Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornibriana
    • CommentTimeJun 19th 2012
     permalink
    cho: Najważniejsze, żeby Zuzia była zdrowa, a reszta nie ma znaczenia.

Jasne. Tak dopytuję, bo u mnie też sięz astanawiają nad cesarką (z powodu serca), ale jakoś nie mogę się jeszcze z tym oswoić...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja dzis tez bede pakowac torbe, polusiowa najlepszego w dniu rocznicy:-)

vsti dzięki za 10.07, moze sie uda:wink:
    --
  1.  permalink
    Witam sie i ja :) dzisiaj upaly juz troszke mniejsze, co nie zmienia faktu, ze dalej jest goraco :P
    Polusioa wszystkiego naj okazji rocznicy slubu :) My nasza obchodzic bedziemy 8.08 - juz trzecia :P
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    to i ja się witam wtorkowo, byłam już u pacjentki,na plotkach w pracy jeszcze pozostała dzisiejsza wizyta

poluśku wszystkiego naj, a jeśli dzieci miałyby rodzić się w rocznicę to ja frania zapraszam na świat jutro :).

dziewczyny wczoraj wywoskowałam sobie nogi i odkryłam że na maksa obniżył mi się próg bólu, pachy, które były zawsze pikusiem bolały jak cholera, więc do bikini nawet już nie podchodziłam, mało tego odpuszczam już przed porodem kosmocipke by nie umrzeć z bólu, a do porodu musi wystarczyć maszynka elektryczna.

może niech któraś wyśle do nory wiadomość, ja nie mogę bo nie mam ważnego konta, a nóż się odezwie co u niej.
    --
    •  
      CommentAuthor_kasiek_
     permalink
    a my zostajemy do jutra w szpitalu :cry: Mateusz za duzo spadl z wagi i to prawdopodobnie z powodu że zle chwytal piers i się nie najadal. efetk jest taki że on schudl a ja mam poranione brodawki. musimy się dokarmiac butelka :cry:
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    nibriana - ja chyba bardziej porodu naturalnego sie boje niż cesarki.

Co do dat. Według miesiączki mamy termin na 28 lipca, według USG 22 lipca. Moj mąż ma urodziny 28.07. Stwierdził, że on swoj prezent dostanie troche szybciej w tym roku, a ogólnie to już by go chciał :D

Kasiek będzie dobrze. Może warto skorzystać z doradcy laktacyjnego? A dzisiejszego dnia już tak dużo nie zostało, dacie rade :) Głowa do góry!
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
    • CommentTimeJun 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Oj Kasiek, zaczynają się uroki macierzyństwa... Dobrze że Mały ma z czego spadać:). Wylecz sutki jak najszybciej. Masz jakąś maść??

Polusiowa, wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy!!;).

Ja zaraz zbieram się do fryzjera, i mam nadzieję że będę bardziej zadowolona z efektu niż YPolly, bo humor i tak mam do bani...Mam ochotę wszystkich "pozabijać i pokrajać"...:devil:. Później wizyta u ginek.

A ja nie mam żadnej wymarzonej daty w zasięgu wzroku. No chyba ze 1.07 (urodziny córki), ale wolę już mieć syna obok na dniach...Zawsze to jedna wyjątkowa data więcej:).

Właśnie, Penny wyłaź z tej rzeki już i się odmelduj, bo jeszcze pomyślimy że rodzisz:devil:.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Penny byla niedawno zalogowana,za pewne nie rodzi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    Oj tam, oj tam, ale sie nie odmeldowala, a mozliwe ze weszla z telefonu na skurczu, wiec nie miala juz sily nic napisac:devil::tongue::cool:.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    wielgosz: Właśnie, Penny wyłaź z tej rzeki już i się odmelduj, bo jeszcze pomyślimy że rodzisz.

haha skąd wiedziałaś, jakieś 40 minut temu wróciłam z nad rzeki :bigsmile: uwielbiam łazić po tych chłodnych kamolach, ulga dla nóg nie do opisania...coś meni jakiś skurczybyk złapał w drodze powrotnej ale odpuścił :cool:

wielgosz: Oj tam, oj tam, ale sie nie odmeldowala, a mozliwe ze weszla z telefonu na skurczu, wiec nie miala juz sily nic napisac.

Ty kochana, a Ty nie jesteś przede mną w kolejce przypadkiem :devil:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    A jestem, ale wiesz jak jest...
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Witam po wizycie u dermatologa - poszłam z tym rumieniem, który Wam wczoraj pokazywałam na udach - i okazało się, że zostałam "szczęśliwą" posiadaczką pokrzywki ciażowej czyli tego PUPPP ...... super.... najfajniejsze jest to, że bedzie bardzo swędziało, będzie sie rozchodziło po większej częsci ciała i nie zejdzie do porodu :devil: Przepisała mi lotion Tenno-Hermal - tak właściwie dla łagodzenia, powiedziała, że od biedy moge pić wapno dla cieżarnych, ale nie pomoże więc generalnie mnie nie namawia. Na wszeli wypadek skierowała na badania krwi pod kątem cholestazy (bilirubina, aminotransferaza alaniowa i fosfataza alkaliczna) ale powiedziała, że tylko dlatego, ze ją już medycyna nauczyła pokory i pomimo, ze jej sie wydaje na 99%, że to nei cholestaza, to dla naszego wspólnego świetego spokoju zbadamy.
    A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że ona też (tak jak wczoraj pani endokrynolog) nie zauważyła, ze jestem w ciąży ......... :shocked::shocked: A potem do końca wizyty przeżywała, ze tak ładnie w ciąży wygladam i pewnie mi kobiety zazdroszczą....No poprostu nie wierzę, zaczynam się zastanawiać czy to nie ukryta kamera :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    wielgosz: Ja zaraz zbieram się do fryzjera, i mam nadzieję że będę bardziej zadowolona z efektu niż YPolly, bo humor i tak mam do bani...Mam ochotę wszystkich "pozabijać i pokrajać"...:devil:
    To trzymam kciuki.. I ja tez mam dzis taki dzien, ze bez kija nie podchodz. :devil:
    Pochwale sie, ze probuje przekupic Ninke do wyjscia i kupilam jej pieknego misia i kazalam zapakowac jako prezent. Musialam wygladac jak z kosmosu bo stojac przy tych polkach z pluszakami caly czas tylko pochlipywalam ze wzruszenia - hormony...
    Ja tez nie mam juz jakiejs konkretnej daty, byle dziecko bylo zdrowe, to niech wychodzi teraz kiedy chce.
    Za to tescie teraz pytaja non stop jak postep porodu, bo oni sie na dluzszy urlop wybieraja w przyszlym tygodniu i boja sie ze wnuczki nie zobacza (nie mowie juz nawet o tym, ze przydalaby sie mi pozniej ich pomoc przy starszej corce, co olali zupelnie wolac jechac na urlop a terminy przeciez znali...) - i dobrze im tak. Troche taka niezdrowa satysfakcja, skoro oni mnie olali, to teraz ja mam podejscie troche w stylu kij im w oko...
    No ciekawe ktora sie teraz pierwsza rozpakuje,akurat lista teraz dzien po dniu wiec pewnie szybko pojdzie do przodu. A ja raczej sie juz nastawiam na szpital w przyszlym tygodniu i wywolywanie.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Ul_cia - czyli jednak ta pokrzywka, i az do konca ciazy bedziesz ja miala? Ja mialam ja ponad miesiac i mialam juz jej serdecznie dosc. Dobrze, ze po lekach mi przeszlo. Jakbym miala taka w ciazy to chyba bym sie pochlastala.. pamietam jak to swedzi. Koszmar! 3maj sie tam dzielnie i niech sie ta pokrzywka nie rozrasta za bardzo.:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Nie zazdroszczę tej pokrzywki, ale najważniejsze że zdiagnozowane i można działać aby wytępić. Życzę szybkich postępów, pokrzywy na łąkę, do ogrodu, a nie na ciałach Ciężarówek!

Słońce mi uciekło z mojej strony mieszkania, od razu lepiej ;-)
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Ordynator proponuje próbę porodu siłami natury, że będą mieć na uwadze ten stan zapalny- młoda, podobno nie bardzo wielka. Mówił, że chirurdzy się na tym nie znają, tylko ginekolodzy, więc ciekawe wszyscy piszą, ze trzeba mieć zaświadczenie od specjalisty ehh

Ulcia ja pokażę swój brzuch i uda lekarce, zobaczymy co powie, Jeszcze chwila i zadrapię się jak pies.
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Ojej już sama nie wiem czy zazdroszczę tych upałów :confused:
    Ulcia a dostałaś coś na te dziadostwo ?

Ja świetnie zaczęłam dzień .
    - Martynko powiedz - stół z powyłamywanymi nogami .....
    - No co Ty mamuś przecież on się przewróci :rolling: myślałam że padnę
    a powiedzcie mi takie coś oglądałam swoje piersi tzn. sutki i zob. kawałki takiej jakby łuszczącej skóry , i tak nacisłam przez przypadek i poleciało pare kropelek malutkich ( w poprzedniej miałam dopiero pod koniec 6 msc .....:shocked:) ja wiem nadal wcinam dupka i luteine zapodaje , ale do takiego stopnia by to wpływało ?że tak szybko - siara?
    Aha i maluchy bardzo się uaktywniają kiedy chodzę, albo jadę autobusem , i w ogóle jak się ruszam
    to normalne na tym etapie, nie pasuje im spacerowanie czy jak ???
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Kasiek szkoda ze nie mozecie wracac dodomku, ale badx dobrej mysli
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    polusiowa - wszystkiego Naj naj co by takich rocznic jeszcze z 80 co najmniej - tak szczęśliwych słonecznych i radosnych
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    no to mi się tez humor popsuł, bo zadzwonili z przychodni i powiedzieli że się skończyły kontrakty na ginekologa na pierwsze pół roku i ja chce przyjść na wizytę to muszę zapłacić 100złoty, a w lipcu już będzie nowy kontrakt. Mąż się wkurzył że to chory kraj.
    oczywiście idę ale ciekawe co będzie dalej.Jak szyjka będzie dalej długa i zamknięta to powiem że pokarzę się dopiero w lipcu.
    tymczasem wypiłam mieszankę ziół, seks był więc idę na cotygodniową kosiarkę, może coś się ruszy hehe :)
    --
    • CommentAuthorjustyna883
     permalink
    Dawno tu nie zagladalam a widze ze juz spore zmiany.
    Kasiek spoznione GRATULACJE :) A Mateuszek jest sliczny :)
    Ja dzisiaj mam pierwsza wizite u gino. I sama nie wiem czego sie spodziewac. Jestem troche zdenerwowana...
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Kasie Ty znów czymś się martwisz ale to normalne najpierw martwimy sie jak rosna w brzuszku potem jak już są poza nim jeszcze wiecej trosk, ale już a chwilke zacznie przybierać i będzie dobrze :wink:
    My z Martynką wyszłyśmy w 5 dobie po porodzie , właśnie z tego samego powodu i była troszkę na piersi i ma Nanie gotowym , ale gdyby nie to , wisiała by na cycuchu przez 24/h i była by ciągle głodna '
    Wytrzymajcie jeszcze troszkę i będzie dobrze :wink:
    a jak Twój cukier i Mateuszka ?
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    edzia503 normalne z tymi cycochami, wiele z nas tak ma.. Piersi nie są jakoś fantastyczne piękne (przez te białe cosie), ale ważne że się przygotowują do nowej roli!

Kasiek doskonale rozumiem Twój niepokój i złość. W zeszłym roku jak leżałam na poporodowym moja Polka też spadała z wagi, wszystkie dziewczyny, które rodziły po mnie już wyszły, a ja musiałam 4 doby siedzieć. Monżu przywiózł laktator, korzystałam też ze szpitalnego i pobudziłam laktację. No i musiałam skorzystać z mm - strasznie byłam sobą wtedy zawiedziona i pojawił się baby blues.. Wierzę, że u Was szybko minie, Mateusz zacznie przybierać i już jutro będziecie w domku. Kciuki zaciskam!

mkd na kosiarkę to może jak troszkę chłodniej się zrobi? W ten upał nie ryzykuj!
    Te kontrakty na nfz to jakaś porażka, ciekawe kiedy u mnie wycofają..

Bluecactus co u Ciebie Sąsiadko? Odpoczywasz czy kupujesz online? Lepiej po feno?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Byle do 18-stej... Pierwszy raz chyba pojde na luzie na wizyte, bo teraz to juz moge miec nawet rozwarcie na 8 cm, skurcze itp. :cool:
    Sok ananasowy na razie nie dziala :D
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Vsti: [/quote]

O takie podejście mi się podoba wezmę je ze sobą jak sama będę szła na wizytę , tylko podejście!!!!skurcze,rozwarcie- nie dziekuję
    A czujesz że coś Niunia tak kombinuje z wyjściem czy jest jak było ? dalej nie odczuwasz tak upałów?

Treść doklejona: 19.06.12 15:22
    [quote=PolusiowaMama]edzia503 normalne z tymi cycochami, wiele z nas tak ma.. Piersi nie są jakoś fantastyczne piękne (przez te białe cosie), ale ważne że się przygotowują do nowej roli!

Tak myślałam ale każdy dodatkowy objaw to taki Namacalny dowód że sa tam w środku i pięknie rosną - niesamowite przezywam każdego dnia ten cud -jedno serduszkowy :wink::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Mkd, Vsti a co Wam tak śpieszno dzieci wyganiać: ;) Jednej zostało 2 t1dzień, a drugiej 3 tygodnie do terminu :) Zostawcie je, niech jeszcze chwilkę posiedzą.

Kasiek no współczuję, że musicie jeszcze w szpitalu zostać, bądź dobrej myśli, niech mały przebiera szybko na wadze, ściskam kciuki.
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Penny mi to szczerze powiedziawszy obojetne, dobrze sie czuje to moge jeszcze posmigac :D A sok przez calkowity przypadek wpadl mi w rece :D
    edziadzis u nas tak w sam raz jest, nie ma upalow :) szczerze to poza bezbolesnymi twardnieniami nie czuje nic :D
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Vsti: Penny mi to szczerze powiedziawszy obojetne, dobrze sie czuje to moge jeszcze posmigac :D A sok przez calkowity przypadek wpadl mi w rece :D

Nooo, niech Nadi jeszcze posiedzi w wygodnym brzuchu u mamy, im dłużej tym lepiej, oczywiście byle się nie zasiedziała :devil:
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Oj dokladnie, dokladnie Penny :D Mam nadzieje, ze do 42 tyg. nie dobije :devil:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Vsti po co chcesz tak szybko rodzić?

Kasiek współczuję dłuższego pobytu. Nie wiem, czy nie widziałam Cię na Ujastku dzisiaj- może była podobna do ciebie dziewczyna, która stała z dziewczynami do ekspresowego usg na izbie przyjęć. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam w drogim trymestrze :)))

Kasiek gratuluje :)) i innym mamusiom nowym jezeli sa takie ,bo jeszcze niedoczytalam ,narazie nadrobilam stronke ,niebylo mnie okolo 3 dni ,niemialam neta a tu 315 postow ...wow ..odrazu wiedzilam ze napewno jakis dzidzius sie urodzil :)
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    A ja sobie dziś pomyślałam, wyrodna matka, żę dobrze by było posiedzieć dłużej w szpitalu. W sensie takim, że to będzie czas tylko dla mnie i Dorotki. Będziemy mogły sie poznać, odpocząć, nacieszyć sobą. nie wiem jak zaregauje Zu... może będzie zazdrosna? Pewnie, żę i tak musimy się z tym zmierzyć, ale taka myśl mi zaświtała.
    Mam wyniki krwi - faktycznie niski potas. Dostałam tabletki Kalipoz na receptę zamiast Asparginu. jutro wizyta u ginki - bardzo jestem ciekawa co powie.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Ale ja nie napisalam, ze chce juz rodzic :bigsmile:
    Tylko, ze juz nie musze sie stresowac rozwarciem, skurczami itp. :)
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    nibriana to normalne, że tak myślisz.. w domu będziemy dzieliły czas pomiędzy dwójkę, a że nasze starsze Pociechy jeszcze małe to na pewno łatwo nie będzie.. Z pierwszym maleństwem jest czas żeby nawet cały dzień leżeć i się cyckować, teraz poszukamy sposobów, żeby wszystkich zadowolić i nie zwariować..
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    PolusiowaMama: wszystkich zadowolić i nie zwariować..

Dokładnie...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthoragataż
     permalink
    To może i ja się ujawnię :)
    Witajcie - mam 31 lat i termin na 23 listopada, czyli jeszcze dłuuuga droga przede mną :wink:
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Termin za 3 dni,a u mnie ani skurczu...
    To czekanie jest najgorsze.

A jak reszta kobietek z czołówki?
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    A ja sie pochwale ze dziś otrzymałam wynik posiewu i jest ujemny :)))))
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Osorya: A jak reszta kobietek z czołówki?

U mnie nudy, a mam termin na tę sobotę i dalej nic w zasadzie nie czuję oprócz tych bóli krzyżowych i jak na miesiączkę. Znowu mam coś pokiełbaszonego z suwaczkiem :confused:
    •  
      CommentAuthoragataż
     permalink
    Dziewczyny, a wyskoczyły Wam jakieś naczyniaki ? Ostatnio zauważyłam u siebie jakby pieprzyk podbiegnięty krwią i gin mnie nieco podłamał mówiąc, że dobrze jak taki zostanie bo czasami robią się takie winogronowate i że to przez ucisk macicy :shocked:
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    agataz Witamy! :)

Penny:shocked: 4 dni Oooo! :D

No to niedlugo w droge na przeglad:devil::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    agataż: Dziewczyny, a wyskoczyły Wam jakieś naczyniaki ?

jeden malutki pod piersią, niektóre ponoć same złażą po porodzie, oby!
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    Vsti: No to niedlugo w droge na przeglad

JA godzinę później po TObie hehe:bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Ale Was już dużo jest, które mają terminy na "jutro"... Teraz pewnie bedziemy dostawać kazdego dnia nowe informacje nt. pojawienia sie małego człowieczka... :bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorwielgosz
     permalink
    A ja mam super wlosy:devil:.
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Witajcie :)
    Jaki dzis numer odwaliłam :shamed: Ten ciążowy zanik mózgu to naprawdę przekleństwo.

Wybrałam sie na małe zakupy do supermarketu, kupiłam co chciałam, i z zaladowanym wózkiem kieruje sie do samochodu. Będąc niedaleko mojej bryczki nacisnelam przycisk odblokowania drzwi. Akurat przechodziłam obok innego zaparkowanego pojazdu, i usłyszałam charakterystyczne klik! odblokowanych drzwi. Przystanelam, bo brzmiało to tak, jakbym swim pilotem otworzyła inne auto :shocked:
    Czytałam, ze czasem tak sie zdarza przy tych samych modelach tych samych marek, No ale zeby jakiś seat otworzył sie kluczykiem do volvo?
    Stwierdzilam, ze na wszelki wypadek sprawdze, bo jeśli otworzyłam cudze auto, to nie moge go tak zostawić na parkingu. No więc łapie za klamke, a drzwi sie otwierają! Zaszokowana stoję z wózkiem obok obcego samochodu, z otwartymi drzwiami w garści, i słyszę głos jakiejs kobiety za mną: przepraszam, ale co pani robi?!
    Spojrzałam na nią i mówię: nic, chciałam sprawdzić czy te drzwi sie otworzą. A ona na to: ale dlaczego? Otworzyłam swój samochód więc drzwi tez sie otworzyły. Nie rozumiem?
    Na to ja całkiem zglupialam ale zaczęło mi świtac pod kopułą, ze babeczka musiała po prostu odblokować auto idąc za mną. Mówię więc, ze sie pomylilam, myślałam ze odblokowalam nie swój samochód.
    A który samochód jest pani - pyta ona. Na co ja pokazuje terenowe srebrne volvo stojące nieopodal, ona patrzy na moja samochód, swojego małego, granatowego seacika, znów na moj samochód, na mnie i mowi: pomyliła pani te dwa samochody?
    Sytuacja była juz tak absurdalna ze powiedziałam: nie wiem! I ucieklam do swojego auta.

Matko, jak sie głupio czułam :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthornikkitaa
     permalink
    Witam się dzisiaj ;D Jezus jak gorąco było od samego rana ... W mieszkaniu o 7 rano z otwartymi wszystkimi oknami było 25 stopni ! Po pobraniu krwi W. wrobił mnie w spacerek do domu mówiąc o owocach z bazarku więc całą drogę ze szpitala szliśmy na nogach, a dopiero pod blokiem kupiłam arbuza :devil:
    Coś mnie bolał dziś brzuch jakoś dziwnie -po bokach, na dole i na górze plus krzyże -ale takiego bólu nigdy nie miałam jeszcze. Poszlam spać i przeszło ;)
    W ogóle coś od kilku dni mam takie dziwne przeczucie, że to już niebawem. Takie uczucie mnie czasem nachodzi, że to w każdej chwili się stanie ! :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Hahaha umarlam! :) ja aż takich przygód nie mam :)
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    easyshare: Na co ja pokazuje terenowe srebrne volvo stojące nieopodal, ona patrzy na moja samochód, swojego małego, granatowego seacika, znów na moj samochód, na mnie i mowi: pomyliła pani te dwa samochody?

hahahahah :tooth::tooth::tooth:

nikkitaa: W ogóle coś od kilku dni mam takie dziwne przeczucie, że to już niebawem. Takie uczucie mnie czasem nachodzi, że to w każdej chwili się stanie !

Ja mam od miesiąca takie przeczucie, heheh :tooth:
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Dajcie spokój, czułam sie jak kompletna kretynka :shamed:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.