Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorspidermanka
    • CommentTimeJun 5th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam sie i ja. Mialam mocno zajety weekend. Wkoncu jak minely nudnosci i zaczelam sie lepiej czuć to korzystam i wychodzę z domu. :-)

magdalenka2610: A to ja dodam na temat uprzejmosci Jeszcze przed ciaza jak bylam w Polsce, jechalam sobie zatloczonym autobusem, szczesliwa majac miejsce siedzace... Nagle obok mnie pojawila sie kobieta ok 30 z dosc duzym ,zaokraglonym brzuszkiem. Ja chcac byc uprzejma zaproponowalam siedzonko. Kobieta odmowila twierdzac,ze nie ma takiej potrzeby. Ja na to,ze jak to nie ma takiej potrzeby bedac w ciazy. No, a pani sie zaczerwienila i powiedziala,ze to nie ciaza tylko jedzonko

Niezłe :-) Mi kiedys kuzynka opowiadała podobną historię. Sama stała z malutkim Kubusiem w wózku i podeszła jakas babka i zaczęła sie pieścić przy małym, że taki słodki, że taki piekny itp.. .Na co moja kuzynka spojrzała na nią i spytała, kiedy ona ma termin. Na co tamta odpowiedziała, że nie jest w ciąży. No wiec moja kuzynka ciągnąc dalej powiedziała: "aaaa... pewnie juz po porodzie, a ile ma Pani dzidzia". Tamta spojrzała sie na moją kuzynkę jakby miala ją zaraz zastrzelic i powiedziala, że ani nie jest w ciązy ani tez nie rodziła... i wsciekla odeszla w drugą strone ;-)

Dziewczyny, mam pytanie. Od którego tygodnia ciąży lekarz sprawdza długość szyjki, bo ja jeszcze nie miałam badania ginekologicznego,bo ginek nie chciał TAM nie potrzebnie grzebac tłumacząc, ze mam zbyt duzo przebytych poronien na karku...
    -- ___
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 5th 2012
     permalink
    spidermanka: Dziewczyny, mam pytanie. Od którego tygodnia ciąży lekarz sprawdza długość szyjki
    Mi od samego początku, co wizytę sprawdza...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    spidermanko ja mialam 1-sze badanie szyjki w 20tc:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    spidermanka: bo ja jeszcze nie miałam badania ginekologicznego,bo ginek nie chciał TAM nie potrzebnie grzebac tłumacząc, ze mam zbyt duzo przebytych poronien na karku...

I bdb robi- chociaż raz na jakiś czas może przez usg sprawdzić czy się nie skraca.

Mnie zaczela sprawdzać jak spytałam czy mogę ćwiczyć- a teraz po przebytym szpitalu przez plamienie to co wizyte mi sprawdza czy szystko w porzadku.
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Spidermanko, ja miałam badana szyjke od początku na każdej wizycie.
    Jak zaczęły sie problemy, plemienia, skracanie sie szyjki, to badanie palpacyjne było takie jakby delikatniejsze, a potem usg przez powłoki. Gin mówił, ze przy problemach z szyjka lepiej nie robic dopochwowego, mimo, ze najdokladniejsze.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja ginekologicznego tez nie miałam, szyjke badala zawsze przez usg
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mag_dre: nikki czyżbyś przygotowywała się na wielki dzień jednak w Krakowie :crazy:

W. ciągle mi powtarza, że wg niego urodzę jeszcze w Krakowie, a ja twierdze, że wcale nie ! :devil::bigsmile: Ale jego przeczucia niestety są zazwyczaj trafne. Np od razu wiedział, że jestem w ciąży i mi to powtarzał codziennie, aż w końcu "zmusił" mnie do zrobienia testu 2 dni po planowanej @ i okazało się, że kurcze miał racje :bigsmile: Więc ja się boje czasem jego przeczuć :bigsmile: Ale póki co skurcze nie wróciły! :bigsmile: A ciąża donoszona będzie za 9 dni :cool:
    --
  1.  permalink
    Dzieki ! A moze i mnie ginek sprawdza szyjke podczas usg (co 3 tyg.), ale nic nie mówi o tym konkretnie tylko, ze wszystko super. :bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A ja się zastanawiałam, co mój gin za rysunki tworzy w karcie ciąży, a w 28 tyg. dowiedziałam się, że na tych rysunkach zaznacza długość szyjki i rozwarcie :bigsmile:

Kiedyś już o to pytałam, ale nie uzyskałam odp., jak to jest z KTG- muszę zadzwonić do szpitala i jakoś się umówić? I czy za darmo mi to zrobią?

Nadi zaraz mi żołądek rozwali :/
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Vsti: Kiedyś już o to pytałam, ale nie uzyskałam odp., jak to jest z KTG- muszę zadzwonić do szpitala i jakoś się umówić? I czy za darmo mi to zrobią?

to zależy od szpitala bo ja 2,5 roku temu nie musiałam się umawiać - wystarczyło po prostu przyjechać i się zgłosić do gabinetu ktg, ale teraz już trzeba się rejestrować....tam gdzie byłam dzisiaj na KTG też trzeba się umówić wcześniej - ja dzwoniłam tydzień temu i ten wtorek to był najwcześniejszy termin....i robią to za darmo :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Dzięki kasiek, jutro przedzwonię i się spytam :)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    W rydygiera na dniu otwartym mówiła babka, że podobno trzeba po prostu przyjść do którejś tam godziny i powiedzieć, ze na ktg i ew. poczekać w kolejce :wink:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Witajcie :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Jestem jestem,i bardzo się cieszę z Waszych wiadomości wizytowych.Bardzo ubolewam także nad podejściem Brzuchatek. Chociaż i ja miałam nie przyjemną sytuacje około 28/29 tyg. jechałam do SCC w Katowicach i takie dwa wyrostki nie wiele starsze od Nasz, raczej myśleli że ni słyszę (ale taki komentarze to zawsze usłysze)
    - te myślisz że taka ruba czy ja posuwał i zaciążyła - na to drugi : e takiej rubej chyba by nie tykał zobacz dziana to pewnie dla kasy z nią jest ( [przepraszam za dosłowne słowa ,al pamitam każdy wyraz z tej wypowiedzi _to działo się w tramwaju i nie było głośno a siedzieli za nami ) :devil:
    Wyszłam i się :cry: M. myślał że hormony-bo przytulił- ale nie pow. mu nie wiem może mi wstyd było :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja miałam w 7 tyg. i 11 tyg badanie ginekologiczne, a w 21 i 27 tyg sprawdzał/mierzył szyjkę tylko przez usg.
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    edzia niektórzy to potrafią być okrutni :confused: Pewnie mają zbyt nudne i nieudane życie, że komentują czyjeś więc nie przejmuj się :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Ja jeszcze nie mialam badania ginekologicznego ani razu w tej ciazy, tylko usg - sprawdzala szyjke i dzidzie.
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    a Ja mam jak Wy , jak jest wizyta to jedyna okazja do czochrać się umalować , ciążowe gacie ubrać. Jakoś aż tak cała promienieje .
    I dziś miałam tą okazje .I tak z moich pytan wszystko sobie zapisałam odp, na 3
    - od pt. wieczorami mam gorączkę 38/37.9(to nie przeziębienie nie boli gardło,nie ma kaszlu ) pow. pobierzemy krew.....
    - ciśnienie hmmm... miałam wysokie bo nawet krew się puściła i bardzo głowa mnie bolała zmierzył w gabinecie 140/100 odpowiedział nie przepisze nic,bo to szkodzi dzieciom bardziej niż te ciśnienie :shocked::devil::shocked:
    - łożyska: może mają ale za wcześnie żeby to stwierdzić najwcześniej w 20 tyg. na prenatalnym
    -płeć nie co wy , a po co wam to wiedzieć , :devil::devil::devil:

No ale usg zrobił i nawet chwilkę przy mi się zatrzymał chociaż nie na szukaniu łożysk :wink: Serduszka pięknie i rytmiczni biły :bigsmile: i znów jedno na drugim leżał , teraz nawet nie wiem które to które , chociaż pan doktor zaczął mierzyć najpierw te niżej i co wzioł się za mierzenie nóżki dał zbliżenie i patrzy o chyba mamy jednego chłopca :shocked::bigsmile:
    I według rozmiarów wychodzi na 15t1d a drugie 15t główki,brzuszki muszę spisać w karcie udostępnię skan z pomiarów.(szkoda że nie mam zdj. jak są większe i widać że dwa ale to nic poproszę w Pl :wink:)

No i cio przypomniałam panu jak z cukrem pow. ooo mamy 16 tygdz. ojej musi pani krzywą cukrową zrobić , ale chyba sobie daruję tu i zrobię za 2 tyg. w pl.i przywiozę wyniki . Co więcej z uśmiechem że nie plamię nie krwawię od tygodnia - pow. że bardzo dobrze (jakby to była ich zasługa :devil:)
    Nie wiem czy mam dalej brać kwas , nie wiem czy kupić jakieś witaminy dla brzuchatek ?mam tylko zestaw - magnez, wapno, cynk.żelazo id3 . A pare dni praktycznie nic nie jadłam ale byłam tak osłabiona że przemogłam się i w nd i wczoraj troszkę nadrobiłam :wink:

I co powiecie na ta moją wizytę , nie ma źle ale o konkretach też się nie mówi hmmm.... mam sie radować stanem a nie zadawać pytania i dołować się odpowiedziami ( tez nie głupie )

Treść doklejona: 05.06.12 22:10
    Ja miałam w 5tyg. ale po tym jak przez usg. dopochwowe nic nie znalazł a beta była ok.
    No i teraz w 14 tyg, ja w końcu ktoś przejął się plamieniami od 2 tyg. ale nic nie mierzyli .....
    Tak to tu też nie badają często
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A ja znów 1500 pytań zadałam mojemu gin. :)On z uśmiechem na twarzy odpowiadał, ma chłop cierpliwość :bigsmile::cool: Cóż z drugiej strony- za to mu płacę :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    edzia503: Nie wiem czy mam dalej brać kwas , nie wiem czy kupić jakieś witaminy dla brzuchatek ?mam tylko zestaw - magnez, wapno, cynk.żelazo id3 .

Edzia ja do tej pory łykam kwas, do witaminek tych co masz dodałabym tylko jod bo on ważny dla dzieciaków, kwasy dha jeśli nie jadasz ryb chociaż raz na tydzień i wit c aby żelazo lepiej sie wchłaniało. :bigsmile:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Vsti: A ja znów 1500 pytań zadałam mojemu gin. :)On z uśmiechem na twarzy odpowiadał, ma chłop cierpliwość :bigsmile::cool: Cóż z drugiej strony- za to mu płacę :devil:

A tu nie ma prywatnych lek. można liczyc na łaskę :neutral:

Treść doklejona: 05.06.12 22:36
    mag_dre: Edzia ja do tej pory łykam kwas, do witaminek tych co masz dodałabym tylko jod bo on ważny dla dzieciaków, kwasy dha jeśli nie jadasz ryb chociaż raz na tydzień i wit c aby żelazo lepiej sie wchłaniało. :bigsmile:

Jod mówisz , my mieszkamy jakieś 25km od morza .....Ae przejrzę składy dostępnych tu witamin , a o witamince C nie pomyślałam . a ryba hmmm ostatni raz na obiad jakieś 10 tyg temu
    --
  2.  permalink
    Moj ginek jest maga cierpliwy i odpowiada na moje kazde pytanie nawet po 10 razy. Smieje sie, ze tyle do niego chodziłam starając sie zajśc w ciążę, az sie udało wiec teraz nie ma serca mi czegokolwiek odmówić... :bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJun 6th 2012
     permalink
    Jest 2:30 i spać nie mogę :sad: Coraz częściej mi się to zdarza ... uroki ciąży :wink:
    Właśnie przyszły wyniki dzisiejszych badań (krew i mocz). genralnie OK, tylko ciała ketonowe w moczu są - i to duzo 150 mg.... ciekawe co mi powie ginka na dzisiejszej wizycie....
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    wiecie co jak czytam opisy wizyt odbywanych poza granicami naszego kraju to sie zastanawiam czy to my jestesmy tacy nadgorliwi, czy tamci lekarze tacy niefrasobliwi :shocked: tu edzi mowia ze lepsze wysokie cisnienie niz leki, moja gin znowu panikuje i przy 140/90 juz mam wprowadzone leki. U nas wszyscy widza szyjki, tam nikogo niemal one nie obchodza - nic nie rozumiem z tego :confused:

odstawiłam srednia córena zielona szkołe - szczesliwa bo własciwie ma juz wakacje - wracaja 15 :) dobrze jej, byle tylko pogoda dopisała bo nad morze jada :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Hej!
    Dzis konczymy 33 tydzien,wow!

Oczy mi sie kleją a spać już nie mogę:confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Ul_cia: Właśnie przyszły wyniki dzisiejszych badań (krew i mocz). genralnie OK, tylko ciała ketonowe w moczu są - i to duzo 150 mg.... ciekawe co mi powie ginka na dzisiejszej wizycie....

Ulcia - ciała ketonowe świadczą o tym, że za mało jesz....a to wynik diety, który niestety nie powinien wystąpić, bo jeśli są ciała ketonowe w moczu to znaczy, że twoje maleństwo pływa w acetonie który jest szkodliwy - powinnaś jeść później kolację, żeby ich nie było a jak już są to należy je wypłukać pijąc duże ilości wody mineralnej.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    _kasiek_: Ulcia - ciała ketonowe świadczą o tym, że za mało jesz....a to wynik diety, który niestety nie powinien wystąpić, bo jeśli są ciała ketonowe w moczu to znaczy, że twoje maleństwo pływa w acetonie który jest szkodliwy - powinnaś jeść później kolację, żeby ich nie było a jak już są to należy je wypłukać pijąc duże ilości wody mineralnej.

na 100% za mało jem, bo mam z tym problemy, a teraz jak mi jescze od kilku dni cukier po niemal wszystkim skacze, to się po prostu boje jeść :confused:
    Dziwi mnie tylko, że właśnie ich nie wypłukałam, bo piję conajmniej 2 litry dziennie, a czesto więcej.....
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    a u mnie chyba minęło 36 cudownych tygodni i zaczną się 4-6 tyg narzekania wczoraj myślałam że będę rzygać, mdliło mnie koszmarnie, a potem doszłam do wniosku że to ta słynna zgaga.
    znów całą noc nie spałam,dziś od rana znów klucha w gardle i marzenie by mnie przeczyściło wszystko jedno którą stroną..

dziewczyny mam ją pierwszy raz-jakaś rada co jeść, czego unikać. Mam wrażenie że przez to poczucie sytości totalnie przestałam pić :(.

jedyne pocieszenie że jeszcze tydz i ciąża będzie donoszona.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 6th 2012 zmieniony
     permalink
    mkd unikaj wszystkiego, co kwasne i ostre, rowniez smazone rzeczy nasilaja zgage... Sproboj wypic szlanke cieplego mleka- niekiedy dziala cuda... jak juz nie moge dac rady biore Reni :p

A ja ostatnio jakos nie mam problemow ze spaniem i oby tak dalej :D

kakai gratulacje kolejnego skonczonego tyg. :) Jeszcze miesiac i ciaza bedzie donoszona :)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Dobra :wink:

Witam się w skończonym 37 tygodniu, czyli jak to powiedział mój gin, jestem już bezpieczna i mogę sobie rodzić w każdej chwili :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    penny:clap::clap::clap:
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Ja niesty od ponad trzech tyg biore controlog cotrol na zgage. ..proby odstawienia niesety nie powiodly sie narazie.
    A tak wogole to witam z rana :-) juz jestem po badaniach w poniedzialek wizyta i podgladanko mlodego :-) a 19 czerwca ostanie prenatalne USG decydujace dla nas czy mlody jest na 70% zdrowy i nie ma maloplytkowosci.... 100 % bedzie wiadomo po porodzie...
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    penny czy walizka do szpitala już spakowana? :) gratuluje
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    MKD ja Cię raczej nie pocieszę ale u mnie na zgagę nie działało pod koniec dosłownie nic [a męczyła mnie non stop od 16 t.c]
    ani mleko, ani migdały, ani rennie, ani już arbuz [długo działał] ani kurna nic
    gin mi mówił, że jak dziecko coś tam uciśnie to żadne specyfiki nie pomogą
    dopiero jak dziecko odpuści [czyt. wylezie z brzucha]
    także oby Cię szybko odpuściła no a najwyżej się pomęczysz tylko 4 tygodnie :tongue:
    zawsze to lepiej 4 niż 24 tak jak ja :neutral::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeJun 6th 2012 zmieniony
     permalink
    Walizkę mamy spakowaną od 34 tygodnia, kiedy to pewnej niedzieli miałam przez godzinę regularne skurcze, które przeszły. Ale pamiętam, że strachu się najedliśmy i szybko skompletowałam walizkę - czeka sobie w kotłowni. Ale wiecie co, jakaś spokojna jestem i myślę, że sobie z nasza Maleńką w dwupaku jeszcze trochę pochodzimy :wink: Dziś gin i znów ktg, więc zobaczymy co tam między nogami u mnie słychać :devil:

Mi na zgagę pomagało, zalane zimną wodą siemię lniane, odstawione tak na godzinkę gdzieś.
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Też mam dziś wizytę :) Sporo nas ma dziś wizytkę, znów będzie dużo komentarzy :)
    Na zgagę piję mleko z kakao :)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ja nie cierpię mleka, chociaż naczytałam się, że jest świetne na zgagę ;) No ale ja od maleńkości antymleczna byłam. Dziś zamierzam zrobić do końca klosz do pokoju małej, bo znalazłam jeszcze jakiś naszyjnik z kolorowymi koralikami i się napaliłam :wink:
    A w piątek jadę do prawdziwego miasta :rolling: Do Sanoka się wybieramy, bo teściowa na badania, a my z M. chcemy się pobujać po Jysku, Kauflandzie i nie wiem gdzie jeszcze. Wiem, że to może dziwne, ale dla mnie to prawdziwe wydarzenie :tooth:
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Mnie zgaga męczy już długo i praktycznie codziennie, nie pomagają migdały, mleka nie napiję się, bo mam odruch wymiotny. Leków nie próbowałam, po prostu staram się przeczekać. Też mam ostatnio problemy ze spaniem, budzę się koło 4 na siusiu i koniec spania. Leżę tak do 6 aż mąż wstanie i potem udaje mi się czasami jeszcze ze 2 godzinki przespać.
    No i dzisiaj kończymy 28tc :bigsmile:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Witam się i ja :smile:
    Dziewczyny, a kiedy wam wyszła na brzuszku słynna linea negra? Czy możliwe, że u mnie już się pojawia tak wcześnie? Głupie pytanie, ale mnie nurtuje czy to już to :tongue:
    --
  3.  permalink
    Dziewczyny poruszę temat szyjki.Czy któraś z Was badała sobie sama szyjkę??Mnie moja bardzo niepokoi mimo wizyty którą miałam w piatek i gin powiedział,ze jest ok.Moja jest jakby miękka i nie zamknieta jak w cyklu gdzie nie byłam w ciąży na początku napewno była twarda i zamknieta,ale teraz juz nie jest czy to się zmienia w czasem czy coś jest nie tak do gin nie mam jak iśc bo nikt nie przyjmuje a prywatnie nie bardzo bo 100zł za samo USG nie uśmiecha mi się;/
    -- ,
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Dzień dobry wszystkim
    ja już po wizycie u lekarza chyba nie ostatniej bo następną wizytę mam 20-stego czerwca...
    mój lekarz jest genialny ehhhh wyliczył mi z USG że termin porodu mam na 17 czerwca (termin ostatniej miesiączki wg usg wpisał 10.09.2011) ja tam wiem swoje bo wiem kiedy miałam owulację i mój termin porodu to 24 czerwca 2012 (wg moich obliczeń, owulację miałam na przełomie września i października)...
    Zrobił mi jeszcze USG i tak, maluszek główką w dół, serduszko ładnie bije, ilość wód płodowych w normie, wg USG 38/39 tydzień i..
    Dzisiaj jak szłam do lekarza to tak mnie kuło że masakra ale doszłam i przestało...
    W środku wszystko pozamykane, powiedział że jeszcze to potrwa
    No-spe mam odstawić, aspargin i witaminki dalej brać
    od 14 tygodnia ciąży (pierwszy raz się wtedy ważyłam) przytyłam 5 kg więc nie jest źle, ale w ostatnich 2 tygodniach prawie 2 kg - nadrabiam ale mam nadzieję że to już koniec
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A mi się chce bobu- widziałyście może gdzieś już taki świeży, nie mrożony?:P
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    leneczka8484: .Moja jest jakby miękka i nie zamknieta jak w cyklu

Leneczka nie badaj sama szyjki w ciąży, bo to zupełnie bez sensu. Szyjka się podobno zmienia. Ja już mojej nie dosięgam (nie badam, tylko zauważyłam przy aplikacji leku), a krótka nie jest, bo ma ponad 4 cm. Czy otwarta czy zamknięta, to pewnie lekarz stwierdzi, ważne co jest w środku, a nie od zewnątrz.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    penny: a my z M. chcemy się pobujać po Jysku, Kauflandzie i nie wiem gdzie jeszcze. Wiem, że to może dziwne, ale dla mnie to prawdziwe wydarzenie

hehe no w ciąży z problemami to nawet spacer jest dużym wydarzeniem :crazy::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    basia_87: Dziewczyny, a kiedy wam wyszła na brzuszku słynna linea negra? Czy możliwe, że u mnie już się pojawia tak wcześnie? Głupie pytanie, ale mnie nurtuje czy to już to

Mi wyszła chyba jeszcze wcześniej niż Tobie ;) najpierw pod pępkiem, a później nad gdzie dobiła do piersi. Tak, że mam ję przez cały brzuch, ale nei jest specjalnie ciemna, takie jasne cappuccinio :wink:

leneczka8484: Czy któraś z Was badała sobie sama szyjkę??Mnie moja bardzo niepokoi mimo wizyty którą miałam w piatek i gin powiedział,ze jest ok.Moja jest jakby miękka i nie zamknieta jak w cyklu gdzie nie byłam w ciąży na początku napewno była twarda i zamknieta,ale teraz juz nie jest czy to się zmienia w czasem czy coś jest nie tak do gin nie mam jak iśc bo nikt nie przyjmuje a prywatnie nie bardzo bo 100zł za samo USG nie uśmiecha mi się;/

Leneczka no ale jak, nie ufasz swojemu lekarzowi, skoro mówi Ci, że ok to po co tam gmerasz i się denerwujesz ? Szyjka w ciąży może być różna i pewnie zależy to od wielu czynników, w ogóle co kobieta to inna szyjka, a wcale ta bardziej twarda nie musi dłużej "trzymać" od tej rozpulchnionej. Nie stresuj się tak bardzo, masz tu przykłady dziewczyn co całymi tygodniami "bez szyjki" chodziły i rodziły terminowe dzieci.
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Ja też z tych jak mnie złapie zgaga to niestety nie pomaga nic. Na szczeście nie jest to jeszcze często, ale za to jak wam kiedyś pisalam od jakiegoś 16 tc mam bóle pod żebrami z prawej strony. Mała uciska mi tam coś czasem tak bardzo, że mam łzy w oczach. Z tego powodu na prawym boku praktycznie nie mogę się polożyć, bo jak sie poloże to ona zaczyna akcje. Ale jakoś do końca czerwca muszę wytrzymać, a później niech się dzieje co chce :)

Dziś nawet przespałam noc z tylko jednym wstaniem do toalety :D
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    leneczka8484: do gin nie mam jak iśc bo nikt nie przyjmuje a prywatnie nie bardzo bo 100zł za samo USG nie uśmiecha mi się;/

A dlaczego cię nie przyjmą? w ciąży nie mogą odmówić przyjęcia.
    Co do badania szyjki- lepiej przestań, madzinka dobrze radzi, raz że się cały czas zmienia wysokość położenia to jeszcze może ci się coś przyplątać tam.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    mag_dre: hehe no w ciąży z problemami to nawet spacer jest dużym wydarzeniem

Ja się tak zastanawiałam ostatnio na ile ta moja ciąża problemowa była ;) Szyjka nieco skrócona, ale to norlmalne przecież, rozwarcie na opuszek to też nie jakiś rekord jak na 34 tydzień. Jakoś się dokulałam do tego 37 tygodnia, bez większych problemów. Przy czym normalnie funkcjonuję, wykonuję wszystkie obowiązki domowe, jeżdżę na zakupy, chodzę z psem na spacery. Pewnie, że wszystko to robię duużo wolniej i zdarzały się dni, że tak mnie krzyż bolał i inne części ciała, że przeleżałam plackiem, ale jak czytam jak dziewczyny muszą leżeć, czego im współczuję ogromnie, to w zasadzie nie powinnam narzekać :wink:
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    u mnie mleko chyba trochę pomogło choć też miałam odruch wymiotny.

ja kresy jeszcze nie mam ale ja blondynka jestem więc nie wiem czy się pojawi

w dd tvn o powrocie do formy po porodzie ide na drzemkę może uda mi się zasnąć...
    --
  4.  permalink
    Kochane moje dziewczyny ja ją tylko wyczuwam/lub nie jak aplikuje sobie lek(luteinę) nie badam ją codziennie.Ufam mu,ale martwi mnie ona bo jakaś dziwna.Może w przyszłym tyg pójde na USG prywatnie.Dziś u mnie na NFZ nikt nieprzyjmuje niestety;/mam nadzieję,że to normalne
    -- ,
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Vsti ale mi ochoty zrobila z tym bobem....chyba swiezy powinien sie teraz pojawic....:wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.