Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    psycho_patka: a dla chetnych i spragnionych opisu mojego porodu...zapraszam pod karte...wena mnie poniosla i wyszla z tego nowela....na powiesc sie zapowiadalo momentami...karte udostepniam do jutra :))

Tez lece poczytac... :bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeJul 3rd 2012
     permalink
    Osoraya trzymaj się jakoś, Może jeszcze, skoro ten czop zaczął odchodzić, samo coś się ruszy ... Nie wiem jak Cię pocieszyć, sama się obawiam wywoływania porodu:( bardzo, bardzo mocno Cię ściskam !!!
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Osorya, do jutra do 16 masz jeszcze sporo czasu, może samo ruszy. Trzymam kciuki.

Easy dobrze, że już ok.:) Do 37 tygodnia niewiele ci już zostało, więc nie ma tragedii z tym leżeniem. Aaa, mnie możesz pozdrawiać gorąco, ja się nawet domagam!
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    ja też już po wizycie- nic nowego szyjka dalej 1 cm, fran dalej wysoko, wszystkie wyniki bardzo dobre, łożysko niby już 3 stopnia ale przepływy dobre więc nie mam się czym martwić.

Dr mało mówił,zbadał dogłębnie,powiedział żebym jutro podjechała do szpitala na ktg bo jutro termin, ale zadzwoniłam do mojej położnej która już mnie zapisała na sobotę w szpitalu,w którym będę rodziła więc będę poczekam by się nie nakręcać.Mam mieć wtedy ktg i wizytę u lekarza.

Oczywiście jakby się coś działo mam dzwonić, ale ja myślę że się nic nie zadzieje i że będzie powtórka z patologii i wywoływanie- to pierwsze zwątpienie w tej ciąży.

na szczęście dostałam zwolnienie do 14go więc chociaż tym się nie muszę martwić.

osorya może zdąży się ruszyć.

easy dobrze że już dobrze.
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    hopelight: podobno zaraz po odejsciu wod trzeba znalesc sie w szpitalu

Nie tak od razu spokojnie. Trzeba się wybrać, ale akcja się może rozkecić do 8-9h, więc spokojnie.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeJul 3rd 2012 zmieniony
     permalink
    Czyli nie jest zle:) dojazd zajmie od 1,5 h do w najgorszym przypadku (nie daj Boze korkow itp. kolo 15) do 2 h .
    Dzis jeszcze podpytam dokladnie o to ginke. Jak zwykle juz czuje ze cisnienie przed wizyta rosnie....czy ja nie moge wkoncu isc na wizyte na luzie?:( zawsze jestem klebkiem nerwow....

Easy ciesze sie ze juz sytuacja sie unormowala i jest ok:) odoczywaj potem nie bedzie jak:)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
     permalink
    Witam :)
    Co ja zagladam tu to nowe mausie sie "sypia " gratuluje :)))

Ja 29-go mialam wizyte i z dzidziusiem wszytko ok ,przeziernosc karkowa prawidlowa ,serduszko ,uklad kostny ,wszytsko w glowce poukladane jak trzeba :)
    Dzidzius do mnie pomachal na przywitanie prawa raczka i robil fikolki ,piruety ,ze lekarz sie smial co on wyprawia :)
    Chcial zbadac przeziernosc karkowa a dzidzius odchylal glowe do tylu ,smial sie ze jak tak ladnie odchyla glowke, to zmierzymy go jeszcze w ten sposob :))))

Upaly tez mnie mecza ,strsznie najlepiej nieruszalabym ,sie z domu ,ale ciezko wytlumaczyc 3 -latce ze teraz siedzimy w domu i chcac ,niechcac musze z nia wyjsc na spacer ...
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Ja juz po KTG.No i oprocz pojedynczych skurczy nic sie nie zmienilo...Jutro mam sie zglosic na wywolywanie.Jade na godz 16.Moja zmora stala sie faktem...
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Osorya, powodzenia! :)
    -- ,
  2.  permalink
    To będziemy trzymać kciuki żeby szybko poszło:-)))
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    To ja do tych ciał ketonowych tylko coś powiem (jako weterana cukrzycy ciążowej zostałam na ten temat wyedukowana w poradni :wink:). Ciała się tworzą, kiedy dostarczamy organizmowi za mało węglowodanów - wtedy zamiast nich organizm zaczyna trawić nasz tłuszczyk. Niby wszystko super, bo jak się np. odchudzamy, to właśnie o to nam chodzi, tylko że wtedy wytwarza się aceton, w którym następnie pływa sobie nasz dzidziuś (kiedy jesteśmy w ciąży).. No nic zdrowego.. I wtedy właśnie pojawiają się te ketony. Oczywiście trzeba je jak najbardziej wypłukać pijąc dużo wody (najlepiej z cytryną), ale też dobrze jest zapobiegać pamiętając jednak o tych węglowodanach...
    Tyle wiem :smile:

Treść doklejona: 03.07.12 18:58
    Osorya biedactwo... Jeszcze niecałe 24h, więc może akurat jeszcze się dzidzuś namyśli...:grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    P_Madzia za długo sie nie odzywa:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
     permalink
    niunia32 - zalegam z płatnościami i nie mogę Ci odpisać... Ze względu na to, że przed porodem miałam problemy ze zdrowiem zdecydowałam się w końcu na Polną (tydzień leżałam na Raszei i niestety oni olali mnie i gestozę)...więc stwierdziłam, że Polna ma największe doświadczenie w leczeniu ciężarnych i szczerze Ci powiem, że nie żałuję swojej decyzji i ja jestem baaaardzo zadowolona...sama się bałam Polnej, bo się mówi, że masówka itd.ale ja nie narzekałam. Także ja Polną mogę Ci polecić ;)
    Fakt też jest taki, że niezbyt wiem jak to jest na porodówce, bo ja na porodówce byłam góra 10min.bo przebili mi pęcherz na oddziale i tam też leżałam pod KTG, a gdy rozwarcie miałam już na 6cm.przewieźli mnie na porodówkę, gdzie 5min.później miałam już 9cm,a po kolejnych 5min.pojawiła się moja Pchła... Generalnie, mimo mojego krótkiego pobytu na porodówce, polecam ten szpital ;)
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
  3.  permalink
    Osoraya mnie dzien przed porodem a w sumie kilka godzin przed ktg tez pokazywalo nieregularne skrucze...ktore czulam ale nie bolaly...po powrocie do domu zmienily sie w te wlasciwe...wiec zaciskam kciuki...jeszcze jest szansa ze rozkreci sie samo...

w ogole dziewczyny rzeczywiscie trudno sie z tym watkiem rozstac...jeszcze nawet nie zameldowalam sie na rozpakowanych....
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Zostańcie z nami Dziewczyny!
    Tzn z konkretnym powodem pod serduchem ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    psycho_patka: w ogole dziewczyny rzeczywiscie trudno sie z tym watkiem rozstac...jeszcze nawet nie zameldowalam sie na rozpakowanych....

Kasiek też ciężko jakoś :bigsmile: I chyba Vsti, chociaż ona się chyba przywitała :wink:
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Magku, dziękuję za odpowiedź :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    polka ty lepiej weź się już za jakieś czarowanie żeby ta lista wreszcie ruszyła.

a swoją drogą to dziwnie kazali osroyji-( nie wiem jak się odmienia tak trudny nick) przyjechać 16 to trochę późno. Mnie to kazali jakoś mega wcześnie przyjechać a i tak najpierw była próba oks a urodziłam następnego dnia.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    mkd: polka ty lepiej weź się już za jakieś czarowanie żeby ta lista wreszcie ruszyła.

Podłączam się do życzeń... Nie chcę być już pogrubiona ani na liście ani w realu ;)
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Uprzejmie proszę, czary mary, aby wreszcie nareszcie Brzuchowe Dzieci, abrakadabra, zaczęły wychodzić z ciemnej pieczary!
    Jest już pełnia, burze, grady i inne cuda, proszę się nie bać, bo w ramionach Mamy będzie najbezpieczniej na świecie i wszystko się uda...

I Mama utuli, i da cycocha i będzie na forum wielka radocha ;-)
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    psycho_patka: w ogole dziewczyny rzeczywiscie trudno sie z tym watkiem rozstac...jeszcze nawet nie zameldowalam sie na rozpakowanych....
    I ja też mam problem, żeby wątek opuścić mimo że już całkiem doświadczoną mamą 2miesięczniaków jestem :)
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    wymiękkam Pola:rolling::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    PolusiowaMama: Uprzejmie proszę, czary mary, aby wreszcie nareszcie Brzuchowe Dzieci, abrakadabra, zaczęły wychodzić z ciemnej pieczary!
    Jest już pełnia, burze, grady i inne cuda, proszę się nie bać, bo w ramionach Mamy będzie najbezpieczniej na świecie i wszystko się uda...

I Mama utuli, i da cycocha i będzie na forum wielka radocha ;-)

Z ciemnej pieczary, aaaaaaaaaaaaahahahahahahaa :tooth::tooth::tooth:
    I ten cycoch, leżę , hahahahahhaah :crazy:

Doti :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    doti_p: I ja też mam problem, żeby wątek opuścić mimo że już całkiem doświadczoną mamą 2miesięczniaków jestem :)

no ja już ponad 8 mscy nie mogę się odciąć :devil:
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Osorya: Moja zmora stala sie faktem...

Współczuję... ale bądźmy dobrej myśli. Oby wszystko potoczyło się dobrze :)

Treść doklejona: 03.07.12 21:35
    Dziewczyny należy się jakaś opieka po cesarce? Bo jak nei to po 2 tygodnaich urlopu męża zostanę z dziewczynkami sama :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    I ja juz po wizycie. Wiesci srednie....szyjka 22 mm zamknieta chociaz....no nic zdaniem ginki z 3,4 tygodnie trzeba sie pooszczedzac maksymalnie potem juz jest duzo bezpieczniej. Takze jeszcze troche musimy z Domisiem odlezec...i tak w te upaly co mozna wiecej robic??
    Ide spac jestem padnieta:) Dobranoc!
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    nibriana: Dziewczyny należy się jakaś opieka po cesarce? Bo jak nei to po 2 tygodnaich urlopu męża zostanę z dziewczynkami sama

Należy się - ostatnio koleżanka po cesarce mi mówiła, tylko nie pamiętam ile :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    mi się wydaję że bez względu na rodzaj porodu to są te dwa tyg, ale może wziąć od razu tacierzyński też dwa tygodnie.

polka jak fran się nie ruszy po tej twojej poezji to już nie mam innego pomysłu :)
    --
    •  
      CommentAuthorŻYZIA
     permalink
    2 tygodnie sie nalezą po cc :]
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    To dobrze, że są te 2 tygodnie :)
    Po naturalnym nie ma na pewno. Chyba, że jako opieka nad starszymi dziećmi...\
    hopelight to trzymaj się tam, będzie dobrze, tylko sie pooszczędzasz. Korzystaj z wypoczynku póki możńa :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    nibriana: Po naturalnym nie ma na pewno. Chyba, że jako opieka nad starszymi dziećmi...\

wczoraj na sr lekarka mowila co innego, mowila ze przy wypisie wywpisuje od razu 14 dni opieki, hmm
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Może się coś zmieniło? Może zależy od szpitala? Mąż po porodzie Zuzi nic nie dostał. 2 dni okolicznościowego i tyle.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    nibriana: Może się coś zmieniło? Może zależy od szpitala? Mąż po porodzie Zuzi nic nie dostał. 2 dni okolicznościowego i tyle

nie orientuję sie, bo moj nie bedzie brał opieki, ale moze warto to zweryfikowac(osoby zainteresowane)
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    po moim vacum mąż też miał 2 tyg wolnego

kakai może upewnij się na sr czy po naturalnym też jest to zwolnienie, bo w sieci każdy mówi co innego, a moze zadzwonić do zusu albo podpytać jakieś kadry
    --
    •  
      CommentAuthorŻYZIA
     permalink
    wystarczy sobie wklepac w google urlop opiekunczy po cesarce i wyskocza rozne wypowiedzi na forum, sa wlasnie wypowiedzi ze mozna dostac 2 tyg po sn-ze zalezy od szpitala, jak poprosza babeczki to tez dostaja, takze trzeba sie zorientowac :]
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    kurczak ja tez miałam vacum i co? Kicha. W końcu to zabieg... widać neiświadomość szkodzi... :(
    --
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    to nie może zależeć od szpitala, bo prawo to prawo a lekarz nie jest władzą, więc albo się należy albo się nie należy.

nibriana po vacum jest na bank, ale z tego co zrozumiałam czytając te wszystkie paragrafy to na czas naszego pobytu w szpitalu mężowie mogą wziąć opiekuńczy na nasze starsze dzieci.

to może można wziąć powiedzmy 3 dni na starsze dziecko, potem 2tyg na matkę i 2 tyg tacierzyńskiego... zrobił się oftopik bo przecież jest odrębny temat o przepisach.

mówię dobranoc i trzymam kciuki za liderki co by się u nich coś zadziało.

wreszcie jest czym oddychać :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Mkd pisalam wyzej ze mnie ta opieka nie interesuje bo moj maz nie bedzie z tego korzystal;-)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Moj m. mial opieke nade mna, mimo, ze rodzilam sn (poszlismy poprosic ordynatora-mojego gin.) i bez problemu wypisal. Po prostu trzeba sie upomniec o to, a jakby co nawet rodzinny moze wystawic druk l4 dla m. -opieka nad zona (tak w szpitalu mnie poinformowali)

Treść doklejona: 03.07.12 22:47
    no i plus 2 dni okolicznosciowki :)

Trudno Was opuscic, ale "konkretnego powodu" nie bede pewnie miala szybko:)
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Wydaje mi się, że szyjka mi się skróciłą, bo już jej nei sięgam, a jeszcze 2 dni temu sięgałam. Nie nakręcam się, ale ciekawa jestem czy skracająca się szyjka może być powodem przypieszenia planowanej cesarki? Ile mozńa chodzić ze skrócona szyjką na końcówce? :confused:

Treść doklejona: 03.07.12 23:25
    Kichnęłam przed chwilą i ewidentnie wypłynęło ze mnie trochę płynu... zobaczymy co dalej. Bardzo mnie dziś podbrzusze uciskało, bolało, nie skurczowo, ale jednostajnie. Nie mogę się doczekać jutrzejszej wizyty.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    po moim vacum mąż też miał 2 tyg wolnego

mi też lekarka mówiła że bez problemu po porodzie dostanie 2 tygodnie ( on już chciał siedzieć w domu razem ze mną :bigsmile: )
    --
    •  
      CommentAuthor_mag_
     permalink
    29 czerwca, po probie wywoływania skurczy, gdyż wody odeszły mi o 4 rano, o 19,41 przyszła na świat przez cc Patrycja. Dzisiaj wróciłyśmy do domku, napiszę więcej jak troszkę odpocznę i ogarnę się, bo strasznie jestem zmaltretowana jeszcze. Te co urodziły, gratuluję, za te co nie trzymam kciuki, aby to juz.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    mag_dre gratulacje :bigsmile: , trochę się pomęczyłaś zanim zrobili cc :confused:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJul 4th 2012
     permalink
    nibriana: To dobrze, że są te 2 tygodnie :)
    Po naturalnym nie ma na pewno.

Tam, gdzie rodziłam, wypisywali zaświadczenie dla taty z automatu, nieważne czy sn, czy cc.

PS. Tak, ja też tu ciągle zaglądam - tylko rzadko coś piszę. Ale chce mi się wracać już :wink:
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    A mnie pol godziny temu obudzil tak bolseny skurcz,ze az mi sie wymiotowac zachcialo.Poki co powtarzaja sie ale jakos w niezbyt rownym odstepie czasu.Obserwuje.Odeszla mi jeszcze jedna czesc czopa z krwia.Ide sie na wszelki wypadek powoli ogarniac co by nie jechac z tlustymi wlosami;P
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    A mnie pol godziny temu obudzil tak bolseny skurcz,ze az mi sie wymiotowac zachcialo.Poki co powtarzaja sie ale jakos w niezbyt rownym odstepie czasu.Obserwuje.Odeszla mi jeszcze jedna czesc czopa z krwia.Ide sie na wszelki wypadek powoli ogarniac co by nie jechac z tlustymi wlosami;P
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Penny napisala: O 2 odeszly jej wody, skurcze sa mocne, ale rozwarcie na opuszek palca.Na razie chodzi i bierze prysznic.
    Osoray-penny jest myslami z Toba, kazala przekazac Tobie to info :)
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Dziewczyny to działajcie :) Powodzenia! :)
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Osorya, Penny kciuki zaciśnięte!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Dizewczyny dziąłajcie :) Powodzenia :)

Listę aktualizuję:

1. Osorya 22.06.2012 (dziewczynka)
    2. penny 23.06.2012 (dziewczynka)
    3. mkd 04.07.2012 (chłopiec)
    4. niunia32 09.07.2012 (chłopiec)
    5. Dododotka 12.07.2012 (chłopiec)

6. P_Madzia 16.07.2012 (dziewczynka)
    7. marylove 17.07.2012 (dziewczynka)
    8. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    8. cho 18.07.2012 (dziewczynka)
    9. ufo03 25.07.2012 (chłopiec)
    10. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    11. nibriana 27.07.2012(dziewczynka)
    12. BlueCactus 30.07.2012 (chłopiec)
    13. PolusiowaMama 02.08.2012 (chłopiec)
    14. Annie128 05.08.2012 (chłopiec)
    14. Matylda1982 05.08.2012(chłopiec)
    15. atamala 06.08.2012(dziewczynka)
    16. easyshare 09.08.2012 (dziewczynka)
    17. majka_85 11.08.2012 (chłopiec)
    18. Mamrotka 13.08.2012
    19. kuleczka_69 14.08.2012 (dziewczynka)
    20. Ul_cia 18.08.2012 (dziewczynka)
    20. Rumba 18.08.2012(dziewczynka)
    20. czerwinka 18.08.2012 (chłopiec)
    20. ma_mi 18.08.2012 (dziewczynka)
    21. dorotka0905 20.08.2012
    21. Cobraczek 20.08.2012 (chłopiec)
    22. Anecia84 23.08.2012 (chłopiec)1.
    22. Saba__ 23.08.2012 (dziewczynka)
    23. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    24. judka25 31.08.2012 (chłopiec)
    25. patyk 120 01.09.2012
    26. Hopelight 02.09.2012 (chłopiec)
    27. Kafffka74 04.09.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    28. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012 (chłopiec)
    29. Pajacynka 07.09.2012 (chłopiec)
    30. Peppermill 10.09.2012 (dziewczynka)
    31. oranda 15.09.2012
    32. katka_81 17.09.2012 (dziewczynka)
    33. asia_ 22.09.2012 (dziewczynka)
    34. sysiajaw 24.09.2012 (dziewczynka)
    35. leneczka8484 25.09.2012 (chłopiec)
    36. ASulek 30.09.2012 (chłopiec i chłopiec)
    37. kapelusznick 01.10 2012
    38. Ber1987 05.10.2012 (dziewczynka)
    39. magdalenka2610 07.10.2012 (chłopiec)
    40. łośćń 12.10.2012 (dziewczynka)
    40. CiastoMiłości 12.10.2012 (chłopiec)
    41. KasiaTasia 13.10.2012
    42. Dii 16.10.2012 (chłopiec)
    43. sensuall 26.10.2012 (chłopiec)
    44. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    44.isiula. 10.11.2012
    45. Linden 12.11.2012
    45. violet_flower 12.11.2012 (chłopiec)
    46. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    47. lofbejbe 21.11.2012
    48. edzia503 23.11.2012
    49. basia_87 06.12.12.
    50. ruda03 09.12.2012
    51. acia20 12.12.2012
    52. mooniia 21.12.2012
    53. Pomarańczka25 2.01.2013
    54. misia-ludek 6.01.2013
    55. kasia151288 16.01.2013
    56. agavva 21.01.2013
    57. marakuya 1.02.2013
    58. justyna883 2.02.2013
    59. ikamek 06.02.2013
    60. beagraf 12.02.2013
    61. andziaiw 22.02.2013
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.