Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorwielgosz
    • CommentTimeJul 8th 2012 zmieniony
     permalink
    Mkd, gratulacje!! Przypomniało mi sie jak sobie na łóżku w szpitalu leżałam i cały czas podczytywalam Was dziewczyny, a Młody spał jak suseł:).
    Czekam na fotki Franka. Pewnie sam wyglada jak Prokop:devil:.

A co Wy macie z tym gąszczem łonowym?? Ja tam na porodówce byłam pięknie wygolona. Nawet sobie oglądałam krocze podczas parcia, bo mi sie w lampie odbijało, i stwierdziłam że nie wygląda źle...:cool:. Oczywiście zerkałam bo chciałam zobaczyć jak główka się pojawia. Natomiast teraz wyglądam jak kobieta komuny, bo czekam aż mi sie wszystko na tip top zagoi i idę na woskowanie.
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
    • CommentTimeJul 8th 2012
     permalink
    P_Madzia: Co do moich wód to jeszcze nie wiem

A pociekło więcej?
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    No cały czas coś leci :/
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Kakai: Madzia w aptekach z tym slabo, raczej nie dostaniesz, sa na allegro, ale teraz Cie to nie urzadza. Mogą Ci sprawdzic w szpitalu, a nadal masz takie coś?

Ale pokazuje to, że moze warto wczesniej sobie zamowić? A gdyby sie przy wodach nie rpzydały, to do czego w domu moga sie przydac papierki lakmusowe? Tzn, ja wiem, że one mierzą ph - tylko czy w domu takie właściwości się do czegoś mogą przydać? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ul_cia: Ale pokazuje to, że moze warto wczesniej sobie zamowić? A gdyby sie przy wodach nie rpzydały, to do czego w domu moga sie przydac papierki lakmusowe? Tzn, ja wiem, że one mierzą ph - tylko czy w domu takie właściwości się do czegoś mogą przydać? --

ja to kupilam, jak zamocze w kranowce to robi sie niebieskawy, ale generalnie nie zamierzam po ciazy do niczego stosowac, bo po co:surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No właśnie też nie wiem po co, ale pomyślałam, że w razie czego do czegoś wykorzystam - że niby taka zaradna jestem :bigsmile::wink::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    P_Madzia: No cały czas coś leci :/

Magducha, jak to jest inne niż to, co sobie do tej pory wyciekało z Ciebie (śluz), to może warto jechać na IP?
    Mojej sąsiadce jak odeszły wody, to było tak, że po wizycie w toalecie usiadła na kanapie i nagle coś poczuła. Zadzwoniła do swojej położnej i ta powiedziała, że jak cała podpaska namięknie to ma przyjechać na IP. Trwało to 4 h. I zaczęła rodzić.

U Ciebie też to kilka godzin trwa.. A żadnych skurczy nie masz?

Być może głupio pytam, ale mi przebili pęcherz płodowy na godzinę przed urodzeniem się Małej, więc małe mam pojęcie o odejściu wód w praktyce :-(
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ul_cia: że niby taka zaradna jestem

nie kombinuj mała:peace:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Mogę rodzić w przyszły weekend - to już od drugiej wróżki słyszę, więc oby się spełniło :devil: Tylko niech nie celuje w 17., bo wtedy mamy rocznicę ślubu :devil: niby prezent piękny, ale wolałabym, żeby miał swoje własne, nie dzielone z nikim święto :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Poluś a o mnie zapomniałaś z tymi czarami :P:cry:

Kakai ty się nie pchaj przed szereg niech chociaż cie pogrupią a nie :P
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    cho: Kakai ty się nie pchaj przed szereg niech chociaż cie pogrupią a nie :P

sory ale ostania miesiaczke miałas później niź ja:tongue::tongue::tongue::tongue::tongue:

ała boli mnie odbyt jak mały sie rusza:cry:
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Kakai: sory ale ostania miesiaczke miałas później niź ja

oj tam cale dwa dni :tongue: różnicy

Kakai: ała boli mnie odbyt jak mały sie rusza

może sobie drogę toruje:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    cho: oj tam cale dwa dni różnicy

hehe termiz usg mam na 18-go tekże ten:wink:

moze toruje ale mnie boliiii, jutro na szczescie mam wizyte
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Polusiowa...mówisz, że dla nas środa będzie idelana? :D Może być ;-) U nas dzisiaj na zmianę twrdnienie brzucha z bólami podbrzusza i nieprzyjemne uczucie parcia, więc może coś z tego będzie :-)

Treść doklejona: 08.07.12 20:17
    Chociaż mi się marzy 13 w piątek ;-)
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Kakai: hehe termiz usg mam na 18-go tekże ten

Ja według usg nam 22, wiec przepraszam 4 dni różnicy :wink:

A tak poważnie to coraz bardziej sie boje znieczulenia i zakładania cewnika.....:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    A ja wypieram ze świadomości ból, lęk itd. Jestem mega pozytywnie nastawiona i staram się nie myśleć o bólach, tylko o synku. Ciekawa jestem do kiedy ten optymizm mi się utrzyma :D
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Blue tu nie chodzi o ból tylko ja sie igły potwornie boje :cry:
    Bólu się nie boje, mam świadomość co może być po cesarce, jak sie mogę czuć i z czym będe miała problemy ewentualne. No ale wbijanie igły w kregosłup mnie przeraża...... wiem jak wygląda jak cię ogólnie usypiają i tak nie ma problemu, ale ta igła....
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    cho....będzie dobrze! Adrenalina będzie naszym sprzymierzeńcem. Wierzę, że kobieta jest w stanie wszystko znieść i pokonąc lęki :-)
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    PolusiowaMama, plan jest dobry :) mi pasuje :)

BlueCactus: A ja wypieram ze świadomości ból, lęk itd. Jestem mega pozytywnie nastawiona i staram się nie myśleć o bólach, tylko o synku. Ciekawa jestem do kiedy ten optymizm mi się utrzyma

Ja na razie również. Już się nie mogę doczekać kiedy akcja się rozpocznie...
    -- ,
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Ja mam na zmianę strach i niecierpliwość :wink:
    Ale Blue potrafisz podnieść na duchu i ten strach trochę oddalić :smile:
    --
  1.  permalink
    BlueCactus piekne nastawienie :) takie nastawienie jest najlepszym srodkiem przeciwbolowym !!!
    (udowodnione naukowo). Pozytywnie nastawiona mama slabiej odczowa bole i ma latwiejszy i szybszy porod
    niz mama ktora sie boji, panikuje, stresuje itd.
    Babeczki bedzie dobrze :D ja sama urodzilam 2 cory i nie powiem ze nie boli bo boli
    ale wole rodzic tydzien niz te 9miesiecy ciazy ktore byly dla mnie w obu przypadkach mordega :P
    Bedzie dobrze....to tak cudowne chwile ze nie do opisania....az chciala bym rodzic znow :)
    powodzenia :D

Treść doklejona: 08.07.12 20:52
    aaa dodam ze obie cory rodzilam naturalnie i bez znieczulenia (potwornie boje sie strzykawek, igiel itp)

Treść doklejona: 08.07.12 20:54
    i tez mi sie marzyl 13 piatek..ale moja mala wolała 14sobote :D
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Dzięki Blue !!!

Vsti o ile nie trafie na jedną położną to wenflon przeżyje. U nas jest taka jedna nie dosc, że jak mi wenflon zakładała ( a robiła to dwa raz) to pękały mi żyły to bolało. Dwa zastrzyku też nie umiała zrobić. :tongue:

No ale dam radę!
    --
  2.  permalink
    A mi wczoraj kolezanka powiedziala, ze sam porod nie boli, boli przed, i ze mam sie nie stresowac i nie nastrajac pesymistycznie :) grunt to pozytywne nastawienie. Ale jak tu sie nie bac za pierwszym razem? :P
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja też się boję :sad:, ale jeszcze staram się nie nakręcać i nie myśleć o samym porodzie w sensie bólu itd. Pewnie mi się to udzieli na 2-3 tyg. przed terminem.
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    ja sie nie boje znieczulenia bo go nie bede brała:bigsmile:

mój dzidziu wali główka baranki prosto w szyjke, ale to boli, ja nie wiem, ale jego ruchy wskazuje na to ze on chce wyjsc:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    PolusiowaMama: Magducha, jak to jest inne niż to, co sobie do tej pory wyciekało z Ciebie (śluz), to może warto jechać na IP?
    Mojej sąsiadce jak odeszły wody, to było tak, że po wizycie w toalecie usiadła na kanapie i nagle coś poczuła. Zadzwoniła do swojej położnej i ta powiedziała, że jak cała podpaska namięknie to ma przyjechać na IP. Trwało to 4 h. I zaczęła rodzić.

No wlasnie polozna ze szkoly rodzenia powiedziala ze absolutnie nie mozna sprawdzac czy to wody podpaska bo ona ma inne wlasciwosci, po prostu chlonie. Najlepiej wsadzic sobie tam legnine i poczekac jesli bedzie tylko zwierzchu mokra to to nie wody jesli calkiem bedzie mokra z wierzchu i dolu to lepiej jechac na IP bo moga to byc wody.

ale dziewczyny czarujecie:) )
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    cho: A tak poważnie to coraz bardziej sie boje znieczulenia i zakładania cewnika.....

Też się obawiam jak to będzie... czy będzie bolało? Jak się będę czuć jak znieczulenie minie?
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    cho: A tak poważnie to coraz bardziej sie boje znieczulenia i zakładania cewnika.....:cry:

znieczulenie to nic takiego, zakladanie cewnika tez... gorzej ze sciaganiem... (a raczej sikaniem) :neutral:

Treść doklejona: 08.07.12 21:17
    nibriana: Jak się będę czuć jak znieczulenie minie?

jak znieczulenie minie... zaczyna sie bol. ale da sie wytrzymac :wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Ale coś jeszcze podają? Paracetamol mogę brać czy nic?
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Nibrana podają coś z tego co widziałam jak lezałam w szpitalu. Ale co i ile i jak długo to nie wiem.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    nibriana: Ale coś jeszcze podają? Paracetamol mogę brać czy nic?

ja dostawałam jeszcze Ketonal i Dolargan
    ponoć oba można brać nawet jak się karmi
    wiec brałam [w sumie na początku nikt nie pytał czy chce tylko ładowali kroplówki] bo po Paracetamolu to pewnie bym z bólu po ścianach chodziła :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorOsorya
     permalink
    Zapraszam na "Nasze Dzidzie";)
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Ja po Dolarganie chodze po ścianach wiec mam nadzieje ze mi go nie podadzą, bo za chiny ludowe mnie nie spionizują.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    cho: Ja po Dolarganie chodze po ścianach

ja miałam mega zawroty głowy, kołatanie serca i masakryczny puls ale to dopiero wyszło jak już cała kroplówka zeszła i potem mi w kartę wpisali, że tylko ketonal mam dostawać
    czyli podobnie do Ciebie okropnie na niego zareagowałam

zgłoś od razu, żeby Ci go nie podali :wink:
    --
    • CommentAuthorcho
     permalink
    Teo to było nic. Ja mdlałam po nim, nie byłam wstanie wstać. A mówiłam pielęgniarce, że nie chce bo mnie nie boli.....to żeby mnie w nocy nie zabolało czasem dostałam, a rano jak przyszło wstać z łóżka to nie byłam wstanie.

Zgłosze. Tym razem nie dam się tak załatwić.:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    no ja go dostałam od razu po CC więc i tak mi wstać nie było wolno a już po godzinie wołałam pielęgniarki bo myślałam, że umieram
    a to tylko Dolargan był :cool:
    zanim nie spionizowali to parenaście godzin od podania kroplówki minęło ale też myślałam, że padnę na podłogę tuż przy łóżku [dodam też, że miałam po operacji mega hiper turbo anemię o mały włos mnie do transfuzji kwalifikującą co też mi wstawania i chodzenia nie ułatwiało :neutral::tongue:]
    --
  3.  permalink
    Zapraszam na brzusie :) wieloryba wyplynela :P
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    annie128: lekarz po zbadaniu stwierdzil 5 cm rozwarcia zewnetrznego i 8 wewnetrznego.

z takim do domu odsyłać chcą ? :shocked::shocked::shocked:
    pogłupieli czy jak ? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorannie128
     permalink
    hej kochane. o 20 wyladowalam na izbie. lekarz po zbadaniu stwierdzil 5 cm rozwarcia zewnetrznego i 8 wewnetrznego. powiedzial ze przyjmuje nas na przedporodowy na obserwacje. polozyli mnie, podlaczyli ktg a tam reguralne skurcze. polozna przyszla zalozyc wenflon, mowie do niej ze chyba nie trzeba, bo ja tylko na obserwacje. ona zaglada w papiery i z usmiechem mowi mi ze z takim rozwarciem to ja ma pewno nie na obserwacje. po ktg badanie. pani doktor mnie zbesztala twierdzac ze samowolnie odstawilam fenoterol bo to nie mozliwezeby przestal dzialac. rozwarcie bez postepu. kolejne ktg i potem mnie odlaczyli, pozwolili pochodzic, wykapac sie. teraz znow leze pod kablami, skurcze bolesne choc do wytrzymania. jak nie bedzie postepu to cos mrucza ze odesla mnie do domu z tym rozwarciem...
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Gdyby nie to że urodziłam już ponad 2miesiące temu, to byłabym teraz druga na liście.. trochę żal, ale też fajnie że dziewczynki są już tyle z nami :)

Treść doklejona: 09.07.12 00:56
    Gdyby nie to że urodziłam już ponad 2miesiące temu, to byłabym teraz druga na liście.. trochę żal, ale też fajnie że dziewczynki są już tyle z nami :)
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJul 9th 2012
     permalink
    Przy 8 cm rozwarcia, cholera wie jakiego to ja parlam juz :shocked: Chyba oszaleliby, gdyby puscili do domu...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Hej zwarjuje, leze spocona jak swinia wszystko mnie wkurza, o 13 wizyta
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    annie128 daj znać co u Ciebie. Faktycznie, gdyby Cię puścili do domu, to już istne szaleństwo!

My od godziny nie śpimy, zwyczajnie nie da się wyleżeć, stanik + majciochy to i tak za dużo, dopiero w pt załamanie pogody i 22 stopnie, o ile się oczywiście sprawdzi..
    Ja mam o 12.15 wizytę, Kakai ciekawe co nam powiedzą
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    No ciekawe polus, jak nic nie poszo do przodu to pozostanie placz i lament:wink:

Najgorzej ze doszedl mi bol osemki lekki:( niby wg dentysty sie wbija ale troche widac ze sie psuje i teraz tylko nadzieja by przeszlo:surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Mkd witaj od rana, ja tez chce juz darcie japy bo inaczej sama sie zaczne drzec:neutral: penny jeszcze nie bylo na forum
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Annie...trzymaj się! Z takim rozwarciem to nie chciałabym wracać do domu :) my też dzisiaj wizytujemy plus ktg więc zobaczę jakie rozwarcie u nas.

Jejjj....w nocy taka burza była i nawet nie ochlodzilo się po niej.
    •  
      CommentAuthormkd
     permalink
    halo chyba jeszcze nigdy nie byłam tak wcześnie na forum. Za nami długą noc. Mielismy mega burze wiec wiekszosc dzieci darla japki. Fran po tym jak sie wyspal postanowil ze w koncu trzeba zacząc jesc wiec non stop wisi na cycu. Na szczescie bol juz dzis mniejszy. Nie moge doczekac sie juz sniadania..powodzenia na wizytach. Czy penny wyszla juz ze szpitala?
    --
    •  
      CommentAuthorflavia
     permalink
    MKD moje gratulacje, no trzeba przyznać, że za długo na podium nie zabawiłaś ;)
    i przyznaje burza w nocy była straszna, chyba na nowo zaczęłam się bać :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Ja podczas porodu nie dostałam żadnego znieczulenia,bo w moim szpitalu nie było :wink: Najgorzej było pod koniec czyt. ostatnie dwie / trzy godziny. Płakałam z bólu,skurcze były tak silne,że ciężko opisać. Chociaż wcześniej też miałam skurcze,ale nie były aż tak mocne. Poród był chyba najprzyjemniejszy. W sumie to nie pamiętam nawet czy bolało. Nawet jak mnie nacinali to nie czułam nic. Ogólnie ostatnia faza trwała 25 min. także lajtowo :smile:
    Z najgorszych rzeczy zapamiętałam cewnik i jego zdejmowanie,przebijanie wód i zaszywanie. Brrrrrr... Na samą myśl mi słabo
    --
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    U mnie nadal nic... :angry:
    -- ,
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.