Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorartystka80
    • CommentTimeJul 20th 2012 zmieniony
     permalink
    Właśnie też chciałam zapytać czy można ją na pralce postawić, bo napisali że ciężka. Masz standardową pralkę 60 cm ?

Już doczytałam wymiary :))

pregnancy
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeJul 20th 2012
     permalink
    tak normalna, tylko łacznik dokupiłam i to nie oryginalny za 180zł tylko jakis uniwersalny za chyba 50 :)
    -- mama piątki :)
  1.  permalink
    Czesc Dziewczyny!

Witamy sie w 36 tygodniu:bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Ja robilam badania genetyczne z powodu toksoplazmozy i pewnie zaraz wyjde tu na wyrodna matke,ale gdyby okazalo sie,ze dziecko jest powaznie chore to terminowalabym ciaze...Kobieta,ktora staje do takich badan a nie ma jakis szczegolnych wskazan nigdy nie zrozumie tej,ktora codziennie zastanawia sie czy dziecko niezostalo na tyle powaznie uszkodze przez chorobe ze nie przezyje pierwszych godzin zycia.

A tak na marginesie,ktora dzisiaj sie rozpakuje?:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormooniia
     permalink
    Cobraczek: ,ale gdyby okazalo sie,ze dziecko jest powaznie chore to terminowalabym ciaze...

ja zawsze mowiłam, ze nie nigdy.. ale teraz majac trójke dzieci i robiac badania genetyczne (bo wiek) zastanawiałam sie co by było gdyby.... i tez nie wiem czy bym jednak tej ciazy nie zakonczyła. Opieka nad bardzo chorym maluchem odbiłaby sie mocno na pozostałej trojce... gdyby jeszcze choroba dawała jako taka sprawnosc - jak np ZD to pewnie nie, takie dzieci potrafia byc cudne i kochane wiec tu pewnie nie. Zreszta te badania nie daja tak do konca pewnosci ze dzieciatko bedzie zdrowe wiec i tak nie ma co gdybac

Treść doklejona: 20.07.12 08:06
    Cobraczek jeszcze tydzien i ciaza donoszona :bigsmile:
    -- mama piątki :)
  2.  permalink
    Cobraczek jeszcze tydzien i ciaza donoszona

Dokladnie!:bigsmile::bigsmile:
    W przyszlym tygodniu ide zdjac juz krazek,zrobie usg i niech sie dzieje co chce:tongue::tongue::tongue:
    Dzisiaj maja byc wyniki z awidnoscia toksoplazmy to napisze do gina...Bo zastanawiaja mnie wyniki toksoplazmy wczorajsze:neutral:

Jesli chodiz o badania nie byla to dla mnie latwa sprawa i ciesze sie ze synek jest zdrowy.Mam nadzieje,ze po porodzie rowniez tak bedzie,chodziaz niektore badania odnosnie toksoplazmozy bed amusieli wykonac i wtedy tez pewnie beda same nerwy,ale ejstem dobrej mysli...
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    czesc:bigsmile:

melduję się, postępów nie ma więc czekamy dalej:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    mooniia: Zreszta te badania nie daja tak do konca pewnosci ze dzieciatko bedzie zdrowe wiec i tak nie ma co gdybac

właśnie dlatego nie zdecydwałąm się na badania . Nie chciałam mieć dylematu co robić . Starałam się o ciążę 2 lata .
    Oj jakbym chciała mieć już donoszoną , wczoraj sprawdzałąm jak często chwytaja mnie skórcze i okazało sie ze co 1,5 h
    :shocked:
    Dzisiaj leżę i zobaczymy czy będzie ich mniej
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    dzięki za porady dziewczyny. W opisie USG mam napisane NT-2,4, zarys czaszki i kręgosłupa prawidłowy. I nic więcej na ten temat!!! Mi też się wydaje, że tu nie ma jeszcze żadnej podstawy do robienia amniopunkcji. Nie miałam więcej żadnych badań.
    Pójdę dziś wieczorem do innego gin. i poproszę go o USG i poradę.
    A co do usunięcia to nawet gdyby okazało się, że dziecko jest chore to nie usunę ciąży za nic- tak miało być.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    "...wtedy tez pewnie beda same nerwy,ale ejstem dobrej mysli..."

(nie umiem cytować z poprzedniej strony :confused )
    nerwy są od fasolki i pozostają na zawsze
    :bigsmile: , taka już nasza natura że cały czas martwimy się czy jest małe czy duże :wink:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 20.07.12 08:30</span>
    kasia151288: zarys czaszki i kręgosłupa prawidłowy

Więc jak prawidłowy i wyniki w normie to się nie martw :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    kasia151288: Czy któraś z was miała NT-2,4????

Ja miałam 2,2mm przy CRL 58,7mm w 12t2d. Dostałam skierowanie na test PAPP-A, na którym wszystko wyszło ok. Amniopunckję z tego, co pamiętam robi się, jeśli test PAPP-A jest niekorzystny.
    kasia151288: I czy myślicie, ze USG w 3d u innego lekarza może mi coś dać

Myślę, że dużo może zmienić- może nie w 3D, ale w ogóle USG u kogo innego: w 13t3d ciąży byłam u innego lekarza, posiadającego tytuł dr i NT wyszło 1,38mm przy CRL 74,5mm.
    gina1511: czasem lekarz zle pomierzy i wychodzą takie rzeczy.

Faktycznie, z informacji, które znalazłam bardzo dużo w tym badaniu zależy od umiejętności lekarza, od sprzętu, na jakim jest wykonywane USG. Wystarczy, że lekarz źle coś zaznaczy i już wychodzą różnice w przezierności takie, jak u mnie :confused: Dodam, że obaj lekarze mierzyli NT mojej Małej na takim samym aparacie.
    Poza tym wiadomo, im ciąża starsza tym NT większe, a pamiętam, że mnie poganiali żeby badanie było w 12-14 tyg (nie skończonym).
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    A i dodam jeszcze, że mam 23 lata i nigdy ani w mojej, ani męża rodzinie nie było żadnych chorób genetycznych.
    --
  3.  permalink
    Mi też się wydaje, że tu nie ma jeszcze żadnej podstawy do robienia amniopunkcji.

Jezezli badanie usg niewykazuje zadnych wad to Usg przeziernosci i probke krwi wysylaja do labolatorium.Pozniej dostajesz wyniki i dopiero na podstawie ich wyniku lekarz stwierdza czy amniopunkcja jest potrzebna.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Ja mierzone miałam w 13t3d i przy CRL 75mm wyszło 2,4.
    --
  4.  permalink
    Ja mierzone miałam w 13t3d i przy CRL 75mm wyszło 2,4.

Tak jak Ci dziewczyny pisaly norma jest do 2,5.Dla pewnosci poszlabym do gina,ktory ma bardzo dobry sprzet i to jak najszybciej jesli chcesz miec wiarygodny wynik bo to juz troche pozno....Wraz z wiekiem ciazy rosnie rowniez przeziernosc...
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    U mnie ewidentnie wchodziły w grę błędy w pomiarze- albo u jednego albo u drugiego lekarza. Bo jakim cudem NT malało przy rosnącym CRL? :wink:
    Ja podejrzewałam jeszcze, że mogło chodzić o wyciągnięcie kasy z przychodni, w której mam abonament...
    Niemniej ostatecznie wyszło, że obaj lekarze stwierdzili, że wszystko jest ok.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    asia_: Oj jakbym chciała mieć już donoszoną , wczoraj sprawdzałąm jak często chwytaja mnie skórcze i okazało sie ze co 1,5 h
    Dzisiaj leżę i zobaczymy czy będzie ich mniej

kochana, ja mam to samo... czasem nawet częściej... niestety taka uroda mojej macicy - jest nadreaktywna jak powiedział lekarz i wcale nie musi oznaczać to czegoś złego. Dodał też, że problemy z szyjką mają częściej dziewczyny, które tych skurczy nie odczuwają a te, które je czują, rodzą w terminach a nawet po ;) W poniedziałek mam wizytę i się okaże, jak szyjka :)
    Witam się dziewuszki :)
    --
  5.  permalink
    Niemniej ostatecznie wyszło, że obaj lekarze stwierdzili, że wszystko jest ok.

I to najwazniejsze!!! :bigsmile::bigsmile:

Powiem wam ze ja kilka razy mialam taka sytuacje ze kazdy lekarz sobie a ja jak ten glupek posrodku tego wszystkiego....:confused:Glupia sytuacja:neutral:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 20.07.12 08:42</span>
    kochana, ja mam to samo... czasem nawet częściej... niestety taka uroda mojej macicy - jest nadreaktywna jak powiedział lekarz i wcale nie musi oznaczać to czegoś złego. Dodał też, że problemy z szyjką mają częściej dziewczyny, które tych skurczy nie odczuwają a te, które je czują, rodzą w terminach a nawet po ;) W poniedziałek mam wizytę i się okaże, jak szyjka :)

Ja ostatnio z podobnymi skurczami bylam na IP,to zrobili KTG i powiedzieli zeby przyjechac jak beda co 5 minut:bigsmile::bigsmile::bigsmile:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 20.07.12 08:44</span>
    <strong>1. Xkamilax 18.07.2012 (dziewczynka)
    2. ufo03 25.07.2012 (chłopiec)
    3. Kakai 26.07.2012 (chłopiec)
    4. BlueCactus 30.07.2012 (chłopiec)
    5. Wiola91 31.07.2012 (chłopiec)</strong>
    6. Matylda1982 05.08.2012(chłopiec)
    7. atamala 06.08.2012(dziewczynka)
    8. easyshare 09.08.2012 (dziewczynka)
    9. majka_85 11.08.2012 (chłopiec)
    10. Mamrotka 13.08.2012
    11. kuleczka_69 14.08.2012 (dziewczynka)
    12. Ul_cia 18.08.2012 (dziewczynka)
    12. Rumba 18.08.2012(dziewczynka)
    12. czerwinka 18.08.2012 (chłopiec)
    12. ma_mi 18.08.2012 (dziewczynka)
    13. dorotka09.05 20.08.2012
    13. Cobraczek 20.08.2012 (chłopiec)
    14. Anecia84 23.08.2012 (chłopiec)
    14. Saba__ 23.08.2012 (dziewczynka)
    15. madzinka83 30.08.2012(dziewczynka)
    16. judka25 31.08.2012 (chłopiec)
    17. patyk 120 01.09.2012
    18. Hopelight 02.09.2012 (chłopiec)
    19. Kafffka74 04.09.2012 (dziewczynka i dziewczynka)
    20. NadziejaUmieraOstatnia 05.09.2012 (chłopiec)
    21. Pajacynka 07.09.2012 (chłopiec)
    22. Peppermill 10.09.2012 (dziewczynka)
    23. oranda 15.09.2012
    24. katka_81 17.09.2012 (dziewczynka)
    25. asia_ 22.09.2012 (dziewczynka)
    26. sysiajaw 24.09.2012 (dziewczynka)
    27. leneczka8484 25.09.2012 (chłopiec)
    27. Olenkaka 25.09.2012 (dziewczynka)
    28. ASulek 30.09.2012 (chłopiec i chłopiec)
    29. kapelusznick 01.10 2012
    30. Ber1987 05.10.2012 (dziewczynka)
    31. magdalenka2610 07.10.2012 (chłopiec)
    32. łośćń 12.10.2012 (dziewczynka)
    32. CiastoMiłości 12.10.2012 (chłopiec)
    33. KasiaTasia 13.10.2012
    34. Dii 16.10.2012 (chłopiec)
    35. sensuall 26.10.2012 (chłopiec)
    36. Malisiek 5.11.2012 (dziewczynka)
    37. madziauk 10.11.2012 (chłopiec)
    37. isiula. 10.11.2012 (chłopiec)
    38. Linden 12.11.2012
    38. violet_flower 12.11.2012 (chłopiec)
    39. spidermanka 16.11.2012 (chłopiec)
    40. lofbejbe 21.11.2012
    41. edzia503 23.11.2012
    42. basia_87 06.12.12.
    43. ruda03 09.12.2012
    44. acia20 12.12.2012
    45. mooniia 21.12.2012
    46. artystka80 27.12.2012
    47. lapa 30.12.2012
    48. Pomarańczka25 2.01.2013
    49. misia-ludek 6.01.2013
    50. kasia151288 16.01.2013
    51. agavva 21.01.2013
    52. Igisowa 24.01.2013
    53. marakuya 1.02.2013
    53. GaggataB 1.02.2013
    54. justyna883 2.02.2013
    55. ikamek 06.02.2013
    56. beagraf 12.02.2013
    57. andziaiw 22.02.2013
    57. milka 1984 22.02.2013
    58. sushi 5.03.2013

Wklejam zeby motywowala hehehe:bigsmile::bigsmile::tongue::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Cobraczek: kilka razy mialam taka sytuacje ze kazdy lekarz sobie a ja jak ten glupek posrodku tego wszystkiego

Teraz tak mam z pessarem- lekarka prowadząca mówi, że mam po prostu leżeć i wytrzymam, ginekolog-przyjaciel mojego M. mówi, ze powinnam mieć założony... Czekam na wtorkową wizytę w przychodni, gdzie mam abonament z pracy, bo tam jest lekarz, który się nie certoli (przy plamieniu na początku ciąży od razu położył mnie do szpitala na obserwację) i może on coś konkretnie mi powie...
    No i ja jak ten głupek pośrodku leżący z tyłkiem do góry...:wink:
    katka_81: Witam się dziewuszki :)

Dzień dobry :bigsmile:
    --
  6.  permalink
    Teraz tak mam z pessarem- lekarka prowadząca mówi, że mam po prostu leżeć i wytrzymam, ginekolog-przyjaciel mojego M. mówi, ze powinnam mieć założony...

Ja mam krazek i osobiscie uwazam,ze lepiej go zalozyc (badanie calkowicie bezbolesne) i byc aktywnym w miare molziwosci niz lezec plackiem.Krazek zabezpiecza szyjke przed skracaniem i jej rozwieraniem wiec ogolnie rzecz biorac jest bezpieczniejszy niz lezenie....Koszt takiego krazka to jakies ponad 160zl i przy krazku w wiekszosci podaja sterydy (Celeston) na rozwiniecie plucek dziecka w razie gdyby wystapil wczesniejszy porod.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    Cobraczek: powiedzieli zeby przyjechac jak beda co 5 minut

moje dziecię ma jeszcze czas :wink:

kasia151288: A i dodam jeszcze, że mam 23 lata i nigdy ani w mojej, ani męża rodzinie nie było żadnych chorób genetycznych.

Kasia , jeszcze z ciekowości , badania miałaś zalecone czy tak sama od siebie ?
    Twój wiek to tylko do rodzenia dzieci :bigsmile:
    --
  7.  permalink
    moje dziecię ma jeszcze czas

Ja juz ne moge sie doczekac zdjecia krazka hehehe:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    asia_: Kasia , jeszcze z ciekowości , badania miałaś zalecone czy tak sama od siebie ?
    Twój wiek to tylko do rodzenia dzieci :bigsmile:

Ale jakie badania? Ja miałam tylko zwykłe USG na którym była mierzona NT i żadnych więcej. Po tym NT moja gin wysyła mnie od razu na amniopunkcję.:confused:
    --
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    Ja też mam pessar i mogę potwierdzić że komfort psychiczny też jest ważny, ja mam skróconą szyjkę i rozwarcie i po tyg. od założenia pessara usłyszałam że trzyma super, wystarczy się oszczędzać i będzie dobrze. Leżę i odpoczywam bo na razie nie doszłam jeszcze do siebie po wizycie w szpitalu, schudłam przez 5 dni 4kg z nerwów, ale uważam że jeśli jest taka możliwość to pessar warto założyć bo człowiek tak nie drży o każdy ruch.
    --
  8.  permalink
    Ale jakie badania? Ja miałam tylko zwykłe USG na którym była mierzona NT i żadnych więcej. Po tym NT moja gin wysyła mnie od razu na amniopunkcję.

Ja bym najpierw poszla do gina,ktory ma dobry sprzet usg po tymz robila pappa z krwi a na koncu dopiero amniopunkcje.Przeciez amniopukncja jets niebezpieczna i moze doprowadzic nawet do poronienia.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    kasia151288: Ale jakie badania

aaa , źle zrozumiałam . Myślałam że robiłaś badania genetycze , te wszystkie testy .
    Co lekarz to opinia .. Moja mi tylko powiedziała że wszystko ok , nawet nie wiem co tak wyszło ale że przezierność w porządku .

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 20.07.12 09:04</span>
    Natalia122: uważam że jeśli jest taka możliwość to pessar warto założyć bo człowiek tak nie drży o każdy ruch.

u mnie szyjka jest ok ( tzn,tydzień temu ) , pessar zakładają przy otwierającej się , prawda ?
    dzisiaj mniej wysyłku więcej leżenia :smile:
    --
    • CommentAuthorNatalia122
     permalink
    Ja mam rozwarcie i skróconą dlatego mi założyli. Przy skurczach trzeba odpoczywać, ja łykam 3x2 nospy dziennie i 3x2 aspargin.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    eee dziewczyny ten krazek to nie jest znow dla kazdego taka cudowna sprawa wkoncu kazda z nas jest innym przypadkiem. Ja od 32 tc mam szyjke 22mm zamknieta i lekarka na moje pytanie o pessarze powiedziala ze moglby zrobic wiecej szkody niz pozytku ( w moim przypadku) bo glowka napiera na szyjke i mogloby podrazniac, nie wspominajac o czestych infekcjach. Takze sluchajcie swoich ginekologow zwlaszcza ze nie bez powodu ich wybralysvie do prowadzenia ciazy. pisze z kom wiec sorki skladnosc.
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Witam z rana .. mam pytanie z cyklu urzadzania pokoiku. .. ktora stronom mam polozyc materacyk? Gryka czy kokos? Dzis chce rozpakowac materacyk zeby poddychal i niewiem ktora manka mam go ulozyc. ..
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Dodam jeszcze na temat tych sterydow o ktorych napisala Cobraczek. Chcialam miec je podane na wszelki wypadek ale "cudownym" rozwiazaniem tez nie sa. Pomagajac na jedno czasem szkodza na drugie tzn rozwijaja ladnie pcherzyki plucne ale czasem prowadze do wlewow do glowy - ginka mi to rowniez ostatnio wyjasnila bo zastanawial mnie fakt dlaczego nie podaja tego kazdej kobiecie ot tak naa wszelki wypadek.
  9.  permalink
    Witam z rana .. mam pytanie z cyklu urzadzania pokoiku. .. ktora stronom mam polozyc materacyk? Gryka czy kokos? Dzis chce rozpakowac materacyk zeby poddychal i niewiem ktora manka mam go ulozyc. ..

Ja polozylam gryka do dolu....
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    kokos, gryka to dopiero po 1roku życia
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    czerwinka: niewiem ktora manka mam go ulozyc

Obstawiam kokos do góry
    Cześć dziewczyny.
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    Cobraczek: Ja polozylam gryka do dolu....

A strona z gryką to jest taka z "kuleczkami" :shamed: bo ja mam materac z kokosem i gryką - i ja z kolei położyłam tymi "kuleczkami" do góry, bo ta kokosowa (taka twarda mata) wydawała mi sie za twarda :wink:
    Ale też sie podłączam do pytania Czerwinki, bo kiedyś pytałam, i jakoś tak umknęło...

Poza tym też sie witam w 36 tygodniu, dziś zaczynamy 9 miesiąc - SZOK - i tez już ubranka, pokoik i takie tam rózne zaczynają być ważne w mojej głowie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    Ul_cia: tym też sie witam w 36 tygodniu

:swingin:
    --
  10.  permalink
    Dodam jeszcze na temat tych sterydow o ktorych napisala Cobraczek. Chcialam miec je podane na wszelki wypadek ale "cudownym" rozwiazaniem tez nie sa. Pomagajac na jedno czasem szkodza na drugie tzn rozwijaja ladnie pcherzyki plucne ale czasem prowadze do wlewow do glowy - ginka mi to rowniez ostatnio wyjasnila bo zastanawial mnie fakt dlaczego nie podaja tego kazdej kobiecie ot tak naa wszelki wypadek.

Chyba nikt sterydow bez pwodu nie podaje a lekarze raczej wiedza co robicw przypadku kiedy nie mozna ich podac....

eee dziewczyny ten krazek to nie jest znow dla kazdego taka cudowna sprawa wkoncu kazda z nas jest innym przypadkiem. Ja od 32 tc mam szyjke 22mm zamknieta i lekarka na moje pytanie o pessarze powiedziala ze moglby zrobic wiecej szkody niz pozytku ( w moim przypadku) bo glowka napiera na szyjke i mogloby podrazniac, nie wspominajac o czestych infekcjach. Takze sluchajcie swoich ginekologow zwlaszcza ze nie bez powodu ich wybralysvie do prowadzenia ciazy. pisze z kom wiec sorki skladnosc.

No to przy zamknietej opisujesz,ze niezalozono...ale jesli sie rozwiera to juz jest wystarczajacy argument do jego zalozenia.Owszem lezenie pomaga bo odciaza szyjke.Z tymi infekcjami bym nieprzesadzala bo lekarze pprzepisuja zapobiegawczo globulki.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    hopelight: Pomagajac na jedno czasem szkodza na drugie tzn rozwijaja ladnie pcherzyki plucne

No wiadomo , steryd to steryd i powinien być podany jak jest konieczność ( więcej pożytku z tego wyniknie niż może szkody wyrządzić ) i zakładam że podają jak jest koneiczność

hopelight: Takze sluchajcie swoich ginekologow zwlaszcza ze nie bez powodu ich wybralysvie

I z tym się zgadzam , moją lekarkę znam od 12 lat
    --
  11.  permalink
    A strona z gryką to jest taka z "kuleczkami" bo ja mam materac z kokosem i gryką - i ja z kolei położyłam tymi "kuleczkami" do góry, bo ta kokosowa (taka twarda mata) wydawała mi sie za twarda Ale też sie podłączam do pytania Czerwinki, bo kiedyś pytałam, i jakoś tak umknęło...

Dziewczyny na poczatku powinny spac tylko na twardym,plaskim podlozu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    hopelight: rozwijaja ladnie pcherzyki plucne ale czasem prowadze do wlewow do glowy - ginka mi to rowniez ostatnio wyjasnila bo zastanawial mnie fakt dlaczego nie podaja tego kazdej kobiecie ot tak naa wszelki wypadek.

O! Dziękuję za odpowiedź :smile: Właśnie też mnie to zastanawiało, ale ginki nie spytałam...
    A tak w ogóle coś nam Dziewczyny czołówki listy zamilkły... Rodzą? :devil::bigsmile:
    --
  12.  permalink
    I z tym się zgadzam , moją lekarkę znam od 12 lat

Tylko kolezanka opisala nam problem,ktory ma z dwoma lekarzami.Nie kazdy odrazu pieknie trafia na zaufanego gina.
    --
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    doti_p: kokos, gryka to dopiero po 1roku życia

Doti a jak księżniczki wyczują ziarnko :tongue: będzie jazda w nocy :bigsmile:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 20.07.12 09:54</span>
    Cobraczek: Tylko kolezanka opisala nam problem,ktory ma z dwoma lekarzami

Dlatego większość pisała żeby skonsultowała wyniki z drugim lekarzem . Z tego co czytałam miała opinię jednego
    --
  13.  permalink
    kokos, gryka to dopiero po 1roku życia

Skad wzielas ta informacje?
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Nie sadze ze przesadzala z infekcjami wkoncu jest lekarzem ordynatorem i to calkiem niezlym, na pewno wiecej widziala niz ja czy Ty. I jej i mi chodzilo o to ze nie dla wszystkich krazek jest tak cudownym rozwiazaniem jak opisalas.
  14.  permalink
    Nie sadze ze przesadzala z infekcjami wkoncu jest lekarzem ordynatorem i to calkiem niezlym, na pewno wiecej widziala niz ja czy Ty. I jej i mi chodzilo o to ze nie dla wszystkich krazek jest tak cudownym rozwiazaniem jak opisalas.

Ja nie stwierdzam nigdzie,ze krazek jest cudownym rozwiazaniem,ale ''moim''zdaniem lepszy niz lezenie plackiem.Luzna wypowiedz....

Ide kobiety lapac chomiki dwa te co wczoraj uciekly...Kregoslup boli,ale musze to wylapac zeby sie nei rozmnozylo bo doopiero bedzie...:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    A ja mam mieszane uczucia co do skracania szyjek, pessarów i sterydów, bo......... nie wiem czemu ale mam wrażenie, że w Polsce trochę lekarze przesadzają. Tzn. żeby mnie nikt źle nie zrozumiał i nie wziął tego osobiście do siebie. Wiem, że jeśli sytuacja jest tragiczna, to nie ma wyjścia i trzeba ratować sytuację , jak się da, więc proszę nie gniewajcie się jeśli którąś z Was nieświadomie urażę tym co napiszę. W innych krajach znowu skracanie szyjki jest trochę lekceważone, ale wiecie co...... muszę to napisać.... w ciągu ostatnich kilku lat kilka z moich koleżanek było w ciąży i każda z nich miała jak to nazywały same "ciążę zagrożoną", wśród kobiet w mojej rodzinie również. Ja po prostu myślę, że w Polsce lekarze trochę przesadzają i wielu przypadkach nie ma konieczności tak szybkiej interwencji w postaci sterydów czy krążka. Nie wierzę w przypadek, że każda z moich koleżanek miała ciążę zagrożoną.
    •  
      CommentAuthorasia_
     permalink
    judka25: wielu przypadkach nie ma konieczności tak szybkiej interwencji w postaci sterydów czy krążka.
    --

Dlatego jest super jak trafisz na lekarza któremu ufasz . Trudno żeby dyskutować z lekarzem czy ma podać sterydy czy nie jak się jest laikiem
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    asia_: Trudno żeby dyskutować z lekarzem czy ma podać sterydy czy nie jak się jest laikiem

Dokładnie, zgadzam się z tym. Chodzi mi o to głównie, że "masowo" skracają się szyjki, zakładane są krążki itd. w porównaniu do innych krajów. Co nie znaczy wcale, że w innych krajach jest lepiej, bo może to świadczyć, że pod tym względem w Polsce opieka jest lepsza, oczywiście jeśli są podstawy do krążka, sterydów itd.
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Dzieki za odpowiedz. ..do kolyski mam materacyk z gryka tylko i ztad moje pytanie bylo...
    --
    •  
      CommentAuthorma_mi
     permalink
    czerwinka: do kolyski
    :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    No i jak tam nasze liderki dzisiaj?

:bigsmile:
    Dobra, dobra ..... nie denerwuję Was pytaniami: czy coś się dzieje, bo wiem, ze w pewnym momencie to mozna już pi....ca dostać od tych pytań :wink:
    --
  15.  permalink
    judka coś w tym jest, bo wielu lekarzy rutynowo podaje kobietom np duphaston czy luteinę, "tak na wszelki wypadek", choć tak naprwdę w wielu przypadkach nie byłyby potrzebne, ale chyba też się tak utarło w Polsce i wiele pacjentek oczekuje tego od lekarzy. Pamiętam że w ciąży z Mają, mimo wcześniejszego poronienia lekarz mi powiedział, mimo, że ja wcale nie prosiłam o te leki, że on nie widzi wskazań do podania duphastonu czy luteiny (progesteron miałam ładny wysoki). Jakby się pojawiły plamienia to wtedy. Zabrzmiało to tak jakby inne pacjentki po poronieniu wręcz domagały się tych leków. Nie zrozumcie mnie źle dziewczyny. To tylko moje ogólne spostrzeżenia.:shamed:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.