Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorniunia32
    • CommentTimeJul 7th 2012
     permalink
    U mnie nadal nic się nie dzieję...:(
    Mam nadzieję, że u Mkd coś się ruszyło...
    Ul_cia, a zmierzyłaś sobie ciśnienie?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Nie mam ciśnieniomierza :sad:
    Zawsze miałam niskie - najwyzsze to 100 na 60, ale moze faktycznie podjadę do apteki albo do przychodni i sobie zmierzę.
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Ja mam zawsze niskie ciśnienie ok. 90/60, i boli mnie głowa jak mi ciśnienie spada... Wtedy piję kawę z mlekiem i ból głowy przechodzi...
    -- ,
    •  
      CommentAuthordotek
     permalink
    Polusiowa, moja bratowa urodziła niedawno w 36 tyg. zdrową i śliczną, choć maleńką kruszynkę. Oddychała jak trzeba i jadła z cyca pięknie... W razie czego Leo powinien dać radę :)

Ja znowu wpadam w panikę. Od dwóch dni nie bolało mnie podbrzusze, nie czuje napięcia w podbrzuszu a i cycki zrobiły się dziwnie mniej bolesne i mniej napięte. Nie wiem już co robić. Zrobiłam test - wyszła wielka gruba i mocna krecha, ale co z tego? Może zrobić trzecią betę? Ostatnia była tydzień temu, a kolejna wizyta i usg za 10 dni. Boję się że znów obumiera :(

Treść doklejona: 07.07.12 08:33
    jestem w ok. 5 tygodniu
  1.  permalink
    Witam dziewczynki:)dawno mnie tu nie było gdyż byłam tydzień u teściów by odpocząć-uciekłam przed upałami z 4 pietra,ale wczoraj już wróciłam jest strasznie u mnie od ponad tyg-tylko raz padał deszcz ale to w nocy a tak to żar leje się z nieba:( nie daje rady jeśc mi się nie chce przez co mdli jak zjem jest jeszcze gorzej pije tylko MNÓŚTWO wody przez co i nogi i ręce przestały puchnąć z czego jestem zadowolona.Brzuszek czasem tylko twardnieje,ale za to od paru dni wieczorami zaczyna pobolewać;/We wtorek mam USG zobaczę mojego malucha,bo nieźle szaleje w tym moim brzuszku:)
    Oprócz tego mój brzuszek chyba mało teraz rośnie nie mniej jednak wstawię fotkę na brzuszki:)
    Martwi mnie to,że mam już 12kg na plusie i do tego robia mi sie straszne rozstepy na wewnętrznej stronie ud;/czy coś można na to poradzić?
    POZDRAWIAM I WSZYSTKIM ŻYCZĘ CHŁODNEGO DNIA
    -- ,
  2.  permalink
    Ul_cia u mnie też kawa pomaga na ból gowy, więc spróbuj może Tobie też pomoże.
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    dotek ciesz sie ze nie boli, mi zawsze moja gin powtarza ze ma mnie nic nie bolec jak boli to zgłaszac :)
    co do cycków to mnie w dwóch poprzednich ciazach cyci wcale nie bolały, za to teraz nadrabiam chyba bo bola do tej pory i powiem Ci ze te niebolace byly lepsze;)
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Dzieki dziewczyny - kawę piję systematycznie :shamed: wiec mi nie pomoże :wink:, ale właśnie sie zebrałam i pojadę do przychodni zmierzyć ciśnienie - zobaczymy co i jak
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Dziewczyny macie jakieś sposoby na skurcze nóg? Biorę magnez 3 razy dziennie, ale to mi nie pomaga, odginanie palców do góry też nie :cry:. Dzisiaj rano złapała mnie taka seria, że myślałam, że wykorkuję, na zmianę łydka w jednej nodze, udo w drugiej, jak chciałam odgiąć nogę to dostawałam skurczu w stawie skokowym. Nie mogłam w ogóle wstać w łóżka, bo mnie zginało. Teraz się czuję taka wymęczona... Martwię się też, bo po tej akcji brzuch miałam też twardy jak kamień.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    madzinka bo sam magnez na skurcze w ciazy to za mało dodaj jeszcze potas i powinno przejsc
  3.  permalink
    MADZINKA83 ja też tam mam i nic niepomaga;/ a magnez też biorę 3x2;/ nogi obolałe,że brak słów;/
    -- ,
    •  
      CommentAuthorasia_
    • CommentTimeJul 7th 2012 zmieniony
     permalink
    [quote=leneczka8484]MADZINKA83 ja też tam mam i nic niepomaga;/ a magnez też biorę 3x2;/ nogi obolałe,że brak słów;/

witam się w kolejny upalny dzień :confused:

Ja mam na skórcze łydek oprocz potasu i magnezu do smarowania LIOVEN żel - polecam go , jak tylko czuję że mam napięte lub zmęczone łydki to smaruję i skórcze mnie nie chwytają :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    WItam w skończonym 29tc :crazy:

pomarudzę.... dziewczyny ponieważ spadła mi morfologia i mam anemię lekarz przepisał mi żelazo w tabletkach, biorę je wieczorem, zdążyłam wziąść dwie tabletki natomiast wczoraj okropnie się źle czułam, uczucie pełnego żołądka, nudności i wymioty, jestem w sumie tylko na śniadaniu z dnia wczorajszego, nic lepiej dzisiaj się nie czuję ale wczoraj wieczorem nie wzięłam żelaza i dzisiaj też go nie wezmę, na ulotce w skutkach niepożądanych jest właśnie napisane że może wywołać taką reakcję, a ja nic nowego nie jadłam, i nie wiem co mam robić...
    --
  4.  permalink
    sysiajaw: pomarudzę.... dziewczyny ponieważ spadła mi morfologia i mam anemię lekarz przepisał mi żelazo w tabletkach, biorę je wieczorem, zdążyłam wziąść dwie tabletki natomiast wczoraj okropnie się źle czułam, uczucie pełnego żołądka, nudności i wymioty, jestem w sumie tylko na śniadaniu z dnia wczorajszego, nic lepiej dzisiaj się nie czuję ale wczoraj wieczorem nie wzięłam żelaza i dzisiaj też go nie wezmę, na ulotce w skutkach niepożądanych jest właśnie napisane że może wywołać taką reakcję, a ja nic nowego nie jadłam, i nie wiem co mam robić...

Ja bym na Twoim mejscu nie odstawiala,skoro lekarz wypisal to oznacza,ze jest niezbedny.Organimz sie przyzwyczai i mdlosci oraz wymioty ustapia,wazne zbey nieodstawiac.Po porodzie rowniez bedziesz musiala brac zelazo i co wtedy?
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    sysiajaw a zażywasz tak jak pisze w ulotce ? często jest ważne przed czy po jedzeniu .
    Ja mam femiferal i na początku zażywałam jak było napisane teraz już nie patrzę na to ale nic mi się nie dzieje. W każdym razie musisz podciagną anemię , jak organizm sam nie daje rady to zażywanie żelaza jest konieczne
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    sysiajaw skoro zle się czujesz po tabletkach spróbuj innych metod np.pij pokrzywę,zawiera dużo żelaza.
    Ja piję pokrzywę codziennie,nie puchnę nie zatrzymuje mi się woda w organiżmie i od początku ciąży morfologia idealna.
    Do smaku pokrzywy można się przyzwyczaić i nie jest tak zle.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Cobraczek:
    Ja bym na Twoim mejscu nie odstawiala,skoro lekarz wypisal to oznacza,ze jest niezbedny.Organimz sie przyzwyczai i mdlosci oraz wymioty ustapia,wazne zbey nieodstawiac.Po porodzie rowniez bedziesz musiala brac zelazo i co wtedy?

Właśnie o to chodzi że my jutro jedziemy na wycieczkę, jednodniową wolałabym nie wymiotować, dlatego odstawiłam, jutro wieczorem wezmę znowu i będę brać dalej, zobaczę jaka reakcja będzie, jak dalej to samo to będę dzwonić do gin, jak nie będę nic jadła to chyba też nie dobrze... do tego jeszcze te upały.....:cry:
    --
    •  
      CommentAuthordotek
     permalink
    dzięki mooniia:) pytanie tylko - czy jak dwa dni temu cycki bolały bardziej, a dzisiaj mniej to czy to jest niepokojące? Myśle, że to może być tak, że poziom hormonów spada zamiast wzrastać. Żadnych innych objawów nie ma. Najchętniej wbiłabym się na jakieś usg, ale dzisiaj sobota.
    pozdrawiam.
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    biorę jedną dziennie przed jedzeniem,tylko teraz nic nie jem bo nie jestem w stanie :cry: wymiotuje nawet po wodzie :cry: a pokrzywę muszę spróbować...
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Mam wieści od mkd ale jeszcze nie porodowe, na ktg linia płaska, badanie ok, czeka na usg, aby ocenić przepływy i ilość wód, ma przeczucia, że Ją odeślą :-(

A ja się na dziś chciałam umówić na ktg w "swoim" szpitalu, ale niestety robią je bez skierowania dopiero w dniu terminu, same schody :(
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja mam cisnie ok, ale puls bardzo wysoki dzis, chyba przez ten upał:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    Witam sie w rozpoczętym 39 tygodniu. U mnie nic sie nie dzieje prócz skurczy dokładnie takich jakie miałam w szpitalu. Czekam na wtorkowe ktg...
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    dotek: ) pytanie tylko - czy jak dwa dni temu cycki bolały bardziej, a dzisiaj mniej to czy to jest niepokojące?

dotka niekoniecznie, postaraj sie niepanikowac na zapas bo to i tak nic nie da to nie jest tak, ze objawy bedziesz odczuwac ciegla i z ta sama siła
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja to sie troche dziwie bo moj lekarz prowadzacy nie sprawdza mi teraz przepływów ani wód, zaczynam sie tym martwic, ostatnio miałam w 20 tygodniu takie badanie
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Wróciłam. Ciśnienie 100 na 70, więc OK .... głowa nadal bolo :sad: jedyne co moge brać to apap albo apapopodobne - i to też nie za dużo :confused:
    Cukier OK .... jak do wieczora mi nie rpzejdzie aż taki ból, to chyb aprzejadę sie na IP niech mi dadza jakiś zastrzyk albo jakąs inną cholerę, bo naprawde trudno mi wytrzymać.
    Dzidziuś się rusza, wiec mam nadzieję, że jej nic nie przeszkadza :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Madzinka ja mam dokładnie tak samo !!! Skurcze łapią mnie w nocy, szczególnie w lewej nodze i budzę się z ogromnym bólem, a wieczorem piję magnez w dawce 365 mg, dlatego już nie wiem co mam zrobić żeby minęło. Budzę męża i masuje mi nogę, po chwili przechodzi.
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    Kakai: ja to sie troche dziwie bo moj lekarz prowadzacy nie sprawdza mi teraz przepływów ani wód, zaczynam sie tym martwic, ostatnio miałam w 20 tygodniu takie badanie

u mnie to samo. Na wizycie tylko słyszę ewentualnie, jak pytam o łożysko, że "wszystko ok". I niby mam świadomość, że lekarzowi należy ufać, bo inaczej to się waruje, ale jakoś nie jestem usatysfakcjonowana.

A co do żelaza- są ludzie, którzy go nie przyswajają. Ja tak mam. Jak brałam witaminy z żelazem, to mnie normalnie zatykało. Moja mama też nie toleruje żelaza w tabletkach.
    sysiajaw, że się tak ciebie brzydko zapytam jaką kupę robisz po tabletkach?
    Gdzieś coś słyszałam o piciu soku z buraków. Jest też jakiś taki syropek dla ciężarnych z żelazem, może on lepiej by się wchłaniał?
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    annie128: sysiajaw, że się tak ciebie brzydko zapytam jaką kupę robisz po tabletkach?

jak na razie nie robiłam bo tabletki wzięłam dwie tylko i od wczoraj rano nic nie jadłam...
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    sok z buraków - tak , barszczyk , brokół . Sama jeste ciekawa czy mi wyniki isę polepszyły , choć gin mówiła żeby teraz nie robić bo po mieisącu nie ma co spodziewać się cudów . Ale chyba jest lepiej bo juz nie jestem ciagle zmęczona
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    annie128: I niby mam świadomość, że lekarzowi należy ufać, bo inaczej to się waruje, ale jakoś nie jestem usatysfakcjonowana.

no własnie ja tak samo:confused:

Treść doklejona: 07.07.12 11:28
    matko swieta dogorywam w tym upale, ryczec mi sie chce:cry:
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Ja też biorę żelazo, póki brałam 1 tabletkę dziennie było ok, teraz mam brać 2, bo wyniki coraz gorsze, i zaczęły się mdłości i zaparcia. Lekarka ostrzegała, że tak może być.
    W tym tygodniu mam wizytę, więc dowiem się, czy wszystko w porządku.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    a więc wróciłam do domu tak jak poluś pisała wszystko u nas ok. szyjka mięciutka na 1cm przepuszcza 2 palce, na usg wszystkie przepływy ok ilość wód też, jeśli nie urodzę to następne ktg w pon. musieli mi powtórzyć jeszcze ktg bo fran jakoś dziwnie ułożony i cały czas uciekał.

poluś gadałam z moją położną ona też nastawia się że rodzimy dziś w nocy kazała mi : po godz 20 masować przez godzinę oba sutki jednocześnie, mówi że trzeba wykorzystać naturalnie wyższy poziom oksytocyny, który jest właśnie wieczorem.
    I że to normalne że w nocy rwą nas skurcze a rano totalnie nic, więc tym ktg nie ma co się tak sugerować, zwłaszcza jak jest właśnie robione rano.

więc my dziś znowu działamy laktatorem i robimy wszystko co w naszej mocy by fran się ruszył :) dziewczyny jak czujecie się już bezpieczne z waszymi ciążami to polecam ten laktator na mnie zadziałał niemal od razu a w nocy były częste skurcze.

a już polce pisałam że wchodzę do totalnie pustej przychodni gdzie jedynymi pacjentkami czekającymi na ktg są dwie moje dobre znajome, więc jak nas jeszcze razem położyli na badanie to były mega plotki :)

lece się na chwile położyć póki mój starszak drzemie.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Witam was znow w upalny dzien, ledwo zyje a jade ogladac mieszkanie po 15:(((

Pojawilo sie swiatelko w tunelu mam juz to jedno na oku i jeszcze jedno gdzie facet powiedzial ze mamy pierwszenstwo jak juz sie zdecydujemy! mieszkanie po remoncie wiec ciesze sie bardzo bo 90% mieszkan do wynajecia wyglada jak za czasu PRL-u ;P

mkd - a wiec dzialaj ;) ja tam sie dziwie ze kazala Tobie masowac, maz na pewno lepiej to zrobi, ja juz mojego powoli przygotowuje na to co bedzie sie dzialo za 5 tygodni :cool:

na anemie jeszcze slyszalam ze dobra jest kaszanka:)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
  5.  permalink
    Dziewczyny pomarudze i ja:(nogi znów jak parówki:( mdli mnie,kręci się w głowie i na termometrze w cieniu 35st a na słońcu 47.Nieźle nie?!
    boję się wstać z łóżka by się nie przewrócić...nie dam rady znieść dłużej tych upałów;/
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Lenka u mnie taka sama trperatura:cry::cry:Albo umre albo urodze
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Lenka ja czuje się dziś dokładnie tak samo i podzielam zdanie Kakai. Wszystkie mamy już chyba dość.:cry:
    --
  6.  permalink
    Żar tropików wręcz!!!KOSZMAR!!!Brzuszek przez to gorąco dzis sie stawia:(
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ja sie polozylam, zamknelam sama w pokoju mam dola normalnie:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    I ja Was doskonale rozumiem:( mam nadzieje ze sierpien bedzie tylko po prostu "cieply" a nie diabelnie upalny...
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    Mkd, więc trzymam kciuki, żeby dziś w nocy się zaczęło :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    jak ja sie ciesze, ze rozpakowalam sie przed tymi upalami, ale na Mala tez zle wplywaja :/ na spacer wychodzimy ok. 19.30 Masakra jakas!
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Vsti: jak ja sie ciesze, ze rozpakowalam sie przed tymi upalami, ale na Mala tez zle wplywaja :/ na spacer wychodzimy ok. 19.30 Masakra jakas!

Właśnie się zastanawiałam co jest "gorsze" - w taki upał być w dwupaku - ale jednak maluszek się nie meczy, czy już być "po: z tygodniowym maluszkiem, który cierpi z powodu upałów i jeszcze samemu być w połogu ..... i tak źle i tak nie dobrze :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    moj dzidzius mało się rusza w te upały, czuje ruchy ale ospałe, leniwe.

w poniedziałek mam wizyte, ale te 3 tygodnie przeleciały szybko:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthordotek
     permalink
    Zapraszam nad morze. U mnie wiaterek i słoneczko 24 stopnie. Gadałam dziś z moim lekarzem przez telefon. Uspokoił mnie i powiedział, żebym sobie po raz kolejny krew oddała na bete to może mi się lepiej zrobi :) Eh...głupia rozhisteryzowana matka po przejściach ze mnie. Zazdroszczę Wam - rozpakowującym się lada dzień.
    (Jestem w 5 tyg - 10 dni do usg)
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    jeszcze w kiwi jest żelazo
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    dotek super, niestety wiekszosc ciezarówek od początku do końca wciaz sie czyms martwi:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    Kakai: niestety wiekszosc ciezarówek od początku do końca wciaz sie czyms martwi:smile:

święte słowa! Na początku, czy beta prawidłowo przyrasta, czy aby te mdłości/wymioty to nie za dużo/mało?
    Dopóki nie czuć ruchów to taka loteria i modlitwy, żeby było w porządku. Jak już są odczuwalne ruchy, to super, ale są dni leniwca i .. "czy aby tam wszystko w porządku?" i najgorsze te dni tuż przed usg, kiedy wariujemy, czytamy i zadręczamy się.. O końcówce pisać nie będę, bo właśnie wstałam z drzemki, brzuch noszę już w rękach, cała mokra.. Pod prysznic miliardowy raz? Zamontować się na stałe w wannie?
    Próbuję sobie wyobrazić sytuację już po porodzie, z tą podpachą wielkości lotniska między nogami.. Jak cieknie.. Ale już się brzucha nie nosi.. Jednak po rozpakowaniu lepiej, bo lżej...

mkd: fran jakoś dziwnie ułożony i cały czas uciekał.

jak to dziwnie ułożony, to znaczy jak?

Przestanę wróżkować=czarować, jak jutrzejsza data nie okaże się być Waszą! Fel 3.04, Fran 8.07 i za rok po środeczku wpasuje się Felicita lbo Franceska 5.06 lub 6.05 :-)
    A ten laktator bomba, na pewno się przeprosimy jak mnie uspokoją po wizytach, że już czas!
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Dziewczyny, jeżeli źle toletujecie jakiś preparat z żelazem, to poproście o zmianę. Od początku ciąży walczę z anemia (jeszcze nie miałam większej hemoglobiny niż 10). Przejadlam już kilka różnych suplementów aż w końcu trafiłam na taki, po którym dobrze się czuję, a na zaparcia lekarka przepisała mi syrop, który usprawnia perystaltykę jelit. Zamiast się męczyć, lepiej poszukać czegoś bardziej tolerowanego przez nasz organizm.

Od poniedziałku mąż ma urlop, więc zaczynamy pospieszac synka :)
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    BlueCactus poczekajcie na mnie najpóźniej do środy :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Magda, to czekamy :) z tym ktg przed terminem, to rzeczywiście problem jest. Miałam problem żeby zapisać się na poniedziałek, mimo skierowania od lekarza.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.