Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorCaris
    • CommentTimeJul 12th 2012
     permalink
    Dziewczyny, swoje przeszłyście, a ja każdej życzyłabym książkowo-nudnej ciąży... ale nawet nie wiecie jak mnie pocieszyłyście :bigsmile:
    A zwłaszcza wasz "staż" ciążowy :) Jak czytam 36, 38 tydzień, to zaczynam wierzyć, że i my damy radę :tooth:
    Dziękuję!
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    penny: Kakai jeszcze dwa tygodnie do terminu masz nie przemęczaj się kochana, żebyś miała siły na poród wrzuciłam Nadiowy uśmiech na dzidzie

łe tam do terminu, ja chce juz!:devil:

widziałam Ją:heartbounce:
    --
  1.  permalink
    Cho no mi problemy z tarczyca wykryto w 2010r, mialam okropne problemy pozniej, bo moje wole jest guzowate i sie zjezdzilam do Gliwic na biopsje, swoje przeszlam, ale to nie jest odpowiedni watek na rozpisywanie sie o podejrzeniu raka itp. Ja juz Asparginu nie lykam, kazal mi odstawic wszelkie leki.
    Olenkaka, duzo tu bylo przypadkow szyjkowych, ktore daly rade do konca donosic :)
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Ja mogę tu tylko tyle o mojej tarczycy napisać, że też zaczęło się w 2010 r i trochę nie typowo bo przytyłam do 115 kilo (z 55 kilo w 2007 r) mimo mało jedzenia i ćwiczeń, potem się okazało że to tyle wody się nazbierało.
    A teraz na szczęście nie mam problemów ze spaniem ale w nocy też z 6 razy siku
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Kakai: widziałam Ją
    dorzuciłam jeszcze w kołysce :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  2.  permalink
    Penny, normalnie cud, miod i orzeszki :D
    --
    •  
      CommentAuthorxkamilax
     permalink
    Ul_cia: Co tu dzisiaj taka cisza? Rodzimy, nie rodzimy :wink:

ja sobie grzecznie czekam na swoją kolej :cool: dlatego dziewczyny rodzic rodzić !!!:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
    • CommentTimeJul 12th 2012 zmieniony
     permalink
    penny a na rozpakowanych sie juz zameldowalas??/ bo jak nie to moze razem to zrobimy??? ja sie ciagle jakos za to zabrac nie potrafie hihih...wciagnal mnie ten watek na dobre...i az by sie chcialo zaczac to wszystko od poczatku...;)

Treść doklejona: 12.07.12 12:04
    lece na kolyskowa Nadie :)
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    penny: dorzuciłam jeszcze w kołysce

ach:heartsabove::heartsabove: a jaeszcze niedawno smęciłaś ze sie nic nie dzieje:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    a w Krakowie wczoraj mocno popadało i dziś chłodniej, ale chodzę śnięta bo w nocy mało spałam :confused: obudziłam się o godz. 2 bo sąsiad naprawiał coś i walił młotkiem aż miło ... a raczej nie miło :neutral: ludzie są niemożliwie zaskakujący :confused:
    aż miałam szczera ochotę zdzwonić rano do pracy i powiedzieć że mnie nie będzie dziś, ale się zmusiłam i mało wymagające zajęcia sobie znalazłam ...

to tyle narzekania, nieciążowego :wink: z ciążowych niedogodności to tylko skurcze łydek męczące wieczorem :sad: i głodzilla dopadająca mnie od paru dni, a ponieważ na raz nie zmieszczam za dużo, więc jem małe porcje ale prawie ciągle :devil:
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Cudna Pennowa córa :clap:
    Ja wrzuciłam na brzuszki rezydencję mojej Martynki :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ulcia powiększ:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No właśnie żaba ze mna dzisiaj nie współpracuje, ale cały czas nad tym pracuję :wink:

Edit
    Udało sie ;-)
    --
  3.  permalink
    ... Zadna z Was nie miala klopotow z anemią... ? Nikt nie pomoze..?:cry:
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][img]
  4.  permalink
    No ja nie pomoge, bo nie mialam i nie mam problemow z anemia.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    CiastoMiłości - ja dostałam żelazo w tabletkach na miesiąc i jem dużo kiwi bo tam podobno jest żelazo. Wyniki po miesiącu się poprawiły i nie biorę już tabletek.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    CiastoMiłości: ... Zadna z Was nie miala klopotow z anemią... ? Nikt nie pomoze..?:cry:

Ja mam anemię i to dosyć mocną. W 16 tyg. wyniki miałam jeszcze na granicy normy, ale już w 25 tyg. poleciało ostro w dół. Byłam bardzo senna, zmęczona i słaba. Polecam zrobienie oprócz morfologii dodatkowo badanie żelaza, bo właśnie dzięki temu dowiedziałam się jaki mam tragiczny wynik, mimo że badanie hemoglobiny było poniżej normy, ale nie jakoś tragicznie 11.6 (norma 13-17). Teraz biorę od 8 tygodni Tandyferon Fol w dawce 80 mg żelaza/dziennie i czuję się o wiele lepiej. Za tydzień mam powtórzyć morfologię i żelazo, więc zobaczę czy jest poprawa, ale sądząc po tym jak się czuję, to myślę że jest dużo lepiej.
    •  
      CommentAuthorKasiaTasia
     permalink
    CiastoMiłości: ... Zadna z Was nie miala klopotow z anemią... ? Nikt nie pomoze..?

mnie na razie nie dopadła, a robiłaś badania? i czy kosultowałaś je z lekarzem i on stwierdził że to anemia?
    oprócz produktów zawierających żelazo trzeba pamiętać żeby jeść tez więcej tych zawierających witaminę C, bo ona pomaga w jego wchłanianiu
    -- 6.X.2012 Tadziulek 4.VIII.2014 Zygmuś
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ciasto ja też nie miałam problemów z anemią, moze byc to spowodowane, ze piję bardzo dużo pokrzywy - a ona podobno zapobiega anemii. Wiec ze swojej strony polecam.
    --
  5.  permalink
    Badanie robie jutro ale juz miesiac temu mi ostro polecialo w dol a od tygodnia samopoczucie znacznie gorsze. Leze w lozku bo ńie mam na nic sily.. Nawt reka ruszyc.., blada jakas jestem i since pod oczami. Zawsze bylam okazem zdrowia... :sad:
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ciasto może już pisałaś a ja nie pamiętam, ale czy coś brałaś przez ten miesiąc jakieś tabletki z żelazem? Bo jak pamiętam, jak dziewczyny tu pisały, to nie zawsze te konkretne żelazo na nie działało i musiały zmienić tabletki na inne bo nie było poprawy.
  6.  permalink
    CiastoMiłości: ... Zadna z Was nie miala klopotow z anemią... ? Nikt nie pomoze..?

Przy anemii tylko zelazo pomoze.
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    CiastoMiłości: Zadna z Was nie miala klopotow z anemią... ? Nikt nie pomoze..?

Ja miałam tylko lekko hemoglobinę za nisko, dostałam biofer 2tabletki na czczo (do dziś biorę) i wszystko zaraz wróciło do normy... I tak jak mówi KasiaTasia najlepiej je brać z wit.C - np. popić wodą z cytryną
    --
  7.  permalink
    Tak, bralam jedna dawke Chela Ferr Forte Olimpu , ponoc chemowe , najlepiej wchlanialne..
    Jest mi strasznie smutno bo ja zawsze mam tyle energii ze moge gory przenosic a teraz.. dalej mam tyle energii tylko sil brak :cry:
  8.  permalink
    Staraj sie jesc sporo produktow, ktore zawieraja zelazo, moze dodajac to sily jakos do Ciebie powroca i sie morfologia poprawi :)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    CiastoMiłości: Jest mi strasznie smutno bo ja zawsze mam tyle energii ze moge gory przenosic a teraz.. dalej mam tyle energii tylko sil brak :cry:

Zrobisz badanie, to wszystko się wyjaśni. Weźmiesz żelazo, albo zwiększysz dawkę i zobaczysz że szybko poczujesz się lepiej :smile:
    • CommentAuthoratamala
     permalink
    hej dziewczyny, wczoraj od 14 do 20 miałam skurcze co 5-8 minut ale takie bardziej nieprzyjemne niż bolesne. Później w nocy od 1 do 4 znowu ale wszystko przygasło... Dzisiaj w dzień też nieregularne jakieś @...

Po tych ekscesach stwierdziłam,że rodzić jeszcze NIE CHCĘ! Nie jestem jeszcze przygotowana psychicznie :cool: . Mam zamiar się oszczędzać, do tego miałam problem z zaparciami a od wczoraj ze 10 razy już był kibelek :shocked:
    --
    • CommentAuthorufo03
     permalink
    Ciasto ja od 23 tc brałam Sorbifer Durules po 1 tabletce, pomogło dopiero jak skończyłam 1 opakowanie (50 tab), tzn. morfologia zaczęła się poprawiać i samopoczucie też, bo wcześniej też się czułam tak jak Ty. A tydzień temu wzięłam ostatnią tabletkę i robiłam morfologię i powiem Ci, że wyszły mi najlepsze wyniki z całej ciąży.
    A i skutków ubocznych u siebie nie zauważyłam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    psycho_patka: penny a na rozpakowanych sie juz zameldowalas??/ bo jak nie to moze razem to zrobimy??? ja sie ciagle jakos za to zabrac nie potrafie hihih...wciagnal mnie ten watek na dobre...i az by sie chcialo zaczac to wszystko od poczatku...;)

No jakoś się zebrać również nie mogę i podoba mi się opcja "wybrania się" we dwie :bigsmile: A Kasiek się meldowała :P ?

Ja nie miałam, ale wiele osób poleca picie herbatę z liści pokrzyw, spróbuj ;)
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  9.  permalink
    Ooo.. Dziekuje dziewczyny... To zelazo ktore biore do tej pory mi nie pomoglo a po samopoczuciu widze ze tak zle jeszcze nie bylo... Zaraz pije pokrzywke :tongue:
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Ciasto, ja od 8 tc jestem na Ascoferze (2x2 tabl), bo miałam wyniki na granicy normy. Jak się trochę poprawiły, to lekarka kazała mi zejść do 2x1 tabl. Podobno właśnie od 7-go miesiąca morfologia zazwyczaj się sypie, więc bardzo możliwe, że nadszedł ten czas i dlatego padasz ze zmęczenia... Powinno przejść po żelazie, może lekarka zwiększy Ci dawkę... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Kurczę, jakiś mi się lęk przedszpitalny włącza... Ze swoim problemem byłam tam w życiu tylko raz i to na jakieś 2 godziny... Jakieś 15 lat temu...
    A teraz się panicznie boję, że jak tam dziś pójdę, to mi tam każą zostać do porodu... Ostatnio nawet zaczęłam żałować, że nie wymyśliłam sobie porodu w domu, żeby prawie całkowicie szpitala uniknąć :wink: ale jakoś wcześniej się tego nie bałam :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    Pytanie do dziewczyn, ktore korzystaly/korzystaja z wynikow online z diagnostyki. Co trzeba zrobic, zeby sie wyswietlil wynik? bo ja po zalogowaniu widze tylko spis badan jakie mialam i jak klikam to nie wyswietla mi sie wynik.
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Ja też ten Tandyferon biorę, najpierw 1 tabletkę dziennie, ale wyniki miałam coraz gorsze, teraz 2 tabletki, po jednej rano i wieczorem. Wczoraj odebrałam morfologię i wyniki przynajmniej nie poszły w dół. Ciekawa jestem, co lekarka na to :wink:. Z tym, że ja w 2 trymestrze mimo tych wyników czułam się jak młody bóg :devil:.

Penny - cudowności! Pupiszon :heartbounce:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    kuleczka jak nie widzisz wynikow tzn ze ich nie ma jeszcze w systemie
    -- mama piątki :)
  10.  permalink
    Monia, ale to dziwne, niektore wyniki robilam na poczatku tego roku i nie mam wydrukow PDF z wynikiem, powalone to z deka :P a korci mnie, zeby sobie spojrzec na wynik GBSa...no coz, poczekam do wizyty, bo pewnie predzej sie nie dowiem.
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    bo jak chcesz wydruk pdf to musisz zadzwonic do swojego laba i poprosic zeby oni ten wynik u siebie drukneli, wtedy u Ciebie sie pojawi w pdf dopiero
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    A już myślałam, że któraś urodziła, bo miałam do nadrobienia 150 postów, a tu posucha :D
    --
  11.  permalink
    mooniia: bo jak chcesz wydruk pdf to musisz zadzwonic do swojego laba i poprosic zeby oni ten wynik u siebie drukneli, wtedy u Ciebie sie pojawi w pdf dopiero

Dobrze wiedziec, bo pisalam tam do diagnostyki maila to nikt nie raczyl mnie poinformowac, ze to na takiej zasadzie dziala :P

No to sobie wykrakalam zle samopoczucie :P glowa mnie rozbolala masakrycznie;/ jakis obiad trzeba zrobic, pozniej wizyta u dentysty sie klania ;/
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Dziewczyny jeśli wiecie coś na ten temat, to napiszcie czy gdy dziecko na usg wyprzedza termin (Waga i wszystkie inne wymiary) np. o 2-3 tygodnie, to jak to się ma realnie do terminu porodu? Czy jest możliwość, że w takiej sytuacji może urodzić się wcześniej czy raczej to tylko pomiar usg i dzieci takie zazwyczaj rodzą się w terminie (oczywiście biorąc pod uwagę że ciąża do końca przebiega prawidłowo) ?
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    kuleczka_69: Pytanie do dziewczyn, ktore korzystaly/korzystaja z wynikow online z diagnostyki.

A to nie zależy od firmy, w kórej sie robi badania?
    Bo ja w Medicover'ze mam tak, ze dopiero jak lekarz "kliknie" u siebie, że jest wynik - to mi się pojawia on line. Jak lekarz z jakiegoś powodu nie kliknie, to wyniku nie widać, choć w labie jest do odebrania
    --
  12.  permalink
    Ulcia, mi obok wyniku pisze, ze wynik wydano w formie papierkowej dnia tego i tego a wydruku pdf nie ma :P
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    judka25: Czy jest możliwość, że w takiej sytuacji może urodzić się wcześniej czy raczej to tylko pomiar usg i dzieci takie zazwyczaj rodzą się w terminie (oczywiście biorąc pod uwagę że ciąża do końca przebiega prawidłowo) ?

Judka usg to tylko maszyna i wg mnie nie ma, co się Nią sugerować, bo to są wymiary orientacyjne. Weźmy pod uwagę to, że jedno dziecko urodzone w 40 tyg. waży 3000g, a inne 4000g :)

Choć u mnie wg usg z 19.06 Mała miała 2610g, a waga urodzeniowa z 21.06 2680g, czyli pomierzona idealnie :)
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
     permalink
    Ja też biorę Tardyferon (2x1) i co ważne, nie należy popijać go herbatą. Jem też sporo suszonych moreli (dużo żelaza i właściwości regulujące perystaltykę jelit).

Dziewczyny na "wylocie" stosujecie jakieś ćwiczenia rozluźniające, kegla, masaże krocza? Wspomagacie się różnymi specyfikami (liście malin, olej z wiesiołka, itd.)?
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    judka25: Dziewczyny jeśli wiecie coś na ten temat, to napiszcie czy gdy dziecko na usg wyprzedza termin (Waga i wszystkie inne wymiary) np. o 2-3 tygodnie, to jak to się ma realnie do terminu porodu?

moja Marta wyprzedzała termin o 3 tygodnie a została wyciagnieta siła w 42,1 bo absolutnie nie szykowała sie do wyjscia, cech przenoszenia nie stwierdzono, miała 4 kg i 60cm
    •  
      CommentAuthormisia-ludek
     permalink
    CiastoMiłościTak, bralam jedna dawke Chela Ferr Forte Olimpu , ponoc chemowe , najlepiej wchlanialne..
    Jest mi strasznie smutno bo ja zawsze mam tyle energii ze moge gory przenosic a teraz.. dalej mam tyle energii tylko sil brak

Ja w poprzedniej ciąży brałam Sorbifer Durules. Ponadto z żelazem warto zażywać wit. B6 bo ona też zapobiega anemii i wspomaga wchłanianie żelaza (jak dobrze pamiętam)

Judka Dziewczyny jeśli wiecie coś na ten temat, to napiszcie czy gdy dziecko na usg wyprzedza termin (Waga i wszystkie inne wymiary) np. o 2-3 tygodnie, to jak to się ma realnie do terminu porodu? Czy jest możliwość, że w takiej sytuacji może urodzić się wcześniej czy raczej to tylko pomiar usg i dzieci takie zazwyczaj rodzą się w terminie (oczywiście biorąc pod uwagę że ciąża do końca przebiega prawidłowo) ?

Wydaje mi się, że to tylko pomiary USG, bo z Mają jak byłam w ciąży to pomiary też wyprzedzały o 2-3tyg a potem Majka urodziła się w terminie, a możliwe, że gdyby nie wywoływali porodu to bym przenosiła.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź, czyli przestaję się sugerować tym usg i nastawiam się na wyznaczony termin :wink:
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    Moja z usg 2 tygodnie do przodu, a urodziła się 6 dni przed terminem i to wywoływana, bo wody odeszły, a akcji nie było. 3250g. Nausg patrzę z przymrużeniem oka.
    Kuleczko a dlaczego lekarz kazał Ci już wszystkie leki odstawić?
    --
  13.  permalink
    kuleczka_69: Pytanie do dziewczyn, ktore korzystaly/korzystaja z wynikow online z diagnostyki. Co trzeba zrobic, zeby sie wyswietlil wynik? bo ja po zalogowaniu widze tylko spis badan jakie mialam i jak klikam to nie wyswietla mi sie wynik.

Gdzie odbierasz te wyniki?Luxmed?
    Bo w luxmedzie musisz wpisac tylko imie,nazwisko i nr kodu,ktory Ci po badaniu daja na karteczce.
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    BlueCactus: Dziewczyny na "wylocie" stosujecie jakieś ćwiczenia rozluźniające, kegla, masaże krocza? Wspomagacie się różnymi specyfikami (liście malin, olej z wiesiołka, itd.)?

Ja tylko staram się pamiętać o keglu i herbatce z liści malin...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.