Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 7th 2012 zmieniony
     permalink
    My ostatnio zastanawialismy sie nad drugim imieniem :cool: i chyba jednak zostaniemy przy jednym :bigsmile:

Kasiek u nas sie podaje i wiem, ze np. w Poznaniu w jednym szpitalu tez, bo widzialam ostatnio zdjecia malego kolezanki i tam na tej karcie w lozeczku bylo wpisane imie ...
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
    • CommentTimeJun 7th 2012
     permalink
    Jakiś czas temu czytałam, że w pl też ma się chyba 2 tyg. czasu na zmianę decyzji w sprawie imienia... Ale nie wiem jak tu się ma teoria do praktyki..
    A apropos rejestracji dzieci - zamierzam rodzić poza miastem, gdzie normalnie mieszkamy i jesteśmy zameldowani - Młodego mamy zarejestrować w miejscu urodzenia czy tam, gdzie będzie zameldowany?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    _kasiek_: Kakai - w niektórych szpitalach jest bardzo niewiele miejsca na rzeczy osobiste i często nie pozwalają ich chować pod łóżko tylko trzeba do szafek i dlatego mężowie zabierają ciuchy, w których przyjechała żona do szpitala. Teraz to jest jeszcze mały problem bo jest ciepło, ale ja rodziłam w październiku, był już snieg akurat wtedy i przyjechałam w zimowej kurtce i butach, których nie miałabym kompletnie gdzie schować. Dlatego mąż musiał zabrać moje rzeczy i potem mi przywieść na wyjście.

jasne zimą to co innego, teraz nastawiam się na cos lekkiego

Treść doklejona: 07.06.12 18:43
    Dziewczyny tak w innym temacie-bo nie wiem czy jest taki wątek- czy po urodzeniu ZUS płaci jakies świadczenie? Bo dosżły mnie takie słuchy, a nie wiem wogole jak to wygląda formalnie?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Dziecko musisz zarejestrowac-zameldowac w urzedzie stanu cywilnego miasta, gminy, w ktorej przynajmniej jeden z rodzicow jest zameldowany (bo rejestrujesz je pod konkretnym adresem zamieszkania).
    --
  1.  permalink
    wielgosz 23 godzin temu

Bazylia ma być świeża czy suszona??
    Wielkie dzięki!!

W przepisie jest napisane, że świeża ale ja brałam suszoną z torebki i tez super smak wyszedl. :bigsmile:

____
    Co do imienia, to ja 10 late temu tak sie długo zastanawiałam nad imieniem, az w pewnym momencie oglądając w ciąży film pt."Zakochani" wpadłam na pomysł, że bedzie MATEUSZ bo jest takie ciepłe bez zdrabniania, a jak juz sie zdrobni to jest taki słodki Mati, Matiś, Mateo, Matinek. W tej chwili czekamy na drugiego synka i ja miałam problem JAKIE IMIE DLA CHŁOPCZYKA, bo dla dziewczynki miałam 2 opcje. Wkoncu po wielu dyskusjach z mężem i synem (10letnim) została opcja MARCEL, choc Mati chciał nadac bratu imie Mikolaj. Ale mojemu mezowi kojarzy sie jedynie z Mikołajkami :bigsmile:

Treść doklejona: 07.06.12 18:51
    ______

Kakai: Dziewczyny tak w innym temacie-bo nie wiem czy jest taki wątek- czy po urodzeniu ZUS płaci jakies świadczenie? Bo dosżły mnie takie słuchy, a nie wiem wogole jak to wygląda formalnie?

A ZUS nie wypłaca tego becikowego?
    -- ___
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    spidermanka: A ZUS nie wypłaca tego becikowego?--

nie no to wyplaca MOPS chyba
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Vsti: bo rejestrujesz je pod konkretnym adresem zamieszkania)
    dziecko jest AUTOMATYCZNIE meldowane tam gdzie mama dziecka U mnie była sytuacja że mąż był gdzie indziej i ja i zameldowano dziecko do mnie na moje pytanie co jeśli ma być gdzie tata - proszę wymeldować (złozyc wniosek) i zameldować gdzie tata (złożyć wniosek)
    spidermanka: A ZUS nie wypłaca tego becikowego?
    u nas (i chyba wszędzie) wypłaca organ wypłacajacy świadczenia rodzinne - w moim przypadku MOPS - dział świadczeń rodzinnych
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    Kakai - ja pierwsze słyszę, żeby coś ZUS wypłacał....a jeśli już to może jest to jakaś forma zapomogi, ale wtedy trzeba mieć niskie dochody na jednego członka rodziny. Najlepiej zadzwoń tam i zapytaj...ja pierwsze słyszę.
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    spidermanka: choc Mati chciał nadac bratu imie Mikolaj. Ale mojemu mezowi kojarzy sie jedynie z Mikołajkami

Nasz chyba będzie Mikołaj :bigsmile: O Mateuszku też myślałam, ale małżowi się nie podoba :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    _kasiek_: Kakai - ja pierwsze słyszę, żeby coś ZUS wypłacał....a jeśli już to może jest to jakaś forma zapomogi, ale wtedy trzeba mieć niskie dochody na jednego członka rodziny. Najlepiej zadzwoń tam i zapytaj...ja pierwsze słyszę.

może coś pomieszałam, mąż ma firme i tak mu kilka osób mówiło, ale najlepiej to zadzwonimy do ZUSu
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Mnie też się wydaje, że ZUS to co najwyżej w razie niskich dochodów, a becikowe to na pewno od MOPSu
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Moj maz ma syndrom wicia gniazda. Wlasnie myje 3 raz w tym miesiacu samochod...

Czop mi odchodzi znowu.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Agunia05 pracowalam w UG i z tego, co jest mi wiadome, jesli idzie sie do urzedu, do ktorego nalezy ojciec i chce sie tam zarejestrowac dziecko (a matka jest zameldowana, gdzie indziej) to musi byc zgoda matki, ale poza tym nie ma problemu...

Becikowe na bank MOPS, czy tam GOPS... :) o Zus-ie nic mi nie wiadomo, ale moge sie dowiedziec ;)
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Wielgosz.. Mój to by mógł tak naczynia umyć..
    Jak rozpoznać, że to czop?
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Moj czop wyglada jak przejrzysty, rozciagliwy sluz wymieszany z siadlym mlekiem (sory ze tak obrazowo, ale nic innego mi nie przychodzi do glowy),
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    dododotka: Jak rozpoznać, że to czop?

w internecie są zdjęcia :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    ale akt urodzenia wystawia usc w miejscu gdzie sie dziecko urodziło, pesel wystawia własciwie wam biuro meldunkowe
    zus wypłaca macierzynski przeciez, nawet jesli idzie to przez pracodawce
    becikowe- osrodki pomocy społecznej
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Ja jestem ciekawa, bo też mi jakiś kawałek ślubu wyszedł, ale nie wiem, czy to to czy nie to... Pewnie dopiero mi to gin w pn powie...

Treść doklejona: 07.06.12 19:10
    Kakai: w internecie są zdjęcia

Wiem, oglądałam -bardziej mi chodzi jak rozpoznać, czy to czop, czy po prostu śluz, no ale nieważne..
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Kakai, zamorduje. Wpisalam w google haslo "czop sluzowy" z ciekawosci i myslalam ze zwymiotuje...:confused:. Moj taki obrzydliwy nie jest...
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    U nas sie idzie z jakims tam zaswiadczeniem ze szpitala do swojego usc, tam wystawiaja akt urodzenia i pesel... Tego jestem pewna ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    wielgosz: Kakai, zamorduje. Wpisalam w google haslo "czop sluzowy" z ciekawosci i myslalam ze zwymiotuje.... Moj taki obrzydliwy nie jest...

ja tez obejrzałam, bo ktoś na innym forum wrzucił link i do teraz żałuję, bo to ejst mega obleśne:confused:

Treść doklejona: 07.06.12 19:15
    dododotka: bardziej mi chodzi jak rozpoznać, czy to czop, czy po prostu śluz, no ale nieważne..

z tego co wiem to czasem możesz nie ropozznac, bo może wyglądac jak zwykły sluz
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A ja czop o dziwo nadal posiadam ;D
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny mam dziwne klucia w pochwie i w podbrzuszu...Co to moze byc?
    Dodam,ze mialam stwierdzona infekcje bralam macmiror complex dopochwowo przez 14 dni a teraz biore tylko oslone dopochwowo....Troche sie martwie tym kluciem....:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Cobraczek: Dziewczyny mam dziwne klucia w pochwie i w podbrzuszu...Co to moze byc?

mnie od kilku dni też tak kłuje, ale tylko gdy chodzę
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Klucie normalne. Dziecko Cie pewnie po szyjce kopie.
    --
  3.  permalink
    Kakai: mnie od kilku dni też tak kłuje, ale tylko gdy chodzę

wlasnie mam to samo:sad: Tylko ty juz w 33 tyg a ja jutro dopiero 30 zaczynam....buuu
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    A niby czemu "buuu"?.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    wielgosz - my co do imienia to jeszcze nie wiemy czy będzie chłopczyk czy dziewczynka, ale zrobiłam dla męża listę z imionami które mi się podobają i ona ma coś tam wybrać ale dla chłopaka jest jedno imię a dla dziewczynki 17 imion
    --
  4.  permalink
    wielgosz: Klucie normalne. Dziecko Cie pewnie po szyjce kopie.

Nie moze mnie kopac po szyjce bo jest juz polozone glowkowo...

Treść doklejona: 07.06.12 19:28
    wielgosz: A niby czemu "buuu"?.

Boje sie ze cos niedobrego sie bedzie dzialo...Kurde z ta cukrzyca i toksoplazmoza jakos ciezko mi pozytywnie myslec....szczegolnie jak odczuwam jakies negatywne dolegliwosci,zaraz mam przed oczami przedwczesny porod i kupe problemow:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    No to glowa wali...W kazdym razie na szyjke napiera i dlatego kluje...
    --
  5.  permalink
    wielgosz: No to glowa wali...W kazdym razie na szyjke napiera i dlatego kluje...

Oby,bo jak cos sie zaczyna dziac to ja pierwsza do paniki....:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    cobraczek-to glowka tam uderza, jak sie wierci :)

Tak odnosnie rejestracji dziecka-aktu urodzenia i meldunku
    www.msw.gov.pl/portal/pl/73/35/Akt_urodzenia.html

:)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    wielgosz: No to glowa wali...W kazdym razie na szyjke napiera i dlatego kluje...

też tak mysle, dlatego wogóle nie panikuję
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Jak ja bym już chciała się za swoim czopem się rozglądać (swoją drogą, czemu toto się tak fatalnie nazywa, bo fatalnie wygląda?).
    W pierwszej ciąży ani czopa nie widziałam, ani mi wody same nie odeszły.. Mam nadzieję, że w tej się jakoś fajnie rozkręci...
    --
  6.  permalink
    Kakai: też tak mysle, dlatego wogóle nie panikuję

Tylko ja sie ostatnio naczytalam w tych broszurkach co dostalam o cukrzycy ze moze dojsc do przedwczesnego porodu,ze moga byc wady plodu a to samo naczytalam sie na poczatku ciazy o toksoplazmozie i jestem przerazona co bedzie po porodzie bo zdaje sobie sprawe jakie konsekwencje moga byc przy toksoplazmozie po porodzie a jeszcze cukrzyca sie przyplatala,wszystko na raz:cry:

Przepraszam,ze marudze,ale co jakis czas wlaczaja mi sie takie fazy:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Cobraczek: Tylko ja sie ostatnio naczytalam w tych broszurkach co dostalam o cukrzycy ze moze dojsc do przedwczesnego porodu,ze moga byc wady plodu a to samo naczytalam sie na poczatku ciazy o toksoplazmozie i jestem przerazona co bedzie po porodzie bo zdaje sobie sprawe jakie konsekwencje moga byc przy toksoplazmozie po porodzie a jeszcze cukrzyca sie przyplatala,wszystko na razPrzepraszam,ze marudze,ale co jakis czas wlaczaja mi sie takie fazy

Kochana każda z nas obawia sie o ciąże... ale tylko myslenie pozytywne pozwala nam zachowac zdrowy rozsądek, mysl co może być dobrego a nie złego:wink: zawsze do objawów możemy dopisać najgorsze sytuacje i obrazy(przynejmniej ja mam taką bogatą wyobraźnię) ale równie dobrze objawy moga byc normalne-szczególnie gdy powatarzalne u innych ciężarnych:bigsmile: głowa do góry!
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Mnie też kłuje , jak się zmęczę . Mój charkter nie pozwala leniuchować . Kłucie właśnie przpomina że musze odpocząć , a później mała mnie skopie za karę po pępku :cool:
    I jak Kakai pisze , głowa do gory i myśleć pozytywnie . Najczęściej zamartwiamy sie bez potrzeby :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    kakai o fuuu też wygooglałam ten czop :)

a może o ten zus to chodzi o zwolnienie męża na żonę? to faktycznie płaci zus.

polusiowa mamy takie same nadzieje, bo ja czopa też nie pamiętam a co lepsze nie pamiętam nawet jak mi pęcherz przebili.

co do zgłaszania dzieci to w warszawie jest to urząd danego szpitala, a meldunek nie musi być matki.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    mkd: kakai o fuuu też wygooglałam ten czop :)a może o ten zus to chodzi o zwolnienie męża na żonę? to faktycznie płaci zus.

bleee niech lepiej nikt już nie googluje czopa:bigsmile:

TZ zadzowni do ZUSu i wypyta, tak będzie najlepiej:surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ja też mam te kłucia. Taki urok ciąży, bo chyba każda z Nas przynajmniej raz to odczuwała. Moja Miśka też jest ułożona główkowo a tak mi daje po odbycie, że czasem mam wrażenie, jakby miał mi wypaść :) Cobraczku wystarczy, że Maluch kopnie Cię gwałtownie w żołądeczek i już główką z impetem ląduje i napiera na szyjkę :) Wymęczą Nas te Maluchy ale za to jaka słodka zapłata będzie :)
    --
  7.  permalink
    Dziekuje dziewczyny,odrazu mi lepiej:wink: Staram sie myslec pozytywnie,ale czasami jakies doly mnie nachodza...Smutno mi,ze maz pojechal na tak dlugo,ale jakos dam rade,w koncu ostatnia taka dluga trasa:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ja to czasem się zastanawiam, czy tą moją córę główka nie boli od tych uderzeń :) Ale z tego, co kojarzę, to główka dziecka w brzuszku jest mniej unerwiona, by przy porodzie nie odczuwało bólu... Później to się jakoś normuje :)

Treść doklejona: 07.06.12 20:31
    Cobraczku, taki chyba urok ciężarnych "samotnych" mam :) Bo ja też czasem schizuję a wystarczyłoby się przytulić do Ukochanego... a Nam niestety jest to dane tylko raz na jakiś czas...
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    mkd: a może o ten zus to chodzi o zwolnienie męża na żonę? to faktycznie płaci zus.

ZUS płaci za L4 męża na żonę ale tylko wtedy jeśli mąż był na zwolnieniu lekarskim łącznie (na siebie) dłużej niż 33 dni. W innym przypadku płaci normalnie pracodawca - to jest tak jak zwykłe zwolnienie L4 płatne 80%.

No i ZUS wypłaca macierzyński - jeśli takowy przysługuje

Treść doklejona: 07.06.12 20:41
    Cobraczku - NIE czytaj o wadach związanych z cukrzycą, bo to są wady, które występują przy NIE leczonej cukrzycy. A Ty jesteś na diecie i w końcu ci się to wszystko unormuje. A jak nie to dostaniesz insulinę i to też nie będzie tragedia !!!!
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    _kasiek_: No i ZUS wypłaca macierzyński - jeśli takowy przysługuje

takowy mi przysługuje, to ja reaczej nie mam juz na co liczyc ze strony ZUSu, jedynie pracodawcy i PZU:bigsmile:
    --
  8.  permalink
    katka_81: Cobraczku, taki chyba urok ciężarnych "samotnych" mam :) Bo ja też czasem schizuję a wystarczyłoby się przytulić do Ukochanego... a Nam niestety jest to dane tylko raz na jakiś czas.

Zgadza sie,po kilku tygodniach przywzyczajam sie do jego nieobecnosci,ale jak wroci i po dwoch tygodniach jedzie to znowu sie zle czuje :confused: Coz,taki zawod:neutral:

Zmierzylam sobie wlasnie cukier po kolacji i jest 105 to raczej doobry nawet bardzo dobry:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    wielgosz: Moj maz ma syndrom wicia gniazda. Wlasnie myje 3 raz w tym miesiacu samochod...

Mój mąż nie mył auta od roku :crazy: Wstyd mi jak do niego wsiadamy... :tooth: Ale ja go nie ruszę i basta. To jego poletko.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Moja Mala Pinda kopie mnie bez przerwy od 3h:shocked: :bigsmile:

cobraczek Pamietaj o tym, aby jeszcze cos dzis przekasic :) Zeby do rana nie bylo gwaltownego spadku cukru :)

Chce mi sie czeresni, arbuza, malin i melona :|

A ja wlasnie sie mojego m. spytalam, czy takim brudnym autem chce zafundowac corce pierwsza przejazdzke :D
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Vsti jak przestaniesz leżeć tylko chodzić to ją uśpisz na jakiś czas- teraz nie ma takiej kołyski, więc korzysta póki może :rolling::crazy:

Treść doklejona: 07.06.12 21:02
    Vsti: Chce mi sie czeresni, arbuza, malin i melona :|

:rolling::rolling::rolling: ładna zachcianka :crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Cobraczku mnie też czasami szyjka kłuje. Myślę, że to całkiem normalne, tak jak dziewczyny piszą. A wczoraj po spacerze myślałam, że mi Mała wypadnie tylną częścią ciała, jakoś musiała do jelit dobijać się :devil:.
    A co do imienia, to ostatnio już aż głupio mi się przyznawać, że dalej nie wiemy.Nic mnie takna 100% nie chwyta za serce, mąż też niezdecydowany.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    mag dre to niech chodziaz oszczedzi mi zoladek, bo ta zgaga mnie zabije :devil::bigsmile:

Cos pozno mi sie zachcianki ujawnily :D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.