Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeJul 13th 2012
     permalink
    dziewczyny, czy Wasze Maluszki też Wam dawały tak boleśnie po pęcherzu? Mnie czasem aż zgina z bólu, jakby ktoś mi pęcherz rozdzierał...:/ To normalne?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    katka_81: dziewczyny, czy Wasze Maluszki też Wam dawały tak boleśnie po pęcherzu? Mnie czasem aż zgina z bólu, jakby ktoś mi pęcherz rozdzierał...:/ To normalne?

Mi rzadko Mąła daje po pęchęrzu, ale miałam takie ze 2 razy, ze aż mnie zgięło :wink:

A ja sie witam w skońcnzonym 35 tygodniu, zaczęliśmy 36 :shocked: chyba dla mnie to wszystko za szybko idzie :devil::wink:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Tak patrze na ten suwaczek i chyba dalej nie wierze.... powoli zaczynam wierzyć a jak gdzie kolwiek idę mam ochotę wykrzyczeć to całemu światu będe mama Bliźniaków!!!!
    Dziś jest już lepiej w pl zostaje do nast . pt. a dziś...... mam chyba prawdziwe połówkowe bo u specjalisty od USG dokt. Marek Kudła może ktoś słyszał??? mam przynajmniej nadzieję że ma doświadczenie w bliźniaczych ciążach bo ten oprócz chęci to nie wiele zaoferował, nie wiedział w pewnym momencie czy nie bada ciągle tej Samej Dzidzi :devil::shocked:
    No i właśnie szperam po necie ile będziemy musiały drogi nadłożyć co by wydostać się z Wełnowca w Kce na A4 do Gliwic a sprawa o tyle trudna że przez centrum przejezdza akurat dziś ten peleton!!! a wizyta na 20 wiec może jakos nam się to uda.
    Poza tym podnieceniem z dzisiejszej wizyty pokićkany sen. byłam na USG i rozm. z Zosia własnie przez USG:shocked:
    Jak to Matce nie wiele trzeba do szczęścia !!!:wink:

Treść doklejona: 13.07.12 10:24
    Ja ma tak ja leże na plecach i przyłożę rekę najczęściej d Henia to on od razu daje chyba nóżki na pęcherz.Dużo nie brakuje a doszło by nie raz do niekontrolowanego wycieku :tooth:
    Poza tym rośniemy(zdj. pierwsze pod kartą) choć ludzie dziwnie na mnie patrzą no tak taka gruba ciekawe czy w ciąży ?!? Tego w Nl nie ma wiec pocieszam się że już nie długo będe znosić te spojrzenia .
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Dziewczyny zamierzam zabrac sie za pierwsze prania, a mama cos wspomniala mi ze pierwszych pran nie wiesza sie na podworku. Wiecie cos o tym?? jak tak to dlaczego?
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
    • CommentTimeJul 13th 2012 zmieniony
     permalink
    Witam sie i ja :D w koncu pogoda taka, ze oddychac normalnie mozna :P
    Cobraczku u dentysty bylam, bo musiala mi zeba odbudowac :) w koncu moge normalnie gryzc :P Co do glukozy, ja robilam w 20tc bo mi tak kazal lekarz (i wyladowalam na tydzien w szpitalu na obserwacji), przewaznie robi sie ja miedzy 24 a 28 tygodniem. I najlepiej od razu 75g. Bo po co przezywac te meczarnie drugi raz?:P
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    hopelight: Dziewczyny zamierzam zabrac sie za pierwsze prania, a mama cos wspomniala mi ze pierwszych pran nie wiesza sie na podworku. Wiecie cos o tym?? jak tak to dlaczego?

hmm.... ja jeszcze nie słyszałam o takich praktykach....:shamed:może jest w tym jakaś metoda tylko jaka zanieczyszczenia z pow. hm?!?
    --
    •  
      CommentAuthornibriana
     permalink
    A czemu nei wieszać prania na dworze? Jeśli masz balkon koło ruchliwej ulicy albo akurat pada deszcz to pewnie, zę nie bo się ubrudzi. Ale w przeciwnym raazie... nei iwdzę przeszkód.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Stwierdzilysmy z mama ze to chyba jakis stary zabobon. Nie chodzi chyba o zanieczyszczenia tylko o jakies wiatrowki sama nie wiem myslalam ze moze ktoras z Was cos na ten temat wie :)
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    edzia503: choć ludzie dziwnie na mnie patrzą no tak taka gruba ciekawe czy w ciąży ?!?

No przecież w ciąży! I to jakiej! Dubeltowej! :wink::bigsmile:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    Ul_cia: No przecież w ciąży! I to jakiej! Dubeltowej! :wink::bigsmile:

No Ba . Ja to wiem, a tym gapiom mam ochotę pow. :shamed:
    --
  1.  permalink
    edzia503: No Ba . Ja to wiem, a tym gapiom mam ochotę pow.

Ja to jestem taka, ze jak ktorys moher mnie mierzy wzrokiem to od razu sie meza pytam, czy wygladam jak ufolud bo sie stare baby na mnie gapia jakby ufoka zobaczyly :P a on standardowo odpowiada, ze moze kobiety w ciazy nie widzialy i dlatego sie gapia jak nienormalne :P powiem, ze dziala, bo babsko sie peszy i sobie idzie daleko od nas :P
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    kuleczka_69: Ja to jestem taka, ze jak ktorys moher mnie mierzy wzrokiem to od razu sie meza pytam, czy wygladam jak ufolud bo sie stare baby na mnie gapia jakby ufoka zobaczyly :P a on standardowo odpowiada, ze moze kobiety w ciazy nie widzialy i dlatego sie gapia jak nienormalne :P powiem, ze dziala, bo babsko sie peszy i sobie idzie daleko od nas :P

o to to . Tylko spoko jak idę z Mężem a jak z Martynka to juz chyba zahacza o patologie (dla moherów-oczywiście ) ale co tam ja dumna idę chyba?:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    edzia503: ale co tam ja dumna idę chyba?

Nie masz sie co przejmowac, ciaza to cudowny rozdzial w zyciu, ciesz sie nia, badz z niej dumna i nie zwracaj uwagi na jakies stare baby, bo one wscibskie sa, byly i beda dalej :P
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    Witajcie dzisiaj :bigsmile: witam, nowe mamusie i trzymam kciuki za rozpakowanie szybkie następnych :devil::devil: a u mnie gości ciąg dalszy dlatego rzadko zaglądam no i komp spalony po burzy :confused: trzeba się ratować lapkiem męża :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja chodzę dumna z brzuszkiem :cool: i cieszę się jak się gapią (mało kto przechodzi obojętnie) :tongue: i nie wiem jak się przyzwyczaję być bez brzuszka, bo uwielbiam tych wlepiających gały ludzi :bigsmile:
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    kuleczka_69: Nie masz sie co przejmowac, ciaza to cudowny rozdzial w zyciu, ciesz sie nia, badz z niej dumna i nie zwracaj uwagi na jakies stare baby, bo one wscibskie sa, byly i beda dalej :P

też prawda,tylko tutaj odzwyczaiłam się od tego teraz już widać brzuszek (a ja nie staram się ukryć ) w Nl inna mentalność nikogo nie dziwi co nosisz pod ubrankiem i tym samym nie gapią się a wręcz przeciwnie - potrafią zagadać kiedy rozwiązanie itp. sympatycznie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Uhh co ja przeszłam z tymi babami w tramwajach... Nic to, że są specjalne miejsca dla kobiet w ciąży...:wink:
    Jedna jak mi wręcz kazała zrobić miejsce "starszej pani", powiedziała, że ciąża to nie choroba! To jej odpowiedziałam , że wiek to też nie choroba :devil: i miałam spokój do końca podróży :devil:
    --
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    sysiajaw: Witajcie dzisiaj :bigsmile: witam, nowe mamusie i trzymam kciuki za rozpakowanie szybkie następnych :devil::devil: a u mnie gości ciąg dalszy dlatego rzadko zaglądam no i komp spalony po burzy :confused: trzeba się ratować lapkiem męża :devil:

A jak z tym kolesiem od strat był już? wiecie coś ?
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    judka25: Ja chodzę dumna z brzuszkiem i cieszę się jak się gapią (mało kto przechodzi obojętnie) i nie wiem jak się przyzwyczaję być bez brzuszka, bo uwielbiam tych wlepiających gały ludzi
    --

Ja też to uwielbiam :wink: A wczoraj mialam na sobie bluzeczkę z napisem "Baby is loading, Please wait...." i zapomniałam o tym :wink: Ludzie sie patrzyli i smiali pod nosem - a ja do mojego M - "rozumiem, ze się patrzą na nasza Martynkę, bo przeciez piekna jest :wink: ale dlaczego się śmieją?" A on popatrzył na mnie, na mój brzuch i mówi - przecież z napisu sie śmieją nie z Ciebie ... tak właśnie ciężarówka bierze wszystko do siebie :wink::devil:
    --
  2.  permalink
    WIecie co, zlapalam sie na tym, ze juz planuje drugie dziecko w myslach :P bedzie mi bardzo brakowalo brzusia, ale za to bede miala cudowna istotke u boku :) trzeba bedzie meza zbalamucic na drugie hihi
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    A ja się przyznam, że sama wgapiam się w kobiety z brzuszkiem :smile:. To ciekawe, że każda ma inny i zastanawiam się, kto tam siedzi :wink:. Nie przeszkadza mi też, jak ktoś patrzy, niech sobie patrzy...
    Ja w sumie miałam jedną nieprzyjemną sytuację, kiedy w Auchanie chciałam podjechać do kasy dla uprzywilejowanych (w kolejce oczywiście same uprzywilejowane dziarskie 50-tki), wcale nie chciałam, żeby ktoś mnie przepuścił, tylko tam było ciut mniej ludzi. Babsko przede mną zmierzyło mnie wzrokiem i zaczyna drzeć się na męża, żeby szybciej wykładał na taśmę z koszyka, to może ich nie cofną. A tam był wielki napis: Kobiety w ciąży obsługujemy poza kolejnością.
    W sumie śmiać mi się chciało i pojechałam kasę dalej, bo nie zależało mi na denerwowaniu tej pani :devil:.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    madzinka83: Kobiety w ciąży obsługujemy poza kolejnością.

Ja wczoraj w IKEA podeszłam do kasy uprzywilejowanej, przede mną w sumie 3 klientów - nawet nie chciałam korzystać z przywilejów.... (miałam 2 rzeczy do zapłaty) dziewczyny przede mną same z siebie przepusciły nas, ale para przed nimi popatrzyła na brzuch - na napis, a potem jak przyszła ich kolei to na cały glos do pani kasjerki "tylko te 3 rzeczy" - jakby chcieli abym dobrze usłyszała, ze mnie nie przepuścili dlatego, ze maja mało zakupów.....:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    witam , wrócę do glukoy . Wiecie moze czy jest to standardowe badanie , czy tylko jak jest wskazanie ? Nie miałam robionej i nawet nie mam zaleconej , a nastepna wizyta w 34 tyg
    --
  3.  permalink
    madzinka83: W sumie śmiać mi się chciało i pojechałam kasę dalej, bo nie zależało mi na denerwowaniu tej pan

Ja bym sie zapytala, w ktorym miesiacu ciazy ta pani jest:devil: ja to chamiszcze jestem i nie popuszcze :P

Treść doklejona: 13.07.12 11:18
    Asia w ciazy obowiazkowe jest badanie obciazenia glukoza
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    asia_: witam , wrócę do glukoy . Wiecie moze czy jest to standardowe badanie , czy tylko jak jest wskazanie ? Nie miałam robionej i nawet nie mam zaleconej , a nastepna wizyta w 34 tyg

Z mojej wiedzy i doswiadczenia (:devil: czyli aktualnej ciąży :devil:) wynika, ze każda ciężarna bez wzgledu na wskazania czy też ich brak powinna być poddana temu badaniu, ale.... wiele moich znajomych, które mają dzieci w wieku 2-3 latka (czyli ciaza bardzo niedawno) nie miało takiego badania i nie wiedziało, ze musza wykonac - lekarz nie kierował ......
    więc tak naprawde nie wiem jak to jest w przepisach..... (o ile wogóle jakies przepisy odgórne na to są).
    U nas na forum 99% dziewczyn jest kierowana na takie badania przez lekarzy.
    --
  4.  permalink
    hopelight
    Dziewczyny zamierzam zabrac sie za pierwsze prania, a mama cos wspomniala mi ze pierwszych pran nie wiesza sie na podworku. Wiecie cos o tym?? jak tak to dlaczego?

Myślę, że przy ładnej pogodzie jak najbardziej ciuszki można wywiesić na dworze, przecież i tak potem są prasowane w wysokiej temperaturze:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    A może to jakis przesąd????? z tym nie wieszaniem na podwórku?:devil:
    --
  5.  permalink
    Ul_cia: A może to jakis przesąd????? z tym nie wieszaniem na podwórku?

A wezcie mi nawet nie opowiadajcie,ze wierzycie w takie glupoty:devil::tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Ja nie wierze, ale zastanawiam się co moze być złego w suszeniu prania na podwórku :shocked::shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    tak szukam na necie tych przesadow, ale o praniu nic nie ma :P ale znalazlam cos takiego: Nie maluj się w ciąży – bo dziecko będzie transwestytą .....:shocked:

ja sie prawie codziennie maluje :P ale w takie glupoty to ja nie wierze
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    kuleczka_69: Nie maluj się w ciąży – bo dziecko będzie transwestytą .....:shocked:
    :jumping:
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    kuleczka_69: Nie maluj się w ciąży – bo dziecko będzie transwestytą .....

Moja biedna córeczka :rolling: jej matka też wymalowana codziennie !:tooth:
    --
  6.  permalink
    Ul_cia: Moja biedna córeczka jej matka też wymalowana codziennie !

No wlasnie moja tez biedna :tooth: ja sobie nie wyobrazam wyjscia z domu bez makijazu :P
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Mozliwe ze jakis stary przesad, myslalam raczej ze ktos moze zna jakis medyczny powod itp. ale skoro nie to widocznie nie ma to wiekszego sensu:) a pranie juz wywieszone....na zewnatrz oczywiscie;)

Z tego co wiem to ta glukoza jest obowiazkowa, w kazdym spisie badan jest. To dosc wazne badanie.

Ja mam problem bo na mnie patrza sie z innego powodu. W grudniu koncze 23 lata wygladam na jakies nascie :/ wiec miny gapiow sa czasem natarczywe i jakby nieco zlosliwe (?) a jak ide z moim 15 letnim bratem wyzszym odemnie o wiele to juz calkiem jestesmy w centrum zainteresowania. Ze niby jacys nastoletni rodzice. Tylko jak ide z mezem mam spokoj bo on znow powaznie wyglada:) a ma 24 lata.

:confused:
  7.  permalink
    Nie patrz na księżyc – bo maluch będzie łysy. to tez jest dobre :P tak czytam, i sie smieje do monitora :P kto takie rzeczy wymyslal? :P
    --
  8.  permalink
    :jumping: dobre te przesądy.
    Lubię tutaj zaglądać bo zawsze mi się humor poprawia dzięki waszym niektórym wypowiedziom, haha:rolling:
    --
  9.  permalink
    Co do obciazenia glukoza to fakt, w Polsce jest to obowiazkowe badanie, natomiast na przyklad w UK, skierowanie dostaja tylko osoby z predyspozycjami (szybkie przybieranie na masie, cukrzyca w rodznie, otylosc) lub te u ktorych w moczu wykryto cukier.
    --
  10.  permalink
    Ja juz prawie wymalowana, na KTG w koncu jade, od niedzieli sie wybieralam na nie :P
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Nie słuchaj muzyki z adaptera, bo jak się będzie zacinać, to dziecko się będzie jąkało :)
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Kuleczka - powodzenia :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Grr jak ja Wam zazdroszcze tego 35 tc...to taki etap gdzie mozna troche odetchnac wiec ja najchetniej przespalabym te dwa tygodnie...:confused::bigsmile:
  11.  permalink
    Ul_cia: Kuleczka - powodzenia

Nie dziekuje :P zanim sie wygramole z pizamy, zanim klaki wyprostuje to moze sie do jutra wyrobie hihi, nie no zartuje, do 14:30 najpozniej musze sie wyrobic :P
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    co do rodzenia 13 w piatek to moja kotka własnie rodzi :) 2 juz sa :)
    -- mama piątki :)
  12.  permalink
    Fajna data :) moj maz jest z 13, ale z niedzieli :P Ty przyjmujesz porod? :P
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Łoł! Mooniia to masz dzisiaj wielki dzień w domu! Jaka rasa kotków?
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    kotka to maine coon, a rodzi sobie sama, ja tylko pepowine jodyna smaruje ;)
    • CommentAuthoredzia503
     permalink
    fajnie że sobie sama rodzi, rzeczywiście tak jest żeby nie brac maluchów bo mama je odrzuci ?
    Ja tydz. temu dowiedziałam się że mój europejski dachowiec - to ma cos z main coona - bynajmniej ogon,portasy,brzuszek i charakter
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Cześć dziewczyny!

U nas był dziś ciężki ranek, bo moja Natala miała rezonans magnetyczny, więc przeżyliśmy mały dramat. Była tak przerażona wyglądem tej maszyny i jej dźwiękiem, ze telepała się jak osika :sad: Na szczęście udało nam się ją nakłonić, żeby leżała nieruchomo, ale kiedy wyjechała z tej tuby to dała taką histerię, że pół godziny nie mogliśmy jej uspokoić. Jeśli mimo wszystko okaże się, że zdjęcia nie są dość dobre następnym razem będziemy musieli się zgodzić na narkozę (mam obawy...)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Peppermill: moja Natala miała rezonans magnetyczny,

ojej :confused: a co się stało, że musiała mieć to badanie ?
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    edziu nie spokojnie, jesli jest to domowy kotek to spokojnie mozna maluchy brac (oczywiscie nie za duzo i nie za czesto i tylko najblizsze kotu osoby, ale raczej nie ma ryzyka, ze z tego powodu kotka odrzuci młode. To sie morze wydarzyc, ale najczesciej powody to - brak instynktu. silne osłabienie kotki, chory miot, kotka zbyt młoda np półroczna.

Treść doklejona: 13.07.12 13:32
    peppermil niedobrze, mam nadzieje, ze bedzie ok
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.