Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornikkitaa
    • CommentTimeJun 6th 2012
     permalink
    Jak ja mówię W. o zmywarce, to w odpowiedzi ciągle słysze "ja już jedną mam" :devil::bigsmile: Czasem nie lubie jak mi dokucza, a jemu to sprawia ogromną przyjemność :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    hej kobietki ,
    marysia gratulacje : ) niech maleństwa rosną . Nowe mamy ja również witam . Pracuję w domu a nawet nie mam czasu nic skronąć. Nadrabiam tylko czytając co się dzieje .
    ikamek 4 lata ... a mi sie wydawalo że moje 2 to wieki - gratulcje
    Moja mała dzisiaj kopie po pępku i łydki zaczęły dawać czadu - skurcze , mimo że łykam magnez , potas , witaminy
    :cry:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    nikkitaa u mnie też mąż miał wiele wątpliwości i wiele do powiedzenia, że to niepotrzebny sprzęt....ale równie mocno jak ja pokochał to urządzenie. I przekonacie się o tym dopiero przy dziecku - jak ty będziesz musiała się zająć karmieniem a on myciem garów !!!! U nas zmywarka jest odkąd pod koniec pierwszej ciąży nie mieściłam się z brzuchem przy zlewie i mąż musiał zmywać. Miał dość tego, że zajmuje to tyle czasu w ciągu dnia, który mógłby poświęci mnie albo w jakiś inny sposób. Kupiliśmy zmywarkę zaraz po narodzinach Iwi (bo akurat mój poród zbiegł się z remontem generalnym w kuchni) i na prawdę to był chyba jeden z lepszych zakupów w naszym małżeństwie.....kolejny już mam obmyślony, ale to za jakiś czas jak pralka odmówi posłuszeństwa (póki co ma 5 lat)
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    W. się naczyń nie tyka -niecierpi ich myć. Tak samo mycie okien to normalnie czynność zakazana :P W końcu i tak kupimy zmywarkę i ja tego doplinuje :devil::bigsmile:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
    • CommentTimeJun 7th 2012
     permalink
    Marysiu gratulacje
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    _kasiek_: .....kolejny już mam obmyślony, ale to za jakiś czas jak pralka odmówi posłuszeństwa (póki co ma 5 lat)

kasiek jesli myslisz o suszarce to nie kupuj pralko suszarki, kup suszarke i postaw ja na pralce pralko suszarki to porazki natomiast same suszarki to urzadzenie tak boskie jak zmywarka :)
    moje srednie dziecie od wczoraj na zielonej szkole i dobrze, ze wychowawczyni to moja kolezanka bo ta małpa nawet nie zadzwoniła :devil:
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    mooniia: kasiek jesli myslisz o suszarce to nie kupuj pralko suszarki, kup suszarke i postaw ja na pralce pralko suszarki to porazki natomiast same suszarki to urzadzenie tak boskie jak zmywarka :)

tak myślę o pralko-suszarce, bo na samą suszarkę nie mam miejsca niestety.....mamy mieszkanie niecałe 45m kw. a łazienka ma z tego może jakiś 5m kw :wink:

A co do pralko-suszarek czytałam ostatnio o nich dużo i te które są teraz produkowane to już podobno nie taka porażka, więc zanim my będziemy kupować (czyli pewnie nie wcześniej niż 2-3 lata) będą pewnie jeszcze lepsze.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Hello! a mi chyba zaczynaja hormony wariowac, bez siekiery lepiej dzis do mnie nie podchodzic... :devil:
    --
  1.  permalink
    Czesc Dziewczyny!

Maz w nocy pojechal do pracy:cry: ma wrocic na porod 10 sierpnia i bedzie miesiac w domu,ale swoje za to musi wyjezdzic:sad:
    W nocy lapia mnie straszne skurcze w kolanach:shocked:Wy tez tak macie?normalnie odwrocic sie ani ruszyc z bolu nie mozna:confused:

Tutaj chyba nie pisalam,ze dolaczylam do mamus z cukrzyca:wink:wlasnie jestem po pomiarze na czczo i ide robic sniadanko.Naszczescie wynik 101 wiec jest super:wink:zobaczymy jak dalej bedzie:tongue::wink:

Treść doklejona: 07.06.12 08:37
    Vsti: Hello! a mi chyba zaczynaja hormony wariowac, bez siekiery lepiej dzis do mnie nie podchodzic...

Loo to chyba nie tylko Ty bo ja nie wiem czy bardziej jestem smutna czy zla:shocked::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Cobraczek: Naszczescie wynik 101 wiec jest super

ale na czczo miałaś wynik 101 ?? to nie jest super, bo normę masz do 90 :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    a wedlug poznanskiej poradni do 95 ;D
    W ogole te poradnie mnie rozwalaja :cool: W kazdej inne teorie :devil:
    --
  2.  permalink
    _kasiek_: ale na czczo miałaś wynik 101 ?? to nie jest super, bo normę masz do 90

:shocked: O tym mi niepowiedziala...Mowila,ze gdyby wynik przez tydzoen utrzymywal sie ponad 120 przyjsc za tydzien to wprowadzi insuline...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Cobraczek: O tym mi niepowiedziala...Mowila,ze gdyby wynik przez tydzoen utrzymywal sie ponad 120 przyjsc za tydzien to wprowadzi insuline...

120 ale godzinę po posiłku....
    --
  3.  permalink
    _kasiek_: 120 ale godzinę po posiłku....

Mowila zeby mierzyc dwie godziny po posilku...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ooo wlasnie o tym pisalam ;D
    A ja mierze po 1,5h :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    ja nie wiem ale na wszystkich stronach internetowych i we wszystkich portalach dotyczących ciężarnych z cukrzycą podają takie właśnie normy
    na czczo 60-90
    godzinę po posiłku 90-120

Dwie godziny po posiłku mam mierzyć już po porodzie, bo takie są normy ale dla tych nie ciężarnych.....
    --
  4.  permalink
    U nas jest tak:
    Na czczo i przed posilkiem 60-90 mg/dl
    Po posilku (1i 2 godz)<120 mg/dl
    Między godzina 2.00 a 4.00 w nocy >60 mg/dl
    srednia dobowa glikemia ok.95 mg/dl

Moja diabetolog jest zdania,ze wynik po 2 godzinach jest najbardziej wiarygodny.
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Witam ;)
    Zwracam się do Was z pytaniem i prośbą...wiem, że ten temat był już poruszany...ale niestety wszystkiego dokładnie nie pamiętam... Wczoraj lekko plamiłam, ale byłam na wizycie u swojego ginekologa, który mi powiedział, że mogę troszkę plamić po badaniu... Ale zauważyłam też, że na wkładce mam ciągle mokrą plamę - taką od wody...nie wiem czy to wody mi się sączą? Mam jechać na IP, dzwonić do swojego ginekologa? Nie wiem co mam robić? Jak sprawdzić czy to na pewno wody?
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
  5.  permalink
    magku: Witam ;)Zwracam się do Was z pytaniem i prośbą...wiem, że ten temat był już poruszany...ale niestety wszystkiego dokładnie nie pamiętam... Wczoraj lekko plamiłam, ale byłam na wizycie u swojego ginekologa, który mi powiedział, że mogę troszkę plamić po badaniu... Ale zauważyłam też, że na wkładce mam ciągle mokrą plamę - taką od wody...nie wiem czy to wody mi się sączą? Mam jechać na IP, dzwonić do swojego ginekologa? Nie wiem co mam robić? Jak sprawdzić czy to na pewno wody?

Najlepiej pojechac na IP,poniewaz oni maja paski,ktore stwierdza czy to wody plodowe czy tez nie.Testy domowe sa drogie a,ze jestes juz w wysokiej bardzo ciazy to raczej bym pojechala na IP.
    --
    •  
      CommentAuthorcheriniatko
    • CommentTimeJun 7th 2012 zmieniony
     permalink
    magku: Ale zauważyłam też, że na wkładce mam ciągle mokrą plamę - taką od wody...nie wiem czy to wody mi się sączą? Mam jechać na IP, dzwonić do swojego ginekologa? Nie wiem co mam robić? Jak sprawdzić czy to na pewno wody?
    --

Witam
    magku ja takie mokre plamy mam już od 2 miesięcy, ostatnio nawet gin mi sprawdzał paskami i okazało się, że taka moja uroda, czasami do tego wyleci trochę białego lepkiego śluzu. Śluz w ciąży się zmienia, a teraz pod koniec może się jego ilość nasilać. Kiedyś dziewczyny pisały, że białawe mokre plamy to normalny rozwodniony śluz, poza tym wody się sączą głownie w pozycji leżącej, gdy główka dziecka nie naciska na kanał szyjki. Jeśli masz te plamy podczas normalnej aktywności to bym się nie martwiła.
    Zawsze możesz zadzwonić do gina, ale przez telefon i tak raczej nie pomoże

Aaa i dotarliśmy dziś do skończonego 37tc, jesteśmy donoszeni :jumping:
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Magku ja mam też tak jak cheriniatko. Jeżeli bardzo cię to niepokoi to IP. Z tego co pamietam Teo nawet kiedyś pisała, że ona miala tak, że wrecz jej po nogach leciało. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorikamek
     permalink
    asia_: ikamek 4 lata ... a mi sie wydawalo że moje 2 to wieki - gratulcje

cuda sie zdazaja?
    czy jestem nadzieja dla innych weteranek?
    Mysle ze tak, na wiosne mialam miec IUI, odlozylismy ze wzledu na zmiane mojej pracy....z spokojnej siedzacej a ciezką fizyczna:(
    co tu dale pisac, niewierze, poki nie zobacze?
    .
    marysiu gratulacje!!!!:clap:
    zdrowka dla kruszynek!!!!
    ...........
    ja tez kocham swoja zwywarke:)
    mamy ja 10 miesiecy i to najlepszy zakup w domu...
    teraz jak leżakuje-mąż zaladuje do prania (zmywania) a 6 letnia corka wlacza:P
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Witam światecznie :bigsmile:
    A dopiero co przedwczoraj chciałam sie podpytać czy ktoś coś wie o nasze potrójnej Mamusi - a tu taka niespodzianka! Marysiu - trzymamy kciuki za kruszyny i za Ciebie :flowers:
    Wyspałam sie ! PO dwóch nockach nieprzespanych, bez drzemki w ciągu dnia - dzisiaj przespałam cąłą noc i nawet na siusiu nie wstawałam :cheer:
    Mój Małżowinek walczy z kosiarką w ogródku a ja sobie odpoczywam - jakbym miała po czym :tooth: ale ciagle słyszę - tego nie rób, tego Ci nie wolno..... łoj, jeszcze trochę - troszkę to denerwujace, ale z drugiej strony doceniam każdy taki objaw jego troski o nas - więc się nie kłócę - pewnie już mi się w życiu nie zdaży byc TAK rozpieszczana :kissing:
    Co do cukrzycowych Mamuś - u nas w wawie na Karowej są takie same wytyczne jak u Kasiek - rano do 90, mierzymy po godzinie od posiłku i ma być do 120.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    mokrych plam to ja też mam dużo,ale to raczej śluz

dziewczyny ja też mam pytanie czy przy tym słynnym czopie to jest żywa krew, albo przy tych skracających szyjkach? pytam bo właśnie zauważyłam krew na wkładce i przy podcieraniu też krew, ale bez żadnych ciągnących się nitek, no i bardzo symbolicznie ale jednak żywa krew,mam to pierwszy raz dlatego pytam jeszcze nie panikuje, poczekam na rozwój sytuacji najwyżej zadzwonię do położnej.

jeszcze zrobiła mi się mega wielka opryszczka ;(
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    I pomyslec, ze ja w 5 tyg. bylam 30 tyg. temu :shocked::shocked:
    A mam wrazenie, jakbym tydzien temu test robila ;)

Obrazilam sie na m. bo stwierdzil, ze jeszcze jest czas, aby przetransportowac wozek do docelowego miejsca naszego zamieszkania po porodzie-a ja chce juz dzis i koniec, kropka! Czy tak ciezko zrozumiec ciezarna z szalejacymi hormonami?:devil::jumping:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    hej, wsypałam się, juhu!

mkd słyszłąam ze czop moze dochodzic z krwią, ale skoro Ty widzisz sama krew bez sluzu to nie wiem
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    vsti- ciężko :) chyba że jest się drugą kobietą w ciąży z szalejącymi hormonami :)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 07.06.12 11:16</span>
    wiesz śluz to ja widzę generalnie cały czas ale wodnisty
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    mkd jak już tu pisałam nie mam już prawie szyjki + rozwarcie 1,5 cm, ale nigdy nie miałam żadnego plamienia.... mi ostatnio mówił gin., że jak pojawi się krwawienie mam jechać do szpitala... ale troszkę krwi to raczej nie krwawienie ;)

nie, no leże i ryczę :tongue: m. się pyta, co mi jest, a ja sama nie wiem :neutral::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Mkd z tymi mokrymi plamami to też mam i gin mówił, że tak może być. Wczoraj jak siedziałam to dosłownie mi majty zalało, ale było wymieszane z odrobiną białego śluzu. Co do krwawień nie pomogę.. masz możliwość zadzwonienia do swojego lekarza ? może to po badaniu jednak, na tym etapie wszystko jest już takie wrażliwe. Czop też może z krwią właśnie odchodzić.

Gratulacje dla potrójnej mamusi, dużo zdrowia dla całej Waszej czwórki :rainbow:

Cheriniątko to teraz możesz spokojnie rodzić :wink:

No i witam nowe Mamusie na wątku :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: nie, no leże i ryczy m. się pyta, co mi jest, a ja sama nie wiem

to ale dziś świruję CI te hormonki, mi to dziecko w brzuchu świruje teraz:crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Mkd - a nie jest to moze krwawienie z hemoroidow?
    Jesli jest to zywa krew z pochwy, to jedz do szpitala - bez zartow i nie czekaj na rozwoj sytuacji. Niech oni ocenia, skad to krwawienie. Jesli to czop to w porzadku, ale moze to tez byc lozysko, wiec nie ryzykuj.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    no właśnie dlatego nie panikuję, może szyjka się zaczęła skracać, bo wiem że przy tym też się może pojawiać krew. aż mnie korci żeby pogmerać palcem :)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Bo ja chcę ten wózek zabrać no! :devil::jumping: Też sobie znalazłam powód :tooth:

Moja codziennie świruje o swoich ulubionych porach dnia :)
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    mkd ja bym pojechała na IP najwyzej cie odesla, to moze nie byc nia, ale moze byc odklejajace sie łozysko a wtedy nie ma zartów juz
    •  
      CommentAuthorcheriniatko
     permalink
    mkd bądź jednak czujna, jeśli ta żywa krew się powtórzy, bo tak może być np. przy odklejającym się łożysku. Ja w szpitalu jak miałam lekkie skurcze i prawdopodobnie trochę się szyjka skracała to miałam tylko zwykły śluz zabarwiony na lekko brunatno.
    Jak się znów pojawi to lepiej jedź na IP, ewentualnie zadzwoń do gina

penny: Cheriniątko to teraz możesz spokojnie rodzić :wink:

haha, no teraz to już spokojnie na luzie, tyle, ze jak na razie żadnych objawów, w czwartek mam usg i zobaczę ile mój klocek waży, bo jeśli dużo to zaczynam go powoli wyganiać :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Vsti: Bo ja chcę ten wózek zabrać no

Nie ma się co śmiać, ja się poryczałam z miesiąc temu jak nie chciał ściany pomalować i to nie specjalnie, po prostu wybuchnęłam płaczem. Tak sie przejął, że od razu cały pokój wymalował :wink: to niech Ci przywiezie ten wózeczek i zaraz będziesz mieć nastrój lepszy :D

Mkd jedź na IP dla świętego spokoju, najwyżej odeślą Cię do domu.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    z hemoroidów na pewno nie, po badaniu ani po seksie też nie bo nic takiego się nie wydarzyło :)
    ide wsadzić palec najwyżej zadzwonię do swojej położnej ale to plamienie a nie krwawienie.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja sie poryczałam że jest wszedzie bałagan, a ja sprzaąteałam, zwyczajnie nie miałam siły wszytskiego ogarnąc i usiadłam z bekiem:surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    mkd szoruj na ip, nie gmeraj tam!
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    kakai ooo to jest konkretny powód :D Pewnie też tak bym zareagowała :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: kakai ooo to jest konkretny powód :D Pewnie też tak bym zareagowała :D

hehe, bo ja zawsze zosia samosia byłam, a teraz takie ograniczenia fizyczne mnie wkurzają:wink:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Witam się w skończonym 36 tc :cool: Jeszcze 7 dni i ciąża donoszona :crazy:

Apropo śluzu to kurde to się robi męczące -co idę do wc to musze się po 10 razy podcierać, bo ten śluz się ciągnie i ciągnie, że mogłabym ręce wyprostować i powstałaby taka dłuuuuga nić :bigsmile: I ciągle zmienia kolor ! Dzisiaj np przeźroczysty :bigsmile:
    A ten biały wodnisty, który moczy majty mialam wczoraj -okropieństwo. Już nie wiem, ktory gorszy :devil:

Treść doklejona: 07.06.12 11:48
    mkd: ide wsadzić palec najwyżej zadzwonię do swojej położnej

Nie wsadzaj paluchów bo sobie jakieś zakażenie zaaplikujesz przypadkiem albo bardziej podrażnisz :devil:
    Może Ci jakieś naczynka popękały czy cuś ...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    To ja jestem, jakaś "inna" ja mam tylko troszkę tego wodnistego śluzu rano, jak wstaje i minimalną ilość w dzień...Prawie nic ze mnie nie cieknie :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ze mnie duzo cieknie:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai: hehe, bo ja zawsze zosia samosia byłam, a teraz takie ograniczenia fizyczne mnie wkurzają
    a ja znowu z tych, co muszą mieć wszystko poukładane na swoim miejscu... a teraz, jak leże i widzę, że ten kwiatek przekręcony, a tamta ramka krzywo stoi to mnie krew zalewa :D
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    wsadziłam zdezynfekowany palec i nic czysto tylko grudki śluzu. zadzwoniłam do położnej powiedziała, że to początek czopa że mam obserwować,a jakby pojawiło się obwitsze to jeszcze raz zadzwonić i jechać na ip.

Póki co spokój ale na wszelki wypadek ogarnę torby.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: a ja znowu z tych, co muszą mieć wszystko poukładane na swoim miejscu... a teraz, jak leże i widzę, że ten kwiatek przekręcony, a tamta ramka krzywo stoi to mnie krew zalewa :D

heeh to tez się Tobie nie dziwie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    A mi się nic nie sączy ani leje... Czytając Was aż się zastanawiam, czy to dobrze, czy nie powinno być mokro ;) na początku tyg. Pod prysznicem zobaczyłam tylko taką sporą grudkę pomarańczowawego śluzu w wannie i się zaczęłam zastanawiać, czy to aby nie czop? :neutral: no i mnie łamie w krzyżu od wtedy tak po 2-3 razy dziennie, ale tak dłuugo i mocno..a potem przechodzi jak ręką odjął.. To mogą być jakieś oznaki skurczy? Ktg jeszcze nie miałam, więc nie wiem co i jak :confused:

Treść doklejona: 07.06.12 12:53
    mooniia: kasiek jesli myslisz o suszarce to nie kupuj pralko suszarki, kup suszarke i postaw ja na pralce pralko suszarki to porazki natomiast same suszarki to urzadzenie tak boskie jak zmywarka :)

Uu to nie jest dobry pomysł- mój kuzyn tak zrobił i jak mu się przekrzywiło (i pralka i suszarka przy wirowaniu mogą się mocno huśtać..) to nie było co zbierać..
    Ja miałam kiedyś pralki- suszarkę i byłam zadowolona- co prawda z suszarki korzystałam sporadycznie, ale teraz mi trochę brakuje tej opcji :wink:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    mkd: Póki co spokój ale na wszelki wypadek ogarnę torby.

Taka motywacja, do pakowania torby? :wink: Ja gdyby nie te skurcze, to bym do tej pory nie ogarnęła pewnie jeszcze rzeczy do torby ... Ale szczerze mówiąc, to jest tak wielka ta torba, jakbym miala na miesiąc gdzieś jechać, a nie na 3 dni do szpitala :bigsmile:

Dobra, lecę na obiadek do rodziców -już się głodna robie :bigsmile: Mama zrobiła placki ziemniaczane z gulaszem i zupę ogórkową. Mniam:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    dododotka: Uu to nie jest dobry pomysł- mój kuzyn tak zrobił i jak mu się przekrzywiło (

a miał zamontowany łacznik tych dwóch rzeczy?? (łaczmik wwierca sie w obudowe pralki) u mnie to stoi tak juz niemal 2 lata i nic sie nie przesuneło ani o mm, mozesz sie na tym opierac a i tak ani drgnie :)
    ot tak stawiac sobie jedno na drugie nie mozna bo wtedy spadnie rzeczywiscie
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.