Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Ja juz posegregowalam, strasznie duzo mi tego wyszlo :P ciekawa jestem, czy chociaz w polowe tych ubranek ubiore moja Niunie :P
    --
    • CommentAuthoredzia503
    • CommentTimeJul 11th 2012
     permalink
    Chyba będę spokojniejsza jak na początek będzie co trzeba na miejscu, przygotuje sobie itp.
    Najlepsze jest to że mama chyba nie przyjedzie troszke im sie to tutaj skomplikowało, ale wydaje mi sie że nawet w takim przypadku sobie poradzimy , wkoncu powinien dostać jakieś wolne a wiecznie w szpitalu nie będe jeśli jest ok to w 3 dobie po CC wypuszczają .
    Także musze włączyć pozytywne myślenie , bo coś nie fajnie mi b. nie fajnie ....:sad::confused:

Treść doklejona: 11.07.12 14:30
    kuleczka_69: Ja juz posegregowalam, strasznie duzo mi tego wyszlo :P ciekawa jestem, czy chociaz w polowe tych ubranek ubiore moja Niunie

wiesz czekasz na córeczkę ja moją b. lubiłam stroić. Jeszcze fajna pora roku oby nie było takiego skwaru jak teraz !!!
    A dużo masz w różnych rozmiarach .... ?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    edzia503: Także musze włączyć pozytywne myślenie

Kochana, będzie wszystko dobrze :flowers:
    Chłopy do wszystkiego dojrzewają trochę później niż my, wiec myśle, że sie ogarnie w porę, a Ty jesteś silna. Poza tym w życiu tak często wychodzi, że wydaje nam sie, że już nic się nie mozą inaczej/lepiej poukładać a tu nagle jak przychodzi co do czego to okazuje sie, że następuje jakaś nieoczekiwana zmiana ( jakiś dobry człowiek, szczęsliwy zbieg okolicznosci itp....) i jest lepiej niż nam się wydawało :winkkiss:
    --
    •  
      CommentAuthorŻYZIA
    • CommentTimeJul 11th 2012 zmieniony
     permalink
    edzia sa, sa mothercare, primark, george, f&f (u nas nie raczyli sprowadzic takich malych do tesco, a co tam) wszyscy robia tiny baby i early baby (2,3 kg) tylko w polsce jest odwieczny problem z ciuchami dla wczesniakow lub takich ok 3 kg, jestem ciekawa czy w anglii tak duzo sie wczesniakow rodzi czy po prostu dostosowali swoj rynek ze czasem sie tak zdarza, u nas to r. 44 to ze swieca szukac zreszta tak samo 50, a rozmiar 50 z h&m mnie nie uzadzal bo jest bardzo duzy i wypada jak 56 (moje nosily 50 z hm dopiero jak mialy ok 2-3 miesiace)
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Musi być dobrze Bóg Nam zaufał kazał czekać , pół roku cierpliwie i podarował nam nie jeden a 2 cuda , musi nam bardzo ufać ,zę sobie poradzimy - jedna Niunia nam sie bardzo udała teraz czas na 2-ke na naraz i z jego pomocą damy rade nie innego wyjścia. żeby oprócz Was więcej osób z rodziny cieszyła się tym co teraz mamy i przeżywali to z nami - a tak znów sami sobie ajjjj rodzinka :neutral::confused:
    --
  2.  permalink
    edzia503: A dużo masz w różnych rozmiarach .... ?

Najwiecej mam wlasnie w rozmiarze od 56 do 68, obawiam sie, ze to 56 odpadnie od razu. bo corcia moze wyjsc duza :P
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    [quote=zyziaczkowo][/quote]

No co ty 56 2-3 msc :shocked: kurcze mi w to ciągle trudno uwierzyć , bo mała odrazu miała 62 a w domku nawet 68 jak się wyprostowała. W 3 dobie leżąc na brzuszku dźwignęła się na wyprostowanych rączkach wie cja właściwie nie wiem co to noworodek, taki maleńki to jest to czego się boje z Maluszkami ale wiem że przyzwyczaję się i naucze ich !!!

A w primarku nie rozgladałam sie za mniejszymi , w prenatalu u Nas w N l widziałam 50 mniejsze musiała bym sie rozejrzeć.44 laleczki takie nosiły .To przeżyłaś z chłopakami . a długo byli w szpitalu ?

Najwiecej mam wlasnie w rozmiarze od 56 do 68, obawiam sie, ze to 56 odpadnie od razu. bo corcia moze wyjsc duza :P
    --

e no to dobrze lepiej mieć więcej i być gotowym na każdą ewentualność .
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    CiastoMiłości: Dzien wczesniej czegos nie jesc albo jesc...?--

Moja lekarka powiedziała: "Tylko proszę na kolację nie zjeść paczki Michałków, bo wynik może dziwny wyjść" :tongue:. Kolacje jadłam normalnie, poszłam na czczo bez śniadania. No i polecam cytrynkę do glukozy :).
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Kurcze 2 dni temu zrobiło mi się coś dziwnego jadłam francuskiego kapuśniaczka i nagle nie jakby się zadławiła tylko jakby mi coś stanęło, ale nie stanęło popiłam duża ilością wody i jadłam dalej . Ale juz 2 dzień po prawej stronie gardła mam takie coś jakbym tam coś miała , teraz myśle czy może kawałek nie podrapał mi gardła bo teraz nawet jak pije wode to taki ból ucisk czuje.
    mama znawca wszystkiego :devil: masz zgagę, ja do dziś nie wiem co to jest ani jak się objawia z Eajm też nie miałam
    To co może po prostu zadrapałam sobie gardło żle pogryzionym do tego wielkie tabl. od pary msc
    Bo na chorobe też nie boli ,tylko nie przyjemne i uciązliwe :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Edzia, ja tak czasem mam i nie wiem od czego - czuję to tak jakby mi w przełyku utknęła np aspiryna i tam sie zaklinowała..... tez nie wiem od czego takie dziwne uczucie - ale zgaga to napewno nie jest :wink:
    A powiedz skad taka ksywa dla Waszej córeczki Ejam? Juz się kilka razy zastanawiałam :bigsmile:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    :rolling::rolling::tooth: To by sie mój Maż zawstydził sama niewiem skad to sie wzieło a najlepsze że ludzie b. się dziwią jak na ul. ja tak zawołam , a dla mnie to normalne bo po drodze było : Ejam , Niusiam, kluseczka,Paproszek- mięcioszek , pipulka i nawet do każdego są przyśpiewki . Ja nie wiem skad takie określenia

Kurcze myślałam że osamotniona będę w tym uczuciu , przepraszam że sie ciesze ale nie sądziłam że też tak może ktoś miec
    --
    •  
      CommentAuthorŻYZIA
     permalink
    edzia to byly blizniaki-wczesniaki urodzone w 33 tygodniu ciazy z waga urodzeniowa ok 1,8 kg i długością 45 cm, takze tego :] nosily dluuugo early baby do 2,3 kg ubranka i r. 44 potem stopniowo r. 50 i tiny baby a ok 2 miesiecy r. 56 :] nawet mam zdjecia na swojej stronie jak mialy 3 miechy i mialy dresiki z myszka miki z hm r. 50 :] dobily do swojego rozmiaru urodzeniowego w 2 miesiace, tyle ile ich dzielilo od terminu mniej wiecej, teraz przerastaja rowiesnikow o glowe :P ja mam zatrzymane takie laleczkowe pajacyki r. 2,3 kg wciaz nie moge w to uwierzyc ze one to nosily, ps. w szpitalu na oddziale nowowrodkow lezaly 3 tyg zeby dobic do 2 kg bo spadla im waga do 1,6 kg no i nauczyc sie ssac bo dla takiego malucha to nie lada wyczyn i nie wypuszcza poki sie nie naucza tego, ale to byly wczesniaki, ale ty przeciez bedziesz miec donoszone :) (u nas juz w 36 blizniakowe ciaze sa donoszone) i cie wypuszcza normalnie o ile maluchy beda mialy co najmniej 2 kg
  3.  permalink
    Dziewczyny, dzieki za info :) .
    Ja co do ciazowych dolegliwosci mam ostatnio tak ze jak zjem i zaraz potem sie poloze to mi sie cofa. Tzn jedzenie i wszystko mi smakuje ale wystraczy ze sie poloze to wraca. Tak mam tez nawet jak sie napije zwyklej wody. Jak chodze albo siedze to jest ok.
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    noo to sobie poparłam:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Kakai: noo to sobie poparłam:bigsmile:

Znaczy jesteś przygotowana w razie co :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Pajacynka: Znaczy jesteś przygotowana w razie co

noo hehe, brat sie smiał że mam folie malarska rozłozyć w razie w, ale nie było źle, polozna powiedziała ze mam przeciętną pojemnosc płuc heh:smile:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Kakai: [/quote][quote=zyziaczkowo]edzia to byly blizniaki-wczesniaki urodzone w 33 tygodniu ciazy z waga urodzeniowa ok 1,8 kg i długością 45 cm, takze tego :] nosily dluuugo early baby do 2,3 kg ubranka i r. 44 potem stopniowo r. 50 i tiny baby a ok 2 miesiecy r. 56 :] nawet mam zdjecia na swojej stronie jak mialy 3 miechy i mialy dresiki z myszka miki z hm r. 50 :] dobily do swojego rozmiaru urodzeniowego w 2 miesiace, tyle ile ich dzielilo od terminu mniej wiecej, teraz przerastaja rowiesnikow o glowe :P ja mam zatrzymane takie laleczkowe pajacyki r. 2,3 kg wciaz nie moge w to uwierzyc ze one to nosily, ps. w szpitalu na oddziale nowowrodkow lezaly 3 tyg zeby dobic do 2 kg bo spadla im waga do 1,6 kg no i nauczyc sie ssac bo dla takiego malucha to nie lada wyczyn i nie wypuszcza poki sie nie naucza tego, ale to byly wczesniaki, ale ty przeciez bedziesz miec donoszone :) (u nas juz w 36 blizniakowe ciaze sa donoszone) i cie wypuszcza normalnie o ile maluchy beda mialy co najmniej 2 kg
    --

O jej ja ciągle oglądam Wasze zdj. i rzeczywiście dziw bierze że takie maleńkie były. Wspaniale że to wszystko za Wami i cieszycie że tak szybko ich wybiło. to co murowane rozm. nogi 44/45 kiedy już przestaną rosnąć :tooth:
    wiesz z tym że ja wiem że donosze to po prostu musze sobie to w mózg wbijać, bo jeśli tak nie będzie to fatalnie siądzie mi na psyche , a nie ma nic gorszego niż negatywne nastawnie!!! teraz ciesze sie w tych kopniaków, troszkę złoszczę bo Henio okłada siostrę a ona tylko lewym lub prawym sierpowym sie broni i jak za mocno je czuje to trza je lekko upokoić , a niesamowicie są wyczulone na głosy wiec to na razie wystarcza .:tooth:

Kakai: noo to sobie poparłam:bigsmile:

i jak było? jakoś inaczej? coś sie rusza oprócz Małego ?co położna mówiła że teraz może pójść szybciej ?
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    edzia503: i jak było? jakoś inaczej? coś sie rusza oprócz Małego ?co położna mówiła że teraz może pójść szybciej ?

polozna mowila ze jak dziecko jest gotowe to to moze spowodowac ze zacznie sie szybciej poród, u mnie to mały wierci sie po tym jak zawsze, tylko brzuch mam wciaz twardy:smile:
    --
  4.  permalink
    Niunia - ale szybko CI poszło ! :bigsmile: Gratulacje ! I jak wyczułaś, że to jednak jest TO... :bigsmile:
    -- ___
    •  
      CommentAuthorniunia32
     permalink
    W skrócie:
    Poród sam się rozpoczął o godz.24, skurcze miałam silne co 5 min więc o 2 w nocy pojechaliśmy do szpitala św. Rodziny, lekarz mnie zbadał i rozwarcie miałam na 1,5 cm, plamilam więc mnie zatrzymano. Po godz.3 wzięto mnie na porodówkę i o 6:18 urodził się Antos.
    Poród przebiegł naturalnie, wzięłam środek przeciwbólowy dolargan, poród był bolesny... Ja jestem jeszcze osłabiona, zemdlalam2h po porodzie w łazience. Antos dostał 10 pkt, chociaż ms ślady przenoszenia. PO porodzie od razu pił już mleko. Jestem szczęśliwa, że już urodziłam :)
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Niunia super!! gratulacje to szybko poszlo to rozwarcie w sumie :-) fajnie ze nie musiałas rodzic na polnej, jednak Antos wiedział co robić:)
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Super Niunia :) Dzielna byłaś :) Wracaj do formy i ciesz się Antosiem :) Położna z Toba nie poszła do łazienki?
    '
    Jestem pogrubiona na lisćie :clap:
    Dziś zjadłam jagody - tata przywiózł ze wsi. A teraz idę sobie zrobić jajecznice na kurkach :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorPoLeMama
     permalink
    niunia czyli sprawnie i szybko! A teraz najgorsze za Wami, z każdym dniem będzie coraz lepiej!

Ja po usg, wszystko gra, nic tylko się zbierać :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    niunia, super wieści - zbieraj siły, bo będą Ci teraz potrzebne :)))
    --
  5.  permalink
    Gratulacje Niunia:cheer:

A ja dziś umieram, zatrułam się chyba śledziami w śmietanie i od rana wymiotuje. Przerwę miałam jak pojechałam do gina i teraz znowu. Ale przepisał nifuroksazyd i mam nadzieję, że się polepszy. \nie tknę już śledzi::shamed:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    niunia32: , chociaż ms ślady przenoszenia.

Tak od razu? Zawsze mi się wydawało, że to najwyżej pod koniec 42tyg mogą się pojawić, a ty przecież zaraz po terminie..:neutral:
    Najważniejsze, że już po i wreszcie masz swojego maluszka obok :rainbow:
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Mój chrześniak urodził się też jeden dzień po terminie i też miał ślady przenoszenia. Także ja nie wiem od czego to zależy.:confused:
    -- ;;;;
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    cześć dziewczyny
    jestem nowa tutaj. Mam pytanie czy któraś z was miała założony pessar? ile udało wam się donosić, jaka była szyjka jakie rozwarcie?
    Właśnie dziś lekarka mi założyła, szyjke mam 23mm i rozwarcie wewnętrznę na 1,5cm, bardzo się martwię :(
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Laseczki, a jakie to są ślady przenoszenia? :shocked::devil:

Natalia - nie mam pessara, wiec nie pomogę
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Natalia122: Mam pytanie czy któraś z was miała założony pessar? ile udało wam się donosić, jaka była szyjka jakie rozwarcie?
    Właśnie dziś lekarka mi założyła, szyjke mam 23mm i rozwarcie wewnętrznę na 1,5cm, bardzo się martwię :(

Witaj Natalia:)
    Ja miałam założony pessar w 29 tyg. Szyjka wtedy miała 20mm, była zamknięta zewnętrznie a wewnętrznie tworzył się jakiś lejek.
    Tydzień temu miałam kontrolne badanie i wszystko jest w porządku krążek trzyma.;)

Nie martw się na zapas. W którym tyg. jesteś
    --
     permalink
    [quote=rumba][/quote]
    30 wczoraj skończone. 4 dni byłam w szpitalu podali małej sterydy na rozwój płuc, dziś założyli mi pessar. Nie odczuwam go ale już mam obsesję po tym szpitalu na temat tych skurczy o ktore bez przerwy pytali. Jakie miałaś odczucia po założeniu? Musiałaś leżeć? A teraz jaki tryb życia prowadzisz?
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    gratuluje swiezo upieczonej mamusi i trzymam kciuki za czolowke listy, ja weszlam w 9 tydzien z totalnie zmiennym samopoczuciem - raz mnie odrzuca od jedzenia i jem bo musze a raz bym jadla wszystko i nie moge sie powstrzymac, do tego jakies przygnebienie mnie zlapalo ale to chyba normalne....
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Natalia122: mam obsesję po tym szpitalu na temat tych skurczy o ktore bez przerwy pytali

Robili Ci KTG? Jakiej mocy miałaś skurcze?

Natalia122: Jakie miałaś odczucia po założeniu? Musiałaś leżeć? A teraz jaki tryb życia prowadzisz?

Po założeniu nie czuję żadnego dyskomfortu, w zasadzie w ogóle nie czuję, że coś w środku mam:) Przez pierwsze dwa tyg. leżałam 3/4 dnia ze strachu, ze coś złego się stanie.... po kontrolnej wizycie dostałam zielone światło na spacery, wstawanie, drobne zakupy itd. :bigsmile:
    --
     permalink
    No chyba tak samo jak ja :) ja dostałam takiego stracha że do nastepnej wizyty za 2 tyg tylko leżę. Skurcze wychodziły 16-17-19 - 25 było najwięcej jak mała się zaczynała wiercić .
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Jak skurcze są mocne a w tym czasie dzidziuś się rusza to się nie liczy... Poprawcie mnie dziewczyny jak się mylę :)

Ja miałam parę takich mocnych bez ruchów dziecka dochodzących do 60 - 70, ale były sporadyczne i bezbolesne...

Zauważyłam, że im dłużej w szpitalu byłam tym były częstsze i mocniejsze :)) ha ha

Przy wypisie zanotowała się prosta krecha nie przekraczająca skali 10:bigsmile:
    --
     permalink
    ja mialam tak samo :) na mierzenie tętna co 2 h przez całą dobę mała dostawała furii juz w brzuchu, jak tylko wyszlysmy jest spokoj. Mi mowili że takie na poziomie 20 to normalka, groźnie sie robi kolo 100 :)
    --
    •  
      CommentAuthorolla
     permalink
    cześć. czy któraś z Was przyjmowała w ciąży glucophage??
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Ul_cia: Laseczki, a jakie to są ślady przenoszenia?

Z tego, co wiem, to dziecko może mieć mniej tłuszczyku i skóra może się łuszczyć :smile:
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Hej dziewczyny,

przede wszystkim gratulacje dla wszystkich świeżo upieczonych mamuś :clap:

Jestem świeżo po wizycie u lekarza, na razie wszystko jest OK, szyjka zamknięta nie skraca się, Ida waży już 2450 :shocked:
    Wg mojego gina nie powinna przekroczyć 3100 do porodu. Mnie to cieszy, im mniej do wypchnięcia tym lepiej :wink:

Po resztę informacji zapraszam na wątek rozszczepowy.

Zastanawiam się nad kupnem, ale drogie to niesamowicie a opinii w Interencie bardzo mało...
    Czy któraś z was używała balonika Epino do rozciągania krocza? http://epino.net.pl
    --
  6.  permalink
    Natalia122: cześć dziewczynyjestem nowa tutaj. Mam pytanie czy któraś z was miała założony pessar? ile udało wam się donosić, jaka była szyjka jakie rozwarcie?Właśnie dziś lekarka mi założyła, szyjke mam 23mm i rozwarcie wewnętrznę na 1,5cm, bardzo się martwię :(

Ja mam zalozony pessar od 32tygodnia ciazy i rowniez podane sterydy na rozwoj plucek.Szyjka bardzo krotka,juz niepamietam ile tam bylo,ale centymetr rozwarcia.Jak narazie czasami odczuwam skurcze i napinanie sie brzucha.Mozesz miec po zalozeniu o wiele wiecej wydzieliny i moze byc ona nawet brunatna i to jest normalne z tego co lekarze mowili.Krazek musi sie ulozyc.Jezeli bedziesz odczuwala jakis dyskomfort albo bole to zglos sie na IP bo krazek moze sie zsuwac.

rumba: Po założeniu nie czuję żadnego dyskomfortu, w zasadzie w ogóle nie czuję, że coś w środku mam:) Przez pierwsze dwa tyg. leżałam 3/4 dnia ze strachu, ze coś złego się stanie.... po kontrolnej wizycie dostałam zielone światło na spacery, wstawanie, drobne zakupy itd.

Dziwnie bo mi niezalecili lezenia,tylko szczedny tryb zycia...Co szpital to chyba inaczej:wink:

Treść doklejona: 11.07.12 20:41
    easyshare: Czy któraś z was używała balonika Epino do rozciągania krocza? http://epino.net.pl

Ja sie zastanawiam,ale cena mnie zniechecila,na raz zeby kupic to niebardzo.Mam zamiar popytac polozna o zele poloznicze,ale tansze niz Dianatal bo ten kosztuje 400zl:confused:

Masowalam krocze olejkiem Weleda,ale teraz przy krazku jestem podatna na infekcje i musialam przestac,wiec nastawiam sie na naciecie,chyba,ze pomoga cwiczenia Kegla:wink:
    --
     permalink
    Cobraczek - a ile czasu ci sie układał i czy własnie się nie zsunął ?
    --
    • CommentAuthoreasyshare
     permalink
    Cobraczku, a żel polożniczy po co?
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Witaj Easy cieszę się, że już jesteś i z małą okej :) Wagowo nasze córy będą podobne, bo moja tydz. temu ważyła 2150g ;)

Kochane czy któraś z Was miała ból kolana przy ciąży? Od paru dni czuję upierdliwy dyskomfort w kolanie... Nie uderzyłam się, ból nagle się pojawił... Dziś ledwo co weszłam na pierwsze piętro :tongue:

Smaruje Uzarinem ale nie widzę, żadnej poprawy... Jak pomyślę, że tak zostanie mi do końca to :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Rumba - ja bolu kolana nie mialam..

Mam prosbe/ pytanie, moze ktoras z Was miala cos podobnego? :

Dziewczyny od 2 dni mam taki bol po lewej stronie na dole, klucie.. ciagnace takie, szczegolnie jak wstaje, chodze. Masakra, jestem wolna jak zolw i kuleje przez to troche.. z prawej strony tez mnie boli. Ale mniej. Czy to mozliwe, by dziecko sie tak ulozylo? Zastanawiam sie czy nie isc prywtanie do gin i zobaczyc czy jest wszystko ok. Waham sie bo mialam usg polowkowe w piatek i wszystko bylo ok. Sama nie wiem co robic. Nie chce panikowac z byle powodu.. ale.. no wlasnie ale nie chce tez olac tych dziwnych dolegliwosci..

Poza tym odkad mi brzuszek ruszyl sie, jakas taka pelna (najedzona) sie czuje, mimo, ze wyprozniam sie codziennie. Widze, ze mniej moge zjesc.. wiecie czym to jest spowodowane?
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Madziauk, obie dolegliwości, które opisałaś są moim zdaniem jak najbardziej normalne. Kłucie i ciągnięcie na dole brzucha to podejrzewam wynik rozciągającej się macicy. Jak będzie bardzo bolało to zadzwoń na numer z niebieskiej teczki, na porodówkę i zapytaj o radę.

A to, że czujesz się pełna to zupełnie normalne. Dziecko rośnie, macica rośnie, przyciska jelita itd... Nie przejmuj się. Ja mam podobnie. Szczególnie w ostatnich tygodniach np. jem obiad i w połowie (pomimo, że mi smakuje i mam ochotę zjeść) po prostu wiem, ze więcej nie wcisnę. Czuję się napchana.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Peppermill - dzieki, no te klucia mialam juz wczesniej. Ale teraz sa na tyle mocne, ze w nocy sie obudzilam..plus naprawde ciezko mi sie chodzi. Jak jutro bedzie mnie dalej bolalo, to zadzwonie do gina.
    Na poczatku myslalam, ze tak mocno bedzie przez chwilke bolec, bo dziecko sie np. zle ulozylo..ale zeby tak dlugo trzymalo? chyba nie pora jeszcze na takie silne bole.. jak siedze to nic prawie nie czuje..ale jak mam sie ruszyc to nie jest wesolo..
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    madziauk: jak siedze to nic prawie nie czuje..ale jak mam sie ruszyc to nie jest wesolo..--

o to to...ja tez tak miałam. Szczególnie przy zmianie pozycji, aż mi łzy w oczach stawały (niestety w nocy, przy przekręcaniu się - też).

Treść doklejona: 11.07.12 23:14
    madziauk, a masz nospę? Ja brałam kilka razy, kiedy ból dawał się bardzo we znaki i zawsze odpuszczało.
    --
  7.  permalink
    Natalia122: Cobraczek - a ile czasu ci sie układał i czy własnie się nie zsunął ?

Jak zalozyli to momentami go wyczuwalam,teraz juz nie.Przed zalozeniem mialam skurcze i zaczynalam plamic.Po zalozeniu skurcze sie wyciszyly i plamienie bylo tylko brunatne,ale to ponoc normalne.Teraz juz sluz jest koloru bialego.Gdyby sie zsunal to odczuwalabys pewnie dyskomfort bo zaczalby sie pewnie obnizac i bylby wyczuwalny.Najlepiej zadzwon do gina i wypytaj bo ja od pobytu w szpitalu tez nie rozmawialam jeszcze z ginem a mam sporo pytan odnosnie pessara.

easyshare: Cobraczku, a żel polożniczy po co?

Na ulotce Dianatalu jest info o tym jaki ma skutek podcza sporodu:
    Badania kliniczne wykazały, że u pierworódek żel położniczy Dianatal skraca okres
    wypierania płodu o 30% (26 min). (2) (3)
    • U kobiet, które nie otrzymały znieczulenia zewnątrzoponowego i/lub u których nie
    przebito pęcherza płodowego (amniotomia), żel położniczy Dianatal skraca czas
    trwania całego porodu o 30% (106 min). (2) (3)
    • Zastosowanie żelu położniczego Dianatal znacznie zmniejsza ryzyko pęknięć
    krocza i zwiększa prawdopodobieństwo pozostawienia nieuszkodzonego krocza (6).
    • Żel położniczy Dianatal nie powoduje wystąpienia działań niepożądanych ani u matki,
    ani u dziecka.
    • Dianatal jest wsparciem i ułatwieniem również przy porodzie instrumentalnym
    drogami natury.
    • Dianatal może być stosowany u pierworódek, wieloródek, jak i podczas porodów w wodzie.
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    madziauk: po lewej stronie na dole, klucie..

Myślę, że to rozciąganie więzadeł macicy, bo ta rośnie. To normalne, czasem bywa bardzo bolesne. Mnie najbardziej bolało jak się nagle przewróciłam na bok w nocy lub szybko wstałam.
    madziauk: Widze, ze mniej moge zjesc..

Normalne - zrobiło Ci się mniej miejsca, bo dziecko uciska na narządy.

Treść doklejona: 11.07.12 23:19
    Myślę, że na nienacinanie krocza to najlepsze będzie po prostu rodzenie w pozycji wertykalnej, a nei na leżąco. Grunt to znaleźć szpital, w którym możńa tak urodzić...:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Kurcze zastanawiam się jak oni prowadzą takie statystyki:

Badania kliniczne wykazały, że u pierworódek żel położniczy Dianatal skraca okres
    wypierania płodu o 30% (26 min). (2) (3)
    • U kobiet, które nie otrzymały znieczulenia zewnątrzoponowego i/lub u których nie
    przebito pęcherza płodowego (amniotomia), żel położniczy Dianatal skraca czas
    trwania całego porodu o 30% (106 min). (2) (3)

Skąd wiedzą ile trwałby poród u kobiety, która zastosowała żel, gdyby go nie zastosowała?:tongue:

Nie wierzę w skuteczność takich wynalazków. Moim zdaniem to kolejny sposób na wyciągnięcie kasy.
    A potem, jak pomimo żelu popękasz, to ci powiedzą, że pewnie bez żelu pękłabyś bardziej...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.