnia? z góry dziękuję za poradę!
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A ja liczę skończone tygodnie, tak, jak u mnie w szpitalu ;) Czyli ciążą donoszona w skończonym 37 tyg ;)

Co do ktg w szpitalu miałam robione 3 razy dziennie, a przy wypisie nikt nawet nie wspomniał, żeby chodzić na nie ;)
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    judka25: Jest jednak coś co mnie bardzo martwi, mimo, że lekarz mówił że wymiary są prawidłowe. Chodzi mi o wymiar główki BPD, jest o 4 tyg. za duży.......

A ja wierze że jest dobrze i po prostu źle zmierzony jak pisze Vsti albo tak jak Monia pisze ,duża Madra główka - tak chciałam sprawdzić ile Martynka miała,tak wiec w dniu narodzin podane w dok. 38 cm.Nigdy nie zapomnę wizyty ordynatora i żart : taka miednica, takie duże dziecko - szkoda że była CC ......:shamed:
    O i z takim założeniem do następnej wizyty !!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    judka25: Jest jednak coś co mnie bardzo martwi, mimo, że lekarz mówił że wymiary są prawidłowe. Chodzi mi o wymiar główki BPD, jest o 4 tyg. za duży.......

Nasz Hubercik również ma zdecydowanie większą główkę niż resztę ciała. Wymiarowo ma ją w 39 tygodniu.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kurka, jak to jest z tą położną, co przyjeżdża do maluch, mogę już teraz to załatwić, czy dopiero po porodzie zgłosić się do przychodni?
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Śniadanko pyszne zjedzone -ziemniaczki z cebulką i masełkiem podsmażane mmm ^^

nikita nie jest ci nic po takim śniadanku- ja cebuli nie mogę w ciąży- od razu ból brzucha i mega zgaga- więc wsio robię bez niej ehh. :cry:

Co do 9m-ca- mnie suwaczek z baby gaga wskazuje jeszcze ósme okienko- więc pewnie gdzieś w połowie tego tyg wskoczymy na 9te :D:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Sayuri78 a to rozwarcie na 1,5 palca- ile to jest cm? Wiesz może? :)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Dziękuję dziewczyny za pocieszenie :wink: W takim razie muszę się uzbroić w cierpliwość i spokojnie czekać do następnej wizyty. Mam nadzieję, że lekarz by zwrócił uwagę na to, gdyby coś było nie tak, więc muszę wyluzować :)
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Moja mądra rozpiska twierdzi, że 9 m-c jest od skończenia 36 tyg, takie samo zdanie ma gin. ;)
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    Vsti szczerze powiem, że się nad tym nie zastanawiałam. To jest chyba określenie szacunkowe i każdy lekarz oznacza to indywidualnie. Ważniejsza jest chyba długość szyjki. U mnie jest długa, więc lekarz nie panikuje a co do samego rozwarcia to musiałabym mu zmierzyć opuszki palców ile to wychodzi w centymetrach :wink:. Generalnie obstawiam 1-1,5 cm, bo dłonie ma raczej szczupłe jak u pianisty :wink:.

Czy przyrost 500 g w tydzień u dziecka na tym etapie ciąży jest sprawą normalną??
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    witam się w ten chłodny dzionek :cool:

Madzia ty tam powiedz Leosiowi, że jeszcze jest za zimno tutaj na zewnątrz i ma koniecznie jeszcze siedzieć w brzuszku u mamusi.

Krótkim szyjkom mówimy zdecydowane NIE!!!:devil:

A ja dzisiaj po pracy odbieram wynik glukozy zobaczymy jak to wyszło :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    Sayuri78 masz wgląd w karte tres jako przyjaciółka wiesz co u niej?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Bo gdzieś czytałam, że jeden palec to 2 cm :tongue: I tak się zastanawiałam na ile jest to wiarygodne ;) Mi znów podaje w cm ;)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Vsti: Kurka, jak to jest z tą położną, co przyjeżdża do maluch, mogę już teraz to załatwić, czy dopiero po porodzie zgłosić się do przychodni?

No wlasnie! Jak to jest?
    Ja nawet nie wiem gdzie tu jest jakas państwowa przychodnia (mieszkam od 3 lat, ale leczę się w Medicoverze).
    Czy musze się jakoś zarejestrować w "normalnej" państwowej przychodni i zgłosić, ze jestem w ciąży i dzidzius przyjdzie na świat? I wtedy jakaś położna bedzie przychodzi po porodzie? Czy jeżeli jestem zameldowana gdzie indziej to tez tak działa?
    Madre głowy - podpowiedzcie :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ja mam połozna która raz w miesiącu do mnie przychodzi w ramach NFZ i ona juz wie poprostu ze przyjdzie do małego jak sie urodzi. Trzeba sobie wybrac polozna środowiskową i sie z nia skontaktowac
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    mkd, zaglądałam tam wczoraj i dzisiaj. niestety nic nie wiem, ponieważ Tres nie odpisuje na zapytania. Myślę jednak, że już tuli swoje maleństwo do siebie i jak tylko poczuje się na siłach zaraz nas o tym poinformuje. Obiecuję jednak, że będę pod jej kartę zaglądać :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Witam ;) ja już po badaniach FT4, gdzieś za 2 godz będę dzwonić po wynik i do endo ;)
    trzepidlak, u nas nie jest wymagane, ale nie można być zaraz po jedzeniu.
    A jeśli mogę ci coś doradzić to do TSH zrób sobie jeszcze FT4 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    dzięki sayuri bo ciekawość mnie zżera :).

ja wrzeszczcie otworzyłam pudła z rozmiarem 56 i wstawiłam pranie tylko w tych 2 pudłach znalazłam 23 czapeczki- oczywiście wszystkie są dostane po jakiś innych dzieciach. ale nie sądziłam że nazbierało się ich tyle :).

Kurcze mimo że ja wieloródka to nie wiem czy do szpitala brać krótkie bodziaki czy jednak długi rękaw. Ma ktoś dziecię urodzone w lipcu. Mi się wydaje że w szpitalnych ścianach to body z długim rękawem będzie jednak ok?
    --
    •  
      CommentAuthorspidermanka
    • CommentTimeMay 31st 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczynki, a ja mam 2 pytania do Was bardziej doświadczonych: :bigsmile:
    .
    (1) W którym tygodniu ciąży robi sie pierwsze badanie glukozy?
    (2) Kiedy powinno się zacząć chodzić do szkoły rodzenia?
    -- ___
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    spidermenka mnie lekarz mówił że tak po 20 tyg, ale dokładnie nie wiem.:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A ja nie mam pojęcia, jakie ubranka przyszykować do odbioru Małej ze szpitala :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja po wizycie i po KTG - niestety w zapisie jakiś wielkich skurczy brak :cry: za to serduszko Młodego ładnie bije....co do mnie - szyjki nie ma prawie wcale już, rozwarcie na około 1,5 palca (sama nie wiem ile to jest w cm, ale pewnie koło 2cm) no i generalnie mogłabym już zacząć rodzić....tylko skurczy brak no !!!!!!!!!!!! Co do czopu to lekarka twierdzi, że nie zawsze musi on odchodzić w postaci galaretowatej wydzieliny....równie dobrze może odejść pod postacią zwiększonej ilości śluzu (przy powoli skracającej się szyjce on się po prostu rozmiękcza) dlatego niektóre kobiety nie zauważają jego odejścia.

No i co - mam pogonić męża do "roboty" :rolling: co by się zaczęło już coś dziać i żeby Młody faktycznie za wielki nie był.

Teraz mam dylemat - we wtorek (05.06) jestem umówiona na KTG na Ujastku, mają mi tam założyć kartę itp. ale w piątek po Bożym Ciele (08.06) umówili mnie jeszcze na KTG w tym szpitalu, w którym chodziłam do tej pory, potem mam się zgłosić do lekarza, żeby się zastanowić co dalej, ocenić stan łożyska i boję się, że będą mnie chcieli położyć na patologii z racji, że Młody o tyle wyprzedza termin porodu. I teraz nie wiem - czy w ogóle jechać na to KTG za tydzień w piątek....oczywiście może być tak, że nie dotrwam tak długo i sprawa się rozwiąże sama....a może powiedzieć o wszystkim we wtorek na Ujastku i może oni coś mądrego zdecydują i będą mieć jakiś pomysł na mnie.....Co myślicie ??

próbuję sobie przypomnieć jak to było z tą położną środowiskową po porodzie, ale nie pamiętam.....ale wydaje mi się że albo wcześniej zgłaszaliśmy albo mąż zgłaszał zaraz po porodzie bo na pierwszej wizycie była już w dzień naszego powrotu do domu. Ale jednego jestem pewna - położną środowiskową wybierałam wcześniej niż urodziłam.To się wypełnia taką deklarację jak do wyboru lekarza rodzinnego.

Treść doklejona: 31.05.12 12:23

(1) W którym tygodniu ciąży robi sie pierwsze badanie glukozy?

między 24 a 28 tygodniem ciąży
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Jadę do szpitala...plamie :cry:
    :
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    niunia32: Jadę do szpitala...plamie :cry

niunia - spokojnie, jedź, ale może to po badaniu tylko....bardzo plamisz ??
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    niunia32 trzymaj się
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    niunia32: Jadę do szpitala...plamie :cry:

oby było tak jak Kasiek pisze... trzymaj się ciepło, będzie dobrze!
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    _kasiek_: niunia - spokojnie, jedź, ale może to po badaniu tylko....bardzo plamisz ??

Dokładnie niunia, to nie jest czasem po badaniu?? Ja tak miałam bardzo często.
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Niunia, trzym się!

U mnie przeszły skurczybyki, ale mam znowu ten pieruński nacisk na dół, i niech tylko Młoda uśnie to i ja do wyra..

spidermanka badanie glukozy powinno się zrobić między skończonym 24 a 28 tc,
    szkoła rodzenia to różnie, ja byłam w pierwszej ciąży jakoś po 26tc, ale były dziewczyny w młodszych ciążach, najlepiej zajrzyj na stronę wybranej przez siebie szkoły rodzenia
    --
    •  
      CommentAuthorspidermanka
     permalink
    niunia32: Jadę do szpitala...plamie

Niunia, moze faktycznie to wskutek badania. Tak czy inaczej mysl pozytywnie i mocno trzymamy kciuki, abys do nas zaraz wróciła uspokojona z dzidziulkiem w brzuszku.

____

Dzieki wielkie za odpowiedzi. Czyli póki co nie musze się tym jeszcze kompletnie martwić :bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Po badaniu raczej nie bo do przed chwilą miałam czyste wkładki a teraz mam brązową. Mały się wkręcił, miałam ból chyba w szyjce i pojawiło się plamienie. Na razie nie dużo ale rozmawiałam z gin i mam jechać od razu szpitala.:sad:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorspidermanka
     permalink
    niunia - to dawaj znać, jak już bedziesz mogła nam cos tu napisac PO wizycie w szpitalu. Trzymam MOCNO kciuki!
    -- ___
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Mam nadzieję, że to nic groźnego...
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    niunia będzie dobrze- trzymam mocno kciuki :D
    --
    •  
      CommentAuthorSayuri78
     permalink
    niunia32: Po badaniu raczej nie bo do przed chwilą miałam czyste wkładki a teraz mam brązową. Mały się wkręcił, miałam ból chyba w szyjce i pojawiło się plamienie. Na razie nie dużo ale rozmawiałam z gin i mam jechać od razu szpitala.

Ja po badaniu też miałam czysto. Plamić zazęłam dopiero wieczzorem, również dzwoniłam do gina i powiedział mi, że tak może być, wszystko dopiero teraz zaczyna spływać, i że to się zdarza. Moja siostra miewała plamienia po badaniach nawet do 2 dni. U mnie wszystko przeszło następnego dnia po południu i wyglądał to tak, że między plamieniami zdarzały się czyste wkładki. Trzymam kciuki aby i u Ciebie było wszystko ok.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    spidermanka: Dzieki wielkie za odpowiedzi. Czyli póki co nie musze się tym jeszcze kompletnie martwić

o glukozę na pewno się nie martw jeszcze, ale o szkole rodzenia już pomyśl bo ja zaczęłam chodzić jakoś chyba w granicach 26 - 27tc ale zapisywałam się prawie dwa miesiące wcześniej. Ilość miejsc w danych szkołach jest ograniczona i dobrze, żebyś się wcześniej zorientowała....bo potem niestety może być za późno

niunia 3maj się !!!!!! ja dziś byłam na wizycie i po badaniu lekarz ostrzegał mnie że może się pojawić krwawienie i żeby nie jechała od razu z tym na IP.....może u ciebie to nic groźnego
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    niunia32: Po badaniu raczej nie bo do przed chwilą miałam czyste wkładki a teraz mam brązową. Mały się wkręcił, miałam ból chyba w szyjce i pojawiło się plamienie. Na razie nie dużo ale rozmawiałam z gin i mam jechać od razu szpitala.:sad:

Jeśli tak lek. każe jedź! tylko się nie stresuj o ile to możliwe,w sumie dobrze że brązowe coś .....:thumbup::thumbup::thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Zdycham, mam takie bóle w krzyżu i podbrzuszu, że mi momentami słabo. Do tego wiszę nad wc i wymiotuję :confused: a tak mi się pięknie dzień zaczął ...

Niunia ja byłam wczoraj na badaniu i też lekko plamiłam wieczorem. Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko ok .
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    penny: Zdycham, mam takie bóle w krzyżu i podbrzuszu, że mi momentami słabo. Do tego wiszę nad wc i wymiotuję

OJ!
    czyżby coś się zaczynało? .....
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    penny: Zdycham, mam takie bóle w krzyżu i podbrzuszu, że mi momentami słabo. Do tego wiszę nad wc i wymiotuję a tak mi się pięknie dzień zaczął ...

oj wspóczuje:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ul_cia nie sądzę, myślę , że coś mi zaszkodziło, wczoraj na wizycie wszystko było ok wg lekarza. Chociaż rozmawiałam dziś z koleżanką, która urodziła na początku maja: poszła jednego dnia na wizytę, lekarz pobadał popatrzył, miała długą, zamkniętą szyjkę, a następnego dnia w nocy odeszły jej wody i po 7 godzinach urodziła synka ;) Nie ma reguły na nic.
    Ból mi trochę zelżał, pożyjemy, zobaczymy.
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Ul_cia: czyżby coś się zaczynało? .....

Ulcia, niektore babki tak maja, ze wymiotuja do 9 miesiaca :cry: Ja ostatni raz wisialam na toalecie wczoraj jeszcze przed wizyta u ginki i do tej pory mam dni, ze nie moge wyjsc z lozka bez sniadania. W pierwszej ciazy do 6 miesiaca mnie meczylo.
    --
  1.  permalink
    Witam sie po wizycie w bardzo dobrym humorze :D
    Szyjka sie wydluzyla, nie wiem o ile, nie pytalam, wazne, ze sie wydluzyla :) Dzieciatko ulozone glowka w dol, dostalam skierowanie na KTG znowu, jutro chyba pojade i za 10 dni znowu mam je powtorzyc. Lekarz chcial mi odstawic juz luteine, jednak stwierdzilam, ze lepiej zeby nie, bo boje sie zaryzykowac i bede ja dalej brala. Jak ja sie ciesze, ze ta moja szyjka sie trzyma w tzw. kupie :)) nastepna wizyte mam 21 czerwca, wtedy doktor bedzie mi Niunie mierzyl i warzyl, juz nie moge sie doczekac :D
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Penny, tylko wspomne, ale ty wiesz, ze przed szereg sie nie wychodzi :tongue: Jeszcze czas... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    A ja się witam w CIĄŻY DONOSZONEJ:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    YPolly: Ja ostatni raz wisialam na toalecie wczoraj jeszcze przed wizyta u ginki i do tej pory mam dni, ze nie moge wyjsc z lozka bez sniadania.

Łoj! Współczuję. Ja w ciaży ani razu nie wymiotowałam :shocked: co prawda było mi ciągle niedobrze i to tak do końca 2 trymestru, ale nie poszło dalej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    YPolly: Penny, tylko wspomne, ale ty wiesz, ze przed szereg sie nie wychodzi Jeszcze czas...

Się nigdzie nie wybieram :bigsmile: tylko samopoczucie i to wiszenie nad kibelkiem jest fatalne. Te bóle to niech sobie będą, chcę przynajmniej do skończonego 37 tygodnia małą ponosić. Czyli to będzie jeszcze jakieś 10 dni, a potem to niech się dzieje co chce, bo i tak wyjdzie kiedy będzie chciała ;) Ja wymiotowałam w I trymestrze na okrągło przez 24/h, do tej pory mi się zdarzy, przekichane ;)

Kuleczka super wiadomość :)
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Osorya Gratuluję i zazdroszczę też już bym chciała 37 tydzień :wink:
    kuleczka_69 super:) mi to juz nie ma, co się wydłużać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Niunia trzymam kciuki, żeby wsio było okej !!!

Kulka super wieści, pewnie lutka i relax zadziałał cuda;)
    Ja na Twoim miejscu też bym nie odstawiała luteiny nawet gdyby lekarz miał inne zdanie. :)

A tak w ogóle to witam się nieśmiało w skończonym 29tyg. ;))))
    Śpiąca jestem strasznie, chyba sobie drzemkę zaraz zaserwuję;) Mała nie dała mi spać w nocy, dostawałam bolesne kopniaki w boki :tongue:

Hope ja też mam czasem nieprzyjemne napieranie ,,w dół,,. A ta pozycja kolankowo-na pieska rzeczywiście pomaga odciążyć szyję :bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.