Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormkd
    • CommentTimeJun 4th 2012 zmieniony
     permalink
    jej ale się narobiłam w ogrodzie, ale wreszcie nie mam żadnych zaległości- no może prawie żadnych.

nie mogę znaleźć info kiedy płucka są już gotowe na pierwszy oddech, macie takie dane?

ja od rana zajadam się tortami jakie pozostały po gościach, dobrze, że się trochę poruszałam może mniej kg pójdzie w dupsko.

dopisuje nową mamusię.

1. norah 13.06.2012 (chłopiec)
    2. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    3. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    4. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    5. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)

6. penny 23.06.2012 (dziewczynka)
    6. blackship 23.06.2012 (dziewczynka)
    7. magku 24.06.2012 (dziewczynka)
    8. Lezunia 25.06.2012
    9. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    9. Sayuri78 29.06.2012 (chłopiec)
    10. mkd 03.07.2012 (chłopiec)
    11. nikkitaa 05.07.2012 (dziewczynka)
    12. Mag_dre 06.07.2012 (dziewczynka)
    12. psycho_patka 06.07.2012 (dziewczynka)
    13. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    14. Vsti 10.07.2012 (dziewczynka)
    15. P_Madzia 16.07.2012 (dziewczynka)
    16. marylove 17.07.2012 (dziewczynka)
    17. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    18. ufo03 25.07.2012 (chłopiec)
    19. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    20. nibriana 27.07.2012(dziewczynka)
    21. cho 28.07.2012 (dziewczynka)
    22. BlueCactus 30.07.2012 (chłopiec)
    23. polusiowa 02.08.2012 (chłopiec)
    24. Annie128 05.08.2012 (chłopiec)
    24. Matylda1982 05.08.2012(chłopiec)
    25. atamala 06.08.2012
    26. easyshare 09.08.2012 (dziewczynka)
    27. majka_85 11.08.2012 (chłopiec)
    28. Mamrotka 13.08.2012
    29. kuleczka_69 14.08.2012 (dziewczynka)
    30. Ul_cia 18.08.2012 (dziewczynka)
    30. Rumba 18.08.2012(dziewczynka)
    30. czerwinka 18.08.2012 (chłopiec)
    30. ma_mi 18.08.2012 (dziewczynka)
    31. dorotka0905 20.08.2012
    32. Cobraczek 23.08.2012 (chłopiec)
    32. Anecia84 23.08.2012 (chłopiec)
    32. Saba__ 23.08.2012 (dziewczynka)
    33. marysia_23 25.08.2012 (dziewczynka i dziewczynka i chłopiec)
    34. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    35. judka25 31.08.2012 (chłopiec)
    36. patyk 120 01.09.2012
    37. Hopelight 02.09.2012 (chłopiec)
    38. Kafffka74 04.09.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    39. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012 (chłopiec)
    40. Pajacynka 07.09.2012 (chłopiec)
    41. Peppermill 10.09.2012 (dziewczynka)
    42. oranda 15.09.2012
    43. katka_81 17.09.2012 (dziewczynka)
    44. asia_ 22.09.2012 (dziewczynka)
    45. sysiajaw 24.09.2012
    46. leneczka8484 25.09.2012 (chłopiec)
    47. ASulek 30.09.2012 (chłopiec i chłopiec)
    48. kapelusznick 01.10 2012
    49. Ber1987 05.10.2012
    50. magdalenka2610 07.10.2012
    51. łośćń 12.10.2012
    51. CiastoMiłości 12.10.2012
    52. KasiaTasia 13.10.2012
    53. madziauk 10.11.2012
    54. Linden 12.11.2012
    54. violet_flower 12.11.2012
    55. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    56. edzia503 23.11.2012
    57. basia_87 06.12.12.
    58. acia20 12.12.2012
    59. lofbejbe 21.12.2012
    59. moonia 21.12.2012
    60. Pomarańczka25 2.01.2013
    61. agavva 21.01.2013
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
    • CommentTimeJun 4th 2012
     permalink
    Nikkita, to moga byc te skurcze obnizajace - mnie tak meczylo od polowy maja, czyli mniej wiecej na twoim etapie az do teraz. Dopiero teraz od trzech dni sie uspokoilo, a maluszek od tygodnia siedzi wyraznie nizej.
    U mnie cisza - mam nadzieje, ze nie przed burza, bo w tym tygodniu nie chce rodzic. Tylko biegunka troche daje sie we znaki, ale mam nadzieje, ze to zaden objaw.
    --
  1.  permalink
    Jeju macie jakies pomysly jak zatrzymac sraczke? bo przeciez co godzine chodze, sama woda juz ze mnie leci ;/ mialam jechac na KTG, ale nie pojade bo poznije nie bede szukala co 5 minut toalety....juz mnie pupcia od podcierania boli ;/ (sorry za dosadne wrazenia)
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Leneczka, ja tez mam wlasnie taka dziurke, jak opisujesz juz od bardzo dlugiego czasu, a jak widac wszystko w porzadku - to normalne jest podobno u wielorodek. Badalam sie w miedzyczasie od czasu do czasu, wiec wiem tez, jak ta szyjka sie zmieniala w czasie ciazy- najpierw dlugo dlugo twarda a po 30-32 tygodniu coraz bardziej miekka sie robila. Dopiero teraz juz jej nie dosiegam.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Lekarka mi mówiła, że jak jest skończony 35 tydz.to płuca powinny być już rozwinięte. Ja, że wylądowałam w szpitalu w 34+4 tyg. to lekarze stwierdzili, że lepiej podać mi zastrzyki na rozwój płuc małego.
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    kuleczka_69: Jeju macie jakies pomysly jak zatrzymac sraczke?

Kuleczko ja na biegunkę po wyjściu ze szpitala miałam od lekarza to przepisane- Nifuroksazyd 200 zadzwoń do lekarza czy możesz to sobie kupić- w aptece jest bez recepty.
    --
    •  
      CommentAuthormarakuya
     permalink
    Ypolli, mnie akurat pięknie zczyściło dzień przed porodem :) organizm chyba wie, że musi się przygotować przed porodem. Córunia i tak wyjdzie, kiedy będzie chciała ;)

Kasiek współczuję Ci! Jak sobie przypomnę z pierwszej ciąży 4h czekania w przychodni irlandzkiej to mnie strzela.........

easy, miałam to samo jakoś w ósmym miesiącu chyba w pierwszej ciąży. Zlazło po dwóch dniach - chyba płyn do płukania był wówczas winowajcą. Ponoć kobieta w ciąży ma tak powywracaną gospodarkę hormonalną, że uczulać może dosłownie wszystko!Nawet rodzaj materiału, z którego założy bluzkę.

mkd z Ciebie to twardzielka, tak hakać w ogródku z brzucholkiem, heh

leneczka ja badałam szyjkę po porodzie i gdy pierwszy cykl się rozpoczął. W 1.cyklu po porodzie szyjka pięknie się zamknęła po owulacji :)) okazało się że znów zaszłam w upragnioną ciążę, więc wnioskuję, że wieloródka może mieć zamkniętą na 3 spusty szyjkę. :cool:

kuleczka najedz się czekolady ;) zatwardza naturalnie. Wiem, że na biegunkę pomaga węgiel. Masz?
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    Dzieki mag_dre, juz nie mam sily, leci ze mnie okrutnie.... wzielam wegiel, moze przejdzie, nie wiem po czym mnie tak zlapalo;/
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Kuleczko jagody są dobre na takie atrakcje i bodajże marchewka ugotowana z ryżem. Współczuję bardzo, mnie tez ostatnio męczą takie kibelkowe sprawy, z tymże u mnie raz zaparcia, a raz wręcz przeciwnie. Pij dużo wody.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    O to moze przez ta pelnie skurczy-byki mnie braly :devil:

A mam takie pytanie: jesli odejda wody to w jakim czasie trzeba dojechac do szpitala?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Kuleczko jeszcze mi się przypomniało, że na biegunkę dobry jest napar z liści poziomki, może mają taki wynalazek w aptece ;)

Vsti a ja zauważyłam pewną zależność. Łapią mnie regularne skurcze gdy zakładam spodnie, oczywiście te ciążowe. Albo np. nawet lekko za ciasną bieliznę to mam skurcze murowane. Jak chodzę w luźnej kiecce to od razu odpuszczają albo są sporadyczne ;)
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Vsti: A mam takie pytanie: jesli odejda wody to w jakim czasie trzeba dojechac do szpitala?

No jak najszybciej, sama procedura przyjęcia do szpitala trwa długo- tak nam w sobote mówił lekarz który oprowadzał nas po szpitalu. Masz gwarancję wtedy, gdy nie będzie rozwarcia, ze cie nie odeślą do domu.:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Rozwarcie to ja juz mam, wiec spoko luz, z tym, ze ja do szpitala mam z jakies 45min-1h drogi :D

penny jak bylam w szpitalu to taki stary gin. wyzywal laski, ktore mialy spodnie, a nie koszule, bo to ucisk na macice, moze cos w tym jest ;) Z tym, ze ja w nocy nic uciskajacego nie mialam ;D
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Ja miałam taką sytuację z wodami, w domu najpierw w łązience chlusneło mi wodami później skurcze się zaczęły, zadzwoniłam po transport, pojechałam spokojnie do szpitala tam mnie przyjmowano dosyć dlugo, i z ip wywieźli mnie już na wózku bo jak odchodzą wody to już sama na porodówkę nie możesz iść, także jakiejś paniki nie było :bigsmile:

Treść doklejona: 04.06.12 13:11
    aaa tylko ja mam szpital 6 min samochodem, a urodziłam sn w 2,5h po odejściu wód
    --
    •  
      CommentAuthormarakuya
     permalink
    sysia łał........ ;D szybka jesteś
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Rany. Zrobiłam wczoraj pranie wszystkich rzeczy z kosza na pranie i przez to nie mam żadnych majtek póki co, bo są mokre. Usiadłam na łóżku tak jakoś dziwnie, że usiadłam na nodze przy kostce. Po 15min wstaje, a W do mnie mówi, że mam coś na nodze. Patrze, a tam się przykleił taki wielki (kolejny) kawałek czopa :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    jestem w domu od 20 minut !!!!!!!!

Co do przepuszczania w kolejce....o czym w ogóle mówicie !!! Jedna babka (na oko mniej niż 30tc i to sporo) przyjechała sobie z mężem - ona poszła na badania a on zajął jej kolejkę do lekarza. A w poradni jest generalnie tak, że najpierw się idzie do zabiegowego zważyć, zmierzyć, zrobić badania i potem za tą samą osobą jest się w kolejce do lekarza (bo niestety zazwyczaj przyjmuje jeden). Tak było jak chodziłam w pierwszej ciaży, tak było cały czas jak chodzę teraz i nikt nie robił problemów bo szło w kolejności przyjścia do poradni.
    A ci sobie takie coś wymyślili.....i generalnie przyszli po mnie a do lekarza okazało się, że nagle ta babka jest przede mną. Ile się ogadali oboje, że nikt nie broni nam przychodzić z osobą towarzyszącą i zajmować dwie kolejki naraz itp. Ale ja miałam ich w d**pie i weszłam i tak za tą dziewczyną za którą byłam do zabiegowego.

A potem jeszcze ta sama para, niby między sobą, ale cała poczekalnia ich słyszała, jak komentowali fakt, że dziewczyna przede mną siedziała na wizycie prawie godzinę....ja wiem, że to jest długo, ale niestety tyle trwa wizyta jak ciężarna ma zakładaną pompę insulinową. Raz jak byłam to kobieta 1,5godz siedziała.....

A i ja chyba poważnie napiszę jakąś skargę mimo, że nie idę już na następną wizytę ale to jest nienormalne. Ja nie mówię, że mają mnie przyjmować co do minuty, ale chociażby przedział godzinowy, że między 11:00 a 12:00 proszę przyjść na wizytę i od razu by się krócej czekało.

Idę teraz coś zjeść
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Witam Was w rozpoczetym 7 miesiacu ciazy!:)

Pogoda wstretna ale tak jak mowi Vsti jak sie ma "lezec" albo "oszczedzac" to jest latwiej:)

Tres i hydro gratuluje:)))) !

Nikkita ostatnio normalnie piszesz jakies horrory:shocked::bigsmile:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nikkitaa - mnie tak czop odchodził od poprzedniej niedzieli do dziś jeszcze....nie wiedziałam, że może tego tyle być !!!!! więc nie jesteś jedyna i to raczej normalne....
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Kasiek no nie ładnie się zachowali, no ale wiesz wtedy każdy myśli tylko o sobie. Możesz napisać skargę, ale wątpię czy to coś da- jak pójdziesz na kopernika na ktg to też się naczekasz, bo tam panie się notorycznie spóźniają ehh
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dlatego ja nie chodzę na kopernika na ktg - w życiu tam nie pójdę !!!!!!!!

A napisanie - pewnie nic nie da....wiem, ale chociaż mi ulży.....
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    No tego czopu to faktycznie sporo jest. Na szczęście dziś nie jest różowy, tylko znów biały. Normalnie kolory tęczy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Mnie odpukać czop jeszcze nie odchodzi- może to zasługa dużej dawki luteiny, która stara się trzymać szyjkę w ryzach hehe
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Kochane miala ktoras albo zamierza kupic? dla mnie to jest swietne! mysle ze w praktyce sprawdzi sie super:)
    Kocyk wielofunkcyjny lub okrycie wielofunkcyjne:)

kocyk wielofunkcyjny
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Nikkitaa tym czopem się tak nie przejmuj :wink: Może, ale nie musi zwiastować szybkiego porodu. Te skurcze są bardziej niepojące, więc się nie przemęczaj :wink:

Hope tu masz wątek wyprawkowy dla mam jak coś :wink:

http://forum.28dni.pl/discussion/240/269/kompletujemy-wyprawke/#Item_4
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mi tam też nic nie odchodzi, naawet nie wiem, jak ten czop wygląda... :) W ogóle prawie nic mi nie wycieka ;)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    marakuya: sysia łał........ ;D szybka jesteś

nooo szybka i boję się co będzie teraz :devil::devil::devil:

Co do czopa, to ja nie zauważyłam w ogóle żeby mi odszedł, także jak czytam w jakiej wielkości wam to odchodzi to ja nie wiem jak tego mogłam nie widzieć chyba że razem z wodami
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    A napisanie - pewnie nic nie da....wiem, ale chociaż mi ulży.....

ja bym napisała dla samej ulgi właśnie, a nóż widelec skarga będzie kolejną i może ktoś się tym tematym zainteresuje ? nidgy nie wiadomo
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    vsti jak wody nie są zielone to nie trzeba się tak bardzo spieszyć z tym szpitalem.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    sysiajaw: Co do czopa, to ja nie zauważyłam w ogóle żeby mi odszedł, także jak czytam w jakiej wielkości wam to odchodzi to ja nie wiem jak tego mogłam nie widzieć chyba że razem z wodami

mi w pierwszej ciąży albo odszedł z wodami własnie albo jak mówo moja gin - czasem odchodzi w postaci normalnie wygladajacego śluzu, tylko w większej ilości
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    W przypadku pierwszego dziecka na porodówkę należy się wybrać i być w ciągu 2-3 h, u wieloródki w ciągu 1 h - z wykładów z SR
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    nam mówili że tego czasu jest dużo więcej, ale nie pamiętam ile. Wiem tylko że jak wody zielone to natychmiast
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    PolusiowaMama: W przypadku pierwszego dziecka na porodówkę należy się wybrać i być w ciągu 2-3 h

to też zależy bo ja od pierwszego skurczu w 2,5h to bym urodziła w domu hehe, teraz to chyba pędem będę musiała lecieć
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Kupiliśmy wczoraj mebelki z Ikei :bigsmile:. Do tego dokupiłam dywanik i pościel (choć pewnie to i tak przyda się dopiero za jakiś czas).
    W sobotę mąż malował duży pokój, a potem chciałam mu pomóc i sprzątałam. Chyba za bardzo, bo krzyże okropnie bolały i pachwiny. Ciągle zapominam, że nie powinnam tak się forsować :neutral:. Dzisiaj już jest ok.
    Ostatnio też męczą mnie skurcze braxtona-higgsa. Nie wiem, czy nie zacząć ich liczyć, są nieregularne, niebolesne, ale coś mi się wydaje, że jest ich więcej niż 10 na dzień. Nie wiem, czy to normalne, czy nie jest ich za dużo?
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthornorah
     permalink
    Hej dziewczyny,
    nam w szkole rodzenia położna mówiła, żeby do szpitala jechać dopiero, jak skurcze będą regularne, co 5 min.
    (oczywiście zielone wody, krwotok, gwałtowne ruchy dziecka - szpital natychmiast)
    o tym, ile czasu po odejściu wód - w ogóle nie było mowy, hmmm...
    -- http://www.adopcjaserca.org/
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    norah: gwałtowne ruchy dziecka - szpital natychmiast)

Ja takie mam cały czas:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    norah dawno cie tu nie było myślałyśmy że już urodziłaś :)
    --
    •  
      CommentAuthornorah
     permalink
    "gwałtowne" - mówiła nam, żeby nie mylić z bolesnymi, albo bardzo mocnymi ...też dziwi mnie to określenie, bo ja też prawie każdy ruch dziecka mogłabym określić jako gwałtowny, ale skoro to u mnie norma, więc siedzę spokojnie i czekam ;)

Treść doklejona: 04.06.12 16:02
    :) jeszcze nie urodziłam, ale im bliżej terminu, tym chętniej omijam ten temat, żeby się nie stresować ;p
    dopiero dziś pogodziłam się z faktem, że to już tuż tuż i nie ma przed tym ucieczki ;D
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Meldujemy się już w domu :bigsmile: Będę miała chwilę, to wrzucę jakąś relację. To był poród - bajka, mówiłam, że czeka mnie nagroda za to cierpliwe leżenie plackiem :devil:
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Zapraszam na brzuszki ;) Zrobiłam małe zestawienie ;)
    --
    •  
      CommentAuthornorah
     permalink
    hydrozagadka - gratulacje! fajnie Wam, że już po:)
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    norah: nam w szkole rodzenia położna mówiła, żeby do szpitala jechać dopiero, jak skurcze będą regularne, co 5 min.

tyle, że u pierworódek te skurcze co 5min muszą trwać min godzinę, a u wieloródek w granicach 30-40min.....wtedy powinno się już jechać.

hydrozagadka: Będę miała chwilę, to wrzucę jakąś relację. To był poród - bajka, mówiłam, że czeka mnie nagroda za to cierpliwe leżenie plackiem

super !!! skoro już jesteście to znaczy, że wszystko w jak najlepszym porządku :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    _kasiek_: norah: nam w szkole rodzenia położna mówiła, żeby do szpitala jechać dopiero, jak skurcze będą regularne, co 5 min.

tyle, że u pierworódek te skurcze co 5min muszą trwać min godzinę, a u wieloródek w granicach 30-40min...

ja to bym się w takim razie wynudziła w szpitalu( ale może by mnie nie odesłali, przez brak miejsc)
    miałam co 6min i dopiero po 6 h od pierwszego pojechałam do szpitala-rozwarcie na 2 cm
    także tego, a urodziłam o 20.50
    nie ma reguły :wink:
    hydrozagadka: To był poród - bajka
    no i tak powinno być!!!
    gratulacje:surprised:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Jeju jaki dzisiaj dzień ;( pochmurane i co jakiś czas deszcz postraszy. Pije własnie bavarie- znowu sikam po kropelce- ale na szczęście waga od soboty stoi, pomimo, że nogi puchną. Smakuje jak żywiec alkoholowy:shocked: dobrze, że lubię takie cierpkie piwo :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Nie mogę się doczekać porodowej relacji Hydro ;)

U nas też w ciągu dnia parę razy popadało, nawet grzmiało i błyskało, ale akurat dziś podoba mi się taki nastrój poogodwy. Byłam przed chwilą nad rzeką i powietrze jest takie czyste, rześkie , że chce się żyć :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    I ja sie przywitam choc marudna jestem jak cholera :(bol miednicy / kosci w okolicach lona nie przechodzi :( dzis spakowalam walizke dla malego....mam wrazenie ze sie przyda... do terminu to ja nie donosze obstawiam ze urodze kolo 36-37 tyg...
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Penny u nas w nocy lało, wiało i grzmiało ehh

Czerwinka musi ci się wszystko porozchodzić, pod koniec 36tc pewnie lekarz sprawdzi jak tam spojenie wygląda. Ja mam takie bóle od 23-24tc więc przyzwyczaiłam się do tego bólu- jak nie boli to się martwie hehe No i znowu pada :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    No właśnie u nas ściana wody za oknami i niebo groźnie mruczy, dobrze, że zdążyliśmy wrócić z tego spaceru, bo byśmy przemokli cali :wink:

Czerwinka takie bóle są normalne, wszystko pomału przygotowuje się do porodu. Ja również od mniej więcej 28 tygodnia mam takie bóle. Tak jak pisze Magdre: przyzwyczaisz się :wink:
    •  
      CommentAuthornessie
     permalink
    Gratulacje dla nowych mamus! :-)
    :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ale dziwie sie bo w pierwszej ciazy tak nie bylo :( a teraz chodzic niemoge stac nie moge wrrrrrrr....pierwszy trymestr zyganie, drugi zgaga i ciagle spanie, a trzeci co? narzekanie. ... myslalam ze choc koncowka bedzie lepsza...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.