Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthornikkitaa
    • CommentTimeJun 23rd 2012
     permalink
    A ja bym chciala, aby mnie nic nie bolało tak jak w tym tygodniu, co Ty jesteś Cobraczku :devil::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornessie
    • CommentTimeJun 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    nikkiita wlasnie bylam na brzuszkach ... mialam nadzieje, ze twoj zobacze :bigsmile:
    --
  1.  permalink
    Synio mi sie bardzo uaktywnil w brzusiu:bigsmile::bigsmile::bigsmile:

nikkitaa: A ja bym chciala, aby mnie nic nie bolało tak jak w tym tygodniu, co Ty jesteś Cobraczku

Tylko Ty juz zaraz bedziesz rodzic a ja sie uzeram z cukrem:confused:
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Ja jeszcze nie rodzę, ale kłucia w szyjce są, byle do poniedziałku :D potem się okaże, może mnie wypuszczą pomimo 3 -stopnia dojrzałości łożyska i pomimo że niby ponad tydzień od terminu na karcie ciąży minął :P ja ciągle trzymam się terminu jutrzejszego :P
    --
  2.  permalink
    violet_flower: a czemu będziesz miała cc? No ja chciałabym się wstrzelić w ten 11.11 ale pewnie będzie ciężko - bo albo się zdecyduje wcześniej Dzidzia albo później

Tak wstępnie ustaliliśmy z ginkiem z paru powodów. Po pierwsze to bierze pod uwage to, że moj pierwszy syn siedział i nie mógł sie urodził, po drugie odkleiło mi sie lożysko 6 tygodni wczesniej, wiec mialam wczesniaka, dodatkowo miałam przed samym zajściem w ciążę kilka zabiegów, bo tworzyła mi sie naokrągło torbiel Bartolliniego na wejściu do pochwy, i ciągle mi sie odnawiało. Na początku ciązy znów się ta torbiel (kilka razy juz nacinana) powiekszała.
    ____

Vsti: Pochwale sie, ze Nadia po badaniach-zdrowusia :) Jak nic sie nie zmieni jutro nas wypuszcza :) Maly ssak z niej, ciagnie, jak szalona, a ja odczuwam bolesnie skutki ;)

Brawo Nadia!!! Super dziewczyna i do tego super ssak ;-)) Oby mamusi szybko zagoiły sie brodawki! I czekamy cierpliwie na zdjęcie małej królewny oraz aktualizację Twoich suwaczków :bigsmile:
    ____

basali: Witam :) jestem w 4 tygodniu ciąży a moja przygoda na tym portalu się dopiero zaczyna :)

WITAJ! Trzymam kciuki za spokojne 9 m-cy ciązy :bigsmile:
    ____

Dziewczyny - mam pytanie dotyczące badania na glukozę. Wiem, że już ten temat wałkowalyście tutaj wczesniej, ale że mnie temat nie dotyczyl to nie pamietam szczegółów... Czy można dodawać było do Waszej glukozy wciśniętą cytrynę? Pytam, bo dzisiaj dostała 2 kompletnie różniące się opinie. Od położnych w mojej przychodni, że NIE MOŻNA, a od mojego ginka (w tej samej przychodni), że MOŻNA :bigsmile: No i bądź tu człowieku mądry :bigsmile:

Treść doklejona: 23.06.12 19:33
    ______
    Łezunia: Ja jeszcze nie rodzę, ale kłucia w szyjce są, byle do poniedziałku :D potem się okaże, może mnie wypuszczą pomimo 3 -stopnia dojrzałości łożyska i pomimo że niby ponad tydzień od terminu na karcie ciąży minął :P ja ciągle trzymam się terminu jutrzejszego :P

Ojej, za chwilkę i Ty bedziesz tuliła swojego małego Skarba... :bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    A my sie witamy w skończonym 36 tygodniu i rozpoczętym 37 :))) jeszcze tydzien i możemy rodzic :)))
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    spidermanko moja ginka zlecaja mi badanie glukoza powiedziala ze moge wcisnac cytryne i nawet jakbyt ktos buczal ze nie mozna, to to nie zmienia w zaden sposob wynikow i moge:bigsmile:

Madzia gratulejszyn, zaraz Cie dogonie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    mój też powiedział żebym wzieła ze sobą cytryne, bo ona nie zmienia wyniku a poprawia komfort badania ... i w środe zamierzam się tego trzymać
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
  3.  permalink
    Ja mialam dwa razy obciazenie 50i75 i z akazdym razem bralam cytryne:wink:
    --
  4.  permalink
    Ja mialam raz 75g, zapomnialam wziac cytryny i sie meczylam z wypiciem :P ja po ktg, zero skurczy, dzidzia aktywna, tetno dobre :P

Violet no ja mialam od samego poczatku przeczucie, ze bedzie synek i sie nie sprawdzilo, najprawdopodobniej bedzie corcia :).
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Witam się ponownie po długiej przerwie, przyznam że musiałam się ogarnąć w roli mamy :D... widzę, że lista ruszyła :P Zatem nowym mamusiom gratuluję ;) No i jeśli pozwolicie będę do Was zaglądała :wink:
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
  5.  permalink
    1. YPolly 20.06.2012 (dziewczynka)
    2. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    3. penny 23.06.2012 (dziewczynka)
    4. blackship 23.06.2012 (dziewczynka)
    4. Lezunia 25.06.2012
    5. cheriniatko 29.06.2012 (chłopiec)
    5. Sayuri78 29.06.2012 (chłopiec)

6. mkd 03.07.2012 (chłopiec)
    7. nikkitaa 05.07.2012 (dziewczynka)
    8. Mag_dre 06.07.2012 (dziewczynka)
    8. psycho_patka 06.07.2012 (dziewczynka)
    9. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    10. Dododotka 12.07.2012 (chłopiec)
    11. P_Madzia 16.07.2012 (dziewczynka)
    12. marylove 17.07.2012 (dziewczynka)
    13. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    13. cho 18.07.2012 (dziewczynka)
    14. ufo03 25.07.2012 (chłopiec)
    15. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    16. nibriana 27.07.2012(dziewczynka)
    17. BlueCactus 30.07.2012 (chłopiec)
    18. PolusiowaMama 02.08.2012 (chłopiec)
    19. Annie128 05.08.2012 (chłopiec)
    19. Matylda1982 05.08.2012(chłopiec)
    20. atamala 06.08.2012
    21. easyshare 09.08.2012 (dziewczynka)
    22. majka_85 11.08.2012 (chłopiec)
    23. Mamrotka 13.08.2012
    24. kuleczka_69 14.08.2012 (dziewczynka)
    25. Ul_cia 18.08.2012 (dziewczynka)
    25. Rumba 18.08.2012(dziewczynka)
    25. czerwinka 18.08.2012 (chłopiec)
    25. ma_mi 18.08.2012 (dziewczynka)
    26. dorotka0905 20.08.2012
    27. Cobraczek 23.08.2012 (chłopiec)
    27. Anecia84 23.08.2012 (chłopiec)1.
    27. Saba__ 23.08.2012 (dziewczynka)
    28. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    29. judka25 31.08.2012 (chłopiec)
    30. patyk 120 01.09.2012
    31. Hopelight 02.09.2012 (chłopiec)
    32. Kafffka74 04.09.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    33. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012 (chłopiec)
    34. Pajacynka 07.09.2012 (chłopiec)
    35. Peppermill 10.09.2012 (dziewczynka)
    36. oranda 15.09.2012
    37. katka_81 17.09.2012 (dziewczynka)
    38. asia_ 22.09.2012 (dziewczynka)
    39. sysiajaw 24.09.2012 (dziewczynka)
    40. leneczka8484 25.09.2012 (chłopiec)
    41. ASulek 30.09.2012 (chłopiec i chłopiec)
    42. kapelusznick 01.10 2012
    43. Ber1987 05.10.2012 (dziewczynka)
    44. magdalenka2610 07.10.2012 (chłopiec)
    45. łośćń 12.10.2012
    45. CiastoMiłości 12.10.2012
    46. KasiaTasia 13.10.2012
    47. sensuall 26.10.2012 (chłopiec)
    48. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    49. Linden 12.11.2012
    49. violet_flower 12.11.2012
    50. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    51. lofbejbe 21.11.2012
    52. edzia503 23.11.2012
    53. basia_87 06.12.12.
    54. ruda03 09.12.2012
    55. acia20 12.12.2012
    56. mooniia 21.12.2012
    57. Pomarańczka25 2.01.2013
    58. kasia151288 16.01.2013
    59.agavva 21.01.2013
    60. marakuya 1.02.2013
    61. justyna883 2.02.2013
    62. ikamek 06.02.2013
    63. andziaiw 22.02.2013
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    witaj spowrotem na wątku:-) jak sobie radzisz??:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    Jest ok :D Razem z Zuzią uczymy się siebie ;) Mamy problem z żółtaczką, więc troszkę panikuję, ale myślę,że lada chwila wyjdziemy na prostą.
  6.  permalink
    magku: Mamy problem z żółtaczką, więc troszkę panikuję, ale myślę,że lada chwila wyjdziemy na prostą.

Jest naswietlana w inkubatorze?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    magku: Jest ok :D Razem z Zuzią uczymy się siebie ;) Mamy problem z żółtaczką, więc troszkę panikuję, ale myślę,że lada chwila wyjdziemy na prostą.--

świetnie, pozazdrościć:heartbounce:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    kakai - jeszcze troszkę i Ty będziesz tulić synusia ;)

Treść doklejona: 23.06.12 21:40
    Cobraczek - właśnie nie...jeździmy co 2 dni sprawdzać poziom bilirubiny, bo wg.lekarzy na lampy ma za niski poziom...a ma (dla mnie) aż 15,2! Dlatego też panikuję :confused:
  7.  permalink
    Magku, dawaj jej duzo wody przegotowanej do picia, to podobno pomaga zbic zoltaczke :)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    cobraczku jakieś zamieszanie numerowe jest w pierwszej 5 i sayuri nie pogrubiona

ja mimo że mnie tez już żebra i krzyż bolą to bym się nie zamieniła na żaden wcześniejszy tydzień :) odliczam już do końca

poluś albo ty albo twój mąż jest aniołem, ja to się tak na maksa ze swoim żre że się zastanawiam czy drugie dziecko to był dobry pomysł. Na szczęście albo i nie zawsze kłócimy się o to samo- o jego pracoholizm i brak czasu dla nas. Już nawet seksu mi się nie chce z tego wszystkiego. ehhh

Treść doklejona: 23.06.12 21:56
    wody? jak ssie cyca to nie dawaj jej butli:) tylko często karm by robiła siku i kupy i pozbywała się tego syfu

fel dostał materacyk uv przy 16, pamiętam że strasznie mnie to wtedy stresowało, teraz by mnie to chyba nie ruszyło bo przecież ta żółtaczka mija- ale to mądrość przy drugim dziecku :)
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    mkd - wiem, że mija, ale martwi mnie to, że bardzo wolno jej spada...fakt - na wątku rozpakowanych dowiedziałam się, że u dzieci karmionych piersią może spadać wolniej poziom bilirubiny, więc troszkę się uspokoiłam...ale przewrażliwiona i tak jestem...:confused: Jutro kolejny pomiar bilirubiny, więc zobaczymy o ile spadło... ;) Ale to nie temat na ten wątek, więc już milczę w tej kwestii ;)
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeJun 24th 2012
     permalink
    3.47 ...Spać nie mogę, później nadrobię wątek, no i nie urodziłam :wink: Malutka też spać nie może :smile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    kiedy to sikansko się skończy, to ja chyba maraton przebiegne albo przejdę, już chyba co pół godziny wstaje.. matko matko, dość! może powinnam spać na kiblu?

Mkd, Monza mam anioła to fakt, że mnie jeszcze znosi, masuje, robi stopki, no i w domu wsjo zrobi, ale już dni odlicza, zęby zaciska, bo jam zolza niepospolita, a w ciąży to już potwór okropielny!

Codzień mi się śni, od 2 czy 3 dni, że Leo leży koło mnie, że ładnie ssie.. porodu nie pamiętam, ale ten sen taki rzeczywisty..

Wczoraj już miałam wrażenie, że się dziać zaczyna, i mam nieodparte przeczucie że namieszam w tabelce wcześniej niż bym chciała, ale do lipca zaciskam nogi!
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    zaciskac, zaciskac, przynajmniej do tego 37 tygodnia :)
    Czekam z utesknieniem na wizyte :) Badania mamy b. dobre, mam nadzieje, ze pediatra pozwoli nam dzis wyjsc :)
    --
    • CommentAuthorŁezunia
     permalink
    Dzień dobry wszystkim
    Ja też jeszcze nie rodzę, chociaz dzisiaj mój wyliczony termin, nie patrzeć na suwaczek :P i na datę - ja wogóle z tymi terminami to jestem już głupia (wg lekarza już tydzień po)... dzisiaj sobie na spokojnie dopakuję torbę, przygotuję do szpitala, no i łóżeczko będziemy składać (mamy małe mieszkanko więc dopiero teraz, ale łóżeczko już od 3 miesięcy jest)... Jestem ciekawa co mi powiedzą ;) w tym szpitalu
    Wczoraj mój mężczyzna kolejny raz pastował podłogi - bardziej się świecić już nie mogą ;) ja w nocy spałam - raz tylko przeszłam się do łazienki, za to mój narzeczony chyba do pierwszej nie spał co u niego jest naprawdę rekordem :P chyba zaczyna się przejmować ;) biedaczysko...

życzę wszystkim miłego dnia
    --
  8.  permalink
    Czesc Dziewczynki!
    Widze,zadna jescze nie steka na porodowce...Nooo dziewczyny nie ociagac sie i zwalaniac liste ehhehe

magku: Cobraczek - właśnie nie...jeździmy co 2 dni sprawdzać poziom bilirubiny, bo wg.lekarzy na lampy ma za niski poziom...a ma (dla mnie) aż 15,2! Dlatego też panikuję

Jak sprawdzaja to jest ok:wink:Nic sie nie martw powinna spadac:wink:

mkd: cobraczku jakieś zamieszanie numerowe jest w pierwszej 5 i sayuri nie pogrubiona

Ojs tam czepiasz sie:tongue::devil::devil:

PolusiowaMama: Codzień mi się śni, od 2 czy 3 dni, że Leo leży koło mnie, że ładnie ssie.. porodu nie pamiętam, ale ten sen taki rzeczywisty..

U mnie dzisiaj to mialo miejsce:shocked:snilo mi sie ze urodzilam synka,sliczny byl :bigsmile::bigsmile:wszystko realistycznie wygladalo:bigsmile::bigsmile:Kurcze az mi sie smutno zrobilo,ze to byl tylko sen hehe.Wytrzymamy przciez jeszcze te pare tygodni hehe:bigsmile::wink::tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Cobraczek: Widze,zadna jescze nie steka na porodowce...

Ja chcę postękać bardzooo :bigsmile: Ja już też nie wiem co z tym terminem, bo mój lekarz liczy przeterminowanie od terminu wg usg, czyli tego z wczoraj, a nie z om czyli tego na 1 lipca, bądź tu mądrą... Bardzo mi od wczoraj drętwieje lewa noga :neutral:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  9.  permalink
    penny: Ja chcę postękać bardzooo Ja już też nie wiem co z tym terminem, bo mój lekarz liczy przeterminowanie od terminu wg usg, czyli tego z wczoraj, a nie z om czyli tego na 1 lipca, bądź tu mądrą... Bardzo mi od wczoraj drętwieje lewa noga

Mi rece dretwieja :confused:.Ooo u Ciebie to juz blizej niz dalej zobacz ja dopiero 32 tydzien hehe:tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    penny a moj lekarz odwrotnie-wogole sie nie sugeruje terminem z usg, a on za kazdym razem pokazywał tydzien wczesniej niz termin om:bigsmile:

Treść doklejona: 24.06.12 08:58
    Vsti: Czekam z utesknieniem na wizyte :) Badania mamy b. dobre, mam nadzieje, ze pediatra pozwoli nam dzis wyjsc :)

trzymam kciuki żeby Was wypuścili:bigsmile:

Treść doklejona: 24.06.12 08:59
    PolusiowaMama: Wczoraj już miałam wrażenie, że się dziać zaczyna

Ty kochana mi sie nie spiesz:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Wychodzimy :D Mala jest zdrowiotka, jak rybka:)
    A jeszcze w czwartek mialam brzuch:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Vsti super że jest ok i wracacie do domku - czekamy na zdjęcia :bigsmile:
    Dzisiaj niedziela może jakiś maluszek zdecyduje się na wyjście , trzymam kciuki za wszystkie "w terminie" mamusie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Vsti: A jeszcze w czwartek mialam brzuch

pamietam, ze po porodzie Marty dotknełam brzucha i przezyłam szok, ze go nie ma był i bach nie ma - niesamowite uczucie :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: Wychodzimy :D Mala jest zdrowiotka, jak rybka:)A jeszcze w czwartek mialam brzuch

hoho super, teraz czekamy na fotki:clap:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Dokladnie i nikt w nim nie kopie ;) W szpitalu, w ktorym jestesmy rowniez nie bylo zadnego porodu po moim ;D Chyba jakis zastoj :D
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Vsti: Dokladnie i nikt w nim nie kopie ;) W szpitalu, w ktorym jestesmy rowniez nie bylo zadnego porodu po moim ;D Chyba jakis zastoj :D

no to fajnie, u nas w szpitalu tez jest taka czestotliwosc:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    zapraszam pod moja karte ciazy ;)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ojaaaaaaaaaaaaaaaa:heartsabove::heartsabove:
    --
  10.  permalink
    VSTI Nadunia jest przecudowna:* :heartsabove:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    penny: Bardzo mi od wczoraj drętwieje lewa noga :neutral:

Mam dokładnie to samo! Boli coraz bardziej i tylko leżenie z nospami i magnezami pomaga. Straszny ból ;-(

Treść doklejona: 24.06.12 10:33
    Obiema ręcami się podpisuję, Vsti Mała jest Słodka i ... napatrzeć się na Nią nie mogę!
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    : ) śliczna
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Vsti - cudna córeczka!!! Gratuluję!

Wczoraj wróciliśmy z wesela i myślałam,że już do szpitala pojedziemy, bo tak mi mocno brzuch twardniał. Jednak prawie 12 godzin na nogach to było za dużo, mimo że wesele "siedzące", bez tańców. Wzięłam nospę i magnez i przeszło, nawet dobrze spałam. Dziewczyny a jak to jest z tymi Braxtonami? Ile na dobę/godzinę jest ok? Czytam w necie, poradnikach, ale wszędzie inaczej podają. Jutro zapytam położną, ale może coś wiecie na ten temat?
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    mi cały czas brzuch twardnieje ,mam zwiekszony magnez na 3x i doraźnie nospę - ale szyjka jest ok . Kiedyś po "ciężym dniu " twardniał mi co pł godziny ale po jakimś czasie przeszło . ogólnie mam brzuch twardy ale w pierwszej ciąży też tak mialam , a "stawia" mi sie tak 5-6 razy dziennie
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Vsti - śliczne maleństwo

Chyba jestem w mniejszości bo mi glukoza do picia ta przed badaniem smakuje
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    asia_: mam zwiekszony magnez na 3x i doraźnie nospę

Mnie lekarka dokładnie tak samo zaleciła, magnez do 150mg, czyli 3 tabletki dziennie, jak będzie gorzej to nospa. Asiu a czym różni się "stawianie" od "twardnienia"? Myślałam, że to to samo.
    acia20: Chyba jestem w mniejszości bo mi glukoza do picia ta przed badaniem smakuje

Mnie też samakowała z cytrynką, bez nie próbowałam.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    blee dla mnie z cytryna była ochydna, szczypała w język:cry:
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
    • CommentTimeJun 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny zobaczcie jaką pogodę przewidują na lipiec KLIK :devil::cry::devil:
    --
  11.  permalink
    MAG_DRE załamałam się:(a ja liczyłam,ze jednak lato okaże się łaskawe dla nas ciężarnych:( nie wiem czy zdołam je przetrwać:(
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    leneczka8484 Ja też jestem niezadowolona - bo jak rodzić w taki skwar?:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeJun 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Asiu a czym różni się "stawianie" od "twardnienia"? Myślałam, że to to samo.

madzinka ja to rozdzielam ( nie jestem pewna , moze to to samo ) . U mnie tardnienie to jak mam cały brzuch twardy. "Stawianiem się " określam moment kiedy część brzucha mi się "wypina" tak jakby małą sie wypinała ale to chyba nie pupka bo po usg wyszło że w tym miejscu jest brzuszek : ) i lekarka powiedziała mi że prawdopodobnie to praca jelit. Nie przejmuję się już tym tak jak wcześniej bo człowiek by całkiem popadl w nerwy , a lekarka powiedziała że wszystko jest ok

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 24.06.12 16:36</span>
    Wow lipiec piękny i ciężki do przetrwania :confused::cool:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    a ja sie ciesze z takiego lata, deszczowe zimne lato jak ma sie nudzace sie dzieci w domu to masakra, a tak beda latac po dworze siedziec w basenie i szybko zleci :)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    moonia, tylko Ty w te upały będziesz się zbliżać do połowy, a u nas to będzie kulminacja brzucha, jestem przerażona!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.