Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_mag_
    • CommentTimeJun 7th 2012
     permalink
    mkd: Póki co spokój ale na wszelki wypadek ogarnę torby.

Ja już pakowałam powoli po wyjściu ze szpitala w marcu hehe. Jeszcze została mi drobnica do kupienia :D

Tak na marginesie - mnie lekarze na IP w lutym mówili, że jak łożysko się odkleja to oprócz plamienia a raczej krwawienia jest ostry ból w brzuchu, który nie przechodzi, i dziecko albo się bardzo nerwowo rusza, albo w ogóle. Przez całe badanie usg pytała się mnie czy nie boli mnie brzuch i do tej pory nie wiemy od czego tak mocno plamiłam :devil::cry:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Aaa! Torba! :cry:
    Mam taką jedną co myślałam, że mi się wszystko zmieści, ale jak spakowałam połowę, to mi się miejsce zaczęło kończyć... I jeszcze nie wiem, czy dla dzidzia też mam kosmetyki pakować? Chyba pójdę do sZpitala z torbą i pięcioma reklamówkami :wink:
    Wiem, że niby Małż może potem donieść co trzeba, ale ja wolę mieć wszystko od razu, bo potem albo nie znajdzie albo złe przyniesie... A bierzecie rożek albo kocyk? Matko.. Mam 4 różne listy, ale czuję się z tym taka zielona, że szok... Do tego nastawiłam się z ubraniami na ciepły lipiec, a co jeśli będzie tak jak teraz? :cry:

Treść doklejona: 07.06.12 13:06
    Mooniia, a tego to nie wiem - pewno nie miał:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    :smile:
    Ja tez mam oddzielnie suszarke i pralkę - jedno stoi na drugim (bez łacznika, bo akurat czarnego nie było w sklepie, a mój "zestaw" czarny jest) od 3 lat i nic sie z tym nie dzieje :wink: Ja suszarki uzywam zawsze po praniu - bo to jedyna opcja wysuszenia prania u mnie (nie uzywam żadnych innych suszarek stojacych), a w między czasie wrzucam następne pranie - i taka produkcja taśmowa :devil:
    A co do zmywarki, to właśnie dzisiaj chciałam się Was zapytać, czy kóraś z Was tak miała, ze naszynia w górnym koszu się nie domywają? Tzn, mam wrażenie, że brud z dołu wędruje do góry i osiada na szklankach (i są one często brudniejsze niż przed myciem :shocked:) Zmywarek używam od 10 lat, a tak mi się dzieje od niedawna :shocked: (zmywarka jest nowa, ma pół roku) - moze któraś z koleżanek poradzi?
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Dodo wszystko zależy od szpitala. W naszym MOŻESZ mieć ciuszki dla dzidzi a MUSISZ mieć pampersy i chustki nawilżone i nic poza tym. Kosmetyki, rożki, pieluchy tetrowe itd dają swoje ale i potrafi "z rozpędu" zniknać twoje szczególnie przy kąpaniu (położne kąpią u nas rodzic nie może lub dostaje tylko instruktaż ale nie zawsze) i położna rozbiera Malca wrzuca rzeczy do swojego wózka na którym ma kosmetyki itd, kąpie i ubiera w to co naszykowane lub wyjmuje czyste z wózka
    Ja sobie szykowałam torbę dla mnie plus po 3 pary kaftaników i śpioszków, skarpeteczki i czapeczka a w domu była reklamóweczka z rzeczami na wyjście która była wpięta w fotelik samochodowy a mąż czy ktoś miał ją dostarczyć w dniu wypisu. Dokładnie mężowi pokazywałam gdzie są rzeczy dziecka i jak poskładane i zaznaczałam np TEN KOCYK PRZYNIESIESZ a jak mówiłam co ma przynieść dokładnie mówiłam gdzie leży a najlepiej niech zadzwoni z domu - stawał nad szufladą opisywał co widzi a ja decydowałam co ma przynieść ;)
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Ul_cia: taka produkcja taśmowa

to tak jak u mnie :)
    a co do zmywarki sprawdz zraszacze, czasem w te dziurki dostana sie jakies resztki z talerzy i zatykaja lub utrudniaja odpływ wody. Je mozna zdemontowac i wyczyscic :) własnie ostatnio to przerabiałam jak mi talerze po pizzy z kukurydza dzieciaki wsadziły a ja nie zauwazyłam> potem sie dziwiłam, ze mam wsio niedopłukane zupełnie, takim jakby piaskiem obsypane
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeJun 7th 2012 zmieniony
     permalink
    Ul_cia: moze któraś z koleżanek poradzi?

A puszczałaś już "pusty cykl" z jakimś preparatem oczyszczającym zmywarkę?
    U mnie było to samo-po pół roku używania wyciągałam brudne naczynia, odkąd raz w miesiącu puszczam własnie taki cykl, jest OK.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Pusty cykl puszczałam z takim specyfikiem do czyszczenia.
    Popatrzę na te zraszacz, bo właśnie mam wszystko takim jakby piaskiem oblepione :confused:
    Dzieki dziewczyny :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Agunia dzięki! Zrobię tak z tą drugą torbą na wyjście- całkowicie gotową do wzięcia - mój M naprawdę ma kłopoty ze znalezieniem czegokolwiek, co nie leży przed nim albo jest choć połowicznie przykryte czymś innym.. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    dododotka: mój M naprawdę ma kłopoty ze znalezieniem czegokolwiek, co nie leży przed nim albo jest choć połowicznie przykryte czymś innym..

To typowe - męskie :wink: w lodówce też nic nie widzi - zagląda i "nic nie ma do jedzenia"... ja zaglądam i robie z tego samego "przyjecie" :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Dodotka, ja to nawet mam cztery torby uszykowane. Bo moj maz tak samo czasem miewa zacmienia :)
    I tak mam kolejno torby:
    - jedna na porodowke - standardowo co potrzeba wszystko do porodu dla mnie i dla meza tez (cos do jedzenia, czytania, kapcie i koszulke na zmiane. Jeszcze tylko papiery, telefon i aparat musze dopakowac. Na wsparcie psychiczne mam zdjecie starszej corki i maskotke od niej, mam nadzieje, ze dodadza mi sil. :)
    - jedna na pozniej (zmiany recznikow, koszul, podpaski, cos do poczytania itp.), ale nie za duzo, bo u nas wszystko i dla maluszka i dla mamy daja
    - jedna na wyjscie (z przebraniem dla maluszka), polozona jest na nosidelku samochodowym dla maluszka, bo ten tez trzeba wziac
    - no i awaryjna torba dla starszej corki, na nocleg u cioci

A na kazdej torbie jeszcze instrukcja, ktora do czego sluzy i co ewentualnie dopakowac trzeba przed wyjsciem. Mysle, ze tak przygotowany da rade :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    YPolly: A na kazdej torbie jeszcze instrukcja, ktora do czego sluzy i co ewentualnie dopakowac trzeba przed wyjsciem. Mysle, ze tak przygotowany da rade

Większość z nas ma to samo :bigsmile: Ci mężczyźni bez nas by zgineli . Moja szwagierka wracała do domu w polarze szwagra bo zapomniał jej zabrać ubrań - masakra :shocked:
    Więc ta instrukcja to super pomysł bo bez niej torby mogą pomylić :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Dla świętego spokoju byłam na IP...niby to nie są wody, ale mam obserwować, bo lekarz jest w stanie sprawdzić tylko dolny biegun pęcherza płodowego, a wody mogą uchodzić z górnego... Zmartwiłam się tym, że nie był to zwykły śluz (w czasie ciąży występuję u mnie dość obficie, więc wiem jak mniej więcej do tej pory to u mnie wyglądało), no ale jestem już troszkę spokojniejsza... Tylko troszkę bo pod ktg spadało troszkę tętno Małej, kazali zgłosić się jutro, żeby ponownie skontrolować tętno Małej...kurcze boje się...na samej końcówce takie 'atrakcje' :(
    Poza tym rozwarcie na 2,5 cm no i nieregularne skurcze...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Oj tak- bez instrukcji się nie obejdzie :) właśnie zamierzam przyczepić tą torbę na wyjście do fotelika - ma nadzieję, że będzie pamiętał, żeby wziąć fotelik :smile:
    YPolly - uspokoiłaś mnie, bo już myślałam, że to tylko ja mam problem z pakowaniem, a już nawet z kosmetyków dla siebie, to tylko próbki biorę, żeby chociaż na tym zaoszczędzić miejsca ;)
    A jakie ubranie na wyjście? Chyba tylko jakaś sukienka wchodzi w grę przy tych ogromniastych podkładach i obolałych okolicach? :wink:
    --
  1.  permalink
    magku: Dla świętego spokoju byłam na IP...niby to nie są wody, ale mam obserwować, bo lekarz jest w stanie sprawdzić tylko dolny biegun pęcherza płodowego, a wody mogą uchodzić z górnego... Zmartwiłam się tym, że nie był to zwykły śluz (w czasie ciąży występuję u mnie dość obficie, więc wiem jak mniej więcej do tej pory to u mnie wyglądało), no ale jestem już troszkę spokojniejsza... Tylko troszkę bo pod ktg spadało troszkę tętno Małej, kazali zgłosić się jutro, żeby ponownie skontrolować tętno Małej...kurcze boje się...na samej końcówce takie 'atrakcje' :(Poza tym rozwarcie na 2,5 cm no i nieregularne skurcze...

No to moze bedzie sie cos zaczynalo bo 2,5 rozwarcia to sporo ja przy trzech juz na porodowke poszlam...A skurcze czujesz?
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    magku nie martw sie , Jakby było coś nie tak to zatrzymaliby cię w szpitalu .
    A już koncówka 38 tygodnia to może pomału mała szykuje sie do wyjścia , będzie ok :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    dziewczyny podobno mężowie najczęściej zapominają o butach dla żon więc i o tym przypomnijcie :)kilka moich znajomych wracało już w klapkach do domu :).
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Przez 1,5h miałam co 6 min...ale niestety skurczybyki ustały :P Nie ukrywam, że już chciałabym rodzić, bo ta końcówka jest straszna...mam wrażenie, że ciągle coś złego się dzieje... Jeszcze to spadające tętno...ale myślę tak, jak napisała asia, gdyby było to coś bardzo niepokojącego pewnie by mnie zatrzymali...
  2.  permalink
    Eeeee tam u mnie jedna jedna torba i troszke mniejsza wystarczyla w jednej byly rzeczy dla malej a w drugiej moje a lezalam dwa tygodnie.Wiadomo,ze ubranka sie pralo i na bierzaco dowozilo wiec uwazam,ze nie ma co pol domu wywozic:tongue:

Teraz planuje kupic duza walizke i wszystko razem w jednej miec...
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    mkd: dziewczyny podobno mężowie najczęściej zapominają o butach dla żon więc i o tym przypomnijcie :)kilka moich znajomych wracało już w klapkach do domu :).

A ja jednak napiszę,żeby mieć na uwadze to,że po porodzie jest się naprawdę baaardzo opuchniętym.
    Ja nie byłam w stanie założyć jakichkolwiek swoich butów i wracałam w mężowych klapkach:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    O widzicie, jeszcze o ubraniach dla siebie na wyjscie zapomnialam - skleroza ciazowa :shocked:

Ale mysle, ze normalne ciazowe ciuchy, w ktorych sie jedzie do szpitala powinny byc ok, chyba, ze pogoda sie mocno mialaby zmienic. Przeciez ten brzuch bedzie na wyjscie taki jak mniej wiecej w 6 miesiacu. Wiec mozna jechac na porodowke i po prostu te ciuchy (i buty tez :wink:), w ktorych sie przyjechalo, zapakowac w reklamowke i dac mezowi, zeby zostawil w aucie.
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    dododotka w pierwszej ciąży też wzięłam same próbki i plułam sobie w brodę, zwłaszcza jak były to saszetki, co trudno się otwierały a czasami liczył się czas.

Pamiętam że kobieta która rodziła swoje 3 dziecko miała miło pachnący płyn ziaji toniki i mleczka do twarzy a nawet tusz do rzęs. ja teraz już spakowałam wszystko normalnych rozmiarów, to co lubię. Pamiętam że prysznic w szpitalu był jedynym momentem tylko dla mnie i brakowało mi wtedy moich ulubionych zapachów, a siedzieliśmy tydzień po porodzie.

myślę że nie warto oszczędzać na miejscu dla chwili komfortu dla siebie.
    --
  3.  permalink
    YPolly: Wiec mozna jechac na porodowke i po prostu te ciuchy (i buty tez ), w ktorych sie przyjechalo, zapakowac w reklamowke i dac mezowi, zeby zostawil w aucie.

U nas w szpitalu zostawia sie w szafkach na IP.Rodzilam w zimie wiec wszystko zostawilam i ciuchy ciazowe nie spadaly ze mnie przy wyjsciu moze i teraz tak bedzie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    dziewczyny jeśli odkleja się łożysko to krwawienie jest duże, czasem nawet bardzo duże....a w tak późnej ciąży nawet skracające się szyjka może powodować takie plamienie żywą krwią.

co do torby - też zapakowałam tym razem tusz do rzęs :bigsmile: i podkład :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    dododotka: Chyba tylko jakaś sukienka wchodzi w grę przy tych ogromniastych podkładach i obolałych okolicach? :wink:
    ja brałam bawełniane spodnie od dresu bo 1 są elastyczne na brzuchu a 2 mają sznurek w pasie więc niezależnie ile mi z brzucha / bioder zostawało mieściłam się w nie
    Jaherko to chyba zależy od egzemplarza bo ja wcale nie byłam opuchnieta i buty normalnie pasowały
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Cobraczku, ja mam male te torby i dlatego tak :) A to dlatego, ze z duza torba bym sie po prostu zgubila, co gdzie mam, nie mowiac o schowaniu jej do schowka i wyciaganiu z niej rzeczy jak bede obolala po porodzie. W Polsce moglam miec torbe pod lozkiem, to bylo spoko, a w obecnym szpitalu mamy szafki zamykane i wole jednak mniejsze i poreczniejsze bagaze.
    --
  4.  permalink
    _kasiek_: co do torby - też zapakowałam tym razem tusz do rzęs i podkład

Ja mialam poprzednio i teraz tez:wink:Zawsze to czlowiek lepiej sie czuje jak troszke sie podmaluje:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    No i faktycznie przed pakowaniem warto sie zorientowac, jakie obyczaje panuja w szpitalu, gdzie sie bedzie rodzic.
    --
  5.  permalink
    YPolly: Cobraczku, ja mam male te torby i dlatego tak :) A to dlatego, ze z duza torba bym sie po prostu zgubila, co gdzie mam, nie mowiac o schowaniu jej do schowka i wyciaganiu z niej rzeczy jak bede obolala po porodzie. W Polsce moglam miec torbe pod lozkiem, to bylo spoko, a w obecnym szpitalu mamy szafki zamykane i wole jednak mniejsze i poreczniejsze bagaze.

Rozumiem,ja biore jedna bo jak sobie przypomne to gmeranie raz w jednej raz w drugiej to mnie szlak trafia hehe.Szwagierka ostatnio kupila sobie duza i tania walizke na allegro i jest naprawde skubana pojemna,mysle,ze wszystko spokojnie w nia wejdzie:bigsmile: Bardziej sie martwie czy maz zdazy na porod.Pojechal wczoraj do roboty i wraca 10 sierpnia mam nadzieje,ze mlody nie wybierze sie wczesniej na swiat:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    O wlasnie, co do komfortu - jeszcze mi sie przypomnialo, co do porodu sobie wzielam - sol do kapieli w ulubionym relaksujacym zapachu i olejek do masazu.
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    A tak - puder i tusz to koniecznie - ktoś odwiedzi, to nie mogę tak niewyjściowo hehe :)
    Słusznie z tymi saszetkami... Może znajdę jakieś małe pudełka i sobie poprzelewam- albo kupię takie co do samolotów się bierze - część kosmetyków mam właśnie w takich mini wersjach, więc nie powinny być problemowe
    Torby wezmę 2 - porodową i poporodową - będę mieć rozdzielone, to też się łatwiej odnajdę jak by coś na szybko trzeba było
    A używałyście tych podkładów Bella Mama? U nas w szkole rodzenia je polecają, bo podobno wygodniejsze i ewentualne szwy nie ciągną, ale jak zobaczyłam jakie to wielkie, to się przeraziłam ;)

Cobraczku, trzymam kciuki, żeby Maleństwo się nie spieszyło :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    _kasiek_: dziewczyny jeśli odkleja się łożysko to krwawienie jest duże, czasem nawet bardzo duże....a w tak późnej ciąży nawet skracające się szyjka może powodować takie plamienie żywą krwią.

Odklejające się łożysko nie zawsze daje objawy Kasiu. Moja siostra tym sposobem w 29tc straciła dziecko. Dodam, by nie niepokoić niepotrzebnie dziewczyn - miała od początku przodująca łożysko i sprawę zaniedbał ginekolog, bo była badana tylko co 3 miesiące. Zupełnie nic się nie działo, po prostu przestała czuć ruchy. Każdy organizm jest indywidualnością.
    Ważne, że magku została zbadana. Myślę, że nie ma powodów do obaw. Prawdopodobnie rzeczywiście to krwawienie jest spowodowane skracającą się szyjką. To już czas, jakby nie było :)
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    katka masz racje ale jednak na etapie 29tc a 37tc to jest spora roznica...no i sama mowisz że sprawa byla zaniedbana przez lekarza..smutne. Mojej kolezance się odkleilo po tym jak się przewrocila. na szczescie pojechala na IP i dopiero tam jak ja zostawili na obserwacji zaczela krwawic. wszystko dobrze się skonczylo bo synus ma teraz prawie cztery latka i super się rozwija mimo że urodzil się w 34tc
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    najważniejsze, by być pod okiem lekarza. Może masz rację Kasiu, co do tygodni ciąży - pewnie tak. Ja jestem zielona w tych sprawach. Dobrze, że synuś koleżanki jest na tym świecie... odpowiednia reakcja lekarzy jest bezcenna.
    --
  6.  permalink
    Ladnie cukier po obiedzie 147:cry:

Chyba przerzuce sie tylko na same warzywa ewentualnie na mieso z kurczaka i tyle:confused:
    --
  7.  permalink
    Cobraczku a nie dali Ci zadnej karteczki z jadlospisem co mozesz jesc, a czego nie? bo czasami zjesz cos nietlustego ale juz wieksza porcje i cukier tez jest podwyzszony.
    --
  8.  permalink
    kuleczka_69: Cobraczku a nie dali Ci zadnej karteczki z jadlospisem co mozesz jesc, a czego nie? bo czasami zjesz cos nietlustego ale juz wieksza porcje i cukier tez jest podwyzszony.

Dostalam,ale to u kazdego jest inaczej....Trzeba dopasowywac posilki bo u jednej osoby wyjdzie wynik ok a u drugiej juz nie i trzeba wtedy ten posilek zamienic na cos innego...
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Moje krwawienie nie jest spowodowane skracającą się szyjką, bo krótka i miękka jest już od jakiegoś czasu...wg lekarza krwawiłam po badaniu (dziś też plamię/krwawię i też byłam badana ginekologicznie), ale nie to było moim zmartwieniem, bo na środowej wizycie zostałam uprzedzona, że może pojawić się krew...pojechałam na IP bo obawiałam się o sączące się wody, które jak się okazało mam obserwować...nie dali mi też żadnych pasków na sprawdzenie czy to wody czy też nie...zostałam jedynie zbadana ginekologicznie jaki i zbadano przez USG ilość wód płodowych... To tak w ramach wyjaśnienia jaki był powód mojej wizyty na IP
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    mkd: dziewczyny podobno mężowie najczęściej zapominają o butach dla żon więc i o tym przypomnijcie :)kilka moich znajomych wracało już w klapkach do domu :).
    Ja dziś nawet taką widziałam jak przyszłam do dziewczynek :) W pięknych różowych pluszowych kapciach :)
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    No to jak to, do szpitala na boso przyjechala?? Nie mozna zostawic butow w pokoju??

A ja dzisaj na wizyte. Ciekawe co mi doktorek powie...

Ja mam jedna torbe, a w niej wszystko co potrzebuje do siebie i syna. Z trzema torbami to bym sie dopiero nie polapala:tongue:. Pewnie jedna bym gdzies w windzie zostawila...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ale do szpitala jedzie sie w jakis butach, to po co je zabierac męzowi do domu, to prawie oczywiste ze zapomni:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    dlatego ja chowalam buty i ubranie do siatki i do torby ;D i przy wyjsciu nie bylo problemu wrazie, co m. moze dowiesc jakis sweterek, jakby np. mialoby byc chlodniej ;)
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Dziewczyny, my nadal nie mamy imienia dla syna. Najgorsze to to, ze zadne nam nawet nie podchodzi. Jakos nie czuje miety do zadnego...I tak sobie mysle, ze moze to jednak nie syna, a corka...:devil:. Jesli chodzi o imie dla Anielki, to od razu czulismy z mezem ze to to. Gdyby druga byla dziewczynka, to tez mamy idealne imie, natomiast dla chlopca jeden wielki znak zapytania...
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    wielgosz na pewno coś wybierzecie, a może jak się urodzi to wtedy samo wpadnie i już zostanie..? :)
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Tez na to licze, bo w drugiej dobie zycia dziecka przychodzi pani, ktora rejestruje dziecko, wiec trzeba podac IMIE...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    my z mężem wybralismy szybko imie, nie zastanawiajac sie nad nim zbytnio
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Kakai - w niektórych szpitalach jest bardzo niewiele miejsca na rzeczy osobiste i często nie pozwalają ich chować pod łóżko tylko trzeba do szafek i dlatego mężowie zabierają ciuchy, w których przyjechała żona do szpitala. Teraz to jest jeszcze mały problem bo jest ciepło, ale ja rodziłam w październiku, był już snieg akurat wtedy i przyjechałam w zimowej kurtce i butach, których nie miałabym kompletnie gdzie schować. Dlatego mąż musiał zabrać moje rzeczy i potem mi przywieść na wyjście.
    --
  9.  permalink
    Witam:bigsmile: Dzisiaj miałam usg genetyczne i dowiedziałam się, że bedzie kolejny synus:wink: Malutki jest zdrów i ma się dobrze. Przynajmniej już wiem, kto mnie tam tak kopie:bigsmile:
    1. norah 13.06.2012 (chłopiec)
    2. _kasiek_ 19.06.2012 (chłopiec)
    3. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    4. wielgosz 21.06.2012 (chłopiec)
    5. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    6. penny 23.06.2012 (dziewczynka)
    6. blackship 23.06.2012 (dziewczynka)
    7. magku 24.06.2012 (dziewczynka)
    8. Lezunia 25.06.2012
    9. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    9. Sayuri78 29.06.2012 (chłopiec)
    10. mkd 03.07.2012 (chłopiec)
    11. nikkitaa 05.07.2012 (dziewczynka)
    12. Mag_dre 06.07.2012 (dziewczynka)
    12. psycho_patka 06.07.2012 (dziewczynka)
    13. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    14. Vsti 10.07.2012 (dziewczynka)
    15. Dododotka 12.07.2012 (chłopiec)
    16. P_Madzia 16.07.2012 (dziewczynka)
    17. marylove 17.07.2012 (dziewczynka)
    18. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    19. ufo03 25.07.2012 (chłopiec)
    20. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    21. nibriana 27.07.2012(dziewczynka)
    22. cho 28.07.2012 (dziewczynka)
    23. BlueCactus 30.07.2012 (chłopiec)
    24. polusiowa 02.08.2012 (chłopiec)
    25. Annie128 05.08.2012 (chłopiec)
    25. Matylda1982 05.08.2012(chłopiec)
    26. atamala 06.08.2012
    27. easyshare 09.08.2012 (dziewczynka)
    28. majka_85 11.08.2012 (chłopiec)
    29. Mamrotka 13.08.2012
    30. kuleczka_69 14.08.2012 (dziewczynka)
    31. Ul_cia 18.08.2012 (dziewczynka)
    31. Rumba 18.08.2012(dziewczynka)
    31. czerwinka 18.08.2012 (chłopiec)
    31. ma_mi 18.08.2012 (dziewczynka)
    32. dorotka0905 20.08.2012
    33. Cobraczek 23.08.2012 (chłopiec)
    33. Anecia84 23.08.2012 (chłopiec)
    33. Saba__ 23.08.2012 (dziewczynka)
    34. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    35. judka25 31.08.2012 (chłopiec)
    36. patyk 120 01.09.2012
    37. Hopelight 02.09.2012 (chłopiec)
    38. Kafffka74 04.09.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    39. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012 (chłopiec)
    40. Pajacynka 07.09.2012 (chłopiec)
    41. Peppermill 10.09.2012 (dziewczynka)
    42. oranda 15.09.2012
    43. katka_81 17.09.2012 (dziewczynka)
    44. asia_ 22.09.2012 (dziewczynka)
    45. sysiajaw 24.09.2012
    46. leneczka8484 25.09.2012 (chłopiec)
    47. ASulek 30.09.2012 (chłopiec i chłopiec)
    48. kapelusznick 01.10 2012
    49. Ber1987 05.10.2012 (dziewczynka)
    50. magdalenka2610 07.10.2012 (chłopiec)
    51. łośćń 12.10.2012
    51. CiastoMiłości 12.10.2012
    52. KasiaTasia 13.10.2012
    53. madziauk 10.11.2012
    54. Linden 12.11.2012
    54. violet_flower 12.11.2012
    55. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    56. edzia503 23.11.2012
    57. basia_87 06.12.12.
    58. acia20 12.12.2012
    59. lofbejbe 21.12.2012
    59. moonia 21.12.2012
    60. Pomarańczka25 2.01.2013
    61. agavva 21.01.2013
    62. ikamek 06.02.2013
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Wielgosz, myśmy myśleli nad imieniem dla chłopca większość ciąży :) teraz też mamy wybrane tylko na 90% - jak zobaczymy syna, to stwierdzimy, czy pasuje, czy nie :bigsmile:
    A dla dziewczynki to też było wybrane odkąd jeszcze się nie staraliśmy o dzidzię :wink:
    --
  10.  permalink
    My wybralismy dla synka imie Jack. W Irlandii tyle jest dobrze,ze w szpitalu podaje sie imie ,ale mozna je zmienic w razie czego ,gdyz rejestruje sie dziecko ok 2 tygodni po porodzie.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    w Polsce w ogóle się nie podaje imienia dziecka w szpitalu z tego co pamiętam tylko wszędzie miałyśmy napisane "córka Katarzyny W..." a w książeczce zdrowia było tylko nazwisko i to my albo w przychodni dopisaliśmy imię. Tak też podaje się ostatecznie dopiero przy rejestracji dziecka w urzędzie
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.