Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeJul 14th 2012
     permalink
    A ja mam zamiar zapisać się do sr bo to pierwsze nasze maleństwo i ja nic nie wiem wszystko jest nowe. No i dla Warszawiaków jest za darmo więc czemu się nie zapisać
    --
  1.  permalink
    Ja nie chodzilam do sr bo nie mialam mozliwosci,natomiast przed porodem mialam kilka spotkan z polozna,ktora o wszystko wypytalam i ona pokazala mi sale porodowa oraz opowedziala jak to wszystko wyglada itd...Teraz tylko umowie sie z ta polozna na jedno spotkanie bo mam kilka pytan :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Witam sobotnio:smile:
    Uhh co to była za noc... Młody zrobił nam fałszywy alarm i do 6 byliśmy na nogach... Skurcze co 6-7 minut, a potem jak ręką odjął... Chociaż krzyż bolał mnie jeszcze z godzinę tak, że nie mogłam spać...
    A miałam taką nadzieję, że to już, chociaż jakoś tak czułam, że to jeszcze nie...:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    dododotka: Uhh co to była za noc... Młody zrobił nam fałszywy alarm i do 6 byliśmy na nogach... Skurcze co 6-7 minut, a potem jak ręką odjął... Chociaż krzyż bolał mnie jeszcze z godzinę tak, że nie mogłam spać... A miałam taką nadzieję, że to już, chociaż jakoś tak czułam, że to jeszcze nie...--

jej co za Niuniek z niego, ja mialam tydzien temu takie cos, skurcze co 5 minut trwalo to 3-4h i przeszlo po no spie
    --
    •  
      CommentAuthordododotka
     permalink
    Kakai: jej co za Niuniek z niego, ja mialam tydzien temu takie cos, skurcze co 5 minut trwalo to 3-4h i przeszlo po no spie

Co za dzieci! Nadziei matkom narobią i idą spać :confused:
    Ale przynajmniej wiem, że ten seksik to nie na darmo na liście naturalnych wywoływaczy jest :devil:
    Będziemy powtarzać :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    dododotka: Co za dzieci! Nadziei matkom narobią i idą spać Ale przynajmniej wiem, że ten seksik to nie na darmo na liście naturalnych wywoływaczy jest Będziemy powtarzać

u mnie tez bylo po seksie:bigsmile: wiec tak smao reagujemy, na razie troche sie boje znow, poczekam kilka dni, jak sie nie rozkreci to znow bedzie trzeba sie poseksic:smile:
    --
  2.  permalink
    Vsti: A ja nie chodziłam do sr (bo nie miałam możliwości) i dałam radę nawet z oddechami, wystarczyła dobra położna,

u mnie bylo tak samo...tylko, ze nigdy nie wiadomo na jaka polozna sie trafi...my mialysmy niezlego farta...:) wiec ja mysle ze jesli jest okazja zeby na zajecia chodzic to dlaczego by nie...:)
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    hej dziewczyny mam pytanie czy któraś miała tak. Bo od wczoraj mam tak ,że mała jak by siedzi wysoko zawsze czułam ją nisko prawie jak by mi na szyjce siedziała , a od wczoraj właśnie czuje ją na wysokości pępka i wyżej i nie wiem czy to ona się tak napina czy to te skurczybyki mnie łapią bo momentami brzuch twardy jak kamień ale tak na wysokości górnej bo dół brzucha jest w miarę miękki , a jak wstanę to masakra.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Takie skurcze ja też mam i to od dawna . Stawia mi sie prawa cześc brzucha w piramidkę , ale nie są regularne skurcze i po chwili ustępują ( około 4 razy dziennie ) . Pytala mojej lekarki i stwierdziła że jeśli nie są regularne to nie należy sie przejmować , szyjka jest zamknięta - więc jest ok . Wydaje mi sie że na takim etapie ciaży skórcze są i nie są one groźne dopóki nie ma plamień lub silnych bóli podbrzusza jak przy @
    --
  3.  permalink
    Dziewczyny prze dobiadem cukeir spad do 71 i zaczelo mna trzasc.Zjadlam ciastko slodkie i od tametj pory nie odczuwam ruchow.Nie wiem czy mlody tak mocno spi czy to ja zaczynam histeryzowac....Jak moge sprowokowac ruchy malego?czy powinnam odrazu jechac na IP?problem bo wszyscy pojechali a ja zostalam sama z Emila....:confused:
    --
  4.  permalink
    Lapa , a nie boisz sie , ze w razie czego nie zdazysz dojechac do szpitala mieszkajac 300km od niego? Czy masz zaplanowana cesarke? Bo ja mieszkajac tylko 60 km od niego obawiam sie, ze jak beda korki to nie dojade na czas, bo w pierwszej ciazy 2 godz 19 min po odejsciu wod syn juz byl z nami.
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Cobraczek a wypij cos ciepłego, zjedz cos i usiadz spokojnie moze akurat, a jak sie denerwujesz to bierz mała i jedz z nia
    -- mama piątki :)
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    asia plamień nie mam ale , brzuch boli prawie przez cały czas tylko momentami tak mocniej i tych skurczy to mam więcej niż 4 na dzień , a jak przekręcam się z boku na bok to brzuszek twardy jak kamień najbardziej jest napięty tak na połowie piersi a pępka, może się tak ułożyła
    --
  5.  permalink
    mooniia: Cobraczek a wypij cos ciepłego, zjedz cos i usiadz spokojnie moze akurat, a jak sie denerwujesz to bierz mała i jedz z nia

Napilam sie duzej ilosci wody to w koncu zaczal sie ruszac...Uffff, bo juz myslalam,ze umre ze strachu.Nawet czkawki lobuz dostal hehehe:bigsmile: Przestraszylam sie,ze duzy spadek cukru mogl mu zaszkodzic i zaraz pelna histeria byla...Dobrze,ze juz po strachu.
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    Cobraczek no to na szczęście ,że już się rusza.
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Hej mamuśki :)
    widzę że podobny temat pojawił się przed chwilą (magdalenka2610) więc napiszę o swoich doświadczeniach może coś poradzicie. Od jakiegoś czasu odczuwam twardnienie brzucha. Specjalnie się tym nie przejmowałam bo wiem, że są to skurcze BH. Ale we wtorek stwierdziłam że jednak tych twardnień jest więcej niż być powinno. Nie są one bolesne ale nieprzyjemne i występują za każdym razem jak zmieniam pozycję (staję), idę lub coś robię. W środę odwiedziłam moja gin która jak się o tym dowiedziała to pomacała ręką szyjkę stwierdziła rozwarcie i wysłała mnie na IP z zagrożeniem przedwczesnym porodem. Na izbie zrobili ktg które nie pokazało żadnych skurczy (co było oczywiste bo mam je w pozycji stojącej) pomacali szyjkę - stwierdzili że długa i zamknięta, potem jeszcze usg szyjki - 41 mm zamknięta. Zalecenia No spa, Scopolan. Taka moja uroda?!?! Dodam że tego dnia pojechałam na 2 IP i w obydwu powiedzieli mi to samo.

Łykam tabletki i leżę od tej pory a macica dalej to samo, jak wstaje to się stawia. Trochę straciłam przez to zaufanie do mojej lekarki. No i jak to w końcu jest? Groźne czy nie? W szpitalu jak pytałam się czy mam leżeć czy oszczędzać się to lekarka powiedziała mi że np. jak wiem że muszę gdzieś iść dłużej/dalej to czopek scopolanu i mogę chodzić. Jak dla mnie dziwne... Czy miałyście problem z stawianiem się macicy?
    -- <a href="http://suwaczki.maluchy.pl/li-70390.png">mój suwaczek</a>
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Cobraczek: sie,ze duzy spadek cukru
    w cukrzycy ciazowej to juz jest tak mało?? bo ja mam taki, albo nizszy na codzien
    ale dobrze, ze juz jest ok :)
  6.  permalink
    saba___: Cobraczek no to na szczęście ,że już się rusza.

Matko,ze ja jeszcze nie osiwialam to cud:neutral:

Treść doklejona: 14.07.12 15:54
    mooniia: w cukrzycy ciazowej to juz jest tak mało?? bo ja mam taki, albo nizszy na codzien ale dobrze, ze juz jest ok :)

Bardzo zle sie juz czuje przy 70,zaczyna mna trzasc,poty mnie zalewaja,zaczynam zle widziec i slabne.
    Na czczo bylby dobry co od 60-90,ale czy po posilku taki niski powienien byc-chyba nie....
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    A no widzisz czyli źle juz reagujesz na taki
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    acia20, pomiar pod pachą nic nie mówi. To nie jest PTC.

Inne matki mierzyły aż do porodu:
    Temperatura w ciąży
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    oranda ja mam takie twardnienia od 23 tc ale ja mam leki
    --
  7.  permalink
    mooniia: A no widzisz czyli źle juz reagujesz na taki

Jeszcze przed obciazeniem wiedzialam,ze z cukrem nie jest dobrze,wlasnie po tych spadkach...
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    saba a jakie leki?
  8.  permalink
    saba___: oranda ja mam takie twardnienia od 23 tc ale ja mam leki

Dziewczyny ja juz teraz tez mam twardnienia i skurcze...

Znalazlam taki artykul na ten temat:
    http://polki.pl/rodzina_ciaza_artykul,10013569.html
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    oranda luteine , fenoterol, no i jak mocno boli to nospe

cobraczek a jak je odczuwasz ,a masz takie wrażenie jak by cię cały czas brzuch bolał i jak często masz te skurcze one są od góry brzucha czy bardziej na dole.
    --
  9.  permalink
    saba___: cobraczek a jak je odczuwasz ,a masz takie wrażenie jak by cię cały czas brzuch bolał i jak często masz te skurcze one są od góry brzucha czy bardziej na dole.

Napiety brzuch mam prawie caly czas.A skurcze wczoraj prze zgodizne jak lezalam i patzrylam na zegarek to przez godzine co 15 minut mialam i sie lekko przestrasyzlam ale pozniej az wieczorem sie powtorzyly....A skurcze w dole brzucha.
    Lekarz ostatnio na wizycie sprawdzal napiecie poprzez zlapanie skory w palce tak jakbys chciala sie uszczypnac i jak zlapal skora sie tak napinala ze nie mogl jej utrzymac w palcach odrazu an fotel a tam cm rozwarcia i szyjka skrocona i odrazu na odzial...
    --
    •  
      CommentAuthororanda
    • CommentTimeJul 14th 2012 zmieniony
     permalink
    No w tym artykule przynajmniej piszą że mogą być częstsze, bo tak to w necie mowa jest o kilku dziennie. A u mnie to przy normalnym funkcjonowaniu (które teraz ograniczam jednak) było kilka na godzinę.
    Mnie najbardziej przeraziło podejście mojej gin, z jednej strony ona z drugiej ci ze szpitala. A jak czytam w necie to też masakry same! No i gupieje człowiek.

Saba no to ja mam brać nospę i scopolan, a sam dodałam magnez bo mnie w łydkach zaczęły łapać niedawno. O fenotorolu słyszałam ale teraz nie wiem czy mam pytać o ten lek ginki bo nie wiem czy jej ufać mogę. A Tobie skraca się szyjka i boli Cię brzuch przy tym?
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Oranda, ja też mam twardnienia często, kilka na godzinę. Dopóki nie boli to jest ok. Fenoterol bierze się (chyba) na wstrzymanie skurczy, które mogą rozpocząć poród, a skurcze BH mają na celu przygotowanie macicy do porodu i nie ma sensu ich wstrzymywać. Skoro stwierdzili u ciebie długą i zamkniętą szyjkę to moim zdaniem nie ma się czym przejmować.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Ja tez jestem niestety skurczowa:/ biore luteine, magnez i nospe. Brzuch czesto mi sie napina do tego czasem bola boki tak jak przed okresem bardzo lekko (i o dziwo akurat wtedy brzuch jest miekki:/) wiec na razie nie panikuje byle wytrzymac jeszcze 2,3 tygodnie.

Saba ja tez tak mam czasem mam twarda gore i czuje tam Dominika, mysle ze to jednak nie skurcze skoro dol brzucha jest miekki, a ty wyraznie czujesz bąbla pod zebrami.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ja się w zasadzie cieszę, że mam BH często (chociaż nie jest to przyjemne) bo w poprzedniej ciąży tez tak miałam i moja macica była chyba mega przygotowana do porodu, sądząc po jego długości (2h40min)
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    ja w 22 tyg trafiłam do szpitala z skracającą się szyjką od tamtej pory biore leki a szyjka się trzyma , brzuch raz boli raz nie boli ale od wczoraj zaczełam inaczej odczuwać te bóle bardziej na górze brzucha
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    No nic nie boli tylko to upierdliwe jest, a jak jeszcze zwraca się na to uwagę to jeszcze bardziej doskwiera. W szpitalu też się tym podpierali że jak na leżąco nie ma to nie mogą być porodowe bo te ma się w każdej pozycji.
    Rozumiem że ty Peppermill nie bierzesz żadnych leków?

Saba u mnie na dole ale bezbolesne
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    dziewczyny a jakiej długości macie szyjki?
    --
    •  
      CommentAuthororanda
     permalink
    Jak pisałam, z usg szpitalnego wynika że długa 41 mm...

Treść doklejona: 14.07.12 16:42
    Wow Peppermill myślisz że jest taka zależność skurcze-poród, zaraz zmienię swoje zdanie na ich temat i sobie trochę pochodzę żeby były częstsze :)))
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Wróciłam z pierwszej porcji SR :bigsmile:
    Przez urlopy zamienili nam troche kolejność zajeć, ale to chyba bez róznicy (jak dla mnie). Dzisiaj było o szpitalu, formalnosćiach, ogladałysmy sale porodowe, sale gdzie się leży, "przechowalnie" dla Noworodków :wink: i wogóle Oddział, potem było o laktacji, obiadek i opowiadanie o połogu.
    Jutro bedą ćwiczenia, opieka nad noworidkiem i poród.
    Nawet fajnie było, czas w sumie szybko minął, więc nie traktuje go jako zmarnowany - dla mnie to tak naprawdę najważniejsze było to, że mój mężuś posłuchał o tym co się dzieje z ciałem kobiety podczas połogu i karmienia - bo jak mu próbowałam o tym opowiedzieć to jakoś mi tak niedowierzał :devil: Aż dziw bierze, ze już ma jedno dziecko - jego pierwsza żona chyba mu nic nie mówiła co sie dzieje z jej ciałem...... bo on wszystkim mocno zdziwiony: jak to się krwawi - a po czym :shocked::devil:, jak to boli karmienie, jak to szwy krocza - a po co itp itd........ :devil: Wiec dzisiaj troche posłuchał i się nieźle przejął :tongue:
    --
  10.  permalink
    Peppermill: Oranda, ja też mam twardnienia często, kilka na godzinę. Dopóki nie boli to jest ok. Fenoterol bierze się (chyba) na wstrzymanie skurczy, które mogą rozpocząć poród, a skurcze BH mają na celu przygotowanie macicy do porodu i nie ma sensu ich wstrzymywać. Skoro stwierdzili u ciebie długą i zamkniętą szyjkę to moim zdaniem nie ma się czym przejmować.

Ja tez juz nic nie biore,niech sie organizm przygotowuje do porodu...Mi zostalo dwa tyg do donoszenia wiec praktycznie czuje sie bezpiecznie:bigsmile:
    --
  11.  permalink
    Tak się zastanawiam dziewczyny czy te bóle i napinania w górnej części brzucha które odczuwacie, to nie są przypadkiem przez to, że dzidzia napiera nóżkami a wiadomo, że na górze brzucha skóra jest bardziej napięta i cieńsza. Dzieciaczki w końcówce zaczynają intensywnie rosnąć i skóra czasem nie nadąża za nimi i mocno się napina, przy tym boleśnie (ja tak miałam z Majką). Ale to tylko przypuszczenia:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    saba___: asia plamień nie mam ale , brzuch boli prawie przez cały czas tylko momentami tak mocniej i tych skurczy to mam więcej niż 4 na dzień , a jak przekręcam się z boku na bok to brzuszek twardy jak kamień najbardziej jest napięty tak na połowie piersi a pępka, może się tak ułożyła
    --

To i ja się dopiszę. Ja stawianie macicy/skurcze mam gdzieś od 16tc. Praktycznie od początku biorę luteinę, teraz dodano mi duphaston 3x1. I mam ich nawet do 20 dziennie, co mnie stresuje. I występują jak chodzę, jak wstaję z pozycji siedzącej, jak zrobię siusiu, jak się przewracam z boku na bok... I wiecie co? Moja gin nigdy nie zaleciła mi nospy na to. Według niej nie powinnam ich powstrzymywać, bo przygotowują macicę do porodu. Jedynie ten progesteron biorę, który niewiele pomaga - no może dzięki niemu szyjka nadal trzyma - dzięki Bogu (5,5cm). Nie powiem, że nie stresują te skurcze ale ja je mam od 16tc codziennie... Jeśli ktoś ma niewydolną szyjkę, to należy te skurcze zredukować do minimum wiadomo, dla dobra dziecka... ale jeśli szyjka trzyma, to jest to jak najbardziej naturalna praca macicy przed porodem. Ponoć wszystkie kobiety mają te skurcze, tylko nie wszystkie je odczuwają. Każda przecież jest indywidualnością/inny próg bólu. Moja macica pracuje jak szalona niemal od początku, z tym, że z biegiem miesięcy te skurcze odczuwam jako coraz bardziej dokuczliwe - czasem ciężko aż oddech złapać, bywa, że momentalnie robią mi się rumieńce na buzi (nie wiem czemu), ciężko zrobić krok, najlepiej przystać na moment :) Ja przez te skurcze nie mogłam w pełni cieszyć się ciążą - tak mi one ją uprzykrzyły :)

Treść doklejona: 14.07.12 17:30
    a i fakt faktem, że jak dzidzia napiera za mocno na macicę, czy mocniej się rusza, czasem wysadzi kopala - to macica się stawia, bo się "buntuje" - to przecież mięsień :)
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja też właśnie wróciłam ze szkoły rodzenia :wink: Ogólnie fajnie, miło itd. ale...... muszę stwierdzić, że nie dowiedziałam się nic czego bym nie wiedziała. Przeczytałam w ciąży 3 książki o ciąży, porodzie, o noworodku, czytam systematycznie to forum i Wasze doświadczenia i nic nowego mnie nie zaskoczyło. Na niektóre moje pytania położna robiła wielkie oczy, zdziwiona skąd to wiem (oczywiście z forum :cool: ) Super były ćwiczenia oddechowe i ćwiczenia na puchnięcia, pozycje porodowe, czyli takie praktyczne rzeczy, na których się nie nudziłam :tongue: Jutro kolejny dzień kursu i zobaczymy jak będzie :cool:
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    judka25: Na niektóre moje pytania położna robiła wielkie oczy, zdziwiona skąd to wiem (oczywiście z forum )

U mnie to samo :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Czesc Dziewczyny :)

Witam sie weekendowo :)

Chcialam sie Was zapytac czy znacie kogos kto przy porodzie stosowal Elle Tens?
    Przeczytalam dzis o tym urzadzeniu, ciekawa jestem czy warto takie zakupic :)

http://www.zapytajpolozna.pl/porod/znieczulenia/stymulator-lagodzcy-bole-porodowe.html
    http://www.dobramama.pl/pokaz/13396/Elle_tens/2

Zaczynam juz powoli myslec o porodzie, chcialabym rodzic w wodzie, ciekawe czy mozna laczyc porod w wodzie z takim elle tens np. i jeszcze z gazem.. musze porozmawiac z polozna nastepnym razem jak u niej bede.
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    1.Dododotka 12.07.2012 (chłopiec)
    2.P_Madzia 16.07.2012 (dziewczynka)
    3.marylove 17.07.2012 (dziewczynka)
    4.Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    4.cho 18.07.2012 (dziewczynka)
    5.nibriana 19.07.2012 (dziewczynka)

6.ufo03 25.07.2012 (chłopiec)
    7.Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    8.BlueCactus 30.07.2012 (chłopiec)
    9.Wiola91 31.07.2012 (chłopiec)
    10.PolusiowaMama 02.08.2012 (chłopiec)
    11.Annie128 05.08.2012 (chłopiec)
    11.Matylda1982 05.08.2012(chłopiec)
    12.atamala 06.08.2012(dziewczynka)
    13.easyshare 09.08.2012 (dziewczynka)
    14.majka_85 11.08.2012 (chłopiec)
    15.Mamrotka 13.08.2012
    16.kuleczka_69 14.08.2012 (dziewczynka)
    17.Ul_cia 18.08.2012 (dziewczynka)
    17. Rumba 18.08.2012(dziewczynka)
    17. czerwinka 18.08.2012 (chłopiec)
    17. ma_mi 18.08.2012 (dziewczynka)
    18. dorotka09.05 20.08.2012
    18. Cobraczek 20.08.2012 (chłopiec)
    19. Anecia84 23.08.2012 (chłopiec)
    19. Saba__ 23.08.2012 (dziewczynka)
    20. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    21. judka25 31.08.2012 (chłopiec)
    22. patyk 120 01.09.2012
    23. Hopelight 02.09.2012 (chłopiec)
    24. Kafffka74 04.09.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    25. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012 (chłopiec)
    26. Pajacynka 07.09.2012 (chłopiec)
    27. Peppermill 10.09.2012 (dziewczynka)
    28. oranda 15.09.2012
    29. katka_81 17.09.2012 (dziewczynka)
    30. asia_ 22.09.2012 (dziewczynka)
    31. sysiajaw 24.09.2012 (dziewczynka)
    32. leneczka8484 25.09.2012 (chłopiec)
    32. Olenkaka 25.09.2012 (dziewczynka)
    33. ASulek 30.09.2012 (chłopiec i chłopiec)
    34. kapelusznick 01.10 2012
    35. Ber1987 05.10.2012 (dziewczynka)
    36. magdalenka2610 07.10.2012 (chłopiec)
    37. łośćń 12.10.2012 (dziewczynka)
    37. CiastoMiłości 12.10.2012 (chłopiec)
    38. KasiaTasia 13.10.2012
    39. Dii 16.10.2012 (chłopiec)
    40. sensuall 26.10.2012 (chłopiec)
    41. Malisiek 5.11.2012 (dziewczynka)
    42. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    42. isiula. 10.11.2012
    43. Linden 12.11.2012
    43. violet_flower 12.11.2012 (chłopiec)
    44. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    45. lofbejbe 21.11.2012
    46. edzia503 23.11.2012
    47. basia_87 06.12.12.
    48. ruda03 09.12.2012
    49. acia20 12.12.2012
    50. mooniia 21.12.2012
    51. lapa 30.12.2012
    52. Pomarańczka25 2.01.2013
    53. misia-ludek 6.01.2013
    54. kasia151288 16.01.2013
    55. agavva 21.01.2013
    56. Igisowa 24.01.2013
    57. marakuya 1.02.2013
    58. GaggataB 1.02.2013
    59. justyna883 2.02.2013
    60. ikamek 06.02.2013
    61. beagraf 12.02.2013
    62. andziaiw 22.02.2013
    63. milka 1984 22.02.2013
    64. sushi 5.03.2013

wrzucam bo jakas stypa tutaj:wink:
    --
    • CommentAuthorsaba___
     permalink
    Kakai Tobie już nie dużo zostało , wszystko już przygotowane?
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Napiszę co mówiła położna dzisiaj ze szkoły rodzenia na temat "przygotowania" i "przyspieszania" porodu, bo ten temat się ostatnio przewijał, więc może się komuś przyda:
    - herbatę z liści malin zacząć pić od skończonego 34 tyg.- 3-4 filiżanki dziennie (na stronie rodzicpoludzku.pl podają, żeby pić na 4 tyg. przed porodem)
    - masaż krocza i okolic- od 34 tygodnia- bardzo ważny, wykonywać raz dziennie, bardzo pomaga i przygotowuje krocze, łatwiej uniknąć nacinania, pęknięcia
    - seks i ruch- chodzenie, sprzątanie- przed samym terminem (ale to już chyba wszyscy wiedzą :wink: )

i inne- w ramach uzupełnienia (ze strony rodzicpoludzku.pl)
    - olej z wiesiołka- od 34 tyg. ciąży
    - stymulacja brodawek
    - masaż punktów akupresurowych

:cool:
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    saba___: Kakai Tobie już nie dużo zostało , wszystko już przygotowane?

przygotowane wszystko i czekamy i sie niecierpliwimy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    ależ tu dziś cisza... mogłybyśmy rodzić... ;)))
  12.  permalink
    judka25 ale dziewczyny z krazkami, rowniez moga sie stosowac do picia herbaty z liscmi malin i do wiesolka?czy lepiej zapytac o to gina?
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    katka_81: Moja gin nigdy nie zaleciła mi nospy na to.

No właśnie , zapomniałm napisać że ja też mam brać nospę dorywczo , nie biorę jej często chyba że skórcz jest bolesny . I magnez 3x1
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    P_Madzia: ależ tu dziś cisza... mogłybyśmy rodzić... ;)))

właśnie!!!
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Cobraczek: judka25 ale dziewczyny z krazkami, rowniez moga sie stosowac do picia herbaty z liscmi malin i do wiesolka?czy lepiej zapytac o to gina?

Cobraczku położna mówiła o ciąży przebiegającej bez problemów, więc myślę, że lepiej zapytać dla pewności, choć mówiła też że wbrew powszechnej opinii sama herbata nie wywołuje skurczy tylko przygotowuje macicę do porodu i jej zadanie jest w czasie trwanie porodu, dlatego można ją pić już od 34 tyg. (dokładnie to tłumaczyła, ale nie jestem w stanie tego powtórzyć).
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.