Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkuleczka_69
    • CommentTimeJun 14th 2012 zmieniony
     permalink
    anairda1986: Ja pacjentkom nie mówie o martwych porodach

A po co nam to mowisz, kobietom w ciazy, na koncowce i prawie rodzacym?! rajcuje Cie to?

anairda1986: Ale wy moimi pacjentkami nie jesteście....

I cale szczescie, bo majac taka polozna chyba bym wolala sama swoj porod przyjac niz miec takiego kogos jak Ty
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
    • CommentTimeJun 14th 2012
     permalink
    Nóż mi sie w kieszeni otwiera!!!!!!!!!!!!!! Nie pisz już lepiej nic!!!!!!! Nie normalnym wydaje mi sie opowiadanie kobietom ciężarnym o martwych porodach, nie czujesz tego ??? Nie rozumiesz ze niektóre z nas traciły już swoje dzieci i martwią sie ???? Boże widzisz a nie grzmisz!!!!!!
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    "Błagam was dziewczyny sklećcie ten plan porodu sensownie..."

Nie rozumiem, skąd ten ton, masz nas na jakieś mało kumate czy o co chodzi ?

"lekarze i wszystkie położne sobie skserowały dla siebie, by było się z czego śmiać..."

Fajnie ;)

"i milion innych roszczeń, których większość nie można było spełnić...a które były nie tylko śmieszne",

I co z tego ? Napisała to przed porodem i miała do tego święte prawo, to że w trakcie nie wyszło i że nie chciała pomocy to inna zupełnie odrębna sprawa.

"UWAGA! Była ukraińską, czy ruską położną!! Ale chyba nie z tej epoki..."

UWAGA i co z tego ??? Jak to się ma do nas i w ogóle ? Szukasz taniej sensacji ?

"Ja nie wyobrażam sobie by odbierać poród u pacjentki, która jest z wielkimi włochami wystającymi z jej krocza. Gdzie nie ogolone krocze goi się wolniej, trudniej je naciąć, a później zszyć, gdzie dziecko wydostając się z kanału dotyka buzią kupy i nie daj Boże zaaspiruje ją...No sorki...Noł łej...."

Chyba zły zawód dla siebie wybrałaś. Przygotuj sobie miseczkę na porodówkę, bo nieraz te włochy i kupy jeszcze zobaczysz.

"Pewnie, że są szpitale i szpitaliki..Wybierajcie więc w takim razie szpitale, gdzie położne bawią się z waszymi wielkimi włochami (to nawet nie higieniczne jest), i z kupskiem wylatującym wam z tyłka..."

Hahaha, jak Ty dobrze wiesz co każda z nas ma między nogami.A tak serio jestem zażenowana tą wypowiedzią...

"Ale no cóż...Ja jako młoda położna mam swoje zasady...Po prostu pewnych głupich zachowań nie toleruje..."

Padłam na twarz.

<"Dobrze,że każda z was ma jakieś roszczenia, ale wybiera się taki szpital, gdzie on oferuje wszystko co zechcecie..."

Chyba Ci sie roszczenia z prawami pomyliły.

"No, ale ja nie wyobrażam sobie pracować i odbierać poród z pacjentką nie umytą, nie ogoloną i nie mającą zrobionej wcześniej lewatywy...A odbierałyśmy tych porodów sporo..."</em>

To jak sobie nie wyobrażasz, to zmień zawód. Brudasy są wszędzie, były i będą. To nie nasz problem, no sory, ale co ja mam z tym zrobić, kampanię ?

Mogłabym Cię tak cytować jeszcze, ale chyba już dość.
    Mam nadzieję, że nigdy nie trafię na tak mało dojrzałą położną jak Ty i bynajmniej nie o brak doświadczenia mi tu chodzi.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  1.  permalink
    anairda1986: .Ja pacjentkom nie mówie o martwych porodach. Ale wy moimi pacjentkami nie jesteście....

Aha,czyli nie jestesmy Twoimi pacjentkami wiec mozna nas denerwowac takimi opowiesciami?

anairda1986: Madzia skończmy ten temat...Bo zaraz wyjdzie, że jeszcze biję te pacjentki....

Szcerze po Twoich wypowiedziach w cale nie trudno byloby mi sobie to wyobrazic....
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Tylko pytam, jakie pacjentki, bo w opisie na profilu kolezanki pisze, ze szuka pracy. Poza tym samo posiadanie dyplomu nie jest dla mnie wystarczajace, aby nas pouczac...
    --
  2.  permalink
    Vsti: Tylko pytam, jakie pacjentki, bo w opisie na profilu kolezanki pisze, ze szuka pracy. Poza tym samo posiadanie dyplomu nie jest dla mnie wystarczajace, aby nas pouczac...

Pewnie byla na praktykach samych i tyle bylo doswiadczenia z poloznictwem a tak swoja droga jestem bardzo ciekawa gdzie w taki sposob traktuja rodzace....?
    --
  3.  permalink
    Vsti....Dlatego zakończcie temat...Bo zaraz mnie zjecie i zaczniecie analizować każde moje słowo:):)

Nie zrozumiałyśmy się w ogóle:)
    -- [/url[/url]
  4.  permalink
    My ciężarne rozumiemy się doskonale, to Ty nas nie zrozumiałaś i brniesz w swoich farmazonach na dno. Tyle na zakończenie ode mnie.
    --
  5.  permalink
    Dziewczyny ta dyskusja nie ma sensu. Laska ma doświadczenie z praktyk i wszystkie rozumy pozjadała, zresztą jak każdy młody narybek zbyt ambitnie podchodzi do zawodu i ma chyba wielkie wyobrażenia o tym, że tylko czyściochy będą jej się zrażały i na patologię w życiu nie trafi. Prawdziwe doświadczenie nauczy ją pokory i szacunku do ludzi, którym zdecydowała się służyć i pomagać niezależnie, czy się pacjentce coś przytrafi.
    Najwięcej nauczy ją chyba doświadczenie własnego porodu, oby, swoja drogą, to ciekawe jak ona w takiej chwili podeszłaby do wielu spraw, gdy chodzi o szczęśliwe narodziny własnego dziecka, czy nie chciałaby skorzystać z wielu praw, które przez lata w tym kraju były zupełnie ignorowane.
    Zatrważające jest dla mnie tylko, że wymieniła wiele punktów z planu porodu, które uważane są za coś zupełnie normalnego, że mamy prawo o nie prosić, może koleżanka nie doinformowana jest nieco :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ciekawe, jak tam YPolly? :)
    --
  6.  permalink
    Dlatego zakańczam temat...Nie ciężarna ciężarnych nie zrozumie...
    Nie uważam aby moje zdanie było farmazonem.
    Dziewczyny to wasza sprawa...To wy macie się czuć komfortowo na sali porodowej...Nie ja...

THE END!
    -- [/url[/url]
  7.  permalink
    Dobra dziewczyny szkoda nerwow.Zmienmy temat bo mi zaraz cisnienie skoczy a ogolnie rzecz biorac to nie jest warte naszych nerwow.
    Plan porodu jest pewnym rozrganizowaniem z naszej strony i nie ma w tym nic niedorzecznego.Bardzo dobrze,ze istnieja organizacje jak ''rodzic po ludzku'',ktore nam kobietom w ciazy uswiadamiaja,ze mamy jeszcze jakies prawa i mozemy z nich korzystac.

Ciekawe jak tam porod Ypolly...Pewnie juz tuli swoje malenstwo:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Cobraczek: Ciekawe jak tam porod Ypolly...Pewnie juz tuli swoje malenstwo--

pewnie tak, zazdroszczę:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    O matko, dobrze, że mnie tu nie było, jak się paliło, bo dziewczyna faktycznie popłynęła.. i kończy i skończyć nie może :-(

A Któraś z nas ma kontakt do YPolly? Ciekawa jestem bardzo co u Niej ;-)

sysiajaw jak po USG? Kto mieszka pod serduchem?
    --
  8.  permalink
    Kakai: pewnie tak, zazdroszczę

Doczekasz sie juz nie dlugo :bigsmile::bigsmile: Ja tez juz bym chciala byc w 37 tygodniu zawsze to blizej hihihihi:tongue:
    --
  9.  permalink
    anairda1986: Nie ciężarna ciężarnych nie zrozumie...

Boze widzisz a nie grzmisz..... dobra koniec bo jeszcze mnie admin za wulgaryzmy zbanuje :P

Polly pewnie tuli juz Malenstwo :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Cobraczek: Doczekasz sie juz nie dlugo Ja tez juz bym chciala byc w 37 tygodniu zawsze to blizej hihihihi--

noo, dzis jak posluchalam serduszka malego myslałam ze sie rozbecze ze szczescia:heartsabove:
    --
  10.  permalink
    Kakai: noo, dzis jak posluchalam serduszka malego myslałam ze sie rozbecze ze szczescia

Ja mam wizyte i usg dopiero 26 czerwca to jeszcze musze sie naczekac,jakos wytrzymam hehe:bigsmile::bigsmile:
    --
  11.  permalink
    Kakai: noo, dzis jak posluchalam serduszka malego myslałam ze sie rozbecze ze szczescia

Mi moj lekarz pierwszy raz puscil bicie serduszka jakos 4 tyg temu. Jak lezalam w szpitalu to w 13 tyg juz slyszalam, piekne uczucie.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Cobraczek: Ja mam wizyte i usg dopiero 26 czerwca to jeszcze musze sie naczekac,jakos wytrzymam hehe

ja mam wciaz wizyty raz na miesiac i bede ją miała w poniedziałek i bedzie kTG, mam nadzieje ze wszystko ok:bigsmile:

Treść doklejona: 14.06.12 20:45
    kuleczka_69: Mi moj lekarz pierwszy raz puscil bicie serduszka jakos 4 tyg temu. Jak lezalam w szpitalu to w 13 tyg juz slyszalam, piekne uczucie

noo ja słyszałam raz na początku i teraz dopiero:bigsmile:
    --
  12.  permalink
    Kakai: ja mam wciaz wizyty raz na miesiac i bede ją miała w poniedziałek i bedzie kTG, mam nadzieje ze wszystko ok

Ciagle piszecie o tym KTG a ja ani razu jeszcze w tej ciazy nie mialam robionego,to sie po 30 tyg jakos robi rutynowo czy jak??? w ciazy z Emilka dopiero przy porodzie mi podlaczyli....
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A jeszcze lepiej serduszko bije na KTG i wtedy słyszymy je o wiele dłużej :tongue: A detektorem gin. mi sprawdza od jakiegoś czasu na każdej wizycie :):heartbounce:

Cobraczek-Ja KTG mam zalecone od 36 tyg. Przed tem miałam robione w szpitalu po 3 razy dziennie.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Cobraczek: Ciagle piszecie o tym KTG a ja ani razu jeszcze w tej ciazy nie mialam robionego,to sie po 30 tyg jakos robi rutynowo czy jak??? w ciazy z Emilka dopiero przy porodzie mi podlaczyli....

ja bede meic 1-szy raz w poniedzialek, czyli w 35 tc, mysle ze to zalezy od lekarza
    --
  13.  permalink
    A teraz nie moge sie doczekac wizyty, dopiero 21 czerwca, ale bede wiedziala ile wazy moja Malutka i czy naprawde jest Malutka a nie Malutkim :D ale mysle, ze nic sie nie zmienilo :P
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    o masakra, a myślałam że polly się odezwała.

nie mogę nie dorzucić czegoś od siebie.

anairda1986 jeśli uważasz że jesteś dobra w tym co robisz powinnaś się przedstawić i powiedzieć gdzie pracujesz byśmy miały prawo z ciebie zrezygnować.
    (brak słów) w życiu nie spotkałam się z takim podejściem i jestem koszmarnie oburzona, myślę że zrobiłaś mega kiepski marketing położnym, które i tak nie mają łatwo.

argument do niegolenia krocza jest taki, że zdecydowanie mniej się obciera niż krocze ogolone. Gdybyś nas czytała i była mamą z wielkim albo nawet średnim brzuchem zrozumiałabyś jak jest to skomplikowany zabieg, a jednak wszystkie staramy się dbać o siebie.

myślę że absolutnie brak ci pokory i doświadczenia, sama jestem po studiach medycznych i wiem że praktyki to jednak nie wszystko.. przypominasz mi trochę moją koleżankę która poszła na fizjoterapię bo myślała że będzie rehabilitować przystojnych bogatych sportowców. :)

no i jeszcze jedna sprawa co do studiów- czy mieliście zajęcia z psychologii i podejścia do pacjenta bo z tego co wiem to ten temat akurat na am kuleje.

ja ci radzę z własnego też nie bardzo dużego doświadczenia byś swoje rodzące traktowała jak kobietę, a nie jak kolejny przypadek z włochami i kupskiem bo z tego co wiem to normalna sprawa przy porodzie i nie takie rzeczy cię jeszcze w życiu spotkają...

piszesz że jako młoda położna masz swoje zasady, radzę ci by te zasady brzmiały nasz klient nasz pan, bo coraz powszechniej będą stosowane zasady ustalane przez klienta dawniej zwanego pacjentem...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: jeszcze lepiej serduszko bije na KTG i wtedy słyszymy je o wiele dłużej A detektorem gin. mi sprawdza od jakiegoś czasu na każdej wizycie :)

cudownie:heartsabove:
    --
  14.  permalink
    Cobraczek: Ciagle piszecie o tym KTG a ja ani razu jeszcze w tej ciazy nie mialam robionego,to sie po 30 tyg jakos robi rutynowo czy jak??? w ciazy z Emilka dopiero przy porodzie mi podlaczyli....--

Ja pierwsze mialam w 27 tygodniu, drugie w 30tc i trzecie po niedzieli musze zrobic. To widocznie od lekarza zalezy, ja w sumie to nie wiem dlaczego moj mnie na to wysyla, zadnych wskazan nie mam do tego.
    --
  15.  permalink
    Kakai: ja bede meic 1-szy raz w poniedzialek, czyli w 35 tc, mysle ze to zalezy od lekarza

Kurcze te zbym tak chciala posluchac sobie troche serduszka:bigsmile: Ile to badanie trwa na wizycie?Bo w szpitalu na pol godziny chyba podlaczaja na patologii a u mnie przy porodzie byl podlaczone tylko do skurczy partych...
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    cobraczku jak wszystko jest ok to nie zawsze je się robi, ja z felem miałam w 36 teraz to chyba dopiero po terminie bo przynajmniej na razie dr nic nie mówi na ten temat
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Kakai: cudownie
    a jak Janek zacznie się ruszać to w ogóle zobaczysz, jaki to miód dla uszu mamuski :)

Np. ja miałam w szpitalu robione, aby sprawdzić, czy nie ma skurczy powodujących rozwieranie i skracanie szyjki...
    A teraz chyba po to, aby zobaczyć, czy z tętnem małej jest wszystko ok i czy te skurczybki są ;)

Trwa jakieś 30-40 min. Najgorsze tylko to leżenie prawie bez ruchu ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Cobraczek: Kurcze te zbym tak chciala posluchac sobie troche serduszka Ile to badanie trwa na wizycie?Bo w szpitalu na pol godziny chyba podlaczaja na patologii a u mnie przy porodzie byl podlaczone tylko do skurczy partych...

ja bede miała przed lub po wizycie, wiec tez pol godzinki:bigsmile:
    --
  16.  permalink
    mkd: cobraczku jak wszystko jest ok to nie zawsze je się robi, ja z felem miałam w 36 teraz to chyba dopiero po terminie bo przynajmniej na razie dr nic nie mówi na ten temat

Hehe chociaz raz by mi zrobili to bym sobie posluchala :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Cobraczek:
    Ciagle piszecie o tym KTG a ja ani razu jeszcze w tej ciazy nie mialam robionego,to sie po 30 tyg jakos robi rutynowo czy jak??? w ciazy z Emilka dopiero przy porodzie mi podlaczyli....

W pierwszej ciąży miałam na porodówce, a teraz jak nie będzie potrzeby też się nie wybieram..

Ja chodzę do dwóch ginów, jeden wystawia L4, drugi "się zna" i niestety żaden nie przyjmuje w żadnym szpitalu..
    Za to na wizycie u tego zwolnieniowego zawsze słuchamy serduszka, za to ten drugi przed każdą wizytą pyta czy czuję ruchy, mówi "nie wierzę" i lecimy na prędkie usg żeby sprawdzić, że jest wszystko ok.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: a jak Janek zacznie się ruszać to w ogóle zobaczysz, jaki to miód dla uszu mamuski :)

juz sie nie moge doczekac, zwarjuję chyba, oby nie spał:shades:

Treść doklejona: 14.06.12 20:54
    Cobraczek: Hehe chociaz raz by mi zrobili to bym sobie posluchala

moze w jakims szpitalu robia odpłatnie to idź, u nas w pobliskiej miejscowosci robia za 15zł
    --
  17.  permalink
    Cobraczku u nas w szpitalu krocej niz 30 - 40 minut nie trzymaja pod ktg :) ja ostatnio 45 minut lezalam. Cudownie sie slucha tych kopniaczkow, serduszka:)
    --
  18.  permalink
    Cobraczek: Ciagle piszecie o tym KTG a ja ani razu jeszcze w tej ciazy nie mialam robionego,to sie po 30 tyg jakos robi rutynowo czy jak??? w ciazy z Emilka dopiero przy porodzie mi podlaczyli....

Mi lekarz dopiero teraz zlecił ktg, bo następna wizyta dopiero jak nie urodzę w terminie, więc to różnie i od lekarza zależne jest.
    Wcześniej miałam tylko z uwagi na pobyt w szpitalu
    --
  19.  permalink
    Kurcze glodna jestem,ale przy cukrzycy chyba juz o tej porze nie powinnam nic jesc...Szczegolnie,ze zjadlam na kolacje cebularza i cukier mi skoczyl do 134:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Moja zawsze wymiata na KTG :D nie lubi być przyciśnięta tymi diodami :D
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    kakai nawet jak będzie spać to serduszko przecież będzie bić :)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Cobraczek- ja mam w zaleceniach zjeść coś pomiędzy 21.30, a 22.00...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: Moja zawsze wymiata na KTG :D nie lubi być przyciśnięta tymi diodami :D

hehe:bigsmile:

Treść doklejona: 14.06.12 20:58
    mkd: kakai nawet jak będzie spać to serduszko przecież będzie bić :)

no tak:tongue:

ja cos czuje ze mi skurcze jakies wyjdą (tfu tfu) bo ostatnio czuje poprostu z eje mam
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    No jasne, że serduszka bije, jak maluch nie śpi, ale jak buszuje w brzuchu to są takie ogłosy, że m. ostatnio słyszał za 2 parami zamkniętych drzwi :D

Kakai jeśli wyjdą niewielkie, nieregularne to nic takiego, na tym etapie macica przygotowuje się do porodu i to normalne, że pracuje ;)
    --
  20.  permalink
    Kakai: moze w jakims szpitalu robia odpłatnie to idź, u nas w pobliskiej miejscowosci robia za 15zł

Nie, potrzeby jak narazie nie ma to nie bede chodzic.Juz mam dosc poloznych,lekarza rodzinnego,ginekologa,diabetologa i zakaznika jakos wytrzymam do porodu z tym KTG chyba,ze trzeba bedzie wykonac wczesniej:wink:

Treść doklejona: 14.06.12 21:02
    Vsti: Cobraczek- ja mam w zaleceniach zjeść coś pomiędzy 21.30, a 22.00...

To jeszcze bym sie zmiescila :bigsmile: bo ja wszedzie czytam,ze do 21.00 osttani posile,ale jak tam piszesz to cos sobie zrobie...
    --
  21.  permalink
    Cobraczek: Kurcze glodna jestem,ale przy cukrzycy chyba juz o tej porze nie powinnam nic jesc...Szczegolnie,ze zjadlam na kolacje cebularza i cukier mi skoczyl do 134--

Cpbraczku, powinnas o tej porze jeszcze zjesc jakas przekaske przed snem. Zjedz jakiegos owoca lub warzywko.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Cobraczek: Nie, potrzeby jak narazie nie ma to nie bede chodzic.Juz mam dosc poloznych,lekarza rodzinnego,ginekologa,diabetologa i zakaznika jakos wytrzymam do porodu z tym KTG chyba,ze trzeba bedzie wykonac wczesniej

hehe no tak:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Ja ze względu na cukrzycę ciążową mam od 31 tyg. robione KTG raz w tygodniu a od 35 tyg. 2x w tygodniu, a jak byłam w szpitalu to 3x dziennie i mam już tego KTG dość...:confused:
    -- ,
  22.  permalink
    Ja będę rodzić w Irlandii i teraz jeszcze bardziej się ciesze z tego gdyż nie natrafie na taka anairda1986:confused: Ale jedno mnie troche zdenerwowało w tutejszym systemie gdyz na pierwszej wizycie w szpitalu ( wizyty odbywają się w szpitalu) poinformowali mnie, że będę miała badania na krzywą cukrową gdyż mam nadwage, a w moja mama i jej tato mają cukrzyce nabytą. Zaznaczyć musze , że w Irlandii nie robią tego badania każdej ciężarnej tylko tym, u których wystepuje jakieś ryzyko. Już jestem w 25 tygodniu ciąży, a badanie to robią w 28. Wszystkie znajome już od miesięcy mają wyznaczone terminy na to badanie, a ja do tej pory nie otrzymałam żadnej informacji od nich na ten temat bo uznali, że pomimo wszystko mi to badanie nie jest potrzebne :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Cobraczek, powinnaś coś dziś jeszcze zjeść np. 1 kanapkę.
    -- ,
  23.  permalink
    kuleczka_69: Cpbraczku, powinnas o tej porze jeszcze zjesc jakas przekaske przed snem. Zjedz jakiegos owoca lub warzywko.

Owoc na noc to chyba nie jest dobry pomysl.Mi diabetolog mowila ze na drugie sniadanie lub w poludnie owoc.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    niunia32 a wychodzą Ci jakieś skurcze?
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.